Pc-versie Driver: San Francisco vier weken uitgesteld

Ubisoft heeft om een onbekende reden de pc-versie van Driver: San Francisco uitgesteld naar eind september. Ook maakte de speluitgever bekend geen demo uit te brengen op de pc, die wel op de PS3 en Xbox 360 is te downloaden.

De pc-versie van Driver: San Francisco is uitgesteld, meldt Bluesnews. Het racespel zou op 6 september in de Amerikaanse winkels liggen, maar is vertraagd naar 27 september. De Mac OS X-versie zou tegelijkertijd verschijnen, maar ook deze release is opgeschort tot een nog onbekende datum.

Ubisoft Nederland bevestigde bij navraag door Tweakers.net dat de pc-versie van het nieuwe Driver-spel later in de winkels ligt. In Nederland stond de release het spel gepland op 2 september, maar dit is uitgesteld naar 29 september. Ubisoft deed geen mededelingen over de precieze reden van het uitstel.

Ubisoft maakte ook bekend dat het niet van plan is om een demo op de pc uit te brengen van de nieuwe Driver-game. Op de PlayStation 3 en Xbox 360 is de demo inmiddels te downloaden.

Het is niet de eerste keer dan Ubisoft een multiplatform-game aankondigt met een gelijktijdige release voor alle platformen, waarvan de pc-versie van het spel uiteindelijk later verschijnt dan op de PlayStation 3 of Xbox 360. Dit gebeurde onder andere met de Assassin's Creed-games.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Bart de Water

Nieuwsposter

11-08-2011 • 12:04

46 Linkedin

Reacties (46)

46
45
24
1
0
15
Wijzig sortering
"Ook maakte de speluitgever bekend geen demo uit te brengen op de pc"

Waarom niet? Een latere release is al erg genoeg, maar waarom geen demo?
Het lijkt erop alsof Ubisoft de PC-gamer niet serieus neemt.
PC gamers worden helaas met multiplatform releases vaak niet meer serieus genomen. Consoles ports naar PC, latere uitgave, matchmaking systemen waar dedi-servers hadden gekund en nu dit. Jammer.
Maar, on the up-side, vaak wel lagere prijzen dan de consoleversies!
Ik vind het zelf niet erg als een PC versie later zou komen. Beter dan een buggy game. Maar een demo moet je toch wel altijd beschikbaar stellen, daarbij lijkt het er op dat dit dus gewoon een console-port wordt. Ik vind console games over het algemeen niets. Te casual, geen details, te makkelijk, weinig sfeer en een beetje hersenloos. Dat is verder geen commentaar op de console-gamers, het is gewoon een ander type gamer. Een console gamer wilt op de bank even gamen zonder dood te gaan en andere poespas, het is meer een product voor de massa. Maar het spreekt mij niet aan en daardoor spreken de console-ports mij dus ook niet aan. Het is erg jammer dat veel games die kant op gaan en goede series ook zo worden verpest. Zie Mafia of GTA of Crysis. Doordat zo'n games de massa lijken aan te spreken gaan ook steeds meer fabrikanten die kant op. Ik ben zelf echter van mening dat het ze uiteindelijk juist minder sales gaat opleveren. Men ziet dat de PC verkopen achter blijven en richt zich dus op de consoles maar een goede PC-release die enthousiast wordt ontvangen houd een spel in leven voor volgende versies (er ontstaat veel meer een community omheen als bij de consoles het geval is) en het zorgt ook voor meer console sales. Je kunt het zien als bij auto's. De Audi A8 brengt waarschijnlijk helemaal niet zo veel geld in het laatje als je zou denken, puur omdat er niet veel van worden verkocht end e productiekosten hoger zijn. Maar door die top modellen verkopen ze echter ook meer A4's. Dan Principe hebben de meeste game-fabrikanten echter nog niet door.
Mag ook wel voor een tweedehands oud spel :)
Ubisoft kondigde aan hun draconische DRM te implementeren voor deze game. Maar als goedmakertje werd er op Twitter verkondigd dat de PC versie gelijk met de console versies zou worden gelanceerd.

Hoe je het ook wendt of keert, Ubisoft probeerd PC gamers het leven zuur te maken. DRM, late release, geen demo. Wat mij betreft brengen ze het spel gewoon helemaal niet op de PC uit, ik hoef hem in ieder geval niet meer.

Wat mooi zou zijn is als het spel, naast tegenvallende verkoopcijfers, ook op torrent sites gewoon genegeerd wordt.
Ports van console naar PC zijn meestal lastiger dan andersom. Als ze moeite hebben met de PC versie (om wat voor reden dan ook) dan hebben ze die dus nog niet op orde. Dan is het ook niet onlogisch dat ook de demo wat problemen heeft en dus later (of in dit geval blijkbaar helemaal niet) uitgebracht wordt.
Jammer: ja.
PC-bashing door Ubisoft: nee.
Je zou er eerder uit kunnen concluderen dat ze juist WEL hun best voor de PC versie doen en die niet te snel / onzorgvuldig naar buiten brengen.
Je kunt het ook aan de PC gamer verwijten, er wordt zo veel gekopieerd als het gaat om games, (zeker games als deze, geen triple A game maar een leuke game die wel voor een hoge prijs verkocht wordt) er wordt gewoon niet zo veel winst gemaakt aan PC games.
en ook dat is weer omkeerbaar, je kan verwachten dat mensen gaan downloaden als er iedere 3 maanden weer 3 "vette" games uitkomen waar aan alle drie weer een prijskaartje van 60,- euro aanhangt.
Ach, het komt gewoon omdat men B titels op consoles als AA titels kan verkopen, pc gamers zijn gewoon wat kritischer en kopen minder snel meuk voor de hoofdprijs.

Ik vind het niet echt een gemis, de meeste echt goede games komen nog voor de pc en de rotzooi verkast allemaal naar de console.
hoezo geen triple A game? wat mij betreft is dit net zo'n triple A game als n call of duty ik durf namelijk te wedden dat ook hier reclames voor komen op de tv.
En dat maakt het een triple A titel? Doen de sales dat ook? Of mischien de fanbase? ik denk het niet!
EDIT: Typo

[Reactie gewijzigd door StarZ op 12 augustus 2011 08:54]

en dat ga je dan tegen door geen demo uit te geven..

Vele mensen downloaden omdat ze niet zeker weten of ze er wel geld aan uit willen geven
ik denk dat je laatste conclusie terecht is: een demo kost tijd en geld om te maken, en dat wilen ze kennelijk niet investeren.
Maar de demo bestaat wel voor de consoles, dus het grootste deel van dat "werk" is al gedaan. Ze moeten gewoon de PC-schil er eventjes rondplakken (want die bestaat ook al).

Hiermee schieten ze zich trouwens enkel in hun eigen voet. Ik ben best geïnteresseerd in de nieuwe driver, maar hun vorige versies waren zo slecht dat ik niet van plan ben om er meteen geld op tafel te leggen zonder het eerst eens uit te proberen. Dus dat betekend keihard downloaden of gewoon wachten tot het in de budget bak.
Ik vermoed dat Ubisoft ook weer gaat wijzen naar de torrents en hoe welke absurde form van DRM ze in deze game hebben gestopt nodig is etc.

Sowieso erg jammer dat ze geen demo uitbrengen op de PC, hiermee verlies je gegarandeerd verkopen (omdat twijfelende gamers niet overgehaald worden) en creëer toch een extra markt voor het illegaal downloaden omdat niet iedereen je games blindelings gaat kopen.
Ubisoft is wel erg hard bezig om hun spel NIET te verkopen aan de PC crowd.
Ach ja, dan zullen ze achteraf weer lekker kunnen jammeren dat PC gamers zulke erge piraten zijn en dat het zogenaamd niet rendabel is om PC games überhaupt te maken en bla bla; je hebt het allemaal al 1000x gehoord (en in mijn geval besloten tot boycott).

Laten we 't maar houden op een "vicious circle" die de Bobby Koticks en Yves Guillemots uitermate goed uitkomt; zij kunnen lekker massa-mediale producten verkopen die sterk onder de maat zijn en enige flops verklaren ze gewoon aan hun aandeelhouders als veroorzaakt door piraterij of andere externe factoren, zo hoeven ze niet in eigen boezem te kijken.

In de tussentijd doe je er als PC gamer goed aan de geldkraan voor dergelijke wanproducten gewoon dicht te draaien en je te richten op betere ontwikkelaars die zich wel als doel hebben gesteld hun publiek te vermaken, prikkelen en uit te dagen, maar ook weten te snappen dat wanneer je een videogame opzettelijk voor *zó'n* groot mogelijk publiek tracht te maken, dat het uiteindelijk juist niemand echt zal aanspreken, altans niet langer dan een uurtje of één, twee.
Omdat dat de echte release nog verder zou pushen? Het maken van een demo is erg arbeidsintensief, en levert later werkelijk niets op in het uiteindelijke product.

Met Driver hebben ze al een franchise staan, waarschijnlijk durven ze het aan om zonder demo toch te launchen, aangezien mensen het merk al kennen.
Je redenen lijken mij niet erg logisch.

Een release vertragen zou geen consequentie moeten zijn, aangezien een demo gewoon gepland wordt in een project. Als ze 1 maand voor de release nog een keer moeten gaan beslissen of ze wel of niet een demo willen uitbrengen, dan is het hele project gewoon verkeerd gepland. Dito voor dat ze nu in tijdnood komen en er voor kiezen de demo te laten vallen, het blijft slechte planning. Dat is de oorzaak, niet de demo zelf.

Daarnaast is het doel van een demo ook niet om het uiteindelijke product zelf te verbeteren (daar zijn beta tests voor). Het doel van een demo is om het spel te promoten en zo meer verkopen te halen. Wat ik hierbij op wil merken is dat de sterke punten van de originele Driver wat tegen lijken te gaan vallen in dit spel en dat ik verwacht dat een demo dus evt. kopers alleen maar zou afschrikken in dit geval. Aangezien Driver origineel voor de PC was en juist het origineel zo'n grote fanbase heeft, zou dat een reden kunnen zijn waarom ze juist voor de PC geen demo maken en voor de consoles wel.

Punt is dat ze wel een demo uitbrengen, maar alleen specifiek voor de PC niet. Nu weten ze bij Ubisoft donders goed dat gamers dat wel 'oplossen' door gewoon het volledige spel te downloaden om te kijken of het interessant is, waarna ze in de media zielig kunnen gaan doen over alle downloads. Dat verkopen tegenvallen omdat het spel gewoon niet zo goed is, dat kunnen ze dan wegwuiven. Als ze wél een demo uitbrengen voor de PC dan is de kans groot (mijn mening als Driver fan, ik heb de gameplaybeelden van Driver: SF gezien) dat de verkopen sowieso tegen gaan vallen, want het spel lijkt niet veel meer op het origineel, maar dan is de schuld minder makkelijk aan illegale downloads toe te wijzen.

[Reactie gewijzigd door twiFight op 11 augustus 2011 15:29]

Heb zo'n flauw vermoeden dat de uitstel met de DRM beveiliging te maken heeft.
Ik deel absoluut dat vermoeden. Ubisoft had aangekondigd hun DRM te versoepelen, zodat er alleen contact met het internet werd gemaakt aan het begin van dit spel. Dit opent veel mogelijkheden om een loader te bouwen die deze startprocedure omzeilt, en voor de rest volledig normaal het spel kan spelen. Ik denk echt dat ze erachter zijn gekomen dat hun nieuwe DRM makkelijk te omzeilen was, en het spel daarom uitstellen.

Zelf wordt ik altijd erg ongelukkig van DRM beveiligingen die met het internet verbinden, het zorgt gewoon dat ik niet met m'n notebook en een muis erbij lekker overal kan gamen.
En waarop baseer je dit vermoeden, of is het gewoon totaal uit de lucht gegrepen?
Waarschijnlijk zijn ze bang dat de PC gamers iets unlocken in de demo waardoor ze het unlimited kunnen spelen (lees: zonder tijdslimiet), is al eerder gebeurd bij andere games.
Bij de xbox en de ps3 kan dit niet (volgens Ubisoft).
Nonsens, zeer waarschijnlijk shippen ze een demo waarin je gewoon minder content hebt, bijvoorbeeld alleen het eerste level.

Zelfs als er dan nog een tijdslimiet op zit heeft het weinig zin om deze te omzijlen, je zult nooit verder kunnen.
ik geloof dat bij de demo van mafia2 ook gewoon de tijdslimiet eruit gehacked was. je kon dan wel niet meer missies spelen, maar je kon toch een wat groter deel van de stad verkennen en dergelijke. dat vond ik persoonlijk dan vooral leuk omdat de demo eerder greleased werd dan het volledige spel. maar het is natuurlijk nooit een vervanging voor het volledige spel.
De game zal voor het algemeen qua verwachtingen tegenvallen. Dus proberen ze de verkoop zo te boosten. Na het uitbrengen van een DEMO krijg je al snel vooroordelen of pittige reviews waar een hele hoop potentiele kopers al zal afhaken, wanneer de game tegenvalt.

Over het algemeen lijkt het me verstandig om als uitgever een DEMO uit te geven om juist je product te promoten. Dus voor Ubisoft misschien een verstandige keuze.

Nu zie je wel vaak dat Ubisoft geen DEMO uitgeeft, zoals ook bij de titel From Dust.
Dat kost ze alleen maar inkomsten, dus ik zit er niet zo heel erg mee...

Wel jammer. Zoals tweaker2010 al zei: Het lijkt er op dat Ubisoft de PC-gamer niet helemaal serieus neemt.
Net zoals met andere games in het verleden ook is gebeurd; Console titels zijn 60/70 euro, PC versie maar 50 en wordt veel meer gedownload. Men hoopt dat niemand kan wachten en hem maar voor de console koopt wat meer oplevert.
Beetje nutteloos sinds een beetje gamer de PC versie toch niet koopt met die zieke DRM erop.
ik dacht eigenlijk dat console titels duurder waren omdat ze per verkocht spel geld moeten afdragen aan de maker van de console. dus veel meer winst zullen ze per verkochte game niet maken op de consoles.
jammer in elk geval dat de pc versie uitgesteld word, nu maar even de demo downloaden op de PS3, kijken of het wat is.
Dit is tegenwoordig de standaard techniek: eerst uitbrengen op consoles, want daar verdien je verreweg het meeste mee. Hierdoor zijn gamers die op zowel PC als console gamen eerder geneigd om het voor de console aan te schaffen. Je voorkomt dan meteen dat 0-day piracy invloed heeft op de console game verkopen (die misschien nu het spel kopen i.p.v. een maand te wachten om deze te downloaden voor PC).

Dat dit uiteindelijk een negatief effect heeft op de PC verkopen, zal Ubisoft niet zo boeien, denk ik. Voor dit spel vind ik het niet zo erg (omdat ik niet echt warm loop voor wat ik tot nu toe heb gezien van Driver SF), maar voor Assassin's Creed Revelations zal ik me wel even moeten verbijten :-(
Nu nog wachten tot GT5 en RDR naar de pc komen :)
Anoniem: 225842
11 augustus 2011 12:55
Geen demo? Dan maar eerst downloaden :)
Mogelijke oorzaken:
- game valt tegen. Om te voorkomen dat mensen de pc versie gaan downloaden en vervolgens overal gaan roepen dat het spel slecht is, zorgen ze dat ze de eerste maand de meeste exemplaren verkopen
- piraterij: 1 maand verkopen, zonder dat er een versie tussen zit die massaal gedownload wordt
- slechte performance op de pc (daarom ook geen demo)
Sorry, ik koop tegenwoordig helemaal niets meer als ik geen fatsoenlijke demo heb gespeeld, of voordat ik de volledige game maar heb gedownload mocht er geen fatsoenlijke demo zijn. En al helemaal in het geval van Ubisoft met hun draconische DRM, en hun vaak waardeloze support. Die Ubisoft zooi komt er gewoon niet in hier tenzij de game briljant is.

Dus, geen demo, game uitgesteld en extra draconische DRM: jammer dan. Er zijn genoeg andere games van bedrijven die wél hun klanten serieus nemen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee