Wetenschappers hebben een mechanische logische schakelaar ontwikkeld die op nanoschaal werd gerealiseerd. De AND-gate zou ingezet kunnen worden in energiezuinige computerchips, waarbij wel aan snelheid ingeboet zal worden.
De mechanische AND-gate op nanoschaal werd door Raj Mohanty en zijn team aan de universiteit van Boston ontwikkeld. Zij gebruikten daarvoor een dunne strip silicium dat tussen twee klompen silicium die als polen dienden, werd opgehangen. De dunne siliciumstrip, met een breedte van 300nm, resoneert onder invloed van spanningen die tussen de strip en de siliciumpolen worden aangelegd. De amplitude van die vibraties wordt bepaald door de spanning die wordt aangelegd.
De constructie van de nanoschakelaar maakt twee stabiele amplitudes mogelijk, die zijn gescheiden door een potentiaalbarrière. Die drempel kan worden geslecht door de spanning te variëren: de siliciumstrip kan dan van de ene trillingsstaat naar de andere worden gebracht. Om de amplitude te veranderen zijn twee elektrische pulsen nodig: wanneer slechts één puls of geen puls wordt afgegeven, blijft de siliciumstrip in zijn huidige amplitude trillen. Op die manier werkt de nanomechanische schakelaar als logische AND-gate: alleen met twee pulsen opgeteld wordt de staat veranderd.
De nano-gate is niet zo snel als een solid state schakelaar, maar is wel een stuk zuiniger en wordt dus aanzienlijk minder warm. De energie die per operatie verloren gaat, is lager dan bij elektronische schakelaars. Door miljoenen schakelaars te combineren, zou een zuiniger rekeneenheid dan een traditionele chip gerealiseerd kunnen worden.