'Nederlanders kopen dit jaar kwart miljoen tabletachtige computers'

Marktonderzoeksbureau GfK verwacht dat er dit jaar 100.000 e-readers en 250.000 'tabletachtige' computers verkocht worden in Nederland. De markt voor het lezen van elektronische boeken zou daarmee onverminderd door groeien.

In juni van dit jaar waren er volgens marktonderzoeker GfK 50.000 e-readers verkocht. Momenteel verwacht het bedrijf dat dit aan het einde van het jaar zal zijn opgelopen tot 100.000, waarmee de verkoop zich in hetzelfde tempo als begin dit jaar lijkt voort te zetten.

Naast de e-readers kopen Nederlanders dit jaar echter ook 250.000 'tabletachtige' computers. Het bedrijf rekent hier tablets als de iPad onder, maar wat GfK verder onder de noemer schaart is niet duidelijk. Volgens Emerce heeft het onderzoeksbedrijf apparaten die in de VS zijn gekocht meegerekend, maar GfK was niet bereikbaar om meer details over de cijfers te verstrekken.

GfK verwacht verder dat er in 2010 nog tussen de 5 en 10 tabletmodellen op de markt komen. Hoe Nederlanders tablets met mobiel internet gebruiken moet later blijken, als het bureau toestemming van mobiele aanbieders krijgt om onderzoek te doen naar applicatiegebruik van klanten.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-11-2010 • 14:43

58 Linkedin

Reacties (58)

58
55
35
0
0
5
Wijzig sortering
250k vind ik wel een laag cijfer. iPads vliegen de winkel uit sinds de lancering in NL een paar maanden geleden. Daarvoor zijn er al een hoop geimporteerd
Maandelijks woren er 2 miljoen ipads ter wereld verkocht.

En dan heeft NL maar 250k verkocht?
ik vind een achtste deel van de wereldwijde verkoop anders redelijk veel voor een razendpopulair apparaat.

miss moet je er rekening mee houden dat er ook nog andere landen bestaan die zo'n dingetje wel willen hebben en dus bijdragen aan de verkoop :)
Ik bedoel, over de hele wereld is er op dit moment per maand zo'n 2 miljoen ipads verkocht.

Tot nu toe zijn er al 7,5 miljoen verkocht in 6 maanden. Eind dit jaar zal dat minstens 10 miljoen moeten zijn als het een beetje tegenzit. Alleen een dozijn zelfmoordaanslagen in amerika op kerstavond kan zulke droevig lage verkoopcijfers veroorzaken.
Een realistische cijfer is dus iets van 15 miljoen.

En dan zal nederland 0.25miljoen verkocht hebben? Minder dan 1% van de totale wereldverkoop? Tja... geen wonder dan dat NL altijd als een van de laatsten een nieuw product krijgt.
Alleen is je berekening verkeerd. Er worden maandelijks 2 miljoen ipads verkocht en in Nederland zijn er in totaal 250k verkocht. Dat is dus bij lange na niet een achtste van de totale verkoop
8ste deel van wereldwijde verkopen?

Maandelijks worden er 2 miljoen verkocht( wereldwijd ). 2.000.000 x 12 = 24.000.000
De verwachting is dat er JAARLIJKS 250.000 Tablet achtige pc's worden verkocht. Er even vanuit gaande dat dit vrijwel allemaal Ipads zijn is dat 1/96ste deel van de wereldwijde verkopen en dus niet een achtste.

Overigens vind ik het nog best aardige verkoopaantallen, mogelijk dat er onder de tweakers nog best veel Ipad kopers zijn , maar het apparaat is voor een gezin met een modaal inkomen nog best wel duur en de vraag is hoeveel het nu echt toevoegd aan bestaande middelen die men al heeft ( laptop ). Ik schat dat er toch wel hele hordes mensen zijn die geen enkele behoefte aan een Ipad hebben, of er eenvoudigweg geen geld voor hebben. Dat even totaal losstaand van hoe goed het product al dan niet is.

---
voetnoot: ik ben me er bewust van dat 250.000 stuks niet het totaal aantal verkochte IPADS vertegenwoordigd, maar het volgens het oorspronkelijke artikel 250.000 tablets betreft. Echter zoveel tablets waren er tot voor kort niet op de markt gebracht, dus voor het gemak heb ik de twee even gelijk getrokken. Mijn calculatie is derhalve ook niet zaligmakend..

[Reactie gewijzigd door morten op 17 november 2010 16:09]

250.000 is juist wel erg veel voor apparaten die meestal meer dan 500 euro kosten en anders dan "vermaak & gimmick" geen duidelijke functie hebben.
Wij hebben een e-reader en een netbook. Kom je als totaalbedrag goedkoper uit dan die overpriced tablets en je kunt er veel meer mee. e-readers zijn echt heel mooie apparaten, daar zal een tablet nooit tegenop kunnen qua leesgemak (van normale boeken uiteraard). Met de netbook kunnen we echter weer veel meer dan met een tablet, je typt er veel beter mee, uitgebreider vanwege Windows en is ook nog eens krachtiger...

Er is eigenlijk maar 1 nadeel aan een e-reader, dat is de verkrijgbaarheid van de boeken. En als ze te krijgen zijn is de prijs nog steeds belachelijk, het voordeel gaat richting de tussenhandel. Dat is wel duidelijk...
De Notion Ink Tablet met Non-Pixel Qi Display lijkt op papier toch aardig in de buurt te komen van e-readers qua leesgemak.
Er is eigenlijk maar 1 nadeel aan een e-reader, dat is de verkrijgbaarheid van de boeken.
Wat meteen voor mij ook een dealbreaker is.

Ik wil best betalen voor ebooks, maar dan wel tegen redelijke prijzen, en zonder teveel DRM-gehannes. Straks is m'n reader stuk, Adobe failliet en kan ik niks meer met m'n ebooks. Oh, en geen gehannes met verschillende uitgevers die geen Engelstalige boeken in Nederland mogen uitgeven, zodat je nog moet gaan zoeken en alles bij verschillende winkels bestellen. Het idee is dacht ik dat het simpel zou moeten zijn.
Anoniem: 246060
17 november 2010 14:56
Tablet dingen zijn pure hebbedingetjes in mijn ogen, zeker dingen als de Ipad, ik heb zelf een Iphone en ik zie totaal geen reden voor mij om een Ipad te kopen, waarom? kopen om het kopen is het
Is een iPhone niet ook een hebbeding dan?? Persoonlijk zie ik geen voordelen ten opzichte van een 'gewone' smartphone.

Maar ik geef je gelijk, een tablet heeft niet echt toegevoegde waarde op bijvoorbeeld een gewone laptop. Behalve dat hij iets kleiner is. Voor sommige een voordeel, voor anderen misschien een nadeel. Wat ik mis bij tablet is fysieke toetsen. Hierdoor wordt bijvoorbeeld blind typen moeilijk.
Ligt eraan wat je ermee wil doen.
Voor mij heeft een laptop juist geen meerwaarde omdat ik voor alle computertaken een desktop gebruik, maar de iPad juist vooral voor het lekker op de bank surfen, en dan vind ik een laptop juist te groot en te log/omslachtig.
Ik zie nog steeds niet in waarom tablets zo populair zijn ik heb een 12'1 notebook die doet het perfect en wil ik nog mobieler gebruik gebruik ik m'n smartphone.

Ik denk dat de hele tablet verkoop gebaseerd op een chronische-hype.
Ik snap wel dat een laptop alles kan, maar ik heb net 5 minuten geleden in de apple store met de Ipad gespeeld, en de bruikbaarheid is toch heel anders dan een laptop.
Dat ze naast elkaar bestaan snap ik wel. Browsen en media bekijken kan goed op een ipad, bewerken/maken van documenten/media/teksten kan weer beter op een laptop.
Tja uiteindelijk heb je daarvoor toch weer een tobo nodig en dan heb je bij Apple het dock nodig. Dat gaat dus weer niet op de bank, in de trein.
Als jij het nut niet van inziet heb je het blijkbaar niet nodig.

Ik heb 4 laptops en 3 ereaders in huis. Maar mijn iPad is mijn beste koop ooit.

Tuurlijk kunnen sommige taken ook met die andere apparaten, alleen gaat het op de iPad veel beter.
ik heb een iPhone 4 he..maar zal denk ik niet snel een iPad halen..wat vind ik dat een onding. Geef mij maar een laptop dan.
Je kunt helemaal niet lekker typen, je moet hem steeds irritant vasthouden..vind het helemaal niet lekker werken op die manier (iPad zelf wel natuurlijk).
Nee, ik loop hier ook nog niet warm voor. Denk ook niet dat het echt groot zal worden. Denk dat veruit het merendeel van de mensen toch bij een laptop blijven.
Met 2 miljoen verkopen per maand zal het niet zeker groot worden nee... Tja..


Misschien moet je toch even afvragen waarom een tabletachtig ding plotseling wel zo goed verkoopt. Misschien dat er toch meer achter zit dan "fanboysverkoop"?

[Reactie gewijzigd door kmf op 17 november 2010 16:20]

Nergens staat dat ik ze tegelijkertijd gebruikt. Ik ben alleen al sinds jaren, nee, zelfs decenia's op zoek naar iets wat aan mijn wensen kan voldoen.

Dat is nu met de iPad waargemaakt. Tuurlijk heb ik nog meer wensen, maar op dit moment is er geen ander apparaat welke beter werkt dan de iPad voor waar ik het voor wilt gebruiken.

(en ja, ik zag het direct toen de ipad geintroduceerd werd. Dat is waar ik al jaren naar op zoek ben)

edit: voor degene die afvraag wat ik nou precies wou:

En voor het geval iemand afvraagt waar ik nou exact op zoek naar bent:
 • Ik wou een apparaat hebben waar ik PDF bestanden (en dus boeken en tijdschriften in kleur) zonder in te zoomen kan lezen.
 • Ik wou een apparaat hebben waarmee ik mijn strips, comics en manga comfortabel op kan lezen
 • Ik wou een apparaat hebben waarmee ik boeken op kan lezen, dus met een goede kijkhoek.
 • Ik wou een apparaat hebben waar ik een hele dag kan gebruiken zonder zorgen te maken over accuduur. Minimaal 10u gebruiksduur dus (aannemende dat ik 12 uurtjes slaapt,naar de wc gaat, eet, kook)
 • Ik wou een apparaat hebben wat ik met 1 hand kan vasthouden en dus draagbaar is als een boek en dus minder weegt dan 750gram.
 • Ik wou een apparaat hebben welke ik kan oppakken en binnen 1 seconde kan gebruiken. Dus zonder op te starten.
 • Ik wou een apparaat hebben waarmee ik soepel kan internetten zonder in te hoeven zoomen.
Misschien dat volgend jaar een 10" android-tablet ook aan veel van deze eisen kan voldoen. Maar tot nu toe is er nog niet 1 aangekondigd welke aan AL mijn eisen kan voldoen.

[Reactie gewijzigd door kmf op 17 november 2010 16:34]

Mischien dat het ding toch ook wat is voor mij, ondanks de externe cardreader (heb naast mn 2gb SD-kaartjes sinds kort ook een 128MB en een 256MB CF-kaart) alleen moet ik er ook Elder-scrolls-III (Pc-editie), IL2-sturmovik, Civilisation II (de 16-bits Windows versie dus), Gettysburg en Cars (PC-versie) op kunnen draaien (evt ge-emuleerd) .
Het zijn geen tablets; eer dat je dat doorhebt zal je er sowieso weinig mee op hebben. Tablets zijn die idiote, trage apperaten met een volledig OS en die rare pennetjes.

Hype? Ergens terug in juni werden voor 2011 al 25 miljoen verkopen wereldwijd geprojecteerd. Ambiguous computing has arrived bitches!
Op een e-reader kun je natuurlijk beter lezen, maar toch denk ik dat de huidige vorm geen toekomst heeft.

Mensen willen nu eenmaal een multifunctioneel apparaat en nemen dan het iets mindere leesgemak wel op de koop toe. Ik zie dus meer toekomst voor de iPad en Android Tablets dan voor de huidige e-books.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 17 november 2010 14:53]

Daarom komt de Notion Ink met een scherm (Pixel QI) dat gemaakt is om als e-reader te dienen en met een switch naar normaal scherm kan worden gezet om zodoende de andere taken in kleur en met backlite te doen :)
Geniaal idee, zelfs als e-ink kleur krijgt, en sneller wordt. Gewone schermen (TFT, TFT-LED, OLED, AMOLED etc) zullen altijd sneller zijn.

Nou nog verkrijgbaarheid in NL/BE voor een goede prijs en volledig aanbod Engelstalig en Nederlanstalige literartuur.
een fatsoenlijke tablet met Android of windows leek me wel wat maar er is nog niet veel op de markt wat qua specs overeenkomt met de ipad en de vrijheid van Android/Windows
Ik typ dit op een Archos 70 en ik vind het wel een aardige Android tablet. Met een beetje zoeken kun je hem nog net kopen. Nieuwe voorraden sijpelen langzaam binnen, of je moet naar de Saturn in Duitsland (voor de 101).

De Archos kan niet tippen aan de iPad (geen 3G, geen GPS, geen kompas, maar wel een webcam, USB en HDMI poort en micro SD poort). Met Android 2.1 hapert het soms, maar de update naar 2.2 zit nu in de betatest.
Natuurlijk wel! iPad + jaibreak. Dat is zo kinderlijk eenvoudig tegenwoordig dat het gewoon een optie is (imo) en minstens net zo veilig als zelf aan de tweak gaan met je Android/Windows.

Maar ik ben misschien slightly biased, net gister een iPad gekocht :)
Tablets en e-readers gaan in elkaar op. Laten we eerlijk zijn. Een ereader heeft veel te weinig mogelijkheden om succesvol te kunnen worden. hoe lossen ze dat op? Door er functies aan toe te voegen. Naast het gewone lezen komen er commics op, geanimeerde kinderboeken, luister boeken en dus mp3 afspelen, enz enz enz. Om ervoor te zorgen dat dat allemaal soepel loopt moet er een steeds snellere cpu in. teven moet er een kleuren scherm in komen. tja als je dan een CPU hebt die behoorlijk krachtig is kun je er net zo goed een web browser aan toevoegen. Alle maal extra functies die fabrikanten toe gaan voegen omdat het kan en omdat de klanten erom vragen (omdat het kan).

Tablets kunnen de dingen die e-readers ook kunnen. En daarnaast nog veel meer. Echter zijn ze weer een stuk zwaarder en duurder. Wat je wilt in een tablet is een kleuren e-ink scherm, lange werk tijd en ligt genoeg om makkelijk in je hand te houden.

Eigenlijk zijn e-reders en tablet nu al gelijk in de basis. Echter daar waar het in moet uitblinken verschil de uitvoering ervan.

Uiteindelijk geloof ik niet dat er twee markten over blijven.

Wat grappig is om te zien is dat er heel veel mensen zijn die het nu van een tablet niet inzien. Of dat het een nodeloos dure gadget is.
Totdat je er zelf een hebt. Dan is je perfecte notebook voor veel situaties toch niet echt handig. Te groot, te zwaar. En eigenlijk heb je gewoon teveel functies die je in bepaalde situaties niet nodig hebt.
In andere situaties werkt je smartphone prima. Totdat je het een keer probeert op een tablet. Het werkt net zo goed en is veel comfortabeler.

Er is wel degelijk ruimte voor tablet achtige producten. Niet in de zin van een nieuwe plek in de manier waarop je internet, mail, muziek en video benaderd, maar wil in de zin van overlap en daardoor de manier waarop je internet, mail enz gebruikt. Taken die je nu op een notebook of smartphone doet, kun je ook op een tablet uitvoeren. In veel situaties werkt dat fijner en comfortabeler dan een notebook of smartphone.

Wat ikzelf heb gemerkt is dat ik mijn notebook niet meer gebruik, mijn smartphone thuis niet meer gebruik anders dan voor het bellen en ik mijn desktop weer meer ben gaan gebruiken.

Door de jaren heen veranderd je gebruik van producten. Van desktop naar notebook, naar netbook, naar smartphone, naar tablet. Vergeet niet dat de computer markt heel snel kan verschuiven en veranderingen zeer snel door de gebruikers omarmt wordt.

7 januari 2007: de iphone wordt geïntroduceerd. Daarvoor hadden we nog nooit van widgets, app, appmarket gehoord. Mobiel internet had nog bijna niemand. Smartphones bestonden nog niet. Dat is nog maar krap 4 jaar geleden...
7 januari 2007: de iphone wordt geïntroduceerd. Daarvoor hadden we nog nooit van widgets, app, appmarket gehoord. Mobiel internet had nog bijna niemand. Smartphones bestonden nog niet. Dat is nog maar krap 4 jaar geleden...
Whahahahah Widget's op een iPhone? HUH?

Mobiel internet was voor die tijd zelfs al een flinke tijd flatfee en daarvoor hadden we de betalen per MB periode al gehad, natuurlijk is het gegroeid en mede door de iPhone maar genoeg mensen hadden voor die tijd een MDA Vario of een andere telefoon waar je prima mee kan internetten... Iig genoeg van mijn vrienden hadden dat, en ik ben de enige van hun die nerd genoeg is om op tweakers rond te hangen (of überhaupt een dag achter ze pc kan zitten zonder dat het me verveeld). Dus redelijk algemene mensen.

Bovenstaande geeft ook al aan dat er prima smartphones waren, dat niet iedereen om WM stond te springen en dat er NU wat beters is ben ik het mee eens, maar het is echt niet alsof niemand een smartphone had.

Maargoed het is duidelijk dat JIJ nog niet zo ver was, de rest toch wel hoor :) (en nogmaals JA de iPhone/Apple heeft dat wel een flinke boost gegeven, maar je overdrijft veel te erg).

edit: ongelovelijk de post staat binnen 1 sec (moest 1 letter aanpassen na het plaatsen en me post stond meteen) al op 0, tweakers ubermods, ik zeg aanpakken die mod, die kan me verhaal niet gelezen hebben, kijk maar naar de tijden in de database! Dat me post misschien 0 moet zijn na het lezen vind ik prima maar dit is gewoon gemod voordat er een letter gelezen is...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 november 2010 15:31]

Excuse me? Voor de iPhone was er geen enkele telefoon waar je deftig mee kon internetten. Ja je kon internetten maar daar is alles mee gezegd. Ik denk dat ik zelfs al in 2005 kon internetten op mijn telefoon, maar heb het nooit gedaan.

Nu met mijn iPhone gebruik ik de browser nog steeds niet maar ik zit wel continu te internetten. Dat is ook de reden waarom geen enkele pre-iPhone foon internetwaardig was. Alle toestellen gingen er vanuit dat je ging internetten met een browser. De App store heeft pas van telefoons internetwaardige foons gemaakt.
helemaal mee eens..ik kon ook internetten op mijn nokia N73..mijn god, dat werkt toch totaal niet en kun je toch geen internetten noemen.
Vanaf de iPhone ben ik ook pas echt mobiel gaan internetten en is de markt pas echt op gang gekomen. Of je nu anti Apple bent of een Fanboy of alles ertussen in...dit kun je niet ontkennen.
en trek dit verhaal nu even door naar je ouders. Ja je hebt gelijk wat betreft dat het er al wel is, maar het had een hele lage markt penetratie. Alleen de gadget liefhebber waagden zich eraan. Nu waagt iedereen zich eraan. Jong en oud.

Widgets zijn pas ontstaan na de iphone introductie. Je moet die zin niet alleen tot de iphone betrekken maar op de smartphone markt in het geheel.

ps: ik ben er al lang klaar voor...
Watercoolertje, je zit in een killfilter ;)

[Reactie gewijzigd door stresstak op 17 november 2010 16:18]

Eindelijk.. Android fanboy waar weinig nuttigs uitkomt. Een mening is prima, maar verkooppraatjes zit niemand op te wachten.
Dan mogen ze wel opschieten ;)

Ik zie persoonlijk ook de meerwaarde niet, liever een laptop als het mobiel 'moet'.
Ik wil zelf in 2011 een tablet gaan kopen. Ik hoop dan dat ze een generatie verder zijn en het net allemaal wat beter en uitgebreider werkt. Misschien een nieuwe iPad ofzo, of een mooie Android tablet.
Zo zie je maar he? Het is maar net hoe de media dit soort berichten brengt;

Nederlanders kopen kwart miljoen aan tablets. Reacties: WOOOW, kwart miljoen!

Nederlanders kopen 250.000 tablets: Reacties: Zo, niet verkeerd, zijn er aardig wat..

1,5% van de Nederlandse bevolking koopt tablet: Reacties: Zo weinig???

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee