De topman van de Virgin Group, Richard Branson, heeft een nieuw project aangekondigd. De magnaat heeft Virgin Oceanic opgericht, een onderneming die tot doel heeft de oceaanbodems te verkennen. Google levert een bijdrage.
Met de nieuwe dochteronderneming Virgin Oceanic wil Branson de laatste onverkende grenzen van de aarde opzoeken: de oceaanbodems. Daartoe werd een onderzeeër ontwikkeld die aan een vliegtuig doet denken en vierentwintig uur lang onder water kan functioneren. De onderzeeër is opgetrokken uit koolstofvezel, titanium en een koepel van kwartsglas. Dat moet het apparaat sterk genoeg maken voor de diepste troggen, zoals de Marianentrog.

De laatste bemande onderzeeër die het diepste punt van de oceaan, op ongeveer elf kilometer diepte, onderzocht, was de bathyscaaf Trieste. Behalve de Marianentrog moet de onderzeeër van Branson ook de diepste plekken van de vier andere oceanen opzoeken en in kaart brengen. Daartoe is het vaartuig uitgerust met mapping-technologie van Google, dat de zeebodem in kaart zal brengen. De data komt uiteindelijk in Google Earth terecht.
Bovendien wordt tijdens de duiken videomateriaal in hd-kwaliteit geschoten. Eenmaal op diepte kan het vaartuig nog ongeveer tien kilometer oceaanbodem in kaart brengen, met een kruissnelheid van drie knopen. Naast Google participeren onder meer de Scripps Institution of Oceanography, de universiteiten van Southern California en Hawaii en het Monterey Bay Aquarium Research Institute. De diepzeeduiken moeten mogelijkheden bieden voor onderzoek.