Vlamingen kunnen buskaartjes afrekenen via sms

Vlaamse ov-reizigers kunnen binnenkort hun kaartjes kopen via sms en afrekenen via hun telefoonrekening. Voorlopig kunnen alleen klanten van Proximus gebruikmaken van de nieuwe betaalwijze op bussen van De Lijn.

Via sms kunnen kaartjes worden gekocht die op alle bussen en trams geldig zijn voor één of twee uur, meldt de vervoersmaatschappij. Wie een kaartje wil kopen, moet de lettercombinatie 'dl' sms'en naar een servicenummer. Vervolgens krijgt hij een sms'je terug dat hij aan de chauffeur als bewijs van betaling moet tonen. Het bedrag wordt opgeteld bij de telefoonrekening of afgetrokken van het beltegoed

De dienst kan alleen nog gebruikt worden met provider Proximus, De Lijn is in gesprek met Base en Mobistar om dezelfde dienst aan te bieden. De Lijn deed de afgelopen twee jaar testen met het zogenoemde 'sms-ticketing'. Dat gebeurde in Antwerpen en Gent. Tijdens de test werden een half miljoen kaartjes verkocht via sms. De Lijn, die het busvervoer in heel Vlaanderen verzorgt, hoopt dat door het sms-kaartje passagiers sneller kunnen instappen en bussen daardoor stipter volgens de dienstregeling rijden.

Passagiers van wie de telefoonaccu leeg is voor het instappen, zullen een gewoon vervoersbewijs bij de chauffeur moeten kopen. Als in de bus de telefoon uitvalt, kan een controleur online controleren of er een sms-ticket is verstuurd naar de telefooneigenaar.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-12-2009 • 14:49

149 Linkedin

Submitter: D!zzy

Reacties (149)

Wijzig sortering
Waarom geld dit alleen voor Vlamingen die met De Lijn reizen, en kunnen Walen die daar reizen dit kennelijk niet gebruiken, ook al zitten ze misschien bij dezelfde provider? Is dat niet wat raar?

Overigens is dit niet helemaal nieuw, want in Groot-Brittanië kan dit op sommige plekken ook al bijna 2 jaar (zie bijvoorbeeld dit artikel).
Het zou kunnen dat ze dit inderdaad al in Groot-Brittanië al gebruiken.
Reizigers De Lijn kunnen rit met gsm betalen in heel Vlaanderen - Sms-ticket primeur voor West-Europa

Reizigers van De Lijn kunnen vanaf 1 februari 2010 in heel Vlaanderen hun rit betalen met de gsm. Met het sms-ticket wil de vervoermaatschappij de verkoop op het voertuig verder verminderen en stipter kunnen rijden. Daarnaast worden ook de tarieven aangepast: de abonnementen krijgen een indexaanpassing, kaarten en biljetten op het voertuig worden duurder. De tarieven in voorverkoop wijzigen niet.
Bron

Volgens De Lijn zelf is het een primeur in West-Europa. Waarschijnlijk hebben ze de Britse markt toch over het hoofd gezien. :X
Ik stond dan ook versteld dat dit artikel pas nu verschijnt vermits ik al meer dan een jaar die service gebruik in Antwerpen. Ik weet niet hoe lang het al in de VK op de markt is maar ik denk inderdaad wel dat De Lijn de primeur had.
Overigens is dit niet helemaal nieuw, want in Groot-Brittanië kan dit op sommige plekken ook al bijna 2 jaar (zie bijvoorbeeld dit artikel).
In sommige plekken van vlaanderen kan dit al langer dan 2 jaar.

nieuws: Bus- of tramticket betalen met sms in België
Bus- of tramticket betalen met sms in België
Door Marco Hordijk, vrijdag 7 september 2007 11:19
Verder vind ik betalen voor een aantal minuten maar iets vreemd. Hoe gaat dat in zijn werk met vertragingen? Of spreekt men een bepaalde tijd dat die rit gemiddeld duurt af? Fijn als dan je rit gemiddeld 61 minuten duurt, mag je onmiddellijk een ticket van 120 minuten kopen, of wordt daar ook rekening mee gehouden.

[Reactie gewijzigd door kluyze op 28 december 2009 17:17]

Een andere methode die ook bestaat is het kopen van een 10 ritten kaart.
Daarmee kan je 10 keer 1 zone reizen (of meerdere keren 1). Dit kost per zone dan 80 cent.

Nu is het wel eenvoudig om via een sms te betalen maar dit kost 1,3 euro voor 60 min en 2,1 euro voor 120 min.

Als men dus maar 1 zone reist (bijvoorbeeld door heel stad Antwerpen(niet Linkeroever)) kan men met 1 zone toekomen, zolang men binnen het uur blijft.

Anderzijds is het zo dat men ergens een lijn moet trekken. Er zullen altijd grensgevallen zijn waarvoor men lastig kan doen.

Om terug te komen op jou rit, als die gemiddeld 61 minuten duurt zul jij toch een ticket van 120 minuten moeten nemen, want het ticket moet gekocht worden VOOR men op de bus/tram zit. Dus er moet nog een ruimte van enkele minuten zijn.
Omdat in Vlaanderen de bussen van De Lijn zijn terwijl in Wallonie en Brussel dat anderen zijn, volgens mij was dat in Wallonie TEC en in Brussel MIVB?
Ja, maar een Waal die in Vlaanderen met De Lijn reist en bij Proximus zit, kan deze service kennelijk dus niet gebruiken, althans dat maak ik uit het artikel op. Dat lijkt me toch wat raar, waarom maak je onderscheid op waar iemand vandaan komt, als de overige eisen hetzelfde zijn? :?
Waarom zou hij dat niet kunnen?
Als een Waalse Proximusklant een smsje naar De Lijn stuurt om een busticket aan te vragen, zal hij ook een ticket toegestuurd krijgen. Het maakt niet uit of je een Vlaamse of Waalse Proximusklant bent. Zolang je provider maar Proximus is.
Alleen het smsje dat hij dan terug krijgt is wel in het Nederlands. En omdat walloniërs geen woord Nederlands spreken (net als Vlamingen ook geen Frans spreken) vraag ik me hoeveel hij er van zal begrijpen.
Net als NEDERLANDERS die in meeste gevallen geen woord Frans spreken. Ik vind zulke opmerkingen meestal erg frustrerend aangezien er duidelijk geen kennis van zaken is. In zowel Vlaanderen als Wallonië is het gebruikelijk de tweede landstaal (zijnde Frans of Nederlands) op de middelbare school onderwezen te krijgen. Dat uiteindelijk niet iedereen een 5 op 10 voor die tweede taal haalt als het op toetsen aankomt, is mogelijk maar dat generaliseren vind ik als Vlaming die wel (tot op zekere hoogte) ook de Franse taal beheerst denigrerend.

Daarnaast staat er bij dat het sms-je enkel getoond moet worden aan de buschauffeur. Sinds wanneer is de 'Franstalige' lichaamstaal zo significant anders dan de 'Nederlandstalige'? Een sms kan, net zoals alles in België, ook tweetalig worden opgesteld.

Overigens waar ik me wel altijd "druk" om maak bij dit soort berichten, is dat er door niemand wordt opgemerkt dat we ook nog met een Duitstalige minderheid zitten in België.
Er is een verschil tussen niet kunnen en niet willen.
Overigens waar ik me wel altijd "druk" om maak bij dit soort berichten, is dat er door niemand wordt opgemerkt dat we ook nog met een Duitstalige minderheid zitten in België.
Die groep is niet significant groot genoeg, waardoor er te vaak met hen geen rekening wordt gehouden. Gelukkig voor hen zijn ze meestal zelf zo flexibel dat ze zich gewoon aanpassen, hetgeen ook wat makkelijker is omdat de grenzen daar lekker dicht bij elkaar liggen.
Euhm, het zijn Walen (ipv Walloniërs :p). Het SMSje dat je terugkrijgt is je vervoersbewijs, het moeten lezen hoeft dus niet (zal kort tekstje zijn met vooral verificatiecode). Daarbuiten zijn er maar weinig Walen (en nog minder Vlamingen) die "geen woord" Nederlands verstaan. Frans wordt (in de jaren '90 toch) al vanaf het 5e studiejaar gegeven (= +/- 10 jaar oud).

Ik heb het zelf enkele malen gebruikt in de testfase, en werkt erg makkelijk! Super als je maar eens sporadisch of onverwacht de bus moet nemen, geen gezever met kleingeld. Het komt ook apart te staan op je factuur, in detail, erg overzichtelijk.
Vlamingen begrijpen Frans beter dan dat Walen Vlaams begrijpen :P
0Anoniem: 264902
@CedricD28 december 2009 18:50
dit begint zich rond te draaien.

en van fr naar nl is moeilijker als van nl naar fr gaan.
deuh ... dat is even moeilijk.
Enkel is de mentaliteit anders. Iemand die FR spreekt zal nooit moeite doen om een andere taal te spreken.
Zoals ik nooit moeite zal doen om FR te spreken. Je hoeft niet zo denigrerend te doen over franstaligen want wij vlamingen zijn geen haar beter. Zo sta ik er altijd versteld van dat iedereen beweert dat men in Brussel geen nederlands kan spreken. Wel ik spreek er enkel nederlands en iedereen begrijpt me. Ik stoor me er niet aan om een antwoord in het frans te krijgen omdat het net bewijst dat ze mij in het nederlands verstonden.
Zo sta ik er altijd versteld van dat iedereen beweert dat men in Brussel geen nederlands kan spreken.
Ik werk ondertussen al twee jaar in Brussel, in een tweetalige omgeving (welja, drietalig, Engels komt er ook al eens bij te pas). Het valt op dat in meetings iedereen zoveel mogelijk probeert de taal van de andere te spreken. Het is alleszins NIET zo dat Walen geen Nederlands willen spreken, verre van.
Ik stoor me er niet aan om een antwoord in het frans te krijgen omdat het net bewijst dat ze mij in het nederlands verstonden.
Dat is een mooie ;) , het wordt natuurlijk anders als je zelf geen Frans verstaat.

@MatthiasDS
Dat is voor iedereen verschillend. In een internationale omgeving zul je sneller mensen vinden die open staan voor andere nationaliteiten/talen, ongeacht of ze die talen ook begrijpen.

En in een bedrijf/organisatie is resultaat belangerijk, als de ander je niet begrijp in jou taal, maar je kunt het hem in een andere taal wel duidelijk maken dan is het onzinnig om stug enkel één bepaalde taal te spreken en collega's daarmee te frustreren.

Ook in andere situaties kunnen mensen gemotiveerd zijn om zich opener op te stellen, een tijd geleden sprak ik op een fotograficabeurs in Gent een Franstalige Pentax-fan. De communicatie ging moeizaam omdat ik met mijn Frans tekort kwam, en hij sprak niets anders als Frans, toch probeerden we beiden.

Dat neemt niet weg dat er grote groepen mensen zijn, die weigeren om de andere taal te spreken, en naar mijn impressie vind je die meer bij de Franstaligen, maar is het ook daar aan het veranderen.
En al was het Spaans, als de chauffeur het maar begrijpt...
Want als er in een artikel staat "Nederlanders halen kroketten uit de muur" moet ik daar ook uit opmaken dat ik als Belg in Nederland geen kroketten uit de muur kan/mag halen? Gisteravond kwam er op het nieuws dat Chinezen nu op een uur tijd ipv 10 uur van punt A naar B kunnen reizen met hun nieuwe hoge snelheidstrein. Ik zal er maar uit opmaken dat buitenlanders niet welkom zijn op die trein :?.

Ik kan echt niet opmaken of je nu gewoon trollt of echt niet slimmer bent.
Er is geen manier om dat onderscheid te maken. Als je proximus klant bent en met De Lijn reist zal het lukken dit te doen, of je nu Vlaming, Waal, Brusselaar of Nederlander bent.
en hoe gaan ze dat controleren? :) Zolang je bij proximus zit kan je dit dus gebruiken.
Erg leuk die aannames, maak jij dan ook op uit het stuk dat je alleen met een telefoon kan betalen (er staat immers telefoon genoemd in het stuk) en niet met een PDA met bel/sms functie, of een ander item waarmee sms-jes verstuurd kunnen worden...

Is de laatste tijd wel erg met interpreterend lezen hier.
Deze dienst bestaat reeds langer in Vlaanderen. Gebruik het al een geruime tijd. Een Waal kan natuurlijk ook gebruik maken van deze dienst, als hij bij Proximus aangesloten is.

Maar waarom wordt hier melding gemaakt van Vlaanderen? Omdat in Vlaanderen de Lijn verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer. In Wallonie is dat le STIP. Twee verschillende bedrijven. En het gaat hier dus over een project van de Lijn.
In Wallonië is het dus de TEC, in Brussel de MIVB/STIB.
MIVB staat voor Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel, en STIB voor Société des Transports Intercommunaux Bruxellois (omdat Brussel tweetalig is) STIP bestaat echter niet.
De lijn is ook gewoon actief in Brussel hoor. Moet jij toch weten :p
ik ging eerst ook reageren dat dit al bestaat...
lees mss even verder:
 • De Lijn deed de afgelopen twee jaar testen met het zogenoemde 'sms-ticketing'. Dat gebeurde in Antwerpen en Gent.
In Wallonië is het TEC en in Brussel is het de MIVB. Ik denk dat ze gewoon bedoelen dat het in Vlaanderen wordt ingevoerd.
Vervolgens krijgt hij een sms'je terug dat hij aan de chauffeur als bewijs van betaling moet tonen.
Is dit niet vreselijk fraudegevoelig? :?
Tot je controle krijgt en de controleur het even nakijkt. Dan kan je meteen €75 ophoesten. ;)
Je kan even goed een Buzzy pass/Omni pass namaken, de chauffeur ziet het verschil toch niet van ver. Maar als er weer controle is...
Je kan nochtans beter gewoon niet betalen dan rondreizen met een vals vervoersbewijs

De boete voor een vervalst vervoerbewijs is 150 euro tegenover 75 euro als je gewoon niet betaald, je moet dus echt wel dom zijn om een vervalst vervoerbewijs te laten zien / controleren :P

Nu anderzijds, als dit systeem even hard gaat gecontroleerd worden als de NMBS nu doet voor hun online tickets dan vrees ik dat hier veel mensen van gaan profiteren. In al die jaren dat ik nu al gebruik maak van een online ticket voor de trein heb ik nog maar 1 keer meegemaakt dat de code ook daadwerkelijk gecontroleerd werd. Ik wil zwart rijden nu ook niet promoten maar men doet ook niet veel moeite om er effectief iets aan te doen ...
Met een vervalst vervoerbewijs geraak je wel makkelijker op de bus natuurlijk, de busbestuurder is je eerste hindernis en die wil wel een papiertje zien :)
Nee hoor, ik heb al 4 jaar een buzzypas, en ik heb dat nog NOOIT moeten laten zien aan de chauffeur. Ik laat dat gewoon in mijn portefeuille zitten totdat er een controleur komt. Bespaart heel wat moeite :).

Het is trouwens een pak goedkoper om gewoon geen vervoersbewijs te kopen, en dan de boete te betalen. Ik krijg ongeveer 4 keer per jaar controle, en ik neem iedere weekdag 2 maal de bus. Omgekerekend is dat ruwweg 400 keer per jaar. Als een ticketje ongeveer anderhalve euro kost, moet je 50 ritjes rijden zonder te betalen om die 75€ eruit te halen. Met 4 controles per jaar is dat 1 controle per honderd ritjes, dus in feite goedkoper.

Komt er natuurlijk wel bij dat een buzzypas gewoon veel goedkoper en handiger is. Mijne is bijvoorbeeld gratis, omdat ik de derde persoon in huis ben met een buzzypas (1ste = volle pot, 2de = 50%, 3de = gratisà
Volgens mij is je bewering dat je het voordeliger is geen buzzypas te kopen omdat het goedkoper fout. Je moet er rekening mee houden dat na een tweede keer gepakt worden op zwartrijden je boete serieus de hoogte in schiet.

Ik heb het even opgezocht. Voor de eerste keer kost het je 75 euro. Als het binnen de 12 maanden nogmaals gebeurd loopt dit al op tot 200 euro. En een 3de en daarop volgende keer binnen de 12 maanden kost die grap je 400 euro.

Als je dus 4 controles per jaar krijgt: 75+200+400+400=1075 euro.
Als je deze boetes voorgeschoteld krijgt zou je toch wensen dat je toch maar een buzzypass had aangeschaft.
bron

[Reactie gewijzigd door D!zzy op 29 december 2009 20:30]

Tot voor dit jaar vroegen de buschauffeurs bijna nooit om een vervoersbewijs te laten zien.
Maar sinds begin van het schooljaar moet iedereen vooraan in de bus opstappen en vragen ze geregeld een vervoersbewijs als het niet te druk is.
Maar eenmaal aan boord van de bus met een vervalst bericht kun je nog altijd snel sms'en zodra je ziet dat er controle plaats gaat vinden.

Of hebben ze daar iets tegen bedacht, zoals een tijdcode in het bericht?
dit systeem werd zoals in het artikel gezegd al meer dan een jaar getest in o.a. gent,

daar moet je voor de tram niet langs de bestuurder paseren, kan je gewoon achteraan instappen ook (op de lange trams) dus vals berichtje tonen is niet nodig...

als je de controleurs ziet staan snel sms'en is een mogelijkheid, maar er staat inderdaan een tijdcode in het smsje, geldig van - tot
verder staat er ook een code in het berichtje die dan door de controleur gechecked moet worden.


heb al enkele malen een ticket via sms gekocht, maar dit valt duurder uit dan op voorhand een 10 beurten kaartje te kopen, dus enkel handig in gevalen je kaartje leeg is en je geen geld op zak hebt...
nog nooit moeten tonen... jammer, had het graag eens in werking gezien...
Ach maar daar praat je toch gemakkelijk uit. Je zocht je rittenkaart maar vond hem niet dus maar gesmst. Of je liet 10ct vallen bij het opstappen en had zo net niet genoeg om een kaartje te kopen dus maar gesmst. Indien ze nog bezwaar maken klaag je over discriminatie omdat mensen die een kaartje kopen of hun kaart moeten ontwaarden ook op de tram stapten zonder geldig vervoersbewijs en wel de kans krijgen om te betalen.
Lijkt me wel, zelfs als je een unieke hashcode meestuurt,moet de chauffeur die toch weer controleren. Dan zal ie 'm over moeten typen in een of ander apparaatje of jij moet die SMS doorsturen naar dat apparaatje. Dat moet dan controleren of die code goed is én of ie niet eerder is gebruikt (door jou of door een ander). Kost allemaal een boel tijd en nog een online verbinding (die uitkan vallen) ook.
Ik noem het achteruitgang.
Goed idee, maar hoe zit het met halverwege uitstappen?
En hoe oud mag het smsje maar zijn? Want als ik anders 1 keer sms en daar uren mee ga rijden, bij elke chauffeur of chauffeuse datzelfde smsje laat zien.
Via sms kunnen kaartjes worden gekocht die op alle bussen en trams geldig zijn voor één of twee uur, meldt de vervoersmaatschappij. Wie een kaartje wil kopen, moet de lettercombinatie 'dl' sms'en naar een servicenummer.
Als je "DL" of "DL120" stuurt naar dat nummer, krijg je een bevestiging terug. Als je voor één uur hebt aangekocht (dus DL hebt gestuurd), is die bevestiging maar 60 minuten geldig. Tot zover ik kan volgen zal er een datum en tijd in dit berichtje vermeld worden. Als jij een uurtje moet reizen, maar wel 2 keer moet overstappen, kan dit perfect. Zolang je maar één of twee uur na je smsje de bus terug uit bent.

En als je halverwegen uitstapt... is dat je eigen zaak natuurlijk. Dan vergooi je 30 minuten busrit.
Vergooien vind een verkeerde woordkeuze. Als ik de bus gebruik, stap ik op, halverwege de lijn om naar de stad te gaan, nu betaal ik 2 strippen, als de hele lijn 4 strippen is, moet ik dus altijd dubbel zoveel betalen? Zelfs meer dan dubbel zo veel, want als je bij het stempelen aangeeft of je wilt overstappen (naar trein, tram of andere bus, weet het niet exact) dan krijg je nog eens extra korting. Ik meen 3 strippen voor de huidige én de nakomende rit.

Of ik nu halverwege uitstap of instap, een hele rit betalen is onbegonnen en legt weer eens nutteloos veel kosten bij de reiziger.

Dus de chauffeur moet niet alleen de code zien, en deze nazoeken - want een generieke code kan je te makkelijk doorsturen - maar ook nog eens de datum en tijd avn het ontvangen bericht controleren. Dit is niet bij elke mobiel even makkelijk te vinden, laat staan dat de telefooneigenaar/reiziger dit snel weet te vinden. Wat vervolgens weer tijd kost.

In 1 reactie, twee - toch wel aanzienlijke - tegenargumenten. :/

[Reactie gewijzigd door _Apache_ op 28 december 2009 16:11]

Idd, vergooien is een slechte woordkeuze. Maar ik wou maar aangeven dat je 30 minuten "onbenut" laat. Je kan deze 30 minuten niet recupereren.
Dus de chauffeur moet niet alleen de code zien, en deze nazoeken - want een generieke code kan je te makkelijk doorsturen - maar ook nog eens de datum en tijd avn het ontvangen bericht controleren. Dit is niet bij elke mobiel even makkelijk te vinden, laat staan dat de telefooneigenaar/reiziger dit snel weet te vinden. Wat vervolgens weer tijd kost.
Simpel op te lossen. Waarschijnlijk doen ze dit al: ze zetten datum en tijd van aankoop en/of verval in de bevestiging.
Als je dat smsje moet laten tonen, ziet de buschauffeur de datum en tijd van verval/aankoop meteen staan.


Nu betaal je niet per zone, maar op tijdbasis. Eén uur "busrit", is zoals 2 zones, €1,30. Het zou zelfs kunnen zijn dat je minder moet betalen per sms dan met een voorverkoopkaart. Als je bijvoorbeeld 3 zones moet afleggen, stel totale reistijd 45 minuten, dan kom je goedkoper uit.
Maar hoe weet je of je 2uur of 1uur onderweg gaat zijn ?
Sorry, maar ik ken een hoop bussen waarbij met de online planner van De Lijn maar 1uur wordt aangeduidt, maar de bus gemakkelijk 1.5uur erover doet.
Ik weet niet of het echt wel per uur wordt berekend hoor. In Antwerpen sms je DLA naar 4884 en daar mee is de kous af en kan je een uur reizen. Zou bizar zijn dat we nu plots een andere code zouden krijgen in Antwerpen.

Maar ik denk in jouw geval dat je met een 1u kaartje moet toekomen vermits het niet jouw schuld is dat de bus te traag is. Als de verwachtte reistijd minder dan 60 min is dan heb jij juist gehandeld door voor 60 min te betalen. Elke vertraging daarop is een probleem voor De Lijn, niet voor jouw. Moesten ze me er over aanspreken zou ik vragen wanneer je compensatie wordt uitbetaald voor het te laat komen ;)
Halverwege uitstappen? Dat kan je toch nu ook overkomen als je een ticket koopt en dat wordt ook niet terug betaald hoor en zo werkt ons openbaar vervoer dus niet. Al neem je de bus voor 100m te rijden (moesten er 2 haltes zijn op 100m afstand) dan betaal je nog steeds de volle prijs van een kaartje.

Een kaartje of sms is één uur geldig, je kan er mee overstappen en zoveel bussen of trams nemen als je maar wil zolang dit maar gebeurt binnen dat uur.
Idee is goed, maar als het systeem beter beveiligd kan worden, lijkt me het helemaal mooi. Hierboven heb ik al een aantal manieren gelezen hoe met dit systeem te frauderen. Twee varianten:

1. Sms'en voor het oog van de buschauffeur. Dus iedereen moet zorgen dat het smsje al klaar staat om te versturen, dan versturen voor het oog van de chauffeur + bevestiging. Aangezien dit niet werkt bij bepaalde lijnen waar je achterin kan stappen, is optie 2 wel aardig.

2. Poortjes inbouwen, poortje gaat pas open wanneer je smsje hebt gestuurd naar een servicenummer met daarin de unieke poortcode die duidelijk op het poortje staat vermeld.
In de praktijk wordt het smsje helemaal niet gecontroleerd door de chauffeur, net zoals mensen met een abonnement dat ook niet altijd laten zien. Enkel bij willekeurige controles zal je dat smsje moeten laten zien.
Nou wat een drukte allemaal om op de bus kunnen stappen. Je haalt gewoon heel de efficiëntie van SMS tickets onderuit. SMSen voor de ogen van de chauffeur + nog eens op bevestiging wachten duurt langer dan contant betalen en men wil net dat contant betalen vermijden omdat het tijdrovend is. Zie je al elke scholier braaf smsen voor de chauffeur zijn neus? Dan is de bus na 20 minuten nog niet vertrokken.

Poortjes inbouwen? Hoe moeten de reizigers dan uitstappen? Ook door dat poortje? Vermits je de mensen eerst moet laten uitstappen is dus wel heel gemakkelijk om het poortje open te houden nadat iedereen is uitgestapt.

Ik snap eigenlijk niet waarom hier op tweakers zo hard naar systemen gezocht wordt om het OV te beveiligen tegen zwart rijden terwijl in andere artikels er altijd geponeerd wordt dat beveiliging altijd te omzeilen is en dat er niets fout is met piraterij omdat er niets gestolen worden. Waarom wordt iedereen plots oerconservatief als het op OV aankomt?
Even ter verduidelijking: Je mag niet achterin instappen :)
Hoe? Moeten mensen met kinderwagens dan plots wél vooraan instappen? Om door dat poortje te rijden? En rolstoelgebruikers?
Sta ik te hannesen met mn telefoon: houd ik de hele bus op, kijken of men dat op prijs stelt ...
Poortjes in het voertuig .. |:(
Ik heb al regelmatig gebruik gemaakt van de service, nooit problemen mee gehad, het sms'je kwam altijd en ook altijd snel. Ben één maal gecontroleerd, had toen per sms betaald. De controleur heeft een korte blik geworpen op mijn mobieltje, verder geen unieke codes gecontroleerd ofzo. Hopelijk voor De Lijn doen ze dat in de toekomst toch grondiger.
Precies, want als ik een slimme jpg of een notitie in elkaar draai dan kan het bij een snelle blik ook lijken op een SMS, bijvoorbeeld.
Dat hoop ik ook.
Als in de bus de telefoon uitvalt, kan een controleur online controleren of er een sms-ticket is verstuurd naar de telefooneigenaar.
Ze KUNNEN het controleren, dat ze het dan doen ook. Zeker naarmate het steeds populairder wordt.
Grappig, zat zaterdag in Antwerpen in de bus en zag ' sms' staan op de tarievenlijst. Daar kan het al eventjes blijkbaar.

Ze mogen dit hier ook invoeren van mij... zou het OV een stuk goedkoper maken voor mij.

Betalen met 'simonly' beltegoed, als je dan een leuke promo abonnement hebt (zo heb ik een jaartje geleden 2 jaar T-Mobile Flex 45 afgesloten voor 10 euro per maand - alles uit 1 bundel, die altijd houdbaar blijft) en je reist voor een fractie van de prijs...
Tot dat je er achter komt dat die 2 euro gewoon los op de rekening staat ook als heb je 100 euro beltegoed over.
Je betaald die tickets wel in geld en niet in sms tegoeden :-) Een ticket kost je €1,20 + 15ct voor de sms. Heb je dus geen abonnement en heb je minder dan €1,35 aan beltegoed op je kaart staan dan krijg je geen ticket.

1 sms van je sms bundel staat dus niet gelijk aan 1 sms ticket!
Hoe 'eis' je het op, dat een individu zijn bewijs van betaling toont? Duren controles met dit systeem ook niet langer.. Liever meer/snellere controles dan het zwartrijders makkelijker te maken.

[Reactie gewijzigd door Mizitras op 28 december 2009 15:04]

Wel, als je die niet toont word je gewoon niet toegelaten in de bus lijkt me. Dat zou tenminste wel de logische manier zijn.

Dat bewijs is gewoon in feite je vervoersbewijs, en het lijkt me niet meer dan normaal dan dat je dat toont, anders word je gewoon de bus uitgezet. Dat is nu toch ook al, als je een OV-kaart hebt moet je die toch ook laten zien alvorens je mee mag?
Kan je je voorstellen hoe belemmerend het werkt als iedereen zijn GSM met kleine lettertjes moet tonen aan de buschauffeur die de authenticiteit ook moet kunnen vaststellen met een oogopslag? Wij zijn niet verplicht om bij het opstappen ons vervoersbewijs te tonen, men rekent wat op de eerlijkheid... zeker in Antwerpen, want sommige mensen worden vurig als je bij hen - iedereen omdat het dan juist een steekproef is - om een gevalideerd bewijs vraagt. Zoals Apache dat al zei, vanwege het veiligheidsgevoel en bepaalde zaken die je niet wil ophitsen (maar wel meereizen....) heeft men deze nieuwe aanpak ingevoerd: buschauffeur moet ticket niet meer ontwaarden.

Nu moet je ook vooraan in de bus opstappen, wat soms ook vertragend werkt door mensen die hun ticketje daar nog moeten afstempelen en al dan niet overhoop worden gelopen door de jongeren die ongeduldig worden en er langs willen. Dit vooraan instappen heeft men gedaan om het onveiligheidsgevoel aan te pakken. Maar of de 'autoritaire' macht vooraan in de bus nog het ergste krapuul afschrikt...
In België controleert de chauffeur al jaren niet meer hoor... De controle valt volledig onder een andere dienst van de vervoersmaatschappij, die regelmatig steekproeven doen op verschillende buslijnen. Dus de chauffeur houdt zich enkel bezig met rijden en de deuren openen en sluiten. Natuurlijk spreek je hem zelf aan als je een kaartje wil. Dus die chauffeur zal het worst wezen of jij nou betaalt of niet, zoals het hoort: hij moet op het verkeer letten en mensen veilig vervoeren. :Y)
Waarom denk je dat je voortaan verplicht bent om vooraan in te stappen op de bus?
Toch niet om je vervoersbewijs te tonen want ik heb al in jaren geen vervoersbewijs meer getoond aan de chauffeur. Het vooraan opstappen is enkel bedoeld om sociale controle te verhogen. De chauffeur heeft dan iedereen zien passeren die op de bus stapt. Toon maar eens je abonnement aan de chauffeur. Je moet het al voor zijn neus houden voor ie het leest.
het is al een jaartje geleden dat ik nog met de bus heb gereist, maar de buschauffeur vroeg telkens m'n vervoersbewijs. Op de tram is dit idd niet nodig, maar je kunt wel een kaartje aan de chauffeur kopen.
In Belgie mag een chauffeur eigenlijk niet meer zelf vragen of passagiers hun abonnement/ticket/sms tonen. Dit word overgelaten aan controleurs die steekproeven doen.

Ik heb dit zelf door de jaren heen zien evolueren, in Antwerpen zijn er enkele schermutselingen geweest op bussen waarbij zelfs één of meerdere chauffeurs het leven al hebben moeten laten. Ook soms gewoon gevechten met passagiers onderling, dat het te onveilig beschouwd werd om dit door de chauffeur te laten doen.
waarbij zelfs één of meerdere chauffeurs het leven al hebben moeten laten.

Bron graag? Er is nog geen enkele chauffeur gedood in Antwerpen, wat niet wil zeggen dat er niet al een aantal in het ziekenhuis zijn beland. Er is dus wel degelijk een probleem (een probleem dat overigens zowat terug te vinden is in alle grootsteden, maar dat maakt het niet minder erg), maar overdrijven is ook een kunst...
Andere mensen al wel. En gewonde buschauffeurs ook.
Wellicht gewoon een combinatie van de twee :P

Ik heb er zelf nog nooit gebruik van gemaakt omdat ik al 5 jaar een buzzypas heb, ook al woon ik in Antwerpen (waar al meer dan een jaar wordt getest).
Eén dode op de bus in Antwerpen. De anderen doden vielen allemaal ten gevolge van de chauffeur. (Onder bus of tram dus)
O briljant! Als je met z'n 2en reist kan de een zijn telefoon laten zien, en de ander kan het nummer opnoemen. Heb je altijd 50% korting. :)
Of gewoon het smsje doorsturen :P. Ik ga ervan uit dat er een unieke code meegestuurd wordt.
Een hash-code uniek aan je nummer zou wel netjes zijn :)
Valt ook vrij hard op dat het SMSje dan niet van de centrale afkomstig is :p
Even ter vergelijking met Nederland, in Nederland koop je je buskaartje (bv. dagkaart) bij het opstappen, en je kunt niet langs de chauffeur zonder te betalen.
Ook als je een strippenkaart hebt moet je deze laten afstempelen, je kunt niet zomaar voorbij lopen.

In België kun je gewoon opstappen zonder vragen te krijgen, ze zullen je (BIJNA) nooit vragen om je vervoersbewijs (bijvoorbeeld een BuzzyPas, soort OV kaart).
Dus regelmatig stap ik op de bus in België, en pas als de bus vertrekt dan stuur ik het SMSje, zo haal ik immers het maximale uit mijn tijd. :P

Vandaar dat er ook regelmatig controles zijn op drukke routes bij De Lijn.

Ik gebruik dit systeem zelf regelmatig als ik de bus pak naar België, aangezien ik vaak pendel naar Antwerpen.

Heb een keer controleurs op de bus gehad, en liet gewoon het SMSje zien, hij keek alleen even vlug en gaf m'n mobiel terug en zei dat het in orde was.
Dus toen had ik wel het gevoel van, kom op, is dit alles van controle?
Zelfs de unieke code die mee in het bericht staat (onderaan) werd nergens ingevoerd ter controle, misschien was het omdat het toen aardig druk op de bus was, maar goed.

Wel goed om te zien dat het nu door heel het netwerk van De Lijn wordt ingevoerd, heb het altijd een prettig systeem gevonden.
+1Anoniem: 257470
@exoOw28 december 2009 17:51
Dat is niet helemaal waar. In West-Vlaanderen moet je je vervoersbewijs tonen, of dat nu in de stad is (stadsvervoer) of tussen twee gemeentes (streekvervoer). Vooral bij het streekvervoer zijn ze streng. En wees nou eerlijk, is dat zoveel moeite om je vervoersbewijs uit je portefeuille te halen en te tonen? Dat is toch wel het minste respect dat je kan hebben.

In Gent daarentegen niet, Antwerpen misschien ook niet? Alvast niet voor de stadsbussen. Op trams kun je dat niet tonen natuurlijk.

Ik deed juist hetzelfde, ik verstuurde pas een sms wanneer ik op de tram stond. Een enkele keer wist ik het nummer niet meer en heb ik niets gestuurd, de tram zat trouwens vol en als ik mij niet vergis was dat op oudejaar.
Nu koop ik natuurlijk de goedkopere lijnkaarten (van 8 euro: 0,80 euro per rit voor 1 of 2 zones; 1,50 euro per rit voor 3 of meerdere zones).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 257470 op 28 december 2009 17:52]

Tja west vlaanderen is een geval apart. Blijkbaar hebben ze daar dus nog nooit iemand uit een andere provincie op de bus gehad. Ik zou heel verbaasd kijken moest men een vervoersbewijs vragen omdat dit niet de gangbare norm is bij de lijn. Er wordt enkel van je verwacht een geldig vervoersbewijs bij te hebben en te tonen als men dit vraagt.
Wel dit vind ik persoonlijk een erg positieve evolutie. Minder gedoe bij het opstappen met mensen die nog moeten betalen. Ook jongeren hebben nu ook geen excuus meer dat ze geen geld hebben als ze op hun 12 jaar al rondlopen met een mobiele telefoon.

Spijtig dat de andere providers niet mee op de kar springen. Ik heb ergens gelezen dat dit te maken heeft met de winstmarges van de provider en het bedrag dat uiteindelijk bij de lijn belandt. Toevallig genoeg heeft het ex-staatsbedrijf Proximus toegezegd en de prive-firmas (nog) niet.
De andere 2 zullen wel volgen, ze kunnen het niet maken van achter te blijven. Alleen wat tegenwerken om zelf zoveel mogelijk geld voor de dienst te krijgen. Gaat meestal zo. 1 provider eerst en de rest volgt vanzelfs.

Daarnaast is De Lijn al geruime tijd bezig om mensen vooraf een kaartje te laten kopen. Kaartjes op de bus/tram kosten nu reeds meer dan kaartjes die vooraf gekocht zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee