WK-stream NOS werkt niet op iPhone, wel op iPod

Gebruikers van een iPad en iPod touch kunnen via een html5-versie van de NOS-site streams bekijken van wedstrijden op het WK Voetbal. Diezelfde site is op verzoek van de wereldvoetbalbond Fifa geblokkeerd voor bezoek vanaf een iPhone.

Wie met een iPad of iPod touch de stream van de NOS probeert op te roepen, krijgt een html5-video in een nieuw venster. Met een iPhone gaat het openen van de stream echter niet. Daarbij maakt het niet uit of je een internetverbinding opzet via 3g of wifi, blijkt uit reacties op Twitter.

Het gebrek aan een stream voor de iPhone heeft te maken met de rechten die de NOS van de Fifa heeft gekocht, zegt Roeland Stekelenburg van de NOS. De Nederlandse omroep kocht de rechten om de wk-wedstrijden uit te zenden via zowel tv als internet, maar mobiele devices vallen daar niet onder. Ook andere telefoons en smartphones kunnen daardoor de stream niet openen. Volgens de definitie van de Fifa zijn de iPod touch en iPad echter geen mobiele devices, waardoor de stream wel op die apparaten uitgezonden mag worden.

De NOS heeft een cap van 140Gbps voor de internetstreams: daardoor zouden ongeveer 180.000 mensen de streams live kunnen volgen. Tijdens de openingswedstrijd vrijdag keken ongeveer 30.000 tegelijk naar de stream via internet. De meeste kijkers worden maandag verwacht, als het Nederlands Elftal 's middags om half twee aan zijn wedstrijd tegen Denemarken begint. Veel mensen zitten dan op school of op het werk. Desondanks is de NOS niet van plan de bitrate per stream te verlagen om meer mensen te kunnen laten kijken: volgens Stekelenburg ziet het er niet uit als een voetbalstream met een bitrate van onder 1Mbps wordt uitgezonden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

12-06-2010 • 10:21

168 Linkedin

Reacties (168)

Wijzig sortering
Beslissingen ivm tv-rechten hebben wel vaker zo'n bizarre uitkomst. En iPad is natuurlijk net zo mobiel is als een iPhone (met 3G tenminste).
Ik vraag me af of de telecombedrijven hier ook niet voor iets tussen zitten om zo de gigantische overlast op hun netwerken te vermijden.

[Reactie gewijzigd door Lulukai op 12 juni 2010 10:24]

De rechten rond dit WK zijn echt idioot. Ondanks al het geld dat de NOS uitgeeft aan de rechten mogen ze zelfs op de stream van het 20u journaal niet eens de samenvattingen laten zien.

Sowieso snap ik niet waarom de FIFA zo idioot bang is voor internet :/
Ze zijn niet bang, maar ze willen geld zien. Wat denk je dat het kost om een WK te organiseren?
Wat dacht je van 0 euro?

99% komt op naam van het land. De fifa bouwt geen stadions. Ze moeten nu geld verdienen om de idiote prijzen te kunnen betalen voor winst etc etc.

Het wordt tijd dat de fifa en Eufa voetbal terug geven aan de eigenaren, en dat zijn wij allemaal in plaats van profs steeds meer te laten verdienen voor een kunstje wat ze kunnen.

En iedereen toegang geven tot de beelden zodat iedereen kan genieten (of niet) van het voetbal.
0 euro, no way. Dan zou de FIFA volledig uit vrijwilligers moeten bestaan.
Dat niet, maar dat in hun keuze dat kost het ook als ze GEEN wk organiseren. Verder is de kans groot dat het organiserende land dik moet betalen voor het "inhuren" van FIFA mensen.
Wat allicht goedkoper is dan het zelf maken van alle fouten die andere landen al eerder maakten, en wat je dus voorkomt door ervaren FIFA mensen in te huren.
Het wordt tijd dat de fifa en Eufa voetbal terug geven aan de eigenaren, en dat zijn wij allemaal in plaats van profs steeds meer te laten verdienen voor een kunstje wat ze kunnen.
Helemaal mee eens, maar zolang (onder andere) jij kaartjes blijft kopen om naar wedstrijden te gaan of voor de tv zit zodat adverteerders betalen om jou naar hun reclames te laten kijken en dus de NOS genoeg geld binnenkrijgt om de rechten voor de huidige prijzen te kunnen/willen kopen draag je zelf bij aan "het probleem"...
het zijn de zuidafrikanen de de grootste hoop van de kosten van het organiseren dragen hoor
en het zijn ook zij die een groot deel van het geld krijgen. Alleen is het de fifa die de regels opstelt.
Sowieso is het idioot dat er verschil gemaakt wordt tussen het bekijken via internet en vanaf mobiele devices.

Volgens mij gebruikt een mobiel apparaat toch ook echt internet als ik me niet vergis om die uitzendingen weer te geven.

Als ik iets via internet mag verzenden, vind ik eigenlijk niet dat het iets uit mag maken met welk apparaat dat opgepikt mag worden.

[doordraaf-mode]NOS heeft rechten om het via internet uit te zenden, maar niet naar Apple producten, in de hoop ook een uitzenddeal met iTunes te kunnen sluiten.
Dus heb je dan niet de rechten om via internet uit te zenden.
Wat je dan wel hebt is de rechten om het naar PC's en andere Non-Apple/mac computers (lastige definitie) te verzenden, via internet, dat dan wel.[/doordraaf-mode]

Apple is duidelijk voobeeld in dit geval, ben niet bepaald een fanboy, maar dat is niet relevant.
Ook de uitspraak "appels met peren vergelijken" is dan op z'n plek.

[Reactie gewijzigd door crizyz op 12 juni 2010 11:06]

Vraag me af hoe ze dat testen, is er voor de iPhone niet een tooltje om de user agent aan te passen? Maak je daar gewoon een iPad string van en verwacht dat ie dan wel werkt.
Afaik kan je toch gewoon je useragent idd spoofen?
als ik naar mijn G1 kijk heb ik de mogelijkheid om m als iets anders voor te laten doen.
waarschijnlijk blokkeren ze momenteel gewoon alleen iPhone... en zijn de meeste gebruikers daarvan niet ervaren genoeg om een ander useragent te spoofen?
Hee dat is een goede tip. Ik ga eens proberen om dit te doen, ik heb een gejailbreakte iPhone, zal vast wel een faker in Cydia staan. Ik post mijn bevindingen straks
De iPhone is een Apple product he, daar kan je zo goed als niks op aanpassen ;)
tenzei je hem jailbreakt?

Ik weet weinig van de iPhone en in hoeverre een 'jailbreak' je meer functionaliteit geeft maar wat ik zou zeggen voor idereen die het wil kijken:

neem je laptop mee naar school/werk en maak gebruik van het school/werk wifi om te streamen :)

Als ik voetbal zou kijken zou ik dat ook doen lekker op mn netbook.
De FIFA is een boevenbende, als je deze reportage mag geloven: KRO REPORTER
Dat heeft te maken met de huidige voorzitter van het FIFA bestuur, Sepp Blatter.
Blatter is een fosiel uit de 19e eeuw die geen gebruik van technologie en technologische hulpmiddelen (bv lijn camera's en/of geavanceerde trackingsystemen) toestaat.
Voor Blatter is 'electriciteit' de nieuwste uitvinding, uit zijn eeuw.
Het leuke aan voetbal vind ik, dat het ook nog een klein beetje te maken heeft met sport.
Het is van de gekken dat de Telecom bedrijven iedereen aan het mobiel internetten willen helpen, maar als iedereen het dan ook echt gaat gebruiken ze capaciteit te kort komen. Dit, met als klap op de vuurpijl, de berichtgeving van KPN over dat de gebruiker moet betalen. Dat DOEN we toch al KPN!? Of krijgen we het gratis?
Het gaat hier om de capaciteit van de servers van de NOS die het maximum aantal mensen bepalen, niet de mobiele netwerken.
Fijne First post? Hmmm gelukkig is de reactie van 1 letter naar meerdere gegaan :P

Maar 180.000 mensen die naar de stream kunnen kijken? Als ik hoor hoeveel mensen wel niet klagen dat ze moeten werken/geen vrij kunnen krijgen heb ik het idee dat er nogal aardig wat meer mensen de stream gaan bekijken. Zit op dat moment dan ook op school, hoop dat het netwerk de stream aankan...

[Reactie gewijzigd door GijsW op 12 juni 2010 10:26]

ze moeten werken/geen vrij kunnen krijgen heb ik het idee dat er nogal aardig wat meer mensen de stream gaan bekijken
En ze daarna de kans lopen heel lang vrij te krijgen. Ontslag wegens voetbal kijken onder werktijd lijkt met erg verwijtbaar en dus geen uitkering! Gewoon ouderwets doorwerken met de radio op de achtergrond lijkt me de oplossing.

[Reactie gewijzigd door mashell op 12 juni 2010 12:53]

Of je hebt gewoon een fijne baas die zijn tv en digitenne kastje meeneemt naar het werk en iedereen die wil gewoon laat kijken _/-\o_ Als je je werknemers niet als loonslaafjes behandelt krijg je dat namelijk dubbel en dwars terug.

Jammer alleen dat voetbal mij niets kan interesseren, dus voor mij wordt het waarschijnlijk lekker rustig doorwerken en eerder naar huis komende maandag :P
Ik gebruik de maximale bandbreedte van mijn cortex ook liever voor andere zaken, dus voetbal komt er bij mij niet in.

Is wel leuk hoor dat mensen er van kunnen genieten, maar dit fanatisme is zowel meest sociale als asociale evenement in NL. De buren vinden het hun recht om niet alleen hun voorgevel lelijk te maken met oranje vlaggetjes, maar meteen de hele straat.

Waar, als het niet eens in je eigen huis is, kun je je nog beschermen tegen deze vage collectieve legitimatie voor wanorde, leijke decoratie, getoeter en geschreeuw door bezopen hooligans-in-wording?

Kortom, ik hoop altijd dat we verliezen, zodat de rust snel terugkeert. Dan zijn de fans op z'n stilst, en kun je eindelijk de vogeltjes weer horen zingen.

:)
Ik hoor liever de fans dan die vervelende rot duiven met hun "roekooehhhh, roekooeehhh " die ook nog eens mijn auto vol poepen :(
Je woont in de verkeerde wijk ben ik bang.

Ik heb nog geen toeter gehoord en er hangt welgeteld één sneu slingertje met oranje vlaggetjes 50 mtr verderop.

Maar ja hier in de straat alleen weldenkende hardwerkende mensen blijkbaar, al hebben zxee vorig jaar wel een buurtfeest (proberen) te houden.

Maar ja foutje kan iedereen overkomen. :p
Ben ik even blij dat voetbal me geen ruk interesseert. :)

Ik moet echter wel toegeven dat ze wat beter rekening moeten houden met de drukte van iedereen die het wil kijken. Het is niet alsof ze al niet 10 jaar weten dat elke keer het WK of EK plaatsvind zo goed als heel Nederland daarnaar kijkt.

Streaming sites die plat gaan en telco providers die de streaming drukte niet aan kunnen vind ik dus echt een slap excuus.
Je gaat niet voor 4 wedstrijden per 2 jaar je hele netwerk instellen op totaal exorbitante aanvraagaantallen
Dat doen ze anders wel met 1x per jaar met oud en nieuw.
je vergeet dan weer wel dat de meeste bedrijven streaming niet zo op prijs stellen en het geblokkeerd hebben
Tja, waarom zou je ook vrij moeten krijgen om onzinnig voetbal te kunnen kijken.. Wat mij betreft mogen ze iedereen ontslaan die zonder toestemming van de baas voetbal op het werk zit te kijken.
Je werkt je te pletter en je baas zeurt er niet over. Je kijkt even wat tv erbij en je moet ontslagen worden, onzin.
Ik vind zelfs dat wanneer je baas erachter komt dat je thuis na het werk of weekend voetbal hebt gekekent, dat je dan alsnog mag worden ontslagen.

Voetbalfans zijn namelijk procentueel vaker minder productief en meer crimineel dan nerds met dikke brillen die niet achter hun pc vandaag weg te slaan zijn, dus die cijfers liegen niet.

Het gaat er enkel om dat je de juiste conclusies er aan weet te verbinden (en wat dat betreft kunnen we een goed voorbeeld nemen aan de PVV, immers als een immigrant zijn hele leven voor een stuiver werkt, dan is de huursubsidie hij krijgt al snel hoger dan de belasting die hij betaalt, dus logisch om te concluderen dat ze meer kosten dan opleveren.. tja je moet er niet teveel over nadenken anders maak je het jezelf onnodig moeilijk).

[Reactie gewijzigd door ZeKritik op 13 juni 2010 13:19]

Hoe zit dat dan met een iPad 3G die ook gebruik maakt van het mobiele netwerk?
Daar kan het wel mee volgens het artikel.
Iphone op wifi gaat ook niet werken dus het ligt niet aan het 3G gedeelte maar aan de licentie voorwaardes.
Daar hoeven ze zich geen zorgen voor te maken, want de iPad 3G is nog niet uitgebracht in Nederland... en ik weet niet of hij wel werkt als je hem importeert
De Nederlandse omroep kocht de rechten om de wk-wedstrijden uit te zenden via zowel tv als internet, maar mobiele devices vallen daar niet onder. Ook andere telefoons en smartphones kunnen daardoor de stream niet openen.
Daar snap ik dan helemaal niks van. Ze hebben dus de rechten om via internet uit te zenden... Maar een mobiel met internet toegang mag vervolgens niet de stream bekijken omdat het een ander "apparaat" is? Wat heeft het "soort apparaat" met internet te maken :?

[Reactie gewijzigd door Chip. op 12 juni 2010 10:30]

Het is koffiedik kijken, maar misschien dat een mobiel apparaat ervoor zorgt dat meer mensen tegelijk via 1 apparaat gaan kijken en zodoende dat er minder aansluitingen worden gebruikt. Met nog wat meer koffiedik kijken misschien dat de FIFA betaald krijgt per bekeken aansluiting?
Hoe dan ook hoe gek het mag klinken allicht hebben daar wat financiele bollen over de contracten gebogen en bedacht dat er met mobiel kijken nog meer te verdienen valt. Dan dient de NOS wel met geld over de brug te komen als ze hier gebruik van willen maken. Ik vraag me dan echter wel weer af, hoeveel mensen kijken nou uberhaubt mobiel TV in Europa. Mij lijkt het toch meer toekomst muziek cq iets wat in Japan gebeurd.
Huh? Hoe kleiner het scherm, hoe meer mensen er naar kijken denk je? Lijkt me sterk hoor, denk dat het eerder andersom ligt. Nee, ze hebben het gewoon in hun kop gekregen dat ze op deze manier meer geld kunnen vangen.
Dat het voor ons niet logisch is maakt op zich niet uit, zij verkopen de rechten en zij bepalen tegen welke voorwaarden ze dat doen.
't is gewoon een marketingtruuk.
Verdeel de markt in kleine stukjes en laat de mensen voor ieder los stukje betalen. De prijs per stukje lijkt dan lager, maar uiteindelijk betaal je meer.
Vroeger deden ze dat door dingen aan een product toe te voegen ("Als je een airco/tomtom/whatever in die auto wil, dan moet je wel executive-edition kopen"), tegenwoordig maken ze het onderscheid digitaal.
De grote spelers (zoals Apple) vinden dat allemaal prima want dit soort voorwaardes maakt het voor kleine spelers veel moeilijker om mee te doen. En nu is het pech voor iedereen dat die voetballers zo hebberig zijn dat het zelfs voor KPN te duur is. (Als het rijke Nederland met haar super internetververbindingen het nog niet kan betalen is het gewoon te duur.)
Dus puur op User-Agent geblokkeerd? Moet inderdaad te kraken zijn als je de User-Agent kunt wijzigen. Echter, zelfs al doet een handjevol mensen dat, zal het ze nog niet veel boeien aangezien de overgrote meerderheid niet weet hoe het moet :)
Met wat voor user agent brows je wanneer je de Opera Mini Applicatie op de Iphone draait? Als je een beetje geluk hebt filteren ze de agents net niet secuur genoeg om ook deze gebruikers te blokkeren.
Opera Mini stuurt alleen een "plaatje" van de pagina. HTML5 of javascript werken niet.
Daar is een zeer handige SBSettings add-on voor "UAFAKER". Nog weer een reden om te jailbreaken.
Ze verkopen je een telefoon met een internet verbinding met bijbehorende reclame dat je televisie kan kijken waar en wanneer je wil. Sterker nog, ze maken zelfs reclame met het kijken van voetbal op je telefoon.

Vervolgens is er een keer voetbal wat je wilt kijken, beslissen die druiven dat het allemaal niet kan, want eigenlijk hadden ze er niet op gerekend dat we er allemaal gebruik van zouden gaan maken. Pure consumenten misleiding.
Iedereen lijkt hier dezelfde fout te maken. Het zijn niet de telecomproviders die bepaald hebben dat het WK niet op mobieltjes te kijken is, maar de eigenaar van de rechten. De FIFA heeft besloten om de rechten voor vaste en mobiele internetapparaten apart te verkopen. Hoe krom en omzeilbaar die beslissing ook is (uiteraard gaat het om geld), daarvoor moet je niet bij de telecomproviders zijn. Het hele verhaal over consumenten die misleid worden gaat dan ook niet op.
Het is weliswaar de NOS waar het om de rechten gaat................maar ik heb niets van de NOS gekocht.

Ik heb een telefoonabonnement waar bij de verkoop specifiek vermeld werd dat ik toegang kreeg tot Nederland 1 Nederland 3 en een aantal andere zenders.

T-mobile in mijn geval heeft met de NOS een overeenkomst gesloten om die zenders door te mogen geven.
Dat NOS niet de rechten voor het mobiel uitzenden van WK wedstrijden heeft doet niets af aan het feit dat ik met T-mobile een overeenkomst heb voor de doorgifte van Nederland 1.
Als T-mobile niet kan leveren blijft T-mobile in gebreke. Als T-mobile een verkeerde overeenkomst met NOS heeft afgesloten is dat vervelend voor hun, maar nu wordt ik dus wel de dupe er van.
Tja, doe je best maar, maar ik garandeer je dat zij geen 100% uptime van die stream hoeven te bieden. Dus daar sta je dan met je hooivork...
Daarnaast bestaal je al via de belasting kijk geld...
Anoniem: 231997
@tss68nl12 juni 2010 10:59
Precies. Het wordt tijd dat we dat als consument niet meer pikken en ermee naar de rechter gaan. Misschien kan (ijzeren) Nelie hier ook wat tegen doen.
Gelijk heeft ie (Stekelenburg) ik moest hier ook al een minuut (op het plaatje) zoeken naar de bal ;) Nu is het redelijk makkelijk want iedereen kijkt er naar dus kan je de positie bepalden maar als je daar steeds naar moet zoeken schiet het niet op onder een wedstrijd!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 juni 2010 10:25]

een minuut (op het plaatje) zoeken
Wanneer de beelden bewegen heb je daar geen last van hoor. Je hersenen zijn namelijk ingesteld op beweging en dan valt het balletje gelijk op.
Ik vind het geen groot gemis. Het kijken van een uitzending gemist of een NOS nieuws op de iPhone als stream dient zijn doel prima. Maar de kwaliteit over 3g is vrij laag en ik vraag me af of je de bal uberhaupt kan zien.

Daarnaast is het WK wel iets dat je "gezellig" gaat kijken en niet in je eentje op je iPhone. Daarintegen zijn er natuurlijk wel mensen die heel graag naar voetbal kijken en bij sommige WK wedstrijden de mogelijkheid niet hebben om bij een tv te zijn, maar wel om tijd vrij te maken voor de wedstrijd, voor die (kleine?) groep met mensen is het jammer.
Het is best goed te doen hoor. Uiteraard is een groter scherm met een betere kwaliteit fijner, maar ik heb 2 jaar geleden nog een wedstrijd gekeken op mijn SE K800i met qvga schermpje van 2,2" of zoiets. Af en toe raak je de bal inderdaad kwijt, maar all in all is het nog heel aardig te volgen.
Anoniem: 231997
12 juni 2010 10:47
Wat een _oeverloos_ gezeik altijd weer over die rechten.
Als je iets op Internet aanbiedt zonder wachtwoord, is het per definitie openbaar.
Het maakt geen snelle beweging van een trekstrook (kort gezegd ruk) uit met welk apparaat je het afspeelt, al is het de stofzuiger van je oma (waar je NetBSD op hebt geïnstalleerd).
Blijkbaar heeft men bij de Fifa nog nooit van het begrip 'proxy' gehoord.
99% kans dat ze gewoon de user agent filteren, dus een proxy werkt niet, en is nog omslachtig ook.
Enige irritante lijkt me dat je pas kunt testen of het idd de user agent is op het moment dat ze gaan uitzenden (tenzij ze een test stream hebben...).
Begrijpelijk dat de iphone wel word geblokkeerd en de ipod en ipad niet.
Denk ook niet teleco's het leuk gaan vinden als je een complete wedstrijd via je 3G gaat kijken, hallo dataverkeer :P.

En 180Gbps is niet niks.


Verder: Tuurlijk kijk ik maandag ook, lekker via de live stream op mijn werk ^^ :Y)
Zou het verder geen mogelijkheid zijn om alleen kijken via 3g te blokkeren, en via wifi toe te staan?
Ja, dat kan. Nog heel simpel ook. Gewoon de ip-ranges van T-Mobile, KPN en Vodafone blacklisten.

Maargoed, ik ben niet bekend met de iFoon "hack-scene", maar ik verwacht dat je User Agent masken (naar die van een iPod) geen enkel probleem zal zijn. Op die manier vermijdt je ook deze onzin.
Dan kan je dus ook niet meer op een laptop met een hsdpa kaartje kijken.. Anyway, in de meeste (mobiele) browsers kan je gewoon je "desktop mode" of zoiets selecteren. Ik neem aan dat dat gelijk je useragent verandert.
Anoniem: 46304
@SirNobax12 juni 2010 12:53
Zullen de kantoormedewerkers van de providers leuk vinden...
En hoe kijk je dat na via de browser? Of moeten ze een app gaan schrijven die de market niet in wordt gelaten omdat t-mobile er niet op zit te wachten?
Zou het dan op android kunnen werken, deze kun je eenvoudig zichzelf laten indentificeren als desktop user-agent :+) RTL gemist van de ipad doet het ook perfect op Android dus ik verwacht van wel :)

[Reactie gewijzigd door Knul op 12 juni 2010 10:46]

1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee