Zotac introduceert zuinige GTS 450-videokaart

De ECO-editie van de Geforce GTS 450 die Zotac heeft uitgebracht zou volgens de videokaartfabrikant een energiebesparing van ruim dertig procent opleveren. De besparing wordt gerealiseerd door de kaart lagere kloksnelheden te geven.

De Zotac Geforce GTS 450 ECO Edition wordt als insteekkaart met volledige hoogte geleverd, maar anders dan het referentie-ontwerp ontbreekt een pci-express-voedingsconnector. De kaart kan derhalve volledig via het pci-express-slot worden gevoed, wat het maximaal opgenomen vermogen beperkt tot 75 watt. De componenten worden door een enkele ventilator gekoeld, waarbij de afmetingen van de heatsink compact zijn gehouden zodat de kaart slechts één uitbreidingsslot in beslag neemt.

De energiebesparing van 33 procent die Zotac voor zijn ECO Edition claimt, dankt de kaart aan het terugklokken van de componenten. De gpu is niet op 783MHz, zoals standaard, geklokt, maar heeft een kloksnelheid van 600MHz. De shaders tikken dientengevolge op 1200MHz en het 1GB ddr3-geheugen werkt op 1333MHz in plaats van de standaard 1566MHz. Zotacs GTS 450 is voorzien van een dvi-i- en hdmi-aansluiting en heeft tevens een displayport aan boord. Een prijs is nog niet bekend.

Update 14.40: Zotac meldt dat de kaart ongeveer 85 euro moet kosten.

Door Willem de Moor

Redacteur

24-08-2011 • 10:29

42 Linkedin

Reacties (42)

42
41
26
3
0
7
Wijzig sortering
Wat denk je van beeldkwaliteit.... de beeldkwaliteit van de 4/5 serie is subliem. Onboard is altijd minder. Daarom schaf je zo'n kaart aan, leuk voor film.

[Reactie gewijzigd door A87 op 24 augustus 2011 10:41]

En daar heb je onderzoek naar gedaan of zeg je maar wat? Beeldkwaliteit hangt voornamelijk af van je scherm (zolang je maar geen VGA-aansluiting gebruikt) en dat zal bij gelijk welke GPU/IGP/APU wel wat verschillen, maar meer ook niet.

Iedere moderne IGP (voor alle duidelijkheid, de GMA 3150 in de Atom is stokoud) levert meer dan voldoende prestaties voor dagelijks verbruik. Enkel als je wil gamen en/of zware video/rendering software wil draaien, heb je meer nodig en is een aparte videokaart aangewezen.

Deze Geforce GTS 450 is mossel nog vis. Voor dagelijks gebruik is hij overkill, om te gamen komt hij net iets te kort. Dan toch liever een IGP en als het nodig is een HD6770/GFX550 of beter er in.

ECO is hot omdat er geld mee te verdienen valt. alleen is er helemaal niets eco aan deze kaart. Ecologische computers en computeronderdelen bestaan namelijk niet, want ze zullen altijd een impact op het milieu hebben. Het is dus complete onzin om iets als "groen" af te schilderen enkel maar omdat het zuiniger is dan de concurrentie. Materiaalgebruik, productie-energie, verpakking en transport moeten ook meegerekend worden in het plaatje.
Het is een beetje onduidelijk verwoord, maar wat Lias bedoelt is post processing van video. Dus terwijl je een video afspeelt, realtime toepassing van optimalisaties als noise reduction.

Hiervoor heb je niet echt brute kracht nodig in de vorm van een groot aantal shader units, maar juist wel goede algoritmen om dit soort dingen uit te kunnen voeren. Softwarematig ga je dat tegenwoordig niet meer zo makkelijk trekken, dus komt dit toch aan op dedicated hardware op je GPU. En het is nou eenmaal logisch dat een duurdere GPU ook op dit vlak betere hardware aan boord heeft.

Overigens zijn de verschillen vaak marginaal te noemen, en is zeker AMD ook goed bezig al hun moderne budget GPUs met bijna alle post processing features uit te rusten. Neemt niet weg dat onboard oplossingen vaak wel wat achter lopen op de echte high end.

Verder vind ik je mening dat deze GTS450 eigenlijk vrij nutteloos is erg kort door de bocht. Afgezien van het feit dat het een mooie upgrade kan zijn voor mensen met een verouderde CPU, en alles wat sneller is dan een GTS450 als pure overkill gezien kan worden, is het altijd zo dat je in een markt verschillende segmenten hebben die niet altijd direct een stereo-type koper bedient.

Ja je hebt mensen die een GPU hebben, puur omdat anders je PC niet start, en ja je hebt mensen die 3000 fps willen in Crysis 3. Maar er zit altijd wat tussenin, casual gamers bijvoorbeeld, en voor hun is zo'n GTS450 erg 'sensible'.

Neemt niet weg dat als deze GPU voor een volwaardige GTS450 wordt verkocht het echt belachelijk is. En inderdaad, als er 'eco' op staat is het natuurlijk altijd goed...

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 24 augustus 2011 12:18]

Kan je beter een GT520 halen lijkt me, die heeft de allerlaatste generatie NVIDIA Pure Video, is een keer zo zuinig en een stuk goedkoper.
Of je koopt een Ipad, verbruikt slechts 3Watt en is naar verluidt half zo krachtig als een PS3 / Xbox360
ik moet je eerlijk zeggen dat het nut van deze ECO GTS450 wellicht verkeerd geplaatst is
deze kaart is namelijk erg aantrekkelijk voor verouderde OEM pc's die kwa rekenkracht gewoon nog voldoen maar grafisch het begeven

en als deze personen dan willen upgraden dan is zon GTS450 met maar 75watts verbruik
op hun 300watts voeding perfect
eco en 75W verbruik???

Verbeter me als ik mis ben, maar mijn pro kaart (quadro 600) verbruikt maximaal 40W.
http://www.nvidia.co.uk/object/product-quadro-600-uk.html

en mijn kaart op het werk, een quadro 2000, toch niet bepaald een traag ding verbruikt maximaal 62W.
http://www.nvidia.co.uk/object/product-quadro-2000-uk.html
Je quadro 2000 is ongeveer gelijk aan specificaties met de GTS450 van hierboven.
Toch zitten er zoveel verschillen in, voornamelijk op gebruik van zijn shaders en de chip op de kaart zelf, dat het stroomverbruik meer dan logisch is.
Ja, 75 watt is voor een gemiddelde gamekaart best laag. Je hebt inderdaad workstation kaarten die veel minder verbruiken, maar dat zijn weer niche producten en lang niet zo geschikt voor werkzaamheden die je verricht met de GTS450 (of vergelijkbaar).

Je quadro 600 is nauwelijks te vergelijken, omdat alleen al de specificaties slechts de helft of minder van deze kaart zijn, laat staan de chips die gebruikt worden en het geheugen dat erop zit....
Volgens het artikel:
De kaart kan derhalve volledig via het pci-express-slot worden gevoed, wat het maximaal opgenomen vermogen beperkt tot 75 watt.
Het zegt dus niks over het daadwerkelijke gebruik van deze kaart. Dat kan nog wel eens aanzienlijk lager liggen dan 75 watt.
Of je klokt zelf je kaar naar beneden,

tegenwoordig doen de nvidia en amd kaarten dat zelf al.
worden ze niet gebruikt dan klokken ze zich terug, start je bv een 3d applicatie op dan gaat ie naar zijn oorspronkelijke kloksnelheid.
Het grootste nadeel is dan nog steeds dat je een extra aansluiting nodig hebt voor een normale GTS 450. Bij deze kaart heb je die niet nodig!
En als hij dan naar zijn oorspronkelijke kloksnelheid gaat, vliegt je energieverbruik omhoog naar 75+ watt....
Deze kaart blijft Idle én onder load vrij zuinig, dat is ook wat waard. Vooral als je niet op 1920x1080 gamed of geen al te zware bewerkingen op de GPU doet.
Ken genoeg mensen die nog een 1280x1024 schermpje of zelfs een CRT hebben staan waar ze af en toe een spelletje op spelen, maar dan wel dat spel op z'n mooist willen spelen.
Hoppa, GTS 450, liefst zonder extra aansluitingen voor stroom, aangezien de meeste OEM-voedingen daar er maar één of géén van hebben....
Ja, maar je koopt geen GTX580 bijv. van €400,- om hem op 10 Mhz te laten lopen.
Dus eigenlijk verkopen ze een gts 440(ofzo) voor de prijs van een gts450 die ze waarschijnlijk ook nog duurder zullen verkopen omdat hij "zuinig" is.

Meer betalen voor een kaart die minder presteert dan je verwacht. Goed bezig...

Zo kan ik ook een HD 6990 verkopen als zeer zuinige kaart door de kloksnelheden 10x lager te leggen en 1 van de gpu's uit te schakelen.

[Reactie gewijzigd door skelleniels op 24 augustus 2011 10:38]

Je bekijkt het nu wel heel zwartwit.
De bandbreedte van het geheugen is anders, er zijn meer shaderprocessors aanwezig in een GTS450 dan in een GT440 en de kaart is waarschijnlijk nog zuiniger ook.

Hij is klein en zuinig, maar nog steeds vrij krachtig.
Goeie vervanging van een GT440 dus bijvoorbeeld.
Wel rekening houdende met het feit dat de kaart duurder is, maar dit komt ook omdat het een niche is, hij net uit is én energiezuinigheid zich over (in dit geval wel heel lange duur) terugbetaalt.

Van een tweaker had ik minder zwart-wit verwacht....
'ECO-editie', alsof een videokaart of electronica in het algemeen 'goed' kan zijn voor het milieu, het is eerder 'minder slecht' dan reguliere edities, tenzij er voor elke videokaart een nieuwe boom aangeplant wordt (CO2-compensatie) of als de gebruiker ervan kan garanderen dat de kaart na zijn levensduur niet in het milieu terecht komt. Ik vind ECO-labels vaak onterecht en het laat zelfs uitschijnen dat het 'goed' is voor het milieu.
Laten schijnen dat iets goed voor het milieu is, is ook het enige doel van een 'eco' labeltje. Dit is namelijk niet een uitgereikt certificaat door een instantie, gewoon een buzzword. Kijk maar naar Opel ecoflex, zon auto is echt niet 'goed' voor het milieu, hooguit iets minder slecht :)
Als hij zo zuinig is kon er imo wel een passief koelblok op.
Ik kan me niet voorstellen dat die kleine pruts cooler zeer stil is.
Waarschijnlijk zit de koeler er voornamelijk op vanwege de overhead.
Over het algemeen zal hij ook wel passief gekoeld kunnen worden, maar niet elke kast is hier op voorbereid. En het kenmerk "eco" spreekt toch echt de gemiddelde consument met meestal weinig kennis van computers aan.

Je zult maar net zien dat een simpele computerbouwer er eigenlijk geen rekening mee houd en daardoor passieve koeling niet voldoende zou zijn vanwege lack of airflow.
Fannetje kan vast ook op 40% ofzo draaien, dan hoor je hem alsnog niet.
Hmm, wat heb je nou aan een kaart die naar beneden is geklokt. Dan kan je dat beter zelf doen. Je betaalt meestal voor de naam. Komt er ook nog een GTS X editie? Doel ik dus op een overgeklokte versie.
Maar, wat is precies het praktisch nut ervan? Welk gedeelte van de markt spreken ze nou aan met zo'n kaart? Niet de performance gamers, dat snapten we sowieso al. Denk dat deze duurder zal worden dan de meeste low-profile kaarten, en die vervullen de marktrol al van media-acceleratie tegen een lage prijs/laag energiegebruik.
Is deze zuiniger dan een GPU op je CPU-die?
Dat niet maar ik denk alsnog een stuk sneller. Ik vraag me af wat de zin en onzin van zoiets is. Heel zwart wit misschien, maar waarom zou je een lager geklokte kaart kopen? Koop dan gewoon een 'tragere' videokaart. Afhankelijk van het prijskaartje natuurlijk.
Omdat die ook vaak veel stroom gebruiken?
Weet je wat stroom kost?
75 watt .... laat hem een maand volledig draaien en heb je:
75 watt = 0,075 kwh
0,075 kwh * 24 uur * 31 dagen = 57,6 kwh/maand
1 kWh = € 0,18292 ( http://www.watkosteenkilowattstroom.nl/ )
57,6 kwh * € 0,17292 = € 9,960192

Afgerond kost deze videokaart, op maximaal vermogen, gedurende een volledige maand, volledig actief over 24 uur...... afgerond 10 euro.

Nou, om wakker van te liggen zeg :D
Als dat het enige is wat je hebt draaien, dan is dat totaal geen probleem natuurlijk.
Maar je hebt ook andere apparatuur staan... Kan je daar niet op besparen, dan is het alsnog fijn om hier en daar wat te besparen op dingen die wél aangepast kunnen worden door de gemiddelde persoon.

Deze videokaart bied waarschijnlijk gewoon vrij goede prestaties voor een klein, licht of zuinig systeem, en zal in Idle ook best goed presteren op het gebied van energiezuinigheid.
Ondanks alle progressie is een videokaart echter nog geen complete PC met internet connectiviteit:
modem, router, switch, CPU, GPU, optical drive, harddisks, nas of externe drive, draadloze muis/toetsenbord, monitor, speakers, printer, scanner, etcetera, etcetera.

Stroom is inderdaad niet duur, maar het probleem is dat er zoveel spullen zijn die allemaal "niet zo veel" gebruiken en samen toch flink oplopen.

Als je op al die onderdelen een besparing van 10-20% zou kunnen boeken zonder al te veel aan performance in te moeten leveren, waarom zou je dat dan niet willen?
Het levert je direct geld op die je weer aan een ander onderdeel van je opzet kan uitgeven.
Je kan gerust uitgaan van 20 a 22 ct per kwh

Daarnaast is die 10 euro per maand 120 euro per jaar. Dat is meer dan de aanschafprijs.

Je hele pc, een tv, lampen, nasje, telefoonladers, versterker/speakers, digitaletv box, routers, printer.
Kost allemaal centjes.

Duidelijk dat je niet zelf je energierekening betaalt
Afgerond kost deze videokaart, op maximaal vermogen, gedurende een volledige maand, volledig actief over 24 uur...... afgerond 10 euro.

Nou, om wakker van te liggen zeg :D
Nou ja, er liggen genoeg mensen wakker van een abonnement van je mobiel dat plots 10 euro per maand duurder is. Alle tientjes samen kunnen toch een mooi bedrag opleveren.
misschien hebben de trage goedkope niet de juiste shader versie of beschikken ze niet over de juiste opengl/dx implementatie... waarschijnlijk is dit ook wel lekker stil
Misschien als gebruik voor allround pctje/mediacenter/downloadbak
Toch veel aan(laag verbruik), maar wanneer nodig toch nog leuk om een spelletje te draaien..

Je argunent tragere videokaart kopen gaat natuurlijk nog gedeeltelijk op als die oude kaart ook weinig verbruikt.(prestatie/verbruik verhouding)
Helaas kan ik niet het nominal opgenomen vermogen vinden maar ik denk dat de on-die GPU gemiddeld zuiniger is maar natuurlijk ook bij lange na niet de performance kan leveren.
Al dat ECO gedoe, inderdaad dikke onzin.
Maar er zijn zat mensen die denken dat ze er een goede aankoop mee doen dus het zal nog wel verkopen ook. :+
Ik kan me toch voorstellen dat dit een hele interessante keus is voor mensen met een htpc (als de kaart een beetje stil is). Zeker vanwege het feit dat hij volledig via het pci-e slot gevoed kan worden. Daarnaast zal de kaart ook minder warm worden als zijn niet eco tegenhanger. Dus voor sommige mensen zal het ook zeker een goede aankoop zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee