Nieuwe iTunes-versie met sociaal netwerk aangekondigd

Apple heeft bij monde van ceo Steve Jobs woensdag een nieuwe iTunes-versie aangekondigd. Versie 10 van de mediaspeler bevat, naast het nieuwe sociale netwerk Ping, ondersteuning voor het streamen naar Apple-apparaten.

Het sociale netwerk Ping, dat overigens niets met de gelijknamige berichtendiensten voor BlackBerry- en Samsung-smartphones te maken heeft, is volgens Steve Jobs 'Facebook en Twitter meets iTunes'. Gebruikers kunnen artiesten 'volgen' om op de hoogte te worden gesteld van tourdata en nieuwe albums en singles.

Ook kunnen gebruikers elkaar volgen om te zien wat ze luisteren en naar welke concerten ze gaan. De functionaliteit van Ping is daarmee sterk vergelijkbaar met die van Last.fm en is rechtstreeks vanuit iTunes 10 te gebruiken. De nieuwe versie van iTunes is per direct te downloaden.

De meest opvallende andere nieuwe feature is AirPlay, waarmee video, audio en foto's naar Apple-apparaten, zoals recente versies van de iPhone, iPod touch en de iPad, kunnen worden gestreamd. Daarvoor moet op de toestellen wel iOS 4.1 worden geïnstalleerd, dat woensdag eveneens werd aangekondigd. Verder heeft iTunes 10 een licht vernieuwde interface, waarbij de verticale positionering van de sluit-, vergroot- en minimaliseer-knoppen het meest in het oog springt.

Door Joost Schellevis

Redacteur

02-09-2010 • 08:22

87 Linkedin

Reacties (87)

87
86
55
1
0
22
Wijzig sortering
Toen ik hoorde over dat Ping, moest ik gelijk denken aan een of andere msn service voor mobiels. Dat heet toch ook zo?
Het sociale netwerk Ping, dat overigens niets met de gelijknamige berichtendiensten voor BlackBerry- en Samsung-smartphones te maken heeft.
Mag dat? Want als iemand een eirendopje uitbrengt met naam "eipott", dan valt het bij apple in verkeerde keel gat, maar dit mag gewoon?
[...]

Mag dat? Want als iemand een eirendopje uitbrengt met naam "eipott", dan valt het bij apple in verkeerde keel gat, maar dit mag gewoon?
Dat mag, mits de naam 'ping' niet als trademark geregistreerd staat en mits het niet vergelijkbaar is. Je mag als ik het goed heb gerust een eierdop zo noemen - een mediaspeler en een eierdop zijn niet gerelateerd.
Nee, dat mag dus niet. Apple heeft welgelijk een rechtzaak aangespannen (en gewonnen!) tegen de (Duitse) fabrikant van dat eierdopje. Bizar maar waar.
Zo bizar was het ook weer niet. Deze ping en de bb-service ping delen dezelfde naam, meer niet. De eierhouder deed het er echt om en had de vorm van een iPod. Dan vind ik het nog niet zo raar dat Apple dat niet wilt. Het wordt wel geassocieerd met hun merknaam namelijk.
Maar dat ging niet over een normaal eierdopje dat alleen eiPott heette, maar een eierdopje in de vorm van een iPod met die naam. Dan is het opeens niet meer toevallig, maar een zeer welbewuste referentie naar een product van iemand anders waar je geen rechten voor hebt.
Anoniem: 171072
@YopY2 september 2010 09:15
Nu is mijn vraag, hoe is een mogelijk om een eierdopje met mediaspeler te relateren?
Linkhttp://www.nrc.nl/economi...n_Apple_geen_eiPott_heten
Ja denk het wel. Alleen vind ik zelf de naam een beetje ongelukkig gekozen. Je hebt al de eigen versie van blackberry, de versie die ook met andere telefoons werkt en dan ook nog apple.
Het programma Ping is al sinds BSD 4.3 (1996) beschikbaar voor unix , dus ook voor osx.
Flauw dat Blackberry/ Samsung hun message service Ping noemen, maar van de BSD Licentie mag dat.
Zo hypocriet is Apple wel. Verbaasd me niets.
Hoezo hypocriet? Ze hebben gewoon een overeenkomst gesloten met een of ander bedrijf dat een trademark heeft geregistreerd op 'ping'. 't was niet RIM overigens (blijkbaar hebben die dat niet).
Je bedoelt het pingen op de Blackberry denk ik.
Klopt maar die vorm is er nu al voor BB/Android en iOS zodat die onderling kunnen 'pingen' ongeacht welke telefoon een ander heeft :) Dus hij kan net zo goed op ping voor 1 van die andere telefoon bedoelen ;)
Vergeet de command line utility niet :)
Ping lijkt op Zune-Social uit 2007 waar Apple gebruikers voorheen nogal denigrerend over waren.
Grappige maar genante gekopieerde toevoeging dus.

En daarnaast heeft Apple ook nog even Xbox Live gekopieerd in een Games centrum.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 2 september 2010 21:33]

He, jammer.
Ik dacht dat AirPlay de functionaliteit van SimplifyMedia zou gaan bieden. Maar het is een DLNA-achtig iets. En voor zover ik nu kan vinden op het Googlenet is het een proprietary protocol. Zal dus niet naar m'n Sony Bravia TV gaan...
Heel jammer dat het weer proprietary is, ik wacht juist tot er iets is dat standaard en compatible is voor mij eerder een reden om het product niet te kopen.

[Reactie gewijzigd door PaulC op 2 september 2010 08:44]

Het probleem is dat alle fabrikanten altijd zullen proberen hun protocol als standaard te pushen, en dus vrijwel nooit compatible zullen zijn met elkaar. (hebben ze geen baat bij)
Tot ze ooit op een punt komen dat ze beseffen dat dit NOOIT van de grond gaat komen als ze geen standaard voorzien, en dat punt zullen ze pas bereiken wanneer ze een manier gevonden hebben om hiermee schandalig veel geld te verdienen, dan zullen ze opeens wel het licht zien... ;)
Als de concurent hetzelfde kan met hetzelfde protocol, hebben ze er geen baat bij :)

want dan heeft bijvoorbeeld sony het risico dat je bij hun een Bravia koopt, maar bij samsung een BD speler. Daar hebben ze dus geen zin aan :)
Niet dat DLNA nou zo standaard is. Ik heb genoeg topics gezien van mensen met verschillende DLNA "certified" apparaten die niet met elkaar willen praten of die elkanders bestanden niet willen spelen.
Klopt, maar de standaard bestaat wel en veel fabrikanten dit in ieder geval te ondersteunen. Dat ze brakke implementaties maken is een tweede punt.
Daarnaast zullen sommigen ook specifieke extensies op het protocol maken die niet interoperabel zijn (maar dit zie ik dan weer als een 'eigen' protocol en dus niet gewenst).

Overigens heeft het niet kunnen afspelen van elkanders bestanden niets met DLNA te maken. Welk soort bestanden welk apparaat af kan spelen is afhankelijk van de mogelijkheden van het apparaat.
Er zijn al verschillende fabrikanten die hebben bevestigd Airplay compatibele apparaten uit te brengen.
DLNA werkt ook voor geen meter.

Er zijn wel meer protocollen die in theorie open en compatible met elkaar zijn en in de praktijk alleen goed werken tussen apparaten van dezelfde vendor (denk bijv aan besturing via de HDMI zodat je met je Bluray remote de basic TV functies kan besturen en vice versa).

Dat komt omdat wat er gestandaardiseerd wordt alleen de grootste gemene deler is en alles dat de boel echt bruikbaar maakt als extensie geimplementeerd wordt.

Dus je hebt de keuze tussen de standaard volledig implementeren maar slechts halve functie bieden, of volledige functie met proprietary extensions.

Dan kun je beter gewoon helemaal je eigen ding doen. Krijg je minder gezeik over "hij doet het maar half".
Nee, het is een DAAP achtig iets, maar bestond 10 jaar in een gesloten vorm. Nu is het open.
Verder heeft iTunes 10 een licht vernieuwde interface, waarbij de verticale positionering van de sluit-, vergroot- en minimaliseer-knoppen het meest in het oog springt.
Ik vraag mij af waarom ze dit gedaan hebben. Dit zorgt toch alleen voor verwarring?
Lijkt me meer een UI-experimentje oid. Misschien ook omdat er meer horizontale dan verticale ruimte is op een beeldscherm.
Je zou in dat kader eerder het omgekeerde verwachten. Dit kost meer verticale ruimte.
Nee, dat is niet waar. De interface in deze versie verliest de titelbalk in zijn geheel en zet de knopjes in al bestaande verticale ruimte. Er wordt dus wel degelijk verticale ruimte bespaard, wat met de steeds bredere breedbeeld heden ten dage nog niet eens zo'n slecht idee is.

TinFoilHatTime: Ubuntu heeft sinds kort ook de knopjes links staan, net als OSX. Nu gaat OSX zich dus weer opnieuw onderscheiden :)
Mja, maar gaat men dan de hele balk bovenaan de functionaliteit geven die bij een titelbalk hoort? Verslepen van het venster, maximaliseren bij een dubbele klik, ... ?
Mja, maar gaat men dan de hele balk bovenaan de functionaliteit geven die bij een titelbalk hoort? Verslepen van het venster, maximaliseren bij een dubbele klik, ... ?
Dat is bij elk Apple venster zo. Als ik nu in Safari onder de url-balk (dus in de bookmarks bar) op een lege ruimte klik, versleep ik het venster.
Die balk bovenin ziet er op die foto nog exact even hoog uit als nu in iTunes en dat is ook niet raar want de huidige hoogte is ook ongeveer de ruimte die je nodig zou hebben om ze boven elkaar te zetten.

Ik vind het een raar besluit gezien er ook genoeg applicaties zijn die in de titelbalk enkel titel en die 3 knoppen hebben en die hebben nu de hoogte van 1 knop en zouden met deze oplossing de hoogte van 3 knoppen krijgen. Dus of ruimteverspilling voor veel programma's of een inconsistentie in de UI. Beide vind ik niet echt een aantrekkelijk plan.

Overigens is het ook binnen iTunes inconsistent omdat alle andere knoppen binnen dezelfde balk wel horizontaal gegroepeerd worden.
[...]


Ik vraag mij af waarom ze dit gedaan hebben. Dit zorgt toch alleen voor verwarring?
Ja, dat vind ik ook heel opvallend. Het breekt de design guides. Of dit moet een voorproefje zijn voor Mac OS X 10.7, maar dat zou wel heel raar zijn.
Correct, maar iTunes staat er schijnbaar om bekend dat het constant tegen Apple's eigen HIG in gaat.
Correct, maar iTunes staat er schijnbaar om bekend dat het constant tegen Apple's eigen HIG in gaat.
iTunes is Apple's UI-speeltuin.
Daar lijkt het wel op ja. Maar dat is maar goed ook, want bij sommige andere UI-gebaseerde OSsen zie je wel eens een grote speeltuin zonder regels waar dan geen touw aan vast te knopen is.

Veelal is bij een UI niet zozeer de looks het meest doeltreffende, maar de consistentie. Ben blij dat dat bij Apple wil goed zit, bij Windows ook grotendeels, en het lijkt er bij GNOME ook op z'n pootjes terecht te komen. De iOS standaard UI is ook prima, maar daar hebben diverse applicaties dan weer hun eigen UI waardoor de standaard een beetje ver te zoeken lijkt. Dat is ook met Android steeds vaker het geval, en bij WM al helemaal.

Nu maar hopen dat ze niet de hele UI omgooien als dit niet bevalt. Het was vaker al gebeurd dat veel elementen uit iTunes/de speeltuin in nieuwe Mac OS releases terecht kwam, en dan is dat toch jammer als er iets tussen zit wat minder fijn is (zoals het verplaatsen van sluit/resize/min knoppen). De rustige look is dan wel weer erg fijn.
Geweldig, nu wordt het aantrekkelijker om een iPad te nemen. Dan kun je je Mac gebruiken als server voor content; foto's, film, video. En dan overal in huis kijken op je iPad.
Want de hoeveelheid opslagruimte op de iPad is beperkt. Nu kun je bijv. alles op een Mac Mini zetten, die als entertainment systeem aan je TV koppelen, en dan streamen naar je iPad als je ergens anders wilt kijken.
Om dit te doen naar een iPhone/iPod zie ik minder het nut van, maar toch leuk dat het kan.
Zonder AirPlay kan dit ook al met applicaties als

MLPlayer Lite:
http://www.alpha.co.jp/bi...na/mlplayer/index_en.html
en
Airplayer
http://itunes.apple.com/us/app/airplayer/id369713694?mt=8

Met deze laatste kan je zelfs divx/xvid bekijken op je NAS zonder dat er een PC hoeft aan te staan.
Dat kan nu ook allemaal al, bijna op elk bekend platform kan dat al jaren (echter geen geïntegreerde oplossing) ;)

Dat het nu geïntegreerd word is mooi, maar als het echt geen uniek iets of revolutionair of nieuw...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 2 september 2010 09:08]

Integratie is van zichzelf al een zeer belangrijke feature, en de manier waarop apple gemiddeld dingen integreert (vrij goed) al helemaal. Dat is wel degelijk nieuw, zelfs als het niet uniek is.
Zo geweldig dat het voor muziek en video al enige tijd mogelijk is met 3th-party oplossingen.....
Leuk, maar 3rd party blijft behelpen, terwijl dit een geintegreerde oplossing is. Je wilt juist iets wat

a) gemakkelijk is op te zetten
b) gemakkelijk te bedienen is
c) idiot proof is

vooral die laatste is een enorme factor. Wij tweakers kunnen heus wel leuk aanpielen, maar de meesten van ons hebben een vrouw of vriendin (of man/vriend) die daar niet in geintreseerd is en waarvoor het gewoon moet werken.

Daarom hebben alle fabrikanten eigen oplossingen die vlekkeloos integreren.
en..
d) alleen mogelijk is met door Apple goedgekeurde formaten

En als je naar AirVideo kijkt, dan vraag ik me af hoeveel meer idiot-proof het nog moet zijn om films (in diverse formaten) op je iPad te kijken...
Fabrikanten maken keuzes voor formaten, gek he?

Bovendien kan ieder stukje media-nas zo onderhand wel cross-encoden, waardoor je via AirPlay zo'n ding alsnog een standaard MPEG2 of 4 stream voert. Probleem opgelost.
Ik begin het gevoel te krijgen dat Apple de fout begint te maken met onnodige features in de software te proppen. Die AirPlay is meer dan logisch, maar het ping gedoe is er echt wat over aan het gaan. Misschien leuk voor mensen die continue op iTunes bezig zijn, maar volgens mij zijn er dat niet zoveel. Als ik mijn PC opstart dan start ik mijn muziekspeler, klik ik op Play en meestal kijk ik er dan niet meer naar.
Elke persoon gebruikt een mediaspeler op zijn eigen individuele manier. Jij gebruikt iTunes enkel en alleen om in de achtergrond je library af te spelen, er zijn echter evenveel mensen die hun tijd doorbrengen met het doorzoeken van iTunes en nieuwe artiesten ontdekken, andere albums beluisteren, en meer.

Daarom vind ik het helemaal geen slecht idee om artiesten te kunnen volgen en zo een community rond een bepaalde artiest te creëren.

Jouw iTunes-experience zal zeker niet veranderen, je zult nog steeds gewoon 'play' kunnen drukken en je muziek beluisteren, eventueel zelfs met je Genius-playlist. Deze uitbreiding is er enkel en alleen voor de meerwaardezoeker, waar ik mijzelf toe reken.
Ik sluit me hierbij aan. Sociaal netwerk en ping klinkt heel puberig en zit ik niet op te wachten. Maar weten wanneer een artiest een nieuw album uitbengt of nieuwe tourdata bekend maakt lijkt me gewoon erg handig.
Totally true! Het hangt sterk af van wie je volgt en of deze interessant is of niet, net als Twitter. Velen hier vinden Twitter maar onzin, maar zodra je een boel mensen volgt die echt wat te zeggen hebben, is het geweldig. Op die manier kan sociale interactie juist lijden tot het ontdekken van meer zaken dan je normaal zou doen.
Ik kan zeker verstaan dat mensen hun artiest graag volgen, alleen snap ik dan niet waarom zoiets binnen (en enkel binnen) een muziek programma moet. Lijkt me logischer dat je dat als webapp uitbrengt dat dan eventueel is gelinkt aan iTunes.

Probleem dat ik met iTunes heb, is dat ze maar features blijven in proppen waar de doorsnee gebruiker weinig aan heeft. Hierdoor word iTunes steeds "moeilijker" slomer. Niet voor niets word iTunes als voorbeeld gegeven op de Software Bloat pagina van wikipedia. Apple zou er goed aan doen om eens te focussen om zijn iTunes te verbeteren in plaats van aan te vullen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Software_bloat
Welkom in het Apple universum, waar men denkt innovatief te zien en ondertussen alle gebruikers opslokt in een gevangenis van makkelijk en simpel te gebruiken it-toepassinkjes....
Zal weg volledig weggemod worden, maar bedenk wel dat Apple steeds meer gebruikers krijgt. Of het goed is dat standaarden door Apple neergezet moeten worden voor de computerij als geheel is een vraag die iedereen aangaat. Ook degenen die geen Apple gebruiken.
Apple moet geen tweede MS worden...
net zoals welkom in het windows universum/linux universum waar men denkt innovatief te zijn en ondertussen alle gebruikers opslokt in een gevangenis van makkelijk en simpel te gebruiken it-toepassinkjes....
Je snapt duidelijk mijn punt niet. Stel dat AppleTv zeer populair wordt en bepaalde series snel , makkelijk maar alleen via Apple's platform te zien zullen zijn. Dan wordt ik, als ik geen Apple wil gebruiken, toch een beetje ongelukkig? Dat hele proces hebben we allang gehad in de nineties met MS? We zijn er net een beetje van aan het herstellen.....
Het gaat mij simpelweg om open standaarden...

Ik kan bij mij thuis bv. niet connecten met een airportgevalletje om muziek af te spelen zoals mijn vriendin dat kan met haar Macbook Pro via iTunes. Het streaming protocol is proprietary...
Ik zit op linux. Waarom dit niet zou mogen van Apple is mij onduidelijk. Moet ik dan daarvoor een Macbook kopen, voor die functionaliteit?
wordt ik, als ik geen Apple wil gebruiken, toch een beetje ongelukkig?
Huh? Maar het is een keuze, of je gebruikt Apple spullen en kunt meedoen, of je gebruikt het niet en zoekt iets anders (wat misschien meer of minder biedt). Je kunt Apple toch niet kwalijk nemen dat ze proberen zoveel mogelijk spullen te verkopen?
Ik zit op linux. Waarom dit niet zou mogen van Apple is mij onduidelijk. Moet ik dan daarvoor een Macbook kopen, voor die functionaliteit?
Ja, Apple wil graag dat jij een MacBook koopt. Is dat zo vreemd? Apple zorg dat al hun spullen perfect met elkaar werken. Iemand komt bij zo'n gebruiker langs en ziet dat het zo makkelijk werkt, iPad's/iPhones/Airtunes/Mac's/AppleTV met elkaar en wil dat ook graag, want het ziet er slick uit, werkt out of the box, en dat z'n Apple TV geen MKV's kan spelen, die iPod geen FLAC aankan, die iPhone geen apps buiten de Appstore kan installeren, iPad zonder SDkaart slot etc boeit de gemiddelde consument helemaal niets. Cash voor Apple, en omdat er straks wat nieuws uitkomt, of z'n macbook kapot gaat, koopt hij weer nieuw spul want dan blijft het werken.
Ik kan bij mij thuis bv. niet connecten met een airportgevalletje om muziek af te spelen zoals mijn vriendin dat kan met haar Macbook Pro via iTunes. Het streaming protocol is proprietary...
Ik zit op linux. Waarom dit niet zou mogen van Apple is mij onduidelijk. Moet ik dan daarvoor een Macbook kopen, voor die functionaliteit?
5 seconden googlen op "AirTunes linux" en je hebt al wat hacks over hoe je het werkend krijgt.

En nee, daarvoor hoef je geen Macbook te kopen, want het werkt ook met Windows. Apple biedt dus al ondersteuning voor hun eigen, EN een concurrerend os, en nog is het niet goed.

Heb je echt geen idee waarom Apple dit proprietary wil houden? Misschien zijn ze bang dat er concurrerende kastjes komen die dezelfde functionaliteit bieden? Ben ook niet altijd even blij met Apple's beslissingen, maar kan ze toch echt geen ongelijk geven in het beschermen van hun eigen producten.

En als je trouwens tv-series op Linux wilt, legaal, tja, succes ermee. Tv-series zijn in handen van bedrijven wiens principes haaks op die van Linux staan. Denk dat je lang kunt wachten op legale mogelijkheden. Maar dat is ook niet helemaal Apple's schuld, zij springen in op een vraag vanuit de markt.
Anoniem: 373145
2 september 2010 08:48
Hè, wacht even. Hier komt een synoniem met werkwoorden! Als je op twitter zit, heet het tweeten of twitteren. Maar als je ping zit, gaat het dus pingen heten. Kennen wie die al niet? Pingen wordt nu nog gebruikt voor het gebruiken van de gratis sms service tussen Blackberries. Dus wordt het een synoniem of een ander werkwoord? :)
Pingen is in mijn woordenboek nog altijd:
I tussenwerpsel nabootsing van tingelend geluid; II de -woord (mannelijk) 1 pingen sein tot opening en sluiting van de beurs te Amsterdam; 2 = pingping '

Lijkt me sterk dat je een wel bekend werkwoord vast kunt leggen aan een bepaald merk.
Nou dan hebben we nu (met de Blackberry) en straks (met Ping) 4 betekenissen voor pingen. :)
Tijd voor .... humm ... Pong :-)
Het volgen van artiesten lijkt me wel makkelijk. In sommige gevallen ook het volgen van andere gebruikers, maar die knoppen lijkt me niets.
Anoniem: 154887
2 september 2010 08:58
De meest opvallende andere nieuwe feature is AirPlay, waarmee video, audio en foto's naar Apple-apparaten
Klopt niet, er zijn al heel wat grote namen die hebben aangekondigd Airplay compatibele hardware uit te brengen.
Wel jammer dat dit stukje:
Daarvoor moet op de toestellen wel iOS 4.1 worden geïnstalleerd, dat woensdag eveneens werd aangekondigd.
Suggereerd dat je iOS 4.1 kan installeren op de iPad terwijl dit dus niet kan. 4.2 (die in november zal komen) kan je pas op de iPad installeren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee