Komst langere iTunes-previews naar EU is onzeker

Apples iTunes is begonnen met het uitbreiden van zijn previews. In de Amerikaanse iTunes-winkel zijn al nieuwe singles gedurende 90 in plaats van 30 seconden te beluisteren. Niet duidelijk is of en wanneer dit in Europa wordt ingevoerd.

Eerder kondigde Apple aan dat het de preview-tijd in de VS ging verlengen. Platenmaatschappijen die het daarmee niet eens waren, moesten hun collectie verwijderen. Inmiddels meldt AppleInsider dat de langere preview-tijd in de Amerikaanse iTunes-winkel beschikbaar is bij nieuwe singles zoals de kerstsingle van de Britse band Coldplay.

De preview van 90 seconden geldt alleen voor nummers die langer zijn dan 2,5 minuut. Daaronder blijft de preview-tijd nog steeds 30 seconden. In een brief aan de platenmaatschappijen heeft Apple aangegeven dat het gelooft dat een langere preview-tijd de consument aanspoort om eerder het liedje te kopen. Onderzoekers aan de Robert Morris universiteit bevestigden vorig jaar al dat een langere preview-tijd consumenten sneller tot aankoop van het liedje verleidt.

Of en wanneer de verlengde iTunes-previews naar alle regio's komen en of ze op alle liedjes betrekking zullen hebben, is nog niet bekend.

Door Elke Ross

Stagiair

10-12-2010 • 09:51

32 Linkedin

Reacties (32)

32
32
19
1
0
7
Wijzig sortering
Maar waarom is het in de EU onzeker dan? Het gehele artikel gaat over dat het in de US wel is, en dat de voordelen zijn gevolgd door "Of en waneer de verlengde iTunes-previews naar alle regio's komen en of ze op alle liedjes betrekking zullen hebben, is nog niet bekend."

het wordt verder helemaal niet onderbouwd, stichting Brein die roet in het eten gooit? De nederlandse (europese) muzieksector die het niet wilt?
Ik vind persoonlijk een preview van 90 seconden ( = 1.5 minuut ) wel heel lang. Na 30 seconden weet je toch ongeveer over wel liedje het gaat en indien je het eens helemaal wilt horen kan je toch naar sites als Youtube surfen?
Waarom niet gewoon een volledige preview? Er zijn zat nummers waarbij 90sec enkel de intro is... Volledige vrijheid krijg je ook in de winkel, doorgaans kan je gewoon de cd beluisteren in de winkel.

Uiteraard wel een restrictie op het aantal maal dat je de preview mag luisteren, of 1 keer helemaal en daarna 30 of 90sec.

[Reactie gewijzigd door Aikon op 10 december 2010 09:58]

Waarom niet gewoon een volledige preview?
Omdat er dan progsels zullen komen die de ene na de andere preview kunt afspelen. Dan heb je een soort radio via iTunes, kost Apple bergen bandbreedte en kost ze ook verkopen.
Ik vermoed dat Apple binnen enkele jaren een Spotify model gaat hanteren, waarbij je via je PC gratis (met ads) of via een abonnement (zonder ads) muziek kunt streamen. Mocht je de muziek mee willen nemen dan kun je de offline modus voor €X per maand activeren (zie Spotify) of de nummers los aanschaffen voor 'echt' offline gebruik.
Ik weet het niet zeker maar volgens mij is de preview niet altijd het begin vna het nummer.
Waarom niet gewoon een volledige preview? Er zijn zat nummers waarbij 90sec enkel de intro is... Volledige vrijheid krijg je ook in de winkel, doorgaans kan je gewoon de cd beluisteren in de winkel.
Vaak krijg je dan ook een fragment uit het midden van het liedje te horen, niet altijd de eerste 30/90 seconden. Ik denk dat de platenmaatschappij zelf het stuk kan kiezen, want het verschilt nogal eens.
Omdat je dan zonder betalen het hele nummer kan downloaden :P

Wat immers 1x uit je speaker komt kun je opnemen

[Reactie gewijzigd door pfismvg op 10 december 2010 11:32]

Mij lijkt het toch wel handig, zoals ze aangeven willen ze het alleen invoeren op nummers die langer zijn dan 2:30 minuten, daaronder blijft de preview gewoon 30 seconden. Uiteraard kan je een nummer luisteren op YouTube of Spotify maar het gaat in iTunes toch om de aanschaf van een nummer en dan wil ik er wel zeker van zijn dat ik de goeie versie heb en dat lukt soms met de 30 seconden preview niet.

Denk bijvoorbeeld aan een dance EP met meerdere (re)mixes waarvan de previews allemaal op elkaar lijken maar het nummer helemaal toch wel degelijk anders is
Denk bijvoorbeeld aan een dance EP met meerdere (re)mixes waarvan de previews allemaal op elkaar lijken maar het nummer helemaal toch wel degelijk anders is
Ik heb hetzelfde gemerkt, dat ging over een studio en een live nummer, die precies hetzelfde klonken. Dat kan niet kloppen... :?

Volgens mij is dit een probleem van de platenmaatschappij die de previews aanlevert, die hebben gewoon 2 keer dezelfde preview gebruikt...
is wel afhankelijk van het soort muziek. Ik hou van prog (nummers van 10 minuten eerder regel dan uitzondering). Met 30 sec. weet je dan helemaal niets.
Ik vind persoonlijk een preview van 90 seconden ( = 1.5 minuut ) wel heel lang. Na 30 seconden weet je toch ongeveer over wel liedje het gaat en indien je het eens helemaal wilt horen kan je toch naar sites als Youtube surfen?
Dacht ik ook, dat is tenminste wel het geval bij de 3-minuten poprommel waar de radiozenders en dergelijke vol mee staan.

Echte muziek begint pas bij 10 minuten, dan ben je na die anderhalve minuut nog niet eens voorbij de intro :+.
Ik vind persoonlijk een preview van 90 seconden ( = 1.5 minuut ) wel heel lang. Na 30 seconden weet je toch ongeveer over wel liedje het gaat en indien je het eens helemaal wilt horen kan je toch naar sites als Youtube surfen?
Naar een andere site moeten gaan is niet bepaald gebruiksvriendelijk. Zeker niet als ik voor elk nummer aparte zoekopdrachten moet gaan ingeven. Daarbij komt nog dat lang niet alles op Youtube staat. Zo ga ik dus nooit die muziek online kopen.
Dus willen de maatschappijen hebben dat we meer muziek kopen dan zal de lengte minsten naar een minuut moeten.
Verder is het een idee om die minuut niet vanaf het begin van het liedje te doen maar ergens in het midden. Dan ben je in elk geval van die intro's af (die vaak langer duren dan 30 seconden.) Een optie zou ook kunnen zijn de lengte van de preview afhankelijk te maken van de lengte van het nummer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 91169 op 10 december 2010 13:02]

Vaak is 30 seconden te kort om te zien welk nummer je precies wilt hebben als er meerdere versies van zijn (zelfde titel, zelfde artiest). Heb wel drie keer gehad dat ik na al 2 nummers gekocht te hebben, bij de derde poging pas de versie kreeg die ik wilde. Zeker bij sommige extended versions van (house) nummers is 30 seconden gewoon veel te kort.
ligt eraan. soms zijn intro's erg lang en heb je niets aan 30 seconden. handiger zou zijn om dan het refrein en een deel van het nummer zelf te horen.
zelf ben ik wel voorstander van langer luisteren. je weet dan toch beter of het bevalt of niet. tuurlijk als je de muziek/genre echt al kent heb je na 10 seconden al door of het leuk is of niet maar als het iets totaal onbekends is wil ik wel wat langer luisteren.
Is dit niet gewoon een Apple gimmick?
Ik bedoel, als je muziek niet kent dan kun je het zowiezo even op youtube op zoeken?

Ik zie het voordeel niet eigenlijk.

Edit: en als je de muziek al kent dan hoef je niet eerst 90 sec. te luisteren natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Sneezzer op 10 december 2010 09:58]

Ach in een cd-winkel als de FRS kan je toch ook gewoon de cd luisteren? Daar zegt men ook niet kijk maar op Youtube als je een nr wilt horen.
Waarom zou je mensen wegsturen om het nummer ergens anders te gaan luisteren, met de kans dat ze niet meer terugkomen? Dat is toch gewoon slechte commercie?

Bij veel nummers is 30 sec. genoeg, maar ik kom regelmatig nummers tegen waar het te kort is. Dit soort service is toch alleen maar positief voor de klant?
Zou mooi zijn als het hier heen komt.
Soms is de preview van 30 seconden net aan de intro van een nummer...
Hoor je nog niets.

En bij twijfel kopen we niet ;)
Anoniem: 235834
10 december 2010 09:56
Laten wij hopen van wel. Sinds ik iPhone heb en iTunes gebruik, heb ik al vele nummers besteld. Af en toe is het lastig zeker wanneer er tig versies van een lied bestaan om ze te onderscheiden. Verlengde preview tijd is dan ook zeker handig.
Precies als kipkerrie zegt, om verschillende versies te kunnen vergelijken is dit veel beter.

En voor het gemiddelde poepmuziekje boeit het natuurlijk niet en/of youtube gebruiken, maar voor klassieke muziet is het gewoon een must om langer te kunnen luisteren.
Itunes is voor mij kompleet nutteloos 30-90 sec kan ik geen nieuwe dje tracks op zoeken zeker niet in mijn muziek stijl waar de nummers tussen de 6-14 minuten zijn en soms in begin heel anders zijn dan de einde van de track.

Ik bedoel in 90 seconde heb ik nogsteeds de feel niet of weet je ook nogsteeds niet waar nummer overgaat ik luister werkelijk naar muziek en de boodschap die de artiest wil brengen.

ik snap ook dat gemiddelde pop nummer net 3 a 4 min duurt de tekst meestal 4 keer herhaald word en dat de gemiddelde persoon tegenwoordig gewoon kies op het klinkt wel leuk of ik moet de laatste hit hebben en 30 tot 90 sec voldoende is.

maar ik koop niets zonder het helemaal gehoord te hebben en kan dus niets met itunes en veel van die andere sites met dit soort systemen.
Ik blijf het een waardeloos programma vinden, ik weiger dan ook pertinent het verder te gebruiken dan het noodzakelijke kwaad dat nodig is voor mijn iPad.
Verkeerde tablet gekocht? :)

OT: Als je een niet weet welk nummer het is, en de preview is niet lang genoeg zoek je m op internet even op.. beetje overdreven gedoe.
De iPad is heerlijk, iTunes is waardeloos.
Hier exact hetzelfde. En ook het iPad deel vind ik niet echt gebruiksvriendelijk. Veel te veel navigatiebalken waardoor het overzicht snel weg is. Daarnaast worden boeken (pdf) gewoon behandeld als een mp3 in iTunes, wat ook heel vervelend is vanwege de metadata die ik wil toevoegen/veranderen.

Op Windows is het ook nog eens erg traag.
Heerlijk dat mijn iPad, iPhone en iPod vanaf één centraal programma te benaderen zijn. :-)

iTunes is bij uitstek het programma om muziek te ordenen imo.
Wut?? Tot nu toe - heb me pas een maand geleden laten dwingen tot iTunes omdat de nieuwe nano dankzij de protection schemes van Apple echt niet meer met een ander programma te managen is - vind ik iTunes juist het meest verschrikkelijke programma om muziek mee te ordenen.

Maar misschien ben ik nog niet voldoende in het keurslijf gedrilld.
Zucht, wat een gezeik blijft dat toch ook. Het is toch een preview, dus toch niet een heel nummer???? Waarom moeten die platenmaatschappijen daaar nou weer eerst een struisvogel-ei over leggen?

Ik kan me nl. niet voorstellen dat iemand zegmaar alleen de previews luistert als zijnde 'zijn totale muziek' en zo dus zo die mensen inkomsten laat mislopen.....Als het nou zou gaan over hele nummers, dan kan ik het snappen, maar dit is echt zulk geneuzel 8)7

En nog als aanvulling: waarom is hier tussen de VS en Europa weer een verschi? Al die maatschappijen zijn toch Amerikaans, dus als daar het gros het heeft goedgekeurd kan het toch gewoon globaal worden uitgerold? Maar nee, dan moet zeker de Europese middle-man ook nog een besluit erover nemen......

[Reactie gewijzigd door Evil_king op 10 december 2010 11:02]

Het feit dat er al sprake is van regio's is iets wat volstrekt achterhaald is.

Lieve media-maatschappijen. Waar ik vandaan kom maakt niks uit! Daar geven jullie uiteindelijk ook niks om - zolang jullie je centen maar krijgen. Als je het niet aan mij verkoopt snij je alleen jezelf in de vingers, want het enige waar jullie als winstgevend, kapitalistisch bedrijf een moer om dienen te geven zijn goede jaarcijfers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee