In de nacht van woensdag op donderdag maakte Apple bekend dat oprichter en oud-ceo Steve Jobs op 56-jarige leeftijd is overleden. Jobs richtte Apple op in 1976 en was vanaf toen tot 1984 en van 1997 tot zes weken geleden ceo van zijn eigen bedrijf.
Jobs werd geboren op 24 februari 1955 als zoon van een Amerikaanse studente en een uitwisselingsstudent uit Syrië. Joanna Simpson en Abdulfattah Jandali boden hun kind aan ter adoptie. Steve groeide op bij pleegouders, Paul en Clara Jobs in de Californische stad Los Altos. De jonge Jobs ontwikkelde al snel een interesse in computers. Hij zag zijn eerste computer toen hij elf was in een onderzoekscentrum van ruimtevaartorganisatie NASA. In zijn puberteit liep hij een zomer stage bij Hewlett-Packard.
Jobs ging naar Reed College in Portland. Na zes maanden gaf hij er de brui aan. "Ik kon er de waarde niet van inzien. Ik had geen idee wat ik wilde met mijn leven en ik had geen idee hoe de universiteit mij kon helpen dat te bepalen", aldus Jobs in een openhartige speech voor afgestudeerden van Stanford University in 2005.
Omdat hij zich van zijn college-opleiding had afgekeerd, besloot Jobs andere vakken te volgen. Een daarvan was typografie. Naar eigen zeggen was dat de inspiratie om later computersoftware te leveren met mooiere lettertypen dan tot dan toe gebruikelijk was.
Jobs richtte Apple op in 1976, samen met Steve Wozniak en Ronald Wayne. Hun eerste computer die uitgroeide tot een succes was de Apple II, een computer van 1300 dollar met 4 kb ram, een 1MHz-processor en een beeldscherm dat 40x24 karakters kon weergeven. Het was de eerste thuiscomputer die van tevoren in elkaar was gezet.
Een van de belangrijkste producten uit de geschiedenis van Apple is de Macintosh uit 1984. De Macintosh was de eerste thuiscomputer met een gui en de eerste computer die bediend kon worden met een muis. Dat was het begin van de transitie van command-line-interfaces naar grafische interfaces. Vandaag de dag worden veel computers nog altijd op die manier bestuurd. Apple heeft de grafische interface en muisbesturing overigens niet uitgevonden, maar Jobs' bedrijf was wel het eerste dat het toepaste in een product voor de massamarkt. Dat concept, uitvindingen van andere bedrijven perfectioneren en als eerste toepassen in producten, is een patroon geworden in Apples producten. Zo was de iPod niet de eerste mp3-speler en de iPad niet de eerste tabletcomputer, maar het waren wel de eerste succesvolle producten in hun soort.
De introductie van de Macintosh ging gepaard met een commercial in de pauze van de Super Bowl, de duurste reclamezendtijd op de Amerikaanse televisie. De commercial was een parodie op George Orwells 1984 en moest benadrukken dat Apple de zaken anders zag. Die filosofie, ook samengevat in de slogan Think Different, was tegelijk een levensfilosofie van Jobs zelf.
Desondanks luidde de release van de Macintosh het vertrek van Jobs bij Apple in. Jobs kreeg ruzie met John Scully, de topman die van Pepsi overkwam. De ruzie maakte dat Jobs het bedrijf dat hij had opgericht verliet.