Huawei en TNO gaan lte-netwerk testen in Nederland

TNO heeft aangekondigd dat het in samenwerking met de Chinese fabrikant Huawei een testnetwerk voor de 4g-technologie lte gaat opzetten. Er wordt gekeken naar hoe de techniek presteert op de 800MHz- en 1800MHz-band.

Huawei gaat daarbij de benodigde hardware, het basisstation en andere netwerkapparaatuur, leveren, zo maakte TNO bekend. Het doel is om te bekijken hoe de 4g-technologie in de praktijk presteert, waarbij een netwerk in de omgeving van Delft wordt opgezet. Er wordt gekeken naar de prestaties van lte in specifieke situaties, en er wordt bepaald wat er nodig is om diensten zoals streaming video aan te kunnen bieden.

Volgens TNO zijn er naast Huawei nog meer bedrijven betrokken bij de test. Het zou gaan om marktpartijen, maar er werden geen namen genoemd. Eerder lieten de providers KPN, Vodafone en T-Mobile al weten interesse te hebben in lte. Daarbij zou KPN mogelijk vanaf volgend jaar al willen beginnen met de uitrol van een netwerk op basis van de 4g-technologie.

De benodigde frequentieruimte voor een lte-netwerk werd eerder dit jaar geveild. Tele 2 en Ziggo 4, de combinatie van UPC en Ziggo, hebben daarbij, naast de bestaande marktpartijen, licenties verworven waarmee een lte-netwerk kan worden opgezet.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

29-08-2011 • 11:21

42

Reacties (42)

42
40
28
7
0
9
Wijzig sortering
Hopelijk wordt dit netwerk beter uitgerold als het huidige 3(,5)G netwerk. Dat is echt om te huilen! Verder mooie ontwikkeling. Meende dat in Moskou al standaard LTE is, en inderdaad met 70 mbit downloaden heel gewoon is daar?
Nou hoe sterk je 3,5G netwerk is hang erg af van je locatie, er zijn nu drie landelijke 3G netwerken, die van KPN en Vodafone werken op 900Mhz en T-Mobile op 1800Mhz, met name de laatste ferquentie band heeft als onhebbenlijkheid dat het bereik binnnen minder is dan buiten.

Er zijn in Nederland 5 licentiehouders voor LTE netwerken, de bekende 3 plus Tele2 en Ziggo/UPC.

Je zou dus kunnen zeggen dat er in de LTE ferquentieband straks meer concurrentie is, iets wat de kwaliteit van de netwerken omhoog zou kunnen brengen.

Het kan maar zo dat LTE in Moskou al actief is, in de VS zijn namelijk ook al providers die met deze techniek werken. De snelheid is echter vergelijkbaar als met "onze" 3,5G netwerken.....

Het grote voordeel is naast dat het mogelijk is om sneller te downloaden is dat de latency snelheid binnen een LTE netwerk veel lager ligt als bij een HSPDA+ netwerk, je zou dus kunnen zeggen dat LTE het toe staat om normaal te internetten, zelfs streaming TV diensten moeten op termijn met LTE mogelijk zijn.
"Nou hoe sterk je 3,5G netwerk is hang erg af van je locatie, er zijn nu drie landelijke 3G netwerken, die van KPN en Vodafone werken op 900Mhz en T-Mobile op 1800Mhz, met name de laatste ferquentie band heeft als onhebbenlijkheid dat het bereik binnnen minder is dan buiten. "

Ook T-Mobile heeft al enkele jaren 900 MHz GSM frequenties (E-GSM). Ze zetten deze frequenties helaas in de praktijk nog steeds erg weinig in.

Daarnaast hebben alle providers UMTS/3G/HSDPA in nagenoeg dezelfde frequentieband. Kortom: T-Mobile kiest ervoor om slechtere dekking te bieden. Niet meer en niet minder. Ik vrees dat zij ook als LTE start weer zullen kiezen voor een beperkte uitrol, behalve als de nieuwkomers sterk inzetten op topdekking, hoge snelheid en schappelijke prijzen. Maar dat is een utopie. De huidige providers hebben net de lat wat prijs betreft weer omhoog geschroefd. Met weinig korting zijn de nieuwkomers al geholpen, laten we zeggen: die kunnen het zich door alle prijsverhogingen straks ook permitteren bij de start al meer te vragen dan enkele maanden terug gebruikelijk was bij de bestaande providers.

Alle bestaande providers hebben trouwens netwerkapparatuur gekocht die te upgraden is naar LTE. KPN is met Huawei in zee gegaan. Zowel KPN als Vodafone geven deze nieuwe masten nu al een softwarematige upgrade die de snelheden op deze nieuwe masten flink opvoert. Natuurlijk in combinatie met een stevige "backbone" die de data vanaf die masten verder transporteert. Volgens de info van toen moeten oude masten eerst vervangen worden. De meeste oude UMTS masten staan op toen interessante plekken: stadscentra etc. met veel verkeer. Op die plekken is een nieuwe mast ook nu meteen weer snel rendabel.

T-Mobile heeft het nieuwste 3G net. Ten tijde van de grote 3G problemen bij T-Mobile hebben zij hun hele netwerk vernieuwd. Ook dit is voorbereid op LTE. Naar mijn verwachting kan T-Mobile als zij dit willen als snelste provider LTE landelijk uitrollen door middel van software upgrades. Ik twijvel echter of hun backbone al voldoende is uitgebouwd.

Wat straks gebeurt is dat landen waar nu al LTE wordt uitgerold slechts traag mee gaan met de nieuwe snelheden. Nederland krijgt straks al snel modernere hardware dan omliggende landen. Beter te upgraden en goedkoper dan de providers die nu al starten. Nu lopen we wat vertraging op in de uitrol, straks zullen we in het voordeel zijn! Goedwerkende telefoons en tablets op de snelste LTE variant en naadloos daarmee samenwerkende netwerken. Geduld nu levert ons straks weer voordeel op.
Ook T-Mobile heeft al enkele jaren 900 MHz GSM frequenties (E-GSM). Ze zetten deze frequenties helaas in de praktijk nog steeds erg weinig in.
Nou ben ik niet de grootste T-Mobile fan (inderdaad: zij kiezen ervoor om minder goede dekking te hebben), maar ik zie toch op vrij veel plekken E-GSM-kanalen bij T-Mobile.

Overigens heeft Vodafone dat ook gedaan met GSM900, waar volgens mij een stuk minder masten dan bij KPN geplaatst zijn (2G-ontvangst is overal wel erg goed vind ik, dus strategie pakte goed uit). Bij 3G zijn de verschillen tussen Vodafone en KPN weer een stuk kleiner geworden omdat Vodafone dat weer heel serieus aan heeft gepakt.

Erg jammer dat T-Mobile dat niet heeft gedaan want dit was dé kans om tot een serieuze grote speler uit te groeien, zoals ook in Duitsland het geval is, met een zeer degelijk netwerk. Met LTE hebben ze opnieuw die kans en als het inderdaad is zoals je zegt, dan zou dit weleens het punt kunnen worden waarop T-Mobile ineens ook in het high-end segment kan gaan opereren en hoge ogen kan gooien met een zeer snel uitgerold LTE-netwerk.

Verder is het even wachten op wat KPN/Vodafone doen. Als ze inderdaad ook snel naar LTE kunnen upgraden op bestaande 3G-sites dan kan het nog spannend worden met de concurrentiestrijd, zeker op de 800 MHz-band! Hopelijk samen met een kleine upgrade van 3G naar 900 MHz (ook spannend hoe die herverdeling gaat).

Ben ook benieuwd wat de strategie gaat zijn met eventueel afbouwen/ombouwen van de bestaande 2G en 3G-netwerken. Sommige landen bouwen 2G helemaal af, zoals Nieuw Zeeland waar Telecom New Zealand haar 2G-netwerk heeft dichtgegooid, DoCoMo in Japan idem (CDMA-based, maar toch). Ook in Australië zouden er plannen zijn om 2G-netwerken te sluiten. Ben benieuwd hoe lang je in Nederland nog kan bellen met een gsm-only-mobieltje. Ik gok dat het in 2014/2015 afgelopen zal zijn en dat het laatste 2G-netwerk hier rond 2016 zal sluiten, onder veel protest van mensen die geen nieuw mobieltje willen kopen, met veel gedoe bij Kassa/Radar etc. :P
Alle Nederlandse 3G-netwerken werken nu op 2100 MHz. Dat is de enige frequentieband waarop met 3G mag worden gewerkt dankzij een slome Nederlandse overheid.

Alleen voor 2600 MHz zijn er licentiehouders, voor het veel belangrijkere 800 MHz nog niet, en het lijkt erop dat de grote providers daar weer in voorop zullen lopen (veiling is in 2012).
3G mag hier alleen nog op 2100 MHz, en dat komt nog slechter door muren heen dan 1800 MHz GSM (weet je nog vroeger, toen Orange, T-Mobile en Telfort alleen 1800 MHz hadden? ...)

Met LTE is er een soortgelijk probleem: pas in 2013 wordt de 800 MHz-band geveild. Tot die tijd is alleen 2600 MHz bruikbaar, en daar is het probleem van penetratie van gebouwen nog veel groter dan bij 2100 MHz. Vanaf die tijd mag ook 900 MHz worden gebruikt voor UMTS. Ben benieuwd hoeveel operators al techniek hebben liggen die daarvoor klaar is, want dat zou een enorme sprong vooruit zijn in dekking (zie bijv. Australië waar het hele land ongeveer 900 MHz UMTS-dekking heeft!)

Als KPN volgend jaar al gaat bouwen dan zullen ze dat waarschijnlijk alleen op de allerdrukste plekken in Nederland doen, waarbij later nog kan worden aangevuld met 800 MHz; beetje hetzelfde idee als wat ze nu al doen met GSM (900 MHz in het algemeen, en 1800 MHz op drukke plekken zoals stadscentra, stranden etc.)

Nog even geduld hebben dus...
Ja. Alleen ze hebben het hier over 'testen'. Voordat ze klaar zijn met de tests en de boel hebben 'uitgerold', ben je inmiddels al in 2013 beland. Dan moet de 800MHz band nog vrijgesteld worden en vervolgens zitten we half 2013.

Hoe snel denken mensen dat zoiets gaat?

Deze reactie is misschien net even 'te' over de top. Overheid is niet de snelste wordt er gesteld - in mijn mening ook niet (we mogen gelukkig nog wel een mening hebben). Ze hebben kennelijk een weg ingeslagen en dat was achteraf niet de meest handige. Dat hebben bedrijven ook - betekend dat je mogelijk dan eerst het één moet zien te exploiteren, voordat je met het ander kunt beginnen. Zelden dat dat anders werkt... helaas ... :)
Geen idee eigenlijk... Maar vergeet niet dat de netwerkleveranciers onlangs de hoeveelheid verbruikte bandbreedte gekoppeld hebben aan de kosten van je abonnement.


Met LTE, (of 4g) wordt dat een duur grapje als je zo'n hoge bandbreedte hebt...
Met LTE, (of 4g) wordt dat een duur grapje als je zo'n hoge bandbreedte hebt...
Niet perse. De hoge prijzen van 3G komen vooral omdat het een vreselijk dure technologie is, die maar zeer matig schaalt. Doordat mobiel internet hier in Nederland een krankzinnig explosieve toename kende, bleken we al heel snel tegen de grenzen aan te lopen. ( de vergelijking van met 200 km/u tegen een betonnen wand aanrennen komt in me op ).

LTE echter, is een compleet andere technologie, die van begin af aan is ontworpen om enorm schaalbaar te zijn en dekking te bieden.

Dat maakt ook dat LTE een goedkopere techniek wordt om te implementeren, en dat zal zich vertalen in vriendelijkere prijzen. ook kunnen ze in aanleg fase al rekening houden met een ander businessmodel. Een wat niet langer gefocussed is op belminuten en smsjes, maar op internet connectivity.
Toen UMTS werd ontwikkeld eind jaren 90 (eerste netwerk komt uit 2001 geloof ik, was toen nog 384 kbps) had ook niemand gedacht dat er zo ontzettend veel gebruik zou worden gemaakt van mobiel internet (waar trouwens social media >50% van het gebruik beslaat). Ook dat dataverbindingen open zouden blijven staan was niet echt gepland geloof ik.

Schaalbaarheid is wel degelijk meegenomen in het verhaal maar de schaal waarop nu internet wordt gebruikt is zo ontzettend immens dat het gewoon niet meer lukt. Er was een hoop ingebouwd in het protocol om het beter te laten schalen...

Ik vraag me af hoe dat straks met 4G gaat... of we dan ook ineens tegen een muur aanknallen als iedereen HD-videosharing gaat doen via social media (ik roep maar wat absurds he)...
Zo heel absurd is dat niet. Als je 10 jaar geleden had geroepen dat iedereen vrolijk op youtube zit en muziek streamt vanaf zijn mobiele telefoon had men je ook voor gek verklaard. Ik voorzie dat dit binnen een paar jaar zeker gemeengoed wordt.
Full Hd films direct vanuit hulu op je mobiel? Niet ondenkbaar.

Als het kan zal er ook meer gebruik van worden gemaakt...
Zou wel vet zijn. Vooral omdat mobieltjes tegenwoordig full HD wel aankunnen en ook vaak wel HDMI output port hebben of iets dergelijks zoals MHL of een connector..

Jammer dat Ziggo er niet in stapt met films verhuren op je tv via iDeal ofzo... :(:( Moet nu nog naar de videotheek toe rijden..
De licenties waren achterlijk duur..
Goed nieuws dat ze hier eindelijk eens mee gaan beginnen. Met al die datalimieten van tegenwoordig raakt het hoog tijd dat de capaciteit (en snelheid) omhoog gaan, zodat het dataverkeer uiteindelijk weer goedkoper wordt en de datalimieten verruimt worden.

Daarnaast vind ik het interessant dat ze nu op 800MHz en 1800MHz gaan testen terwijl ze frequentieblokken hebben geveild op 2600Mhz. Ik denk dat vooral de 800MHz-band zal gaan bijdragen aan een grotere dekking door heel Nederland, op die hogere frequenties is dat niet erg goed realiseerbaar.

[Reactie gewijzigd door wph op 22 juli 2024 19:57]

Nu koppel je (misschien) terecht de datalimieten aan de capaciteit en snelheid, ik ben bang dat dat de providers dit straks niet zullen doen. Je zult in mijn optiek straks zien dat we een LTE netwerk hebben in Nederland waarbij de snelheden voor mobiel verkeer gewoon wordt geknepen. Het enige voordeel wat een mobiel netwerk op LTE gaat bieden voor de GSM klant is dat de latency tijden van het netwerk omlaag gaan, maar betalen per MB zal in mijn ogen gewoon blijven bestaan, al was het maar op dat de providers hier een mooie melkkoe in hebben gevonden.

De volledige LTE snelheid wordt dan ingezet voor diensten als Digitale TV, ik verwacht dus niet veel veranderingen in de datalimieten en abonnementen.

Hoe jammer ook....

Ik hoop dan ook dat de OPTA iets gaat doen qua prijsregulering, een maximaal tarief voor MB zou in mijn zeer welkom zijn. Ik bedoel dit kan wel worden afgedwongen vroor data-roaming in een ander land.

Het zou toch ook moeten kunnen in een Nederlandse markt waarbij extreem duidelijk is geworden dat de providers heel erg extreem naar elkaar kijken.

Ook zou ik wel wat zien in een verplichting om Dataverkeer los te koppelen van Belminiuten. Misschien dat de OPTA hier ook naar kan kijken
Ik vrees alleen dat de 800 MHz band interferentie problemen kan gaan opleveren met kabeltelevisie. Met name in huizen waar lage kwaliteit coax kabel, met slecht afgeschermde pluggen gebruikt worden enzo.
Waarom is dit?

Er zijn toch al landen waar lte uitgerold is? Waarom dan nog een keer testen en uitzoeken en moeilijk doen, ipv gewoon te kijken hoe het in die landen opgelost is. Straks moeten 243 landen het wiel 243x gaan uitvinden. Kom op zeg, beetje efficienter werken mag tegenwoordig best.
Omdat Vodafone de KPN echt niet wijs gaat maken hoe hun ervaringen in het buitenland zijn? Tele2 en Ziggo 4 nieuwe partijen zijn in de markt.... Natuurlijk ze kunnen alles inkopen, maar dat kost ook geld....

Kortom, juist van wege concurrentie gaan ze ook testen, even logies redenerend, stel jij bent Tele2 je hebt nog geen LTE netwerk, maar je kan de ervaring in kopen bij Vodafone (welke wel ervaring heeft) hoe weet jij dat je concurrent dan alle informatie eerlijk aan je doorgeeft?

Aan de ene kant proberen ze zoveel mogelijk klanten van elkaar af te pakken terwijl ze informatie over de techniek gaan delen? Serieus… Ik denk het niet!

Als consument moet je alleen maar blij mee zijn dat ze aan het onderzoeken zijn, misschien vinden ze wel detailverschillen waardoor hun propositie ten opzichte van elkaar ten gunste van de consument veranderd.

Daarbij, wanneer jij kennis inkoopt van je concurrent zou ik me afvragen alsof deze altijd het achterste van zijn tong laat zien. Je zult hem dus moeten controleren! Waar doe je dit mee? Juist, door een test…..

Genoeg redenen waarom testen dus zeer zinvol is, sterker… In mijn optiek gewoon noodzaak!

[Reactie gewijzigd door Bullet NL op 23 juli 2024 08:20]

Maar nu doet TNO dit onderzoek. Is het van een dergelijke instantie niet de maatschappelojke plicht om te zorgen dat zij de *enige* zijn die dit hoeven te doen, en dus hun ervaringen delen met de bedrijven di er noodzaak voor hebben? Zij het tegen een kleine vergoeding natuurlijk?

Dat zal in het buitenland toch ook gedaan zijn? Of is dit de eerste onafhankelijke instantie *ter wereld* die een dergelijk onderzoek uitvoert?
Waarom? Als bedrijf zijnde kan/dien je TNO gewoon te betalen voor een onderzoek. Dan mag je er toch ook wel vanuit gaan dat de uitkomsten van dit onderzoek exclusief zijn.

TNO is onafhankelijk in de onderzoeken, niet in de opdrachtgevers. Ik begrijp niet helemaal waarom jij vindt dat indien (bijvoorbeeld) Ziggo 4 een onderzoek door TNO laat doen m.b.t. tot LTE netwerk dit dan maar beschikbaar moet worden gesteld aan anderen......

Die andere partijen kunnen toch ook prima hun eigen onderzoek faciliteren?
Ik zeg ook niet dat TNO (of het equivalent ervan in een ander land) opdracht moet krijgen van een provider. Maar het is zo ontzettend wasteful als ieder bedrijf voor zich precies hetzelfde onderzoek gaat doen waar, in theorie, dezelfde resultaten uit moeten komen.

Dit is gewoon het wiel opnieuw uitvinden. Potentieel zelfs het vierkante wiel.

Maar ok, wat nou als KPN TNO de opdracht geeft dit onderzoek te doen, en vervolgens geeft Vodafone dezelfde opdracht aan TNO. Want Vodafone en KPN zijn geheel onafhankelijk en onwetend van elkaar (insert sarcastische kuch hier). Gaat TNO hetzelfde onderzoek dan serieus nog een keer uitvoeren?

Het gaat hier trouwens om Huawei. Dat is geen provider, maar (o.a.) een hardwarebouwer. Dat maakt het nog ietsje erger, want wellicht heeft Huawei het onderzoek ook al in, pak em beet, Duitsland gedaan, alwaar de resultaten ervan identiek zullen zijn.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 08:20]

Ligt het aan mij of loopt NL behoorlijk achter met LTE? Als zelfs in Belgie al meer is uitgerold... (no offence, maar de afgelopen jaren liep Belgie behoorlijk achter met zowel 'vast' internet als mobiel internet, in vergelijking tot NL.)
In NL lopen we in ieder geval niet voor met de nieuwe generatie technieken. Het is ook nog niet zo lang geleden dat er bewust voor LTE is gekozen i.p.v. WIMAX

Wanneer je de vergelijking naar België trekt moet je ook andere dingen mee nemen, zijn de LTE abonnementen daar echt beter dan in NL... Wij hebben hier de mogelijkheid om op verschillende manieren je aansluiting Mobiel te gebruiken, Weliswaar met datalimieten enzo maar zijn de snelheden van een LTE netwerk in België echt beter dan een 3.5G netwerk in Nederland?

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk in NL om met 28Mbit te downloaden in bepaalde delen van de Randstad.

De vraag is dus meer, ondanks dat er al LTE netwerken zijn in België, haalt een Belg er ook voordeel uit t.o.v. een Nederlander die het niet heeft....
Als Telco's service willen leveren zouden ze eerst weer gewoon EDGE kunnen inschakelen (tot 192 kbps, mooie tussenvorm tussen 3g en GRPS). Dan net zoals oa. in Frankrijk 3G op 900 Mhz ipv 2100, veel beter bereik. (2100 alleen dan nog gebruiken als steunfrequentie op drukke plaatsen)
Ja, dat snap ik dus echt niet: in Frankrijk waar de nood inderdaad wel hoger is, daar is het gebruik van UMTS op 900 MHz in 2008 al goedgekeurd voor Orange en SFR.

Hier zitten we anno 2011 nog gebonden aan 2100 MHz, en pas na de volgende veiling wordt 900 MHz vrijgegeven. Volgens mij hebben de providers hier gewoon niet goed genoeg gelobby'd of zien ze de noodzaak er niet van in, en dat terwijl je maar 1 900 MHz-mast hoeft te plaatsen voor hetzelfde bereik als 2 2100 MHz-masten. Zeker in de landelijke gebieden en bij kleine dorpen e.d. zou dat ideaal zijn.

Vast geen insider hier die weet hoe dat zit?
Ik hoop dat ze ook de latency gaan testen, want LTE zou vooral interressant zijn voor cloud-services en dan gaat ook de lag/ping-tijd een grote invloed hebben op de ervaring.
De latency tijden zijn bij LTE inderdaad veel lager, maar het grote probleem is dat LTE netwerk technieken niets afdoen aan het feit dat er net zoals nu steeds minder gebeld/gesmst zou gaan worden via de traditionele techniek. De providers hebben dus met een LTE netwerk nog steeds minder verdiensten in Bellen en SMSen, het verlies in deze kosten zal dus moeten worden gecompenseerd door het Internetverkeer, exact de zelfde verdienmodellen als die ze nu hanteren dus.

Ik acht de kans daarom zeer groot dat we straks LTE snelheden hebben, standaard van 15 a 30Mbit bij je abonnement maar dat je nog steeds tegen een datalimiet aanloopt van een paar honderd Mb.

Hoe hoger de snelheden straks met LTE gaan worden hoe haakse dit staat tot de relatief lage datalimieten zijn die onlangs zijn geïntroduceerd, geloof mij maar, toen KPN, Vodafone en T-Mobile hebben besloten om een datalimiet in te gaan snellen afhankelijk van je abonnement wisten ze echt wel dat we aan de vooravond van LTE staan....
Ik heb eigenlijk liever dat ze er maar voor zorgen dat er overal 3G is. Ik vind voor browsen en mp3's laden(google music) het snel zat. Ik hik er alleen tegenaan dat het nog lang niet overal te vinden is.
Eerst dat GPRS er maar eens uitwerken en dan een opvolger maken, vind ik.
Anoniem: 145867 @Eypo29 augustus 2011 14:55
Inderdaad ik vind HSDPA en HSDPA+ snel zat voor mobieltjes en tablets voor onderweg. Alleen de spreiding mag groter. Heb vaak zat dat je ff in een gat zit waar geen eens 3G is...
Haha, ik ken genoeg plekken (vooral binnen) in de 4 grote steden waar de 3G ontvangst ook rampzalig is.

Op werk in mijn kantoor mag ik blij zijn met 3kb/s up/down via gprs met m'n dualcore smartphone. En ja, ik heb alle mogelijke Radio's geflashed om te onderzoeken welke het beste werkt. Goed werk KPN :-S
Huawei is goed bezig, hier in België draait bijna heel het Proximus-netwerk al op hun apparatuur:

nieuws: Belgacom maakt netwerk klaar voor lte (maart 2010)
http://ict.belgacom.be/proximusnetworkupgrade/index.asp (augustus 2011)

Ik merk nu al de voordelen, nooit GPRS verbinding, soms EDGE of UMTS, maar meestal HSDPA. Eind dit jaar nog een licentie kopen op LTE en met een beetje geluk kan heel België begin volgend jaar LTE krijgen :-)

[Reactie gewijzigd door asx245 op 23 juli 2024 08:20]

Dit zou betekenen dat ook alle telefoons uit de VS (met LTE dan)
zouden kunnen gaan werken in Nederland =D.

Nu komen ze vaak al hier naartoe, maar er zit soms een maand of 3 verschil tussen.
Toch makkelijk als je net je abo mag verlengen =)
Nee, want telefoons uit de VS werken weer op 700 MHz en 1700 MHz. Hier wordt het 800, 1800 en 2600 MHz. In Azië zijn er nog veel meer banden waar ook op wordt gewerkt. Qua protocol is het 100% compatible, maar qua frequenties dus niet :{
Anoniem: 256386 29 augustus 2011 12:25
Veiling was in april 2010. in 2012 zal het nog wel beperkt zijn. Zijn we al 2 jaar verder.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.