Nokia Siemens Networks demonstreert 200Mbps via hspa+

Netwerktechnologiebedrijf Nokia Siemens Networks heeft op telecombeurs CTIA Wireless in de VS een mobiele verbinding met een snelheid van 200Mbps gedemonstreerd. De techniek werkt met hspa+, een snellere variant van hsdpa.

De demonstratie werd uitgevoerd met nieuwe apparatuur, die telecomproviders moeten aanschaffen als ze de snelle mobiele verbinding aan hun klanten willen aanbieden. Het is nog grotendeels onduidelijk welke providers plannen hebben om dergelijke hspa+-snelheden op hun netwerk mogelijk te maken.

In Nederland wordt ook gewerkt met hspa+, maar de snelheden zijn nog beperkt. T-Mobile kondigde aan nog dit jaar zijn netwerk te upgraden, zodat het hspa+-snelheden kan bieden en Vodafone gaat binnenkort in een aantal steden 28,8Mbps-verbindingen aanbieden. In de Verenigde Staten was T-Mobile in de afgelopen tijd ook bezig om de snelheid te verhogen via hspa+, maar de telco wordt overgenomen door AT&T, die zich op lte focust.

De hspa+-verbinding die Nokia Siemens Networks heeft ontwikkeld, mag zichzelf bestempelen als 4g. Bij 4g via lte wordt momenteel gewerkt aan een 1GBps-standaard. Daarnaast zijn er nog nieuwere 4g-netwerktechnieken, die lte-advanced en wman-advanced worden genoemd.

Door RoD

Admin Mobile

25-03-2011 • 10:19

26 Linkedin

Reacties (26)

26
26
16
1
0
2
Wijzig sortering
Komt deze techniek in nieuwe Nokia toestellen? En zo ja, wanneer?
@tweaker2010: nee. Dit is een netwerk technologie. Dat houdt dus in dat het netwerk hiermee uitgerust kan worden. Nokia Siemens Networks is een bedrijf dat dit soort hardware levert. Dat er "nokia" staat betekent dus niet direct dat het in je gsm komt te zitten. Alcatel-Lucent is er bijvoorbeeld ook een. Ook hoofdzakelijk network hardware e.d.

Ik woon in Polen en er zijn hier al een aantal netwerken die 4G aanbieden middels HSPA+. LTE is nog steeds in aanleg. Zelf heb ik een mobiele internetverbinding waarmee ik tot max. 21MBit kan interneten (down stream dan he)

HSPA+ zit al in redelijk wat toestellen ingebouwd, dus als het netwerk het ondersteund kun je er direct gebruik van maken. Verder heeft het ook als voordeel dat het HSPA+ netwerk als positieve bijwerking heeft dat je een betere 3G dekking hebt. Dus ook oudere toestellen zullen beter op 3G presteren en dus meer richting de theoretische max presteren.
Totaal nutteloos voor een smartphone, de HTC Thunderbolt haal in de USA op het 4G netwerk zo'n 20mbit up en down maar de accu is wel binnen 6 uur leeg, handig hoor :P
Deze technieken zullen niet beperkt blijven tot alleen de gsm's. Je hebt straks als internet verbinding thuis een 4, 5 of 6G verbinding(er staat dus een vaste ontvanger thuis). Loop je de deur uit met je gsm, dan heb je nog steeds deze verbinding (want dat heb je via een abo afgekocht). Dat je accu binnen 6 uu leeg is kan goed kloppen, maar ook deze techniek staat niet stil. En in zeker zin klopt het wel dat je op je GSM deze snelheid wellicht niet nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door roger_s op 25 maart 2011 11:23]

Vandaag de dag worden mobiele netwerken niet meer alleen voor smartphones gebruikt. Hoeveel mensen maken op hun laptop niet gebruik van mobiel internet? Lijkt mij erg lekker om met 200MBps te kunnen downloaden waar je ook bent. ;-) Natuurlijk zal de snelheid wel afhangen van je signaalsterkte, maar als je 200MBit hebt bij zeg maar vol bereik zul je op zijn minst nog 40-50MBit overhouden bij 1 a 2 streepjes en dat heb je echt wel overal zo'n beetje.
Zeker wel vetjes dat je zo snel internet op je mobiel kan hebben. Ik vindt dat het nu al redelijk snel gaat met het internet op mijn mobiel.

Maar je moet natuurlijk ook wel een mobiel hebben die de snelheid aan kan. Aan het internet ligt het natuurlijk niet aan, maar een mobiel moet ook wel de goede hardware hebben om aan die snelheid te voldoen. Dus maar wachten op een dual-core mobiel die de snelheid wat beter aankan ;) :)
Anoniem: 247804
@Diigii25 maart 2011 11:06
inderdaad, men zit nu binnen 1 min. op hun datalimiet :P

leuke ontwikkeling, maar voordat dat standaard (implemetatie zal wel een paar jaar duren) wordt zullen de telco's toch iets aan hun internet abbo's moeten doen, anders is het de spreekwoordelijk vlag op een strontschuit qua techniek.
Anoniem: 8510
25 maart 2011 10:36
Bij 4g via lte wordt momenteel gewerkt aan een 1GBps-standaard
1 GIGABYTE per seconde? Moet dat niet een kleine B zijn?
Dit moet inderdaad 1 Gbps zijn, het linkje dat naar het artikel verwijst van de nieuwe 4g standaard staat:
De netwerktechnologie biedt snelheden tot 1Gbps en zou daarnaast geschikt zijn voor bepaalde vormen van draadloze communicatie
Mobiel richting de 1Gbps draadloos terwijl gewone LAN connecties nog op 1Gbps blijven steken? Laat 10Gbps voor thuis eerst eens betaalbaar worden, daar heb je meer aan dan dit soort idioot snelle draadloze verbindingen.
Ik vraag me af of dat wel de toekomst is. Ik denk dat wireless data verbindingen, ook voor thuis, meer flexibiliteit afdwingen.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door roger_s op 25 maart 2011 10:34]

Beveiliging wordt meer een issue, draadloos is toch makkelijker te verstoren dus minder betrouwbaar. Latency kan een issue zijn. Ik wil gewoon betaalbaar 10Gbit, en 200Mbit of zelfs 1Gbit mobiel is zinloos. Vooral als je nagaat dat de meeste mensen zulke internet snelheden niet eens thuis hebben.

En tuurlijk begrijp ik dat het slechts het vastleggen van de standaard is wat niets te maken heeft met het daadwerkelijk toepassen. (10Gbase-T is ook al redelijk wat jaren oud)
Je mag die draadloze technieken welliswaar zinloos noemen, maar vond men tijden terug 10MBit via kabel ook niet meer dan genoeg? Feit is dat er over de jaren heen een toenemende vraag naar bandbreedte zal zijn. Toename in kwaliteit van bijv. streaming video, etc. etc. video-conferencing, etc. etc.

Ik zeg niet dat je die bandbreedte nu nodig hebt, maar ik ben erg blij dat er zulke grote stappen in de ontwikkeling worden gemaakt. Het zou pas echt een probleem worden als we allemaal op 7.2MBps zouden blijven hangen en straks toepassingen hebben waarvoor dit gewoon te weinig is.

Vooruitgang is in mijn ogen goed. Het zal er tevens voor zorgen dat de "oudere" technieken goedkoper worden. Alles een kwestie van tijd ;-) Tenslotte... hoe lang was 100MBit al beschikbaar voordat het "betaalbaar" werd?
Die snelheden zijn de maximum snelheden. De worden vrijwel nooit gehaald. Latency en beveiliging kunnen een issue zijn, maar bedenk je dat we eigenlijk pas met deze technieken aan de gang zijn.
200 mbit op een mobiel netwerk is zeker netjes. Zal dingen als streaming video op mobiele telefoons zeker ten goede komen.
Ik lees/hoor veel over deze ontwikkelingen, LTE, Wimax (4G), 3G upgrades, HSDPA, HSPA, HSPA+.

Sommige technieken uitgefaseerd, andere verder doorontwikkeld. Men lijkt een beetje de weg kwijt te zijn in wat er nu het beste dooronwtwikkeld kan worden.

En laten we wel wezen, HSPA bestaat al sinds 2007. Tests met LTE hebben al bewezen dat 100Mbps te halen is en dat hier de rek nog niet uit is.

[Reactie gewijzigd door roger_s op 25 maart 2011 10:39]

Anoniem: 256386
25 maart 2011 10:38
1. theoretisch al sneller dan adsl
2. hebben we LTE dan nog nodig? (toekomst kijken is moeilijk maar de meeste hebben thuis al jaren genoeg aan 20 mb/s)
3. Met datalimieten heb je er niks aan
Ja, je hebt LTE nodig. En LTE+ en volgende varianten. Natuurlijk op een gegeven moment wordt de verbinding snel genoeg voor gebruikers maar dat wil niet zeggen dat er in de toekomst geen behoefte is aan hogere snelheden. Probeer maar eens een quad HD movie naar je telefoon te streamen ;)

De datalimieten zullen altijd in verhouding blijven staan tot de bandbreedte. Niemand neemt een 1Gbit verbinding met een datalimiet van een 1GB. Providers zullen dus hun datalimieten aanpassen aan de vraag.
Wat ik niet in het artikel terug kan vinden en ook niet in de bron is over hoeveel kanalen deze snelheid gehaald kan worden. 200Mbps is leuk, maar als je dit alleen kunt halen als er maar een zeer beperkt aantal mobiele apparaten verbinding met de mast hebben is het niet echt praktisch. Tevens staat in het bron artikel dat 200Mbps een piek waarde is, de constante doorvoersnelheid zal dus een stuk lager uitvallen.
Desalniettemin is het natuurlijk een prestatie dat deze snelheden al draadloos gehaald kunnen worden. Misschien worden dit soort technieken dan ook een oplossing voor het probleem met fiber to the home, er wordt alleen fiber aangelegd naar de verdeelkast in de staat en vandaar draadloos een verbinding naar de huizen toe gemaakt. Dan hoeven de tuinen van mensen niet open gelegd te worden en zou het misschien een goede oplossing zijn die waarschijnlijk nog goedkoper is ook.
waarom niet gewoon overschakelen op een 1Gbps verbinding zoals ze in "Korea?" van plan waren?

en oke ja... de lijnen liggen er niet.. maar liever naar iets wat een aanzienlijk stuk hoger ligt van snelheid dan gewoon een kleine upgrade.... ik wil er gerust nog een jaartje op wachten ofzo.. maar investeer in iets dat echt een verschil maakt.. ipv dit...
het is al bijna 7x sneller als het snelste wat tmobile NL bied. tevens is dit ook veel sneller als wat veel ISP's zoals ziggo met 120mb bieden voor de vaste lijn internet.
al met al ik vind het een knappe prestatie maar ik zie de toepasbaarheid van deze techniek niet echt op deze snelheid. misschien voor een dongeltje aan een laptop maar dit lijkt mij wel wat een overkill.

oke ooit zullen we dit soort snelheden te langzaam vinden dat we ons werk niet meer mee kunnen doen maar voor komende paar jaar zie ik dit nog niet 123 doorbreken tot een grote markt. misschien een enkel bedrijf die zoiets nodig heeft voor een project.

al met al blijft het natuurlijk een goede ontwikkeling.
Tja ze moeten alles uitmelken hier. Elke 5 jaar upgraden en nog meer geld verdienen.

In Z-Korea word heel veel gesubsideerd, waardoor alles daar veel sneller gaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee