'Nvidia brengt Tegra 2-processor met 3d-ondersteuning uit' -update

Nvidia zou in de lente willen beginnen met de levering van een nieuw type Tegra 2-processor. De soc is geschikt voor apparaten die beschikken over een scherm met 3d-ondersteuning en heeft onder andere een hogere kloksnelheid.

Dat meldt TechEye, dat de beschikking kreeg over een slide uit de presentatie die Nvidia tijdens het Mobile World Congress gaat houden. Op de bewuste slide is te zien dat de nieuwe Tegra 2-processor vooral bedoeld is voor gebruik in apparaten met een 3d-scherm. De soc is gebaseerd op twee Cortex A9-cores, die elk op een kloksnelheid van 1,2GHz hun werk doen. Verder lijken er twee versies te zijn: de T25 en de AP25. Er worden geen verschillen aangeduid, maar de een is voor smartphones bedoeld, terwijl de andere in tablets wordt ingebouwd.

De productie van de chips wordt, of is, in dit kwartaal gestart en in de lente moet de Tegra 2 3D-processor te verkrijgen zijn. Wanneer de eerste producten met de cpu op de markt verschijnen, is echter niet bekend. Wel gaan er geruchten dat de G-Slate van LG beschikt over een 3d-scherm, waardoor het mogelijk is dat de fabrikant de Tegra 2 3D-processor inbouwt.

Nvidia's eerste Tegra 2-processor, die ook twee cores bevat, maar op 1GHz draait, is nog nauwelijks in producten verschenen. Binnenkort komt er echter wel een aantal mobiele apparaten uit die voorzien zijn van Tegra 2. Notion Ink gebruikt de cpu in zijn Adam-tablet. Ook de LG G-Slate, Motorola Xoom en Dell Streak 7 draaien op de Tegra 2. Daarnaast komt LG met de Optimus 2x Speed; een smartphone met de Nvidia-processor.

Behalve over de 3d-variant van de Tegra 2, gaan er geruchten dat Nvidia plannen heeft om een soc voor mobiele apparaten uit te brengen met de naam Tegra 3. Hierover zijn verder nog geen details bekend, maar de aankondiging zou ook op het Mobile World Congress plaatsvinden. Het telecomcongres wordt van 14 tot 17 februari gehouden in Barcelona.

Update 14:58 uur: Inmiddels is de volledige versie van de roadmap-slide opgedoken, waarop ook de Tegra 3-soc is te zien. Deze krijgt de beschikking over vier Cortex A9-cores, met een kloksnelheid van maximaal 1,5GHz. Een variant voor tablets ondersteunt tot een resolutie van 1920x1200 pixels, en de grafische prestaties zouden tot drie keer beter zijn dan de Tegra 2. De smartphone-variant van de Tegra 3 ondersteunt maximaal een resolutie van 1366x768 pixels, en wordt leverbaar met twee of vier Cortex A9-kernen. De Tegra 3 moet in de herfst van dit jaar verkrijgbaar zijn.

Door RoD

Admin Mobile

24-01-2011 • 08:58

42 Linkedin

Lees meer

Reacties (42)

42
42
12
0
0
18
Wijzig sortering
Daarnaast komt LG met de Optimus 2x Speed; een smartphone met de Nvidia-processor.
Die is al uit :) Enkel niet hier, maar in Vietnam...
Geen idee hoe je aan Vietnam komt. Hij's nu enkel in Zuid-Korea te koop.
Anoniem: 124943
24 januari 2011 09:38
Ik vind het een beetje jammer dat de hele industrie naar 3D schuift. Leuke techniek, maar in mijn opinie erg storend. Ik ben persoonlijk meer gecharmeerd van gewoon standaard "2D" schermen. Rustiger voor de ogen en geen gedwongen focus.

Iemand enig idee of je bijvoorbeeld een telefoon/tablet met een "3D" scherm ook op "2D" modus kan zetten, is dit technisch uberhaubt mogelijk?
Dat moet gewoon mogelijk zijn. Zie de 3DS, daarbij is het 3D effect traploos regelbaar van max naar helemaal uit.
Al is een 3D scherm wel redelijk prijzig. Als je toch alleen maar 2D gaat gebruiken betaal je best veel geld voor een optie die je niet gaat gebruiken.

Ik ben het met je eens over die gedwongen focus, en natuurlijk ook het bewegende beeld terwijl je zelf stil staat. Dat is nu nog het probleem met 3D, je ziet het wel, maar het word bepaald wat er gebeurd, en je 'voelt' het ook niet.
Zal voornamelijk liggen aan welke techniek hier gebruikt gaat worden.

Indien ze gebruik maken van shutters, dan is dat niet moeilijk.
Gebruiken ze stereo-beeld dan moet dat ook makkelijk kunnen, want als je niet op het juiste punt zit/staat, dan valt de "focus" al weg.
Dit zal ongetwijfeld mogelijk zijn. Dat kan bij projectie uiteraard ook. Bovendien is het "ondersteuning". Dus alles wat het nu is. Maar dan ook de mogelijkheid voor 3D.

3D wordt in mijn ogen ook erg uitgemolken. Je kan geen bios film meer zien zonder dat er achter de titel staat "... 3D" en zonder dat er in de trailer gezegd word "NU IN 3D" terwijl de meeste van deze films niet eens voor 3D gemaakt zijn en pijn aan je ogen doen met zo'n bril op.

3D hoeft van mij ook allemaal niet. Mijn scherm is plat en daar wil ik ook platte dingen op zien. Bovendien vind ik een tekening een stuk overzichtelijker dan een kijkdoos!
Anoniem: 256386
24 januari 2011 11:30
Tegen die tijd heb je ook concurrentie van
1. Qualcomm
2. Texas
3. Marvel
4 Samsung
We wachten wel weer af wie als eerste mee aankomt.
Ja maar Nvidia heeft de know how op het gebied van graphics.

Ik denk niet dat er buiten Ati, Nvidia en Intel bedrijven zijn die graphics op een hoog genoeg niveau kunnen bouwen in hun chips.
En wie moet dat apparaat gaan programmeren? nVidia houd als een van de laatste hardware fabrikanten vast aan zijn closed source strategie. Als ze deze stratgie ook vasthouden voor de nVidia Tegra chip dan zie ik weinig concurrentie.
Niemand je moet het via de API aansturen :P heeft totaal niks met de drivers oid temaken
Ik had het over de 3D chip die moet gaan uitkomen. Als daar geen documentatie bijgeleverd wordt en je het ding dus moet aansturen via een API dan zit er dus wel degelijk een driver achter. De drivers zullen dan weer het beste draaien onder Windows en voor alle andere alternatieven zal het alleen voor de helft werken. Behalve dan die alternatieven die een grote zak geld bij nVidia afleveren om het voor hun platform te optimeren. Zolang nVidia niet meer richting OSS gaat loop ik iig met een grote boog om nVidia apparaten heen.
Ik dacht dat het hier om een GPU ging, vond het al raar want op zich heeft ieder scherm tegenwoordig '3D ondersteuning' (als in rasterization 3D).
Te laat, Nvidia. Anders hadden jullie het misschien wel in de 3DS kunnen bouwen. Had je een jaar eerder moeten zijn.

Ik vraag me wel af wat nou het 'probleem' is met Tegra. Iedereen zegt dat het snel en geweldig is, goede graphics, HD video... De Optimus x2 laat zien dat een Tegra chip niet zo duur is (niet duurder dan een normale smartphone). Maar er zijn nog maar weinig apparaten verschenen waar de chip ook daadwerkelijk in zit.

[Reactie gewijzigd door Richh op 24 januari 2011 09:36]

De eerste generatie verbruikte te veel stroom en week naar het schijnt te veel af van de specs die de fabrikanten in eerste instantie te horen hadden gekregen. Dat heeft de markt terughoudend gemaakt voor de Tegra 2.
Anoniem: 364852
@humbug24 januari 2011 14:26
Maar het lijkt me dat dit ding zuiniger is dan een Atom met ION2 toch?

Het klinkt wel goed allemaal. Als die Tegra-2 probleemloos full HD kan afspelen...
En voor de mensen die zeggen "wat moet je nou met full HD op je tablet?", dan bedoel ik natuurlijk dat je hem via HDMI kan aansluiten op je televisie of kan gebruiken als desktopvervanger.
Alsof er veel tablets/telefoons met Atom en ION2 zijn uitgekomen...
Zou het dan zijn dat Sony voor de PSP2 hiervan gebruik zal maken!?!?!
De PSP2 heeft geen 3D scherm.
Sony gelooft daar namelijk niet in, dat hebben ze gezegd met de 3DS.
Ach ja, zo dachten ze ook over motion controls. Touch screen. En weet ik wat. Als het succes heeft bouwen ze het toch wel na...

De developers kits zijn als het goed is de deur al uit. En toen was deze chip nog niet klaar... dus ik denk het niet.

[Reactie gewijzigd door Richh op 24 januari 2011 09:40]

Sony is ook een copycat van jewelste. Zelf een keer innoveren ho-maar.. Niet voor niets dat ze de verliezer zijn van deze generatie. Ze krabbelen welliswaar bij, maar ze zijn zo'n gigantisch marktaandeel verloren sinds de PS2, dat maken ze niet zo snel meer goed.
Ja, er is echt niets innoverends geweest aan de PS1 en PS2...
En Sony heeft vast ook nooit iets zelf bedacht...
[/sarcasm]
Noem dan een voorbeeld. De analoge stick zat voor het eerst op de N64. De PS1 controller werd daarmee later geupgradet. Zelfs graphics van de PS2 waren minder als die van de Xbox en GC. Trophies? Uhm.
Wat hebben graphics met niet innovatief zijn te maken? De dingen die je opnoemt zijn gewoon te slecht voor woorden om te noemen. Die dingen heten gewoon ''met de tijd meegaan''.
Graphics zijn innovatie (al vind ik dat in mindere mate belangrijk, omdat ik meer behoefte heb aan een leuk spel in plaats van een mooi spel; dat is mijn mening). Besturingmogelijkheden zijn innovatie. Alles wat vernieuwend is en wat toevoegd is innovatie. De graphics van de PS2 waren minder als die van de concurrent. De analoge stick heeft Sony niet uitgevonden.
Ik wou gewoon even snel wat voorbeelden noemen. Beter noem jij nu voorbeelden waaruit blijkt dat de Sony gamedivisie wél een innoverend bedrijf is.
Als je het overkopen van de ps1 van nintendo echt innoverend wil noemen, ja dan ben ik het met je eens.
Ben ik het niet echt mee eens! Naar mijn mening is Sony op het moment niet alleen qua hardware, maar ook qua games een stuk innovatiever is dan de andere fabrikanten.

Ook dit jaar zal de PS3 het weer veel beter dan de 360.
Voorbeelden please :)
Of je moet Memory sticks en Blu-ray als innovatie noemen...

En ook dit jaar zal de Wii het weer beter doen als de PS3 en 360 bij elkaar.. oke, dat is wat overdreven, maar je begrijpt me wel.
Sony gelooft niet in iets wat ze hebben ingebouwd in de PS3?

En Sony gelooft niet in een functie die je kan uitzetten?
Zou het dan zijn dat Sony voor de PSP2 hiervan gebruik zal maken!?!?!
Dat was ook het eerste waar ik aan dacht. ;)
Anoniem: 386614
24 januari 2011 09:21
Mooi, volgens mij het nieuwe tablet van Shuttle

Bron:
http://nl.hardware.info/n...oor-eerste-android-tablet
Dat is geen 3D scherm. Daar komt gewoon de 'oude' Tegra 2 in.
Anoniem: 386614
@Richh24 januari 2011 10:29
Dan heb ik "Shuttle een gebruikersinterface met 3D-effecten bovenop het Android 2.2 besturingssysteem" verkeerd begrepen denk ik.
3d is daar waarschijnlijk compiz, kwin of aero achtige effecten.
3d is daar waarschijnlijk compiz, kwin of aero achtige effecten.
precies, dat noemen we 3d :p
Maar niet zoals deze Tegra chip het ondersteunt, welkom back ontopic :)
Ik denk het ook. Het scherm is namelijk gewoon 1024x600 pixels, dus niet apart voor elk oog en er word ook niet bij genoemd dat het een hoge refreshrate heeft ofzo. Bovendien staat er Tegra 250, en niet deze 3D chip.

Zoals Toontje zegt, leuke effecten maar niet dat het echt uit het scherm komt.
<quote>
Nvidia's eerste Tegra 2-processor, die ook twee cores bevat, maar op 1GHz draait, is nog nauwelijks in producten verschenen.
</quote>
Heeft de Point of View Mobii TEGRA Tablet niet al de Tegra 2 chipset (niet de 3D versie)?
Klopt, maar of die zo veel verkocht word. Nauwlijks is niet hetzelfde als helemaal niet.
offtopic:
het is [quote]
Laat maar komen. Als de Tegra 3 chips straks 2GHZ dualcore draaien kan de laptop nog meer uit het huisbeeld verdwijnen.

Ik voorspel dat Tablets in 2015 net zo krachtig als de laptops op dat moment zijn en ze daarmee op functionaliteit/gemak aftroeven ! Tenslotte is je tablet opeens geen ding meer om alleen te surfen maar een volwaardig systeem dat alles aan kan wat je nodig hebt !
Dat is onmogelijk, een tablet zal altijd langzamer zijn dan een medium grote laptop simpelweg omdat er meer ruimte is in een laptop.
Uhm, beetje rare vergelijking. Als tablets krachtiger worden, worden laptops dat zeker omdat er gewoon meer ruimte in zit. Een laptop zou door meer ruimte en meer koelingsmogelijkheden altijd krachtiger zijn als een tablet. Daarnaast zou ik altijd een laptop houden omdat ik een toetsenbord wil als ik voor school een verslag type of dit soort posts op Tweakers.
Tablets kunnen de laptop niet vervangen, andersom ook niet. Net zo'n vergelijking als dat smartphones gameconsoles kunnen vervangen.

Verder denk ik niet dat de toekomst ligt in een hogere kloksnelheid (meer warmte) maar in meerdere cores en meer berekeningen per klokcycli.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee