YouTube maakt live-streaming mogelijk

YouTube gaat het per direct mogelijk maken evenementen live te streamen. Geselecteerde accounts krijgen daarbij de mogelijkheid opnames realtime via YouTube te streamen. Consumenten kunnen de dienst vooralsnog niet gebruiken.

YouTube heeft al eerder specifieke evenementen live gestreamd via zijn website, maar in die gevallen ging het om op zichzelf staande gebeurtenissen die bij hoge uitzondering live gestreamd werden. De videowebsite wil met de uitrol van YouTube Live echter het structureel live streamen ook voor geselecteerde partners mogelijk maken. De dochteronderneming van Google geeft hierbij aan dat gedacht moet worden aan concerten, sportevenementen of interviews.

Via de Live-website moet het mogelijk zijn geplande livestreams aan een persoonlijke kalender toe te voegen en een melding te krijgen wanneer een gepland evenement uitgezonden zal worden. Het bètaprogramma zal in eerste instantie alleen accounts waarmee YouTube goede ervaringen heeft toegang tot de dienst geven. Op termijn zouden duizenden partners hun content live moeten kunnen streamen. Kijkers van een livestream kunnen via de reacties met elkaar praten over de streams.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Willem de Moor

Redacteur

08-04-2011 • 19:42

63 Linkedin

Reacties (63)

Wijzig sortering
Dat klinkt erg goed:D Ben benieuwd of er zo leuke concerten en andere evenementen live gestreamd worden.
Om live concerten uit te zenden zal Youtube wel een flinke bak geld neer moeten leggen aan de artiest(en). Of er bij die partners die genoemd zijn veel artiesten zitten betwijfel ik.

Lijkt me ook leuk om een via een fatsoenlijke livestream een Keynote te volgen.
Zou je eigenlijk iets moeten hebben dat je direct van je mobiel kan streamen naar Youtube :P Het liefst nog in HD en als het kan 3D :+ Kan je één iemand naar een concert sturen en thuis op de tv die youtube stream aanzetten ;D Volgens mij had je al zoiets wat je kon doen met de Nokia N900 uit m'n hoofd. Weet niet meer precies wat het was. In ieder geval niet op youtube.

@Enes_81, Ja dat is precies wat ik bedoelde :)

[Reactie gewijzigd door Hedva op 8 april 2011 21:05]

japan loopt daar al jaren op voor: niconicodouga (de japanse tegenhanger van youtube) staat dat al een tijdje toe. het kost wel "punten" maar die kan je verdienen door normaal actief te zijn op de site.

en iets losstaands bijvoorbeeld ustream.
of http:/nl.justin.tv

legio mogelijkheden al dus
Of zelfs web-ip cammen vanaf je android telefoon. Minimum telefoon voor een 720 m4a stream met mono geluid is een Snapdragon op 1ghz.
Kan de ontvanger gewoon bekijken in een java applet online met 30fps. En dan doorsturen naar derden.

Masar goed, youtube moet alles natuurlijk wat groter aanpakken. Zowel justin, als stickam, als toenmalige Qik hebben ernistige capaciteitsproblemen op het moment dat er meer dan een handvol kijkers komen.

Als je als Youtube zijnde dit wilt doen, kan je rekenen op een duizendtal kijkers tegelijk. Hele andere koek.
koop FMS of download gewoon red5 of hxvid/hxis en je kunt het zelf streamen.
@Hedva, Volgens mij bedoel je Qik, heb dat een jaar of 2 terug wel eens gebruikt i.c.m mijn Nokia n82 werkte toen best wel aardig. Intussen is het overgekocht door Skype.
Hallo,

Dat bestaat al, oke, niet via Youtube, maar er bestaat een website waar je vanaf je mobiel direct video naar toe kan streamen (en je vrienden kunnen daardoor live mee kijken naar wat je aan het doen/ of te vertellen heb. Zie http://bambuser.com/ voor meer info.
Ik denk dat het wel "gewoon" zou lukken met benefit concerts. Een liedje, en dan een paar seconde reclame. Er zijn zeker mogelijkheden.
Er zijn altijd grote producers welke Youtube wel als een positieve ontwikkeling (denkend aan bijvoorbeeld VEVO) en die mogelijk geïnteresseerd zijn in het live streamen van content.
Lijkt me ook leuk om een via een fatsoenlijke livestream een Keynote te volgen.
Wat dacht je van normale TV kanalen?
http://www.youtube.com/user/AlJazeeraEnglish
De 2e video window van boven is a live stream. Je kan al een tijdje (ieg sinds de recente opstanden) gewoon de hele dag kijken.
Youtube kan dat wel (deels) betalen met reclame inkomsten wanneer ze 1 miljoen kijkers hebben, zoals het bij TV ook gaat. Het zal me niet verbazen als livestreams straks ook reclame hebben. Je kunt er niet omheen, gigantische bakken dataverkeer kosten gewoon geld.
En wat als de artiest het zelf wil?
0Anoniem: 264902
@SquareOne9 april 2011 13:00
Zoals Yokozuna aanhaalt, idd reclames tijdens de streams. Maar er zullen ook genoeg events zijn die willen streamen, daar rekenen ze in eerste instantie op denk ik.
ik zie het wel zitten om evenementen als de E3 en CES live gestreamed te zien, veel presentaties worden dat al, maar vaak op nogal semi brakke websites waarbij of de kwaliteit beroerd is, of de stream niet snel genoeg in laad en ook niet goed in laad.

Als de streaming diensten van youtube net zo goed zijn als de rest van googles producten dan zie ik het rooskleurig in.
Presentaties als die van sony en microsoft op de E3 zijn wel iets waar ik jaarlijks naar uit kijk.
Ik vind persoonlijk tegenwoordig de snelheid van youtube zeer ondermaats. Ik kan meestal geen 720p fimpjes meer zien zonder te moeten wachten op het laden (hoewel men internetsnelheid van 40Mbit dit zeker en vast toelaat) en op piekmomenten valt het zelfs voor dat ik op een filmpje van 360p moet wachten zodat ik geen onderbrekingen krijg tijdens het afspelen.
Ik heb daar eerlijk gezegd geen enkel probleem mee met mijn 20 mbit kpn lijn (16 mbit effectief)
Zelfs 1080p kan ik starten en kijken zonder wachten.
Misschien iets mis met je router of provider dat dat probleem veroorzaakt?
De laatste weken/maanden 'hapert' Youtube weleens. Ik zit hier met 40mbit Ziggo (haal 41mbit op speedtest.net, probeer dat eens met ADSL bha!) dus daar ligt het niet aan.

Soms wil een 480p filmpje maar niet bufferen. Dan klik je op 720p en dan is de hele video geladen in 15seconde... Soms werkt refresh/F5 ook prima. Het voelt een beetje als vroeger bij oude PC's, soms hebben ze een tikje nodig om wakker te worden :)
had ik ook, nu heb ik google dns op men router ingesteld en dat gaat een pak beter dan die van mijn isp, ook youtube video's op 720p, en ik heb maar 20Mbps
dan toch liever de world cyber games
een mooie toevoeging van youtube
het zullen nu nog wel goede webcasts worden uitgezonden maar ik ben bang dat we straks nog meer nutteloze troep gaan tegenkomen.
Of juist niet. Zeker niet omdat consumenten het nog niet mogen gebruiken, kunnen allemaal conferenties en andere nieuwe releases worden gestreamed. Lijkt mij in ieder geval erg interessant en vooral ook handig
ik doelde ook op het feit dat het nu nog gecontroleerd is het goed gaat.
op het moment dat consumenten deze mogelijkheid krijgen kan iedereen die een account kan aanmaken een webcast maken en niet iedereen doet dat even serieus
en of legaal, ik denk dat je als google wel zeker wilt weten dat het niet een 'cam versie van de nieuwste film live gaat streamen - @ opening night. :P

als ze dit al doen dan zou het 'naar mijn idee' op z'n minst zo moeten zijn dat gebruikers, een speciale overeenkomst moeten onderteken dat ze geen illigale livestream doen.
anders komt youtube giga in de problemen.
Waar gecontroleerd op moet worden is dat je geen filmpjes met porn of aanzetten tot geweld krijgt, maar dat geldt momenteel al voor normale Youtube filmpjes en dat kun je ook in een contract zetten. Contractbreuk: account gebanned/verwijderd/tijdelijk bevroren. Simpel.

Verder, als je het over "kwaliteitscontrole" hebt, dat lijkt me op LANGE termijn nutteloos. Kwaliteitscontrole zou een belachelijk systeem zijn dat niet past in Youtube's grotendeels vrije structuur. Als iets zuigt, krijgt het bijna geen viewers, dus neemt het ook bijna geen bandbreedte in beslag voor Youtube. Als iets blijkbaar interessant is, kijken veel mensen, kost het veel bandbreedte, maar dat komt omdat er vraag naar is. Prima systeem.

Regels moet je alleen in het leven roepen waar deze noodzakelijk zijn. Dan gaat het dus om geweld/porn/haatzaaierij, niet de kwaliteit van de video's. Het publiek bepaalt uiteindelijk wat "kwaliteit" betekent door wel of niet te kijken.

[Reactie gewijzigd door Yokozuna op 9 april 2011 10:16]

Mooie toevoeging. Had er graag gebruik van willen maken, vooral als het later ook terugkijkbaar is, voor bijvoorbeeld mijn streams van SC2.

Time will tell of dit ook naar de consumentenkant komt
Is dat (later terugkijken van streams) niet mogelijk met ustream dan?
Dat weet ik niet, ik gebruik JustinTV waar je wel kan terug kijken, wat voor mij opzich goed genoeg is, maar....

Ik heb het liefst ook op YouTube staan, omdat je daar sneller gevonden wordt dan op JustinTV. Het is gewoon dat YT meer gebruikt wordt. Het overzetten gaat wel, maar als ik een tournooi cast, zoals laatst, dan is het wel een ochtend werk. Als ik dat weg kan halen door meteen op YT te streamen, is dat natuurlijk hartstikke lekker.

[Reactie gewijzigd door Gropah op 8 april 2011 20:24]

Hoort dit bij de 100 miljoen dollar investering van gisteren, of staat dit hier los van?
Het zou er indirect mee te maken kunnen hebben, echter die investering gaat specifiek over het (laten) aanmaken van content. Een live evenement zou daar onderdeel van kunnen zijn, bijvoorbeeld doordat Google de exclusieve uitzendrechten van bijvoorbeeld een concert koopt. Maar ik geloof niet dat dat winstgevend zou zijn.
Nice, hopen dat dit ook bij sport wedstrijden kan, dat je een abbo ervoor neemt of zo.
Jep. Ik zou gerust wat geld over hebben om alle vechtsportevenementen live te kunnen zien. (de meeste kunnen we hier in NL überhaupt nieteens ontvangen...) Voetbal, wielrennen enz. boeit me niet zo, maar kickboxen en MMA wel enorm! Zou prachtig zijn als ik DAT een keer met vrienden voor de TV (aangesloten op de PC) kan kijken.
Ziet er allemaal netjes uit en wat betreft voorgaande experimenten met de live stream van google heb ik erg goeie ervaringen, maar is wel jammer dat het niet voor iedereen beschikbaar is. Ook al zullen ze bij ustream er wel blij om zijn.
Ik zie hier wel brood in voor prive gebruikers, aangezien er heel veel clients voor YouTube zijn (in settop boxes, sat decoders, televisies) en je zo geen andere streaming video site nodig hebt (zoals Orb, etc) waar de ondersteuning veel slechter van is.
Nice!
Echter ga ik ervan uit dat de content per regio gelockt zal zijn... Maar ik hoop er natuurlijk niet op.
Tennis en Formule 1 streamen from where-ever. Mijn Digitenne kan het dan wel shaken denk ik ;)
Met de huidige service van youtube zal het nu wel helemaal huilen worden. Op sommige dagen krijg ik nauwelijks filmpjes geladen, waar ik ook ben.

Ik denk dat youtube zo langzaam aan het dichtslibben is met zooi en reposts. Bijvoorbeeld de hele rickroll rage, dit sloeg nergens op (en is gewoon een cool nummer!) en toch werdt het 1000x opnieuw geupload.

Youtube kost Google trouwens geld, ze verdienen er bijna niets mee. Als het geheel zich terug verdient zal het veel zijn.

Ook is te merken dat er bedrijven opduiken die filmpjes ''overnemen'', vimeo bijvoorbeeld. Ik vraag me af wat er achter de schermen aan de hand is met Youtube maar volgens mij is het niet veel goeds.

En dan heb ik het nog niet eens over de amerikanen die sommige films eraf proberen te krijgen (copyright inbreuk, onrechtmatig gebruik van liedjes, ...)
Ik herken deze problemen helemaal niet ?
Ik heb ook geen last van de problemen die jij beschrijft. Heel af en toe word ik nog wel eens gerickroll'd, maar daar kan ik wel om laggen. Ik heb eerder het gevoel dat het steeds beter gaat met youtube!
Weezy waiter doet nu een live stream.
Heel eventjes gekeken. Opzich zitten er wat issues in, zo loopt het geluid niet synchroon en in de eerste 3 seconde kreeg ik artifacts in beeld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee