Nou ja, ga ik er toch op in.
Als men het heeft over de garantie, is gewoon de garantieperiode van toepassing welke door de winkel gegeven wordt.
Precies. Geeft een winkel 1 jaar garantie en je product gaat kapot dan ligt de bewijslast bij de winkel, c.q. de winkel moet bewijzen dat de schade is ontstaan doordat je het product verkeerd gebruikt is, als ze dat niet kunnen dient de winkel voor gratis herstel of vervanging te zorgen, gaat dat niet dan wordt de koop ontbonden, levert de klant het gekocht in bij de winkel en krijgt hij het volledige aankoopbedrag terug.
Het andere gaat over de non-conformiteit: dat de zaak aan de overeenkomst moet beantwoorden. Diverse instanties noemen dat ook wel de "wettelijke garantie". Een term die nog voor veel verwarring zorgt.
Na die 1 jaar garantie heb je nog steeds gedurende de economische (dus niet de technische ) levensduur bescherming tegen non-conformiteit (de EU zegt 2 jaar, maar een lidstaat mag hier in het voordeel van de consument van afwijken, en dat is in NL gebeurd); alleen nu moet de koper aantonen dat de schade is ontstaan door een productiefout.
Een winkel die op een product maar één jaar garantie geeft is niet in overtreding. Sommige mensen denken dat de winkelier verplicht is om minimaal twee jaar garantie te verstrekken, echter zijn die mensen verkeerd voorgelicht.
Ik denk dat je hier gelijk hebt, zie het vorige punt
De conformiteitsregels zijn ook heel duidelijk: het product dient volgens de koopovereenkomst geleverd te zijn en dient de eigenschappen te bezitten welke de koper op grond van die koopovereenkomst mag verwachten. Met daarbij de uitspraken van de verkopende partij en fabrikant op wat voor manier dan ook. Dat is de conformiteitsbeginsel.
Conform betekent: volgens de koopovereenkomst. Dus het product dient conform de koopovereenkomst te zijn.
Weer zo'n heerlijk warrig stukje tekst waarin je niets zegt.
Veel mensen begrijpen de regels niet, en daarom heeft Consuwijzer die vereenvoudigd: het product dient deugdelijk te zijn. Alleen betekent "deugdelijk" iets anders dan "conform de overeenkomst". Wat resulteert dat men andere zaken gaat verwachten dan wat volgens de regels bepaald is.
Ik heb nog nooit een overeenkomst gezien of een verkoper gehoord die zegt: "Dit is een ondeugdelijk product", je kan er dus vanuit gaan dat een ondeugdelijk product NIET aan de overeenkomst voldoet. Een product kan natuurlijk in de loop van de tijd wel ondeugdelijk worden door gewone slijtage dan hoeft de verkoper natuurlijk niets te repareren. Ik begrijp Consuwijzer dus wel.
Dat bij consuwijzer veel klachten binnenkomen is niet verwonderlijk: Consuwijzer zet de consument juist op het verkeerde been. Men schept bij de consument het beeld dat de consument gedurende de technische levensduur recht op kosteloze reparatie of vervanging heeft als het product buiten de schuld van de consument kapot gaat. Wat helemaal niet zo is.
Consuwijzer heeft het niet over de technische levensduur, maar goed. Het gaat er ook niet om of het buiten de schuld van de consument kapot gaat, het gaat erom of er sprake is van een productiefout en dan gaat het erom wie dat aan moet tonen. Binnen garantie (die is minimaal 6 maanden) maar mag veel meer moet de verkoper dat aantonen, daarbuiten (in de bescherming tegen non-conformiteit periode=economische levensduur) moet de koper aantonen dat er sprake is van een productiefout.
De garantieperiode wordt helemaal zelf bepaald door de fabrikant en winkelier, welke ook nog de voorwaarden daarvoor bepalen en wat de koper voor rechten krijgt. Is helemaal volgens de wetgeving.
Correct, met een minimum van 6 maanden, daarna bescherming tegen non-conformiteit. De consumenten koper niets met de fabrikant te maken.
[Reactie gewijzigd door immetjes op 23 juli 2024 15:09]