Telecomindustrie werkt aan implementatie 1Gbps-lte-standaard

Grote telefoonfabrikanten en makers van telecomapparatuur willen binnenkort een lte-standaard gereed hebben die geschikt is voor internetsnelheden tot 1Gbps. De techniek, lte-advanced genaamd, is al tot 4g-standaard verklaard.

Bij een 3GGP-bijeenkomst, die deze week wordt gehouden, spreken de telefoonfabrikanten over kwesties zoals licentiedeals. Die moeten ertoe leiden dat bedrijven elkaars patenten mogen gebruiken bij de ontwikkeling van mobiele apparaten met lte-advanced. De verwachting is dat lte-advanced op de bijeenkomst zijn uiteindelijke vorm krijgt, waarna bedrijven beginnen met het ontwikkelen van mobiele apparaten die lte-advanced aan boord hebben. Onder andere HTC, Nokia en Samsung zullen bij de bijeenkomst aanwezig zijn.

Eerder riep de International Telecommunication Union lte-advanced al uit tot 4g-technologie, net als wman-advanced. Lte-advanced is een doorontwikkelde versie van lte, dat zichzelf inmiddels ook 4g-technologie mag noemen. De netwerktechnologie biedt snelheden tot 1Gbps en zou daarnaast geschikt zijn voor bepaalde vormen van draadloze communicatie. Zo moet het onder andere mogelijk worden om temperatuursensoren te laten communiceren met reddingsdiensten, als er bijvoorbeeld een brand uitbreekt.

Door RoD

Admin Mobile

21-02-2011 • 16:22

33 Linkedin

Reacties (33)

Wijzig sortering
1 Gbps met een data limiet van 250 MB.

tja, dan kun je theoretisch in 2 sec door je bundel heen zijn.....

Ze mogen van mij ook wel eerst wat doen aan die datalimieten, enkele uurtjes surfen en je gaat al over je maandelijkse limiet heen.
Is 1gb/'s niet een beetje veel, ik denk dat veel telefoons die snelheid niet aankunnen, het lijkt mij alleen nuttig laptops met mobiel internet handig.

Tuurlijk is hoe sneller hoe beter, maar het gaat nu een beetje te snel
Het gaat ook om de totale capaciteit natuurlijk. Hoe meer totale capaciteit hoe kleiner de kans dat je tegen capaciteitsproblemen aanloopt.

Bovendien is een nieuw protocol waarin er rekening wordt gehouden met de grote hoeveelheid signalling verkeer ook welkom. Da's nu één van de redenen waarom de service op Utrecht CS zo beroerd is: te veel signallingverkeer van mensen die push mail e.d. aan hebben staan waardoor er continu keepalive-pakketjes worden gestuurd via een open tcp-verbinding inclusief umts-signallingverkeer om telkens kort die dataverbinding op te zetten.

Zowel T-Mobile als Vodafone hebben er last van. Heb geen KPN-abo meer, maar het zou me niets verbazen als ook een KPN-mobieltje minder snel kan internetten op Utrecht CS, terwijl daar juist nu 28.8 Mbps hsdpa internet zou moeten zijn volgens de Vodafone-website, en dus ook hogere capaciteit voor zover apparaten hogere modussen ondersteunen :X
Het ligt ook aan het feit dat je per schijf (op die palen weet je wel :P) maar een aantal gebruikers kan hebben. Of je hebt dus meer schijven nodig op Utrecht CS maar sowieso ook meer palen (gezien de schijven op 1 paal de glas verbinding delen)
Er zijn veel landen waar geen goede bekabelde infrastructuur is. Je ziet nu al dat 384kb/s tot 3.6mb/s daar een veel betere alternatief is dan overal kabel, glasvezel of telefoonkabels aan te gaan leggen.

Vergeet niet " biedt snelheden tot 1Gbps"


Tot 1Gbps kan voorlopig ook 40Mbps zijn.
"Een beetje veel"? Hadden ze wat jou betreft dit langzamer moeten maken omdat het een "beetje veel" is? Dit gaat niet over het mobieltje dat je nu in broekzak hebt, maar over alle apparaten die je de komende tien jaar zult kopen.

Los van het feit dat het mooi is dat het technisch mogelijk is, moet LTE (als het net zolang meegaat als UMTS) ons waarschijnlijk tot 2021 voorzien van mobiel internet, dus 1 Gbps lijkt me dan een mooi streven omdat mobieltjes en tablets tegen die tijd wellicht kunnen wedijveren met een stevig hedendaags desktopsysteem. Bovendien wordt het steeds meer een gewoonte dat je data ergens in de cloud staat, en dat moet goed benaderd kunnen worden.

Daarnaast is het zo dat ik weldegelijk grote verschillen merk als ik mijn Galaxy S (telefoon van vorig jaar) gebruik op een 802.11g-netwerkje of op 802.11n Eduroam (a 300 Mbps?) - hedendaagse chipsets kunnen al erg veel data verwerken, en ik denk dat we niet ver van het punt zitten dat tablets zinnige dingen kunnen doen met een Gigabit-verbinding.
Laat ze eerst maar eens regelen dat je voor een fatsoenlijke prijs onbeperkt kan internetten. Zonder dat ik straks voor een paar GB meer betaal dan op de vaste lijn onbeperkt.
Als jij veel capaciteit op een netwerk opeet, dan moet je daarvoor betalen. Als je bijvoorbeeld per maand 1500 minuten belt, dan is het toch ook niet raar dat je daarvoor best wat geld mag neerleggen?

Waarom is dat dan wel normaal als je 5 GB data gebruikt waar de gemiddelde gebruiker nog niet aan de 250 MB komt? ...

Reken ook even voor het gemak uit hoeveel data voice-communicatie kost (met totaal geloof ik iets van 6 kByte/s up+down totaal) en vergelijk dat eens met de kosten van dataverkeer bij bijvoorbeeld Vodafone (waar je nu een tientje voor iedere extra GB betaalt)...

Ik ben blij dat het wat duurder wordt nu zodat mijn verbinding niet serieus geknepen wordt omdat e.o.a. persoon torrents zit te downloaden via hsdpa.

Als je het niet goed vindt kun je ook zelf de miljardeninvesteringen doen die nodig zijn om licenties te kopen, apparatuur te kopen, vergunningen om de zenders te plaatsen, etc. ... misschien kun jij het beter.
Ik denk dat jij het verkeerd bekijkt. Ik kijk liever naar de kosten voor de providers van 1 GB data verkeer. Dit is echt nihil (om en nabij hetzelfde als bij een vaste lijn.) Dit komt omdat het verkeer wat van een paal afkomt gewoon via een landlijn naar een centrale wordt geleid. De enige reden dat het geheel zo enorm duur is is de aanleg (uitbreiding) van het palen netwerk. De conclusie die ik dus trek is dat het gewoon wordt gezien als marge product waardoor de prijzen zo enorm hoog liggen.... Was dit niet het geval hadden ze een jaar geleden de prijzen wel verlaagd want qua kwaliteit is het geheel dr amper op vooruit gegaan :) maar het gebruikers aantal is enorm gestegen (icm 100e mensen die wel internet hebben maar het amper gebruiken)

Nee de providers zien gewoon elk jaar de opbrengst voor de internationale (europese) gesprekken dalen dmv nieuwe wetgeving (elk jaar na de zomer is dr een verplichte prijs verlaging) en zien ze het mobiele internet als ultiem middel om de "verloren" inkomsten terug te krijgen!

Ps. de verspilling van Data komt natuurlijk wel door de mooie OS'en van tegenwoordig. Ik heb al enorm veel mensen gezien (vooral IPhone gebruikers) die niet snappen dat wanneer ze vanuit een app naar het home screen gaan zei de apps niet daadwerkelijk afsluiten en daardoor al binnen 2 weken over hun limiet heen zitten (vermoed dat een groot percentage van het data verbruik door deze domme gebruikers komt).

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 21 februari 2011 17:07]

De meest waardevolle netwerkresource in mobiele netwerken is de frequentieruimte. Dit is wat de schaarste veroorzaakt. Ik heb de berekeningen gezien, en zonder LTE is de operator waar ik werkte over 3 tot 4 jaar door zijn ruimte heen, en dit was in de meest rooskleurige situatie. Dat betekent dat die operator niet meer kan groeien. Met LTE-Advanced was het naar verwachting na 6-7 jaar. Dat hebben kabelboeren niet. En die hebben ook geen overheid tegenover zich die dat weet en er de hoofdprijs voor vraagt. Op dit moment is er nog een schaarste in de antennes, maar dat zal bij de uitrol van LTE overgaan. Deze uitrol kost een paar honderd miljoen en jij als klant wil er niet meer voor gaan betalen, oja, je wil er ook nog gratis de nieuwste iPhone bij twv een paar honderd euro inkoop. Voor de rest kost zo een mobiel netwerk helemaal niets extra ten opzichte van een vast netwerk. Daarentegen betaal je wel meer voor je vaste verbinding. Nederland is overigens een van de goedkoopste westerse landen voor mobiel bellen als je de toestelsubsidies meerekent, mobiel internet is nog wel wat duurder dan het gemiddelde in Europa, maar dat duurt ook niet lang meer.
Onzin. De reden dat de providers nu een datalimiet gaan instellen en zeuren dat het netwerk het niet aan kan is gewoon om de inkomsten van de toekomst veilig te stellen. Mobiel internet is een directe concurrent voor inkomsten uit belminuten en smsen, vergeet dat niet!

Indien de massa het mobiel internet echt gaan ontdekken vallen sms inkomsten weg want iedereen gaat mailen of facebooken. Indien LTE geintroduceerd wordt kan iedereen met goede kwaliteit Voipen. De carriers worden gewoon internet leveranciers en spraak wordt Voip. Het nu instellen van een datalimiet geeft ze de mogelijkheid om later de markt te beheersen in de vorm van betalen per volume eenheid.

De communicatie naar de klant over te weinig capaciteit is pure propaganda! Op die manier wordt als het ware begrip gecreëerd onder de bevolking voor verhoging van de internet tarieven (want dat is het instellen van een datalimiet feitelijk). Vergeet niet dat Nederland een heel makkelijk landje is om dekkend te maken en dat wij bijna de hoogste tarieven van de wereld hebben.
sms inkomsten zijn maar een klein deel van de inkomsten, mede omdat je met een sms bundel voor 10 euro 1000 smsjes kan versturen.
De echte inkomsten zijn de bundeltjes waar iedereen overheen gaat bellen voor 30 cent per minuut en het afronden daarvan.
1 minuut en 1 seconde buiten je bundel en je bent 60 cent kwijt, voicemail die niemand inspreekt etc
Doet niets af aan mijn betoog, carriers gaan uiteindelijk dus nog steeds inkomsten verliezen bij meer gebruik van het data abonnement.
Onbeperkt internetten bestaat niet! Zelfs niet bij vast internet.

Fair Use Policy (FUP) is ook geen onbeperkt internet.

Get over it!
lul niet zo slap mijn FUP is zo goed als onbeperkt van me vaste lijn.

Ik kan zo een paar TB downloaden in 1 maand gaat de isp echt niet over zeuren hoor.

Met telefoons is het gewoon belachelijk en proberen ze dr weer een sla-tje uit te slaan..
Snelheid omhoog 3.6Mbit en limieten van 250MB, 500MB en 1GB.. Als ik datalimieten wil ga ik wel naar belgie :P
Alsof iemand via ze mobiele internet gaat lopen downloaden.. yeah right.. (tenzij je echt niet anders kan, maar zullen er zeer weinig zijn die GB´s gaan downloaden)..

[Reactie gewijzigd door 3DDude op 21 februari 2011 16:38]

Ja en dat geringe aantal wat het dus wel doet verpest het voor de rest. Zijn al vaak genoeg grafiekjes gepasseerd van de top 5% gebruikers die 90% van het data verkeer voor zich nemen.

Voor de gemiddelde gebruiker is 1gig prima te doen, voor degene die zo graag dringend GBtjes wil gaan verstoken op z'n telefoontje staan de telco's in hun goed recht om een limiet te heffen.
Blaat blaat blaat. Als dat echt het geval zou zijn zouden ze bv gewoon een data limiet van 10gb kunnen doen. Gaan normale gebruikers never nooit problemen krijgen en gebruikt die 5% ook geen 90% van je netwerk meer. Nee, in plaats daarvan leggen ze iedereen een limiet van 1gb op. Waarom? Omdat ze dan lekker kunnen incashen. Ze verkopen telefoons waarmee je standaard muziek kan streamen, youtube kan kijken, flash sites etc kan bezoeken, apps kan downloaden etc maar vervolgens stellen ze een limiet in waarbij je dus moet gaan oppassen dat je niet te veel gebruikt maakt van de opties op de telefoon die je provider aan jou verkoopt.
Bij vast internet hier hebben we wel onbeperkt hoor.
Kan best wezen, maar zelfs als ik hier over de 2 TB draai word er niet gezeken. Dat moet ik bij een telefoon nog maar proberen.
Helemaal mee eens. Snelheden worden hoger, datalimieten worden steeds lager. Welkom in de 21e eeuw.
T-Mobile's prijzen voor onbeperkt internet zijn toch best fatsoenlijk? En tegenwoordig vind ik de dekking van T-Mobile ook prima.
Het probleem is alleen dat het niet onbeperkt is en daardoor veelste duur is ;)
T-Mobile is gewoon onbeperkt :S..
Na 1 GB gaat de snelheid dermate omlaag dat het onmogelijk is om echt wat te doen met je telefoon behalve mail ophalen.
En het netwerk (van T-Mobile) is buiten de 4 steden om (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht) niet echt van te spreken....
Ok, maar daar noem je ook wat. Kom op zeg, 1GB op een telefoon. Dat is gemiddeld 34MB ber dag ... Dat er dagen tussen zit van meer dan 30MB ok, maar elke dag? Dan vind ik het ook logisch dat je niet genoeg hebt aan een standaard abbo en dat je een duurdere 'moet' nemen.
Zelf het duurste abonnement (W&W Plus Vast) heeft een limiet van 2Gb. Ik heb verschillende Gmails (prive en zakelijk) en een exchange (via TouchDown) en verschillende services (denk aan weer, twitter, online fotoboeken, online notitie software zoals Evernote etc).
Daarmee haal ik vaak de 2Gb per maand wel... Heb het nu al 2x gehad dat ik een sms kreeg van T-Mobile dat ik op 75% van mijn dataverbruik zat. Uiteindelijk ook een keer teruggezet naar rooksignalensnelheid (2G)... maar gelukkig sluiten ze je niet af.

Ik heb hiermee dus net voldoende... Als je meer wilt kun je als particulier niet veel meer. Er zijn wel luxere pakketten, maar hier zit je gelijk aan 60 Euro per maand te denken. Deze pakketten kun je gewoon telefonisch met de verkoopafdeling regelen. Dat valt natuurlijk onder maatwerk ;-)
Daarmee ben je dan ook geen gemiddeld gebruiker meer; wat je hier beschrijft is geen normaal gebruik van een telefoon, dat is laptop gebruik. En daar hanteren ze nou eenmaal andere abonnementen met andere prijzen voor.

Ik krijg het met m'n iPad in ieder geval niet voor elkaar om op een drukke dag meer dan een MB of 5 te gebruiken. En zelfs daar moet ik al moeite voor doen.

Overigens is die opmerking van Lightmanone over de dekking al helemaal uit de lucht gegrepen. Ik heb tegenwoordig nergens meer dekkingsproblemen met TMobile, en dan woon ik toch echt in een "gehucht" vergeleken met "de 4 grote steden"
Als je niet meer dan 5mb per dag gebruikt, wat doe je dan eigenlijk met je iPad? Alleen mail headers ophalen? 3 pageviews (mobiele site) op tweakers en je bent al een MB kwijt!
Om het heel simpel uit te drukken: We hebben het hier over een 1 Gbps LTE standaard. Die kan dus in 8 seconden je datalimiet voor een hele maand opmaken.

Ik denk daarom dat datalimieten verplicht in uren, minuten of seconden moeten worden uitgedrukt. Dat zorgt ervoor dat telecomproviders niet gaan adverteren met onrealistische snelheden.
Ik vind dit nergens terug op de t-mobile website bij de iPlan abo's.
Heeft iemand een link?
wat denk je dat er gebeurt zodra er weer bandbreedte vrij komt door dit soort technologieen?
Nu is nog de vraag wanneer LTE in nederland komt.... Straks komen er allemaal high end smartphones uit die LTE ondersteunen tot een theoretische snelheid van 24mbit...

Mijn smartphone zou 7,2 mbit ofzo aankunen? Bieden ze ook nog niet aan. Vraag me af waar ze mee bezig zijn. Is de bandbreedte niet genoeg?

Anyway, ik hoop dat vodafone nog eens met een LTE netwerk komt met een goede FUP van 2 gig de maand. Daar wil ik best iets meer voor betalen.
Anoniem: 363224
22 februari 2011 09:37
tja heb je nog alleen een internet verbinding nodig tenslotte heb je dan genoeg bandbreede om te teleconferancen en te bellen met programma's als skype waar voice en beeld over de lijn gaan ofwel een telefoontje met een vast bedrag per maand hoeveel je ook belt! }>

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee