Criterion maakt voortaan alle Need for Speed-games

Het Engelse Criterion Games maakt voortaan alle Need for Speed-games, heeft Alex Ward bekendgemaakt. De games uit de langlopende serie werden tot nu toe door verschillende studio's gemaakt. Criterion werkt aan Need for Speed: Most Wanted.

Uitgever Electronic Arts heeft zich er niet over uitgelaten, maar volgens Alex Ward, vice-president van Criterion Games, ontwikkelt zijn studio voortaan alle Need for Speed-games. De studio leverde in 2010 voor het eerst een game uit de serie af met Need for Speed: Hot Pursuit. Criterion werkt inmiddels met het later dit jaar te verschijnen Need for Speed: Most Wanted aan een tweede game in de serie.

De Need for Speed-serie is er al sinds 1994 en bestaat inmiddels uit 18 games. Uitgever Electronic Arts, die de rechten heeft op de naam, heeft steeds verschillende ontwikkelstudio's aan de serie laten werken. Zo werden de eerste vijf delen gemaakt door de eigen studio van EA in het Canadese Burnaby. Vanaf Need for Speed: Hot Pursuit 2 uit 2002 lag de ontwikkeling in handen van EA Black Box, een studio in het eveneens Canadese Vancouver. Need for Speed: Shift uit 2009 werd gemaakt door Slightly Mad Studios, terwijl opvolger Need for Speed: Nitro weer gemaakt werd door EA Montreal. Need for Speed: The Run, het laatste deel uit de serie, dat eind 2011 verscheen, werd weer gemaakt door de studio in Vancouver. Ward zou in de toekomst het liefst een game maken waarin alle vier de stromingen samenkomen.

Volgens Ward blijft Criterion ook Burnout-games maken, de serie racegames waarmee het zelf begon. De rechten op de Burnout-serie zijn inmiddels ook in handen van Electronic Arts.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Need for Speed: Most Wanted

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

25-06-2012 • 12:16

61 Linkedin

Reacties (61)

61
60
38
1
0
18
Wijzig sortering
kijk, das het mooie werk. altijd al fijne games, en Criterion is een top ontwikkelaar.
Criterion is een top ontwikkelaar daar niet van. Maar had toch liever gezien dat zij hun "eigen" Burnout franchise verder zouden ontwikkelen. Nu krijg je NFS games die half Burnout half NFS zijn. De nieuwe NFS heeft dat probleem al, ik was zo blij dat Most Wanted een reboot kreeg, maar dan zie je de gameplay beelden en besef je dat dit gewoon een nieuwe Burnout is met een NFS sausje erover heen.
Helemaal mee eens, als ik moest kiezen tussen die 2 titels dan weet ik het wel. Bij burn-out heel veel lol gehad maar bij NFS ??? Ook de variatie in de verschillende onderdelen is groter, zeker omdat er een paar hele gekke ( 8)7 ) tussen zitten.
Ook al zatten er in Burn-out geen echte automerken dat maakt het er niet minder om, sterker nog alleen maar beter omdat er geen licentie's hoeven worden betaald.

Mijn mening, BO had alles wat NFS had, maar NFS heeft nog niet de helft van BO, dus ze zetten de verkeerde lijn door :( Jammer...
Ik vond/vind zelf Burnout Paradise geweldig en NFSMW heb ik grijsgespeeld. Ik zie de combi daarom juist wel zitten!
ja, maar voor de NFS serie is het niet goed. Het hele oude NFS gevoel is eruit. Al jaren! Zonde :( een hele IP naar zn grootje :(
Ik heb eigenlijk na de eerste delen nooit meer het idee gehad dat het om één IP ging.

Dit betekend dus eigenlijk gewoon dat Criterion momenteel de enige is die met z'n NFS-IP door zal gaan, einde alle andere producten die er tussendoor kwamen.

Ach, het kon slechter uitpakken. Misschien dat Criterion nu ook eens een wat serieuzere racegame wil gaan maken onder het NFS label naast een nieuwe burnout bij EA?
Wat hij bedoelt is dat Criterion haar Burnout "kennis" gebruikt voor NFS. Dit betekent voor mij ook de doodslag voor de NFS franchise, het ging al sinds de laatste Most Wanted niet meer goed, maar nu zal de franchise helemaal ophouden met bestaan en komt er Burnout met de NFS logo.
Helemaal met je eens, ondanks wat Ortixx zegt hoeft vernieuwing helemaal niet te betekenen dat het hele spel 100% verandert. Kijk naar de vroegere NFS serie en kijk naar die van nu ...

Games zoals NFS: Porsche 2000 worden niet meer gemaakt, prachtig spel vond ik dat maar blijkbaar is die doelgroep uitgestorven ofzo. Tegenwoordig is het hoe meer actie, snelheid pimps and hoes hoe beter, érg jammer.
Porsche 2000 heb ik echt járen gespeeld, en ik zou het zo weer doen als ik hem terug vind. Ook Most Wanted heb ik met veel plezier gespeeld, jammer genoeg was de daarop volgende Carbon echt het laatste spel wat nog enigszins leuk was om te spelen.

Ik laat me verassen.
Misschien moeten ze Porsche 2000 en Most Wanted heruitbrengen en beschikbaar maken met full hd resolutie en hedendaagse auto's. Zou nog iets zijn, aangezien ze niet meer in staat zijn om een deftige NFS op de markt te brengen. :)

[Reactie gewijzigd door Fredi op 25 juni 2012 21:16]

hele oude
Je zegt het zelf al. Mensen willen verniewing. Je kan niet altijd hetzelfde spelletje maken net zoals bij CoD. Als ontwikkelaar moet je door ontwikkelen, want dat is wat je werk is.
Anoniem: 16536
25 juni 2012 12:21
Need for speed Shift en Shift 2 zijn toch gemaakt door Slightly Mad Studio's? Jammer dat zij zich er niet meer mee bemoeien, Shift was wat mij betreft de leukste sub-series tot nu toe.
Dat klopt, Shift en Shift 2 zijn gemaakt door SMS. Waarom dit onder een andere naam vermeldt staat begrijp ik ook niet helemaal. Misschien dat ze toen wel zo heetten.

Maar SMS is met hun eigen racegame (of sim) bezig, met plannen om het op meerdere platformen uit te brengen.
Het gaat hier om "project C.A.R.S.", wat grafisch verdacht veel over heeft genomen van Shift 2, maar uiterst gedetailleerd is.
Zeker iets om in de gaten te houden.
Ik heb al gedoneerd en speel de alpha's al :) Zeker leuk! Aanrader.

Hier en hier klikken voor meer info:

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16536 op 25 juni 2012 14:37]

Ik vermoed dat Shift 3 gewoon door Slightly Mad gemaakt gaat worden. De eerste game in die serie werd nog prominent als "Need for Speed - Shift" geadverteerd, maar bij de tweede is "Need for Speed" al gedegradeerd tot een losse kreet op het doosje - de game wordt officieel als "Shift 2 - Unleashed" verkocht. Sta er dus niets van te kijken dat bij Shift 3 heel het NfS label wegvalt en het als zelfstandige franchise doorgaat.
ja, Bright Light Studios is niet de ontwikkelaar. slighty mad studios staat als ontwikkelaar in de credits 8-)

[Reactie gewijzigd door daanwintjes op 25 juni 2012 16:24]

Hmm..Ik weet het niet zeker, maar als The Run ook van Criterion is, kunnen we de Need for Speed serie nu onderhand wel afschrijven. echter was dat bij EA ook gebeurd.

Enige echt goede need for speed games waren nog altijd Porsche 2000, Hot Pursuit (1) en Shift. de rest kan wat mij betreft regelrecht de prullenbak in , iets wat ik altijd heel jammer heb gevonden. Had dan ook liever gezien dat ze op het pad van Shift bleven, wat doch arcade een erg goede racegame was.

Helaas.
Het hele rijden op een curcuit heeft het voor mij juist verneukt.
Spellen als Shift en ProStreet hebben gewoon het 'NFS-gevoel' niet meer; het rijden met zeer hoge snelheid langs de Côte d' Azur, door de Alpen of gewoon een boeren landweg.

Most wanted was wat mij betreft de laatste 'goeie', al was dat voornamelijk door de mogelijkheid om je bak te pimpen; het verhaal was bagger en te herhalend.

The Run is wel grappig, omdat je een bepaalde route hebt en je aangewezen bent op je bak; niet op je mods. Alleen jammer dat het aantal races klein is, waardoor je zeer vaak exact hetzelfde moet doen op een iets andere track. Vond het leuker als het meer semi 'free roaming' was, waarbij je zelf een route moet uitstippelen om te winnen.
Most wanted was wat mij betreft de laatste 'goeie', al was dat voornamelijk door de mogelijkheid om je bak te pimpen; het verhaal was bagger en te herhalend.
Voor mij was het vooral de moeilijkheids graad en spanning

Vooral het feit dat je nadat je een race had gewonnen, soms nog een half uur bezig was de politie af te schudden.. dat soort momenten waren echt spannend en moest je persee halen

Het pimpen van je auto was leuk, en was volgens mij bij het deel na Most Wanted nog meer uitgebreid, toch blijft MW de beste NFS in mijn ogen
Carbon heeft dat deel flink uitgebreid ja, wat enorm vet was; maar het gebruik van 'team racen' staat mij niet aan.
Het gaat er met het racen in zo'n ondergronds cultuurtje juist om dat je 'alleen' rijd; het moeten samenstellen van een ondersteunend team was daarentegen wel een leuk idee.

Wat mij betreft zou het prima zijn als ze de gameplay van MW pakken, maar dan met een beter verhaal, het samenstellen van een team en het pimpen van je auto uit Carbon, en in nieuwe omgevingen. Hoewel de scenery van Porsche 2000 ook wel vet was!
Er is gedurende de jaren heel wat veranderd, met name toen destijds de Underground games uitkwamen. Waar het voorheen nog veel meer leek op een simulatie is het steeds meer gaan lijken op een arcade game en is dat naar mijn gevoel iets te ver doorgeslagen.
Hoewel ik me met games als NFS Underground (2) prima heb vermaakt, vond ik deel 4 (High Stakes) nog de leukste; mooie omgevingen en auto's upgraden zonder er zo'n boy-racer ding met grote spoilers en neon van te maken. Het leukste vond ik nog het schademodel, waar je in sommige gevallen tussen races door niet mocht repareren en je een afweging moest maken tussen rijden als een malloot en mogelijk veel schade, of iets rustiger aan doen met minder schade.
The Run werd door EA Black Box in Vancouver gemaakt (met Frostbite 2.0!). Dus niet bij Criterion.
Na het kijken van het filmpje heb ik toch het gevoel dat ik naar Burnout Paradise aan het kijken ben in plaats van een (goede) reboot van Most Wanted..
Vooral het deel waarbij de gevolgde auto via een of andere zandweg DOOR een reclamebord knalt en eerste word.. krijg spontaan zin in Paradise :D

Criterion is een goede maker, maar als je vroeger Burnout hebt gespeeld zie je hun stijl echt steeds terugkeren in hun nieuwe games.. (Hot Persuit, Most Wanted)

Neemt niet weg dat het er heerlijk uit ziet om te spelen, maar mist wel een beetje de kracht van het origineel.

Ik haal de 2005' van MW editie wel uit de kast denk ik voor de oude gameplay.. :)

[Reactie gewijzigd door MusicAddict op 25 juni 2012 12:27]

Inderdaad Burnout zie je vrij veel terug komen in de NFS games van Criterion. Ik hoop alleen dat ze ook de Burnout games blijven maken. Tegenstanders van de weg rijden blijft toch ook leuk, en de Crash modus in de games voor paradise was ook geniaal en verslavend.

Voor NFS kan het alleen maar beter worden, afgezien van Shift en Hot Pursuit vond ik de laatste jaren alles matig tot slecht.
Klopt. Burnout Paradise was ook een goede game, enkel jammer dat je niet meteen in slomo kon bijsturen na een crash, dat mis ik wel van hun oudere games. Burnout 3 op kop.
Ze zeggen wel dat ze nog Burnout games gaan maken, maar nu EA de rechten op die naam in handen heeft heb ik schrik dat ze het aan een andere studio gaan doorgeven.
Zo, er wordt ook iemand wakker ;)

Criterion is al in 2004 overgenomen door EA, dus da's alweer acht jaar geleden. Sterker nog, die topper van jou, Burnout 3, is uitgegeven door EA!
Het gaat niet over dat EA de games niet mag uitgeven, ik heb het over het feit dat ik niet wil dat een andere studio Burnout games gaat ontwikkelen. Iets wat nu waarschijnlijk wel zal gebeuren, ik betwijfel dat Criterion nog veel tijd zal hebben voor Burnout als ze alle NFS games gaan moeten maken.

@finraziel
Wapens in Burnout :? nooit tegengekomen in hun spellen
Grappig hoe de ervaringen zo verschillend kunnen zijn...
Ten opzichte van LOTG vond ik HP saai en vervelend (vooral die niet te skippen sequences van je hebt, weer, 3 auto's vrijgespeeld) en Shift was wel leuk maar totaal geen NFS (NFS is nooit alleen op racetracks geweest).
Ten opzichte van MClaeys, de oude burnouts vond ik geweldig maar paradise was naar mijn mening dan weer een draak. Singleplayer was saai, het was eigenlijk alleen maar ad nauseam van de ene kant van de kaart naar de andere kant rijden zonder de spectaculaire crashes en takedowns uit de eerdere burnouts, terwijl multiplayer races meer neerkwamen op de kaart kennen dan goed kunnen racen en de pauzes tussen de races waarbij mensen maar een beetje doelloos rond crossten hielpen ook net echt met de snelheid er in houden.
Als ze een nieuwe burnout in de pre-paradise stijl maken dan sta ik te springen, maar laten ze alsjeblieft niet nog zo'n game maken die ergens tussen NFS en Burnout in hangt, want dan mis je dus de overdreven snelheid en heerlijk overthetop actie van Burnout, terwijl je ook de skill van NFS niet terug vindt. Verder hoop ik dat ze die wapens weer laten varen, auto's van de weg rammen met een goed getimed duwtje tegen de kont of ze net dat zetje geven waardoor ze frontaal op een tegenstander klappen is veel leuker dan je EMP knop indrukken of zo... Als ik dat wil dan ga ik wel Blur spelen (ook leuk, maar een compleet andere game).

edit @MClaeys: Nee, maar wel in NFS hot pursuit...

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 25 juni 2012 21:23]

Criterion is erg goed in het maken van racegames, dus ik hoop dat er nu wat meer eenheid in de spellen komt. Het is hetzelfde als Treyarc vs. Infinity Ward bij Call of Duty, op een gegeven moment werd het WO 2, toekomst, WO 2, toekomst. Als je niet bekend bent met de ontwikkelaars er achter lijkt het alsof die spellen binnen hun genre van de hak op de tak springen.
Burnout is erg leuk, maar de enige NFS die ze tot nu toe afgeleverd hebben (hot pursuit) was saai en vervelend (ook al waren de reviews wonderlijk genoeg lovend...)
Ik hoop dan ook heel erg dat ze geleerd hebben en dat most wanted beter wordt, ook omdat de originele most wanted voor mij de beste NFS ooit is. Als ze op dezelfde voet doorgaan dan ben ik bang dat de NFS serie voor mij definitief ter ziele gaat.
Het is misschien een persoonlijke mening, maar ik vind Hot Pursuit (2010) de beste Need For Speed game die er is.
Need for Speed?

Dat is al dood sinds Prostreet.

NFS draait om racen door de natuur (t/m Underground) en daarna racen door de stad, waarbij je je wagen een beetje kon aankleden.

Daarna is het allemaal saai circuitracen geworden. Slaapverwekkend, geen zak aan als je niet continu moet opletten op tegenliggers of rare bochten. Leuk dat je dan de "perfecte" bocht kunt maken, maar het is gewoon niet spannend meer. Altijd je eigen schuld, nooit eens lekker vloeken op die ene tegenligger die net jouw auto raakte, nooit politie die je probeert van de weg af te halen, maar gewoon rondjes rijden...

NFS was allang dood, nu probeert men de naam nog een beetje te redden door er een Burnout kopie van te maken.
Snap precies wat je bedoeld :)

Juist dáárom vind ik (persoonlijke mening), the Run zeker een van de beste uit de NFS series. Weer eens een ouderwetse "landschapsracer" , beetje sneeuw, beetje stad, beetje bergen, beetje woestijn.. Voor mij helemaal top :)

Overigens hoop ik dat de graphics in de uiteindelijke versie beter zullen zijn, dit is echt bedroevend slecht :(
Dan eindigt hierbij mijn NFS avontuur. NFS 3 HP en Most Wanted waren grappig, maar iets realistischer zoals Shift 2 bevalt mij tegenwoordig meer, ook al is Shift voor een realistische game niet realistisch.
Weet natuurlijk niet of je het al doet, maar waarom kijk je niet naar DiRT games (muv Showdown dan) of iRacing als je iets realistischer wilt?

[Reactie gewijzigd door Fid3lity op 25 juni 2012 12:41]

Als ze nu NFS goed combineren met Burnout, zou het nog redelijk interessant gaan worden, meer als voordeel voor Burnout, daar NFS zijn charme al jaren geleden voor mij heeft verloren (denk dat PU en HP nog de betere waren).
Ze willen toch verschillende stromingen samevoegen!?!
Hot Persuit, met gepimpte auto's van underground en meer realistische besturing van Shift,
prachtige crashes van Burnout: NFS ULTIMATE 2015?
Ik wil em hebben als dat gebeurt!!!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee