Gsm is twintig jaar in gebruik

Het is precies twintig jaar geleden dat het eerste commerciële gsm-netwerk in gebruik werd genomen. Dat eerste netwerk lag in Finland. Inmiddels is gsm, ondanks 3g en 4g, de meest gebruikte techniek voor mobiele netwerken ter wereld.

Het eerste gsm-netwerk was van de Finse provider Radiolinja, meldt de bouwer van het netwerk, Nokia Siemens Networks. Het werd in 1991 in gebruik genomen, met een telefoontje tussen de Finse premier en de locoburgemeester van Tampere, de op een na grootste stad van Finland. De Finse premier belde met een autotelefoon, een mobiele telefoon die door zijn accu enkele kilo's woog en daarom niet in de zak meegenomen kon worden.

Gsm was al eerder aangenomen als Europese standaard voor digitale mobiele telefonie en data. Dat het een Europese standaard is geworden, heeft ertoe geleid dat alle Europeanen met een telefoon in alle Europese landen kunnen bellen. In andere werelddelen en zelfs binnen sommige landen is dat minder logisch. In China en de Verenigde Staten bijvoorbeeld, bestaan gsm-netwerken naast cdma-netwerken; die twee zijn niet compatibel.

Samen met gsm-netwerken werden sim-kaarten in gebruik genomen. De kleine kaartjes met informatie over de eigenaar, en opslagruimte voor telefoonnummers en sms'jes waren bedoeld om het wisselen van toestel makkelijk te maken. Er zijn op dit moment wereldwijd 838 gsm-netwerken, met in totaal 4,4 miljard klanten. Dat is ongeveer twee derde van de wereldbevolking.

Finse premier pleegt eerste telefoontje via gsm-netwerk

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

01-07-2011 • 09:57

139

Reacties (139)

139
134
64
12
2
36
Wijzig sortering
Ik meen me te herinneren dan eind jaren 70 ook al iets bestond als Auto Telefoon. Zo rond 1978 had ik een speelvriendje met een héééél rijke pappa. Pappa reed in een erg dikke Jaguar, en naast de handrem zat toch echt zo'n ouderwetse telefoonhoorn aan een (gedraaid) snoer. Hoe werkte dat systeem dan?

[Reactie gewijzigd door LessRam op 5 augustus 2024 09:12]

Dat zijn de voorlopers geweest van GSM, in feiten bestaat GSM ontwerp al sinds de jaren '80 door Groupe Special Mobile later omgevord tot het Global System Mobile. Het ATF-netwerk werd vooral gebruikt in de scheepvaart waar deze op een gegeven momemt onvoldoende capaciteit en lastig was met internationaal verkeer werd gezocht naar een nieuwe 'Europese' standaard.
ATF1 (150 MHz), ATF2 (450MHz) en ATF3 (900MHz) waren analoge mobiele netwerk die er voor de komst van GSM al waren.

Die gesprekken kon je met een simpele scanner meeluisteren. Dat was leuk :)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mobiele_telefoon
NMT was dat. En GSM was inderdaad NIET de eerste draadloze telefoon, maar wel "wereld" dekkend.

Ik heb in Scandinavie (weet niet meer of het Zweden of Noorwegen was, denk Zweden) ergens in het begin van de 80-er jaren een vent uit een auto zien stappen met een kleine aktentas, waarop een antenne en een telefoonhoorn.
Zo'n ding, dus...
GSM staat trouwens voor:
Global System for Mobile Communications
Anoniem: 28557 @Twisted1 juli 2011 10:09
Dat is wel een 'backronym' oftewel een afkorting waar later nieuwe woorden bij bedacht zijn. Oorspronkelijk stond het voor 'Groupe Spéciale Mobile'. De naam van de werkgroep die binnen de CEPT (nu ETSI) de standaard bedacht heeft. De betekenis is later veranderd omdat de Franse naam internationaal het niet zo best doet. Zeker in de VS kregen ze moeilijk poot aan de grond. Er zijn zelfs congresleden geweest die naar GSM verwezen als een "achterlijke Franse standaard", terwijl het toen gebruikte Amerikaanse systeem nog analoog was en GSM mijlenver voor liep...
Het begon als Groupe Spécial Mobile. Eigenlijk kun je wel stellen dat GSM een Europese successtory is. Een voorbeeld van dat landen best samen kunnen werken en iets moois kunnen bouwen.
Iets moois?

Juist niet.

In plaats van wereldwijd 1 standaard te gebruiken is het toch weer verdeeld in CDMA, Wimax, GSM.
WiMax was pas veel later, CDMA is pas na GSM gekomen omdat de Amerikanen per se hun eigen ding wilden doen (en het hele Roaming verhaal stond toen nog in de kinderschoenen dus daar maakte niemand zich druk om).

Ik vind het juist erg bijzonder van GSM dat er zo goed vooruit is gekeken, voor een standaard die meer dan 20 jaar geleden bedacht is.

Namelijk:
  • Roaming naar meerdere landen wordt naadloos ondersteund (was toen een unieke feature terwijl het zo goed werkt dat het nog steeds gebruikt wordt)
  • Ondersteunde de SIM voor scheiding van toestel en abonnement, ook een unicum
  • Introduceerde SMS, iets waar op dat moment weinig interesse voor was maar toch hebben ze het er in gestopt (toen prepay kwam kon je daar niet eens mee SMSen, nu is dat ondenkbaar)
  • Bevatte encryptie die zo goed is dat je nog steeds niet met een zakscannertje mee kan luisteren (en een encryptiesysteem dat 20 jaar stand houdt betekent nogal wat). Originele encryptie is wel gekraakt maar het systeem was zo bedacht dat het geupgrade kon worden
  • Gebruikt een rudimentaire versie van digitale reflectie-onderdrukking die het signaal juist versterkt bij reflecties (die normaal het signaal juist verzwakken), in een tijd waar alles nog analoog ging was dat erg vooruitstrevend
Ik vind GSM juist een voorbeeld waar een IT project wel gewerkt heeft en zo veel vooruitzicht in is gestopt dat het zo lang mee is gegaan. Ik heb me ooit eens vrij ver verdiept in hoe het allemaal werkt en ik heb veel respect voor de mensen die dit bedacht hebben. Het zit voor die tijd erg slim in elkaar. Let wel dat dit uit de tijd komt dat we nog met onze 80286'en en 2400-baud modems aan het rommelen waren (en dan bedoel ik niet 20 jaar geleden maar nog langer, omdat het natuurlijk meer dan 20 jaar geleden bedacht is).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 5 augustus 2024 09:12]

CDMA is pas na GSM gekomen omdat de Amerikanen per se hun eigen ding wilden doen
Nou ja, technisch is CDMA ook wat moderner, dus voor markten waar roaming niet zo boeit (de US bv) was CDMA ook een logische keus. Niet voor niets zijn de Europese 3G netwerken (UMTS/HSDPA) ook op W-CDMA technologie gebaseerd, niet op GSM.

Neemt niet weg dat GSM natuurlijk eerder was, remmende voorsprong enzo.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 5 augustus 2024 09:12]

Volgens mij was NMT eerder met (een rudimentaire vorm van) SMS dan GSM
Wimax is iets heel nieuws en bedoeld als opvolger. LTE lijkt in veel landen echter de voorkeur te krijgen.
CDMA is begonnen in de VS/China, met als doel GSM te beconcurreren, en wordt maar in een beperkt aantal landen gebruikt.
GSM is in de VS nog steeds min of meer in opkomst samen met UMTS door grote providers als AT&T en T-Mobile.
Dat komt alleen omdat andere landen eigenwijs zijn en vinden dat ze wel iets beters kunnen verzinnen dan dat rare Europese GSM.
Oooh, ik dacht altijd dat het 'Geen Snoer Meer' betekende :+
Ik dacht Geen Snoer Meer :+
"...met in totaal 4,4 miljard klanten. Dat is ongeveer twee derde van de wereldbevolking."

Dus twee derde van de wereldbevolking heeft al een mobieltje?
Dat vind ik vrij veel als je nagaat hoeveel bejaarden en kleine kinderen er zijn...
Zoiezo zijn er in (bijv) Afrika veel minder GSM netwerken, dus waar komen die klanten vandaan?
Nog even over Afrika:
Botswana: 3x GSM
Burundi: 5x GSM
Centraal Afrikaanse Republiek: 3x GSM
Congo: 6x GSM
Ethiopië: 1x GSM
Kenia: 3x GSM, 1x UMTS
Malawi: 2x GSM
Mozambique: 2x GSM, 1x UMTS
Nigeria: 4x GSM, 1x UMTS
Swaziland: 1 netwerk met vrijwel landelijke dekking
Tanzania: 5x GSM
Tsjaad: 2x GSM
Uganda: 6x GSM, 1x UMTS
Zambia: 3x GSM
Zimbabwe: 3x GSM

Is een oncompleet lijstje, Egypte/Marokko lijkt me vanzelfsprekend. Veel Afrikaanse landen hebben meer netwerken dan Nederland. Over de kwaliteit van de netwerken kan ik weinig zeggen natuurlijk ;) Veel zal zijn opgebouwd met tweedehands apparatuur, zoals bijvoorbeeld ook het geval is in Polen.

Conclusie is in ieder geval dat je in zowat ieder bebouwd gebied in de wereld via GSM kan bellen, en da's best een prestatie. Met GSM-Satellite kun je in nog veel meer plekken bellen, via bijvoorbeeld het Thuraya-netwerk wat dekking biedt in vrijwel geheel Europa, Afrika en een flink deel van Azië plus Australië.

En voor een update over satelliettelefoons, kijk eens hier hoe klein die tegenwoordig zijn:
http://www.thuraya.com/products

Verder heb ik ook 2 mobiele toestellen en een data-abo, misschien tel ik ook wel als 3 :?
Anoniem: 382732 @Sorcerer84721 juli 2011 15:01
De meeste Afrikaanse netwerken zijn gewoon met nieuwe spullen opgebouwd, niks tweedehands.
Heb je daar een bron voor? Overigens wel logisch want zo groot is de 2ehands markt niet.

Wel weet ik dat veel oude Telfort-apparatuur in Nederland aan een Pools netwerk is verkocht. Althans, dat is wat ik heb gehoord :P
Anoniem: 382732 @Sorcerer84721 juli 2011 22:53
Bron: we verkopen die spullen aan Afrikaanse operators....
Ik heb twee GSM's, 1 prive, en 1 van mijn werkgever.
Zo zijn er nog talloze mensen die er twee hebben in de westerse maatschappij.
In Afrika gebruiken ze juist vaker GSM dan vaste lijn. Het is blijkbaar makkelijker 1 paal met een straalzender neer te zetten bij een klein dorpje, dan daar een kabel naar toe te graven.
Maar hoe krijgt zo'n paal dan stroom. Daar moet toch een kabel naar toe lopen, want ik verwacht niet dat een zonnecelletje genoeg power levert voor een hele dag.. Ik geloof echter best dat bewoners die wel nog in een plaggenhutje wonen en dus geen stroomvoorziening hebben een zonnecel gebruiken om de telefoon op te laden.

Overigens staat in een marketingboek van me nog wel een leuk plaatje van een herder op de steppe in traditionele kledij die lekker staat te bellen.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 5 augustus 2024 09:12]

Anoniem: 394009 @GAIAjohan1 juli 2011 12:51
Als een zonnecel niet genoeg is heb je altijd nog een generator. Goedkoper dan 1000km kabel trekken.
Dieselgenerator. Sterker nog, in de wat onveiliger gebieden (Nigeria bv) is de typische uitrusting een paal met zenders, een generator, een backup generator, en permanente bewaking (anders zijn die paal, de zendapparatuur, en de twee generatoren zo weer verdwenen). Een netwerk draaiend houden is niet eenvoudig. Aan de andere kant heb je weinig last van klagende schoonheidscommissies, NIMBYs en een oerwoud van regels zoals hier.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 5 augustus 2024 09:12]

En zo simpel is het ook gewoon... nieuwe gebieden voorzien van kabels is vele malen duurder dan een dekkend gsm-netwerk. Het is dan ook gewoon zo dat mensen daar soms geen fatsoenlijke kleren hebben, maar wel met een mobieltje rondlopen... het is een soort van status daar en vandaar die vrij (vreemd) hoge aantallen voor landen waar je dat in eerste instantie niet zou verwachten.

Overigens niet alleen in Afrika zie je dat... Neem vele landen uit Zuid-Amerika waar men ook een mobieltje heeft maar amper de huur kan betalen... zo'n mobieltje geeft toch een bepaalde status... dat gaat er in Zuid-Amerika zelfs nog gekker aan toe dan in Afrika.... daar heeft zelfs Chavez laatst wat over gezegd: vrouwen die bakken met geld uitgeven aan lichaamelijke verbouwingen en luxe goederen, maar geen geld overhouden om kinderen naar school te kunnen doen.
Tsja, bij ons was dat in het begin niet anders toch? Iedereen die een mobieltje had in midden jaren 90 schreeuwde het uit om maar te laten zien dat ie een mobieltje had.
Oke, nou hadden Nederlanders geen problemen de huur te betalen, maar mensen houden van statussymbolen.
Onder bepaalde groepen in Nederland is het heel hip om een BMW of Mercedes te hebben, ondanks dat ze geen geld hebben. Jongeren met een Blackberry die verder niks te besteden hebben of het zelfs door hun ouders laten betalen.. Allemaal statussymbolen.
En ik maar denken dat ik er vroeg bij was.... 1995 voor mijn eerste GSM

Accustandbytijd liefst 23 uur! Yeah _/-\o_

Dat waren nog eens (dure) tijden ook, zonder enige concurrentie. Alleen KPN toen. Libertel moest toen nog beginnen.
Er waren best wel concurrenten toen al.
Functioneel verschilden ze wel, maar je had natuurlijk
De autotelefoon (ATF1 t/m 3). GSM is in feite ATF-4

Kermit of Greenpoint (Kon je wel bellen op aangewezen plaatsen, maar niet gebeld worden).

Een uitgebreid verhaal staat hier

[Reactie gewijzigd door jvdmeer op 5 augustus 2024 09:12]

1997 ... met een Philips Diga en een maandabonnement voor 6,95 ... in guldens wel te verstaan...

Maar ik kan me uit die tijd juist accutijden herinneren van 1,5 tot 2 weken....
Ik zat er nog een stukje voor. Accu standby tijd van 16 uur en geen mogelijkheid om je accu op te laden zonder deze van je toestel af te halen. Gelukkig was een accu redelijk plat en kon je een extra accu (oplaadtijd 8 uur) nog in een jaszak meenemen.
Volgens mij was dat eind 1993 en het toestel was een Siemens of AT&T. Either way, ik ben blij dat het nu na die 20 jaar toch wel een stuk vooruit is gegaan. Je zou toch niet meer terug willen naar het oude NMT netwerk....
Anoniem: 30795 1 juli 2011 09:59
Ja, nog bedankt voor de asocialisering van onze maatschappij, al die lui die 12 uur per dag naar hun telefoon staren :P
Dat staren kon pas sinds gprs. Inbellen met gsm was veel te duur en kon niet bij veel telefoons (sowieso kon dat pas met de eerste toestellen sinds de uitvinding van het geweldige WAP).

Na introductie van GPRS (5 kB/s mobiel internet) en later EDGE heb ik via Telfort nog menig mailtje opgehaald. Dat was helemaal hip toen. En even op de mobiele nu.nl-pagina kijken of er nog nieuws was, waar je dan 30 seconden op een pagina wachtte.

Tegenwoordig is alles pas zo snel dat mensen continu naar hun telefoon kijken. Mensen moeten weer eens leren zich te vervelen; verveling is misschien wel de grootste bron van inspiratie voor alle vormen van creatief werk (in de ruimste zin van het woord).

Desalniettemin ben ik heel dankbaar voor de snelle mobiele evolutie; perfect voor mijn werk. Met HSPA kun je tegenwoordig op een laptop net zo snel werken als op een vaste lijn en daar maak ik ook zeer regelmatig gebruik van :)
WAPpen kon al zonder GPRS hoor! Over een circuit-switched dataverbinding (9600 baud en je verbinding was in gebruik zodat je niet gebeld kon worden). Bovendien betaalde je per minuut, meestal hetzelfde en soms meer dan een gewoon gesprek dus het was duur. En traag. Maar het kon wel :) Geen wonder dat WAP geen succes was.
Correct! Eind jaren 90 haalde ik met mijn Palm V via IRDA naar mijn Siemens S25 telefoon email op en synchroniseerde ik off-line webpagina's middels AvantGO. Als XS4ALL abonnee gebruikte ik toen nog hun inbelnummers om de dataverbinding te maken. Binnen 5 minuutjes was je weer helemaal up-to-date!

Kosten waren via zo'n verbinding lager dan met een WAP abbo... :)
Nou je het zegt! Ik weet nog dat ik weleens veel pagina's ging preloaden en daarna de verbinding verbrak. Inderdaad ontzettend traag verder.

Overigens is i-mode (chtml-afgeleide en opvolger van WAP, vaak wel via GPRS) wel succesvol geworden/gebleven in Japan :)
Anoniem: 145867 @Sorcerer84721 juli 2011 11:36
Nu nog steeds? het kwam ook immers uit japan. Wist nog wel dat ik een mobieltje had van siemens waar i-mode op zat. Maar wist niet eens wat het precies inhield.
Same here, dan van mitsubishi, ding alleen maar gekozen vanwege het kleurenscherm destijds...
Toen i-mode in NL kwam, had ik al lang en breed een smartphone met Windows mobile - die ik overigens stug PDA bleef noemen omdat ik er zoveel meer mee deed dan alleen bellen. ;) Snapte het idee achter i-mode nooit. Ik kon mailen en browsen naar alle sites. Meer had je toen mobiel niet nodig. Overigens vonden de meesten het maar raar dat mijn email ook naar m'n telefoon ging. De massa had er geen behoefte aan. Moet je nu zien... En dan vind men het weer raar dat ik ervoor kies om Whatsapp niet op m'n telefoon te zetten. :D
Ach, al het eindeloze gezeur over 'de jeugd van tegenwoordig' en 'die zijn de hele tijd alleen maar met hun mobieltjes bezig'. Dit is van alle tijden, mensen. Er is altijd wel iets dat mensen een excuus geeft om hun ballen niet eens bij elkaar te pakken en iemand spontaan aan te spreken waar ze een gesprek mee willen aanknopen.
Mee eens, ik vind het ook asociaal. Mensen die constant met zijn of haar telefoon bezig zijn.
Mee eens, ik vind het ook asociaal. Mensen die constant met zijn of haar telefoon bezig zijn.
De naïviteit! Nee, het is supersociaal om achter een computer te zitten. Of is het opeens wel sociaal als je via je PC bij een community zit (laat dat nou Facebook of T.net/GoT zijn) maar niet als het via de telefoon gaat?
Wat is er asociaal aan? Het is asociaal als je tijdens een gesprek continu met je telefoon bezig bent. Maar als je gewoon een spelletje speelt omdat je moet wachten, of dat je aan het internetten, mailen of communiceren bent, dat vind ik niet asociaal.

Maar dat zal voor een ieder verschillend zijn ;)
Het is niet geheel asociaal, maar in plaats van een spelletje(te whatsappen/emailen) te spelen kan je ook contact met de mensen om je heen hebben ;)
Ik denk dat dat is wat ze bedoelden!
Ik heb zelf persoonlijk niet zo'n zin om andere te praten die ik niet ken.
En zonder telefoon kan je ook asociaal zijn met een boek of krant.
Niet zo zin om met andere te communiceren = a-sociaal.

Niet zozeer in de foute betekenis van het woord, maar dat het minder sociaal is.
Sommige (sociale) mensen vinden het prettig om met onbekenden te communiceren die niet gescheiden zijn door een digitale wereld.

Ik denk dat de GSM ons een erg grote bereikbaarheid en economische voorspoed heeft gebracht, helaas is inderdaad de keerzijde dat de samenleving in het algemeen a-socialer is geworden. Ik merk op mijn werk al dat jongeren tijdens de koffie/lunch liever even achter de computer zitten om te chatten/emailen of surfen. Interactie met dit soort collega's is al moeilijker dan eerst en de brug wordt er helaas niet kleiner op...
Anoniem: 132566 @Laptom2 juli 2011 00:42
Sociaal betekent: je eigen gang gaan, zonder de belangen van anderen te schaden.

Dus gepreoccupeerd/vergroeid zijn met je mobiel, betekent niet per definitie dat je a-sociaal bent, want je schaadt niet zozeer direct of indirect het belang van anderen.
Dat mensen om je heen zich geïsoleerd voelen door jouw 'afwezigheid', daar kun jij niks aan doen. Je bent toch niet verplicht om met anderen om je heen te praten, of dezen aan te staren? (Zou een mooie boel zijn :'))

Je bent pas a-sociaal, indien je de belangen van andere schaadt, door bijv. in een stilte-coupé van de trein te gaan bellen, of in de bibliotheek- dit kan door ongeschreven wet zo zijn (fatsoensnormen, algemene normen v.w.b. het 'maatschappelijk verkeer') of geschreven wet, bijv. bellen tijdens het autorijden.

De GSM- en computer maken het louter makkelijker om met degenen te communiceren, aan wie jij de meeste waarde hecht. Als dat iemand op het werk is, dan is de drang om de communicatie elders te zoeken wellicht ook minder, omdat die behoefte dan ten tijde van het werk wegvalt. Dus wellicht zie jij je collega als a-sociaal, misschien vindt hij jou gewoon minder interessant dan zijn contacten elders... :?
Niet zo zin om met andere te communiceren = a-sociaal.

Niet zozeer in de foute betekenis van het woord, maar dat het minder sociaal is.
Sommige (sociale) mensen vinden het prettig om met onbekenden te communiceren die niet gescheiden zijn door een digitale wereld.
Dat vind ik onzin, als je op perron staat en je praat niet met andere ben je volgens jou asociaal. Daar klopt natuurlijk niks van. Wat wel zou kunnen is als je op het perron staat en word iets gevraagd en je geeft dan geen antwoord, dat is asociaal.

Ik persoonlijk vind die mensen die zo nodig overal en met elke vreemde moeten praten, en ook zo hard dat iedereen die ook in het hokje staat te wachten ze kan horen. Dat vind ik een heel stuk asocialer dan de mensen die netjes stil staan te wachten met hun telefoon in de hand. :)
Anoniem: 127714 @mad_max2341 juli 2011 16:39
Introvert vs asociaal
Een wereld van verschil, een tijdloze ruimte geschikt voor interpretatie.
Wacht eventjes; er is een verschil tussen a-sociaal en anti-sociaal. Asociaal gedrag is een vorm van publiekelijk gedrag waarbij men bewust geen rekening houdt met andere mensen of de omgeving. Antisociaal lijkt hier heel erg op, enkel kan diegene hier weinig aan doen. Vaak gaat dit samen met aangeleerd gedrag of een persoonlijkheidsstoring.

Omdat we in een informatie-tijdperk leven zijn we simpelweg gewend om altijd en overal met andere mensen in contact te blijven. Aan de ene kant is dit sociaal gedrag, maar je staat er meestal niet bij stil dat andere mensen dit als ongewenst beschouwen. Ik neig dan ook eerder naar antisociaal als asociaal. Hoewel er natuurlijk ook zat aso's rondlopen.
Ik ook niet.

Hetgeen wat ik wel asociaal vind zijn mensen die constant staan te bellen en overlast veroorzaken hierdoor, of mensen die denken dat het cool is om muziek te luisteren via de speaker van hun telefoon om maar een paar voorbeelden te noemen.

Nu ben ik dan wel slechthorend (godzijdank in dit geval), maar ik kan mij zo indenken dat mensen die dat niet zijn er nog meer last van hebben...
Ik heb op de weg terug van m'n werk naar huis meestal geen zin om contact te hebben met mensen (ik praat al genoeg op m'n werk). Maar ik snap het punt wel, er zijn ook veel mensen die ALTIJD met hun telefoon bezig zijn. Mijn Desire Z gaat 1,5 dag mee op 1 accu lading, maar ken er zat die na een halve dag al moeten opladen (ook Desire Z). 8)7 die zijn constant bezig zijn met de telefoon....
De GSM zelf was en is een geweldige uitvinding, SMS en Bellen heeft naar mijn weten niet geleid tot "asocializering". De komst van Smartphones en social media wel maar daar zijn hele rapporten over geschreven.

Hoe werkten die leger telefoons in de 2e wereld oorlog eigenlijk? of was dat een techniek die niet op de GSM techniek lijkt?
Veldtelefoons in WO-II werkten met draad. Vaak diende een batterij als voeding. Er kwam dan ook geen draadloze techniek aan te pas. Wel waren er veldradio's die draadloos werkten, maar dat was meer bedoelt voor de lange-afstandcommunicatie. Daarbij was dit gemakkelijk(er) afluisterbaar, terwijl de veldtelefoon alleen afgeluisterd kon worden door signaal van de draad af te tappen.
Ik weet niet waar jij je info vandaan haalt maar het klopt niet.
Draadloze veldtelefoons hadden een bereik van maar enkele kilometer en wogen een kilo of 50.
Ze (geallieerde) gebruikten deze veldtelefoon's om met de commandopost te contact te houden, vandaaruit liep een bedrade verbinding naar de hogere regionen.
Je ziet deze ook vaak achterop een jeep staan. Zware lompe dingen. Ik heb ze wel eens in mijn handen.
Floor ik ben radiozendamateur, ik heb zelf deze apparatuur gezien in diverse legerdumps. Hetgeen waar jij het over hebt (voor de lange afstand) zijn veldradio's. Bijvoorbeeld een SEM35. Principe is vergelijkbaar met een 'gewone' radiozender.

In WO-II werd de EE-8 veldtelefoon gebruikt. Zie deze site's voor meer info http://www.kadiak.org/tel/ee8.htm en http://www.prc68.com/I/EE8.shtmlDeze werden onderling geconnecteerd met WD1 draad. Supersterk spul want tanks moesten eroverheen kunnen rijden. Ook erg geliefd bij de radiozendamateurs om er een leuke draadantenne mee te maken, maar nu raak ik offtopic.
Floor bedoelt waarschijnlijk de BC1000, dat was een radio voor kort bereik. De SEM stamt van na WOII. Die BC1000's zie je nogal eens in docu's (40 - 48 MHz FM).
Zie: http://www.pa3esy.nl/mili...V/html/ws-31-afv_set.html

Vroeger ca. 1971 heb ik er zelf enige gekocht in de dump en aan de praat gekregen.
Er bestonden ook Walkie Talkies, de BC611, die werkte met buisjes op c.a. 4 MHz AM.
Ook voor de korte afstand, zie: http://www.pa3esy.nl/military/us/army/BC-611/bc611_set.html

Ja ik ben ook radioamateur (PA0HSE).

[Reactie gewijzigd door GreenFrog op 5 augustus 2024 09:12]

In menig WW-II film zijn die dingen te zien, de "radioman" heeft dan hele rug bedekt met grote lompe radio. Maar waren ook handmodellen voor korte afstand, de walkie talkie die door Motorola voor de US leger werd gemaakt.
GSM bellen niet geleid tot asocialisering? Nou juist in de begintijd van de GSM had je veel mensen die er luidkeels door stonden te brullen om te laten zien dat ze zo cool waren met hun mobiele telefoon.

Gelukkig heb die die dingen tegenwoordig voor een paar tientjes dus is dat effect weg, en houden mensen over het algemeen hun gesprekken best rustig. Op het werk lopen de meeste mensen netjes naar de gang als ze een privegesprek krijgen.

Met mensen die internetten op hun telefoon heb ik juist helemaal geen probleem, die vallen tenminste niemand lastig. En voor die tijd had je toch ook al de walkman, krant of boek om jezelf bezig te houden zonder kans op sociaal contact.
.oisyn Moderator Devschuur® @GekkePrutser1 juli 2011 11:53
Op het werk lopen de meeste mensen netjes naar de gang als ze een privegesprek krijgen.
Doe ik ook, maar niet voor mijn collega's. Vind het gewoon niet zo fijn dat iedereen mee kan luisteren met wat ik te zeggen heb (en daarom telefoneer ik ook zachtjes in het OV). Dat ik daarmee tegelijkertijd overlast voorkom is dan mooi meegenomen ;)
bollocks, Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld dat er niet zo maar in een treincoupé getelefoneerd werd. Dat deed je dan lekker op het balkon.
Nu wordt je bijna aangevallen als je iemand aanspreekt die al langer dan een kwartier in de stilte coupe aan het ouwehoeren is.
Dat waren geen telefoons, dat waren gewoon radio's, die toevallig de microfoon en luidspreker in een soort telefoonhoorn hadden zitten.
Anoniem: 399807 @iMars1 juli 2011 23:28
Als ik het journaal zie en er is een onderwerp over scholing en ze laten beelden zien van een schoolplein tijdens lunch of zo, dan zie ik al die kids op een rijtje op bankjes en zo, allemaal individueel spelen met zo'n gsm.

Een op de 4 mensen die ik passer lijkt te spelen met zijn mobieltje. Fietsers doen het ook, valt me echt op.

Overal als ik om me heen kijk zie ik die zwarte gaten, die alle aandacht naar zich toe trekken, zwarte gaten als telefoons. We zijn communicatie verslaafd en er is sprake van information-overload. Misschien valt het mij meer op omdat ik geen gsm heb.

Hoe zielig is het, dat als je met anderen samen bent er nauwelijks een gesprek af kan en eidereen zit in zijn eigen wereldje met zijn gsm te klooien. Als het nog ergens over ging, maar iets zegt me dat mensen elkaar niet texten over die diepere vragen van het leven.

Dat gaat eerder zo:

'Kom je morgen?'
'Nee, kan niet.
''Waarom?'
'Moeder is bitch..
''ah, kk'

Geweldige verrijking, Meer communicatie, minder diepgang...maar er wel voor dokken, per seconde.

Als Einstein met een collega wilde uitwisselen, schreef hij een brief. Als hij nu had geleefd....
Ze communiceren gewoon anders... misschien iets minder real life en in grotere mate vaak via BBM/WhatsApp etc. dus per saldo communiceren ze meer :)

Dat jij je daar aan stoort is toch gewoon jammer voor jou, als het in die groepen normaal is wat maakt het uit...
In de trein als je je verveeld vind ik ok, maar gewoon constant naar de telefoon staren de hele tijd...
In de trein als je je verveeld vind ik ok, maar gewoon constant naar de telefoon staren de hele tijd...
Waar zijn die hordes mensen die jullie tegenkomen die constant alleen maar naar hun telefoon kijken? In wat voor omgeving is dat dan? Thuis? Op je werk? Ik zie het namelijk niet hoor..
Mee eens, ik vind het ook asociaal. Mensen die constant met zijn of haar telefoon bezig zijn.
laat me raden, jullie beiden hebben die berichten ingevoerd op een smartphone? :)
Mwoah, het ligt eraan. Ik ben ook veel met mijn telefoon in de weer, maar als ik met mensen ben of ik gesprek dan laat ik hem achterweze, dat is inderdaad asociaal.
En hoe je het ook wend of keert, mensen zoeken sowieso wel ergens afleiding in. De een gaat roken, de ander pakt z'n mobiel er bij.
Fijn dat je dat dan middels een website meld.. :-)
Als ik niet geïnteresseerd ben in wat er om me heen gebeurd dan kan ik ook moeilijk mijn telefoon in m'n broekzak houden. Het feit dat we bezig zijn op momenten dat we niks te doen hebben is alleen maar een verbetering. Door een beetje om je heen staren leer je niks. Op je telefoon sociaal doen op hyves en facebook dan maak je nog altijd contact met anderen. Bovendien als je onderweg al op het internet hebt gezeten en je mail al hebt gecheckt hoef je straks niet meer op de computer als je thuis bent.(al gaat dat niet altijd zo in de praktijk) Een spelletje spelen is goed voor je daar blijf je scherp van en een goeie manier van ontspannen. Ik zal eerlijk zeggen, ook ik wordt af en toe wel gek van al die mensen met blackberry's die constand aan het pingen zijn. Je komt er zoveel tegen op straat. Maar opzich is dat niet perse asociaal. Het is pas asociaal op het moment dat je samen met een bekende bent of een gesprek aan gaat en hij zei alsnog niet zijn/haar telefoon weg kan houden. Maar jullie begrijpen nu vast wel hoe het komt dat Twitter zo'n succes is? Hoeveel onzin je daar ook schrijft, er komt altijd wel een gesprek uit met anderen, en dat op momenten dat je je verveeld. De telefoon is sinds de smartphone tijd een geweldig tijdverdrijf en leermiddel geworden.
jaren met zo'n ding gelopen , men verwacht tegenwoordig dat je ook maar overal bereikbaar bent . alleen daarom heb ik het al afgeschaft stuur maar een mail dan kijk ik wel wanneer het mij uitkomt .

prepaid is leuk als je een keer weg gaat met de auto .

voor de rest al die mobiele bel / internet minuten in Nederland zullen genoeg zijn om de bezuinigingen die we moeten doen te kunnen halveren. :+

denk dat er stiekem op jaarbasis aardig wat Zinloze minuten gemaakt worden.

dan heb ik het nog maar even niet over een SMS versturen.
Met ATF3 kon dat ook al.
Het klinkt kort. De ontwikkelingen gaan dus echt heel hard. Het valt me eigenlijk mee dat "slechts" 2/3e een mobiele telefoon heeft, hoewel in Afrika bijna niemand er één heeft..
Juist in afrika hebben ze mobiele telefoons. Vrij veel ook nog.
Inderdaad. Het is veel goedkoper en makkelijker om een mobiele infrastructuur aan te leggen (mastje neerzetten in dorp of stad en klaar) dan om een bedrade infrastructuur aan te leggen met landlijnen die naar huizen lopen.

Juist in landen zoals in Afrika heeft de komst van de mobiele telefoon de communicatie een stuk meer vergroot dan in landen zoals Nederland, waar landlijnen gemeengoed waren.
er zijn genoeg mensen die meerdere telefoons hebben dus die compenseren dat weer
Anoniem: 28557 @Gerjannn1 juli 2011 10:17
hoewel in Afrika bijna niemand er één heeft..
Dat valt ook nog wel mee. Juist doordat er in veel gebieden geen vaste infrastructuur is, hebben veel mensen een GSM, maar geen thuisaansluiting.

Als je kijkt naar een land als Ghana, dat heeft zo'n 16,5 miljoen GSM-aansluitingen. Oftewel zo'n 90% van het officiele bevolkingsgetal (18,9 miljoen).
Niemand? Ga eens kijken op deze pagina hoeveel netwerken er in Afrika actief zijn :P
http://www.mobileworldlive.com/maps/

Er zijn zelfs 3G-netwerken actief in veel Afrikaanse landen. Nog nooit documentairebeelden gezien? Mensen in lemen hutjes die wel gewoon tv en gsm hebben; zo belangrijk wordt het ook daar gevonden.
'Bijna niemand' is toch niet helemaal waar.

Mobiele telefoons in Afrika zitten hard in de lift. Eénderde van de bevolking heeft direct of indirect wel beschikking over een telefoon; vaak nog eerder dan andere luxegoederen zoals een televisie. Beltegoed wordt in veel Afrikaanse landen gebruikt als een belangrijke alternatieve valuta.
Midden in de Masai Mara National Park staan als bomen verklede GSM masten.
( Hekje er omheen.. Leeuwen er omheen rennend. )

Veel Kenianen hebben een mobiel. Sommige zelf met Dual SIM, zodat je twee providers hebt met betere dekking. Safaricom is daar vrij groot. Dit is een dochter van Vodafone.

In Kenia is een satelliet grondstation en er lopen verschillende zeekabels naar toe.
Vaste lijnen worden in 2e en 3e wereld landen volledig overgeslagen. Iedereen gebruikt een mobiel of dongel.
hoewel in Afrika bijna niemand er één heeft
Kom eens onder je steen vandaan joh, in Afrika hebben ze ook gewoon telefoons hoor. Afrika bestaat niet alleen uit landen waar mensen in hutjes wonen.. en zelfs die mensen hebben nog wel eens een telefoon... :)
Anoniem: 382732 @Dennahz1 juli 2011 14:58
Logisch. Als ze positief nieuws laten zien is dat niet goed voor hun inkomsten...
Anoniem: 356920 1 juli 2011 10:10
Dan zijn we al 20 jaar bestraald, en nog in leven ook, heeft dat nu hoop of komen er nog nare effecten naar boven drijven.
Is nogal onduidelijk eigenlijk, best raar want ieder voordeel heeft ook een nadeel.....
Sorry wordt weeral eens gebeld, of bestraald..
Iedereen wordt al miljoenen jaren zijn hele leven elke dag bestraald :) Onder andere door de zon!
Ja er zijn al zoveel verschillende straling, maar al die radio golven en draadloos internet, GPRS, GSM UMTS en noem maar op door elkaar. Kan vast niet goed zijn. En dan te bedenken dat ze elke vrije golflengte uiteindelijk gaan gebruiken word je gewoon 100% bestraald met alle golven en stralingen van dien. 8)7
Vroeger dacht men dat ook van reizen met de trein, dat ging zo snel, dat kan vast niet goed zijn :P In dit geval blijft er echter het feit dat de totale straling van mobiele netwerken vrij marginaal is als je bekijkt hoeveel straling je van praktisch alles anders opvangt.
Een mens is ook eigenlijk niet gebouwd om harder te gaan dan dat je kan lopen, vandaar dat je ook uitelkaar spat als je een ongeluk krijgt met een motor/auto/vliegtuig.
Maar dat betekend niet dat we niet zo hard kunnen gaan, alleen je lichaam is er niet op gebouwd. Een Jachtluipaard kan wel tegen de 90 KMp/u rennen en ook uit de bocht vliegen zonder gelijk van alles te breken.
Anoniem: 394009 @Bulls1 juli 2011 12:48
Gelukkig niet zeg, dan was ik al lang dood geweest. Gelukkig zijn er kreukelzones e.d. om de klap op te vangen.
Ow, gaan we nu dood
Mensen worden al sinds dat men ons ras "mens" noemt al bestraald! Denk eens aan radioactieve straling die overal en nergens vanaf komt! Jahoor, je eigen woonhuis straalt radioactieve straling uit. En als je een nieuwbouwhuis hebt, nog veel en veel meer!

Wat een geneuzel, die straling enzo... Hoe verklaar je dan dat mensen steeds ouder worden, dat men oplossingen vind voor ziektes, oplossingen om onmenselijke taken over te nemen door robots... Jahoor, hou ontwikkeling nog maar even tegen hoor!

Maar dit even terzijde, ik loop al 14 jaar met een mobiel rond! :D Mijn eerste was een Nokia Fridgelike, kan me echt niet voorstellen dat zo'n apparaat nog steeds wordt gebruikt ;)

Edit: misschien was het leuk geweest als dit om 13:37 was gepost ;)

[Reactie gewijzigd door Bartjezz op 5 augustus 2024 09:12]

Mobiele telefonie in het algemeen bestaat al meer dan 50 jaar in Nederland. Vraag maar aan Philips Telecom (nu NEC, toen NSF).
In 1988 kwam siemens met het eerste "mobieltje" de C2, ruim 6 kg zwaar...., en nu vind ik mijn desire z eigenlijk net iets te zwaar:P Geweldig als technologie vooruit gaat:D

Gefeliciteerd mobiele telefonie!
Och mobieltjes zijn al lichter geweest alleen tegenwoordig wil iedereen een megascherm..
Dan van vóór de smarter phones (geen smart phones) waar ik een k750 van S-E al bijreken denk ik bv aan mijn oude Sony-Ericsson T230 van iets van 80 gram. Nokia 8210 van 79 gram, of wat moderner de Nokia 2600 classic van 73 gram, of nog simpeler de Nokia 1680 classic van 53 gram.

Sinds de mobieltjes met (veel) meer functies vanaf de k750 ging het gewicht omhoog. Die k750 was bv al 100 gram, en tegenwoordig wil iedereen een smart phone, bv een galaxy S2 en die zit alweer op 116gram.

Tsja, vroeger ging het om zo klein en licht mogelijk (ik herinner me nog mijn eerste Motorola uit 1998, en dat ik overstapte naar een Siemens M35i een mooie gele en hij had geen irritant antennestaafje! :P). Tegenwoordig wil iedereen weer zo groot mogelijk lijkt het.. Ikzelf stapte in juli 2006 over van mijn S-E T230 naar een S-E k800i, en in het begin vond ik het formaat en het gewicht van de k800i vreselijk. Ikzelf zit inmiddels bij een HTC Legend van maar liefst 126 gram.. :+

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 5 augustus 2024 09:12]

Wat was de C1 dan?
"Er zijn op dit moment wereldwijd 838 gsm-netwerken, met in totaal 4,4 miljard klanten."

Hoe kunnen ze dit weten, daar veel mensen wellicht meer dan 1 telefoon gebruiken (privé / zakelijk / extra)?
In theorie ben jij niet de klant van het zakelijke abonement maar is jou baas/bedrijf waar je voor werkt de klant. Dat die meerdere abonementen af neemt maakt het nog niet meerdere klanten ;)
Als jij 2 abonnementen hebt ben je 2x klant. Ze hebben het niet over het aantal mensen dat een mobiele telefoon gebruikt.
dit herinnert ons er weer even aan wat een grote kolossen de mobiele telefoons van die tijd wel waren :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.