Hotmail viert vijftiende verjaardag

Hotmail, inmiddels bekend als Windows Live Hotmail, viert maandag zijn vijftiende verjaardag. De webmailaanbieder is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste websites voor gratis, provideronafhankelijke e-maildiensten.

Hotmail werd op 4 juli 1996 opgericht door Sabeer Bhatia en Jack Smith. Gebruikers konden via Hotmail een provideronafhankelijk e-mailadres krijgen, terwijl de door advertentiegelden bekostigde webmaildienst bovendien gratis was te gebruiken. De opslagcapaciteit bedroeg aanvankelijk 2MB.

Eind 1997 noteerde Hotmail 8,5 miljoen gebruikers. De webmaildienst werd in datzelfde jaar overgenomen door Microsoft en al snel omgevormd tot een meertalige dienst. Hotmail werd in de loop der jaren steeds nauwer geïntegreerd met Microsoft-diensten als Windows Live en MSN, maar de dienst kwam ook diverse malen in opspraak vanwege beveiligingsproblemen. Ook had Hotmail, net als andere e-mailaanbieders, te kampen met de opkomst van spam.

In Nederland kent Hotmail ook anno 2011 nog een groot bereik; volgens Microsoft heeft Hotmail een marktaandeel van 85 procent en loggen maandelijks 7,7 miljoen Nederlanders in op de webmaildienst. Het wereldwijde aantal gebruikers zou op 369 miljoen liggen. Verder claimt Microsoft dat Hotmail op de vierde plaats van meest bezochte websites staat, terwijl circa 45 procent van de gebruikers uitsluitend een Hotmail-adres gebruikt voor zijn e-mailverkeer.

Hoewel Hotmail inmiddels is omgedoopt tot Windows Live Hotmail, lijkt Microsoft de merknaam niet te willen laten vallen. Daarnaast investeert de softwaregigant nog volop in zijn webmaildienst. Zo heeft Microsoft, dankzij onlangs geïntroduceerde html 5-techniek, Hotmail naar eigen zeggen flink versneld.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

04-07-2011 • 16:09

144 Linkedin

Reacties (144)

Wijzig sortering
Anoniem: 405665
4 juli 2011 17:39
Windows Live, beter bekend als Hotmail, is volgens de Britse consumentenorganisatie Which? de beste webmail op de markt.

Which bekeek de mogelijkheden van zeven webmailaanbieders. Naast Windows Live deden Gmail, AOL, Excite, Yahoo Mail, Hushmail en Facebook mee. In de conclusie, die The Register kon inkijken, scoorde Windows Live het hoogst met 83 procent.

De doorslag werd gegeven door de interface en de 5 gigabyte opslag. Ook de spamfilter en de mogelijkheid om berichten in gesprekken om te zetten krijgt volgens The Register een eervolle vermelding.

Op de tweede plaats komt Gmail (69 procent), gevolgd door Yahoo Mail en AOL met respectievelijk 67 en 65 procent.

bron
Hoe laatdunkend doen jullie hier allemaal toch over Hotmail zeg...
Schandelijk eigenlijk, want als ik jullie reacties lees, gebruikt een heel aantal van jullie deze dienst al lang niet meer. Heel wat argumenten die aangehaald worden, lijken me dan ook "a thing of the past".
Ik gebruik Hotmail al sinds 2000. Ik kon altijd al de POP-functionaliteit gebruiken (de oudste accounts konden dit sowieso).

Ik gebruik echter geen mailprogramma om mijn hotmail te raadplegen. Nee, want de webinterface is een paar jaar geleden drastisch onder handen genomen en werkt eigenlijk perfect, ook met Chrome, Opera en Firefox (dus niet alleen IE). De interface werkt vloeiend en intuïtief en ziet er ook niet slecht uit. De werking van de webinterface lijkt sterk op die van de meeste mailclients. Bij gmail is dat bvb. net iets anders (het gebruik van conversaties is toch even wennen). Geleidelijk aan heb ik de werking van de hotmailinterface zien verbeteren.

Spam? Heb ik weinig last van. Echte spam komt netjes in de spam-map terecht. Nieuwsbrieven e.d. krijg ik omdat ik me heb ingeschreven op iets. Unsubscribe werkt in deze gevallen wel degelijk. Ik krijg niet meer spam op mijn hotmail dan op mijn gmail.

Bovendien is er een geweldige integratie met andere Live diensten, zoals bvb. Skydrive. Geweldige dienst van zomaar eventjes 25 GB aan online opslagruimte. Ook die werkt heel netjes, want je kan eenvoudigweg bestanden slepen naar de interface.

Er is een tijd geweest dat hotmail achter liep op gmail, maar bij MS hebben ze een mooie inhaalbeweging gemaakt en ik vind zowel hotmail als gmail tegenwoordig op een goed en gelijk niveau zitten, zij het elk met hun eigenheden en hun eigen positieve en mindere kantjes.
is merendeel van de leden hier niet altijd zo laatdunkend op microsoft posts? ze lezen microsoft en beginnen gelijk als een kip zonder kop te janken. terwijl ze bijna allemaal niet zondet minimaal 1 dienst van MS kunnen.
De opslagcapaciteit bedroeg aanvankelijk 2MB
Dan te bedenken dat Microsoft dat nog jaren zo heeft gelaten, of zelfs had teruggeschroefd naar 1MB. Ongeloofelijk dat deze dienst ondanks de gebrekkige service zolang marktleider is geweest. Gelukkig is de concurentie op de markt van gratis e-maiproviders tegenwoordig een stuk gezonder.

edit:
Ik vind ook niet zozeer dat het in 1997 een karige bedoening was om 2mb te leveren. Dat dat in 2004 nog steeds 2mb was, of zoals ik me herinner gezakt was naar 1 mb (een daling van 50% in 7 jaar!), dat laat zien hoe onevenwichtig de markt destijds was.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 4 juli 2011 19:38]

Ja, maar dat waren de begindagen. Bij Dolfijnmail (van Ilse) had je 5 MB. En dat was "wow".

Tegenwoordig ontvang je mailtjes van met de hele collectie vakantiefoto's, spreadsheets en "dat grappige filmpje". Alle mailproviders zijn omhoog gegaan met hun storage space.

Vergeet niet dat storage relatief duur is (was). Voor honderdenduizenden gebruikers 2 MB gratis aanbieden is niet niets.
En je had ook nog een keer dat, als je opgaf dat je in Californie woonde, toch wel 25mb kreeg!

Natuurlijk gelijk gedaan!
Vond het wel lastig dat het niet met POP en IMAP te lezen was (destijds).
Dus ging ik toen naar Gmail tot volle tevredenheid!
Vergeet Everyday.com niet! Daar kreeg je punten, elke dag dat je inlogde. Dan kon je met 9 peanuts gratis een smsje sturen dacht ik ;)
In die tijd was de ruimte voor e-mail bij mijn internet provider niet veel beter.

De eisen in die tijd waren ook anders. Mails waren niet een halve MB per bericht zoals dat tegenwoordig steeds vaker het geval is.
toen diende je wachtwoord ook nog maar uit 3 karakters te bestaan

nee spam-hotmail is bij mij al jaren vervangen door gmail, dat werkt in mijn beleving echt 10x beter.
Ik gebruik het nu ook al heel lang maar ik heb nagenoeg geen spam. Dus ik denk dat jij toch iets fout hebt gedaan... Kan natuurlijk ook door vrienden en familie komen.(reply to all of iets wat hun mailclient heeft uitgelezen)
Is er ook een manier om te zien hoe oud je hotmail adres is? Die van mij heb ik volgens mij al sinds 1997/1998 :) En ik moet zeggen dat het sinds de laatste update inderdaad sneller is geworden.
Ja, hier kun je zien wanneer je adres is geregistreerd: https://account.live.com
@Hotmail:
1. Gefeliciteerd! Nu wil ik taart!
2. Fix als de wiedeweerga de inlogpagina, kmoet nu telkens mijn volledige mailadres invullen :( NOT AMUSED!
edit:
@Peppio, dit probleem speelt sinds 1 juli ongeveer. De inlogpagina onthoudt je emailadres niet meer.

[Reactie gewijzigd door Barleone op 4 juli 2011 18:01]

2. Het is niet alleen mogelijk om met @hotmail.com in te loggen, vandaar dat je altijd je volledige mail adres moet gebruiken...

Ik ben al lid sinds 2001 en dus gefeliciteerd en bedankt Microsoft! Op naar de volgende 15 jaar hete post ;)
Hmm dat valt nog wel mee toch? Hier een account dat geregistreerd is op 9 december 1997, nog geen anderhalf jaar na de oprichting!
In het begin vond ik Hotmail echt niet gebruiksvriendelijk, maar na de switch naar live mail is het er flink op vooruit gegaan.

Daarom in 2006 direct overgegaan naar een @live.nl account. Omdat wij als Nederlanders als een van de eersten (of als eersten?) dit mochten gebruiken van Microsoft kon ik toen eindelijk een fatsoenlijk e-mail adres claimen.

Sindsdien heb ik deze service met grote sprongen vooruit zien gaan. Zoveel zelfs dat ik het sinds enige tijd als primair mailadres gebruik en via de outlook connector kan ik ook prima via Outlook mijn mails off-line beheren.

Wat dat betreft ben ik steeds meer tevreden met de diensten van Microsoft.
Ik dacht al dat ik de enige was met dat 'inlogprobleem', maar gelukkig niet :) ik zat al te kijken of windows live id inloghulp toevallig was uitgeschakeld of verwijderd maar dat was niet het geval :P
Het probleem wordt al bediscussieerd op diverse fora, o.a. microsoft answers, maar die MVP's daar komen altijd en eeuwig met die kant-en-klaar-nutteloze oplossingen, bah.
Anoniem: 201824
@Barleone4 juli 2011 21:45
Ze moeten gewoon de inlogprocedure eenvoudiger maken door iedereen een @live.nl mailadres te geven. Dan ben je klaar. (Je kunt natuurlijk ook zelf verhuizen/een nieuwe aanmaken!)
Yep, log in op hotmail, klik rechts op Opties -> meer opties, klik tot slot op accountgegevens. Achter "Geregistreerd sinds" staat je registratiedatum ;)
http://account.live.com <--inloggen met je hotmailadres en je ziet hoe oud je adres is.
Ik gebruik hotmail al jaren en gebruik het echt overal voor... Niks mis mee in mijn ogen!

Geregistreerd sinds:
22 augustus 2000
ik sinds 8 mei 1997.
Ik test al jaren op compatibiliteiten in Hotmail voor digitale nieuwsbrieven, ik kan zeggen dat ze er heel erg veel op vooruit zijn gegaan in de afgelopen jaren!
Idd, die groene headers (h3 was het geloof ik) en die extra padding die ze plotseling introduceerde hielden me weer een tijdje van de straat! En leverde me tevreden klanten op!

Ben niet echt blij met hotmail, ze overschrijven vaak de inline css van een nieuwsbrief, terwijl dit niet gebeurt in een gMail (dus het kan wel goed). Maar gelukkig is er zoiets als htmlemailboilerplate.com, hoef ik me niet meer zo druk te maken.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik al jaren er niet neer op ben geweest en steeds meer junkmail krijg.

dus naar mijn ogen achteruitgegaan.

Tegenwoordig gebruik ik gmail toch meer van deze tijd denk ik.


edit:
13 september 2002 geregistreerd

[Reactie gewijzigd door Offens1490 op 4 juli 2011 20:07]

Ik moet eerlijk toegeven dat ik al jaren er niet neer op ben geweest en steeds meer junkmail krijg.

dus naar mijn ogen achteruitgegaan.

Tegenwoordig gebruik ik gmail toch meer van deze tijd denk ik.
Hier hetzelfde... Hotmail is in mijn beleving iets uit het verleden; iets uit mijn beginjaren op de PC. Eerst had ik geloof ik een "freemail" account, daarna overgestapt naar "mediaport" en daarna "Hotmail". Niet lang daarna werd Hotmail overgenomen door Microsoft en toen had ik al zoiets van *waarom* nou weer? Vanaf ongeveer die tijd had ik trouwens ook gewoon een POP3 adres van mijn provider, en gebruikte ik Hotmail alleen nog maar als secundaire account: om op websites in te vullen zodat eventuele spam niet in mijn primaire inbox terecht kwam. Sinds Gmail public ging ben ik overgestapt naar Gmail omdat er op Hotmail toch wel erg veel spam binnenkwam, en ik hem erg traag vond worden. Sinds ongeveer een jaar gebruik ik alléén nog maar Gmail. Ik vind Gmail wel zo fijn werken dat dat kan, maar dat had ik bij Hotmail nooit willen doen.

Kort samengevat: ze bestaan 15 jaar, nou wooptidoo! :/
Anoniem: 64623
@RagingR25 juli 2011 11:00
Dat er veel spam binnen komt op je Hotmail account is dus niet de fout van Hotmail. Dat is direct de fout van de spammer, indirect van jezelf omdat je het adres dus als spamadres gebruikte zo te lezen.
Je kan Hotmail dus vanzelfsprekend niet daarop beoordelen.
m'n spambox is jarig :+

ik laat daar alle inschrijfmailtjes, nieuwsbrieven en andere zut naartoe sturen.
dat adres heb ik ook echt een hele lange tijd, niet van '96 maar denk zo rond 1998.
geen idee of de inschrijfdatum ergens is na te kijken eigenlijk... :?
Oudste email inbox bekijken? :P

Ik heb nog ergens een backup liggen, veelal stuurde ik inkomend email door naar 2 boxen, zodat ik ze altijd bij de hand had. Denk dat mijn account ergens uit 2001 komt, .nl domein werd toen voor een spel niet geaccepteerd en toen maar een hotmail account aangemaakt :)
Opties...-> meer opties....-> account gegevens: Daar vind je "Geregistreerd sinds:"
net gekeken, en daar staat 2001 maar dat klopt niet, zal wel een keer verlopen zijn geweest ofzo.
ik leerde namelijk m'n eerste vriendinnetje in 1999 kennen via scholieren.com en mailcontact liep via mijn hotmail en haar dolfijn adres.
Hier: 13 november 1999

Is hier al genoemd trouwens dat "hot mail" ook kan worden verstaan als "hot male"?

Zelfs MS heeft dat ooit in een advertentie gebruikt...
http://blog.seattlepi.com...soft-ads-get-provocative/
Gefeliciteerd!
Ik gebruik mijn @hotmail.com eigenlijk alleen voor MSN (of Live zoals het nu heet). Voor mail gebruik ik het al tijden niet meer, vind het een beetje onprofessioneel staan.
...en zelfs voor MSN heb je het niet per se nodig. Ik heb daar nooit een@hotmail adres voor gebruikt.
In de beginjaren van MSN had je wel degelijk een hotmail adres nodig.
Ik gebruik MSN sinds eind jaren negentig (was dus echt een van de eersten) en heb nooit een hotmail adres gebruikt. Je had toen zo'n een ".NET Passport" nodig, maar wat bijna niemand wist was dat je daar prima een ander e-mail adres voor kon nemen dan hotmail.

[Reactie gewijzigd door zordaz op 4 juli 2011 23:35]

Gefeliciteerd!
Ik gebruik mijn @hotmail.com eigenlijk alleen voor MSN (of Live zoals het nu heet). Voor mail gebruik ik het al tijden niet meer, vind het een beetje onprofessioneel staan.
Tegenwoordig is het @live.nl imo niet minder netjes dan bijvoorbeeld @hetnet.nl of @ziggo.nl
Dat vind ik inderdaad even onprofessioneel. Het valt me op dat de mensen die wat meer serieus met hun e-mail omgaan (bijvoorbeeld voor Linked-In om maar wat te noemen, waar dus ook werkgevers naar kijken), gmail gebruiken. Waaronder ik :).

Maar dat kan ook weer komen doordat dat soort mensen veelal een Android-phone hebben.
Anoniem: 201824
@Bart ®4 juli 2011 21:44
Gmail in je mailadres vind ik ook niet professioneel. Maar niet ongewoon :)
Maar ik ken allang geen actuele verhalen meer waar ze erop letten dat het mailadres bij de bedrijfsnaam past, of dat het niet netjes staat bij je sollicitatiemailtjes/formulieren.

Spam is trouwens provider onafhankelijk. Het is maar net waar je je emailadres achterlaat (of iemand anders jouw mailadres misbruikt ;)).
Voor een bedrijf staat het nog steeds knap amateuristisch om een gratis maildienst te gebruiken (en is ook niet aan te bevelen, die diensten zijn daar simpelweg niet voor gemaakt), maar voor een particulier kan het er tegenwoordig prima mee door.

Overigens is spam niet volledig provideronafhankelijk (1 woord graag): Er zijn in het verleden wel eens lijsten met hotmailadressen uitgelekt naar het schijnt, en bovendien (veel belangrijker) gebruiken verschillende providers verschillende spamfilters. Het ene beter dan het andere.
Ik vind Hotmail anders meer breezah klinken dan het professioneel klinkende Gmail.
Strak, snel, modern, Gmail.
Ik heb dankzij de snelheid van Gmail ook nooit begrepen waarom Hotmail nu echt Hotmail genoemd kan worden. Hot, but fast? its not!
offtopic:
Volledig offtopic, maar

Wat is bij bijvoorbeekld een sollicitatie wel een professioneel e-mail adres?

• Het e-mail adres van je huidige baan? Lijkt me niet het goede beeld afgeven, onder meer omdat het de indruk wekt dat je prive en zakelijk niet kan scheiden
• Het e-mail adres van je provider? Veranderd als je van provider veranderd en staat ook niet zo proffesioneel•
• Het e-mail adres van je hockeyclub?•
• Het e-mail adres van je universiteit? Moet je maar net hebben
• Het e-mail adres voornaam@achternaam.nl? Suggereert dat je je eigen server onder je bed hebt staan. Dat staat niet professioneel, maar hobbyistisch

Ik denk dat je op de hele schaal met een gmail- of live-adres helemaal niet slecht scoort.
Voor mijn ogen staat Hotmail en Live als e-mails die pubertjes gebruiken om te chatten over MSN messenger...
Daarnaast vind ik de Inbox ook niet echt mooi en clean zoals bij Gmail.

Ik denk dat het vooral belangrijk is wat je voor de @ teken hebt staan.. Glitterygirl16@hotmail.com zijn dan van die namen die hotmail beetje pubertjes achtig hebben gemaakt. Dit zie je wat minder bij Gmail.

Het algemene uitstraling vind ik die van Gmail professioneler. En de spam filter werkt subliem. Had ik eerst nooit op mijn Hotmail. Daar kwam al het span gewoon in de inbox terecht hoe je ook filterde. Ramp.
Mijn visie is dat we op termijn allemaal overgaan op naam@facebook.com (als facebook tenminste met email-service). Het aantal gebruikers van Facebook is veel harder gegroeid dan waarop gmail en hotmail ooit hadden durven hopen. En dan nog met al die persoonlijke informatie EN netwerken erbij! Als linkedin slim is, dan starten zij eerst, en dan ziet een naam@linkedin.com adres onderaan je sollicitatie er nog wat professioneler uit.

Mijn ervaring is dat een gmail-adres er helemaal niet onprofessioneel uitziet, zelfs als je je achternaam er niet in hebt staan (zo ben ik gewoon aangenomen bij ING Wholesale Banking). mailto:voornaam@achternaam.nl is ook helemaal niet slecht en voorkomt dat je bij veranderen van webmail/isp/werkgever een ander adres moet doorgeven.
Goh, toch bijzonder.

Ik ben volgens mij gebruiker van het tweede uur ;) . Ik heb mijn hotmailadres al zo lang dat, ondanks alle isp wisselingen/verhuizingen, mensen uit mijn verre verleden (oud studiegenoten) mij nog steeds kunnen vinden en bereiken op dit adres.

Spam valt tegenwoordig erg mee op mijn hotmail. Spambox is redelijk leeg. Mijn Gmail spambox is erger, en bevat al 10 berichten per dag... 8)7
Dat komt omdat ze bij hotmail in je inbox komen ipv van je spambox :')
Ik krijg helemaal geen spam meer in mijn inbox. Alleen van mensen in mijn contactlijst die zo stom zijn om in te loggen op een site.
Oh, ook die mailtjes krijg ik niet in me Gmail :) Komt omdat ze de mail scannen op content en niet op alleen het e-mail adresje.
hm
96?

Name:
The Hippie
Registered since:
January 01, 1995

:)
Registered since:
January 01, 1995

Heb ik dus ook.

Volgens mij is het in het begin zo geweest dat ze niet registreerden wanneer je account was aangemaakt. Dus we shall never know the exact date! (zoals we dat in goed Nederlands zeggen :-) )

Misschien dat iemand licht kan werpen op wanneer de registratiedatum is ingevoerd, dan weten we tenminste voor welke datum we geregistreerd hebben.
Ik meen mij te herinneren dat het rond de tijd was dat ze vol trots meldden dat ze 1miljoen gebruikers hadden, toen ik mij registreerde.
nadat ik mn eerste hotmailwachtwoord kwijt was (en geen internet thuis etc, je moest toen binnen 30 dagen ingelogd zijn) heb ik toen een andere gemaakt welke ik nog steeds gebruik : (en ongeveer vanaf toen vaker achter internet gezeten).

Registered since:
April 07, 2000


die "hack" waarbij je moest aangeven dat je in the US woonde om 2mb te hebben ipv 1 mb (of was het toen 10 mb?) heb ik ook ooit nog gedaan :P
Volgens mij woonde half Europa toen op de postcode 90210, including me.

Gefeliciteerd!

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee