Politici VS: Chinese hardware is beveiligingsrisico

Een comité van het Amerikaanse huis van afgevaardigden gaat onderzoeken in hoeverre Chinese netwerkapparatuur een beveiligingsprobleem vormt. Het gaat onder meer om producten van de fabrikanten ZTE en Huawei.

China Chinese vlagDat heeft een lid van het huis aangekondigd. Een eerder onderzoek naar Chinese telecomhardware-fabrikanten zou volgens de politicus hebben uitgewezen dat er een groot beveiligingsprobleem zou kunnen zijn: de Amerikanen zijn bang dat de Chinese overheid apparatuur van Chinese fabrikanten kan aanwenden om op de Verenigde Staten te spioneren.

Het nieuwe onderzoek moet in kaart brengen in hoeverre fabrikanten als Huawei en ZTE een bedreiging voor de Verenigde Staten zouden kunnen zijn. Huawei en ZTE maken naast smartphones en tablets ook netwerkhardware, en het lijkt er op dat het Amerikaanse huis van afgevaardigden bang is dat de Chinese overheid bijvoorbeeld via een backdoor zou kunnen meekijken op telecom- en computernetwerken.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken heeft volgens Bloomberg aangegeven dat Chinese bedrijven 'naar principes van de markt' werken. ZTE heeft aangekondigd dat het meewerkt aan het onderzoek, evenals Huawei, dat stelt dat de integriteit van het bedrijf 'wereldwijd is bewezen'.

Door Joost Schellevis

Redacteur

18-11-2011 • 19:07

62 Linkedin

Reacties (62)

62
61
34
5
0
9
Wijzig sortering
Eigenlijk ook een beetje hypocriet. :) Ze zeggen dat ze bang zijn dat de Chinezen telefoons met backdoors zouden kunnen maken, maar ondertussen verkopen de Amerikaanse providers zelf al veel telefoons (Android, Nokia en BlackBerry) met een rootkit erop!

Deze rootkit is afkomstig van de providers om de netwerkkwaliteit te monitoren en verbeteren, maar tot veel meer in staat. En ook congresleden of directeurs van grote bedrijven kunnen zomaar een mobieltje met rootkit hebben: het gaat gewoon om telefoons die je zo in de winkel kan halen. Zeker niet ondenkbaar dat gevoelige informatie zo een keer kan lekken.
Het is ondenkbaar dat gevoelige informatie zo nooit een keer zal lekken.
FYP.
Opzich klinkt het aannemelijk, maar volgens mij is dit niets meer of minder dan marktbescherming.
Amerikaanse hardware en software is een ook een beveiligings risico. Dit is weer een staaltje protectionisme en verkiezings politiek.

De amerikaanse overheid verplicht fabrikanten een backdoor in te bouwen waardoor zij alltijd toegang kan krijgen/verkrijgen....

....Hmm eigenlijik een pot nat. Alle overheden willen toegang krijgen tot op welke manier dan ook. Het een is niet beter dan het ander. Grootste probleem is als die achterdeur bekend wordt in het criminele circuit dat de gewone burger domweg de pisang is. Denk dat qua vrijheden de burger in U.S.A. of P.R.C. gelijkwaardig is. Alleen noemen we het een kapitalisme en het ander communisme.

Japan was een goedkoop productie land, heeft zich ontwikkeld en is op gelijk (duurder) niveau gaan concurreren met het westen. Hetzelfde proces gebeurt nu in de andere landen in Azie.
Laat China zich ook ontwikkelen(gecontroleerde democratie, industriele revolutie, kapitalisme, kennis economie) en het probleem van lage lonen land verdwijnt vanzelf. Hoe langer we het tegenhouden/reguleren, hoe langer ze goedkoper blijven produceren omdat we de ontwikleling tegenhouden.

Edit: hmmm als je een jaartje in Amerika hebt gewoond verlies je de rest van de wereld uit het oog. Dat is mij ook gebeurt. Eenmaal in Amerika wordt je wereld beleving dusdanig gestuurd dat ze daar niet verder kijken. Ik realiseer me opeens dat dit voor de meeste Amerikane klopt als een bus. "I'm proud to be American, land of freedom....". Dit is dus gewoon binnenlandse propaganda van het Land met de grootste schuld. Oh ja, ze wijzen naar Europa dat we orde op zaken moeten stellen. Hun eigen overheidsfinancien....noemen ze even niet...

[Reactie gewijzigd door kwakzalver op 19 november 2011 01:37]

Zodra het geloof in de dollar wegvalt... Zal de VS niet langer dè grootmacht zijn. De schuld aan China zal dan ook gelijk veel kleiner worden. Die is momenteel zo'n 1.100.000.000.000 dollar. Maar dat is dan plots veel minder waard geworden. De schuld aan Japan is wat kleiner; vermoedelijk zo rond de 1.000.000.000.000 dollar. (En de schuld aan de UK is slechts zo'n 500 miljard.) Dus in zekere zin zal China, Japan en de UK er ook aardig last van hebben als de dollar ineenklapt.
De totale schuld van de VS is zo'n 5.000.000.000.000 dollar.
ik had na 2 maanden in de vs al precies dezelfde ervaring, je ben er door de buitengewoon eenzijdige berichtgeving behoorlijk geisoleerd, en de gemiddelde amerikaan vertrouwt de media ook nauwelijks meer, wat heel begrijpelijk is maar grootste probleem is dat ze geen beter, maar slechter alternatief hebben voor kwalitatief hoogwaardige media, met journalisten die nog gevoel hebben van idealisme en plichtsbesef, zoals lokaal nieuws, eigen gemeenschap, kerk of dat soort op vertrouwen gebaseerde invloedsbronnen.
Zoals de waard is vertrouwd ie zijn gasten...
Anoniem: 425494
@mxcreep19 november 2011 00:58
Inderdaad wat een schijnheilige reactie. Iedereen bespioneert elkaar toch, de Amerikanen wel het meest van allemaal. Hun spionagediensten zijn groter dan die van de rest van de wereld bij elkaar. Spionage hoort gewoon bij het spel.

Het westen heeft de kapitalistische economie aan landen als China en India opgedrongen, en kapitalisme is niet anders dan een roofsysteem van economische oorlogsvoering. Ze moesten wel meedoen anders werden ze tot de bedelstaf veroordeeld. Toen ze niet meededen was hun denken een bedreiging, nu doen ze mee en zijn ze wederom een bedreiging.

De echte bedreiging is niet China, of de Islam, of het communisme of de schurkenstaten, de echte bedreiging is dat vreselijke kokerdenken, dat ziekelijke hebzuchtige denken dat zijn eigen angsten schept. Dat voortdurende angstdenken dat een bewustzijnsvernauwing is. Ze roven de wereld leeg en zijn bang voor mensen die hun rechtvaardige deel opeisen.

Natuurlijk zijn ze bang, het is hun eigen slechte geweten.
aannemelijk, de amerikanen zijn hier zelf schuld aan. Het hele kapitalistische systeem heeft er voor gezorgd dan china groot kon worden. Alle Amerikaanse bedrijven produceren zowat in china of laten daar produceren. Amerika is al lang bankroet en kan blijven leven omdat china massaal staatsobligaties koopt.

Het communisme van China haalt het Kapitalistische USA links en rechts en en slaat ze met het symbool van kapitalisme, geld om de oren.

Wat betreft afluisteren ach Amerika heeft er ook een handje van en is ook niet vies van ander spelletjes. Dat ze nu een beetje concurrentie krijgen op dat gebied, tja eigen schuld.
China heeft allang geen communistische economie meer.. eerder staatsgestuurd kapitalisme.
staatsgestuurd kapitalisme??? => contradictio in terminis... :?
Staatsgestuurde slavernij zou ik een beter woord vinden. Het probleem is gewoon dat wij hier te laf zijn om import heffingen in te voeren op slavenarbeid, kinderarbeid, dictatoriale regimes. Dit omdat we alles doen voor de hoegenaamde vrije markt en de regels van het fascistische (want totaal niet democratisch verkozen IMF). Als Amerika/Europa nu eens wat meer zou inzitten met de goedbetaalde werkgelegenheid hier dmv importheffingen ipv ons 'loonmatiging' op te dringen om te concurreren tegen ontwikkelingslanden zouden we hier allemaal beter af zijn. Ik wil gerust 100€ meer betalen voor mijn TV/laptop als ze zo lokale bedrijven een voetje voor zouden geven. Zijn we meteen van die spionage-problemen af ook.
/off-topic
Jij wilt misschien 100 euro meer betalen, maar de aandeel houders van een bedrijf willen niet minder winst maken,

En vrije markt? *lol* Vrij daar waar de aandeelhouders er geld mee kunnen verdienen, verder niet.

Je hebt gelijk, dat Amerika/Eurpa zich beter kunnen inzetten voor het beschermen van hun eigen werknemers ipv het toestaan dat alles naar "lage loon" landen gaat. Maar veel bedrijven willen alleen maar groei zien in hun winst en daarom verplaatsen zij en productie naar "lage loon" landen.

Wat deze lage loon landen niet zien, is dat ook op een dag geen "laag loon" land meer zijn. Neem Ireland als voorbeeld, Dell en soorten gingen massaal over naar Ireland, was lekker goedkoop en nu gaan ze daar weg om dat de welvaart van de mensen daar te duur geworden is en de aandeelhouder niet meer genoeg winst behalen.

/edit typo

[Reactie gewijzigd door wica op 18 november 2011 23:43]

Anoniem: 112442
@wica19 november 2011 00:22
Je hebt gelijk, dat Amerika/Eurpa zich beter kunnen inzetten voor het beschermen van hun eigen werknemers ipv het toestaan dat alles naar "lage loon" landen gaat. Maar veel bedrijven willen alleen maar groei zien in hun winst en daarom verplaatsen zij en productie naar "lage loon" landen.
Ik vind het goed dat bedrijven naar lage lonen landen gaan, dat zorgt voor meer welvaart rond de wereld. Ik vind wel dat zowel Europa en de VS moeten toezien dat de mensen in de lagelonenlanden fatsoenlijke arbeidsomstandigheden hebben. En ook een bepaald minimum loon gerelateerd aan de woonkosten van een land.
Ik denk dat er uiteindelijk voor gaat zorgen dat je weer regionale productie gaat krijgen omdat het niet meer rendabel is om in andere landen (ver weg) te produceren. Wat weer beter is voor de mensen en het milieu.
Mijn gevoel is dat gang naar lagelonenlanden voor een groot deel gebaseerd is op het uitbuiten van mensen.
Wat deze lage loon landen niet zien, is dat ook op een dag geen "laag loon" land meer zijn. Neem Ireland als voorbeeld, Dell en soorten gingen massaal over naar Ireland, was lekker goedkoop en nu gaan ze daar weg om dat de welvaart van de mensen daar te duur geworden is en de aandeelhouder niet meer genoeg winst behalen.
Dat is altijd al zo geweest en het zal zo blijven. Twente en de regio rond Tilburg is bijvoorbeeld een hele tijd geleden de lagelonen textiel regio van Nederland geweest.
Anoniem: 201824
@wica18 november 2011 23:59
[Fictiemodus]
Ach, binnen een eeuw dan zijn WIJ de goedkope krachten. Wetgeving zal er zeker zijn, maar omdat we geld/werk nodig hebben zijn de belastingen laag en de sancties op gekkigheden miniem. Chinese conglomeraten zijn dan bereid om ook aan het milieu te denken, en kijken niet terug naar hoe het Westen China heeft helpen vervuilen d.m.v. uitstoot en giflozingen die hier nu verboden zijn. En verder in dezelfde toekomst zitten we met de 'inferieure' Japanse, Duitse en Amerikaanse auto's, en Zuidoost Azië zit met de 'superieure' Chinese en Indiase auto's, misschien zelfs Braziliaanse auto's.
Eten zal wel duur zijn, maar niet onbetaalbaar en toch ook niet zo schaars als men nu voorspelt. (Men zegt dat eten en drinken in de toekomst schaars wordt... men voorspelde in de jaren '90 dat energievoorraden zoals gas en olie binnen de 21e eeuw opgeraakt zouden zijn... Men vindt jaarlijks zat nieuwe bronnen en dat zou mee moeten gaan tot de 22e eeuw, zeker als de (ant)arctische gebieden geplunderd mogen worden... alhoewel de vraag nogal groot is vanuit de hele wereld.)[/Fictiemodus]
men voorspelde in de jaren '90 dat energievoorraden zoals gas en olie binnen de 21e eeuw opgeraakt zouden zijn... Men vindt jaarlijks zat nieuwe bronnen en dat zou mee moeten gaan tot de 22e eeuw, zeker als de (ant)arctische gebieden geplunderd mogen worden... alhoewel de vraag nogal groot is vanuit de hele wereld.
Ik denk dat het nu langzamerhand duidelijk wordt dat het er niet om draait hoeveel energie er nog op deze aarde is. Maar dat het gebruik ervan voor grote problemen aan het zorgen is.
Als we overschakelen naar milieu vriendelijke energie vormen en zuinig met energie omgaan zal er waarschijnlijk voldoende energie zijn tot het einde van de aarde.
Men zegt dat eten en drinken in de toekomst schaars wordt...
Waarschijnlijk wel als de mensheid overschakelt naar biobrandstof en we bijvoorbeeld liever op mais rijden dan dat we het eten c.q. de armere bevolking dit voedsel niet meer gunnen.
Waarschijnlijk wel als de mensheid overschakelt naar biobrandstof en we bijvoorbeeld liever op mais rijden dan dat we het eten c.q. de armere bevolking dit voedsel niet meer gunnen.
Dat doen we nu al door grote delen landbouw grond in de wereld te gebruiken voor voedsel voor vee. De handel in vlees en de hoeveelheid geld die daar mee verdiend wordt, vaak ook nog grootendeels gesubsidieerd, lijkt veel belangrijker te zijn dan dat gewoon iedereen te eten heeft. Om over dieren welzijn nog maar te zwijgen...
Natuurlijk zijn ze hier bang voor, ze weten dat dit kan omdat de amerikaanse overheid
eigen bedrijven verplicht dit mogelijk te maken voor de amerikaanse inlichtingdiensten.
Jij wilt misschien 100 euro meer betalen, maar de aandeel houders van een bedrijf willen niet minder winst maken,

En vrije markt? *lol* Vrij daar waar de aandeelhouders er geld mee kunnen verdienen, verder niet.


Euhm, denkfout wica? Als hij 100 euro meer betaald is dat om die extra kosten te vergoeden. De aandeelhouder merkt hier dus uiteindelijk niets van in zijn zakken.
Probleem bij beursgenoteerd bedrijf is dat de heren analisten altijd meer winst willen zien en dat krijg je niet door meer te vragen.

Nu roepen 100 euro meer te willen betalen is hetzelfde als alle mensen die tegen dierleed zijn maar toch geen duurder diervriendelijker vlees kopen.

Uiteindelijk is jan met de pet de lul als de economie slecht draait. Pensioenfondsen die op geld van jan met de pet zit investeren dit ook weer in Azie terwijl ze ook de lokale economie kunnen steunen. China is de lachende 3de. Nog steeds communistisch georganiseerd maakt men goed gebruik van het kapitalistische systeem en wij staan er bij en kijken er na omdat de aandeelhouders steeds meer winst willen hebben.

Wij helpen onze eigen economie naar de kloten maar hebben dat nog niet door.
Ik zou als ik Amerika was direct alle computers dan maar laten vervangen door volledig US Made computers want meeste computers zijn hoe je draait of keert voor groot deel in China geproduceerd.
Als ik een Amerikaan was, zou ik Europese hardware gaan kopen, zonder NSA of Chinese backdoor. Maar de EU zal ook dezelfde kant op gaan, vrees ik. 1984 komt elke dag een stapje dichterbij, tot mijn afgrijzen.
Als ik * was zou ik hardware met OSS software kopen, waar je ook de code van hebt. Dan kun je de code auditeten en en zelfs zelf de code op het device zetten.
Maar de EU zal ook dezelfde kant op gaan, vrees ik. 1984 komt elke dag een stapje dichterbij, tot mijn afgrijzen.
Het is aan de burgers zelf of ze dit toestaan. We leven uiteindelijk in een democratie.
Dan moet je ook open hardware gaan gebruiken, want weet jij veel wat een netwerkchip achter je rug allemaal uitvreet, zonder software?
Het idee is natuurlijk dat een dergelijke backdoor niet opgemerkt kan worden totdat er gebruik van gemaakt wordt. Hoe gaan ze dat dan opsporen?

Op zich hebben ze wel een puntje, China ontwikkelt zich ook razendsnel met eigen producten/chips en de Chinese staat is in de meeste gevallen 51+% eigenaar.
Is het niet pure indoctrinatie door onze westerse media dat we de Chinezen op dit punt niet vertrouwen, maar de Amerikanen wel? En is dat dan niet gek, aangezien de Amerikanen dit soort praktijken in het verleden al veelvuldig hebben uitgehaald?

Edit: @johantweakie hieronder: Je hebt gelijk dat het _ook_ erg is als China het doet, maar waar moeten we onze netwerkapparatuur dan vandaan halen? Vertrouw je de hardware/software van Amerikaanse fabrikanten dan wel? En zouden Europese fabrikanten dan zoveel beter zijn? In ruil voor geld of macht is veel te koop, helaas :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 19 november 2011 00:06]

Anoniem: 316234
18 november 2011 21:39
Een achterdeur in de hardware is eenvoudig te detecteren door gebruik te maken van een packet-sniffer tussen de apparatuur en het netwerk.

Installeer een computer met daarop tcpdump/Wireshark/Ethereal en je kan aan de slag.
Als een hacker slim is, vermijd hij om direct te communiceren met aangesloten PCs maar alleen maar gaat luisteren (wachtwoorden verzamelen).
En aan de andere kant van bijv een modem kun je moeilijk meeluisteren.
De enige oplossing is om SSL te gebruiken.
Ik ben benieuwd hoe klein een hardware 'bug' kan zijn die kan worden geactiveerd vanaf het internet. Het meest nuttige om dan te doen is het apparaat zelf te herschrijven met de code die is verborgen op die site (in een plaatje stoppen bijv.). Hij springt dan 'toevallig' naar de flash routine o.i.d.
China kan heel goed (werkende en niet werkende) chips klonen.
De Amerikanen worden nu toch wel heel erg paranoïde, en dat alleen maar omdat ze hebben gefaald in economie? Ze moeten accepteren dat er ook landen zijn die wél weten hoe je economisch kan groeien.
Je moet nu ook niet te veel naar China opkijken, het westen heeft in het verleden al bewezen dat ze kunnen groeien. China groeit nu heel hard danzij de lage lonen daar en hier gaat het inderdaad wat minder goed maar wat doe je eraan??? China mag dan een enorme groei doormaken, vergeet niet dat de meeste Chinezen het bijlange niet zo goed hebben als hier. Volgens mij zal ooit de situatie omkeren en zal het misschien niet meer interessant worden om in China te investeren.
Daar heb je ook gelijk in, mijn excuses. Het is inderdaad zo dat China uiteindelijk waarschijnlijk onder zijn eigen groei zal instorten, maar het zal me niets verbazen als dat op een vergelijkbare manier gaat als in de VS. Er is nu ook altijd nog kans op een gebeurtenis als in Libië/Egypte/Syrië, al hebben de Chinezen daar wel minder weet van dan wij.
Dat China zal instorten aan de eigen economische groei is niet een heel waarschijnlijk scenario. China maakt momenteel een spectaculaire groei door, maar een soortgelijke economische groei hebben Japan, West Duitsland, Korea en Taiwan, om maar wat te noemen, ook mee gemaakt. China loop net zoals al deze voorbeelden ook spoedig tegen de 'Middle Income' trap aan.

De 'Middle Income trap' geldt voor alle landen, op een gegeven moment komt een ontwikkelingsland op het niveau van een tweedewereld/rand eerste wereld aankomt. Groei wordt in de media geprojecteerd als zijnde iets wat linear blijft stijgen. De werkelijkheid is dat de Marginal Gains kleiner worden naar mate een land zich meer ontwikkeld. De economische groei van het weefgetouw naar vol-automatische weefmachines is veel groter dan doorevalueren naar een computer gestuurd weefmachine. Diminishing Marginal Returns zorgt ervoor dat vloei afvlakt.

Hier komt nog De Wet van de Remmende Voorsprong bij kijken, bijhalen dmv kopieren is eenvoudig, maar daarop doorontwikkelen wordt moeilijker en moeilijker.

Plus dat die werknemers met toenemende welvaart steeds mondiger worden en betere omstandigheden eisen en die ook steeds meer kunnen betalen. Dit verslechterd de concurrentiepositie van elke opkomende economie.

Ook nog een onderbelicht punt in mijn optiek is de schade die toegedaan wordt aan zowel het mileu als de volksgezondheid door het Chinees staatsbeleid. Aan deze schade zijn kosten gekoppeld die China ook moet gaan betalen om de eenheid te bewaren. Dit beperkt de mogelijkheden voor investering.

Tenslotte wil ik nog aanhalen, er zijn nog veel meer punten maar BF3 wacht, dat investeren ook nadelen heeft. Wij hebben hier in Nederland een budget voor onze wegen, daarvan gaat de overgrote meerderheid op aan het onderhouden van onze bestaande wegen (investeringen) en dat er een klein gedeelte over blijft om nieuwe wegen aan te leggen. Dit principe gaat op voor alles: vliegvelden, sportcentra, wereldexpo's zijn een stuk betaalbaarder als je nog geen oude voorzieningen hebt die onderhouden moetne worden. Hier gaat China ook tegenaanlopen.

De grote onbekende in dit hele verhaal is natuurlijk in hoeverre de Chinese staat door middel van opressie het volk onder duim weten te houden en zo de competitiviteit van China zo lang mogelijk vast te houden.

Al met al moeten we China niet als vijand zien (al lijkt het af en toe of onze media daar alle aan doen), en al zeker geen supermachtige die alles snel zal overnemen. Zij zullen tegen dezelfde hobbels aanlopen als opkomende economie als alle andere landen in het verleden. Bovendien moeten we America nog niet afschrijven, Netto is de economie nog een keer of 6 groter (pin me hier niet op vast op dit tijdstip) dan die van China. Om over het militaire/strategische overmacht van de VS nog niet te spreken.

America is overigens nog lang niet failliet of afgeschreven, de financiele markten liegen niet snel en Amerikaanse staadsopbligaties worden nog steeds beschouwd als de veiligste, en daarmee goedkoopste, investering ter wereld.
de financiele markten liegen niet snel
Volgens mij heb je gemist wat er allemaal is gebeurd de laatste paar jaren... ;)
Netto is de economie nog een keer of 6 groter (pin me hier niet op vast op dit tijdstip) dan die van China.
Helaas... Toch de laat in 't glaasje gekeken: het is een factor 2,5 ongeveer op het moment.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 22 november 2011 00:29]

Paranoide komt vaak voor tijdens de na-dagen van een leiderfiguur. Pax Americana is bezig aan haar laatste halve eeuw. Het is te hopen dat niemand geprovoceerd raakt zich in een (handels)oorlog te storten, want vergis je niet, de laatste halve eeuw is Amerika nog steeds #1 en moet niet worden onderschat.
Andersom wordt het natuurlijk niet gedaan ;)
Komen de meeste computerspullen ongeacht merk niet voornamelijk uit Thailand, Taiwan, Korea en last but not least China? Met andere woorden, welke apparaten vertrouwen ze dan nog wel?
Tuurlijk, de VS hadden, gedurende de koude oorlog, géén fotocamera in Xerox copiërs, waarvan het filmpje tijdens onderhoud gewisseld werd.
En hadden ook geen afluisterapparatuur in de EU, een paar jaar geleden.
En hebben ook geen achterdeur in Windows. Is slechts een gerucht. Is overigens niet nodig, bugs zat. Andere besturings-software overigens ook.
Hoe kun je toch op het idee komen dat de VS de Chinezen hier op ideeën heeft gebracht ...
Echt onbegrijpelijk.
Grappig, toevallig had ik er deze week nog een discussie over (met name over Huawei netwerkapparatuur).

In het verleden is ook bewezen dat Israël precies hetzelfde uitspookte met telefooncentrales. Het zou me niet verbazen als China ook gebruik zou maken van backdoors. Netwerkapparatuur is de ideale schakel voor overheids- en bedrijfsspionage.

Aan de andere kant kunnen Huawei en ZTE hun marktaandeel op de Westerse markt wel opdoeken als dit inderdaad het geval zou blijken te zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee