Een kortere registerafstand zou wel veel kleinere groothoeken met zich meebrengen. Dat is wel een gemiste kans.
Groothoeken die niet volgens het retro-focus-principe zijn opgebouwd hebben ook wat nadelen zoals een nog sterkere lichtafval naar de hoeken toe (kijk bv naar de Hologon 16mm en de Biogon's in het Contax G-systeem). Retrofocus-groothoeken hebben ook relatief lichtafval maar veel minder. Als nadeel hebben ze dan weer een grotere gevoeligheid voor vertekening.
Gezien de meeste mensen tegenwoordig groothoek-zooms gebruiken waar die vertekening nog veel groter is, is dat niet zo'n probleem, vooral omdat deze tonvormige vertekening digitaal vrij makkelijk is te corrigeren terwijl dat met de meestal golfvormige* vertekening van een groothoek-zoom veel moeilijker is (meestal zelfs helemaal niet).
(Tele's zijn hebben dan weer vaak kussenvormige vertekening), golfvomig is een combinatie van die twee en meestal zijn beide dus bij ieder brandpunt anders/small]
[quote]Wanneer een ander merk wel een ilc met nieuwe mount en cropsensor introduceert loopt pentax wéér achter de feiten aan. Ik denk dat ze het niet gedaan hebben omdat ze momenteel al voor 3 verschillende mounts lenzen ontwikkelen.[/quote]
Om van de kortere registerafstand te kunnen profiteren zou men inderdaad een nieuwe mount moeten introduceren. Simpelweg een K-mount zetten op objectieven voor een kortere registerafstand kan technisch wel, de klassieke lenzen kunnen dan met een standaard K-mount tussenring gebruikt worden, echter dit is verwarrend voor onervaren gebruikers die de nieuwe ilc-objectieven op een (d-)slr kunnen proberen te zetten en zo de camera (m.n. de spiegel) beschadigen. Indien men de nieuwe mount gebruikt en een adapter met de camera meelevert voorkomt men dat probleem en kan de gebruiker eenvoudig de bestaande DA-lijn objectieven gebruiken. Die adapter moet dan wel de electrische signalen van de objectieven overdragen [small](zoals de A-mount adapter voor NEX en de F-mount adapter voor de Nikon1 zoals Isniedood aangeeft) . De camera wordt dan in principe altijd met de adapter gebruikt behalve als men objectieven gebruikt met de kortere registerafstand.
Dit is echter wel duurder omdat die adapter extra ontwikkeld moet worden maar men bespaart doordat men geen nieuwe objectievenlijn moet uitbrengen en klanten die beide systemen willen gebruiken niet in twee objectievenlijnen hoeven te investeren. Veel van de nieuwe objectieven zouden toch dezelfde optische constructie hebben, enkel bij groothoekobjectieven zou dat anders zijn.
Zelf hoop ik op een d-slr ala Fuji X-pro1/X-100/X-10. Eventueel mag deze een vaste (halfdoorlatende) spiegel hebben (zoals de Canon Pellix, Pellix QL, Eos RT, Eos 1RS, en sommige Sony SLT's) maar ik wil wel een matglas, geen LCD/TFT-scherm simpelweg omdat het uitlezen van de sensor en optekenen op dat scherm tijd kost (nog te veel op dit moment) en bij slecht licht de sensor tekort komt.
Full-frame is mooi maar zal al snel duur zijn en met een zeer hoog aantal megapixels wat ik niet nodig heb en alleen onnodig de PC belast. Daarnaast zijn fullframe-camera's volumineus, zelfs de μ-FT-camera's zijn fors groter als de Olympus OM-lijn of de MX, LX en zelfs als de KX (1973) van Pentax.
Die laatste vind ik een ideaal formaat hebben, al is een MX of LX, zeker met winder ook handig en als je op gewicht wilde besparen liet je die winder thuis. En al deze film-camera's waren fullframe.