Dell verkoopt minder hardware aan consumenten

Dell heeft het afgelopen kwartaal matig gepresteerd. De inkomsten op de consumentenmarkt liepen terug met maar liefst 22 procent. Ook op de zakelijke markt liepen de inkomsten terug, hoewel veel minder hard.

Dell logo (45 pix)Het afgelopen kwartaal zette Dell op de consumentenmarkt 2,6 miljard dollar om; 22 procent minder dan een jaar eerder. De operationele winst - de netto-omzet zonder aftrek van zaken als belastingen - bedroeg slechts 14 miljoen dollar; een zeer kleine marge.

Ook in andere markten ging het slechter met het bedrijf van Michael Dell. Op de grootzakelijke markt haalde Dell 4,5 miljard dollar op; 3 procent minder dan een jaar eerder. Bij het midden- en kleinbedrijf was dat 3,3 miljard dollar; een afname van 1 procent. In de publieke sector namen de inkomsten af met 6 procent tot 4,1 miljard dollar.

Bedrijfsbreed nam de operationele winst, een belangrijke graadmeter voor het succes van een bedrijf, het afgelopen kwartaal af met 21 procent, tot 901 miljoen euro. Als wordt gekeken naar de voorbije zes maanden, nam de operationele winst zelfs met 27 procent af, tot 1,7 miljard dollar. Een jaar eerder was dat nog 2,3 miljard dollar. De inkomsten namen in het afgelopen kwartaal met 8 procent af tot 14 milard dollar; de winst met 18 procent tot 732 miljoen dollar.

De later dan geplande introductie van Ivy Bridge-processors, en met name de goedkopere dualcores voor desktops, en de aanstaande introductie van Windows 8 zouden factoren kunnen zijn die een rol spelen bij de matige cijfers van Dell.

Door Joost Schellevis

Redacteur

22-08-2012 • 13:23

67 Linkedin

Reacties (67)

Wijzig sortering
Bronvermelding is wel zo handig: http://content.dell.com/u...re/201208release13q2.aspx

Maar dat verbaast me eigenlijk niet zo veel. Vorig jaar moest je moeite doen om om dell heen te gaan in het €600+ consumentensegment. De XPS lijn was beter en goedkoper dan de concurrentie. En daarboven had je de alienware die eigenlijk de enige goede high-end keuze is.

Tegenwoordig is de XPS lijn vervangen door iets wat het macbook publiek traget. Goed design, hoge prijs. Minder focus op specs. Jammer dat de koeling zuigt, de wifi ontvangst slecht is, en het scherm en speakers een regelrechte downgrade zijn te opzichte van de goede oude XPS 15. De prijs is wel ongeveer verdubbeld... In dat segment heeft asus het stokje over genomen. Het enige argument wat je nu nog in het mainstreamsegment hebt voor dell is de prijs.
Wat mij betreft: je slaat de spijker op z'n kop. Prijzen zijn de laatste tijd slechts omhoog gegaan terwijl je zeker wat de schermen en koeling betreft geen voorruitgang ziet, eerder achteruitgang (en ik ben zelfs van de core i3 en intel video, dus dan zou koeling toch een eitje moeten zijn).

Ik heb al heel wat Dell laptops versleten (en iedereen om mij heen die mij ooit om aankoopadvies vroeg), voornamelijk omdat ik altijd zo tevreden was over de specs, service en klantvriendelijkheid. Toen ik daarmee begon (alweer meer dan 10 jaar geleden) waren ze duurder wel dan de rest, maar ik had het er graag voor over.
Echter is dit ook niet meer wat het geweest is. Voorheen was het altijd erg makkelijk om op je wettelijke garantie aanspraak te maken: zonder gezeur een nieuw toetsenbord of poweradapter als die buiten de fabrieksgarantie stuk ging. Dat hoef ik nu niet meer te proberen.
Zijn deze cijfers niet pas écht interessant als er ook cijfers bijstaan van de rest van de grote OEMs? Als alleen Dell het slecht doet is er iets met het bedrijf aan de hand, als alle (grote) partijen op de markt het zwaar hebben betekenen deze cijfers, behalve een lagere omzet, niet zoveel.
Ik denk als ze tablets en phones hadden gehad dat was het een stuk beter gegaan. Maar laptop's en desktop's zijn een neergaande markt helaas. Dus zo gek is het niet...
Neergaande markt? Kijk eens naar bedrijven, die zie je echt niet met tablets hoor. denk dat het meer met Win8 te maken kan hebben, zo zie je de consumenten wachten en de bedrijven blijven gewoon kopen zoals je aan het bericht ziet.

[Reactie gewijzigd door heinekenriz op 22 augustus 2012 13:30]

Geen tablets? Rare bedrijven die jij in werkt. Hier bij ons worden vaak tablet gegeven hoor. Zeer makkelijk voor sales mensen die onderweg even mail willen checken en niet willen vastzitten aan het kleine scherm van hun telefoon.
Zien we heel vaak van andere bedrijven ook die hier in opleiding komen (zit in software bedrijf die opleiding geeft bij elk product dat we verkopen), zitten vaak met of laptop en/of tablet in de cursus. Ja oké het meeste nog laptops maar dat is omdat onze software ook niet volledig op tablet kan gedraaid worden. Maar bij voorstellingen in drukkerijen enzo zie je vaker en vaker dat er tablet liggen van de mensen die de voorstelling volgen..
Het gaat erom dat tablets noch de enige, noch de primaire hardware zal zijn waar je je werk op doet.
Wat denk jij van een bedrijf die zijn hele database wereldwijd heeft en dagelijks aangepast moet worden en wereldwijd draait, ja dat gaan ze echt op een tablet doen! |:(
Zelfs in die bedrijven zullen er heus mensen zijn waar tablets meer dan genoeg voor zijn, voor salesmensen zijn die overal handig, voor mensen die graag up to date blijven met hun mailes overal, met mensen die op de stock exchange zitten,... Het kan zijn dat in jouw bedrijf geen tablets zijn (geen één geloof ik ook niet echt maar kom), maar dat zal gewoon zijn omdat de IT afdeling er voor de moment geen graten in ziet. Dat wil niet zeggen dat het niet zou kunnen.
Waarom kan dit nu niet op een tablet.
Jij doet alsof die wereldwijde database op je tablet hoeft te staan |:(
Je moet gewoon goede software schrijven om de data in de database aan te spreken.
Het herschrijven van de bestaande systemen, zodat deze (beter) werken op een tablet, kost geld en dat hebben bedrijven niet in overvloed.
Je kan alles oplossen via webservices, het enige wat je tablet dan moet doen is de http packets versturen en de server doet wel al het werk.
En jij denkt echt dat dit efficient en snel werkt?
Dat het op een tablet kan, betekent nog niet dat je dat krampachtig voor elkaar moet zien te krijgen? Daarnaast zijn enterprise applicaties vaak draken van dingen, waarbij gebruikersonvriendelijkheid hoog in het vaandel staat. Denk aan SAP - alles is zo onconventioneel mogelijk. En dat wil je op een tablet? Tuurlijk, dat kan, maar de werknemers zullen dan in opstand komen en massaal een normale pc gaan eisen.
Het hangt af van welk gedeelte van het bedrijf. Zoals hieronder gemeld wordt, zal er bij sales en marketing e.d. best wel een aantal tablets in de omloop zijn, ... MAAR, in vergelijking met het aantal desktops en laptops, zijn de tablets sterk in de minderheid en bijna verwaarloosbaar, toch als we praten over de hardware dat eigendom is van het bedrijf.
Ik zeg dan ook niet dat ze het grootste percentage uitmaken, gewoon dat ze er in veel grote bedrijven heus wel een aantal hebben en niet "geen" zoals hij het verwoord.
in bedrijven zijn desktops en laptops al enkele jaren een krimpende markt door virtualisatie.
Kan je daar iets meer over zeggen?
Dat je door virtualisatie minder servers nodig hebt begrijp ik, maar je zegt dus dat het aantal desktops en laptops afneemt. Er zit nog altijd precies één werknemer aan een desktop of laptop - hoe kan je dan minder desktops en laptops nodig hebben?
En dat zijn ook desktops, maar met een dun OSje. Tegenwoordig is dat geen speciale hardware meer, maar gewoon wat lichtere hardware: een eenvoudige nettop zou volstaan. Valt wat mij betreft onder desktops dus.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 augustus 2012 15:12]

Dell heeft hiervoor vorig jaar Wyse overgekocht, een Thin Client bouwer. Ik was laatst thin-clients aan het uitzoeken, en het viel me op dat ze hun oude thin-client aanbod zo de prullenbak in hebben gemikt, en gewoon vervangen door de Wyse thin-clients.
Maar een virtuele machine draait uiteindelijk weer op hardware.
op een Equalogic bladearray bijvoorbeeld.

Daarnaast heeft men vaak ook een thin client nodig om de virtuele desktop te tonen.
Ze hebben windows phones gehad een tijdje terug. Maar daar zijn ze mee gestopt: nieuws: 'Dell stopt tijdelijk met maken smartphones'
Ze kunnen naar mijn idee beter een nieuwe design afdeling installeren. Want de producten die dell maken zijn zo afschuwelijk lelijk. Voor de zakelijke markt maakt dat niet zoveel uit, maar de consument wilt toch graag een laptop dat niet lijkt op een roze stoeptegel.
Tja ik vind ook niet alles mooi van Dell. De XPS13 vond ik wel weer wat hebben, maar daar zat dan weer een 1366 scherm in.
Akkoord, niet alles ziet er schitterend uit, maar zoals KaptKoek zegt, de XPS13 bvb is wel zeer mooi. Ook hun schermen vind ik wel iets hebben.
Je zit er toch volkomen naast, check de nieuwe xps 14 en 15 anders even. Ik heb nog geen mooiere windows laptop gezien so far.
Neergaande markt? Volgens mij heeft HP daarin tegen wel goede cijfers afgelopen kwartaal, althans dat is wat ik in de wandelgangen hoor.

Maar waar ik me de laatste tijd echt groen en geel aan erger -en daarom ook geen Dell meer bij mijn klanten aanbied- is dat ze of met hun directe verkoop kanaal over mijn inkoop gaan bieden of als ik een laptop aanbied ze niet eens weten welk carepack ik kan aanbieden.

Ook meegemaakt; een klant van ons wilde 27 nieuwe mobile workstations, i7, SSD en 2e harddisk, veel geheugen netto prijs rond de 2200 / 2300 euro per stuk.
Carepack uitbreiding zegt Dell gewoon doodleuk; als je de assed tags tegen die tijd doorgeeft komen wij wel met een prijs. |:(
Nee, ik wil direct voor alles het in 1 voorstel naar de klant doen, was gewoon niet mogelijk... :o

Vergelijkbaar model via HP, kon daar wel gewoon een carepack direct bij aanbieden.
(En die gaat ook niet direct aanbieden)
De keuze mogelijkheden op voor mij belangerijke zaken zijn de laatste tijd flink afgenomen, zo kun je bij veel laptops al niet meer een ander display kiezen met een fatsoenlijke resolutie. Dan is het niet vreemd dat meer mensen naar andere merken gaan kijken..
Dell is sinds de oude inspiron reeks de goedkoopste die kwaliteitsschermen aanbied. Ik weet niet wat je van plan bent te kopen met een 1080p scherm, maar goedkoper dan bij dell gaat dat je niet lukken. Asus is de nummer 2: ongeveer €200 duurder dan dell voor het goedkoopste model met 1080p.
Precies, helemaal mee eens; waar Dell zich vroeger onderscheidde (onderscheet ;) ) omdat je op de site je laptop/PC helemaal naar je smaak kon configureren wordt je nu véél te veel gestuurd door het hebben van geen of zeer beperkte keuzemogelijkheden. Waar ze ook een fout maken is het juist weer niet weg kunnen laten van "opties", dus verplichte opties waar ik totaal niet op zit te wachten.

Tot slot zijn de prijzen ook erg gestegen laptops en PC's, terwijl het zeker geen onderscheidende kwaliteit / featuresets betreft.

[Reactie gewijzigd door ejay79 op 22 augustus 2012 14:38]

Net inderdaad een DELL besteld, na lang wikken en wegen. Het gebrek aan keuze mogelijkheden irriteert mij ook. Ik had liever een kleine SSD gehad ipv een grote HDD en liever een Nvidia dan een Ati video kaart, maar die opties boden ze niet aan. Het is allemaal vrij fixed. Van de andere kant heb ik qua kwaliteit wel goede ervaring met DELL. 10 jaar geleden ook een DELL (Dimension 8250) aangeschaft en op een versleten HDD na, doet hij het nog steeds. Hij is alleen economisch afgeschreven (met name games vanaf 2005 draaien te langszaam).
Zat er net inderdaad aan te denken, wacht namelijk zelf ook op Win8, wel zonde, is een mooi bedrijf en met garantieregelingen hebben ze het bij mij altijd perfect opgelost.
Dat garantie-kwesties goed worden opgelost zou natuurlijk de norm moeten zijn. Beetje vreemd om ze daarover te complimenteren. Zeker wanneer je je bedenkt dat andere merken in de industrie feitelijk ook erg goed bezig zijn. Zeker op de zakelijke markt, maar ook op de consumentenmarkt.

En feitelijk vind ik Dell juist wat tegenvallen kwa garantievoorwaarden met hun één jaar garantie, waar een Sony, Asus, Samsung, MSI, Fujitsu, en Toshiba (hebben wat goedkopere consumenten-series met één jaar, maar ook series met 3 jaar Gold (aankoopbedrag terug bij defect in het eerste jaar, etc. etc.)) wel gewoon die twee jaar bieden, wat naar mijn ervaring ook gewoon perfect nagekomen wordt en opgelost wordt.
Er is niets raars aan om een compliment te geven voor iets dat goed gaat.

Wij Nederlanders vinden dat raar en moeilijk en eng, maar dat ligt aan ons.
Je zegt "complimenteren", maar het is gewoon het delen van een ervaring. Zo lees ik het tenminste. En een positieve ervaring versterkt het merkentrouw.

Ik heb een jaar of 7 geleden een Dell gekocht, super apparaat. Door minder budget nu een goedkopere Lenovo als vervanger. Wat baal ik van dat apparaat.....

Volgende keer kies ik weer graag voor een Dell. Dus ook op basis van mijn positieve ervaring. Of een HP, op basis van de positieve ervaringen van mijn broer. Hij gebruikt echter high-end apparaten, die heb ik niet nodig.

edit:
typo.

[Reactie gewijzigd door Edddd op 22 augustus 2012 14:43]

Daarnaast hebben ze de XPS en Alienware lijnen danig uitgekleed, en bepaald niet meer high-end modellen geïntroduceerd.
Het enige wat er is uitgekleed aan de alienware lijn zijn modellen die toch al niet verkochten. In het high-end segment is de M17x simpelweg de enige keus.
De huidige XPS serie heeft een slechter scherm dan de oudere serie hoor...
ik heb een XPS met een full hd rgb-led }:O deze hebben de huidige niet :( terwijl de prijs hetzelfde is gebleven...

[Reactie gewijzigd door ArcticWolf op 22 augustus 2012 13:43]

Dat zeg ik een stuk omhoog ook. De nieuwe XPS lijn is echt een misbaksel. Downgrade na downgrade ten opzichte van de sandy bridge modellen.
Ik denk toch echt dat de gemiddelde consument denk, voor 1200,- heb ik bij de mediamarkt hetzelfde systeem als voor 1600,- bij Dell.

Dat bij Dell de service uitstekend is kijken die mensen niet echt naar helaas.
Wat hebben de Media Markt en Dell met elkaar te maken? Zeker weet ik het niet, maar ik gok dat de Media Markt ook wel Dell systemen verkoopt. Ik denk dat je je iets beter moet verwoorden.
Mediamarkt verkoopt geen dell. Alleen dynabyte, mycom en vobis (wat trouwens hetzelfde bedrijf is, dacht ik)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303530 op 22 augustus 2012 14:21]

Ik kocht zakelijk in het verleden ook Dell. Maar de dure accus van laptops die ieder jaar vervangen moeten worden, geen antwoord op HP op de thin client markt . Daarnaast zijn al onze servers uitbesteed en gevirtualiseerd. Dus heb ik de laatste 2 jaar geen product meer van Dell aangeschaft. Privé zou ik het ook niet overwegen. Er zijn inmiddels veel betere opties (Samsung, Asus, MSI) qua prijs/prestatie op de markt.
Dell heeft onlangs Wyse overgekocht, dus dat antwoord op de thin client markt is er ondertussen wel. En zelfs een pak betrouwbaarder dan die $*@#! zooi van HP :+
Geen wonder, als reseller (al voordat Dell in de winkel lag) krijg je ook geen cent korting meer.
De lol bij dell is inderdaad dat je als consument goedkoper kan inkopen dan de resellers vanwege de achterlijke kortingsconstructies. Je kan bijna 20% goedkoper uit zijn dan de normale winkelprijs op de wat duurdere modellen (>=€899)
Het verbaast mij niets dat Dell minder verkoopt aan consumenten. Ik heb in 12 maanden tijd twee XPS 17 laptops gekocht via Dell, mijn U 2411 heb ik maar bij een ander bedrijf gekocht vanwege het grote prijsverschil.
Na de betaling moest ik Dell daar op wijzen, er zou geen link zijn gemaakt, vervolgens liep de aflevering de eerste keer 6 weken vertraging op, bij de tweede zat ik er meer boven op, maar kon men toch niet vlot leveren en toonde men geen enkel intiatief of medewerking om de boel te versnellen.
Ik mocht mijn klacht alleen schriftelijk aanleveren, je mag wel voor 1800 euro bestellen via het internet, maar je klacht moet op papier.
Waar ik me persoonlijk het meest aan erger zijn de inhoudsloze antwoorden en het eeuwige fijne dag verder ( have à Nice day) :O

Er zijn inmiddels 3 weken voorbij sinds het verzenden van mijn schrijven en ik heb nog geen bericht ontvangen. Bij navraag gaf men aan dat een antwoord 2 tot 6 weken kon duren.
Ik bestel daar nooit meer iets.
O, ja Dell ? Fijne dag verder
De meeste verkopers van computerhardware hebben tegenwoordig nare helpdesk. Jammer dat te horen.

De winst van DELL is naast de gebruikelijke winstopslag op producten volgens mij ook het feit dat ze altijd zo pokketraag leveren. Sommige producten zijn tientallen euro's goedkoper tegen de tijd dat ze leveren.

Dus afgezien van producten die ze onder eigen label weten uit te brengen die soms goedkoop zijn, is elk ander product dus duurder wegens de constante winstopslag op elk product.

Dit maakt DELL geen goedkope zakelijke partner.

Het lijkt er sterk op dat veel grote zakelijke klanten van DELL - niet zelden overheden of semi-overheden - dat die zaken doen met DELL om een heel andere reden.

http://money.cnn.com/2010...nology/dell_sec/index.htm

DELL is niet vies van betalingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee