Firmware repareert weergave-problemen 27"-iMac

Apple heeft een firmware-update uitgebracht die problemen met de 27"-iMac zou moeten verhelpen. De all-in-one gaf beelden in gevallen vertekend of knipperend weer op zijn scherm. De firmware is voor de Radeon-videokaarten.

Na eerdere problemen met videochips van Nvidia in MacBooks veroorzaakten Radeon HD-videokaarten van ATI problemen bij de in het najaar van 2009 uitgebrachte 27"-iMacs. De beeldweergave van de iMacs haperde en vertoonde in sommige gevallen flikkeringen en beeldverkleuringen. De oorzaak van de problemen zou bij de videokaarten aan boord van de iMacs liggen en Apple zegt deze middels een firmware-update te kunnen oplossen.

De update is voor firmware van de ATI Radeon HD 4670- en HD 4850-videokaarten en brengt de firmware van de videokaarten naar versie 113-B9110C-425 of 113-B8030F-260. De update repareert iMacs die al zijn uitgeleverd sinds het najaar: Apple heeft eerder gezegd dat het leveringen van nog in bestelling staande uitstelt om de videokaart te vervangen.

Door Willem de Moor

Redacteur

22-12-2009 • 14:15

67 Linkedin

Reacties (67)

67
66
42
2
0
1
Wijzig sortering
Gemiste kans, dat Apple toch relatief lang wacht met het uitbrengen van deze firmware. Hoewel het wel een goede reactie van ze was om wel alle iMacs uit de winkels te halen. Of was dat slechts vanwege die plotselinge gebroken schermen? Weet iemand of dat te maken had met die Radeon kaartjes? Over het algemeen is Apple wel keurig met hun firmware patches. Ze brachten onlangs zelfs een patch uit voor de Macbooks, omdat de CD-Drive teveel geluid zou maken bij het booten.

Edit: @vdgroenewold: ben ik overigens geheel met je eens. Maar wat ik nu net beschreef, is de reactie die Apple bij het grote publiek mogelijk opwekt

[Reactie gewijzigd door fonsoy op 22 december 2009 14:33]

Anoniem: 261542
@fonsoy22 december 2009 14:20
in het artikel staat duidelijk dat het een amd fail is, de videokaarten bleken niet deugdelijk te functioneren. dit is met nieuwe amd firmware kennelijk op te lossen.
Als je een high-end videokaart in een compacte pc met weinig ruimte wilt stoppen, dien je eerst te testen. Dus dat het een AMD-fail is is onzin. Die kaarten doen het, net als andere radeons, prima. Volgens mij zijn dit gewoon kaarten zoals die altijd in pc's zitten en in heb nog nooit gehoord van een productiefout in de HD4000-serie. Ze zijn alleen kennelijk niet geschikt om (zonder firmware-update) in die apple's te draaien en dat is een apple-fail. Voor zover een defect product een fail te noemen is, het overkomt alle fabrikanten wel eens.

Ik vraag me trouwens af: als het echt een warmteprobleem is o.i.d. zal dat toch niet zo gemakkelijk op te lossen zijn met een firmware-update? Met mazzel misschien door de fans anders aan te sturen o.i.d. maar anders zal er toch teruggeklokt moeten worden om de warmteproductie te verminderen.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 22 december 2009 14:35]

Als je een high-end videokaart in een compacte pc met weinig ruimte wilt stoppen, dien je eerst te testen
Denk je nu echt dat Apple niets test? Bij Apple wordt een product ontwerp van voor naar achter uitgekauwt, voor Marketing uberhaupt het bericht krijgt dat het bestaat. Op dat moment zijn alle ontwerpers, hardware engineers en software developers er al overheen geweest. (om nog maar te zwijgen over Steve Jobs zelf, in de regel)

Als het een structurele fout zou zijn, dan zou iedereen met een 27" iMac klagen, en ik zie hier op t.net toch behoorlijk veel mensen die geen enkel probleem hebben met het ding. Dus blijkbaar gaat om het om een specifieke subbatch van ATi GPU's die wat issues hebben, dat is iets wat behoorlijk veel voorkomt.

Gelukkig voor iedere fabrikant (of dat nu ATi, Nvidia of Intel is) kun je de meeste van die problemen oplossen door firmwares. Maar denk nu niet dat zo'n GPU niet al getest is bij ATi/AMD of Apple. Ze kunnen ze alleen niet allemaal individueel testen natuurlijk, dat gebeurt pas als ze al geintegreerd zijn op het moederbord via automatische testen. Er glipt er altijd wel eentje doorheen. Ik ken genoeg voorbeelden van apperatuur ( Dell, HP ) waarvan ik weet dat ze in de fabriek getest zijn, en toch DOA waren, of de geest gaven kort nadat ze aankwamen. (FreeBSD geinstalleerd, reboot, raid controller dood -> nee dat lag niet aan het OS, dat gebeurde met 1 server uit de 12 die ik toen binnen kreeg)
Apple mag niet de verantwoordelijkheid op AMD afschuiven. Zij hebben zelf het product verkocht en geleverd en zullen dus zelf voor de support moeten zorgen zoals ze da nu ook doen.
Schuld is iets anders dan verantwoordelijkheid. Het is AMD's schuld, maar Apples verantwoordelijkheid om het bij de iMacs op te lossen.
Het is wel degelijk Apple's schuld als ze een niet (volledig) goed functionerend eindproduct op de markt brengen. Blijkbaar hebben ze hun eindproduct niet goed genoeg getest. Zelfs een dozenschuiver zou eigenlijk moeten testen wat ze uiteindelijk aan de consument uitleveren, voor een producent die onderdelen assembleert geldt dat helemaal. Hoe een producent eventuele problemen intern en met hún toeleveranciers opspoort en oplost is voor de consument niet interessant. Die kijkt enkel naar wat hij/zij geleverd krijgt, en legt de schuld van een ondeugdelijk product terecht bij zijn/haar leverancier. Apple dus in onderhavig geval.

Door te stellen "schuld is iets anders dan verantwoordelijkheid" wordt geïmpliceerd dat Apple ook maar slachtoffer is, maar ze desondanks toch nog hun verantwoordelijkheid nemen. Dat ze dat laatste doen is natuurlijk goed, maar ze zijn daarnaast wel degelijk schuldig aan het leveren van een ondeugdelijk product. Hun kwaliteitscontrole heeft niet voldaan.

Als klachten verder goed worden afgehandeld en opgelost zal de (imago-)schade best meevallen, het moet echter niet te vaak voorkomen. De klant zit hoe dan ook een tijd zonder (goed functionerend) product. Overigens blijft soms na adequaat reageren op klachten zelfs een (nog) positiever beeld bij de consument achter dan voorheen, mits het geen gewoonte wordt uiteraard.
Heb jij inside informatie ofzo, dat je zo 100% zeker weet te stellen dat het 'de schuld' van Apple is. Ik lees hieronder dat er verkeerd gelabelde IC's zijn geleverd door AMD, als dat verhaal (of een andersoortig verhaal) waar is wie ben jij dan om te zeggen dat ze dat ook maar ff moeten testen? Moeten ze elke nieuwe iMac dan maar 2000 uur op een testbank gaan zetten voordat ze hem aan je leveren ofzo, zou je daar tevreden mee zijn?

Dit soort dingen kan gewoon gebeuren met een complex product met 1000-en onderdeeltjes van 10-tallen fabrikanten, snap niet waar jij als tweaker met 0,0 informatie over dit probleem het idee vandaan haalt dat jij het wel ff beter weet en dat Apple dit soort problemen 'gewoon' had moeten voorkomen.
Doe's even niet zo overspannen met je platitudes van "inside informatie" en "ff wel beter weet" "met 0,0 informatie", maar probeer eventjes tot rust te komen en na te denken als dat lukt.

Je hoeft helemaal niet ieder afzonderlijk product te testen, dat doe je gericht middels kleine samples uit batches. Dat dit zo gebeurt is algemeen bekend, ook bij mensen zonder inside-informatie. Kwaliteitscontrole en bedrijfszekerheid is een wetenschap waarin je kunt afstuderen. Als je ook maar enige moeite zou hebben genomen om je ietsje in die materie te verdiepen alvorens tot botweg schreeuwen over te gaan, dan had je geweten dat helemaal niet ieder toestel 2000 uur getest hoeft te worden om toch met zeer grote zekerheid het nodige over de werking en betrouwbaarheid van een gehele batch te kunnen zeggen.

Ook al had AMD dingen verkeerd gelabeld, ook al waren het gelabelde speculaaspoppen geweest, dan nog is het gewoon de schuld van Apple wanneer ze een ondeugdelijk product leveren. Een beetje bedrijf heeft een fatsoenlijke kwaliteitscontrole/eindcontrole. Van Apple, met zijn premium-prijzen, mag je dat helemaal verwachten. Zelfs als Apple zelf niet assembleert is het hun schuld als ze het eindproduct zonder grondige testen gewoon op de markt gooien. Doorgaans werken producten van Apple ook prachtig (samen). Als dat een keer niet het geval is, is dat echter geen reden om over de rooie te gaan.
Nounou wie reageert hier nou overspannen zeg, ik pas me gewoon aan aan de overdreven stellige toon die je zelf gebruikt in je eigen reactie, niet zo happen direct...

Je kunt me vanalles vertellen over kwaliteitscontrole en bedrijfszekerheid, maar je klinkt nu een beetje als een tekst uit een studieboek voor bedrijfskundigen, in theorie een leuk verhaal maar in de praktijk meestal een stuk weerbarstiger.

Als er inderdaad (en dat is slechts speculatie) verkeerde of gebrekkige onderdelen zijn geleverd aan Apple dan kan je in ieder geval al vaststellen dat Apple daar weinig aan kan doen behalve achteraf vaststellen dat er iets mis is en het probleem proberen te verhelpen. Als het dan ook nog eens om een defect gaat dat bij lang niet alle machines optreedt, dat niet continu optreedt bij een machine met het probleem, niet in elke batch, en misschien pas na een x aantal gebruiksuren, dat in combinatie dat het om een vrij duur stuk hardware gaat waar je dus niet steeksproefsgewijs 10% van je productie aan stress-tests wil gaan onderwerpen omdat dat teveel van je marge kost en het last but not least hebt over een product dat niet in verschrikkelijk grote aantallen wordt verkocht en nog maar net op de markt is, dan kan je natuurlijk zelf ook wel beredeneren dat zoiets ontzettend moeilijk te traceren is. Als er na de ontwikkelfase terwijl er al meerdere probleemloze batches zijn gemaakt en er vervolgens 1 batch tussenzit met (buiten jouw fout) deels gebrekkige onderdelen die een vaag probleem hebben dat soms wel en soms niet optreedt, hoe stel jij je voor dat ze dat ooit vast moeten stellen voordat die machines de deur uit zijn?

Ik snap nog steeds niet helemaal welk punt je nu wilt maken behalve dat je graag Apple 'de schuld' wilt geven van een probleem waar jij en ik net zo weinig van afweten als dat in dit artikel staat.

Overigens +1 voor het gebruik van het woord platitude hoor, die kom je niet vaak tegen in een correcte zin :+
Nounou wie reageert hier nou overspannen zeg, ik pas me gewoon aan aan de overdreven stellige toon die je zelf gebruikt in je eigen reactie, niet zo happen direct...
Niks happen, ik was stellig maar met gedegen onderbouwing. Jij begon overspannen te smijten met termen als "inside informatie", "wie ben jij dan om te zeggen", "jij als tweaker met 0,0 informatie" en "dat jij het wel ff beter weet", zonder daar valide argumenten aan toe te voegen. Dat kan ook moeilijk anders, die zijn er niet. Wat ik vertelde is namelijk niets nieuws, maar algemeen bekend: Grote bedrijven hebben normaliter een behoorlijke kwaliteitscontrole/eindcontrole waar dit soort fouten mee gevonden worden. Daar heb je geen inside-informatie voor nodig, noch specifieke kennis, en het is ook geen kwestie van "het ff beter weten". Dus had je ook op een normale manier kunnen reageren.
Je kunt me vanalles vertellen over kwaliteitscontrole en bedrijfszekerheid, maar je klinkt nu een beetje als een tekst uit een studieboek voor bedrijfskundigen, in theorie een leuk verhaal maar in de praktijk meestal een stuk weerbarstiger.
Als we het over een klein bedrijfje zouden hebben had je een punt. Niet bij een bedrijf als Apple.
Als er inderdaad (en dat is slechts speculatie) verkeerde of gebrekkige onderdelen zijn geleverd aan Apple dan kan je in ieder geval al vaststellen dat Apple daar weinig aan kan doen behalve achteraf vaststellen dat er iets mis is en het probleem proberen te verhelpen.
Correct. Maar dan wel vóór uitlevering vaststellen. Eindcontrole dus. Als dat niet/onvoldoende gebeurd is, mag je Apple daar gewoon de schuld van geven. Klanten zitten nu (tijdelijk) zonder (goed functionerend) product. Dát was het punt waarover het ging.
Als het dan ook nog eens om een defect gaat dat bij lang niet alle machines optreedt, dat niet continu optreedt bij een machine met het probleem, niet in elke batch, en misschien pas na een x aantal gebruiksuren, dat in combinatie dat het om een vrij duur stuk hardware gaat waar je dus niet steeksproefsgewijs 10% van je productie aan stress-tests wil gaan onderwerpen omdat dat teveel van je marge kost en het last but not least hebt over een product dat niet in verschrikkelijk grote aantallen wordt verkocht en nog maar net op de markt is, dan kan je natuurlijk zelf ook wel beredeneren dat zoiets ontzettend moeilijk te traceren is.
Daar zijn technieken voor. Design Of Experiments om een voorbeeld te geven.
Als er na de ontwikkelfase terwijl er al meerdere probleemloze batches zijn gemaakt en er vervolgens 1 batch tussenzit met (buiten jouw fout) deels gebrekkige onderdelen die een vaag probleem hebben dat soms wel en soms niet optreedt, hoe stel jij je voor dat ze dat ooit vast moeten stellen voordat die machines de deur uit zijn?
Daarom bestaat het vak "statistiek". Daarmee kun je door op bepaalde manieren samples uit batches te controleren, de kwaliteit in de gaten houden. Vind je teveel uitval, dan kun je bijvoorbeeld aan de hand van DOE de oorzaak (zelfs combinaties van oorzaken) van het probleem trachten te achterhalen. Als je je daarin wat zou verdiepen, zou je versteld staan van de resultaten die je daarmee kunt behalen.
Ik snap nog steeds niet helemaal welk punt je nu wilt maken behalve dat je graag Apple 'de schuld' wilt geven van een probleem waar jij en ik net zo weinig van afweten als dat in dit artikel staat.
Het punt was dat er werd opgemerkt dat Apple weliswaar verantwoordelijk is, maar niet schuldig aan een ondeugdelijk product. En dat klopt niet. Uiteindelijk levert Apple het product. Voldoet het product niet aan de opgegeven specificaties dan is Apple daaraan schuldig. Bijvoorbeeld omdat ze niet genoeg aan kwaliteitscontrole/eindcontrole hebben gedaan.

Het gaat er mij niet om Apple in een hoek te drukken, maar "verantwoordelijk" klinkt net wat te vrijblijvend. Je kunt altijd de krullenjongen de schuld geven dat hij met de bezem te hard tegen de machine heeft gestoten, maar uiteindelijk moet Apple een deugdelijk product de winkel uitsturen. Wat vooraf in de keten eventueel allemaal verkeerd is gegaan doet daarbij, zeker voor de uiteindelijke consument, helemaal niet ter zake. De klant heeft er geen boodschap aan dat Apple een verkeerde/defecte component aangeleverd heeft gekregen. Die heeft enkel met Appel te maken, en denkt terecht "dat moeten ze tevoren dan maar even controleren".
En dat doen ze dus ook middels deze firmware update en door nieuwe leveringen tijdelijk te stoppen om het probleem te verhelpen. Ik zou niet weten wat ze nog meer zouden kunnen doen dan dit, er zijn componenten gebruikt die niet deugdelijk waren, shit happens, en proberen dit soort dingen in het vervolg te voorkomen lijkt me.

Voor Apple begrippen vind ik het zelfs nog snel opgelost, binnen 2 weken een fix voor een probleem dat waarschijnlijk lang niet makkelijk te diagnostiseren en verhelpen is. Bij de witte iMacs die lijnen in het beeld kregen heeft het ruim een jaar geduurd voordat ze toegaven dat het een productieprobleem was (ook al een ATI GPU fout destijds), daarna zijn ze wel netjes gaan repareren, zelfs buiten de garantietermijn.
Klopt helemaal, maar om nu te zeggen dat ze daar eeuwen over hebben gedaan... het nadeel van Apple is dat ze te weinig communiceren. Op het gebied van een bug zou dit hun toch gewoon sieren. In plaats daarvan erkennen ze het dus wel, maar gaan ze dit volledig intern oplossen en testen. Dit testen kost erg veel tijd overigens, dus zo gek vind ik dit niet.
AMD fail? Denk het niet. Het zal aan de combinatie van hardware liggen. Op het pc-platform spelen de problemen met bovengenoemde gpu's namelijk niet...
het komt door de voltage regulators die verkeerd gelabeld waren (ik heb dit ook gezien op een paar goedkope ati en nvidia PC kaarten)
Heb je hier een bron van? zou dit graag wat meer uitspitten en google is not my best friend today... ;)
ik heb hier een kaartje voor je met doorgebrande voltage regulators ;)
waren verkeerd gelabeld, het gebeurt wel vaker (een typo op een chip) veel OEM kaarten hebben deze rommel er op zitten.

het verbaasd mij dat apple zulke goedkope rommel zou kopen, dus het zal wel via AMD zijn gegaan.

[Reactie gewijzigd door stewie op 22 december 2009 16:52]

het verbaasd mij dat apple zulke goedkope rommel zou kopen, dus het zal wel via AMD zijn gegaan.
Meestal wordt een GPU of CPU pas nadat hij geproduceerd is getest om te kijken welke klasse het is. Op dat moment wordt bepaald op welk type product hij komt. (en worden de laser etches aangebracht). Op dat moment wordt ook de kloksnelheid bepaald, en nog wat andere factoren. Omdat dat een heel dynamisch proces is is het goed mogelijk dat een batch verkeerd gelabeld is, het is zelfs mogelijk dat er binnen een batch van 30.000 , maar 100 verkeerd gelabeld zijn.
Zal ook eens een keer niet een fail van ati/amd zijn. Altijd problemen met die videokaarten van ati. Dan staat er wel in het artikel dat er ook problemen zijn geweest met nVidia-kaarten, maar toch heb ik zelf alleen maar goede ervaringen met nVidia en lees ik altijd veel meer artikelen, nieuwsberichten en forumposts over problemen met ati dan over problemen met nVidia. Ik was van plan om te wachten op de nieuwe MacBook Pro's, maar toen het nieuwsbericht verscheen dat deze naar alle waarschijnlijkheid zouden zijn voorzien van een videokaart van ati, vond ik het niet meer waard om te wachten en heb ik meteen een current-gen MacBook Pro besteld met een kaart van nVidia en deze bevalt uitstekend. Even voor de console-gamers onder ons: "Ik heb dus een next-gen MacBook Pro gekocht." Sorry, maar als ik "current-gen" zeg, denken ze dat ik het heb over het oude model, aangezien zij consoles van een aantal jaar oud ook nog steeds "next-gen" noemen.
al ook eens een keer niet een fail van ati/amd zijn. Altijd problemen met die videokaarten van ati. Dan staat er wel in het artikel dat er ook problemen zijn geweest met nVidia-kaarten, maar toch heb ik zelf alleen maar goede ervaringen met nVidia en lees ik altijd veel meer artikelen, nieuwsberichten en forumposts over problemen met ati dan over problemen met nVidia.
Grapje zeker? :+ Want dit is grote lulkoek. Dit is de eerste keer dat er iets is met HD4000-kaartjes maar ook met oudere series van Ati ken ik geen structurele hardwarematige problemen. Wel daarentegen bij NVidia, waarbij een deel van de GF8000-serie kwalitatief brak is (zowel bij desktop-GPU's en mobile GPU's is slecht soldeer waardoor die kaarten geen lang leven beschoren is). Dit was zelfs de reden dat apple destijds overstapte op Ati omdat apple minder vertrouwen had in NVidia dan jij. Sterker nog, Er is bijna geen laptop meer in leven met een 8600M. Dus NVidia kan ook best grootschalig troep maken ;)

(en goede ervaringen van één persoon zeggen natuurlijk geen ruk. Leuk dat jij misschien twee of drie kaarten van NVidia gehad hebt die geen kuren vertoonden maar dat is niet genoeg voor een betrouwbare steekproef. De probleemtopics op GoT wel, dit spreekt bijvoorbeeld boekdelen.)

Dit verhaaltje valt dus in dezelfde categorie als "de broer van een vriend had vijf jaar geleden een samsung-TV en die ging stuk dus ik koop nooit meer samsung. De neef van mn buurman had echter een LG en die doet het al twee jaar dus ik zweer nu bij LG".

[Reactie gewijzigd door bwerg op 22 december 2009 19:23]

Sterker nog, Er is bijna geen laptop meer in leven met een 8600M. Dus NVidia kan ook best grootschalig troep maken ;)
uit m'n MacBook Pro: Chipset Model: GeForce 8600M GT

nou niet overdrijven. Ik ken een compleet leger aan mensen die exact dit model hebben :)

Bij 1 specifieke serie (15") is het inderdaad wel falikant fout gegaan door rotte soldeer, ik heb toen zo'n 30 Macjes terug gestuurd zien worden bij het bedrijf waar ik toen werkte. Die van mij zat ook in die serie leek het, maar doet 't al 2 jaar uitstekend onder zware 3D grafische belasting (games in OpenGL wil best wel)
Het breken van de schermen is vanwege transport of het verpakken van de iMacs. Het lijkt er niet op dat het komt door de videokaarten.
Dit was dan ook samen geveegd in 1 artikel, waardoor je idd wel weer die indruk achterlaat bij mensen. Beetje jammer altijd.
Ik neem aan dat niet veel mensen zullen denken dat een foutieve videokaart het glas van het scherm beschadigd, en al zeker niet de tweakers hier. Het verveldende ervan was dat Apple (ten minste stond niet in het artikel) hier geen oplossing voor gaf, en tot nu toe heb ik er ook nog niets van gehoord. Ik vond het destijds ook een erger probleem dan de videokaarten die zoals ik dacht wel met een update gefixed konden worden.

Het zal inderdaad met het transport of verpakken gebeurt zijn, maar wat doet Apple er aan?
Nou, als je de reacties bij dat artikel hebt gelezen dan ga je daar toch aan twijfelen. Erg veel mensen die een link legde met het te heet worden van een videokaart en de kapotte schermen, dit terwijl de desbetreffende iMac nog duidelijk in de verpakking zat.

Wat Apple eraan doet is zeker interessant en zou moeten worden gecommuniceerd... mits echter dit een veel voorkomend probleem is. Een bedrijf, of dit nu Apple is of iemand anders, hoeft geen verantwoording af te leggen aan iedereen als het om incidenten gaat, beetje onzinnige uitgave van het media-budget vind ik dan.
Apple legt wel verantwoording af aan individueele klanten heb ik gemerkt, maar in de pers houden ze hun kaken op elkaar. Da's een beetje de cultuur bij Apple, maar hier schijnt dat slecht te werken.
Wie geeft nu om de mening van mensen die niet geïnformeerd kunnen nadenken. Die moeten luisteren, niet spreken.

Een graka kan geen scherm doen breken zonder ook maar aangestaan te hebben en de dozen hadden ook geen schade. Moet je niet lang nadenken dat er ergens een machine abnormaal deed of veel waarschijnlijker, een mens die zijn job niet goed deed bij de controle.
Probleem blijft dat Steve Jobs en zijn bedrijf beetje Willy Wonka is.
Anoniem: 154887
@fonsoy22 december 2009 14:25
Er zijn geen iMacs uit winkels gehaald, waar haal je dat vandaan?
De gebroken schermen hadden te maken met een fout bij een van de transporteurs door het drukverschil dat optrad omdat de 27inch imacs per vliegtuig verscheept werden.
De gebroken schermen hadden te maken met een fout bij een van de transporteurs door het drukverschil dat optrad omdat de 27inch imacs per vliegtuig verscheept werden.
Vandaar dat er schermen met schermen vervooerd door verchillende transporteurs en in verschillende landen allen op de zelfde plaats breuken in het glas hadden zeker.
In hoeveel gevallen is dit bij wie precies gebeurt dan? Daar heb ik nooit goede cijfers over gezien en ik vraag mij af, als je dit afzet tegen problemen tijdens transport bij andere producten of dit dan zo uitzonderlijk is. Ik ben altijd heel sceptisch over dit soort verhalen, zeker aangezien Apple dit soort dingen lijkt aan te trekken als een magneet, mensen die online zeuren over een vermeend systematisch probleem, daarna hoor je er nooit meer wat van.
Hier staan er een aantal:
http://imac.squeaked.com/results.php

Naast de videokaart problemen is het vooral dat veel mensen in de linker onderhoek glasbreuken hadden is een probleem

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 december 2009 15:10]

= 6%. Was dit niet ongeveer het aantal procenten wat ieder bedrijf ongeveer wel aan uitval had? Niet dat dit niet moet worden onderzocht hoor, maar 94% had dus geen gebroken glas en daarbovenop is dit een site waarbij gebruikers zelf de data aanleveren volgens mij... dus krijg je zowiezo al veel mensen met problemen die de statistieken nogal beinvloeden.
Op het moment dat een probleem optreedt moet je het ten eerste kunnen reproduceren, dan pas kun je op zoek gaan naar de bron en pas dan kun je op zoek gaan naar een oplossing, waarna deze ook nog eens grondig getest moet worden. Bij een complex geïntegreerd apparaat als de iMac is dat een behoorlijke klus.

Ik denk dat genoeg mensen bij Apple (verschillende afdelingen), LG (scherm) en ATI (videokaart) overuren hebben gedraaid om tot de bron van dit probleem te komen. Het had namelijk net zo goed aan fysieke spanningen in de behuizing, verkeerde koeling, verkeerd berekende componenten, een foutje in de schermen of iets anders kunnen liggen.

Het lijkt mij echt niet dat ze hebben 'gewacht'.
De machines werden nog gewoon geleverd hoor. Alleen maar 'mondjesmaat' via hun eigen webshop omdat ze de vraag niet aankonden. Mijn iMac is vorige week gewoon binnengekomen.
Anoniem: 154887
22 december 2009 14:21
Apple heeft eerder gezegd dat het leveringen van nog in bestelling staande uitstelt om de videokaart te vervangen.
Waar heeft Apple dit gezegd? Is dit journalistiek?

Verder:
De firmware is voor de Radeon-videokaarten.
Vreemde zin. De ATI Radeon is de enige optie voor de 27inch iMac.
Het is natuurlijk wel zo dat zo'n iMac niet alleen uit een ATI Raedon bestaat, kon net zo goed firmware zijn voor het moederbord, processor of dvdspeler wat dat betreft.
Klopt, wat er precies wordt vervangen, if-at-all, is volgens mij nooit duidelijk geweest. Er zijn wel duidelijke aanwijzingen geweest dat de boel is vertraagd geweest, maar of dat door het vervangen van videokaarten komt...
Het feit dat Apple firmware uitgegeven heeft voor de reeds uitgeleverde iMacs, maar nog niet uigeleverde exemplaren achterhoudt om de videokaart te vervangen vind ik 'eng'.

Waarom, als het het probleem opgelost is met een firmware upgrade, worden er volledige kaarten vervangen? Achterhouden om de firmware bij te werken lijkt me dan logischer.
Doet me vermoeden het probleem pas opgelost is met een andere videokaart, en de firmware-update slechts een pleistertje is om het echte probleem te verhullen.

Het kan uiteraard ook uit een verkeerde vertaling/interpretatie voortkomen, maar dit is wat ik, met m'n aluminium-hoedje op, lees...
Het feit dat Apple firmware uitgegeven heeft voor de reeds uitgeleverde iMacs, maar nog niet uigeleverde exemplaren achterhoudt om de videokaart te vervangen vind ik 'eng'.
Kan het niet gewoon zijn dat Apple pas later erachter kwam dat het probleem aan de firmware lag en niet aan de hardware? Dat ze dus uit voorzorg machines achterhielden zolang ze niet zeker wisten of ze die later weer zouden terugkrijgen om de videokaart te vervangen?
laten we voor het gemak aannemen dat apple het wel gedaan heeft:
http://www.computerworld....c_orders_resellers_report

en dit is nu niet gelinked omdat tweakers dit zelf al een keer vermeld heeft:
http://tweakers.net/nieuw...macs-op-na-problemen.html

ik kan er verder zo snel geen melding van vinden, maar in de comments op het vorige tweakers bericht kon ik van niemand een ontkenning van het bericht vinden. en ik kan me voorstellen dat apple dit nieuws niet van de daken wil gaan schreeuwen.
Niets vreemd aan het feit dat het voor radeon kaarten zijn. Ook als deze de enige keuzes zijn. Het had ook firmware kunnen zijn voor de cd-lezer etc..

Hopelijk verhelpt deze de problemen. Zelf ben ik nog niet tegen deze problemen aangelopen met mijn iMac en dat het maar zo blijft!

Mocht het toch gebeuren dan is het mooi om te weten dat apple hier een firmware update voor heeft.
Wel zo vreemd omdat het volgens de Nederlandse taal dubbelop is. Er zitten alleen maar Radeon kaarten in die 27" iMacs dus is het overbodig om te spreken van Radeon-videokaarten. Er had officieel "videokaarten" moeten staan. Dat is wat de zin "vreemd" maakt. Erg is het niet omdat Apple nog wel eens de videokaart wil wijzigen bij een nieuwe versie van een model. Het kan zijn dat bij een volgende versie van de iMac er ineens een Nvidia videokaart inzit. Dan klopt de zin taaltechnisch ook weer.

Overigens zijn de iMac 27" al vanaf het begin vertraagd omdat er een enorme vraag naar is. De reden dat die iMacs vertraagd zijn komt dan ook alleen maar door een enorme vraag en niet door een defect die ze middels een firmware update kunnen oplossen en toch al beschikbaar hebben gesteld voor bestaand iMac 27" kopers.

@HotFix: kennelijk doen mensen dat wel, hoewel de boodschap in dit geval toch wel overduidelijk was. Sommige mensen hechten kennelijk nou eenmaal dermate veel waarde aan goed taalgebruik en gaan dan lopen muggenziften. Het verschil hierin zit 'm in het punt dat ik niet snap waarom ze hier nou over moeten vallen maar wel de reden weet waarom ze het als "vreemde zin" bestempelen. Beetje inleven in een ander e.d. is toch wel handig.

[Reactie gewijzigd door ppl op 23 december 2009 00:50]

Er van uitgaand dat niet iedereen dit weet is het wel handig om het te vermelden.
Toch wel mooi opgelost zo, gewoon met een firmware update. Beter dan dat ze alle videokaarten zouden moeten vervangen (zou ook een stuk duurder zijn voor apple ;) )
Met een 4,5 jaar oude Cinema Display 30" had ik ook last van dansende en verkleurde pixels. Uiteindelijk is dit verholpen door de Radeon HD 3850 te vervangen door een GeForce 275 GTX. Een andere ACD 30" werkte wel probleemloos op de HD 3850. Kennelijk zit er zoveel afwijking tussen videokaarten in de aansturing van dual-link displays dat de beeldscherm er over de zeik van kan gaan. Wellicht heeft Apple bij de iMac een vergelijkbaar probleem gevonden en deze dmv firmware kunnen oplossen.
Uhm, problemen blijven bij veel mensen nog steeds bestaan. Kijk o.a. maar op macrumors.com

Gelukkig zelf nergens last van..

Trouwens, bij de iMacs met gebroken schermen was het altijd links onderin. Als ik zachtjes op die plek druk merk je dat daar meer speling zit dan op andere hoeken waar het geheel stijf aanvoelt.
Kortom, de glasplaat linksonder kan te veel naar binnen buigen en bij transport komt er wellicht druk op, door die buiging breekt het glas daar.

[Reactie gewijzigd door Giant87 op 22 december 2009 14:43]

Ik weet niet hoe sterk jij bent in je handen, maar ik kan noch linksonder noch rechtsonder de glasplaat van mijn iCore7 27-inch iMac (vorige week donderdag geleverd) ook maar een fractie van een millimeter indrukken.
Noch worden de hoeken aan de onderkant bijzonder warm, maar ik heb mijn machine nog nauwelijks 'gestressed'. Noch heb ik last van dansende of zich op andere wijze verkeerd gedragende pixels. Ik denk dan ook niet dat ik die firmware update ga draaien (if it ain't broken ...)
Ongeveer 10cm vanuit de linkerhoek, maar probeer het maar niet te hard ;). En bij mij wordt alleen de bovenste helft van de iMac (achterkant) heet, verder niet.

@Plankton123, de iMac 27" met core i.. processor is nog geen maand leverbaar..
De problemen zijn niet opgelost, zoals ik net zie hierboven al genoemd...
Misschien voor sommigen maar daarnaast blijven de gele schermen (het is net of ik een oude krant aan t lezen ben..), lawaaierige HD's en andere issue's nog steeds.

Ook heeft apple nooit gezegd dat de twee weken vertraging werd ingevoerd ivm de problemen..
Ik ben eigenlijk niet tevreden met deze oplossing. Wat het echt probleem was wordt niet uitgelegd en het lijkt alsof de iMac 27 problemen heeft met de koeling. Koeling problemen oplossen met een firmware patch lijkt mij onmogelijk tenzij ze de performance van de kaart terug schroeven. Het lijkt mij alsof de mensen die nu een iMac 27 hebben zijn opgezadeld met een half product.
Nou nou. Stel je voor dat er een overhittingsprobleem is doordat door een firmware fout die ATI chip altijd in mega performance mode staat terwijl die mode alleen zinvol is voor 3D games, dan kan een firmware update dat wel degelijk oplossen. Van dit soort dingen zul je nooit de hoed en de rand te weten komen en kun je als buitenstaander nooit zinvolle conclusies trekken.
Dat kunnen we dus niet met zekerheid zeggen, vandaar dat ik dus ook vindt dat Apple duidelijkheid moet geven over het probleem dat is niks anders dan eerlijk tegenover zijn klanten.

Laten we stellen dat het geen koeling probleem was en dat het echt aan de firmware lag., waarom is Apple alle kaarten uit aan het wisselen dan? He zou toch een kwestie moeten zijn van iemand met een programmer in de hand geven en alle iMac's die ze op voorraad hebben een voor een af gaan. Zo binnen een week gebeurd.
Ik vind het meer een anderhalf product :)
Ik ben tot nu toe zeeer tevreden.
Apple heeft nooit gezegd dat het de iMac heeft uitgesteld vanwege problemen met de videokaart. tweakers heeft dit uitgevonden toen het Apple weer eens in een slect daglicht wou stellen.
Mwah apple zelf misschien niet, maar de resellers wel. Het is ook verbazingwekkend dat toen dit aan het daglight kwam ineens alle order 2 weken werden vertraagd. tweakers is trouwens ook niet de enige blog die hierover heeft gepost.

http://news.techworld.com...s-problems-delay-release/
Andere blogs gaven dan weer een andere reden. Te positief natuurlijk om op tweakers te plaatsen
Mwah, dat stuk is gebaseerd op informatie van een externe analyst, er zijn zoveel analysten die zoveel zeggen. Het stuk wat ik heb gepost is gebaseerd op informatie verkregen van een Apple reseller.

Jij mag kizen welke jij vertrouwd.
Als dat zo zou zijn, waarom heeft t.net dan onlangs nog een behoorlijk lovende review geschreven over wat Macbooks?
De eerste keer in hoeveel jaar? Zegt toch genoeg zeker!
Anoniem: 290112
22 december 2009 15:42
Raar dat dit soort dingen toch gebeuren, want zover als ik zie is "alles word veel getest en gecontroleerd" 1 van de grote argumenten waarom apple zo duur is.
Verder vind ik 3(?) maanden wel heel lang voor een firmware update. Je zou maar eens een kwart jaar last hebben van flikkerend beeld enzo, terwijl men weet wat de oorzaak is.
3 maanden? Ik heb een Core i7 iMac pas 1-1/2 week geleden geleverd gekregen die in november was besteld. Ik ondervind trouwens geen problemen met dit schitterende systeem.
Toch nog mooi opgelost dan :)
Hun slimfit filosofie werkt gewoon niet, de high-end desktop processors en GPU's dat ze erin steken worden te heet en zorgen voor grote interferentie. Zelf getest in Mac Store je kunt je hand er niet blijven op houden. :(
je kunt je hand er niet blijven op houden
Gelukkig is dat ook niet de bedoeling. De meeste laptops kun je ook niet lang op je schoot houden terwijl dat ergens wel de bedoeling is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee