LG introduceert 3d-tv met diagonaal van 72 inch

LG heeft voor de Koreaanse markt een 3d-led-televisie aangekondigd met een 72"-display. Volgens de Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant is het de grootste 3d-televisie die vanaf volgend jaar commercieel verkrijgbaar zal zijn.

De 72"-display van de LG 72LEX9 beschikt over led-backlights met spot control pixel dimming, zo schrijft Akihabara. Ook heeft LG het toestel uitgerust met 400Hz TruMotion, waarmee snelle actiebeelden scherper op het display moeten worden getoond.

Via NetCast kan een bezitter content van het internet aanroepen, waaronder online-foto-albums en streaming videodiensten. Ook kunnen mediabestanden via het lokale netwerk worden aangeroepen dankzij de ondersteuning voor het dlna-protocol.

De 72LEX9 wordt in het tweede kwartaal van 2011 op de Koreaanse markt verwacht. Het is nog onduidelijk welke prijs de 3d-tv zal krijgen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

14-10-2010 • 09:07

59 Linkedin

Reacties (59)

Wijzig sortering
72" is voor mij veel te groot. Hoeveel meter moet je daar wel niet vanaf gaan zitten?
Volgens de standaardregel ongeveer 360", ofwel een metertje of 9. Beetje groot voor de woonkamer, maar mensen die dit kunnen betalen hebben vast wel een thuisbioscoop in de kelder of op zolder.
Dan zou ik wel eens willen weten van welke standaard jij uitgaat, want ik heb er nog nooit één gezien die van 5x de beelddiagonaal uitgaat.

Ik weet dat de Consumentenbond als kijkafstand 3x de beelddiagonaal aanbeveelt, maar de enige echte standaarden die ik ken op dit vlak zijn THX en SMPTE.

THX beveelt een minimale horizontale kijkhoek van 36° aan en SMPTE een minimale horizontale kijkhoek van 30°.

Met THX kom je dan op ≤2453 mm, SMPTE op ≤2974 mm en Consumentenbond 5486 mm, in alle gevallen dus een heel stuk minder dan een 9 meter die jij noemt.

Waar je ook nog naar zou kunnen kijken zijn de fysieke prestaties van het oog om twee punten daadwerkelijk als twee individuele punten te zien. In theorie is dat 1 hoekminuut (1/60 graden), maar in de praktijk blijkt het bij veel mensen vaak meer in de buurt van 2 hoekminuten (1/30 graden) te liggen. Alleen is dat bij TV's niet echt van toepassing, want bij TV's wil je juist een beeld dat vloeiend lijkt, terwijl je bij een computermonitor, waar het wel van toepassing is, juist een precies beeld wil kunnen waarnemen.

Het spreekt voor zich dat ik dichterbij m'n Dell U2711 zit als ik met Solidworks bezig ben, dan wanneer ik er een FHD filmpje op kijk.

EDIT: laat ik niet allemaal dingen rondbazuinen zonder m'n bronnen te vermelden:

http://www.thx.com/profes...-cinema-screen-placement/
http://www.consumentenbon...televisies/tips-tv-kopen/ (tip 4)
http://myhometheater.home...ngdistancecalculator.html

op de pagina http://www.smpte.org/journal/?s=%27Okano,+Fumio%27 wordt zelfs gesproken van een 100° horizontale kijkhoek onder het kopje Ultrahigh-Definition Video System with 4000 Scanning Lines.

[Reactie gewijzigd door Kid Jansen op 14 oktober 2010 10:05]

Drieeneenhalve meter om precies te zijn.

Een calculator voor kijkafstanden is onder ander te vinden bij http://goo.gl/7Qnb.

Dit http://goo.gl/RBWB is er ook één.

[Reactie gewijzigd door robkamp op 14 oktober 2010 09:51]

5 maal de beeld diagonaal als kijk afstand 8)7

Dacht het dus niet dude ! Veel te ver weg.

Denk maar eerder aan een factor 3 tot 3.5, kom je op zo'n 5.5 to 6.5 meter uit.


Mmmm, kan net bij mij thuis, al ruim 4 jaar op 5.5 meter kijkend naar een (kleine) 42inch.
_/-\o_
Die algemene stelregel is echt onzin. Dan zou ik op 4meter afstand van mijn 32"moeten gaan zitten. Ik vind em op 3meter al te klein. Straks komt er minimaal een 42" voor in de plaats.

De een wil groot beeld, de ander niet. Dat is de enige vaste regel bij het bepalen van de kijkafstand. (ok je gaat natuurlijk niet op 1 meter van een 72" zitten)

Bovendien moet je bij 3d wel een groot beeld hebben. Bij voorkeur zichtveld vullend. Dat is de enige goede manier om 3d te ervaren. Anders krijg je voornamelijk dat kijkdooseffect.

[Reactie gewijzigd door The Anarchist op 14 oktober 2010 09:53]

Hmmz, het is een wat verouderde regel die klaarblijkelijk (http://www.televisiestart...fstand-afmeting-televisie) niet op gaat voor HD-tv. Anyway, hij blijft mij te groot ;-)
Aanbevolen kijkafstand bij een 3D Tv is in de "2D stand" groter dan in de "3D stand".

Mijn persoonlijke ervaring is dat je in de 3D stand niet snel te dichtbij zit. De beleving wordt intenser en het bijkomend voordeel is dat je de beeldranden niet als zo storend ervaart.

Deze randen verstoren een 3D beeldbeleving doordat je hersenen realiceren dat een "uitkomen beeld" op de rand niet mogelijk is, en dan neemt het verstand het van je illusie over. Kortom; laat maar konem die grote schermen! ;-)
Wat ik raar vind is dat nergens wordt vermeld of dit nou een FHD of een QHD TV is, op dit formaat zou je toch wel QHD mogen verwachten, want FHD zou een pixelpitch van 0,830 mm geven, wat toch wel behoorlijk groot is.
Je zou inderdaad denken dat de resolutie van deze tv hoger is dan 1920 x 1080, maar helaas is dat bij deze tv ook zo. Is ook niet zo raar, want de 3d 'standaard' werkt met een resolutie van 1080p (of 2*(960 x 1080)). LG heeft trouwens wel een andere 3d tv, die nog een stuk groter is als deze, namelijk 84", in ontwikkeling, die dus wel een resolutie heeft van 3840 x 2160:

http://www.engadget.com/2...3-840-x-2-160-res-we-wan/

Met als reden natuurlijk dat de pixelpitch dan inderdaad te groot wordt, volgens LG. Alleen heb je dan voor tv gebruik nog geen goede bron; blu-ray gaat tot 1920 x 1080.
Digital cinema is 4096x2160, maar ik heb geen idee hoe ze dat aansturen.
Het zal vast een technisch hoogstandje zijn, maar ik vraag me af hoe veel er van verkocht gaan worden en wie de doelgroep dan zal zijn?

En waar zet je het neer? :P
Zeer benieuwd in welke prijsklasse dit valt :) Echter ben ik nog wel benieuwd naar meer specificaties, ik vind die, in dit artikel, een beetje beperkt.
Ik ben heel erg benieuwd of LG een silverscreen over het display heeft gelegd, aangezien ze laatst op een elektronicabeurs een passieve 3D OLED TV lieten zien. Het zou geweldig zijn als LG voor passieve stereoscopie kiest i.p.v. actieve stereoscopie zoals de concurrenten. Vind het gewoon geldklopperij van fabrikanten om de consumenten aan de veel duurdere actieve stereoscopie te verplichten. :(
Dit formaat zou ik pas overwegen wanneer het toestel quad-hd/super- of ultra-hd is. Met Full-HD 1920x1080 kun je de pixels vanaf de bank tellen.
Laat maar komen hoor...hopen dat samsung etc er ook snel mee komen dat is dan alleen maar lekker voor de prijs.

Zit zelf op ca 2meter van de 63 inch en dat bevalt me prima de samsung aan de muur.

Dus die 10 inch kan er nog ook wel bij over een jaar of 2 a 3 als de prijsen flink gezakt zijn.

Ook 3d ziet er hier best relax uit dus ik ben er niet op tegen hoor die nieuwe technieken...alleen als de prijs maar niet te hoog is :-)))
Intresant,

Vraag me af welke prijsklasse er aan komt te hangen.
Ik vind TV's als deze totaal oninteressant, rede mijn buurman en goede vriend ging tijdje geleden weg voor 2 maanden voor werk en ik kon zijn 55'' plasma lenen, en moet zeggen het is prachtig om naar zo een groot beeld te kijken, behalve als hij uit staat, want man wat is het een gedrocht dan, dat zwarte vlak verpest je hele huiskamer.
(openhaard screensaver of foto slideshow is natuurlijk een oplossing maar dan staat je tv wel de hele tijd aan)

Heb na 2 weken dat geval weer terug gebracht naar zijn huis (en zijn plantjes nog eens water gegeven), want ik en mijn vriendin nog meer vonden het beide niks en een sta in de weg.

mijn vriendin en ik zijn het er beide over eens een 40'' is groot zat, en als we films willen kijken gebruiken we wel de beamer en rol het scherm neer, ben samen met mijn vriendin tot de conclusie gekomen, dat dit een veel woonkamer vriendelijke oplossing is dan zo een bak beest in huis te hebben.

Als je nieuws of een serie wild zien doet de 40'' LCD prima zijn werk, wil echt een film kijken en daar 100% aandacht aan besteden, dan zet je de beamer aan en heb je opeens een 100'' scherm dat met mijn nieuwe beamer misschien nog steeds een ietsje minder minder beeld geeft dan een plasma, maar je wel veel meer het gevoel geeft als of je in de bioscoop bent.

En moet zeggen qua ervaring, waar het uiteindelijk allemaal om draait wind de beamer het duidelijk, en als bijkomstig voordeel, het laat het je huiskamer indeling ook nog eens heel.

En qua totaal prijs ben ik waarschijnlijk ook nog eens goedkoper uit met de €1800 die ik voor de beamer en motor gestuurde scherm heb betaalt.

[Reactie gewijzigd door player-x op 14 oktober 2010 12:38]

Dan heb je hem niet goed verwerkt. Je kan hem ook laten wegzakken in een dressoir/kast. Als je toch al het geld heb voor zo een dure TV dan moet dat ook geen probleem zijn ;-)

Ik weet niet wat de levensduur is van zo een beeldscherm onder constant gebruik, maar waarom laat je er geen mooie 3D vissenkom op draaien...

Voor groot beeld zou ik eerder gaan voor een hele goede beamer met oprolbaar scherm, maar dan heb je weer geen 3d (vraag is of dat zo heel erg is).
Ook met een beamer is 3D-weergave mogelijk.
Uhm, maar heb je dan wel dezelfde 3d technologie (hoge refresh) op dezelfde resolutie (1080p), if so, dan ben ik wel heel benieuwd. Je kan vast wel rotzooien met de kleuren kanalen (en dan zo een rood/groen brilletje op), maar volgens mij is dat niet de techniek die deze TV gebruikt.
Het probleem met een beamer met een oprolbaar scherm is dan weer dat je niet even snel de TV aan schopt om bijvoorbeeld s'ochtens even het nieuws mee te pakken voor je de deur uit moet.
Het weg laten zakken in een kast of iets in die richting is een leuk idee maar in veel gevallen heb je dan dus een flinke kast nodig om zo'n groot scherm te kunnen verstoppen en zeker in de kleine nederlandse huisjes is dat lang niet altijd even makkelijk om z'n ding neer te zetten zonder dat het je kamer overneemt.

In veel gevallen zou ik zeggen ga voor een TV die bij je woonkamer past in plaats van een zo groot mogelijk monster, 3D is rond uit peop en echt zijn geld niet waard op dit moment dus lat dat voorlopig nog maar even op de plank staan voor de sukkels die enorme bedragen uitgeven aan iets dat nauwelijks werkt en bij een goede film al snel niet meer opvalt omdat de film zo goed is dat het de aandacht afleid van de 3D fratsen.
Als je dan echt een enorm groot scherm wilt hebben dan zul je toch ook echt een huis moeten hebben waar dit in past. Als je huiskamer 12x8m is dan kun je een 55" schermpje heus wel kwijt zonder dat het de kamer domineert maar als je 3.4x2.8m een huiskamer noemt dan is ook een 37" scherm al erg groot...
Ik zie het probleem niet, heb een 40'' lcd en een 110'' scherm

90% van de tijd gebruiken we de gewone TV en alleen als we er echt voor gaan zitten gaat de beamer aan.

Want zo een groot scherm sluit je af van de rest van de wereld en heb en wil naast films ook nog een normaal leven hebben.

Voor mij is de projector zelf een aanvulling op mijn sociale leven, heb mijn huis vaak vol met mensen om de laatste film te kijken of als er een special (sport) evenement is op TV heb ik mijn huis vol met vrienden en kennissen

[Reactie gewijzigd door player-x op 14 oktober 2010 12:52]

Het probleem met een beamer met een oprolbaar scherm is dan weer dat je niet even snel de TV aan schopt om bijvoorbeeld s'ochtens even het nieuws mee te pakken voor je de deur uit moet.
Laten we dan even aannemen dat er daadwerkelijk iets interessants op het nieuws is ;-)

Daar heb je je tablet iPad voor...

We hebben het hier over een TV die iemand met een klein salaris niet koopt, iemand met een niet klein salaris heeft over het algemeen niet een piepkleine woning, als hij dat wel heeft dan is er waarschijnlijk al geen plaats voor dit mega grote scherm...

Dat 3D gebeuren is wel leuk, maar ook niet iedereen kan er tegen, ik weet nog dat ik klein was jong was en ik toch enigszins misselijk de bioscoop uit kwam na een 3d film te hebben gekeken (met die groen/rode brilletjes).
mijn TV/stereo meubel is nu 50cm hoog wat een prettige hoogte is om tv te kijken, als je een +55'' TV achter een dressoir/kast wild plaatsen zit je aan bijna 1m hoogte plus nog eens 1m voor de TV zelf dan moet je als je TV kijkt altijd achterover zitten om het bovenste van je TV te zien
maar dan heb je weer geen 3d
Er zijn nu al 3D beamers, maar denk dat met de volgende generatie er 3D beamers komen die met polarisatie filters werken (net zo als nu in de bios), en je dan met zonebril achtige brilletjes kan werken, en tot dat die komen, komt er geen 3D in mijn huis.
Ik weet niet wat de levensduur is van zo een beeldscherm onder constant gebruik, maar waarom laat je er geen mooie 3D vissenkom op draaien...
Lekkere energieverspilling...
Voor groot beeld zou ik eerder gaan voor een hele goede beamer met oprolbaar scherm, maar dan heb je weer geen 3d (vraag is of dat zo heel erg is).
Beamer is niet handig voor alledaags TV kijken, je kamer moet altijd verduisterd zijn. Mijn HD-Ready beamer staat hier in de kast stof te verzamelen, omdat het gewoon niet praktisch is.
Vergeet niet dat een groot aquarium ook een hoop energie verbruikt en de huidige generatie LCD TVs een stuk energie zuiniger zijn dan een aantal generaties geleden.

De high end beamers zijn daar dus wel voor geschikt, voor 1080p kom je dan op hele hoge bedragen uit (3k-11k). Elektronisch aangestuurde blindering komt een heel eind ;-)

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 14 oktober 2010 11:10]

Ja daar kan ik je gelijk aan geven ik had 3 aquarium in mijn 2kamer appartementje :(
80cm ... 130cm... 200cm... de eerste 2weggedaan en de 2meter bak staat nogsteeds te pronken, maar ik zou voor dat geld aan stroom echt wel zo'n TV fulltime aankunnen ;)
geen vissenkom omdat je dan altijd je brilletje op moet hebben :) als je door je woonkamer loopt
Zelf heb ik een voorzetwand gemaakt in de woonkamer met een nis, waarin de TV hangt. Mooi alles weggewerkt en niet direct in het zicht :Y)
Daarnaast heb ik een beamer voor films kijken in HD met een elektrisch oprolbaar scherm van 92". Praktisch en ontzettend gaaf. Voor foto's check je het Home Cinema topic op GoT ;)
als je die openhaard op je MEGA GROTE tv afspeelt lijkt het net of je huis in de fik staat.. krijg je dat weer.. van mensen die buiten lopen en die vlammen zien lol:D
het wordt zeker niet goedkoop dat kan je ik je vertellen.
meestal hebben deze soort TV's een prijs van de rond 9.000 tot 15.000.
dus ongeveer de prijs van een 2de hands autootje dus ja wat je er voor over hebt he ;)
Bij de Mediamarkt hadden ze laatst dat mega-grote LCD scherm in de aanbieding van 78.500 voor 45.000. Dus i.pv. van een gratis dvd-spelertje krijg je er gewoon een nieuw Golfje bij :*)
Maarja dat scherm is ook al 2/3 jaar oud (staat daar echt al heel lang, iig bij die in Alkmaar)... En kan geen eens 3D en is volgens mij maar 100Hz enz. enz. hij loopt echt achter dat ding, maarja het is WEL groot :) Dus zo gek vind ik het afprijzen niet, hij is tenslotte in Alkmaar maar liefst 0 keer verkocht in al die tijd (heb er laatst naar gevraagd). Is niks anders als een show-item.

Doe mij dan maar een knappe beamer voor 10.000 euro daar maak je mij veel gelukkiger mee (3D hoef ik toch niet)...
Hehe, ja dat ding staat hier in Breda ook al jaren stof te happen... groot is ie zeker, maar het contrast (in de winkel althans) is zwaar belabberd...als je zoiets koopt wil je natuurlijk wel het voordeel ten opzichte van een beamer dat het zwart ook zwart is in verschillende licht-omstandigheden. Kan me daarom ook niet voorstellen dat iemand dat ding koopt als er alternatieven zijn om voor dat geld véél beter beeld op een groot formaat te verkrijgen.

Dat ding hierboven daarentegen is een ander verhaal, die wil ik wel voor mijn verjaardag :)
Ik denk dat je er wel van uit kan gaan dat het overal in Nederland zo is, want hier in Enschede is het niet anders
Idd
In Arnhem staat hij ook al sinds de opening van MM. Denk ook ruim 3 jaar.
Maar moet zeggen, heb er van de week nog voor gestaan, en het beeld is nog steeds superscherp vergeleken bij de huidige generaties. Ik ga er vanuit dat het een Full HD is.

Zou er best een poosje met de playstation-move Call of Duty willen spelen :9
en dan gaan er een paar pixels naast elkaar kapot...
net 1 te weinig om garantie te krijgen ofzo :O
ik ben benieuwd wie er voor dat geld bedrag z'n TV wil gaan kopen
alleen mensen die een aardig zak centje hebben

maar natuurlijk maken hun er ook veel winst op
ben reuze benieuwd hoe dit allemaal loopt

di is ook zeker een kei mooie 3D-TV en z''n TV's verwacht je ook van LG want die hebben in het algemeen ook mooie TV's. Wel jammer dat deze pas 2e helft 2011 uitkomt
Genoeg rijke oliesjeiks ;)
Even serieus: daar is echt wel een markt voor. Misschien niet zo zeer binnen Nederland maar er zijn genoeg mensen die daar wel geld voor willen betalen. Wat dacht je van de bekende 80" plasma van 80.000 euro bij de Mediamarkt? Er is niet voor niets een rede dat ze die bouwen ;)
Dat ziet er inderdaad mooi uit. Maar verder is de tv is ook mooi, hoor ;)

Helaas zal het prijskaartje (zeker op dit moment nog) te hoog zijn voor mij. Hopelijk zijn over een jaar de prijzen dermate, dat ik mijn vrouw kan overtuigen dat we nu toch echt om moeten. Wat heb je anders aan een PS3 die 3D ondersteunt? :P
Een 3DTV heb je al voor onder de 1000 euro hoor, dus wat dat precies met dit bericht te maken heeft vat ik niet? Ik wil ook een auto met 1000pk voor 10000 euro maar die zijn er ook niet en die komen er heel lang nog niet (wss nooit) :)
Dat is een tv om u tegen te zeggen, is verdorie bijna 2 keer zo groot als die ik heb, en dat is al niet de allerkleinste.

Jammer dat deze waarschijnlijk te duur is voor mij(naast het feit dat deze alleen in korea komt), had prima in mijn huiskamer gestaan :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee