Het Amerikaanse Department of Justice heeft drie websites offline gehaald die betaalde Android-applicaties gratis aanboden. Volgens de Amerikanen was Nederland betrokken bij de operatie om de domeinen in beslag te nemen.
Volgens de Amerikaanse overheid gaat het om de domeinen applanet.net, appbucket.net en snappzmarket.com. Daarvan is Applanet waarschijnlijk de bekendste downloadsite. Op elk van de drie sites verschijnt nu een melding dat het domein in beslag is genomen door de FBI. Het is de eerste keer dat er sites offline worden gehaald wegens copyrightinbreuk op het gebied van mobiele apps, aldus de Amerikanen.
De operatie om de drie sites offline te halen werd internationaal gecoördineerd. Volgens het Department of Justice was de Nederlandse politie betrokken, maar ook de Fransen deden mee. Het is echter nog onduidelijk of de beheerders van de websites zijn gearresteerd.
Het offline halen van de bewuste sites is een welkome stap voor ontwikkelaars en aanbieders van content. Onlangs maakte een ontwikkelaar nog een schietspel voor Android gratis omdat vele gebruikers via omwegen de toenmalig betaalde app gratis installeerden. Ook de muziekindustrie had Android-maker Google gemaand om piraterij harder aan te pakken. Omdat Google inmiddels met zijn Play-winkel verscheidene soorten content aanbiedt, heeft het bedrijf de steun van onder andere de muziekindustrie nodig.
Piraterij is op Androd relatief gemakkelijk, vergeleken met andere mobiele besturingssystemen. Het is voor gebruikers mogelijk om applicaties buiten de officiële applicatiewinkels om te installeren, waarbij slechts een installatiebestand nodig is. Bij besturingssystemen zoals iOS of Windows Phone kunnen gebruikers standaard alleen uit de App Store en Marketplace apps installeren, waardoor verspreiding van gekraakte apps of installatiebestanden voor betaalde software moeilijker is.