Xperia Play krijgt Android-versie Minecraft als eerste

De Android-versie van Minecraft verschijnt eerst voor de Sony-Ericsson Xperia Play, later volgen andere Android-toestellen. Naar verwachting komt het spel nog dit jaar uit. Ook is er meer info over versie 1.6 van het bouwspel voor de pc.

Tegenover website Gamasutra bevestigt Mojang dat de Android-versie van Minecraft tijdelijk exclusief is voor de Sony-Ericsson Xperia Play. De ontwikkelaar zegt dat het bouwspel wordt geoptimaliseerd voor het kleine scherm en de gamepad van de telefoon. Hoeveel het spel gaat kosten en wanneer het precies uitkomt, is nog onbekend. De iOS-versie van Minecraft is gepland voor een release dit jaar.

Markus Persson kondigde op zijn weblog aan dat versie 1.6 voor de pc 'deze week' verschijnt. Naast het verbeteren van bugs brengt de update de mogelijkheid om in multiplayer-potjes de Nether-dimensie te betreden. De pc-versie wordt op 11 november van het bètalabel ontdaan.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Bart de Water

Nieuwsposter

25-05-2011 • 11:51

74 Linkedin

Reacties (74)

74
63
36
1
0
4
Wijzig sortering
Ok ik ken het spel niet en een spel is meer dan graphics alleen, maar dit is toch niet echt reclame voor ‘dé gametelefoon‘ in mijn ogen...
Dat is hoe het spel op elk platform er uit ziet afaik. Ook op de PC
Anoniem: 307286
@Blokker_199925 mei 2011 15:45
Nee dat filmpje is gewoon de PC versie, en dan ook nog eens op een vrij dikke PC gezien de draw distance en framerate.
Minecraft heeft al meer verkocht dan de meeste AAA titles doen op eender welk platform terwijl zo nog maar sinds kort een andere betaalmethode dan Paypal accepteren. Ow ja, hij is nog in beta. Daar komt nog eens bij dat ze tot nu toe 0,0 hebben uitgegeven aan reclame.

Ik snap trouwens niet waarom de graphics zo een probleem zijn? Het is niet dat alles er wazig uitziet, het bestaat gewoon allemaal uit blokken. Als je een bol bedoelt maar eigenlijk een kubus toont is het lelijk (denk de puntige gezichten van 5-10+ jaar geleden). Als je gewoon een kubus wilt tonen en je toont een kubus dan volstaat dat toch perfect? Het feit dat alles uit kubussen bestaat is juist één van de redenen waarom het zo populair is: bouwen is echt een eitje! Iedereen kan exact bouwen wat hij in gedachten heeft in dit spel zeker als je gaat kijken naar andere spellen (ik denk aan gmod bijvoorbeeld) waar het bouwen echt moeilijk en frustrerend kan zijn. De simpele stijl van het spel jaagt mensen ook niet weg. Als je een let's play ziet van minecraft denk je "dat kan ik ook! maar beter!"
Anoniem: 196662
@Niosus25 mei 2011 15:46
Een van de dingen die snel storen is een te klein aantal sectoren dat wordt gecatched. Als je ganse dagen in je mijn zit geen probleem. Maar als je graag buitenloopt en op trektochten gaat is het zeer lastig dat de view distance minimaal 3keer verder zou moeten gaan.
'T is vreselijk om op te korte afstanden overal afgekapte bergen te zien. Of als je in je wachttorens staat zie je enkele clusters land en veel te veel blauw waar eigenlijk land hoort te zijn.

Bij vele blokken zie je soms ook moeilijk waar de ene eindigt en de andere begint. Of omgekeerd bij bijvoorbeeld glas zit er aan irritante ring rond waardoor je na een projecte met glas die texture meteen gaat aanpassen naar iets randloos. (een van de vele voorbeelden dat MC mods nodig heeft om leuk te zijn maar vandaag is het nog steeds irritant om die mods te gebruiken en up-to-date te houden)
Draw distance mag inderdaad hoger, de textures mogen een hogere resolutie hebben maar texture packs zijn toch ni zo moeilijk om te installeren?
Bedenk wel dat als je op trektocht gaat waar je nog nooit eerder bent geweest, hij alles helemaal moet gaan maken? Elk blokje dat je ziet wordt willekeurig gegenereerd. Dit is niet in één keer gebeurd, maar gebeurd on-the-spot. Anders ben je veel langer bezig met het laden van het level waar hij hem dus eigenlijk maakt!
"8339097 registered users, of which 2301786 (27.6%) have bought• the game."

Van de site, hoewel de game er niet fantastisch uitziet, is het zeker een van de beter verkopende spellen. Zeker wanneer je op een platform zit waar je het meer casual publiek kan aanspreken (degene die geen beta van het internet willen kopen), dan lijkt me dat zeker geen slechte reclame.

Dit is het spel laat zien dat een spel is dan meer dan graphics alleen. Dus het beste voor een platform dat niet de beste graphics eruit kan toveren.
Dus we gaan weer lekker old school doen? Niks mis mee, nou nog die brushmaps de prullebak in en we kunnen weer lekker in het cyberspace van de jaren 80 rondwaggelen:)
Minecraft is nog redelijk zwaar, vergis je hier niet in!
Anoniem: 307286
@jeffhuys25 mei 2011 15:53
Zwaar voor de CPU die het hele inefficiente zooitje moet doorberekenen, je GPU hangt erbij en verveelt zich te pletter. Of je moet echt een i7 met een Geforce 2 MX erin draaien, dan zou je tijdens particle effects misschien net GPU limited zijn.
Anoniem: 196662
@jeffhuys25 mei 2011 15:48
Zwaar = inefficiënt

En dat verschil is er maar minimaal doordat het managed code is. Notch is creatief maar game engines had hij iets langer over moeten nadenken.
video ziet er wel grappig uit, maar ik ga er nooit aan beginnen. 't blijkt verslavend te zijn :D.
Dit is ook niet een game om aan te beginnen, maar je moet gewoon een paar uurtjes singleplayer ff doen... }> (vervolgens ben je verkocht...)

De mooiste en grappige momenten beleef ik met vrienden op een eigen server om een gigantische base te maken, te farmen, samen de dungeons in te gaan en melige zin hebben.

Het wordt tijd dat er een universeel bluetooth toetsenbord / gamepad komt voor de gsm, dat door alle games wordt gesupport.
Dan kon het nog wel eens heel hard gaan!
Zelfs zo verslavend dat als ik buiten ben spontaan tegen een boom begin te meppen in de volle overtuiging dat ik er zo een blokje uit mep en dat de rest van de boom magisch boven de grond blijft zweven, dat ik 'snachts op moet passen voor zombies!
Minecraft, ze hebben daar een goede marketingafdeling zeg, ik hoor er meer over dan van games als World of Warcraft! Dat is toch wel een hele prestatie.

De afgelopen tijd zijn ze echt vaak in het nieuws geweest ook!
Ze hebben niet eens een marketingafdeling ;)
Spellen als Minecraft verkopen zichzelf, letterlijk. :+
Maak een verslavende game met leuke gameplay en je krijgt vanzelf mond op mond reclame ;)
[mond tot mond reclame mag ik hopen? Anders wordt het wel erg intiem allemaal!]
Wat ik alleen niet snap, is waarom ze het (nu) uitbrengen op één telefoon ipv gewoon op de Market. Werkt het zo kut dat het alleen op die ene telefoon aan de praat gekregen is ofzo?
Daar wordt natuurlijk door SE voor betaald, net als sommige games eerst op de PC komen en dan pas op consoles of andersom, soort exclusives maar dan binnen Android, ter promotie van de SE Play ;)
Alsof een spel alleen uitkomt op PC's van Dell, en daarna pas voor alle andere merken en niet-merken :?
Mafia 2 saboteerde AMD kaarten behoorlijk, hij bleef ook maar zeuren dat de FPS te laag was, zelfs als je hem op 40FPS kreeg (door de PhysX map te verwijderen).
Dat is ongelofelijk slecht voor android natuurlijk....
Nee hoor, Android is gemaakt om met zichzelf te kunnen concurreren ;)

Slecht voor de consument hooguit, maar zeker niet voor Android!
Goed te lezen dat de game ontwikkelaars Android ook als volwaardig platforum zien en hier ook een spel het eerste op relasen.


Ik bedenkt me net, heeft het er misschien mee te maken dat Sony ook de uitgever is voor dit spel?
Mojang is de ontwikkelaar en uitgever van het spel. Sony heeft hier niks mee te maken.
Er staat niet dat Android het als eerste krijgt, er staat dat de Xperia Play hem exclusief krijgt in het begin met Android. Het is nog steeds mogelijk dat iOS hem eerder/gelijktijdig krijgt.
jongens, waar gaat dit over? ten eerste, hoezo "als eerste" releasen, minecraft is toch al jaren op de pc aanwezig en tot nu toe zijn alle beta updates gelijktijdig uitgebracht voor alle platforms. en dit is logisch, want minecraft is geschreven in het cross-platform java. android is zelfs een stripped down linux versie met een java schilletje er omheen. het enige wat verschilt tussen windows en ios versies is de launcher. dus het zal gelijktijdig uitkomen voor beide platformen, en als het goed is ook voor android gezien de minecraft for android versie waarschijnlijk alleen een paar mobile optimalisaties hoeft te ondergaan (lichter particle en lighting system, andere besturing, andere library's gebruiken voor bepaalde dingen zoals graphics) maar de "core" code zou als het goed geschreven is misschien zelfs het zelfde zijn op de pc, ios en android. :)
Nee hoor. Dit is gewoon Sony die een zak met geld neerlegt, zodat de Play zich kan onderscheiden van de rest.
Mede om op deze manier willen ze de US launch op gang te krijgen, daarom is het vandaag in het nieuws.
Ik vraag me af of SE hier een zak geld voor neerlegt. Volgens mij is deze game niet echt bekend bij het grote publiek. Het is vooral populair onder ons, tweakers, en wat nostalgische gamers die graag weer terug gaan naar het grafische niveau van Duke 3D. Niet dat dat erg is of zo, ik vind 't ook zeker leuk maar bij het grote publiek is dit geen bekende game.
Sony, uitgever van Minecraft? Wat? Heb ik iets gemist?
Dit lijkt heel erg op Tegra Zone exclusieve apps.. Sony doet ook altijd exclusive maar dit is geen Sony maar Sony-Ericsson. Dus ook Sony? Fragmentatie begint wel hele erge vormen aan te nemen... :( geef mij maar iOS of WP7 of een echte consistente Android zonder crapware en fragmentatie ala Nexus.

[Reactie gewijzigd door Hyperik op 25 mei 2011 13:18]

Tsja, de andere apps hebben nou eenmaal de gamepad niet, en met de tegra exclusives heb je dat de andere mobieltjes de power niet hebben (of iniedergeval niet gegarandeerd kan worden), dit laatste zie je ook terug met oude iPhones/pods die nieuwe functies spellen/niet meer kunnen draaien. Persoonlijk ben ik juist blij met de fragmentatie, zo kun je veel beter een device nemen die aan je wensen voldoet en het merendeel van de apps draait toch wel op de meeste telefoons. Teven staat er dat dit spel eerst voor de play uitkomt, later zal die waarschijnlijk op meer android toestellen komen.
Exynos, Tegra of een Qualcomm duo core... Tja, welke zou volgens jou aan je wensen moeten voldoen... 8)7

Dit is een geforceerde fragmentatie van Nvidia, ipv de "standaard" te gebruiken moeten ze perse weer een chip op de markt gooien waarbij door sponsering bepaalde spellen alleen op Tegra kunnen worden afgespeeld.
Ik denk dat Mojang het het eerste op de Xperia Play released omdat deze nog niet zo lang geleden uit gekomen is en eigenlijk vrijwel speciaal gemaakt is om spelletjes op te doen ;) Dan is minecraft natuurlijk een zeer leuke aanwinst!

Nu nog een versie die op de N900 / Maemo / Meego draait! _/-\o_
als je voor de n900 een java runtime hebt draait minecraft daar wss gewoon op hoor. alleen moet je iets zien te vinden op het gebrek aan een muis.
Ik bedenkt me net, heeft het er misschien mee te maken dat Sony ook de uitgever is voor dit spel?
Hoe kom je hier bij? Want dit lijkt me sterk.
Dat filmpje is echt win. En goed ook dat 1.6 uitkomt. Maar of Minecraft nou lekker speelt op Android (touchscreen??) , daar heb ik mn twijfels over.
Dat filmpje is echt win. En goed ook dat 1.6 uitkomt. Maar of Minecraft nou lekker speelt op Android (touchscreen??) , daar heb ik mn twijfels over.
Überhaupt over het spelen van spellen op telefoons. En dan heb ik het niet zozeer over de bediening: daar wordt al aan gedacht (voorbeelden zijn de Xperia Play en verschillende modificaties om een Wii Classic Controller over Bluetooth te gebruiken).

Het probleem van GSM's in het algemeen en smartphones in het bijzonder blijft de accuduur. Het is jammer als een DS of een PSP ermee ophoudt, maar je bent tenminste nog bereikbaar. De meeste Smartphones hebben tegenwoordig moeite om een dag zonder opladen te halen met 'normaal' gebruik en hebben al veel sneller een oplaadsessie nodig na intensief gebruik. Spellen spelen is nog eens een negatief effect op de accuduur daarbovenop.
Daarom heb je waarschuwingen zodra je nog maar 20% batterij hebt, en daar kan mijn xperia play nogwel 12 uur van leven met licht gebruik als ff mail, buienradar enzovoorts checken zo nu en dan.
Notch heeft ook een foto op zijn Twitter account geplaatst met een vroege versie van het spel (voor de XPeria Play dus). http://twitpic.com/529isk

Hier is te zien dat de mobile versie "Minecraft: Pocket Edition" komt te heten.
Beetje misleidende titel, het gaan om de Android--versie VAN minecraft, niet een Android-versie welke Minecraft heet!
Lame. Minecraft is leuk, maar crap proberen te verkopen door er een spelletje op te zetten? No thanks.
Je hoeft het mobieltje toch ook niet te kopen :+ Zoals er in het artikel staat is het Minecraft voor Android, betekent dus dat het ook naar andere mobieltjes zal komen ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee