Artiesten hoeven zich slechts bij één auteursrechtenorganisatie aan te sluiten om licentiegelden in de gehele Europese Unie te kunnen incasseren, zo heeft een Europese rechter besloten. Vooral voor online muziekdiensten is het maken van afspraken per land een doorn in het oog.
Met de uitspraak blijft een oordeel van de Europese Commissie uit 2008 in stand: daarin werd bepaald dat artiesten niet per land apart een auteursrechtenorganisatie hoeven te kiezen om licentiegelden te incasseren. Onder de paraplu van de auteursrechtenorganisatie Cisac hadden 21 auteursrechtenorganisaties in de Europese Unie een rechtszaak aangespannen om dit te voorkomen, maar de rechter heeft de Commissie dus nu gelijk gegeven, zo meldt Reuters.
Doordat artiesten slechts één organisatie hoeven te kiezen binnen de EU om hun belangen te behartigen moet het gemakkelijker worden voor diensten die muziek aanbieden om in verschillende landen te opereren. Diensten die muziek streaming aanbieden hoeven zo niet meer per land afspraken te maken, maar hoeven slechts bij één organisatie aan te kloppen.
In Nederland is Buma/Stemra verantwoordelijk voor het ophalen van licentiegelden bij openbaarmaking van muziek. In België is Sabam hiervoor verantwoordelijk. De EU kwam vorig jaar nog met een nieuw wetsvoorstel om muziekrechten op Europees niveau te regelen.
De rechter oordeelde in het voordeel van de auteursrechtenorganisaties wat betreft de claim van de Europese Commissie dat de instanties in strijd met Europese mededingingsregels hadden gehandeld. Hier was niet genoeg bewijs voor, volgens de rechter.