Apple veegt spam uit iTunes Ping

Apple heeft een einde gemaakt aan de spamgolf die zijn sociale-netwerkdienst Ping vorige week overspoelde. Ook heeft de fabrikant de interface aangepast. Inmiddels zou de iTunes-dienst meer dan een miljoen gebruikers kennen.

Apples Ping is onderdeel van iTunes 10 en stelt gebruikers in staat om artiesten en elkaar te volgen om nieuwe releases, tourdata en de luistergeschiedenis van anderen te ontdekken. Direct na de start van de dienst, vorige week woensdag, werd deze door spammers en scammers massaal misbruikt, omdat Apple geen spam- of url-filters had geïnstalleerd, meldde beveiligingsbedrijf Sophos. Ook bleken veel gebruikers nep-accounts aan te maken, van onder andere artiesten en ceo Steve Jobs.

Maandag bleken vrijwel alle spamberichten en nep-accounts verwijderd te zijn, schrijft AppleInsider. Ook heeft Apple het gemakkelijker gemaakt om in de Ping-dienst te navigeren, met de toevoeging van een 'back'- en een 'forward'-knop.

Vrijdag liet Apple weten dat inmiddels 1 miljoen mensen bij het downloaden van iTunes 10 voor de opt-in van Ping hadden gekozen. iTunes 10 werd in totaal 3 miljoen keer gedownload, terwijl de muziek- en videodienst van Apple wereldwijd 160 miljoen gebruikers heeft.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-09-2010 • 12:17

62 Linkedin

Reacties (62)

62
54
36
0
0
6
Wijzig sortering
Het is grappig om te zien dat Apple dit niet meteen heeft geimplementeerd. Had Apple niet kunnen bedenken dat, buiten hun glazen huis, er miscbruik gemaakt wordt van tools als deze? Ik heb het idee dat Apple zich zo weinig met de rest van de wereld bemoeit, dat ze niet kunnen bedenken dat dit soort (spam-)zaken veelvuldig voorkomen.
ik had er ook niet meteen aan gedacht. Zo zie je maar weer hoe slecht de mensheid is. En de beste stuurlui hierboven staan aan wal :-)
mja...maar jij hebt ook al zoveel producten voor het internet gemaakt en verkocht.. 8)7

Een beetje professioneel bedrijf houdt daar wel degelijk rekening mee, maar ja, met spam filters is het waarschijnlijk veel te traag om de eerste indruk een goeie te laten zijn...
Nu wordt het achteraf erop gezet en hoogst waarschijnlijk een vinger uitgestoken naar de vermeende criminelen....
Veelvuldig? Zonder enig filter staat je site zo vol. Spam is een pure ramp op het moment, en dan gaan ze als groot domein zonder voorbehoedsmiddel het web op?
Je moet minimaal bijvoorbeeld ZB Block gebruiken, en zelfs dan komt er nog zooi door.
Ik ben benieuwd hoeveel van die 1 miljoen daadwerkelijk Ping gestart hebben, en hoeveel er na één keer nog steeds gebruik van maken.

Als iemand een opt-in vinkje aangezet heeft, is hij nog niet meteen een 'gebruiker'.
Ach, het is makkelijk stooien met cijvers voor ze.

Die 3 miljoen downloads, hoeveel daarvan zuden itunes echt een prettig programma vinden, en hoeveel hebben het alleen voor hun iPod/Phone/Pad?

En verrassender is eigenlijk nog dat 2 mln mensen ping NIET aan hebben gezet. De meeste mensen zullen een nieuwe functie wel gewoon inschakelen.
Ik vind het niet zo verrassend als ik van mijn eigen ervaring uit mag gaan. Bij de upgrade naar iTunes 10 op mijn mac zag ik niets van Ping voorbij komen*. Het is dat ik er van afwist via het eerdere nieuwsbericht hier, anders had ik het nooit doorgehad. Met zo'n vijf jaar aan muziekgeschiedenis in last.fm heb ik ook geen behoefte opnieuw te beginnen, wat vast voor veel andere gebruikers die van muziek en statistiekjes houden geldt :-)

* of ik heb het onbewust weggeklikt? Kan het me bijna niet voorstellen maar soms bouw je een weerstand op tegen dit soort dingen :-P
Je moet in iTunes zelf, net onder de link naar de store op Ping klikken, en dan moet je daar op klikken om te starten.
Die stond er bij mij niet meteen, ik kon ping alleen vinden via een linkje in de Store, daarna werd Ping toegevoegd aan het lijstje, onder het linkje naar de store.
Ikzelf ken wel redelijk wat mensen die iTunes en prettig programma vinden. Ikzelf gebruikt het ook zonder problemen. Lekker gemakkelijk Radio en muziek collectie in een, om nog maar niet te spreken van alle podcasts (Naked Scientists rocks!!) te spreken.

In het verleden menig andere programma geprobeert, ook op de PC met Windows en ook Linux, maar iTunes blijft bij mij rdelijk hangen.

Op dit gebied is er weinig andere programmas die alles bied met een redelijk laag geheugen gebruik (72Mb, zelfs Skype gebruikt !!! (je vraagt je af waarom voor een praat programma, maar dat terzijde))


Op Windows weet ik dat iTunes minder lekker draait, dit omdat het thread model van windows meer resource intensief is tov OSX, wie weet komt daar eens een oplossing voor...
Op Windows weet ik dat iTunes minder lekker draait, dit omdat het thread model van windows meer resource intensief is tov OSX, wie weet komt daar eens een oplossing voor...
Tja, ik denk meer dat het luiheid is van Apple die niet de moeite neemt om iTunes fatsoenlijk naar Windows te porten. Er zijn genoeg applicaties die zwaardere taken uitvoeren dan iTunes maar wel "native" aanvoelen.
Op Windows weet ik dat iTunes minder lekker draait, dit omdat het thread model van windows meer resource intensief is tov OSX, wie weet komt daar eens een oplossing voor...
Of omdat ze bij Apple gewoon niet kunnen programmeren voor Windows, zeker als het aankomt op multi-threading. Hoe vaak de UI van iTunes wel niet bevriest...
Wat raar dat ze dat niet bedacht hadden bij het bouwen van de dienst. Overigens klinkt het wel een beetje erg als last.fm als ik het zo lees.
Of precies als Zune social, wat al 4 jaar bestaat...

Dat krijg je ook bij je WP7 phone, dus blijkbaar vond apple dat ook een goed idee.
Anoniem: 166774
@grol47 september 2010 13:35
Grappig om te zien hoe snel het bij anderen gaat en niet bij MS. Apple heeft in korte tijd meer dan een miljoen leden, en van Zune social heb ik na 4 jaar nog nooit van gehoord.
*kuch silverlight *kuch

Het is niet zo dat het bij anderen snelle gaat dan bij MS. MS heeft een zeer solide sofware-lijn waar weinig vaart in kan zitten. (ms office, windows)
Al maakte Windows 7 wel een mooi vlucht op alle pc's.

Ik ben eerder van mening dat microsoft geen hoog vlieger is in ontwikkeling van nieuwe producten.
Of ze zijn juist te vroeg en lopen tegen de wet van de remmende voorsprong aan (Windows Mobile/touchscreen phones, Channels, Hotmail, tablets).

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 7 september 2010 15:44]

Je kan er dan ook niet naast kijken in de nieuwe iTunes. Iedereen wilt het eens proberen omdat je dat icoontje toch niet kan verwijderen.

Wordt de Zune-software je opgedrongen? Neen, en dat apprecieer ik. Ik heb Ping 5 minuten geprobeerd, maar namen als Limp Bizkit en James Holden waren al niet te vinden, dus ben ik er maar weer mee gekapt. Niet nòg een "sociaal" platform dat ons als een wolf in schapenvacht meer afhankelijk maakt van iTunes en overal linkjes heeft à la "buy now"

Liever geen "sociaal netwerk" waar ik eerst mijn bankgegevens voor moest invullen.
Heb net gekeken; Limp Bizkit is er nu wel bij. Het is natuurlijk wachten op artiesten die zich ook voor Ping moeten aanmelden.
Ik vermoed dat het eerder aan het feit ligt dat het Ping vinkje standaard aan staat, en dat weinig mensen de opties lezen tijdens een upgrade...

Disclaimer: ik heb het niet gedownload
Het staat standaard uit!

En ik laat het ook uit btw.
Heb iTunes 10 nog niet geïnstalleerd. Een vriend van me was niet bepaald positief en heeft z'n Mac gerestored naar versie 9. Hij klaagde over problemen betreffende connectie met muziekfiles op z'n NAS, het wegvallen van de nummering in de lijst met muziek en het nogal fletse uiterlijk (dat laatste is natuurlijk gewoon een smaakding). Ik geeft toe, ben niet heel erg concreet wat betreft de problemen (hij is nu met vakantie, heb 'm kort hierover gesproken), maar ben toch benieuwd hoe jullie Tweakers versie 10 bevalt. Vlekkeloze upgrade, of meer probleemgevallen?
Bij mij staat de iTunes bibliotheek op een FreeBSD server (Samba). Ik heb één keer een langdurige 'strandbal' gehad waarna ik iTunes heb afgeschoten. Met eerdere versies van iTunes overkwam mij dit ook wel eens. Ik heb niet de indruk dat dit per sé aan 10.0 ligt. Hinderlijk is het wel. Al weet ik niet zeker dat het probleem aan iTunes ligt, moet ik nog uitzoeken.
Het wegvallen van de nummering heb ik nog niet meegemaakt.

De upgrade verliep vlekkeloos (OS X).

Het uiterlijk vind ik er niet op vooruitgegaan maar is een kwestie van smaak.

Ik heb wel de indruk (let wel: indruk! ik heb het niet geklokt) dat 10.0 sneller is dan eerdere versies.
Upgraden ging prima. Even een iTunes 8 skin .rscr er over en het ziet er nog leuk uit ook :)
"Inmiddels zou de iTunes-dienst meer dan een miljoen gebruikers kennen.."
waarvan 50% spam botjes zijn?

Goed dat ze een bezem uit de kast gehaald hebben.
Maar zeg nou zelf, verkomen is beter dan genezen.
Dat denk ik niet, er zijn iets van 160 miljoen iTunes gebruikers(!). 1 miljoen is dan nog maar <1% en ik geloof best dat het merendeel daarvan echt is. Of het ook echt populair wordt is nog de vraag, dan moet de dienst toch wel een miljoentje of 10 aan gebruikers tellen.
Ik weet niet hoe ze aan die 160 miljoen iTunes gebruikers komen, maar als ze mij daarbij ook meegerekend hebben dan is het wel een heel verdraaid beeld. Ik heb het ooit eens geinstalleerd omdat mijn vriendin persee zou'n iPod moest hebben. Heb er 10 minuten mee gespeeld en was er toen zat van en dacht bij mijzelf: Als zij persee zo'n ding moet aanschaffen dan moet zij ook zelf het gebruik van die software maar zien uit te vogelen. Dus bij haar op de laptop geinstalleerd, 2 maanden later zegt zij tegen mij: "ik gebruik geen iTunes meer, met Winamp gaat het ook en bovendien nog een stuk makkelijker ook". Alweer 2 gebruikers minder ... bij Apple zijn ze enorm goed in het liegen van statistieken. Net zo als bij Microsoft. Hier trouwens wat Microsoft over Apple Statistieken denkt: http://www.osnews.com/sto...ger_Competitor_than_Apple
Iets van rond de 100 miljoen hebben een directe koppeling met een credit-card. Uiteraard hoeft dat niet een actief account te zijn, maar als je als gebruiker de moeite neemt je creditcard in te voeren, denk ik dat er toch een behoorlijk deel gewoon actief is.
Sterker nog. Het zijn 160 miljoen gebruikers met een CreditCard of PayPal account die 1-click buy aan hebben staan. Er zullen vast nog wel meer mensen met een iTunes account zijn. Zelf gebruik ik altijd giftcards.
Het gaat ook om iTunes store gebruikers die een account met CC of PayPal & 1-click buy hebben. Niet om mensen die iTunes geïnstalleerd hebben.
Misschien zien ze iedere installatie wel als een nieuwe gebruiker ;).
Als dat zo is dan kan je wel een goed vertekend marktbeeld schetsen.
Enne 160 Mil? Dus 10x zoveel als de inwoners van Nederland.

Sorry apple maar ik weiger tegeloven dat ze 160 Miljoen aan itunes gebruikers hebben.
Aangezien dat het netzo makkelijk met winamp kan :).
Vermoedelijk tellen ze het aantal verkochte iPod's en gaan er dan (voor een groot deel terecht w.s.) van uit dat al die kopers ook iTunes hebben geïnstalleerd.
As of January 2010, Steve Jobs announced 250 million iPods sold
dus 160 miljoen gebruikers kan best waar zijn vergeet dat in dit nummer geen Iphones en Ipads zijn opgenomen. Dus volgende keer als je wat doms zegt gebruik google eens.

nog een domme opmerking
Dus 10x zoveel als de inwoners van Nederland
in de vs alleen wonen 310.188.019 mensen
in de wereld wonen 6.867.296.42 mensen
je kunt het weigeren te geloven maar wat is 160 miljoen op een wereld bevolking.
Op een iPod, de meeste iPods gaat het puur om muziek syncen tussen PC en iPod.
Waar kan ik de luistergeschiedenis van iemand terug lezen dan. Kan dat nergens vinden hoor. Verder wel een leuke dienst. Al voelt het nogal kaal aan op het moment.

Slordig dat ze niet meteen een filter oid erin hebben gemaakt. Wel netjes opgelost zo :)

[Reactie gewijzigd door MoietyMe op 7 september 2010 12:22]

"Vrijdag liet Apple weten dat inmiddels 1 miljoen mensen bij het downloaden van iTunes 10 voor de opt-in van Ping hadden gekozen."

Waarschijnlijk stond er gewoon ergens een vinkje wat al geactiveerd was, en hebben de meesten gewoon snel op volgende geklikt.
Nee, je moet een hele grote knop met "Zet ping aan" erop indrukken. Gewoon weer aan het trollen dus.
Foutje bedankt.
Dat hadden ze niet zien aankomen?

Maar toch snel opgelost.
Dat vind ik vaak met de online diensten van Apple, het is het in het begin allemaal net niet... ze lijken iets teveel bezig te zijn met design (ook heel belangrijk) en alles simpel houden, dan dat men dit soort zaken al meteen uit weet te bannen vanaf het begin en wat meer features toevoegt. Lijkt me heerlijk als Apple ooit gewoon een systeem maakt wat standaard zo simpel is als het nu altijd al is, met de additie van een "expert-mode" waardoor je plots vanalles kan aanpassen. Zal denk ik lang wachten worden. :)

Wel vind ik Ping eens een online-chat-dienst waar ik meer interesse in heb, gewoon zaken uitwisselen op 1 gebied... muziek. Uitstekend idee, nu idd nog even flink uitbreiden.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 7 september 2010 12:25]

Apple is heel erg van de opinionated software... ze maken het gewoon zoals zij denken dat het simpel en goed zou werken, met weinig aanpassingsmogelijkheden inderdaad. Opzich is dit de kracht en tegelijk ook de zwakte van hun software. Een expertmode zou inderdaad fijn zijn, maar voor Apple scheelt het natuurlijk op dit moment ook wel dat er minder onderhoud en complexiteit in de code zit...
De expertmode zou je de terminal in OSX kunnen noemen, je kan in iTunes het stoplicht (sluiten en minimaliseren) terug als normaal plaatsen.
Met de terminal kan je nog veel doen in OSX.
De leukste dingen kan je ook aanpassen zonder terminal

gewoon dit gebruiken
Een simpele gui staat niet garant voor simpele software. Integendeel zou ik eerder zeggen.
Wel vind ik Ping eens een online-chat-dienst waar ik meer interesse in heb, gewoon zaken uitwisselen op 1 gebied... muziek

Zoiets bestaat al jaren, en het heet Last.FM.. Vraag me trouwens wel af hoeveel mensen Ping ook daadwerkelijk gebruiken... Normaal is Apple juist erg sterk in het creëren van een markt die er eerst nog niet was, nu proberen ze wat teveel gevestigde alternatieven te vervangen. Het is knap als het lukt, maar de kans is niet erg groot.
Mwah. Last.fm is leuk. Maar het enige wat het doet is bijhouden wat je luistert en recommendations geven. Daar is het goed in. Oja v ergeet ik bijna de radio. Die is echt beter dan spotify. Niet qua kwaliteit. Maar qua artiesten die het bij elkaar zoekt als similar.

Chatsysteem is vrij bagger, Nieuwe albumreleases hoef je het al niet eens voor te gebruiken. Ze zijn daar ronduit langzaam in. Verder zit er in last.fm ook niet echt een duidelijke pagina met concerten van artiesten die je leuk vindt/ veel luistert. Weet niet of dat hier wel in zit. Maar zo wel ga ik zo weer over op itunes.
Dat vind ik vaak met de online diensten van Apple, het is het in het begin allemaal net niet... ze lijken iets teveel bezig te zijn met design (ook heel belangrijk)

iPhone 4G? :p
Heb je echt een bron nodig na al die youtube video's en klaagberichten over de Galaxy S?
Anoniem: 373697
7 september 2010 12:41
Dit had inderdaad iedereen aan kunnen zien komen
"Apple veegt spam op uit iTunes Ping"

Ik heb de titel nu 3x gelezen en volgens mij staan "op" en "uit" omgedraaid of lees ik het verkeerd?
De spam wordt opgeveegd uit iTunes
(beetje rare bewoording maar klopt wel)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee