Voormalig Apple-ceo Steve Jobs is overleden

Apple heeft bekendgemaakt dat ex-ceo Steve Jobs is overleden. Jobs is medeoprichter van het bedrijf uit Cupertino en stond lange tijd aan het roer. De topman kampte met gezondheidsproblemen en is slechts 56 jaar oud geworden.

Apple heeft, naast het bekendmaken van het overlijden, op zijn site een herdenkingspagina geopend voor de topman. Jobs, die kortgeleden terugtrad als ceo, was nog wel in dienst bij Apple, als voorzitter van de raad van bestuur. Hoewel niet werd bekendgemaakt wat de reden was van zijn terugtreden, is het waarschijnlijk dat dit te maken had met zijn slechte gezondheid.

Jobs kampte al in 2004 met alvleesklierkanker. Ook onderging hij in 2009 een levertransplantatie en leed hij vermoedelijk aan een stofwisselingsziekte. Hij richtte in 1976 Apple op, samen met Steve Wozniak en Ronald Wayne. Hij werd vervolgens in 1985 ontslagen, maar kwam in 1997 terug om het roer over te nemen van Gil Amelio. Momenteel is Tim Cook, die voorheen coo was, de ceo van Apple.

Lees ook de necrologie.

Door RoD

Admin Mobile

06-10-2011 • 01:54

855 Linkedin

Reacties (843)

Wijzig sortering
Aangezien ik iemand ben die van mening is dat, hoewel iemands overlijden over het algemeen een triest iets is, het principe "niets dan goeds over de doden" nogal huichelachtig is, zet ik hier dus ook mijn oprechte gedachten neer.

Ik vond Steve Jobs als persoon altijd erg zelfingenomen en vaak zelfs arrogant overkomen; ook wekte hij bij mij sterk de indruk een enorme potentaat te zijn. Of hij iets van dit alles ook daadwerkelijk was zal ik nooit weten.

Daarintegen had ik wel grote bewondering voor zijn enorme zakeninstinct, visie en eigenwijsheid; er zijn maar weinig mensen op aarde die het voor elkaar krijgen om een merk dusdanig sterk als Apple in de markt te zetten.

Verder vind ik het van karakter getuigen dat hij zo lang doorgegaan is, ondanks zijn ziekte. Dit zegt wel iets over hoe sterk hij in zijn "kindje" geloofde; wederom iets wat aangeeft met wat voor sterke persoonlijkheid we hier te maken hadden.

Tenslotte: zoals vele malen hierboven al gezegd "dit gun je niemand" en daar ben ik het absoluut mee eens. Wederom blijkt dat zelfs de "grootste" mensen op aarde eigenlijk net zo klein als ieder ander zijn als puntje bij paaltje komt.

Een moment van stilte uit welgemeende respect hier.
En dan nog te bedenken...1,5 maand geleden trad ie terug..
hij heeft het BEHOORLIJK LANG volgehouden...maar op het laatste moment ging het waarschijnlijk gewoonweg niet meer.
De pressure van al die spotlights op hem....nee...ik vermoed dat ie het al aanvoelde dat zn einde eraan zat te komen en dat ie in alle rust tusen zn naaste familie wilde zijn..
Wederom blijkt dat zelfs de "grootste" mensen op aarde eigenlijk net zo klein als ieder ander zijn als puntje bij paaltje komt.
Dit was zijn lijfspreuk en daar stond hij iedere dag mee op - bekijk de speech die hij op standford university gaf.
Steve was fond of saying that he lived every day like it was his last. Because he did, he transformed our lives, redefined entire industries, and achieved one of the rarest feats in human history: he changed the way each of us sees the world.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34095 op 6 oktober 2011 07:42]

Ik vond Steve Jobs als persoon altijd erg zelfingenomen en vaak zelfs arrogant overkomen; ook wekte hij bij mij sterk de indruk een enorme potentaat te zijn. Of hij iets van dit alles ook daadwerkelijk was zal ik nooit weten.
De vraag is waar je dit beeld vandaan hebt. Zelf heb ik Steve Jobs altijd gezien als een zachtaardige man. Dat hij zijn visie aan de man wist te brengen vereist natuurlijk wel doorzettingsvermogen en overtuigingskracht, en geloof in zijn eigen ideëen. Ik zou dat niet verwarren met zelfingenomenheid of arrogantie.
Rust zacht Steve, veel sterkte aan de familie.

Hier nog een mooie video van Steve Jobs.
Zeer zeer mooie speech. Niets dan respect en bewondering voor die man.

Een must-see als je het mij vraagt, bedankt voor de link.
Een veelbesproken man, zoals Bill Gates, George W. Bush, Michael Jackson etc.
Hij heeft de electronica wereld op z'n kop gezet en dan met name de marketingtechnische kant.
Sinds hij Apple heeft overgenomen en de IPod's in alle videoclips en andere media te zien waren, met als hoogtepunt de IPad, weten andere fabrikanten niet meer waar ze het moeten zoeken en zijn ze allemaal in achtervolging van Apple.
Heb verder niks met de producten, maar dit is bewonderenswaardig te noemen, absoluut respect, niet alleen een hele slimme marketing-man, maar ook zeer technisch aangelegd, daarom spreekt het ons tweakers ook vooral aan vermoed ik.
Natuurlijk deed hij het met een team, maar zonder Steve Jobs was er geen Apple zoals Apple nu is, bij lange na niet vermoed ik.

Desalnietemin een groot verlies voor de technische wereld in alle opzichten, en een groot verlies voor familie en nabestaanden van hem.
Bedankt voor alles wat je in 'onze' wereld hebt gedaan en dat je moge rusten in vrede.
Ik vind niet dat je George W. Bush in datzelfde rijtje kan zetten.
De man is wel president van de VS geworden, maar hij heeft zo goed als alles wat hij ooit heeft gedaan volledig verpest. Dat kan je van die andere namen niet zeggen.
Ze zijn allemaal in ditzelfde rijtje niet te vergelijken, ik doelde op het feit dat Steve Jobs net zo veelbesproken is als de andere namen.
Lezen is ook een kunst
Waar Steve Jobs een EIGEN visie had, had Bush die totaal niet, echt niet te vergelijken!
De ziekte waar hij aan leed was er 1 waar ik helaas in mijn prive kringen ervaring mee heb gehad, vreselijk om zo langzaam aan steeds verder achter uit te gaan terwijl je verstand gewoon in orde blijft en je voelt dat je einde dichter bij aan het komen is.
Steve Jobs heeft goede producten op de markt gezet, ik was/ben wel wat sceptisch geweest maar puntje bij paaltje is het wel knap wat hij met Apple heeft neer gezet van uit het niets.
Veel sterkte gewenst ook aan de mensen hier.


Hier enkele reacties van uit de wereld omtrent zijn overlijden:
Tim Cook (CEO Apple): "Apple heeft een visionair en creatief genie verloren, en de wereld een fantastische mens. Zij die het geluk hebben gehad hem te kennen of met hem te hebben mogen werken, hebben een goede vriend en een inspirerende mentor verloren. (...) Woorden kunnen onze droefheid om zijn dood of onze dankbaarheid voor zijn werk niet omschrijven. We zullen zijn gedachtenis eren door het werk waarvan hij zo veel hield verder te zetten."

Steve Wozniak (mede-oprichter Apple): "Mensen hebben vaak een doel in het leven. Steve Jobs heeft alle doelen die hij ooit voor zichzelf heeft gesteld ruimschoots overtroffen. Ik heb nooit vermoed dat hetgeen we oprichtten zo immens groot zou worden. We hadden het gevoel dat we iets belangrijks deden, maar hadden nooit vermoed dat Apple vandaag zo belangrijk is in het leven van iedereen."

Bill Gates (Microsoft): "De wereld maakt maar zelden kennis met iemand die zo'n invloed heeft gehad als Steve. De gevolgen daarvan zullen zich nog generaties laten voelen. Ik zal hem enorm hard missen."

Mark Zuckerberg (Facebook): "Steve, bedankt dat je een mentor en een vriend hebt willen zijn. Bedankt dat je liet zien dat wat je bouwt de wereld kan veranderen. Ik zal je missen."

Barack Obama: "Steve Jobs is één van Amerika's grootste innovators. Hij veranderde ons leven, zette een hele industrie op zijn kop en zorgde ervoor dat iedereen de wereld op een andere manier bekijkt", aldus Obama, die er nog aan toevoegde dat het toepasselijk was dat veel mensen het nieuws van zijn overlijden te horen kregen via een apparaat dat Jobs had uitgevonden.

John Lasseter (Pixar): "Steve nam een risico door met ons in zee te gaan maar geloofde in onze droom om computergestuurde animatiefilms te maken. Het enige wat hij altijd zei, was: 'Zorg dat het fantastisch is'. Hij is de reden waarom Pixar is uitgegroeid tot wat het nu is. Zijn kracht, integriteit en liefde heeft van ons allen betere mensen gemaakt."

Bob Iger (CEO Disney): Zijn nalatenschap strekt veel verder dan de producten die hij creëerde of de bedrijven die hij oprichtte. Het zijn de miljoenen mensen die hij heeft geïnspireerd, wiens leven hij heeft veranderd. Ondanks alles wat hij heeft bereikt, lijkt het alsof hij nog maar net begonnen was."

Sergey Brin & Larry Page (Google): De oprichters van Google prijzen Jobs als een "gepassioneerd en aardig voorbeeld". Op de site van Google staat 'Steve Jobs 1955-2011' met een hyperlink naar de site van Apple.

Geesung Choi (Samsung): "Steve Jobs introduceerde verschillende revolutionaire veranderingen in de informatietechnologie en was een fantastisch ondernemer. Zijn innoverende geest en bijzondere verwezelijkingen zullen voor altijd over de hele wereld herinnerd worden. Onze deelneming aan Jobs' familie en collega's.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 6 oktober 2011 09:26]

Proper zou zijn om een bronvermelding te plaatsen bij je citaat. Bij deze: http://www.demorgen.be/dm...dood-van-Steve-Jobs.dhtml
De dag die iedereen al van verre zag aankomen, zeker na het aftreden van CEO is dan eindelijk aangebroken. Steve is niet meer onder ons. Ik moet toegeven dat ik, waarschijnlijk net zoals veel andere Apple fans, daar even best wel emotioneel van werd.

Steve heeft echter niet één maar twee fantastische bedrijven nagelaten met zeer gedreven mensen. En dankzij Apple en Pixar zal er een stukje van Steve altijd door blijven leven.

Steve was trouwens naast iemand met een enorm goed gevoel voor design en experience een persoon die enorm goede speeches neer kon zetten. Niet alleen bij productpresentaties en keynotes van Apple, maar IMHO één van de meest inspirerende speeches die ik ooit heb gezien is door hem gegeven op Stanford University in 2005, voor de afstuderende studenten in dat jaar, die vandaag wel heel erg toepasselijk lijkt te zijn: Steve Jobs - How to live before you die

Rust zacht Steve, na die bikkelharde strijd tegen kanker die je helaas uiteindelijk hebt verloren heb je dat wel verdiend.

Ik zal je als Apple en Pixar fan, Apple klant, Apple gebruiker en gewoon mens enorm gaan missen.

[Reactie gewijzigd door mindcrash op 6 oktober 2011 06:52]

Steve Jobs' 2005 Stanford Commencement Address
http://www.youtube.com/watch?v=Hd_ptbiPoXM&&hd=1

Een prachtige speech van Steve uit 2005 op Stanford University waarin hij drie aangrijpende verhalen uit zijn leven vertelt om de afgestudeerden te inspireren en een boodschap voor de toekomst mee te geven:

Drawing from some of the most pivotal points in his life, Steve Jobs, chief executive officer and co-founder of Apple Computer and of Pixar Animation Studios, urged graduates to pursue their dreams and see the opportunities in life's setbacks-- including death itself-- at Stanford University's 114th Commencement on Sunday in Stanford Stadium.

[Reactie gewijzigd door Slashdotter op 6 oktober 2011 08:18]

Alleen de intro van universiteit president John Hennessy geeft al kippevel.
Steve vanaf 07:30.

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 6 oktober 2011 08:57]

Een van de meest treffende citaten uit deze 2005 speech:

“Remembering that I’ll be dead soon is the most important tool I’ve ever encountered to help me make the big choices in life. Because almost everything — all external expectations, all pride, all fear of embarrassment or failure – these things just fall away in the face of death, leaving only what is truly important. Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked. There is no reason not to follow your heart.”
We gaan met z'n allen Steve Jobs missen, hij heeft veel betekend voor verschillende dingen.

Hij heeft voor de iTunes store gezorgd, je mag ervan zeggen wat je wilt, maar het heeft wel de manier hoe muziek gedistribueerd wordt grondig aangepakt en is het eerste systeem geweest, wat globaal legale muziekdownloads tot nieuwe hoogten heeft gebracht.

De iPod, was een ware revolutie, voor die tijd waren MP3 spelers weinig bijzonders, daarna wilde iedereen het namaken en het succes van een goed product evenaren.

De iPad, iedereen dacht dat het niet kon en nu is er een ware oorlog gaande tegen de iPad, maar in de consumentenmarkt is de iPad een begrip geworden, net zoals ze het bij de iPod hebben gered.

Apple heeft onder leiding van Steve Jobs revolutionaire producten op de markt gebracht en het gezicht van gebruikersvriendelijke producten veranderd. Ook al zijn de producten niet altijd state of the art geweest qua techniek, ze waren het zeker wel op basis van de concepten. De kracht van Apple en Steve Jobs waren zijn welbekende "It just works"

Ik hoop dat Apple zonder Steve Jobs in staat zal blijven met zulke concepten en ideeën de markt te bespelen, de innovaties zijn zeer welkom!

Steve Jobs, rust in vrede en heel hartelijk bedankt voor de mooie producten die wij uit jouw geest hebben mogen ontvangen.
Wat een triest nieuws.

Afgezien van de razende populariteit van Apple-produkten zelf, heeft Steve Jobs domweg een enorme impact gehad op de ontwikkeling van computers voor persoonlijk gebruik.

De Macintosh, de iMac, OS X, iPhone en iPad. Al deze produkten hebben iedere keer de richting gemarkeerd waarin de markt zich vanaf dat moment in ging bewegen.

Dat is ook niet zo gek, omdat Steve Jobs een heel duidelijke visie had wat de bedoeling van computers was: Ze moesten het leven makkelijker maken en vooral met weinig moeite te bedienen zijn. En ook niet onbelangrijk, ook een beetje smaakvol ontworpen zijn. Als je zijn presentaties bekijkt, dan hoor je dat telkens terug: Hij geeft veel aandacht aan de vorm en het gemak waarmee het werkt: "Doesn't it look beautiful?" en "It's that easy!". De technische aspecten worden grotendeels overgeslagen: "It just works."

Natuurlijk zijn daar in de praktijk kanttekeningen bij te plaatsen, maar deze zeer persoonlijke visie op het produkt dat je verkoopt ontbreekt jammer genoeg bij veel topmanagers. Het plezier in het maken van nieuwe dingen en een gevoel van trots op de kwaliteit lijkt volkomen ondergeschikt geworden aan kille marge-berekeningen.

En daarom denk ik dat de tech-wereld vooral de visie van Jobs echt zal gaan missen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 6 oktober 2011 10:50]

RIP Steve en sterkte voor de nabestaande met dit verlies.
Zondermeer was Steve een "grote" binnen deze wereld met zeer innovatieve idee-en.

Ik las bovenstaand dat het men nog verbaasde dat Steve ivm die levertransplantatie rondliep.Ik loop ook nog rond na mijn levertransplantatie in 2008
75% van de levergetransplanteerden is na 10 jaar nog in leven.
Dat hoeft dus niet het geval te zijn. En ik denk dat dat niet zo is.

Alvleesklierkanker is veel gevaarlijker. Doorgaans heb je dan nog 3 maanden na constatering. Dat zit je vaak al in het laatste stadium.
Willy Deville ging er dood aan en Michael Landon ook binnen die tijd.
Het kan dus bij Steve teruggekeerd zijn.Door de medicatie die Steve slikte gaat zijn afweersysteem omlaag. Dat is de enigste mogelijkheid om de afwijzing van de lever door het lichaam laag te houden. Echter, je bent dan vatbaarder voor vanalles.
1 2 3 ... 58

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee