Storing internetdiensten BlackBerry voorbij - update

De storing bij internetdiensten van BlackBerry is voorbij. Dat zegt de fabrikant in een conference call. Donderdag eerder op de dag bood de ceo van RIM via een YouTube-video zijn excuses aan voor de storing, die sinds maandag duurde.

De internetdiensten zijn wereldwijd weer volledig online, zo meldt RIM in een conference call voor media en analisten. Gebruikers kwamen afgelopen 24 uur alweer langzaamaan online, waarbij sommige diensten wel en andere diensten niet werkten. Dat zou inmiddels voorbij moeten zijn, zo meldt RIM.

In de video biedt RIM's co-ceo Mike Laziridis zijn excuses aan en laat daarbij weten in het vervolg meer te gaan letten op het op de hoogte stellen van gebruikers bij voorvallen als de recente internetstoring. Volgens Laziridis heeft het bedrijf gefaald om betrouwbare diensten te leveren en om zijn gebruikers te informeren.

Eerder liet RIM al weten dat de eerste gebruikers weer online kunnen komen met hun BlackBerry-toestel. Gebruikers op GoT bevestigden dit. De storing begon maandag en heeft betrekking op de internetdiensten die RIM levert via BIS. Zo konden BlackBerry-eigenaren geen gebruikmaken van de browser, ping, e-mail en andere BlackBerry-diensten. RIM maakte de storing aanvankelijk niet bekend; de berichtgeving kwam vooral van telecomproviders.

De oorzaak van de storing ligt bij een defecte core-switch, zo gaf het bedrijf later aan. De backup daarvoor werkte niet, waardoor veel gebruikers van BlackBerry-diensten in Europa, Afrika en andere delen van de wereld offline waren. Toen de switch weer werkte, waren er zoveel berichten die afgeleverd moesten worden, dat de diensten nog enkele dagen offline bleven.

Update 16:22: Dit bericht ging oorspronkelijk alleen over de excuses van ceo Lazaridis. Het nieuws dat de storing voorbij is, is later toegevoegd.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door RoD

Admin Mobile

13-10-2011 • 15:25

90 Linkedin

Submitter: Miyamoto

Reacties (90)

90
74
36
4
0
3
Wijzig sortering
Het is goed dat men dit als nog doet al vind ik het wel aan de late kant.
Maar beter laat dan nooit denk ik maar, goed dat men nu inziet dat de communicatie richting de klant van groot belang is, mensen willen gewoon op de hoogte worden gehouden wat er aan de hand is en wat men er aan doet.
Echter vind ik het wel zeer amateuristisch hoe men er mee is om gegaan, dat had ik in ieder geval niet verwacht van RIM.
Ben benieuwd hoeveel % van de gebruikers na dit vooral( de storing en de slechte communicatie) daadwerkelijk weg gaan en een andere provider uit zoeken.

De schade is wat mij betreft dan ook al geleden, een storing ansich kan natuurlijk altijd voorkomen bij welk bedrijf dan ook maar de echte schade krijg je als je de klant slecht/niet informeert over de stand van zaken en dit breed uitgemeten word in de media, dit is al gebeurd en deze excuses is dan ook wel het minste wat men kan doen, echter of dit voldoende is om de publiekelijke schade die al geleden is min of meer te repareren ik ben bang dat het hier voor toch te laat is.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 13 oktober 2011 15:42]

Ik denk dat als je schade overhoudt van deze storing, dat je zelf (individu of bedrijf) verkeerd bezig bent.
Als je afhankelijk bent van deze diensten zorg je (als bedrijf) ervoor dat je over BES beschikt. Gegeven feit dat uitgelegd wordt bij aanschaf van een Blackberry dat je hele service systeem (internet afhankelijke services) via Blackberry lopen en je provider 'slechts' de portal (internetverbinding, telefonie en berichten).

Terug te komen op de schade, belangrijke berichtgeving kon nog steeds via telefonie of tekstberichten. Bedrijven die internet nodig hebben, passen mobiel internet toe (dongels icm laptops) en een Blackberry is toegevoegde waarde.

Jip en Janneke gezegd; als je ergens van afhankelijk bent zorg je dat meerdere wegen (functioneel) naar Rome leiden.
Dat is kort door de bocht. Niet iedere onderneming is in staat een eigen BES server in te richten en te onderhouden. Deze kleinschalige ondernemingen en eenmanszaken nemen juist voor de simpliciteit en continuiteit een blackberry dienst af.

Ter ondersteuning: Je email kan je ook op andere platformen lezen. pc, laptop, tablet, andere smartphone. Alleen raakt gebruikers in paniek, met oogkleppen op, en vergeten dat ze ook hun email op een andere manier kunnen lezen.

Jip en Janneke gezegd: Jip:"Mmm de deur is op slot, ik kan niet naar binnen." Doet Janneke de deur open van binnen en zegt:"De achterdeur stond open,..."

http://nl.blackberry.com/services/business/server/express/

Tevens is, in mijn optiek, RIM zwaar achterwege gebleven in de berichtgeving. Ja ja, beter laat dan....
Nee ik hoor persoonlijk liever pas nieuws wanneer ik daar ook daadwerkelijk iets aan heb.
Euh, RIM zegt de hele tijd, niks aan de hand, is opgelost, wordt opgelost....

Wat RIM zwaar te verwijten valt is juist verkeerd nieuws brengen (goed nieuws) terwijl ze weten dat de problemen groot zijn. Als je hele bedrijf met man en macht 24 uur per dag doorwerkt om het op te lossen...dan is het probleem ook groot. En dan 4 dagen later naar buiten brengen dat ze een probleem hebben.
Mijn gevoel is dat RIM probeert te maskeren dat zij de achilleshiel zijn van alle blackberry verkeer wereldwijd. Ook de BES servers zijn gehinderd in hun functioren.
De vraag is dan ook wat de echte oorzaak is geweest. Die core switch is een gevolg volgens mij van andere problemen.

Laat ik het even creatief verwoorden: 6 servers sacked en KO, 1 core switch met rookpauze, sneeuwbalgevecht tussen BIS servers en al dat smeltende water zorgt ervoor dat er nog meer servers eruitknallen.

*edit* update
BlackBerry fixes problem but lags remain, executive says
http://edition.cnn.com/20...ckberry-outage/?hpt=us_c2

Gaan ze weer: Het probleem is verholpen maar......
Weer zo'n vage opmerking. Ze zijn er nog niet, ze zijn bezig het op te lossen....

[Reactie gewijzigd door kwakzalver op 13 oktober 2011 16:46]

Van de kant van de provider KPN, toch mijn contractpartij, bleef het ook oorverdovend stil. Een sms'je had toch gekund?
Je vergeet dat 't vaak opereren in de marge is, om winst te kunnen maken. Als je niet zuinig aan doet met je bedrijfsgeld, kan je voordat je 't weet failliet zijn. Als een bedrijf als BlackBerry dan promoot met hoge uptimes (ik noem maar iets; zulk soort reclame's hebben ze vast wel eens gemaakt?), en je moet zuinig aan doen om te overleven op de keiharde vrije markt, dan is 't niet vreemd dat je vaak helemaal niet de keuze hebt om de duurdere optie te nemen die betrouwbaarder is. Een ZZP'er zal ook eerder bij BIS uitkomen dan bij BES, wil ie concurrerende offertes kunnen maken.
Bij BES moet je minimaal 5 licenties afnemen een eenzelfde prijs betalen voor de server zelf :P Kleine kans dat een ZZP'er BES zal nemen :P
BES Express heeft geen licenties nodig ;-)

http://blogs.blackberry.c...equently-asked-questions/

dus dat is out-dated...


Je kan zelfs op een dedicated 2000+ BES express qua users draaie... (70 is advised als je de bes express op de zelfde exchange server draait)
Ik vind het altijd een risico als je een produkt afneemt dat met geen normale onafhankelijke service kan praten, maar alleen met de infrstructuur van de maker. Ik raad mijn klanten altijd Blackberry af om die reden. Velen hebben me al lachend gebeld van d week...
...dat had ik in ieder geval niet verwacht van RIM.
Hmm... Noem eens een groot bedrijf die wèl goed is in communiceren als er zulke grote storingen zijn?
[...]
Hmm... Noem eens een groot bedrijf die wèl goed is in communiceren als er zulke grote storingen zijn?
Ik denk dat weinig grote bedrijven (die een grote storing hebben) op dat moment prioriteit hebben voor persberichten. Die zetten al hun mankracht in om zo snel mogelijk het probleem te verhelpen. Een persbercht met de mededeling dat men het probleem nog niet opgelost heeft zou netjes zijn maar voegt dan ook weinig toe.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 13 oktober 2011 16:13]

Ik mag hopen dat je de PR-mensen niet inzet om een probleem met een core switch te verhelpen. ;) Een persbericht "er is een probleem, excuses, we zijn bezig en we hopen binnen $time een oplossing te hebben, u hoort van ons" lijkt me juist iets waar je op zo'n moment de PR mensen voor hebt.
Netjes van ze.... Ze hadden misschien niet alles op orde maar het kan iedereen overkomen.... Ze zullen vast veel mensen kwijt raken nu maar of dat terecht is..
Helemaal niet netjes... ze hebben 4 dagen hun kaken stijf op elkaar gehouden. Geen updates of communicatie. Wat mij betreft pure arrogantie, plain stupid, of er is iets heel goed mis in de afdeling PR. Dit leer je toch als les 1.

Zelfs als ze halverwege hadden aangegeven dat ze de load niet aan konden van alle nog-te-verwerken berichten, dan was dat beter geweest dan wat ze nu deden.

Hoe denk jij dat de pleuris uitbreekt als ABN-AMRO al zijn kantoren dichtgooit en 4 dagen onbereikbaar is? Of hetzerlfde voorbeeld voor Albert Heijn?

Niets zeggen was echt het slechtste wat ze konden doen. Zelfs een berciht als "we weten (nog) niet wat er aan de hand is", was beter geweest.

@E_E_F: het is niet de woordvoerder van BP :D

@Mellow Jack"Eerlijk en open communiceren is heel wat anders dan alles ontkennen. Geef me ieder uur een update dat je nog steeds niet weet wat er aan de hand is en je bouwt meer credits op dan 4 dagen complete radiostilte en dan excuses.
edit: van de frustratie tikfouten moeten verbeteren.

[Reactie gewijzigd door tes_shavon op 13 oktober 2011 15:42]

@tes_shavon
Ik vind dit nogal een simpele conclusie.
Elk bedrijf van dit formaat zal nooit (doet de politiek overigens ook niet) zomaar iets roepen om maar iets te publiceren. Sterker nog, de politiek geeft pas 3 tot 6 maanden na incident een verslag vrij waar niet eens over te discussiëren valt.

Het is uiterst professioneel hoe RIM heeft gehandeld richting de media. Of het waar is wat zij naar buiten hebben gebracht dat is iets wat de tijd zal leren.
Men is wel wakker geschud en zal alles op alles zetten om hun uptime die tot op heden 99% is naar een nog hoger niveau te tillen.

Vodafone en KPN hebben er ook een aantal keer 1 of meerdere dagen eruit gelegen.
Is het daarom direct volgens uw visie een kansloos bedrijf (dat maak ik op uit uw opmerking)?

Het is een luxe dat wij zo flexibel zijn met de huidige generatie smartphones, de basics als ouderwets smssen en bellen werkte gewoon nog.
Kalmte zal weer redden, blackberry zal ongetwijfeld deze storing compenseren.

[Reactie gewijzigd door pancake82 op 13 oktober 2011 18:00]

Het is uiterst professioneel hoe RIM heeft gehandeld richting de media. Of het waar is wat zij naar buiten hebben gebracht dat is iets wat de tijd zal leren.
Dus jij vind het proffesioneel om je klanten maar niet te laten weten hoe het er voor staat?
Van uit PR oogpunt en communicatie oogpunt is het een grote blunder geweest hoe RIM heeft geopereerd.
het is gewoon zo dat klanten, (de consument) wil weten dat je er mee bezig bent door een simpel berichtje naar buiten te brengen, natuurlijk zal men er met man en macht aan gewerkt hebben om het probleem te verhelpen maar het is zeker in deze tijd onverstandig om al is het maar een bevestiging richting de klant dat je er mee bezig bent om gewoon niets van je te laten horen, dat gaat hoe dan ook klanten kosten en wat erger is het levert je imago schade op, want het communicatie aspect is groot uitgelicht in de media wereldwijd en dat is lijkt me toch niet iets wat je als bedrijf zijnde wilt aangezien RIM zeer negatief er uit is gekomen als je de laatste tijd de berichten leest.

Ik ben het dus niet eens met de stelling dat het uiterst proffesioneel is hoe RIM gehandeld heeft richting de media, het is eerder zeer onverstandig en amateuristisch hoe men heeft gehandeld en dat geeft de beste man eigenlijk ook toe in dit bericht.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 13 oktober 2011 20:45]

Dan heb jij de afgelopen dagen niet heel erg opgelet. RIM heeft namelijk meerdere malen op een dag, en dat de afgelopen dagen lang, updates gegeven over de status van de storing en het verhelpen hiervan... Beetje blijven opletten als je dit soort opmerkingen de lucht in slingert ;)
Ben ik het echt niet mee eens... Ik erger me altijd kapot aan bedrijven die te vroeg de publiciteit opzoeken. Net zoals Sony met hun "Wij zijn niet gehacked, een aantal uur na het offline gaan"

Nee ik hoor persoonlijk liever pas nieuws wanneer ik daar ook daadwerkelijk iets aan heb.

Maar ja gelukkig heb ik geen telefoon die waardeloos is zonder de leverancier, ik zie RIM al failliet gaan, al de mensen met een nieuwe BB heb in 1 klap niks maar aan dat ding haha

Offtopic: Ik vind het wel leuk om te zien hoe hopeloos bepaalde mensen zonder hun BB zijn, ik heb me echt kapot gelachen om al die sneue reacties op FB

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 13 oktober 2011 15:39]

4 dagen downtime is niet acceptabel. Gebrek aan concrete berichtgeving erover ook niet.
Overigens in het verhaal met een defecte core-router snap ik ook niet waarom dat zo lang moet duren. In het aller-aller triestste geval heb je een NBD support overeenkomst (op een core-router, yeah right) dat is nog steeds geen 4 dagen.
4 dagen downtime niet acceptabel? ga dan gelijk ook even klagen bij bijv Vodafone, die in totaal wel meer dan 4 dagen storing heeft gehad geloof ik , zulke dingen gebeuren nou eenmaal, kan je moeilijk voorspellen he,

"oh hey ik zie in mijn agenda dat morgen de switch kapot gaat.... ach wat maakt het uit"
sorry maar vf heeft nog nooit 4 dagen achtereen plat gelegen, of ga je elke seconde dat je niet kunt bellen erbij op tellen,

dat je bijna een week je toestel niet kunt gebruiken is 1 ding, maar dat het 5 dagen moet duren eer je een officiele statement krijgt ... ik vind die abn-amro dan ook een goede, stel dat je bank 4 dagen dichtgaat zonder wat te laten weten...
Ik denk dat ze bij RIM hadden gehoopt dat het snel opgelost zou zijn, dan kan je beter achteraf met een goed excuss aankomen dan tijdens de storing met een laf verhaal. Dat het 4 dagen zou duren wisten zij ook niet denk ik.
Ja maar daar hoor je mij ook niet over... Mijn reactie had ook iets anders moeten zijn (ik hou dr alleen niet van om het later te veranderen zodat niemand weet wat ik eerst heb geschreven.) Ik doelde eigenlijk alleen op het feit dat ik liever niet heb dat bedrijven de media opzoeken voordat ze weten waar het probleem om en nabij ligt. Op het moment dat ze hadden geconstateerd dat het een netwerk probleem was had ik, zoals tes_shavon aangeeft, inderdaad een bericht verwacht in de trend van "We hebben het probleem gelokaliseerd alleen weten nog niet exact wat de oorzaak is"
Wat een drukte om niks, wees niet zo afhankelijk en bedenk zelf eens oplossingen in plaats van altijd naar een ander te wijzen.
Ben ik het echt niet mee eens... Ik erger me altijd kapot aan bedrijven die te vroeg de publiciteit opzoeken. Net zoals Sony met hun "Wij zijn niet gehacked, een aantal uur na het offline gaan"
Dat is absoluut niet een kwestie van te vroeg de publiciteit opzoeken. Het is in jouw voorbeeld wel een kwestie van foute informatie rondspreiden.
Jij gaat er dus vanuit dat als je vroeg de publiciteit opzoekt, dat je dan geen nuttige informatie kan uitbrengen. Dat is een niet kloppend uitgangspunt.
Jij gaat er dus vanuit dat als je vroeg de publiciteit opzoekt, dat je dan geen nuttige informatie kan uitbrengen. Dat is een niet kloppend uitgangspunt.
Waar heb je dat gelezen in mijn post? Ik zeg dat ik me kapot erger aan bedrijven die te vroeg de publiciteit opzoeken. In mijn reactie op jon.kiji leg ik mijn definitie van te vroeg uit.

In jou geval is vroeg hetzelfde als te vroeg?

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 13 oktober 2011 16:04]

Je kan toch bevestigen dat er een probleem is en er met man-en-macht aan gewerkt wordt. Je hoeft niet meteen de oorzaak en oplossing te hebben als je wat van je laat horen als bedrijf.
Blackberry's waren alleen waardeloos als je BIS gebruikt. Je kan ook gewoon zelf een server gebruiken met BES en dan heb je ook nergens last van hoor..
bij ons hadden sommige gebruikers met BES toch wel degelijk last van de storing...

sommige toestellen die wel, en andere die het niet deden...
Inderdaad, de messages pending waarde van de BES hier liep rustig op tijdens de storing. Zit trouwens nog steeds op het dubbele van normaal...

Als het ik het zo zie gaat het nu weer mis.

[Reactie gewijzigd door Gert op 14 oktober 2011 10:48]

Dan is er vast en zeker iemand die heeel graag het stokje overneemt.
Waar is deze video opgenomen? Op zijn plezierjacht in de Caribbean?

Hij heeft zijn badslippers en zwembroek misschien nog wel aan. 8-)

Ik denk dat het bij Tweakers.net een stuk sneller opgelost zou zijn.

[Reactie gewijzigd door E_E_F op 13 oktober 2011 15:38]

Ik denk dat het bij Tweakers.net een stuk sneller opgelost zou zijn.
Waarom?
Omdat de dienst van tweakers veel minder complex is en ze maar een fractie van de gebruikers hoeven te bedienen ;)
volgens mij is T.net ook eens een dag offline geweest vanwege een probleem...
iPhone?? waarom dan? iPhoen doet niets meer dan een webpage reqeust en deze aan de user voorschotelen..

http://tweakers.net/stats/?Action=Browserstats Safari staat nog steeds niet in de top 3.. Kan dus ook niet zijn dat de iPhone een offline zorgt voor tweakers..

Weet wel dat paar jaar terug een switch ook de geest gaf. dat heeft wel even geduurt voor deze weer online was.. kan het ook fout hebben ;)
Dat lijkt me wel terecht als er mensen weggaan. IMO is het USP van Blackberry juist hun internetservices met mail en messenger. Als dat er zo lang uit ligt dan zou ik als gebruiker hier ook not amused mee zijn. Mensen betalen hiervoor extra op hun abonnement.
12 jaar op de markt en dan 1 keer 4 dagen offline en de pluris breekt uit op de wereld. Sorry maar ben zelf ook een blackberry gebruiker en ook nog eens een medewerker in een telefoon winkel en zou door dit echt niet een blackberry laten liggen.

Als bij een supermarkt iets een week niet op voorraad is breekt de pleuris toch ook niet uit.
Sorry maar die mensen die zo zeuren moeten minder zeiken meer dan 99,9% online tijd vind ik heel knap voor een bedrijf.

Oke dit is 4 dagen achtereenvolgend, maar als je t-mobile klant bent heb je waarschijnlijk over een contract van 2jaar maximaal 90% online tijd en daar zeiken mensen nog minder om.
Dit dus.

Wat ik ook niet goed snap, een BB zonder BES/BIS is toch perfect in staat om nog te sms'en/bellen?
Ik denk dat het niet eens puur om de dagen gaat dat men niet gebruik van bepaalde functies kan maken maar wel om het aspect communicatie richting de buitenwereld richting je klanten.
Dat niet iedereen nu direct weg gaat bij blackberry dat lijkt me logisch echter ben ik toch benieuwd hoeveel % dit wel doet al zou het maar 5% zijn dan is dit echt een tegenslag.

Maar wat nog een grotere tegenslag zal blijken te zijn is de imago schade die men heeft opgelopen door het maar niet reageren, van uit PR en communicatie oogpunt heeft men dit zeer onverstandig aangepakt en is het groot uitgemeten in diverse media wereldwijd en kwam men er zeer beroerd vanaf omdat dit negatieve aspect groot is uitgemeten.
Het ging nog meer over dit aspect dan over de storing zelf en dat zegt denk ik nogal veel.
Mensen willen op de hoogte worden gehouden, al is het maar een simpel berichtje, door dit niet te doen is er vooral een pleuris uitgebroken om even jou bewoordingen te gebruiken.

De ceo geeft dit ook toe dat ze beter en sneller hadden moeten communiceren naar hun klanten en dat dit niet is gebeurd, mogen we hopen dat ze er echt van hebben geleerd want anno 2011 kan je als bedrijf zijnde je niet veroorloven dat je dit soort misstappen maakt die hard worden afgestraft in de media.
Mijn mening is dus echt een simpel PR bericht was echt niet zo veel moeite en had veel ophef gescheelt.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 13 oktober 2011 20:56]

Geef je helemaal gelijk.
Ik heb in 3 maanden tijd nog 0 storingen gehad. Bereik van internet is niet geweldig, maar geen storingen.
Tja, zo zou iedere Co moeten reageren, maar dan wel op de dag nadat de storing openbaar is gemaakt en niet een halve week later...
Mooi filmpje! :)
Toevallig vandaag nog over de situatie gehad op school bij Marketing. Ze pakte het niet helemaal goed aan in het begin, maar dit is toch netjes. Informatief, open en klantgericht. En met passende schaamte ;)
wel lekker rustig maar aan de andere kant geeft toch wel weer aan hoe verslaafd wij alleen verslaafd wij zijn aan deze technologieën......... lees alleen al de reacties van diverse mensen, het is techniek en het kan eens uit vallen, en ja het zijn door mensen gemaakt en dus niet 10% perfect !
Op http://nos.nl/artikel/303...delen-bij-blackberry.html staat enige tekst over de afwikkeling van de zaak. Compensatie is natuurlijk moeilijk - RIM heeft zelf geen contact met de gebruikers, en als provider is het waarsch wel mogelijk om uit te zoeken welke SIMs gebruik maken van de diensten van RIM, maar dat zal ook wel heel veel gedoe (lees: tijd = geld) zijn.

Ook wordt RIM met Nokia vergeleken, omdat Nokia de modeslag verloor en zodoende in moeilijk vaarwater kwam. Dit lijkt me echter niet echt terecht - Nokia heeft al sinds tijden een vrij ruim budgetsegment, waar ze nog steeds stevig in vertegenwoordigd zijn. RIM heeft in dat segment geheel geen plaats.
En dit is dan ook waarom je als je een core switch en een back up core switch heb je minimaal 1x per jaar (liever vaker) overschakelt naar de backup om er zeker van te zijn dat het ding werkt het personeel weet hoe de omschakeling werkt en een outage van de main switch dan niets anders is dan business as usual.

Wij draaien hier een aantal zeer grote systemen, de grootste systemen met vele duizenden gebruikers over de hele wereld die dus 24 uur per dag draaien moeten worden ondanks dat toch iedere maand in een andere locatie gehost. Alle even maanden in de backup locatie en de oneven maanden de primaire site. Op die manier als er ook maar iets gebeurt dan is het overschakelen een kwestie van simpel weg dat doen wat je altijd doet als je overschakelt en niemand heeft een probleem. Mocht de andere site niet werken out of sync zijn of om welke andere reden dan ook niet precies dat doen wat deze moet doen dan is iets dat maximaal 1 maand duurt voor je er achter komt en dus redelijk makkelijk te ondervangen is.

Het probleem met veel organisaties is dat men er van uitgaat dat dingen wel werken, want dat doen ze thuis toch ook. Als mijn systeem thuis uitvalt en ik de laptop start dan kan ik gewoon verder werken misschien wat tekst kwijt maar als ik de auto save functie aan heb staan en schrijf naar een cloud dienst dan kan het nooit veel zijn.
Maar met een systeem met duizenden gebruikers tientallen support mensen en honderden changes gedurende het jaar is eens per jaar even testen of het allemaal nog werkt of zelfs helemaal niet testen een enorm risico en een garantie dat het van zelf een keer fout zal gaan.

Helaas heb ik letterlijk 3x een groot systeem op deze manier onderuit zien gaan omdat de mensen die op de centjes letten de kosten en de risico's van een regelmatige test van de backup infrastructuur niet als nuttig dan wel financieel redelijk zagen.
In middels is in ieder van deze gevallen dit nu wel een standaard onderdeel van de service omdat ze stuk voor stuk allemaal tegen de zelfde problemen zijn aan gelopen als RIM nu heeft gedaan. Je kunt er dan ook donder op tegen zeggen dat bij RIM iemand zo als ik nu aan een stuk aan het typen is om uit te leggen hoe dit voorkomen had kunnen worden en dat geld besparen op dit soort basis dingen als failover testing simpel weg geen goed idee is.
Anoniem: 107603
13 oktober 2011 17:04
Wij hebben ook een BES 5 (HA) infra en ook op diverse devices was de verbinding af en toe weg, dus BES vs BIS gaat niet echt op...
Meerdere mensen bij mij op BlackBerry Messenger geven aan dat het allemaal heel langzaam gaat nu.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee