Ziggo steunt komst dvb-c2-standaard voor digitale televisie

Ziggo steunt de komst van de nieuwe standaard dvb-c2 voor digitale kabel-tv, maar heeft nog geen plannen de standaard daadwerkelijk in te voeren. Dvb-c2 biedt een flinke bandbreedtebesparing ten opzichte van zijn voorganger.

DVB-C2De Nederlandse kabelaanbieder Ziggo steunt de komst van de dvb-c2-standaard voor digitale televisie. Het bedrijf heeft op de IBC-beurs in Amsterdam een document ondertekend dat onder meer oproept tot ondersteuning van dvb-c2 in digitale decoders. De nieuwe standaard maakt een bandbreedtebesparing van ten minste dertig procent mogelijk ten opzichte van zijn voorganger, dvb-c.

Volgens Ziggo-woordvoerder Martijn Jonker betekent de ondertekening echter 'zeker niet dat Ziggo daadwerkelijk voor dvb-c2 kiest'. Een groot nadeel van de standaard is volgens hem dat deze niet backwards compatible is, waardoor klanten hun bestaande decoders niet meer zouden kunnen gebruiken als de nieuwe standaard wordt ingevoerd. "We gaan natuurlijk geen standaard invoeren als onze klanten dan hun settopbox bij het grofvuil kunnen zetten", aldus Jonker. Een woordvoerder van de The Digital Video Broadcasting Project, een consortium van bedrijven die gezamenlijk tot de ontwikkeling van open communicatiestandaarden willen komen, bevestigt dat ondertekening van het document niet betekent dat de providers definitief voor dvb-c2 kiezen.

De komst van de standaard wordt tevens gesteund door acht andere Europese kabelaars; Ziggo is de enige uit de Benelux. UPC wil niet zeggen of het plannen heeft met dvb-c2. Ronald Sutmuller, woordvoerder van UPC: "Op dit moment zijn onze klanten gewoon tevreden met onze Mediabox, maar we houden de ontwikkelingen in de gaten."

De dvb-c2-standaard heeft momenteel nog de ontwerpstatus, en zal waarschijnlijk later dit jaar een officiële standaard worden. Dvb-c2 is dan wel niet compatible met dvb-c, maar het is wel mogelijk om beide standaarden naast elkaar te gebruiken. De dvb-organisatie verwacht dan ook dat de standaarden op veel markten een aantal jaren naast elkaar zullen bestaan, zolang nog niet iedereen een decoder met ondersteuning voor dvb-c2 heeft.

Door Joost Schellevis

Redacteur

14-09-2009 • 14:47

67

Reacties (67)

67
67
35
3
0
2
Wijzig sortering
Hoe moeten we deze standaard nou precies zien ten opzichte van CI+, waar Ziggo nu mee bezig is om te introduceren en waar de eerste geschikte tv's van beginnen te verschijnen?

[Reactie gewijzigd door DeadMetal op 22 juli 2024 18:59]

CI+ is puur een ACL methode. Dus om toegang te geven of niet.
DVB-C of C2 geeft aan welke frequenties, transport streams enz enz er gebruikt wordt.
Waarschijnlijk is DVB-C volledig MPEG4 waardoor het 30% kan schelen ten opzichte van MPEG2.
CI+ is een toevoeging aan CI die ervoor zorgt dat je straks allerlei beperkingen krijgt op je opname en streaming mogelijkheden. Zo kan Ziggo straks bepalen dat je je opnames bijvoorbeeld maar voor 1 week kan bewaren, en dan je geen DVD mag branden van programma's op bepaalde zenders. Dit wordt afgedwongen doordat je harddisk alleen een encrypted versie van de video stroom krijgt zodat de CI+ (met kaart) nodig is om de opname af te kunnen spelen. De CI+ zal weigeren te communiceren met een apparaat dat niet aan de gestelde voorwaarden voldoet.

Voorlopig wordt nog geen gebruik gemaakt van deze mogelijkheden van CI+, om voor de hand liggende redenen.

Een beetje als HDCP dus, maar dan met minder lekken.
CI+ is een toevoeging aan CI die ervoor zorgt dat je straks allerlei beperkingen krijgt op je opname en streaming mogelijkheden.
Nope!

Al die beperkingen zijn ook al mogelijk met CI.

Het "nadeel" van CI is dat de videostream tussen CAM en ontvanger niet versleuteld is (decrypten vindt plaats op de CAM), maw eenvoudig af te tappen.

Het enige wat CI+ toevoegt is een optioneel versleutelde verbinding tussen CAM en ontvanger.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 22 juli 2024 18:59]

Janoz Moderator PRG/SEA @Carbon14 september 2009 16:12
Het enige wat CI+ toevoegt is een optioneel versleutelde verbinding tussen CAM en ontvanger.
En dat vertaald zich voor de tweaker vervolgens weer naar: Enkel bruikbaar op een gesloten proprietary doosje met daaraan een hdcp hdmi aansluiting die enkel werkt op een TV die ook hdcp ondersteund. Een eigen HTPC oplossing is daarmee wel te vergeten.
Bedankt voor je aanvulling.

CI+ voegt nog een extraatje toe naast de versleuteling: De ontvanger (settopbox of TV) moet een certificaat hebben, dat voorzien is van de juiste handtekening (zoals bij HTTPS verbindingen ook gebeurt).

Apparaten die niet aan de "regels" voldoen (zoals alle open source apparatuur) krijgen zo'n certificaat handtekening niet en kunnen dan geen gebruik maken van de CI+ CAM.

Juist DAT zorgt ervoor dat CI+ al die beperkingen ook kan waarmaken. Het gaat niet om het "afluisteren" van de verbinding tussen CAM en ontvanger - dat komt niet voor omdat dat helemaal niet nodig is, maar om het kunnen controleren welke hardware wel of niet mag "meedoen".

Een HTPC of een Dreambox met CI+ module kun je dus vergeten, die komt er nooit!
De DVB-C en DVB-C2 standaarden schrijven de physical layer, error correctie en compressiemethoden voor. Daar wordt CI/CI+ encryptie bovenop gebruikt om de data te "beschermen", zodat alleen gerechtigde gebruikers dit kunnen decrypten en bekijken.
De rechten voor decryptie staan op de SmartCard. De provider kan aan het SmartCard nummer dus zien welke zender je decoder wil decoderen. Ziggo is een van de providers die hier actief naar kijkt, zodat ze tegelijk ook marktonderzoek kunnen plegen (o.a. kijkcijfer analyse).
Woy Moderator PRG/SEA @Mini-me14 september 2009 16:13
Daar wordt CI/CI+ encryptie bovenop gebruikt
CI/CI+ is helemaal geen encryptie standaard. Het is enkel de communicatie interface met een CAM module.

CI+ heeft hierbij extra mogenlijkheden om te zorgen dat de complete keten beveiligd is.
Woy Moderator PRG/SEA 14 september 2009 14:53
Op dit moment zijn onze klanten gewoon tevreden met onze Mediabox, maar we houden de ontwikkelingen in de gaten.
Ik hoor anders hele andere geluiden, maar het is weer typisch zo'n marketing verhaal.

Bij UPC kun je echter niet zonder de media-box, waar je bij Ziggo nog enigszins keus hebt wat betreft decoder.

Waarschijnlijk zitten er in DVB-C2 ook weer een hoop functionaliteiten om de gebruikers te beperken. De kabelmarkt/contentleveranciers zijn tot nu toe namenlijk nog niet echt pro-actief bezig geweest om meer kwaliteit voor hun gebruikers te bieden, maar zijn meer bezig om hun eigendommen te beschermen. Begrijp me niet verkeerd, ik snap best dat ze zuinig op hun intellectueel eigendom willen zijn, maar het lijkt me dat je eerst moet zorgen dat je tevreden gebruikers krijgt door een goed product te leveren.
Ook als jij een film of TV serie niet mag opnemen en niet mag timeshiften en die onderbroken wordt door 6 verschillende wasmiddel reclames kan het een goede film of TV serie zijn. Meer features is niet meer kwalitiet, kwaliteit zit bij entertainment vooral in de creatieve hoek, niet in de technische.
Woy Moderator PRG/SEA @mashell14 september 2009 15:11
Al die beperkingen zorgen er bij mij anders aardig voor dat het mijn plezier in dergelijke entertainment verlies.

Het gebruiksgemak en de irritatiefactor van de commercials zijn IMHO gewoon onderdeel van het totale product.

Zo kan ik me werkelijk verschikkelijk ergeren aan al die overlays die de commerciele zenders tegenwoordig tijdens de programma's laten zien. Het zorgt er dan ook voor dat ik minder plezier heb ik het kijken van reguliere TV zenders, en uiteindelijk ook dat ik dat minder doe. Ze bereiken er op de lange termijn dus niet mee wat ze willen ( Bij mij ieder geval ).

De kwaliteit van dergelijke entertainment begint inderdaad eerst in de creatieve hoek, maar de kwaliteit kan wel degelijk flink onderuit gehaald worden door de technische uitvoering.

Zoals ik al zei, ik snap best dat ze hun content willen beschermen, en dat ze er op de een of andere manier geld aan moeten verdienen. Maar bedenk dan een manier die niet alleen beperkend is voor je klanten. Ik heb totaal geen problemen met reclame, het moet echter niet te irritant worden.

Zo heb ik me "vroeger" nooit aan de reclames hier op tweakers.net geirriteerd, en had ik mijn banner-vrij optie ook niet eens aan staan. Totdat er een paar keer zo'n flash popup over het hele scherm kwam. Sindsdien heb ik die optie dus wel aanstaan. Door te agressief reclame te maken hebben ze IMHO dus juist een negatief resultaat behaald.
Je slaat de spijker imo op zijn kop, door té aggressief en té opdringerig te adverteren of welke boodschap dan ook in beeld te brengen, bewerkstellig je het tegendeel.
Net als al die piraterij-intro's bij een (legaal gekochte!) dvd is zeer kwalijk, daarmee straf je juist de mensen die de dvd gekocht hebben, de uploaders halen dit er toch uit.

In mijn ogen is de gehele entertainment industrie paniekvoetbal aan het spelen, terwijl ze juist met de tijd en klantwensen mee moeten. Innovatieve ontwikkelingen hou je simpelweg niet tegen door te zeggen dat iets niet mag, als het kán gebeurt het ook! Denk aan een voordeur, zodra je er een hebt maak je er ook gebruik van ;-)

Idem voor bescherming van games, cd-keys, copieerbeveiligingen etc. Via internet is dit veelal eenvoudig te vinden hoe dit te omzeilen, terwijl de kopers doodgegooid worden met irritante registratiemiddelen, onmogelijke productcodes, cd-roms die steeds gezocht moeten worden om iets wat al geïnstalleerd is te kunnen spelen etc.

Nee, voor mij heeft de gehele industrie afgedaan..... maar ja, wat voor keus heeft de (betalende!) consument nu eigenlijk.....
Als die (terechte) puntjes die je aandraagt worden door de broadcasters veroorzaakt niet door kabelaars of door de content fabrieken. Daar gaat dat C2 geen goeds of kwaads in doen.
Ronald Sutmuller, woordvoerder van UPC: "Op dit moment zijn onze klanten gewoon tevreden met onze Mediabox, maar we houden de ontwikkelingen in de gaten."

Sorry tevreden over de UPC mediabox, die jongen is niet zo op de hoogte wat zijn klanten over zijn producten vinden geloof ik.

Waarschijnlijk is hij erg tevreden over het UPC-Mediabox-terreurbeleid, want die boxkey is nog altijd niet gekraakt dus het UPC beleid werkt uitstekend.
Ik ken gewoon niemand die tevreden is over de UPC mediabox, maar omdat ze niet over kunnen stappen op iets anders doen ze het er zo lang maar mee.

Als er ooit concurrentie komt, is UPC de sigaar denk ik zo.
Nou dan is hier de eerste die je tegen komt: Ik ben tevreden over de DVR Mediabox van UPC. Alles werkt naar behoren en ik mis niks. Enige minpunt is dat de box af en toe langzaam is (bij het laden van UPC on-demand bijvoorbeeld).

Wat zijn de dingen die jij (of je kenissen/vrienden) dan missen of vervelend vinden? Dat je de kaart niet in een htpc kunt doen? Gelukkig zit er een scart uitgang op en een antenne uitgang. Enige wat ik kan bedenken is dat de box af en toe sloom is.

Bovendien ben jij en de mensen die jij kent niet heel de markt.

@hier boven: Omdat de key niet gekraakt is is het niet goed?......
Het echte probleem is dat je geen vrije keuze hebt zoals bijvoorbeeld bij Ziggo (vrij als in, dat je zelf gecertificeerde ontvangers kunt kopen).
Veel goedkoper is het niet als je kijkt naar abonnementsprijzen + aanschafprijs bij Ziggo tov UPC.
Bij Ziggo hoef je ook niet op support te rekenen, juist omdat je die MB ergens anders hebt gehaald (joepie!). Niet dat ik daar wakker van lig, maar de gemiddelde klant van Ziggo zal dat wat moeilijker begrijpen.

Hopen dat die kabel dus snel open gaat, want ik voel niet zoveel voor dat prijzencircus van Ziggo en wil toch eens aan de DTV gaan beginnen want ik heb het ondertussen wel gezien met analoog.
en in die ontvangers een redelijke keuze aan typen, modellen, en features hebt.

In de tijd vond ik de HDD recorders bijvoorbeeld niet zo intressant, dus ben ik voor de Samsung HD decoder gegaan (toen wel de enige die HD deed), en dat beestje doet 't best goed. Maar ik ben nu meer aan het denken richten de HDD recorder features, en bovendien mag die samsung naar een 3 jaar ook wel vervangen worden. Dus nu? ik denk de Cisco, de interface vind ik heel goed. ( m'n enige echte minpunt op de Samsung, heb je een HD decoder, is de interface voor m'n gevoel toch wel heel erg SD)
De grootste problemen zijn:
- Traag
- Heet
- Hoog standby verbruik
- Uitzending gemist werkt nog steeds niet

Er zijn nog kleine ergernissen, maar dit zijn de grootste.
dion_b Moderator Harde Waren @Jiriki14 september 2009 21:39
Traag, heet en standbyverbruik zijn idd niet de mooiste kanten ervan. Maar...
- Uitzending gemist werkt nog steeds niet
... zou het kunnen dat je dat ding gewoon niet retourgeschikt aangesloten hebt? Vandaag was ik toevallig bij de broer van een collega op Ijburg in een appartement dat welgeteld drie dagen geleden opgeleverd was. Uitzending Gemist deed het idd niet. En waarom niet? Omdat anno 2009 de aannemer het nog altijd flikte om een totaal niet retourgeschikte versterker te plaatsen en *alle* aansluitingen in huis daarachter te hangen :X

Saillant detail: de versterker was niet eens nodig, met gewoon een vierwegsplitter werkte het allemaal ook nog goed. Inclusief Uitzending Gemist :o

[Reactie gewijzigd door dion_b op 22 juli 2024 18:59]

ik heb de thompson dvr en ik ben opzich wel tevreden met de box en de mogelijkheden maar

1) hij is inderdaad traag als je menu's oproept
2) de harddisk schijnt 's nachts vaak geluid te maken (heeft een loge me vertelt, die werd er paar keer wakker van)
3) ze updaten het ding te pas en te onpas (extreem slecht beleid); zit je lekker te kijken schakeld ie zichzelf uit om een update te doen. Geef me dan op zn minst de focking optie om de update uit te stellen totdat de box daadwerkelijk standby staat en er dus geen last is van de update
4) ik wil van de setupbox af omdat ik gewoon op mn tv dvb-c heb en dit niet kan gebruiken omdat UPC dat niet toe laat
5) de interactieve onderdelen kunnen naar mijn idee toch ook gewoon via de tv aangeboden worden omdat deze decoders dit ook wel aan kunnen
6) warmte productie

als de kabel inderdaad een keer open komt te liggen dat iedereen kan aanbieden (splitsing UPC netbeheerder en UPC services?) en het zender aanbod is vergelijkbaar dan gaat UPC hard onderuit. Mede omdat een tweede box nog meer ruimte in neemt in je slaapkamer, ik heb geen ruimte om een upc box neer te zetten namelijk..

[Reactie gewijzigd door WPN op 22 juli 2024 18:59]

Dus je bent niet tevreden.
in tevredenheid zijn verschillende gradaties....

ik haat het niet, ik veracht het niet, het doet op dit moment wat het moet doen, maar het kan beter....
ben tevreden met de mogelijkheden zoals ik zei
Ik ben anders prima tevreden hoor. Heb wel het zwarte Philips kastje, misschien scheelt dat?
Nou, je moet jezelf niet zien als een gemiddelde klant, ik ken zeer weinig mensen die echt problemen of klachten over de box hebben... De enige plek waar ik eigenlijk echt mensen horen klagen is hier op tweakers... Niet iedereen is zo'n zeikerd die zo nodig weer hun eigen box willen hebben.. vergeet ook niet dat de box van UPC gratis is, en anders ben je dus ook zo'n 100-200 euro kwijt voor een beetje decoder..

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 22 juli 2024 18:59]

Uit het woordvoerder woordenboek:

tevreden: toestand waarin klant zich bevind die:
1. niet wegloopt.
2. zijn rekeningen betaald.
3. de ruiten van het hoofdkantoor niet ingooit.
dion_b Moderator Harde Waren @locke96014 september 2009 21:42
Zie vooral punt twee.

Een bedrijf *hoeft* volstrekt geen rekening te houden met mensen die hoog en laag zeiken en zeuren, maar als het erop aankomt wel gewoon klant blijven :o

Ontevreden? Niet zeiken, niet zeuren, gewoon overlopen naar de concurrent die beter waar voor z'n geld levert. Is het alternatief niet beter? Dan ben je - naar omstandigheden - wel tevreden. Ga dan niet bij je eigen provider zeiken en zeuren, maar bij de concurrent die geen interessant alternatief biedt... iedereen wordt beter van goede concurrentie :)
Uhm nou ik ben bij UPC weggegaan wegens hun mediaboxterreurbeleid, maar hoeveel alternatieve providers weet jij die toegang hebben tot de kabel van UPC hebben?

Ik ben naar omstandigheden niet tevreden omdat het technisch beste product een vendor lock-in bevat die zegt dat ik a) aan UPC vast zit en b) aan die brakke mediabox.

Verkoop mij gewoon een DVB-C kaartje, liefst van een concurrent van UPC, en ik kijk weer via de kabel hoor.
Inderdaad. Die mediabox en het bijbehorende beleid verpest het eerder voor het leeuwendeel.
Het lijkt me sowieso wel handig om meerdere technieken aan te houden. Bij ziggo kunnen ze straks iedereen overzetten op DVB C2, terwijl DVB C3 (of wat dan ook) alweer in de maak is dan.

Je blijft bezig zo.

Gewoon telkens de nieuwste standaard pakken, en de oudere standaarden geleidelijk laten uit faseren.
Gewoon telkens de nieuwste standaard pakken, en de oudere standaarden geleidelijk laten uit faseren.
En klanten laten betalen voor nieuwe decoders omdat de oude standaarden uitgefaseerd worden, zonder dat ze weten wat nou direct de voordelen zijn, of zonder dat ze op die voordelen zitten te wachten. Zullen ze blij mee zijn.

Denk niet dat je jezelf daar populair mee maakt als provider. Bij elke major change die hier op T.net aangekondigd wordt, wordt er daar al over geklaagd. Bij ieder IPv6-topic bijvoorbeeld zijn er legio reacties zoals "wie betaalt mijn nieuwe modem?".
Dat kan je toch in het contract opnemen.

Stel dat de tuner een verwachte levensduur heeft van 3 jaar. Dan kan jij als provider zeggen dat je minimaal 3 jaar lang het signaal ondersteunt. Dus 3 jaar na de laatst verkochte "oude" tuner kan je het signaal eruit halen (mocht dat nodig zijn).

En dan moet de consument maar kijken wat hij / zij wil. Of contract opzeggen en ergens anders heen gaan (wat dus ook geld kost aangezien je daar waarschijnlijk ook een tuner nodig hebt), of je huidige provider bellen voor de mogelijkheden en aanbiedingen.
Het lijkt me sowieso wel handig om meerdere technieken aan te houden. Bij ziggo kunnen ze straks iedereen overzetten op DVB C2, terwijl DVB C3 (of wat dan ook) alweer in de maak is dan.
Dat hoeft niet noodzakelijk. Een voorbeeld is DVB-S (satelliet), waarbij de DVB-S2 standaard zo efficientie gebruik maakt van het spectrum dat er vrijwel geen verbetering kan worden gehaald met nieuwere standaarden.
Binnen de huidige technieken niet, maar ze zullen misschien nog wel met een S3 of C3 variant kunnen komen op basis van Quantum Computing. Iets waar in theorie wellicht heel veel winst uit te halen is. (maar dat weet vooralsnog vrijwel niemand echt zeker)
Beetje jammer dat Ziggo er kennelijk een sport van maakt: "hoe kom ik zoveel mogelijk in de media".

Als het niet backward-compatible is, zal het ook incompatible zijn met CI en CI+. Jammer dat ze bij Ziggo van de hak op de tak springen en hun zaakjes niet eerst goed op orde brengen. Gelukkig hebben ze al zo'n goeie naam :)
Woy Moderator PRG/SEA @EnigmA-X14 september 2009 16:16
Ik zie niet in waarom het niet compatible zou zijn met CI en CI+, dat is enkel de interface naar een CAM module, en is niet echt afhankelijk van DVB-C
Inderdaad een beetje brak neergezet door mij :)

Ziggo certificeert TV's voor gebruik van CI+. Ze hebben er een paar maanden over gedaan om nu een stel TV's met ingebouwde DVB-C én CI+ slot "goed te keuren". Wanneer ze nu weer een nieuwe standaard gaan omarmen, betekent dat we qua 'certificering' weer opnieuw kunnen beginnen. Ziggo staat niet echt bekend om "snelheid".

Anyway, ik heb gezien dat de nieuwe Sony -5800 serie idd ook DVB-C2 gaat ondersteunen, met CI+ slot :)

http://www.pr-inside.com/print1464096.htm

Een ander mooi factsheet over DVB-C2: http://www.dvb.org/techno...VB-C2-Fact-Sheet.0409.pdf

[Reactie gewijzigd door EnigmA-X op 22 juli 2024 18:59]

Ga nou meer eerst eens die CI+ kaartjes testen en uitleveren, en pas kijken naar een volgende standaard.
CI+ doet niets met de standaard (DVB-C) voor het signaal. Dit is een nieuwe signaal standaard.

Bedenk je goed, efficienter signaal, betekend meer ruimte voor meer (HD) zenders.
Ronald Sutmuller, woordvoerder van UPC: "Op dit moment zijn onze klanten gewoon tevreden met onze Mediabox, maar we houden de ontwikkelingen in de gaten."
Ik vraag me afwat voor marktonderzoek daar voor gedaan is, verreweg de meeste mensen die ik ken zijn niet heel erg tevreden ermee. Ik ben er zelf zelfs totaal niet tevreden mee.
Anoniem: 168448 14 september 2009 15:06
Is dit hetzelfde als de MPEG4 codering waarmee ze nu testen ?
Is dit hetzelfde als de MPEG4 codering waarmee ze nu testen ?
MPEG4 codering? :?

Volgens mij hebben ze een paar HD zenders welke uitgezonden worden in H.264. Als ze dit nu ook eens met alle SD zenders zouden doen, dan zouden ze nog een tijdje door kunnen met de huidige bandbreedte met DVB-C. Het is dan alleen jammer voor de mensen die geen decoder hebben met H.264 ondersteuning.
Als ze dit nu ook eens met alle SD zenders zouden doen, Het is dan alleen jammer voor de mensen die geen decoder hebben met H.264 ondersteuning.
Vervelend is alleen dat geen van huidige SD decoders h264 ondersteunt.
"We gaan natuurlijk geen standaard invoeren als onze klanten dan hun settopbox bij het grofvuil kunnen zetten", aldus Jonker.
Dat is bij Canal Digitaal Satelliet wel anders. Daar voeren ze gewoon wijzigingen door en als je dan geen beeld meer hebt dan zeggen ze: "Jammer dan, maar uw ontvanger is verouderd dus moet u een nieuwe aanschaffen". Wordt tijd dat dat eens ophoudt, want Nederlandse en Belgische schotelbezitters (TV Vlaanderen en TéléSat, onderdeel van het zelfde bedrijf als Canal Digitaal Satelliet) zijn de monopolie op de satellietmarkt zat.
Men zou de analoge kanalen eens moeten durven opgeven,dan is al die techniek niet nodig,kan je het zender aanbod verdubbelen en blijft er nog ruimte over.
Al die compressie technieken zijn nodig omdat alles in de restruimte moet worden geperst die overblijft na de enorme verspilling die de analoge kanalen in gebruik nemen.
Het is alsof er steeds meer bruggen en bredere bruggen over een rivier moeten worden gebouwd om al het verkeer er overheen te leiden alleen omdat een bepaalde groep mensen per-se die rivier wil blijven behouden.
Er worden steeds meer dvb-T televisies verkocht dus ook daar kan gebruik van worden gemaakt.
Bij Ziggo kan je nu officieel 3 kaarten gebruiken,maak er 5 van en op elke plee kan je tv kijken.
Programma raadjes weg,of die beslissen maar over 15 must carry kanaaltjes digitaal,decodertjes wat goedkoper voor de mensen die nog een oud bakkie hebben,basis pakketje op dvb-t en ke kan kiezen.
De analoge zenders en het vasthouden van die techniek,dat is de grote verspilling.
daarom zie je ook dat (in elk geval Ziggo) steeds meer zenders verplaatst naar het digitale pakket, om ruimte te maken. Die ruimte kapen ze overigens wel weer gelijk in voor extra HD zenders vaak. (ze werden er onlangs zenders 'geruimd' om plek te maken voor NL 1,2,3 in HD)
Blijven er nog steeds 25 over.. elke analoge zender biedt plaats aan een stream welke 8 SD en zo'n 4 HD streams kunnen bevatten.
Doek 25 analoge kanalen op en je kan er 200 SD kanalen op kwijt.
Maar men wil op elke plek tv kijken en dus die 25 zendertjes niet weghalen,en de kanaal politie ( programmaraad ) wil ook grag maandelijks vergaderen welke zender er nu weer bij of af moet...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.