Gigabyte introduceert stevig overgeklokte GTS 450

De Taiwanese fabrikant Gigabyte heeft de GTS 450 Windforce Extreme Overclock geïntroduceerd. De videokaart werd overgeklokt van 783 naar 930MHz en is voorzien van de zogenaamde Windforce-koeler, die met twee fans is uitgerust.

De mainstream-videokaart heeft normaliter een kloksnelheid van 783MHz, maar Gigabyte verhoogde de kloksnelheid van de gpu naar maar liefst 930MHz. Het geheugen, 1GB in totaal, kreeg ook een boost, van 3600 naar 4000MHz. Om tot deze kloksnelheden te komen, werd het pcb iets langer gemaakt dan gebruikelijk en om alle componenten koel te houden, plaatste Gigabyte de Windforce-koeler, die over twee fans beschikt.

De videokaart is verder uitgerust met twee dvi-poorten en een hdmi-poort. De GTS 450 Windforce Extreme Overclock zou per direct te koop moeten zijn en gaat 150 dollar kosten, maar in Nederland komt daar nog btw bij.

Door Marc Rademaker

Redacteur

07-10-2010 • 09:37

35 Linkedin

Reacties (35)

35
35
24
0
0
0
Wijzig sortering
Geinig kaartje, 2 sloten in beslag?
150 dollar is ook nog wat minder in euro's he :) dus met btw e.d. er bij en je komt op 128.83

(150 dollar = 108,26 euro , 19% = 20.56.. = 20.57 , 108,26 + 20.57 = 128.83 = 130 euro)

:)


editje:
Maar ze zullen er wel gwn 150 van maken en daar dan nog es die 19% over heen flikkeren dus disregard my comment pl0x :)

[Reactie gewijzigd door BryanD op 7 oktober 2010 09:43]

Tegenwoordig nemen het gros van de grafische kaarten 2 sloten in beslag, zeker gamning-gerichte kaarten zoals deze.
Misschien is zijn vraag of het 3 sloten zijn die in beslag zijn genomen?
Ik gok ook dat het gewoon 150 euro (en eventueel zelfs inclusief nog eens 19% BTW) wordt. En ja zoals je kunt zien heeft deze kaart ook twee sloten nodig.

Ontopic:
Leuke kaart, leuke koeler. Heb hem in het echt mogen zien en horen en hij is erg stil en presteert erg goed. Ik ben fan van twee fans :). Ben benieuwd hoe deze kaart presteert tegenover 46X-modellen en vergelijkbare overgeclockte modellen van ATi.
Anoniem: 263922
@Chocola7 oktober 2010 14:47
46x modellen? deze kaart zal ongeveer gelijkwaardig presteren aan een 5770 van ati, misschien iets beter door de oc. Het standaard model presteert iets minder dan een 5770, maar nog steeds stukken beter dan een 46x model, welke al enigzins verouderd zijn, die zijn inmiddels al rond de 2 jaar op de markt en waarschijnlijk al uitgefaseerd.
Geinig kaartje, 2 sloten in beslag?
Eigenlijk 3. Twee sloten worden fysiek ingenomen door de kaart + koeler. En je moet bij voorkeur 1 slot ruimte overhouden om de koeler effectief lucht aan te kunnen laten zuigen.
Erg mooi, maar hoeveel herrie maken die fans? Ik moet zeggen dat ik op dit moment erg ontevreden ben over hoe Asus haar coolingen voor videokaarten brengen. Het geluidsniveau is gewoon onacceptabel bij mijn GTS250, daar waar ik met Rivatuner het aantal rotaties moet verlagen tot 14% om hem echt beneden mijn CPU-geluid te kunnen krijgen. Op normaal niveau kom je namelijk op zo'n 50 decibel, en dat hoort echt zo blijkbaar. Hoop niet dat dat ook met deze het geval zal zijn. Videokaarten moeten mijn inziens sowieso altijd stiller zijn dan CPU-koelers.
Videokaarten moeten mijn inziens sowieso altijd stiller zijn dan CPU-koelers.

Beetje rare eis gezien het feit dat de snelste videokaarten een veelvoud slurpen van wat de snelste CPU slurpt, terwijl je voor een CPU koeler veel meer ruimte hebt dan voor een GPU koeler. Een beetje toren model met stille 120mm fan houdt zelfs de snelste six cores koel terwijl ie nauwelijks hoorbaar is op bv 1200rpm.

De koeler van een grafische kaart daarentegen mag maar een paar centimeter hoog zijn, moet meer warmte afvoeren, heeft meestal geen plek voor een 120mm fan en moet vaak nog andere dingen koelen als geheugenchips, vrms. En dan 't liefst alle warme lucht naar buiten blazen.

Dat gezegd hebbende denk ik dat je met deze kaart wel tevreden zult zijn in idle. Op vol vermogen is 't een ander verhaal, maar dan moet je ook niet te veel verwachten als je GPU 150watt trekt.
Ik heb een GTX 460 OC met diezelfde koeler en het geluid valt echt goed mee.
Hij komt zeker niet boven mn CPU koeler uit zelfs op 60%.
Ik houd zelf helemaal niet van actief gekoelde videokaarten, en deze heeft zelfs 2 ventilatoren! Wat een herrie zal dat na verloop van tijd geven (fan gaat steeds meer piepen en kraken naarmate hij ouder wordt). Wat ik niet begrijp is waarom ze niet een vloeistof gekoelde videokaart maken. Je hebt al kant-en-klare watergekoelde oplossingen, ik zou zeggen laat één buis in je kast langs de lengte van het mobo lopen met een soort aflsuitdopjes zodat als je een kaart koopt die het ondersteund je die op je koeling kan aansluiten. Lekker stil, EN nog koeler = verder te overklokken. Ik zit er serieus over na te denken dit systeem te gaan ontwerpen en als het een succes wordt op de markt te gooien. Als het een stom idee is hoor ik dat graag, dan neem ik de opmerking(en) mee in de overweging bij het ontwerpen...
Het lijkt mij dat dat soort oplossingen al lang bestaan onder de watercooling crowd.

Tenzij ik je volledig verkeerd begrijp wil jij een behuizing bouwen met ingebouwde waterkoeling. Met als enige saillante eigenschap dat je een soort van modulaire buis langs het moederbord wilt laten lopen waar je naar wens dingen op kunt aansluiten.

Bovendien: ook bij waterkoeling heb je nog steeds ventilatoren nodig. Het enige dat waterkoeling doet is de warmte dmv stromend water afvoeren naar radiatoren die weer met actieve fans gekoeld moeten worden. Dus slijtage aan fans heb je ongeacht of je nu waterkoeling gebruikt of niet. En voor je zegt dat je die fans gemakkelijker vervangt dan de fans op deze koeler: ook bij deze koeler kun je de fans gemakkelijk vervangen door de omkapping te demonteren waardoor je 3rd party 80/92mm fans op de heatsink kunt vastmaken.

Bovendien: ook waterkoeling is onderhoudsgevoelig. Je moet je koelvloeistof in de gaten houden, je fans verslijten net zo hard als altijd, en je hebt extra bewegende onderdelen zoals je waterpomp welke ook weer aan slijtage onderhevig zijn. Dat maakt waterkoeling helemaal niet aan te raden voor de huis-tuin-en keuken gebruiker die meestal al niet eens in staat is eens in de zoveel tijd z'n behuizing van stof te ontdoen. Laat staan dat je die gebruiker onderhoud wilt laten plegen aan een waterkoeling setup.

Sterker nog, het is zelfs zo dat waterkoeling tegenwoordig helemaal niet meer significant beter presteert dan de betere heatsink+fan oplossingen met effectieve heatpipes en efficiënte airflow, afhankelijk van de capaciteit van je radiatoren en de waterstroom die je wilt genereren.
Ik begrijp je punt, bedankt voor de feedback. De fans zitten echter zoals je al zegt op radioteren die je buiten de kast kunt houden. Dat ijkt me een significant voordeel voor geluidsreductie. Ik zie het dan wel voor me dat je dat als een extern kastje bouwt dat je vrij makkelijk kunt demonteren/monteren en je stofzuiger erdoor halen. Zoals je aangeeft komt er bij de meeste mensen snel veel stof in de kast. Dat zou dan niet meer hoeven, de kast wordt dus geluidsdicht en stofdicht :)

Je begrijpt me goed met het modulaire gedeelte in de kast langs het moederbord. Dat lijkt me nou juist het mooiste ervan zodat je ook naar wens b.v. je RAM etc kunt aansluiten. Ook een grote fan aansluiten t.b.v. minder geluid klopt helemaal. Je koelvloeistof peil in de gaten houden hoeft niet volgens mij omdat je anders een lek zou hebben, maak het systeem in 1x goed waterdicht. De pomp is inderdaad aan slijtage onderhevig maar volgens mij veel minder dan de fans die (inderdaad) met de tijd steeds meer stof moeten meezeulen. Ik heb hier b.v. een Eheim pomp staan voor mijn aquarium die los van 1x per maand onderhoud gewoon 24/7 360l p/uur wegzet en slechts 4W gebruikt. Die staat al 8 jaar aan zonder problemen. Ze gebruiken magneten zodat de kritieke delen elkaar niet raken dus niet/minder slijten. Ook zou je een alarm in die pomp kunnen bouwen dat als de druk vermindert (= lekkage) de stroom afkapt. Wie weet maak ik binnenkort wel een demo, is het wat post ik de resultaten wel online. Ik hou jullie op de hoogte.
Dingen die nu door de verplaatsende lucht door de CPU/GPU koelers net aan gekoeld worden gaan geen zuchte meer krijgen. Waterkoeling kan je het best zien als extra, om puntkoeling te bieden op de meest hete delen. Er blijft luchtstroom in de kast noodzakelijk.
Ik zie het nut van al die mainstream overclockkaarten eerlijk gezegd niet zo in. Af fabriek een iets hogere kloksnelheid bij hetzelfde voltage voor dezelfde prijs, dan zeg ik, prima! Maar custom coolers, het maximale uit de chip halen en er dan een paar tientjes bovenop gooien zodat de kaart op het prijsniveau van een vaak beter presterende kaart komt te liggen, ik zie daar de meerwaarde niet zo van :P

En ja, er zullen vast wel voorbeelden zijn waar de mainstream oc-kaarten echt meerwaarde bieden en een betere prijs/performance ratio hebben maar over het algemeen komt het op mij toch vooral over als marketing :)
Meerwaarde marketing bij een middenklasse model. (mooier model, wat er stoer uitziet als je een gelimiteerd budget hebt. Het pimpen van een ford Ka bijvoorbeeld met dikke uitlaatpijpen & spoiler. Prestaties zijn van secundair belang.)

Bij de top lijn en tweede lijn is het gat (zoals bovengenoemd) in de prijs groter, dus daar kan je een tweede lijn OC tussen positioneren met reëel toegevoegde waarde.. Top lijn OC begeeft zich in een leeg gat, dus dat breid de markt naar boven uit.

[Reactie gewijzigd door Toontje_78 op 7 oktober 2010 10:12]

persoonlijk zou ik gaan voor de
MSI N465GTX-M2D1G
GeForce GTX 465 op 607MHz met 1GB GDDR5 256Bit

Want de GTS 450 Windforce Extreme Overclock heeft 128 Bit, of zit er niet veel verschil in de snelheid tussen de kaarten omdat deze is overgeklokt?
Tenzij je je GTX465 wilt unlocken naar een GTX470 kun je beter een GTX460 nemen. De GTX460 is namelijk op alle fronten beter dan een GTX465.
voor ietsje meer heb je al een gtx 460 met iets minder geheugen maar wel betere performance.
en begin nu weer niet over performance per watt want daar draait het niet om bij gamen, en dat is toch waar die kaarten voor gemaakt zijn!
en voor nog wat minder heb je een gtx465 :+

Die je als je een beetje mobo heb kan unlocken naar een gtx470 ;)
Een GTX465/GTX470 is dan weer een zuipschuit. Terwijl de GTX460 nauwelijks onder doet voor de GTS450 qua verbruik (en dus hogere performance per watt biedt).

Ik snap je punt, dat je voor een paar tientjes meer altijd iets snellers kunt kopen, maar persoonlijk zie ik de markt voor zwaar overgeklokte GTS450 niet echt in. Het prijs premium wat er bovenop een stock GTS450 komt zorgt ervoor dat ie teveel in het vaarwater komt van de GTX460, en die is echt een heel pak sneller.

Het performance verschil tussen GTX460 en GTX470 is minder, terwijl de prijzen er niet om liegen (afgezien van bovengenoemd energieverbruik).
Anoniem: 215005
7 oktober 2010 10:11
waar kan je deze mee vergelijken? een 5770?.. of nog hoger omdat die overgeclocked is?.
Ik moet zeggen ik heb een gtx460 en een gtx260(voor heen gtx260 sli)

maar waar de gtx460 40graden is(standaard koeler, standaard t/pm) komt de gtx260 op 60 graden, en beide zelfde koeler!!

Toch wel vooruit gang ondanks het "achter lopen" op ati/amd
Deze zal wel dezelfde prijs, zo niet duurder worden dan sommige GTX 460 kaarten. Keuze lijkt me makkelijk. :9
Dit is wel allemaal heel mooi gedaan, maar overklokken doe ik toch liever zelf, gewoon omdat het leuk is :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee