Google voert groot aantal aanpassingen door in zoekmachine

Google heeft details vrijgegeven van de wijzigingen die het in maart heeft doorgevoerd in zijn zoekmachine. Onder meer de interpretatie van zoektermen blijkt te zijn aanpast, en de zoekresultaten en mobiele interface zijn verbeterd.

In maart heeft Google een vijftigtal aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd in zijn zoekmachine en website. De volledige lijst aanpassingen, met uitleg, kan nu worden gevonden op de officiële Google-blog Inside Search. Een aanpassing is het tonen van liveresultaten van de UEFA Champions League en het Russische hockeykampioenschap. Ook worden geïndexeerde nieuwsberichten in de zoekresultaten nu beter gegroepeerd volgens verwantschap, aldus het ontwikkelteam.

Symbolen worden nu ook beter ondersteund; speciale tekens worden anders geïndexeerd en wiskundige tekens als +, -, * en ^ kunnen als regulier zoekwoord worden opgenomen. Voordien werden die tekens weggelaten, omdat ze werden gebruikt als zoekoperators. Het gekende gebruik van de - en +-operator is niet gewijzigd. Door de andere indexatie van symbolen kunnen relevantere zoekresultaten worden gegeven op formules als 'y = mx + b'. Volgens Google is ook het vaststellen van synoniemen bijgewerkt. Het team meldt dat een woord als 'hond' voordien soms als synoniem voor 'kat' werd gezien, omdat beide termen vaak voorkomen in combinatie met woorden als 'dier', 'haar' en 'poten'. Dat zou nu niet meer het geval mogen zijn.

Als naar een app wordt gezocht, worden de resultaten voortaan voorzien van logo's, ratings, prijzen en aangepaste download-buttons, indien beschikbaar. Ook bepaalt het gebruikte platform, zoals iOS of Android, nu mede de volgorde van resultaten. Ten slotte is er voor tablets een compactere interface beschikbaar bij het zoeken naar lokale bestanden.

Door Adrian Buyssens

04-04-2012 • 16:08

62 Linkedin

Reacties (62)

62
62
35
3
0
16
Wijzig sortering
Anoniem: 406468
4 april 2012 16:13
"Ook bepaalt het gebruikte platform, zoals iOS of Android, nu mede de volgorde van resultaten."

Net als het zoeken via google naar willekeurige sites op je mobiel - ondanks dat die op desktop mode staat - die vervolgens in google's kleine versie worden weergegeven - vind ik dit een slechte ontwikkeling. Zoekresultaten moeten op nationale danwel globale relevantie worden weergegeven, niet op basis van het apparaat waarmee gezocht is naar de zoekterm. de andere aanpassingen klinken positief, maar de 'gepersonaliseerde' resultaten heb ik het niet mee. Heb die discussie liever bij advertenties om dat gemak voor gebruikers te optimaliseren, in plaats van ook hier.
Hoezo niet op apparaat baseren? Als je op je mobieltje zoekt naar "krab" is de kans dat je zoekt naar een restaurant dat krab serveert een stuk groter dan wanneer je dat op je normale pc doet :P

Verder is het personaliseren van zoekresultaten aan de ene kant handig (zoeken op bug door een developer = software bug, zoeken op bug door een insectoloog = insecten), maar aan de andere kant schermt het je wel van een wereld van zoekresultaten af.

Hoe dan ook zul je in de praktijk moeten zien of de wijzigingen voor jou handig zijn of niet. Voor degenen die graag heel uitgebreid zoektermen invoeren (zoals ik, met veel +, - etc.) was het oude systeem net wat handiger...
Mobiel internet geeft mij juist een manier om ingevingen op de meest vreemde locaties te staven of er enige logica inzit of niet.

Als ik bij een zoekopdracht thuis en buiten verschillende resultaten krijg dan ga je vanzelf alternatieven zoeken die wel consequent zijn. Dat mobiel ding maakt deel uit van een geheel, het is niet een zichzelf staand apparaat.
Een "insectoloog" zoekt niet op "bug", uiteraard.
Waarom niet op basis van apparaat?
Ik ben totaal niet geïnteresseerd in mogelijke oplossingen op Android als ik zoek naar een bepaalde foutmelding van mijn iOS apparaat.
omdat je anders in je bubbel gaat leven
http://www.ted.com/talks/...nline_filter_bubbles.html

en je daarom het hele vrije internet gebeuren in de prullebak kan gooien omdat je toch alleen maar te zien krijgt wat google of bing of facebook je wilt laten zien omdat ze denken dat jij dat interessant vind. kijk het filmpje maar dan begrijp je beter wat ik bedoel.

[Reactie gewijzigd door Proxx op 4 april 2012 16:41]

Je kunt personalized resultaten uitzetten in Google (knopje rechtsboven als je bent ingelogd).
ik heb het niet alleen over resultaten die gekoppeld worden aan je google account. maar ook zonder google account krijg je resultaten voor geschoteld die google aan een ip heeft hangen die "gepersonaliseerd" zijn

zo koop iemand bij je in huis een horloge bij wehkamp en in eens krijgt bijna elke pc reclame voor horloges of wehkamp

facebook doet dit schijnbaar ook. en zo nog veel meer. kijk het filmpje maar eens en dan begrijp je wat ik bedoel

[Reactie gewijzigd door Proxx op 4 april 2012 18:32]

verbatim search dus.
Bij Facebook heb ik dit absoluut gemerkt. Als er bv visite bij mij thuis via hun telefoon via mijn wifi op Facebook gaan, krijg ik al hun vrienden continue te zien als aanbevolen vrienden terwijl ik zelfs de visite niet in mijn profiel heb. En hun krijgen ook mij op die manier te zien terwijl al mijn privacy settings op 'max' staan en ik niet eens zoekbaar hoor te zijn.
Ik ben het met je eens dat er een internetbubbel dreigt te ontstaan. Maar de meeste zoek-queries die in google worden getypt zijn niet serieus, i.e. wetenschappelijk artikelen zoeken bijvoorbeeld.
Wil je er echt zeker van zijn dat je globale resultaten krijgt waarvan voor jou irrelevante zoekresultaten uit zijn gefilterd, dan gebruike je 1) een andere zoekmachine 2) een gespecialiseerde zoekmachine (bijv. Scopus, Libguide) of 3) ga incognito/private/zet 'personalized results' uit.
Ik snap wel dat veel mensen dit niet weten en een internetbubbel is dan ook een gevaar voor het vrije internet, maar in de meeste gevallen kan ik het alleen maar toejuichen dat ik geen plaatjes van een keuken krijg als ik een nieuwe videogame (met dezelfde naam) wil hebben.
Ik wel, wanneer ik mijn collega met een Android apparaat wil helpen onderweg, en mijn iPhone het dus wel doet...
True... alleen zal dat specifieke geval zich voor de meeste gebruikers niet voordoen... De meerderheid wint het hier toch echt van dat ene specifieke geval.
Toevoegen van de zoekterm Android zal dan helpen.
Anoniem: 285004
@ATS4 april 2012 17:29
dan moet je je zoek opdracht veranderen en mensen die ios hebben moeten niet lastig gevallen worden met android en anders om.
Ik vind dat er wel een heel verschil zit tussen "niet lastig gevallen worden met android" of echt gaan bepalen wat ik te zien krijg op internet. Als ik voor iOS zoek, dan zet ik dat er wel bij. Ik vindt 3 letters typen niet opwegen tegen het verzwijgen van delen van internet.
Het team meldt dat een woord als 'hond' voordien soms als synoniem voor 'kat' werd gezien
Hopelijk testen ze voortaan wat beter... Dat het niet goed werkt was 2 jaar geleden al bekend.. Post uit 2010:
I searched for:
blue widgets.

And I got:
Here is the search for red widgets. Did you mean to search for blue widgets?

Yes, actually, I did mean to search for blue widgets. I clicked on the search for blue widgets.

And I got:
Here is the search for blue wadgets. Did you mean to search for blue widgets?

Yes, as a matter of fact, that's why I typed it in in the first place. So I clicked on the search for blue widgets yet again.

And got:
Here is the search for blue widgets..

Oh, happy day. But wait - there, in the last position I saw that Google had slipped in a page about blue wadgets after all. As if I couldn't really be serious about wanting to search for blue widgets.

I searched for:
blue widgets -wadgets.

And got:
A search for blue widgets with a page about red widgets somewhere around the bottom of the page.

I then search for:
blue widgets -wadgets -red.

And finally am looking at search results I had hoped to get in the first place.

Now I think, do I quote each term? Will that get me there faster?

Google please stop trying to help me.
bron

[Reactie gewijzigd door pim op 4 april 2012 17:18]

Zoek op de Engelstalige Google eens naar 'recursion' :)
De + kon je al een tijdje niet meer gebruiken om aan te geven dat een woord moest voorkomen in een zoekresultaat. Dit kon je oplossen door +"term" te doen, dus doublequotes gebruiken.

Hopelijk is dit wel nog steeds mogelijk, want het is wel heel nuttig om het kof sneller van het koren te kunnen scheiden...
Het gekende gebruik van de - en +-operator is niet gewijzigd.
Dus wat je zegt klopt niet, alle andere tekens worden wel gewijzigd.

[Reactie gewijzigd door Smoetzak op 4 april 2012 16:30]

Dit was inderdaad eerder al gewijzigd zo te zien (zonder dat ik daar ooit een nieuwsbericht o.i.d. van heb gezien trouwens), zie ook de reactie van The Zep Man.
De + kon je al een tijdje niet meer gebruiken om aan te geven dat een woord moest voorkomen in een zoekresultaat. Dit kon je oplossen door +"term" te doen, dus doublequotes gebruiken.

Hopelijk is dit wel nog steeds mogelijk, want het is wel heel nuttig om het kof sneller van het koren te kunnen scheiden...
"term" is nu gelijk aan het vroegere +term en +"term". Het is even wennen (vooral voor termen die uit een enkel woord bestaan), maar uiteindelijk is er wel mee te leven.
de "term" kan zelfs gebruikt worden om bepaalde woorden of zinnen in die combinatie te zoeken, ik dacht ook dat dit altijd de bedoeling is geweest.

Als je bijvoorbeeld op google zoekt naar: thuis afval verwerken

Standaard krijg je een hele hoop zoekresultaten met combinaties van deze woorden, en zelfs resultaten waar de woorden zinnen uit elkaar staan

Als je nu zoekt naar: "thuis afval verwerken"

Nu krijg je alleen de resultaten te zien waar de 3 woorden (thuis, afval en verwerken) direct achter elkaar zijn geplaatst. Dit resulteert dus in veel minder resultaten. Dit kan je ook met delen van de zin doen.

Door te zoeken op: thuis "afval verwerken"

Wordt er gezocht naar resultaten waar het woord thuis in staat en de woorden afval en verwerken moeten in de resultaten naast elkaar staan.

Er zijn heel veel websites die deze functies uitleggen, ik heb alleen nog nooit een lijst van Google kunnen vinden met alle functies die de zoekmachine heeft.
Google - Zoeken met de exacte zoekwoorden die u heeft getypt
Je kunt bovendien op de pagina met je zoekresultaten via Meer Opties Woord voor woord zoeken. (In het Engels heet de optie Verbatim.)
De functionaliteit van het '+'-teken is geweizigd nadat dit problemen opleverde met zoekopdrachten naar de Google+ dienst. Zelf gebruik ik ter vervanging altijd gewoon
"term 1" "term 2"
, tussen dubbele aanhalingstekens dus. Die zijn eigenlijk voor exacte zinnen maar je kunt er ook gewoon 1 woord in typen.

[Reactie gewijzigd door i7x op 4 april 2012 17:22]

Ik verlang weer terug naar Google, zoals die er 10 jaar geleden uitzag.
Toen kon je nog zelf nadenken en slimme trucjes toepassen. Ook wist je dan zeker dan de resultaten van Google er voor iedereen hetzelfde uitzagen.
Google was destijds een zoekmachine die je zelf kon bedienen. Nu is Google een zoekassistent geworden, die voor jou in de plaats gaat denken.

Als ik vandaag de dag bijvoorbeeld iets specifiek zoek wat erg op een veelgebruikt woord lijkt, dan gaat Google voor mij bepalen dat ik op dat veelgebruikte woord moet zoeken.

Google, maak a.u.b. een expert-modus, waarbij niet op basis van profiel en milieu gezocht wordt, maar alleen op trefwoord (en gooi die javascript-troep er dan ook meteen uit).

Voor de rest van de massa mensen die niet wil nadenken tijdens een zoektocht, kunnen jullie het gewoon zo houden.
Tot die tijd (ik zie het niet snel gebeuren eerlijk gezegd :( ) kun je http://duckduckgo.com/ eens proberen (http://dontbubble.us/)
HIer sluit ik me volledig bij aan. Al die zgn slimmigheden die google tegenwoordig toepast zorgen er alleen voor dat mijn resultaten 'vervuilt' worden met allerlei zaken waar ik niet naar zocht. In de resultaten zie ik dan allerlei vetgedrukte woorden staan die als hit worden gezien, terwijl die niets te maken hebben met mijn zoekopdracht. Echt gericht zoeken is tegenwoordig veel lastiger geworden. Een optie om al die onzin uit te zetten zou wat mij betreft de grootste verbetering zijn die ze door kunnen voeren.

Het enige wat me nog bij google houd is de mogelijkheid om de resultaten voor een bepaalde tijdperiode weer te geven.
Hmm, een classic.google.com zou wel een handige uitvoering zijn misschien :)
En de naam is duckduck ;)

Alhoewel ik moet toegeven dat ik normalitair gewoon Google gebruik, probeer ik het mezelf de laatste tijd meer en meer aan te leren.
Profiling kun je sowieso al uitzetten (dat doe ik zelf ook al geruime tijd). Dat Google op context zoekt niet maar waarom je dat zou willen snap ik ook niet echt. Het internet is tegenwoordig ook wel wat groter als 10 jaar geleden. Ik denk dat het internet doorzoeken op de manier van toen, tegenwoordig totaal onwerkbaar zou zijn.
Anoniem: 330087
@Oeroeg4 april 2012 19:50
Helemaal eens! Google Places, Google News en Google Shopping vervuilen de zoekresultaten echt enorm.
Die sponsored ads waren al genoeg afleiding, maar die places zijn wel echt waardeloze schermvulling.

En in plaats van hun synoniemen aanpassen (nooit iets van gemerkt dat het fout werd geinterpreteerd) zouden ze beter eens startpagina.nl, startkabel.nl en al die andere nutteloze linkfarms eruit kunnen gooien.

Google wordt steeds minder nuttig lijkt het, kost me gewoon meer tijd om tussen alle spam de juiste resultaten te vinden. Als ik het sentiment hier zo lees zou Bing als ze eens uit beta zouden gaan in NL hier garen bij kunnen spinnen.
Goed dat + en - nu ook worden gevonden,
Als je bevoorbeeld het album + van ed sheeran zou hebben willen zoeken zou je niet veel gevonden hebben
Werkt nu nog steeds niet zo heel goed.
Zoek ik op "Ed Sheeran Plus" dan krijg ik sites als amazon, bol en informatie over het album. Zoek ik op "Ed Sheeran +" dan vind ie nog steeds alleen informatie over Ed Sheeran zelf en niet over het album "+".

Werkt nog niet helemaal lekker dus.
Of misschien werkt het alleen nog maar in de VS ofzo.
Of Amazon, Bol e.a. zijn op de hoogte dat dit niet goed werkte via Google en hebben de betreffende pagina uitgebreid getagged met 'Plus'. Met andere woorden: misschien werkt het nu heel goed, maar kan je de vruchten er nog niet van plukken omdat de websites die geindexeerd zijn er rekening mee houden dat het niet werkt.. :+
Hoe moet ik nou bepaalde zoekqueries beperken? Het - voor een woord zetten werkt nu niet?
Zoals ik het nu lees, herkent google nu dat je een + gebruikt in een wiskundige context. Maar hieronder lees ik dat je quotes moet gebruiken....
Ja en nee. Dat ligt aan de rest van je zoekopdracht.

+zoekopdracht is (al een tijdje) voor G+ pages en gebruikers.
"zoek opdracht" zorgt er voor dat dat/die woord(en) altijd in de antwoorden staat(vervangt de +)
e = mc2 is wat ze hebben toegevoegd. Vroeger verwijderde Google het is-teken, nu snapt Google dat het om een formule(wiskundige context) gaat en blijft die er staan.

Zoekqueries beperken gaat nog steeds met
-zoekopdracht
-"zoek opdracht"
ach zolang betaalde resultaten voor de eigenlijke optimale resultaten blijven komen blijft het ruk en zal een hoop niet worden weergegeven.
Dat is natuurlijk logisch. Je gebruikt die dienst gratis hè. Zonder die ads zou Google helemaal neit bestaan. Zelf gebruik ik gewoon een ad-blocker om alle gesponsorde resultaten weg te werken. :)
Hmm, is dat de reden dat als ik naar een Kruidvat-filiaal in Hengelo OV zoek, ik allemaal resultaten in Enschede vind? Terwijl ze in Hengelo OV toch echt enkele Kruidvat filialen hebben 8)7

Edit: Ja, ik snap dat ik dat met Kruidvat.nl ook kan vinden, maar ik zat al op Google en was lui.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 4 april 2012 16:23]

Ik vind de introductie van logo's heel jammer, omdat het de results-page een flink stuk drukker maakt. Vroeger had Google een policy waarin stond dat de google search-site heel clean en "dunbevolkt" moet zijn. Jammer dat ze daarvan af aan het stappen zijn.
Geeft weer een bestaansreden voor al die bureaus die aan "search optimalisatie" doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee