Belgen kunnen sneller en makkelijker gsm-abonnement opzeggen

Belgen kunnen voortaan sneller en makkelijker hun mobiele telefoonabonnement opzeggen. Opzeggen mag voortaan vanaf zes maanden na ingaan van het contract. Dat staat in een wetswijziging waarover de ministerraad vrijdag gaat stemmen.

De regels gaan niet gelden voor bestaande abonnementen, maar alleen voor nieuw afgesloten abonnementen, schrijft de Belgische krant De Tijd. De nieuwe regels moeten nog worden goedgekeurd: minister Van Quickenborne legt de wijziging in de Belgische Telecomwet vrijdag voor aan de Federale Ministerraad, na de zomer moet het parlement erover stemmen.

Als de regels worden goedgekeurd, kunnen gsm-abonnementen na zes maanden worden opgezegd, ongeacht de duur van het contract. Daardoor kunnen klanten tussentijds kosteloos overstappen naar een andere telecomprovider. Nu moeten opzeggers vaak hoge boetes betalen. De nieuwe regel geldt alleen voor sim-only-abonnementen: als klanten een gratis toestel bij hun abonnement krijgen, moet de contractperiode wel worden uitgezeten of de restwaarde van het toestel moet worden betaald aan de provider.

Daarnaast hoeft een telefoonabonnement niet meer per aangetekende brief worden opgezegd. Het sturen van een e-mail zal afdoende zijn. De nieuwe regels kunnen pas na goedkeuring door het parlement ingaan. De Belgische telecommarkt verschilt veel van de Nederlandse: het korting geven op of gratis weggeven van toestellen bij een abonnement komt zelden voor. Daardoor is in België de markt voor goedkope mobieltjes groter dan in Nederland, terwijl in Nederland juist high-end modellen beter worden verkocht.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

01-07-2011 • 08:19

80

Submitter: Cafe Del Mar

Reacties (80)

80
77
40
6
0
33
Wijzig sortering
Daarnaast hoeft een telefoonabonnement niet meer per aangetekende brief worden opgezegd. Het sturen van een e-mail zal afdoende zijn.
Slechte zet. Een aangetekend schrijven heeft nog altijd een juridische waade; Je weet dat men je brief heeft aangekregen. Bij een mail kan je niet zonder meer zeker zijn dat deze aankomt.
Ook in België geldt "wie stelt, bewijst". De Belgische consument moet dus bewijzen dat de mail is aangekomen.

Deze regel is vooral handig tegen knuppels die reageren met "sorry, mail mag niet, stuur maar aangezonden brief, ach bent u dan een dag te laat, wat jammer nou".

In Nederland hebben kantonrechters weinig moeite met een opzegging per mail rechtsgeldig verklaren, ook als in de AV staat dat deze per aangetekende brief moet. Zolang vaststaat dat de mail is aangekomen, wordt deze als geldig beschouwd. Idee is dat er geen redelijk belang is bij het eisen van aangetekende post.
Ook in België geldt "wie stelt, bewijst". De Belgische consument moet dus bewijzen dat de mail is aangekomen.
En dat is nu net het probleem. Tenzij er een antwoord komt heb je niets in handen dat aantoont dat de mail is aangekomen.
Verzend de email ook altijd met een CC naar je werk/studie mailadres of zoiets. Liefst dus naar een mailbox van een grote partij en liefst vanaf een gmail/hotmail/live adres of zoiets zodat je op meerdere grote mailservers de mail ook hebt vastgelegd.
Ik denk niet dat een telco nog gauw zal durven claimen dat ze de mail niet gehad hebben.

Het is geen 100% sluitend bewijs maar zal in de praktijk wel voldoende aannemelijk zijn voor civielrechterlijke doeleinden mocht je je ooit in een conflict ove dit issue bevinden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 24 juli 2024 16:29]

Tenzij er een antwoord komt heb je niets in handen dat aantoont dat de mail is aangekomen.
[v] Vragen om ontvangstbevestiging
[v] Vragen om leesbevestiging

Ontvangstbevestiging krijg je wanneer het bij de ontvangende mailserver is toegekomen. Leesbevestiging enkel als de persoon die het opent bevestigd.
Bij die rommel click ik standaard neen :+ Gevolg, er gaat geen mail buiten met bevestiging
Wachten tot de wet effectief gestemd is hoe zit dit gaan regelen :). Feit is wel dat een aangetekend schrijven de drempel gevoelig verhoogd.
Al kan je het ook anders oplossen: toen ik mijn abonnement bij Mobistar opzegde (ik kreeg een abonnement van mijn werkgever) om naar een (tijdelijke) pre-paidkaart te gaan, zei de verkoper ook: dat moet u aangetekend doen. Ik zei: als ik het aangetekend moet doen, stap ik naar de overkant van de straat (Belgacom/Proximus) waar ze voor mij het abonnement stopzetten, maar dan neem ik wel een Proximus pre-paid kaart. Ik heb niets moeten doen en mijn abonnement was toch stop gezet :).
hier in nederland kan het bij hi gewoon telefonisch....
Misschien nog de moeite van het vermelden waard: in Nederland is al een tijd lang artikel 7.2a Telecomwet van kracht. Dit artikel stelt dat je vanaf je eerste verlenging altijd per maand mag opzeggen, zonder boetes of wat dan ook. Je eerste contract van 1 of 2 jaar moet je uitzitten, maar daarna heb je niets meer te maken met jaarcontracten of wat dan ook.
In België is dit ook reeds jaren van kracht in de telecom wereld. Elk contract is na stilzwijgende verlenging maandelijks opzegbaar.
Hoe krijg je een bedrijf zover naar je te luisteren? En geld dit alleen voor sim-only?
T-mobile doet daar iig niet moeilijk over... broertjelief heeft onlangs 1,5 jaar voortijdig zijn abonnement opgezegd. Hij heeft daar bijna 10 jaar tevreden gezeten, maar met zijn huidige werk komt hij in gebieden waar de ontvangst gewoon slecht is met t-mobile en moet 'noodgedwongen' naar een provider als Vodafone of KPN. Had dus eigenlijk pas 'net' zijn abonnement verlengd met een Desire S... Enige voorwaarde voor het voortijdig beindigen was dat hij het toestel moest inleveren... geen boetes of wat dan ook. Het was binnen 10 minuten geregeld... er wordt zelfs netjes gewacht totdat het overdragen van het nummer is voltooid. Dat is dus iig 1 provider die daarin coulant is naar zijn klanten.
Ging bij mij heel makkelijk, gewoon naar de winkel gegaan.
Ik wil mijn abbo stop zetten.
Medewerker kijkt in computer hoelang mijn abbo nog moest en zag dat ik de volgende dag klaar was.
Ik had trouwens met telefoon.
Anoniem: 293161 1 juli 2011 08:48
Ik vind het een geweldig voorstel!
De reden waarom ze dit doen is bijvoorbeeld mobistar met zijn baggere klantenservice, je hangt aan de lijn en mag een uur naar een wachttoontje horen.
Proximus gebruikt bedriegelijke reclame's: ze zeggen dit contract kost 7.5 per maand. Na 6 maanden krijg je dan een factuur van 15 euro en moet je dik betalen. Dan wil je het stopzeggen, maar dan wijzen ze je op het feit dat er 2 jaar ofzo staat.
Men wil gewoon deze manieren van oplichten wegkrijgen. Zo richten ze zich op de zwakkere bevolking, die meestal hier niet niet van op de hoogte is en toch tekent.
Hier in België is er één abonnementprovider die niet oplicht: base. Deze heeft ook virtuele providers. In testaankoop worden meestal base en zijn virtuele als het best beschreven.
Enkel Mobistar en proximus zullen hieronder lijden met hun "oplichtingen"
Ik ben ook geen fan van de huidige gang van zaken, maar oplichten doen ze niet. Mensen zijn gewoon te dom om hun contract te lezen dat ze tekenen... Handje vasthouden, dat gebeurt jammer genoeg meer en meer in België.

De fincanciële voordelen van een langlopend contract zullen er nu zeker niet beter op worden, waarom zouden ze nog?

In België wordt er te veel ingegrepen op allerlei vlakken om zaken te forceren, waar ze later spijt van krijgen door te denken op te korte termijn (zonnepanelen, verdieseling, eco-premie "zuinige" wagens, ...)

De enigste fout die telecombedrijven nog steeds maken is het te veel aandacht geven aan nieuwe klanten en de oude klanten in de kou laten staan. Nieuwe klanten krijgen kortingen, bestaande trouwe klanten... niks!

Misschien gaat het ooit wel de weg op dat je contract goedkoper wordt na bvb. 6 maand of zo, zodat je wél wenst te blijven. Da's pas klantenbinding.
Oplichten doen ze wel.
Enkele jaren geleden toen ik een abonnement wilde afnemen bij Mobistar (Phone house in Hasselt)... ik had een gsm nodig maar hoefde er niet veel mee. Bellen en sms'en, just in case.
Terwijl mijn vader een My5-abonnement had (of hoe het toen heette), zeiden ze recht in mijn gezicht dat dat abonnement niet meer bestond. Het goedkoopste abonnement dat ze hadden kostte me 15 euro. Dus dan pakten we dat maar, he...
Er stond een hele boel volk aan te schuiven in de winkel dus ik heb 'm tijd niet echt genomen om me goed te informeren om de rest niet op te houden. Wat bleek; pak een half jaar later, in een andere Mobistar-winkel in een andere stad (Sint-Truiden), zeiden ze me dat ze het 5-euro-abonnement nooit hadden afgeschaft en dat ik eigenlijk bedrogen werd. Daar hebben ze m'n abonnement kunnen downgraden tot iets van 5 euro.

Sindsdien informeer ik me beter over abonnementen en gebruik ik altijd mijn joker: "Mobile Vikings." Als je dat zegt waar ze je proberen een abonnement aan te schaffen, stoppen ze meteen. Altijd en overal! :D
Dat is de verkoper die je oplicht. Niet de operator. Je mag zeker zijn dat de operatoren deze praktijken liever niet zien, want een ontevreden klant brengt veel schade toe. Je verliest er potentieel 8 klanten mee.
Dat je vandaag 7,5€ betaalt voor je abo, en na 6 maanden 15€ wil zeggen dat je van een promo hebt genoten. En in de winkel zal het wel vol posters hangen om deze promo bekend te maken.
Echter, klanten lezen niet meer wat ze ondertekenen, kijken ook niet meer rond. En daar genieten sommige 'promoverkopers' van. Deze verkopers verkopen u de promo, zonder verdere info.
Goed punt. Ook wel logisch dat het niet voor abo's met tel geldt.
Dit zou ook in Nederland moeten gebeuren.
Niemand heeft er echt nadeel van. Een provider dient een goed netwerk af te geven.
Nu kunnen mensen snel over stappen als ze bij een slecht netwerk zitten. Alleen voor Sim Only. Wat natuurlijk ook logisch is. Met een sim only betaal je eigenlijk alleen voor de service die men bied. Bij een abo met tel betaal je natuurlijk ook de telefoon af.
Voor bepaalde providers wellicht een nadeel. Voor anderen een voordeel. Omdat deze nu wellicht meer abonnees krijgen.

[Reactie gewijzigd door slvans op 24 juli 2024 16:29]

Ik vind het terecht. Ik werk niet in de telecom, en snap meestal niet veel van de tarieven en de verschillende voorwaarden. Ze smijten u ermee dood, en voor je het weet zit je vast aan iets dat je totaal niet wou, en dan moest je maar de kleine lettertjes lezen of een vergoeding betalen.

Dit is misschien het andere extreme (na 1 jaar kosteloos opzeggen lijkt me een mooi compromis) maar dat is in mijn ogen zeker niet slecht.
Heel goed nieuws! Nu rekenen sommige (alle?) operators gewoon het maximum van 150 euro aan als je na een jaar overging naar een concurrent. Die praktijk zal nu verdwijnen gelukkig.

Er zal nu wel een boom komen aan koppelverkoopabbo's met GSM's zodat ze de klanten voor 2 jaar aan hun kunnen binden.

Het is wel een voorstel natuurlijk. Wet is nog niet goedgekeurd.
Ik vind dit een goede regel. Zeker omdat het alleen Sim-Only is en dit de kans op misbruik behoorlijk tegen gaat.

Natuurlijk zou het oneerlijk zijn voor de provider, als je klant een nieuw abo voor 2 jaar afsluit, een dikke telefoon gratis krijgt en na 6 maanden z'n abo opzegt. De provider heeft dan flink verlies geleden, zeker omdat er een telefoon is weggegeven en het abo vaak de eerste zoveel maanden goedkoper is.

Bij Sim-only zijn de kosten van de provider verwaarloosbaar. Enige wat weg valt is de "zekerheid" dat ze van klant x gedurende 1-2 jaar een bedrag krijgen.
@Tweakers:

Wederom een titel van een artikel waarbij -wanneer je de inleiding leest- blijkt dat het nog helemaal niet zeker is dat het wetsvoorstel doorgaat. Er zal nog over moeten worden gestemd.

Ik snap dat je graag als Tweakers zijnde lezers wilt trekken maar dit soort koppen van artikelen zie ik steeds vaker voorbij komen en vind ik niet netjes.

Wees gewoon eerlijk en laat de twijfel blijken in de titel. Hoe het er nu staat, staat het er als feit en dit is onjuist.
Zo gek is het toch niet? Sim-only is het louter het leveren van een dienst. De abonnementen waar je relatief voordelig een telefoon bij koopt worden door deze wetswijziging niet geraakt, dus daar loopt een telco z'n risico niet.

Het zal in de praktijk wel betekenen dat sim-only diensten contracten worden van een half jaar, en ja, misschien iets duurder.

Trouwens, in België had je toch geen abonnementen waar een telefoon bij in zit? Iets met koppelverkoop enzo?
In België was koppelverkoop verboden tot 12/02/2010, maar door een arrest van april 2009 van het Europees Hof van Justitie waarin het Hof oordeelde dat het verbod op de koppelverkoop niet geldig was, was het al de-facto toegelaten. Een veroordeling door een nationale rechtbank, werd toch teniet gedaan door het Europese Hof.
Sinds Europa oordeelde dat het Belgische verbod op koppelverkoop niet geldig is, verkeerde België dus in een juridisch vacuüm. Er werd wel niet langer opgetreden tegen partijen die koppelverkoop aanboden. Maar de nieuwe wet (12/02/2010) bood meer zekerheid.

Blijkbaar zijn we er nog niet helemaal, want koppelverkoop tussen nieuwe auto's en gratis omniumverzekering is nog verboden, met een uitspraak tegen Citroën (€2500 per overtreding) nav een klacht van FVF (18/01/2011)...

Ondertussen is er in de telecommarkt al wel wat te doen rond koppelverkoop. Maar interessante aanbiedingen heeft dat nog niet opgeleverd. [Abonnement met "gratis" iPhone kost op 2 jaar €1800, met strenge limieten op data en bundel SMS en telefoon]
Verzekeringen zijn financiële producten, die mag je niet zomaar samen met andere dingen mee verkopen.
Maar dat is eerder om de consument te beschermen.

(Het zal misschien ook van de kleine lettertjes in het contract hebben afgehangen)
is ondertussen reeds aangepast, koppelverkoop is nu ook in België legaal... alleen duurt het een tijd eer het is ingeburgerd.

Telenet verkoop bijvoorbeeld de Iphone 4 voor €199 bij een 2 jarig abonnement van €45/maand
Als de service van de mobiele provider erg slecht blijkt te zijn wil je er maar al te graag vanaf, het is schandalig dat je daar in de huidige situatie niet zonder boete vanaf kunt.
Maar je prijs is goedkoper _omdat_ je het voor 2 jaar afsluit, dat is het risico wat je neemt door een abbo te nemen voor twee jaar. Nu worden alle abbo's in Belgie dus praktisch van 6 maanden wat zal inhouden dat ze relatief duurder worden. Dus veel plezier er mee, Belge :D
de standaard abbo's bij alle grote spelers zijn tegenwoordig voor 24 maand tegen de geafficheerde prijzen. En die prijzen zijn duurder dan in Nederland.

Ik vind dit een verdienstelijke poging om het geheel wat competitiever te maken. Als je klanten na 6 maand al kunnen opstappen, gaan de providers hopelijk wat meer aan klantenbinding doen ipv enkel klanten lokken. Nu focussen ze zich quasi exclusief op het binnenrijven van nieuw bloed, en blijven hun huidige klanten vaak in de kou staan.

Klein voorbeeldje: m'n vriendin is aan het uitkijken naar een andere abbo. Na wat vergelijkwerk bleek haar huidige provider één van de goedkoopste, maar enkel voor nieuwe klanten, niet voor bestaande klanten die van abbo wisselen.
Hallo... Als je nu 24 maanden afsluit bij bv. Belgacom krijg je de eerste 12 maanden 50% korting op je abonnement. Voor de operatoren is dit dus niet meteen goed nieuws, wat tot gevolg gaat zijn dat de promo's gewoon gaan verdwijnen of van veel kortere duur zullen zijn.
Minister Quicki neemt niet altijd de beste maatregelen, en meestal voor 'eigen' winst...

Edit: zelfs als de operatoren 25% korting geven, dan nog ga je een hoop mensen hebben die na 6 maanden van operator gaan veranderen. Gewoon omdat het kan, ze hun nummer niet verliezen, en bij de andere operator 30% korting krijgen... Op korte termijn is dit prima voor de klanten.
Maar op langere termijn zullen de kleine operatoren het zwaarder krijgen, want hoe je het draait of keert: (vooral) Belgacom, Mobistar kunnen het lang uitzingen met de geldreserves die ze hebben. En de kleintjes zullen verzuipen.
Of de prijzen zullen stijgen, en zal de klant geen korting meer krijgen bij het afsluiten van een nieuw contract. En zullen de prijzen op elkaar worden afgestelt.
Wat er waarschijnlijk gaat gebeuren is dat er meer en meer contracten met toestellen zullen afgesloten worden, waardoor de klant:
Zijn toestel duurder betaalt
Zijn abonnement niet aangepast is aan zijn gebruik (want zo kost toestel x toch minder volgens hem)
Hij toch vast hangt aan een contract van 2 jaar, met een toestel die hij vroeger wil wisselen...

Op dit moment kan je bij Belgacom/ Proximus probleemloos van abonnement wisselen, dit zonder kosten of contractverlenging. Mijn simkaart gaat nu in de BlackBerry, maar kan ik evengoed morgen in mijn Nokia steken.

[Reactie gewijzigd door Zavantas op 24 juli 2024 16:29]

Als ze in plaats van 50% korting, 25% korting geven kunnen ze dit spreiden over 24 maanden. Het resultaat zou hetzelfde moeten zijn. Eigenlijk zouden ze geen korting moeten geven dan maar gewoon hun prijs een kwart goedkoper maken. Maar dat oogt zo mooi niet.

De telecomsector gaat met sprongen vooruit. Met abonnementen die 24 maand lopen heb je als consument vaak niet de mogelijkheid om up te graden naar nieuwe technologiëen zonder dat het je een arm en een been kost. Met die nieuwe wetgeving zou dat perfect mogelijk moeten zijn.

Neem bijvoorbeeld LTE-toegang in België. Op dit moment is dit enkel voor zakelijke klanten en in een beperkte regio. Dus als consument kun je dit niet meenemen in het abonnement dat je vandaag afsluit. Over 12 maanden is het wellicht wel mogelijk en is de dekking wellicht al veel groter. Op dat moment wordt het interessant voor je. Tot nu toe kon je niet overschakelen wat je contract liep nog 12 maanden. En nu zul je dat dus wel kunnen. Een goede zaak lijkt me.
Belgacom laat je zonder probleem veranderen van abonnement. Kosteloos en zonder contract verlenging...
Voor 25€ excl. BTW heb je daar:
2500min naar alle vaste lijnen
80min naar alle mobiele nummers (of115sms'jes)
400mb voor je smartphone of 150mb voor je BlackBerry...
Maandelijks kan je je contract aanpassen.
Dagelijks kan je je telefoon veranderen.

Residentiele klanten die 24maanden contract hebben kunnen trouwens hun provider al verlaten na 15maanden. KOSTELOOS. Helaas zijn er sommige providers die hier toch nog opzeggings kosten aanrekenen na 15 maanden.
en als het geleverde product van goede kwaliteit-prijs verhouding is hoef je je naar mijn weten geen zorgen te maken, alleen als je veel ontevreden klanten hebt is het een ander verhaal. maar dat doe je altijd zelf nog.
Hallo... Als je nu 24 maanden afsluit bij bv. Belgacom krijg je de eerste 12 maanden 50% korting op je abonnement.
Dat is exact wat ik bedoel met klanten lokken ipv klantenbinding. Voor mijn part mogen die promo's gerust verdwijnen, dan kunnen ze hun prijzen aanpassen om klanten te lokken, en daar varen de huidige abbonees ook bij.

Ik betaal veel liever constant een goeie prijs voor m'n abbo, dan het eerste jaar "te weinig" om vervolgens het tweede jaar "te veel" te betalen (want dat is waarschijnlijk het mechanisme achter die promo's).
Ik vind dit een verdienstelijke poging om het geheel wat competitiever te maken. Als je klanten na 6 maand al kunnen opstappen, gaan de providers hopelijk wat meer aan klantenbinding doen ipv enkel klanten lokken.

Dit is inderdaad de bedoeling van minister van Quickenborne, meer concurrentie brengen zodat de prijzen dalen. Maar nu heb ik juist op het nieuws gehoord (in belgie)
dat belgacom zegt als mensen de abbonementen stopzetten na een half jaar ze veel verlies zullen maken dus dat zullen de prijzen toch doen stijgen.

Ook niet vergeten dat dit nog moet gestemd worden, het kan nog altijd afgevoerd worden :)
Nu worden alle abbo's in Belgie dus praktisch van 6 maanden wat zal inhouden dat ze relatief duurder worden
Alleen de SIM only abbo's en verlengingen.
Omgkeerd bekeken betekent dat dus dat in Belgie de aanbieders betere deals met een telefoon moeten aanbieden bij verlengingen om de klanten langer vast te kunnen houden.

Ik denk dat het ook voor Nederland een prima regeling zou zijn

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 24 juli 2024 16:29]

Op dit moment zijn er nagenoeg geen abbo's met telefoon in belgië; en diegene die er wel zijn, gaan tot 50% duurder dan alternatieven waarbij je de telefoon apart koopt. De regelgeving heeft dus wel effect op zowat alle abbonementen.

Hopelijk spoort het providers inderdaad aan om telefoons te gaan aanbieden, maar ik heb al meermaals in nieuwsartikels geleven dat men hier niet echt in geïnteresseerd is, want het zou 'nefast' zijn voor de winsten.
Gezien veel van de reacties hier leeft er weinig kijk op wat marktwerking is. Zonder te willen trollen, op tweakers identificeert men zich wel vaker blindelings met standpunten van bedrijven. Via omwegen weten die altijd uit te leggen dat minder concurrentie, meer lock-ins, meer suffe patenten op quasi-uitvindingen en ingewikkelde contracten goed zijn voor de consument. Denk na: dat is het niet.

Deze wet zal leiden tot meer concurrentie en dus lagere prijzen, het wordt immers makkelijker voor klanten om aanbieders tegen elkaar uit te spelen.

Kortingen zullen niet verdwijnen 24 maanden waarvan 12 maanden korting is geen 'korting' dat is gewoon het tarief en de 'acties' veranderen af en toe een beetje, dat heet marketing.

In NL krijg je vaak bij 24 maanden 12 maanden korting, bij 12 maanden 6 maanden... bij 6 maanden zal je straks 3 maanden korting krijgen. Omdat je bij de volgende aanbieder ook weer 3 maanden korting krijgt ga je over tenzij je blijvend korting krijgt, dat laatste zal het geval zijn.
Ik heb het anders hier nog vreemder meegemaakt.

Ik zat bij telfort, en m'n abbo liep af, maar ondanks dat het afliep hielden ze toch 2 maanden opzegtermijn aan. Dit terwijl mijn contract af liep (en je in mijn ogen daardoor meteen weg moet kunnen).
Anoniem: 26306 @Kevinp1 juli 2011 08:33
Dat is niet vreemd, dat is hoe de wereld werkt. Als je een contract aangaat waarin is opgenomen dat het contract automatisch verlengd wordt als het niet tijdig wordt opgezegd. Dat stond gewoon in je contract, lees het maar na.
Gelukkig is er al een wetsvoorstel aangenomen in Nederland waarbij dit dus niet zomaar kan, ook al staat het in het contract. (let wel, het is nog niet van kracht)
.oisyn Moderator Devschuur® @Anoniem: 70551 juli 2011 11:34
Over welke wetswijziging heb je het? Want het is al sinds 1 juli 2009 wettelijk geregeld dat je voor een telecomcontract, nadat de looptijd is afgelopen, altijd maximaal 1 maand opzegtermijn hebt.

nieuws: EZ begrenst opzegtermijn stilzwijgend verlengde abonnementen

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 24 juli 2024 16:29]

Anoniem: 7055 @.oisyn1 juli 2011 12:04
deze wet

daar heeft deze vent voor gezorgd oktober vorig jaar.

Hiermee kan het dus niet stilzwijgend worden verlengd,maar word je gewaarschuwd voordat je abonnement afloopt. Vergeet je dat ook nog, dan heb je altijd nog die 1 maand opzegtermijn die je noemde :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 7055 op 24 juli 2024 16:29]

.oisyn Moderator Devschuur® @Anoniem: 70551 juli 2011 19:16
Dat is dus gewoon de telecomwet die in het algemene wordt doorgetrokken. De telecomwet was alleen van toepassing op internet, TV en telefonie-abonnementen.
zo vreemd is dit niet, je gaat namelijk een contract aan van minimaal 2 jaar, met een (ten allen tijde) opzegtermijn van 2 maand. dat wil dus niet zeggen dat je contract na precies 2 jaar afloopt, hij is minimaal 2 jaar. Als jij (om wat voor reden dan ook) zou besluiten dat je dit allemaal wel bevalt, mag je 3 jaar, of 4 jaar doen met je huidige voorwaarden en dan is het fijn voor de andere partij binnen contracten dat je niet van de ene op de andere dag weg kunt (of dat nu een mega bedrijf is of een particulier) dat is gewoon zoals het hoort met contracten.
Echt schandalig is het niet. De regels gelden niet voor bestaande abonnementen. De sector krijgt dus echt wel de tijd om de nieuwe regels in de abonnementsformules te integreren.
Daarenboven moet je als provider geen schrik hebben. Als je producten verkoopt waar je in gelooft en die sterk zijn, gaan de klanten niet lopen. Als je natuurlijk een bagger-netwerk hebt en een service die echt om te huilen is, is dit wel het moment om er iets aan te doen.

Ik vind dit een goeie regeling.
waarom is het een ramp?

De nieuwe regel geldt alleen voor sim-only-abonnementen: als klanten een gratis toestel bij hun abonnement krijgen, moet de contractperiode wel worden uitgezeten of de restwaarde van het toestel moet worden betaald aan de provider.

de providers verliezen er dus niks op, het houdt de markt gezond en de providers zullen meer op hun prijzen gaan letten (prijsvechters)
Commissies zullen zakken? Welke commissies bedoel je?
Commissies zullen zakken? Welke commissies bedoel je?
je krijgt als verkoper een commissie per verkocht abonnement (ook in nederland). Het salaris is daarom meestal niet denderend, maar door de comissies kun je - als je het goed doet - behoorlijk goed verdienen.
offtopic:
dit geldt niet ver elke telecom winkel ;)

ontopic:
ik denk dat dit inderdaad gevolgen zal hebben voor de kosten van simonly abo's
vooral als er gekeken wordt naar wat er per belminuut betaald wordt.

hanteerd uhh ben ofzo niet ook zo'n soort structuur, alleen dan maandelijks?
In elke deftige telefoonwinkel in België wordt met een commissiesysteem gewerkt, Belcompany,Phonehouse, Allo Telecom, de shops van de providers zelf allemaal met een commissiesysteem.

De commissie zullen zeker zwaar zakken aangezien de marges op de abos ook zwaar zullen zakken als dit doorgaat.

Abo van 2 jaar of abo van 6 maand is een serieus verschil in marge en commissie, als er gratis toestellen bij gegeven worden is het zelfs nog erger...
Laat ik nu net deze shops als niet deftig beschouwen...

Als ik een belgacom abbo wil ga ik naar de belgacom winkel, idem voor de anderen... De winkels die jij noemt zijn ketens waar je geen bal service moet verwachten.
En gij denkt dat ze in ne Belgacom winkel geen commissie krijgen ? LOL!
Anoniem: 116947 @arjankoole1 juli 2011 09:38
INTEGENDEEL! Doordat mensen nu gemakkelijker kunnen overschakelen zullen mensen dit sneller/gemakkelijker doen en zullen ze mimsschien per contract minder verdienen maar het aantal afgesloten contracten zou wel moeten stijgen, zeker in het begin.
Only in Belgium...
Jammer genoeg wel. Ik zou dit in Nederland (en de rest van de wereld) ook graag willen zien. Het zou de sector een hoop transparanter maken.
Als klanten massaal na zes maanden zouden opzeggen doe je als provider toch gewoon iets verkeerd?

Wel jammer dat het niet geldt als er een 'gratis' toestel bij zit.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 24 juli 2024 16:29]

Jammer dat het niet geld als er een gratis toestel bij zit?

Dus wat jij eigenlijk wil is een abo van 6 maanden mét een gratis toestel?

Ik zou graag op de maan wonen maar tussen dromen en werkelijkheid zit een groot verschil hé, ge moet natuurlijk wel serieus blijven hé :D
Dus wat jij eigenlijk wil is een abo van 6 maanden mét een gratis toestel?
Yep. Een gratis toestel kost toch niks? Of wel? ;)
Misschien moet de sector het woord 'gratis' eens opzoeken in het woordenboek. En anders maar geen 'gratis' toestellen meer.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 24 juli 2024 16:29]

Niet zo schandalig als het feit dat ze je wel een contract kunnen aansmeren telefonisch.

Zo heb ik mijn huidige proximus abonnement door gewoon 'ja' te antwoorden op de vraag: 'bent u daarin geïntresseerd?'
Ik heb daar tevens nooit geen papieren van ontvangen, maar heb dus wel een contract.
Als ik het wil opzeggen moet ik echter wel een aangetekende brief sturen...
Ik heb voor mijn appartement nochtans ook een huurcontract voor 3 jaar, maar ik kan daar toch ook onderuit wanneer ik wil (weliswaar met een opzegtermijn). Dus zo vreemd is dat toch niet

[Reactie gewijzigd door Auryon op 24 juli 2024 16:29]

sim only is al veel goedkoper....denk dat ze daar minder moeite mee hebben dan zoals hier boven vermeld abo incombi met n toestel
Ze hebben nog niet eens een regering, kunnen ze dan wel wijzigingen doorvoeren in de wet??
Compleet off-topic: Scheiding Der Machten. Het parlement stemt wetten, de regering voert uit, de rechterlijke macht controleert. Wat niet wegneemt dat de regeringsleden (in dit geval Van Quickenborne) wetsvoorstellen kunnen indienen die dan door de meerderheidspartijen gestemd worden in het parlement.

In principe kan het parlement het voorstel nog wegstemmen maar als de ministerraad er akkoord over is betekent dat dat hun fracties in het parlement wel zullen volgen.

On-topic: goed voorstel. 99% van onze abbo's zijn nog sim-only en vaak word je aan de telefoon er ingeluisd en zit je met een 24 maanden abbo aan je broek.
Politiek is niet mijn vakgebied dus vandaar de oprechte vraag. Weer iets geleerd _/-\o_

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.