De Australische overheid sluit Huawei buiten bij de aanbesteding voor het lucratieve contract om het nationale glasvezelnetwerk aan te leggen, vanwege vermeende banden met de Chinese overheid en zorgen over cyberaanvallen vanuit China.
De Australische overheid wil een National Broadband Network uitrollen in een poging een groot deel van de bevolking van snel breedbandinternet te voorzien. Met het glasvezelproject zijn miljarden Australische dollars gemoeid. De grote Chinese netwerkleverancier Huawei kan zich echter de moeite besparen mee te doen bij de aanbestedingsprocedure, aangezien uitgesloten is dat het bedrijf het contract in de wacht zal slepen, zo heeft de Australische overheid Huawei laten weten.
De reden zou zijn dat Huawei banden heeft met de Chinese overheid en er regelmatig cyberaanvallen vanuit China plaatsvinden, die ook met regelmaat aan de overheid van het land gelieerd worden. "Het gaat om een strategische en significante overheidsinvestering en we hebben de verantwoordelijkheid om de integriteit van het National Broadband Network en de informatie die over het netwerk gaat te beschermen", zegt de Australische attorney-general Nicola Roxon, die de wetgeving en justitie in het land overziet, tegen Financial Review. Volgens haar is de stap consistent met het beleid om de veiligheid van kritieke infrastructuur beter te garanderen.
In andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland is Huawei wel betrokken bij de aanleg van grote breedbandnetwerken en ook in Australië zelf gebruiken providers als Vodafone en Optus op grote schaal netwerkapparatuur van het bedrijf. De boycot van Huawei bij de aanbesteding zet de relatie tussen Australië en zijn belangrijke handelspartner China onder druk en bronnen binnen Huawei zouden al hebben gehint op repercussies van Beijing.