'Nieuwe MacBook Pro's met Core i7 en Radeon-gpu op komst'

Er zijn aanwijzingen dat Apple met nieuwe MacBook Pro's op de markt gaat komen. Het zou gaan om high-end-modellen met mobiele Core i7-processors en ATI Radeon Mobility-gpu's in de 4500-serie.

In een configuratiebestand van Mac OS X 10.6.2 update 'c' met buildnummer 10C531 staan verwijzingen naar twee MacBook Pro's met aanduidingen 6_1 en 6_2. De laatste MacBook Pro-modellen die Apple heeft uitgebracht hebben als aanduiding 5_1 tot en met 5_5. De nieuwe modellen zouden volgens de Spaanse Apple-site Applesana met quadcores van Intel uitgerust worden en de meest logische keuze zou wat dat betreft een model uit Intels mobiele Core i7-lijn zijn.

Gebruiker 'roisoft' van Applesana publiceert daarnaast een screenshot van het configuratiebestand met daarop een recent toegevoegde verwijzing naar ATI4500Controller.kext. De eerder in oktober uitgebrachte nieuwe iMac-modellen worden met een ATI Radeon HD 4670-videokaart geleverd, dus de vermelding van een 4500-model zou er op wijzen dat de nieuwe modellen met een videochip uit deze Radeon-lijn van AMD uitgerust worden, zo wordt gesuggereerd. De MacBook Pro-laptops die Apple in juni uitbracht bevatten Core 2 Duo-cpu's en Nvidia-videochips.

MacBook Pro 6_1 MacBook Pro 6_1 ATI 4xxx-controller

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-10-2009 • 08:49

85 Linkedin

Reacties (85)

85
76
49
3
0
2
Wijzig sortering
Het vervelende van nieuwe Macbook Pro's wordt de chipset. De huidige modellen hebben een Hybrid SLI met een 9400 en een 9600, zodat je tijdens werktijd kan kiezen voor accuduur of power (niet allebei helaas).

nVidia heeft echter geen licentie voor Core i7 CPU's en dus zal een eventuele Macbook Pro het zonder een nVidia-chipset moeten stellen; geen 9400 als doorgeefluik meer. Het zit er dan dik in dat de 4670 (10k aan Vantage-punten) eringezet wordt en ik heb geen idee hoeveel stroom deze verbruikt, maar de huidige keuze om een zuinige GPU aan te spreken ipv een zware GPU zijn we kwijt en da's best jammer.

Verder is het wel een vaag lek wat hooguit bevestigt wat iedereen aan z'n water had kunnen voelen. De laatste update komt uit Juni en gemiddeld is er 2 keer per jaar een update. Valt er wat te updaten dan? Sinds juni zijn er diverse nieuwe mobiele GPU's en zeer interessante CPU's losgelaten. Dus het ligt in de lijn der verwachtingen dat het een dezer weken weer raak is.

Discussievraag is welke CPU erin gaat zitten: Een Core i5 (4 cores) op 1.73 GHz of een nog niet gelanceerde Arrendale dual-core i7 rond de 3.0 GHz (en hypertreading). Beide hebben hun voor en nadelen. :)

[edit]
Voor de goedkope instapmodellen lijkt me wel voor de hand liggende dat er gewoon een Core2duo ingezet wordt (2.4 GHz oid) met een 9400 chipset.

[Reactie gewijzigd door Delerium op 27 oktober 2009 09:12]

Het vervelende van nieuwe Macbook Pro's wordt de chipset. De huidige modellen hebben een Hybrid SLI met een 9400 en een 9600, zodat je tijdens werktijd kan kiezen voor accuduur of power (niet allebei helaas).

nVidia heeft echter geen licentie voor Core i7 CPU's en dus zal een eventuele Macbook Pro het zonder een nVidia-chipset moeten stellen; geen 9400 als doorgeefluik meer. Het zit er dan dik in dat de 4670 (10k aan Vantage-punten) eringezet wordt en ik heb geen idee hoeveel stroom deze verbruikt, maar de huidige keuze om een zuinige GPU aan te spreken ipv een zware GPU zijn we kwijt en da's best jammer.
De desktopvariant van de HD4670 is anders heel zuinig relatief tot andere desktop-gpu's, zowel in idle als in load. Hier is te zien dat het desktop model van de HD4670 in idle maar ~4W verbruikt, en onder zware belasting maar ~40W. Hier is ook aangetoond dat de HD4670 desktopmodel zeer zuinig is voor de prestaties die het biedt.

Ondertussen is de HD5000-reeks al op de markt, en de verbruikscijfers zijn daarbij minstens even imposant als het gaat om performance/watt, dus ik denk dat ATI ondertussen de moeite heeft gedaan om het verbruik van de mobiele variant van de HD4670 in te perken, zodat het heus geen stroomvretend monster zal zijn. Althans, dat vermoed ik toch, testresultaten zullen het uiteindelijk uitwijzen.
Me dunkt dat ze hier niet te veel compromissen kunnen sluiten. Ze verkopen nu met de prachtige slogan '7 hour battery included'. Daar kan je nie tmeer vanaf dunkt me.
Anoniem: 303530
@Delerium27 oktober 2009 09:12
inderdaadn het zoume verbazen als de nieuwe macbook met een 4670 het langer dan 4 uur op de accu doet

best jammer natuurlijk, de 4570 is wel een stuk zuiniger (en scoort nog 4k 3dmark06 punten tegen 7k (8?) van de 4670)
Het zit er dan dik in dat de 4670 (10k aan Vantage-punten) eringezet wordt, maar de huidige keuze om een zuinige GPU aan te spreken ipv een zware GPU
Bij mijn weten haal je de 4K nog niet eens met de LOW-end kaart! En is het alles behalve een ZWARE kaart! De niet mobile versie gebruikt max 70Watt tegenover 95Watt van een normale 9600GT, het gaat uiteraard om een mobile kaart dus daar is nog wel aan gesleuteld om minder watt te stoken :)

http://www.overclockerscl.../powercolor_hd4670/15.htm (uiteraard bij perfomance de algemene maatstaaf van Vantage

@darkstone, via die link hierboven kom ik op 8K in 06 (op 12xx * 1024)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 oktober 2009 09:21]

Linux is toch geen MAC?
Nee. Een 'Mac' is een stukje hardware. Onder een Mac vallen bijvoorbeeld de iMac, Macbook Pro, Macbook, Xserve, etc. Kijk eens op de Apple website zou ik zeggen ;-).

Mac OS is het besturingssyteem dat op al deze Mac's draait. Mac OS is net als Windows een besturingssysteem. Linux is echter weer een ander besturingssysteem.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Linux
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mac_OS
http://nl.wikipedia.org/wiki/Macintosh
De reactie van Omnyakom1 was een reactie op johncheese002, alleen heeft hij vergeten op het replay knopje te drukken. Hier geeft johncheese002 dat ATI minder support t.o.v. Linux leverde, maar tjah Mac is natuurlijk geen Linux of Mac OS dan in elk geval.
Ik vind het zeer jammer dat deze apparaten geen HDMI uitgang een cardreader hebben. voor de rest prima dingen. indien er HDMI op komt zal ik er zeker wel 1 willen.
Cardreader zal die vast hebben in de vorm van een SD-cardreader, zit tegenwoordig op bijna alle nieuwe modellen van Apple.
En HDMI is volgens mij gewoon aan te sluiten door een doorverbind kabeltje te kopen en die aan te sluiten op je mini display port.
je hebt wel HDMI met een verloopstukje ja, maar daarmee heb je alleen beeld en geen geluid via je displayport toch?
niet 100% zeker, maar volgensmij was een van de voordelen van displayport dat dit wel mogenlijk is.
minidisplayport zelf kan wel geluid versturen, dus het zou me verbazen mochten de HDMI-adapters dat niet gewoon doorsturen.
hdmi zit er inderdaad niet standaard op, maar de displayport aansluiting ondersteund het wel. Moet je gewoon een adaptortje voor kopen, en als je deze niet bij apple koopt ben je niet meer dan een tientje kwijt.
macbook pros hebben wel een cardreader hoor. voor hdmi moet je een verloopstekkertje kopen, maar het kan wel. Dus volgens mij heb ik al je bezwaren weggenomen om een macbook te kopen ;)
Sinds de laatste update zit er een cardreader voor SD in en HDMI is mogelijk via een verloopkabeltje.
Één kaart is wel te lezen, namelijk de SD kaart. :)
Ik ben wel erg benieuwd naar de prijzen van deze Appeltjes. Zelf ben ik ook naar het zoeken naar een leuke i7 laptop, en een Appel is dan natuurlijk een goede optie. Hopelijk stoppen ze er ook nog een SSD in, dan wordt het helemaal lekker snel
Dat is al een tijdje een optie. In 128 & 256GB.
Weet je ook welke, een SSD opzich hoeft niet sneller te zijn, daar gaat het Mathijs wel om zo te horen ;)
Gezien de forse prijs van een SSD bij apple, en hun goede verhouding met Intel mag je uitgaan van de mooie dure SSD's die Intel maakt.
Een andere zeer realistische mogelijkheid is OCZ, maar dan zonder de naam OCZ.

Apple heeft wel vaker de gewoonte om hun naam overal op de plakken :/
Gezien de forse prijs van een SSD bij apple, en hun goede verhouding met Intel mag je uitgaan van de mooie dure SSD's die Intel maakt.
Lijkt me toch niet. Ieder willekeurig stuk hardware heeft een forse prijs bij Apple, of het los nu goedkoop is of niet.
Tja daar heb ik niks aan natuurlijk, waarschijnlijk != zeker (daarbij zoals hieronder wordt gezegd wat je ook koopt je betaald altijd de hoofdprijs bij apple), 128Gb heb je volgens mij niet eens bij Intel :). Ben eigenlijk bang dat deze SSD's weinig voorstellen tegenover een fatsoenlijke HDD. Maar er is vast een MAC gebruiker die een SSD heeft en dat uit kan leggen/vertellen :)
Net zoals 95% van de OEM's gebruikt Apple Samsung SSD's.
Anoniem: 48923
@lowfi27 oktober 2009 09:40
De SSD die Apple in z'n laptops doet zijn niet sneller dan een 7200 disk. (bron: verkoper bij apple)
Verkopers van Apple Premium Resellers weten ook niet alles hoor. De verhalen die ik heb gehoord van het hoofdkantoor.. Er zijn verkopers die beweren dat je met een GMA1300 net zo goed kunt gamen als met een nVidia 8800 kaart.
Meestal is het anders om natuurlijk... "een SSD is veel sneller dan welke disk dan ook." Dat zou een verkoperspraatje zijn.
Ben nu toevallig op mijn 17" Unibody MBP aan het werk... met 256GB SSD: deze zijn flink veel sneller dan de 7200rpm versies. Voor mij de eerste notebook zonder "gooi uit het raam neigingen" qua snelheid. Voordeel zit hem voor een groot deel in de mogelijkheid om heel veel meer dingen tegelijk te openen zonder echte vertraging. Maar misschien voor mij net zo belangrijk: je hoeft er veel minder voorzichtig mee te doen.

About dit nieuwsbericht: Ik ben nog niet overtuigd dat er i7's in de nieuwe MacBook Pro's komen.. aan de ene kant is de keuze voor snellere cpu's beperkt... aan de andere kant is de tdp van een i7 wel 10W hoger dan een T9900, wat de accuduur die ze zo belangrijk vinden in gevaar brengt...
Bij Apple is het al jaren zo dat de nieuwe modellen voor dezelfde prijs als de oude modellen verkocht worden, dus dan heb je alvast een goede indicatie, 1149 euro voor het instapmodel.

Een SSD zou ik er echt lekker zelf inzetten, want voor dat soort upgrades vraagt Apple belachelijk hoge prijzen (net als de meeste andere fabrikanten overigens).
Een SSD zou ik er echt lekker zelf inzetten
Kan tricky zijn met unibody laptops. :(
Niet echt, toch niet bij de huidige MBP's. Daarbij zit de harde schijf namelijk ook in het batterijcompartiment. Je kan hem met andere woorden gemakkelijk verwijderen/vervangen door een andere schijf. Het enige dat je nodig hebt is een schroevendraaier om de bracket rond de schijf eraf te halen en op de andere schijf te zetten.

Ik heb het zelf nog niet gedaan met mijn MBP, maar echt moeilijk is het niet.
De nieuwste generatie MBP's heeft die klep niet meer: je moet de hele bodem losschroeven om bij HD en accu te komen. Het is niet extreem ingrijpend maar toch een stuk lastiger dan bij de eerste generatie unibody's...
[...]
Kan tricky zijn met unibody laptops. :(
Valt mee er zit gewoon een klepje achterop waarmee je moeiteloos bij de hardeschijf kan. Voor het RAM moet je nog wat schroefjes losdraaien maar ook dat was geen probleem :)
Bij een goede reseller met eigen TD kunnen ze er ook een ssd voor je inzetten die niet af-fabriek is geleverd. Idem met meer ram. Scheelt een hoop centen.
Anoniem: 110871
27 oktober 2009 08:56
Niet echt een verrassing toch dat er nieuwe mb's en mbp's uit gaan komen :)
Geen verrassing, maar wel nieuws!

Ik zit ook te overwegen om een nieuwe MBP te halen, ik zit eigenlijk te wachten op de nieuwe generatie want de huidige generatie mist de grafische kracht die ik nodig heb. :)
En hopelijk zit er nu standaard een SSD in.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310888 op 27 oktober 2009 09:36]

Met kerst komen juist de Windows notebooks uit met Radeon 5850´s en ook Core 7i´s en nieuwe AMD Turion´s.

Dus denk dat wanneer je grafische kracht nodig hebt je dan wat beter daarvoor kunt gaan. Waarschijnlijk zal het of even duur zijn of zelfs goedkoper.
De reden is dat ik in mijn vrije tijd graag af en toe een spelletje World of Warcraft speel, ik weet dat ik qua grafische kracht en prijs beter af ben moet een Windows notebook, ik moet ook zeggen dat ik positief verrast ben met Windows 7, het werkt best prettig maar toch gaat mijn voorkeur naar een MBP omdat ik OSX gewent ben.

De huidige 9400M en 9600M kunnen WoW soepel draaien op een lage resolutie maar als je een MBP met 9600M op een 24 inch met 1920x1200 aansluit draait het niet lekker meer, vandaar dat ik uitkijk naar een MBP met wat meer grafische kracht.
Ik kan er natuurlijk wel een iMac naast nemen maar daar heb ik het geld niet voor als arme student en ik kan niet zonder een notebook. :P

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310888 op 27 oktober 2009 10:41]

Geen geld voor een imac of windows gameconsole maar wel voor een nieuwe MBP ? vreemd...
Anoniem: 310888
@trogdor27 oktober 2009 11:33
Wat arjankoole zegt. ^^
En vergeet niet dat een MBP zijn waarde niet snel verliest, na 2-3 jaar kan je er nog een mooi bedrag voor krijgen, vandaar dat een upgrade mij niet heel veel kost.
nee, want hij _moet_ een notebook hebben, omdat ie daar niet zonder kan. En omdat hij die uitgave sowieso _moet_ doen, heeft ie geen geld voor een console of iMac.
tegenwoordig verliest een mac zijn waarde ook wel vrij snel, vergeleken met 15 jaar geleden...
Misschien wil Segoras juist wel programma's gebruiken die alleen voor de mac zijn (Final cut pro) of Mac OSX gebruiken. Dan kan je beter wachten op de macbooks.
Standaard een ssd gaat er absoluut niet in zitten. Dat kan simpelweg niet met een prijs van rond de 2,50 euro per GB: veel te duur. Wat ze wel gewoon doen is wat ze al een tijdje doen: ssd als optie bieden voor wie die 2,50 euro per GB over heeft. Pas wanneer ssd's de prijs van een gewone hdd schijf zoals die op dit moment kost kan evenaren of er dicht bij in de buurt is dan zou je kunnen gaan speculeren over een laptop met ssd als standaard.

Kijk eens voor de gein naar de prijzen die Apple vraagt voor die optionele ssd (waarvan de geruchten zijn dat dit Samsung ssd's zijn). We hebben het dan over prijs verschillen van 350 en 750 euro aan meerprijs zo ongeveer. Die bedragen gaan wel een invloed hebben op de prijs omdat ze te hoog zijn om dat bij de prijs in te begrijpen. M.a.w. we hebben het bij gebruik van ssd als standaard over een prijsstijging van om en nabij de 500 euro. Dat staat volledig haaks op de rest van hun producten die allemaal upgrades en prijsverlagingen hebben gekregen. Dat is dus niet verkoopbaar en daarom zal het ongetwijfeld ook niet gebeuren.

[Reactie gewijzigd door ppl op 27 oktober 2009 15:09]

Leuke ontwikkeling.. al vrees ik dat het prijskaartje ook niet erg mals zal zijn.
de tijd zal het ons leren.

maar ben ik nou para aan het worden of is ATi de laatste tijd wel heel erg vaak in het nieuws? best interessant
De iMacs met i5 en i7 cores zijn zeer sterk in prijs verlaagd. Het topmodel iMac, 27" met een QuadCore en 4GB geheugen heb je voor 1800 euro. Zakelijk is dat 1500 euro (excl btw), wat een erg aantrekkelijke prijs is voor zo'n configuratie.

De MacBook Pro's zullen naar alle waarschijnlijkheid ook in prijs dalen. De vernieuwde MacBook (witte model) heeft betere specs dan de instap MacBook Pro en is stukken goedkoper.

Dus naast prestatieupdates zal de prijs, naar verwachting, ook naar beneden bijgeschaafd worden.

http://www.macrumors.com/...enced-in-mac-os-x-10-6-2/
Grappig dat ik een vergelijkbare PC in elkaar kan zetten voor minder dan 1100 euro, dat is dan wel met een 26 inch scherm omdat ik zo gauw geen 27 kon vinden! En dan kom je exc. btw nog veel leuker uit :) En inc een (OEM licentie van het goedkoopste MS W7 pakketje :))

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 oktober 2009 10:29]

Als dat ook nog eens een LED IPS scherm is dikke kudo's voor jou!

Maar even on-topic Apple heeft al gewaarschuwd aan aandeelhouders dat de marges op de producten van het komende half jaar minder zullen zijn. Er is dus meer bang-for-buck, dit is bij de iMac zo en zal waarschijnlijk ook zo zijn bij de Macbook Pro.
IPS scherm alleen zegt weinig. De beeldtechniek omheen is net zo belangrijk. Er is een reden waarom je IPS schermen van meer dan 2000 euro hebt en schermen van onder de 1000.
klopt, maar heb je dan ook TN schermen die zich daarmee kunnen meten? Vergeet btw ook niet de resolutie van 2560*1440.
Anoniem: 163951
@Metten27 oktober 2009 13:41
Ik heb het niet over TN vs IPS. Ik heb het over losse IPS scherm vs all-in-one IPS scherm. Is de iMac IPS scherm, dus niet alleen de paneel maar ook alle beeldtechnieken er om heen, gelijkwaardig aan een gewone losse scherm van merk X. Is de iMac scherm beter dan de losse Apple Cinema? Kwa kleurcorrectheid, contrast en input lag? Deze vraag is belangrijk, omdat je anders geen eerlijke prijsvergelijking kan doen.

IPS alleen zegt heel weinig, er is een groot bereik van prijzen en kwaliteit van IPS-schermen.
IPS scherm alleen zegt weinig, maar het mag wel duidelijk zijn dat de kijkhoeken en de kleurweergave over het algemeen bij IPS beter is geregeld dan bij TN.

Leuk en aardig die pc vergelijkingen maar een pc is geen iMac. Ik wil geen pc kast op of onder mijn bureau hebben, ik wil een mooie en snelle all-in-one en de iMac biedt mij dat. Zo'n pc'tje van 1100 euro, mwah, denk het niet...
Tsja, Apple is niet vergelijkbaar met zelfbouw. Maar in mijn ervaring is een nieuw model Mac altijd redelijk goedkoop ten opzichte van vergelijkbare modellen van bv HP en Dell. Probleem is dat de prijzen bij Apple nooit dalen en de modellen een jaar later dus "verschikkelijk" duur zijn. Maar de iMac nu dus even niet.
Natuurlijk, maar wat zo mooi is aan een iMac is dat alles in de scherm geïntegreerd is.
Als je ziet naar HP met hun Multitouch alles in een computer, daar zijn de prijzen ook niet al te mild.

Nee Apple wordt langzaam iets betaaldbaarder.
zozo, dat is wel een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de vorige modellen! Heeft er iemand een idee wanneer we deze mogen verwachten in de winkel ?
Er zijn meer mensen die zich dat afvragen, maar er worden gelukkig lijstjes bij gehouden...

De schatting hier is over ongeveer 2 maanden (net voor de kerst?).
Dit zou mij wel eens over de streep kunnen trekken om toch aan de MBP te gaan :-) Zelf zit ik nog te twijfelen tussen de iMac, MBP & Mac mini. Het is vooraal voor thuis gebruik, maar zakelijk gezien wil ik er soms wel mee naar klanten. Maar daar kan ik de acer ook nog wel voor gebruiken :-)
Ik ben benieuwd of het gaat om nieuwe macbook pro's, of dat de huidige een update krijgen. In dat laatste geval zal de prijs waarschijnlijk niet stijgen; Apple doet vaak vernieuwen tegen de staande prijs, in plaats van de prijs verlagen tegen bestaande model.

Zou wel wat zijn, worden flinke krachtpatsertjes dan, die nieuwe pro's.
Ben benieuwd wat apple hiervoor durft te vragen :) i5 zou ook leuk zijn
i5 is nog niet beschikbaar voor laptops. Dat gaat nog duren tot het eerste kwartaal van 2010
Apple krijgt vaak eerder toegang tot Intels nieuwste ontwikkelingen. Denk maar aan die ene CPU van Intel tijdens de release van de Macbook Air.
Dat was niet zo zeer een nieuwe ontwikkeling, maar gewoon een custom packaged standaard C2D processor van Intel speciaal gefabriceerd voor de Air

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee