Nintendo en Sony melden slechte kwartaalcijfers

Zowel Nintendo als Sony hebben hun cijfers over het tweede kwartaal van 2009 bekendgemaakt. Beide Japanse concerns doen het dit jaar een stuk slechter dan vorig jaar. Nintendo moest zelfs een uitzonderlijke terugval van 60 procent melden.

NintendoNintendo moet voor het eerst sinds de introductie van de Wii in 2006 een daling in de verkoop van de succesvolle console melden. Afgelopen kwartaal heeft Nintendo ruim 2,2 miljoen exemplaren van de console verkocht, tegen bijna 5,2 miljoen exemplaren in dezelfde periode een jaar geleden. Er werden 31 miljoen Wii-games verkocht, waar dat er een jaar geleden ruim 40 miljoen waren. De DS deed het wat dat betreft iets beter, maar ook daar is een dalende lijn te zien. Waar er een jaar geleden in het tweede kwartaal bijna 7 miljoen exemplaren van de handheld verkocht werden, waren dat er nu slechts een kleine 6 miljoen.

De verkoop van software liet ook een stevige daling zien. In het tweede kwartaal van 2008 gingen er ruim 36 miljoen games over de toonbank. Dit jaar waren dat er slechts 29 miljoen. Dat levert Nintendo een winst op van 42 miljard yen over het laatste kwartaal, omgerekend 316 miljoen euro. Een jaar geleden was dat 107 miljard yen, ruim 800 miljoen euro, een daling van zo'n 60 procent. Nintendo denkt dat de daling niet alleen door de recessie veroorzaakt wordt, maar ook door het uitblijven van topgames. In het tweede kwartaal van 2008 lanceerde het concern games als Mario Kart en Wii Fit. Toch verwacht Nintendo nog te kunnen voldoen aan de eerder uitgesproken financiële verwachtingen. Het concern dacht vooraf in 2009 minstens 26 miljoen Wii's te zullen verkopen en 30 miljoen stuks van de DS.

SonyOok Sony deed het slecht. De afdeling Networked Product and Services, waar naast de game-consoles ook de Vaio-pc's onder vallen, moest een omzetdaling melden van ruim 37 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008. Ook bij Sony daalde de verkoop van zowel hard- als software. Het bedrijf verkocht het afgelopen kwartaal 1,1 miljoen stuks van de PlayStation 3 en 1,3 miljoen exemplaren van de PlayStation Portable. Een jaar geleden gingen er nog 1,6 miljoen PS3's en 3,7 miljoen PSP's de deur uit. De oude PlayStation 2 blijft het verbazingwekkend goed doen: met het aantal van 1,6 miljoen was de PS2 de best verkopende console van Sony.

Sony zag de verkoop van games nog harder dalen. In het tweede kwartaal van 2008 gingen er bijna 23 miljoen games voor de PS3 over de toonbank, waar dat er het afgelopen kwartaal nog geen 15 miljoen waren. Bij de PSP daalde de verkoop van 11,8 miljoen games vorig jaar, naar 8,3 stuks dit jaar. De verkoop van games voor de PlayStation 2 daalde sterker. In het tweede kwartaal van 2008 verkocht Sony 19,3 miljoen PS2-games, terwijl er het afgelopen kwartaal maar 8,5 miljoen games voor de oude console verkocht werden.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

30-07-2009 • 15:42

57 Linkedin

Lees meer

Nintendo schrijft rode cijfers Nieuws van 28 oktober 2010
'Nintendo verlaagt Wii-productie' Nieuws van 3 december 2009
E3: Releaselijst Sony Nieuws van 3 juni 2009
Sony verlaagt prijs PlayStation 2 Nieuws van 1 april 2009
Sony en Guerrilla lanceren Killzone 2 Nieuws van 27 februari 2009

Reacties (57)

57
57
32
1
0
10
Wijzig sortering
Beiden hebben in het verleden verkeerd gegokt en daar plukken ze nu de rotte vruchten van.

Sony heeft in het verleden volledig ingezet op een super console met super graphics en de nieuwste snufjes zoals een cell processor en blu-ray. 2 dingen waar niemand op zat te wachten waardoor de console veel en veel te duur werd, nutteloos en nu hebben veel mensen het geld er niet voor over 1 aan te schaffen.

Nintendo heeft vlak na de launch de Wii omgedoopt tot party console en hebben alle core games overboord gezet. Nu de casual markt helemaal is ingestort en de oudjes hun AoW zien krimpen met het begrotingstekort wat oploopt en de gewone huisman en vrouw die nu met een werkloze partner zitten hebben ineens geen geld meer over voor luxe speeltjes en kopen ineens geen games meer. Daar waar Nintendo zichzelf bijna volledig afhankelijk heeft gemaakt van deze groep gebruikers hakt het er nu kei en keihard in. Tijdens de E3 probeerde men nog wat met een nieuwe metroid en mario, iets wat slecht tot matig viel bij de echte fans aangezien men dit als een rehash van oude games zag en meer van het zelfde waar men eigenlijk F-zero, Star Fox en andere games wilde. De gamers laten de Wii nu liggen en de verkopen en de winst kakt gelijk in. Dat riepen de echte fans 2 jaar geleden ook al en het komt uit. Casual gamers kopen geen games meer waar gamers dat wel doen omdat games hun vermaak is en casuals vaak andere dingen er bij doen.

Sony ondergaat met zijn PSP ook min of meer het zelfde lot als de Wii. Ook een richtingloos apparaat wat amper verkocht wordt en nu nog minder dan anders. Developers durven er amper meer voor te ontwikkelen omdat 80% van de games die gespeeld worden illegaal zijn en dat ook de reden is waarom mensen er 1 kopen. Verkopen vielen vanaf doordat het schip stuurloos is al tegen. Sony zou er goed aan doen het zinken schip verlaten. De PSP in leven houden en vernieuwen is trekken aan een dood paard. Het zit er niet in en komt er dus ook niet uit.

Kortom. Dingen die al een aantal jaren duidelijk waren en aan de horizon zaten zijn nu uitgekomen. Zonder ook maar helderziend of paranormaal begaaft te zijn had iedere idioot dit wel kunnen zien aankomen. Gewoon kwestie van slechte marketing en wedden op een kreupel paard dat toevallig een keer een goed moment had. Nintendo heeft ipv te investeren in een brede groep gebruikers alles op de groep gegooid die heel even mee ging en de hype en daar even van heeft weten te profiteren maar nu langzaam kalft de succes af. Sony blijft stuurloos en zal wel tot het einde van deze generatie blijven aansukkelen.
Anoniem: 261542
@Steffy30 juli 2009 16:17
leuke analyse, maar nintendo heeft afgelopen kwartaal veel meer consoles (2.2 miljoen vs 1.3 miljoen) dan microsoft verkocht dus ik denk eerder dat de recessie debet is aan de resultaten.

bovendien, in hetzelfde kwartaal maakte nintendo winst en leed microsoft verlies op de xbox360 divisie.

zie hier: http://www.microsoft.com/.../FY09/earn_rel_q4_09.mspx

dus ik denk dat je waarneming niet helemaal klopt, en dat je met je lange analyse iets probeert te verklaren wat er niet is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261542 op 30 juli 2009 16:26]

Artikel betreft Nintendo en Sony cijfers, en jij haalt Microsoft erbij.

Als je dat toch doet, moet je de cijfers wel goed lezen.
Ben zelf geen expert, maar in dezelfde divisie zit ook o.a. de Zune bij MS, welke ook verliesgevend is. Verder nog Mediaroom, Surface, retailverkopen hard & software.

Tegenvallende consoleverkopen vallen enigszins mee, 1.2M tov 1.3M Q4 2008 FY.
Weet niet hoe ze eea precies afboeken, maar uiteindellijk gaat het om de $'s en het verlies is Q4 2009 24% lager bij 25% lagere omzet. Onder de streep hebben ze toch winstgemaakt weliswaar lager maar toch. Uiteindelijk doen ze het goed als je naar de cijfers kijkt. Productiekosten worden steeds lager, grote afschrijvingen zijn reeds gedaan.

Als 2de punt, bij Nintendo is dit core business, bij MS en Sony niet.
Anoniem: 261542
@Yippie30 juli 2009 21:42
maar nintendo verkocht bijna 2x zoveel consoles als ms, en je zegt dat ms het goed doet en nintendo slecht?

ms heeft de prijzen van de consoles verlaagd en nintendo niet, als je kijkt naar de curves op vgchartz.com zie je dat alle consoles gelijkwaardig naar beneden gegaan zijn, de relatieve verschillen zijn even groot gebleven.

http://vgchartz.com/hwcomps.php

dus kennelijk laten de gamers alle consoles liggen of hebben we te maken met de grootste economisch crisis sinds de jaren 30 van de vorige eeuw?

als alle console even veel last hebben hoe geldig is je analyse mbt sony en nintendo dan nog, of ben je gewoon vergeten microsoft ook in je analyse mee te nemen en is het een verhaal dat voor alle drie de console bouwers geldt?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261542 op 30 juli 2009 22:36]

Ik quote uit bovenstaand artikel:

Nintendo:
Afgelopen kwartaal heeft Nintendo ruim 2,2 miljoen exemplaren van de console verkocht, tegen bijna 5,2 miljoen exemplaren in dezelfde periode een jaar geleden.

Sony:
Ook bij Sony daalde de verkoop van zowel hard- als software. Het bedrijf verkocht het afgelopen kwartaal 1,1 miljoen stuks van de PlayStation 3 en 1,3 miljoen exemplaren van de PlayStation Portable. Een jaar geleden gingen er nog 1,6 miljoen PS3's en 3,7 miljoen PSP's de deur uit.

In percentage t.o.v. de verkopen van zelfde kwartaal 2008

Nintendo Wii -57.69%
Sony PS3 -15.38%
MS X360 -7.69%

In totale aantallen verkoopt Nintendo natuurlijk nog steeds het meest, wat voornamelijk te verklaren is door de doelgroep die veel groter is dan die van de PS3 en X360. Dit verklaart ook de enorme winst die ze maken, EUR 316M, maar dit was in dezelfde periode vorig jaar wel EUR 800M.

Toch verkoopt de PS3 nog aardig met zijn duurste prijskaartje, deze doet het in de EU ook goed, die tot nu toe weinig van de recessie heeft gemerkt.

In het algemeen:
De recessie speelt natuurlijk grote parten, de US is nog steeds de grootste economie, en die zijn juist het hardst getroffen. Het blijft een luxe artikel ook al zullen sommigen daar wellicht anders over denken.
@Steffy:
Nintendo heeft vlak na de launch de Wii omgedoopt tot party console en hebben alle core games overboord gezet.
Party games was hun insteek vanaf dag 1.
Herinnert u zich de teaserspotjes nog toen het ding nog de codenaam "Revolution" had?
Nu de casual markt helemaal is ingestort [...]
Pardon? Waar baseer je dat op?
Nintendo verkoopt nog steeds vele malen meer games en consoles dan Sony. En je mag die DS games er ook bij optellen, want die zijn echt niet "hardcore" (wat dat ook mag zijn) te noemen.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 30 juli 2009 18:08]

Het lijkt er dus op dat bijna de hele Wii doelgroep verzadigd is. Valt ook wel een beetje te verwachten deze cijfers van Nintendo.
Al is 60% wel erg veel.

[Reactie gewijzigd door ReCreator op 30 juli 2009 15:45]

net zo verzadigd als die van MS en Sony. Alle verkopen lopen nu terug, en het liefst schrijven ze alles zo veel mgelijk op een kwartaal als ze daarmee kunnen schuiven. Dan kan je namelijk makkelijker veel winst maken.

Waarom denk je dat al die miljarden die ze verliezen op de beurs meteen in de boeken komen.
juist omdat dat geld niet kwijt is, maar wel nu kwijt lijkt. Volgend jaar komen er weer record winsten omdat de beursen omhoog gaan en iedereen zo veel mgelijk kosten in afgelopen en dit jaar probeerd te schrijven en zo zich van "slecht" personeel kunnen ontdoen zonder moeilijke vragen.
Je hebt sowieso gelijk hoor maar 2 grote redenen blijven naar mijn mening:

1 Er hebben al freaking veel mensen een Wii en de top games blijven een beetje uit (komt verandering in) Daarom is het logisch dat de verkoop van de console in kakt

2 Bij de PS3 zit de helft van de geïnteresseerde te wachten totdat hij in prijs verlaagd wordt. Gezien hier veel over gespeculeerd worden maar elke keer toch niet gedaan wordt door Sony weten de mensen niet helemaal waar ze aan toe zijn (tis en blijft veel geld voor zo'n dom ding)
Veel geld voor zo een dom ding? Je kan behoorlijk wat dingen met een PS3 wat je met andere consoles niet kan. Verder wordt er gezegd dat het veel geld kost, maar als je kijkt, het kost zelfs minder dan een iPhone..
Anoniem: 50893
@MM9930 juli 2009 22:33
Hij refereerd aan de Wii, niet de PS3.

Onder de crisis worden juist de doelgroepen getroffen waar ze het van moeten hebben, 14-24 jaar. Dit jaar in NL 230.000 schoolverlaters en werk is er niet voor ze. De baantjes die bewchikbaar zijn zijn lage loon banen en daar moet je ook andere kosten van betalen. Gamen word dan ineens een stuk duurder en met de PC hardware is het al niet anders, uitgave's worden uitgesteld en men borduurd daar nog wel even verder mee.

Het vertrouwen in de markt zal pas weer in 2011-2012 stijgen, in 2010 vallen de hardste klappen en dan is het de vraag wie het initiatief gaat nemen voor nieuwe investeringen. De banken houden ook de hand op hun "knip", kredieten worden er haast niet meer gegeven of onder onmoglijk strenge voorwaarden.

Het computertijdperk heeft zijn tijd gehad, voor het moment. Een bord/kaart spel komt weer terug en die worden weer van zolder gehaald. Wie kan nu niet een spelletje "mens erger je niet" gebruiken ? :) Tijdloze games die nooit inboeten aan gamewaarden. Met computergames zijn we verwend en de markt is verzadigd, net zoals de hardware, zoveel is er de afgelopen jaren niet veranderd, daarmee bedoel ik dat je nog net zo goed en docu typed op een P4of AMD like.

We komen er wel weer uit maar de markt mentaliteit zal moeten veranderen, alleen dat zal het consumenten vertrouwen weer terug halen, eerder niet.
2 Bij de PS3 zit de helft van de geïnteresseerde te wachten totdat hij in prijs verlaagd wordt. Gezien hier veel over gespeculeerd worden maar elke keer toch niet gedaan wordt door Sony weten de mensen niet helemaal waar ze aan toe zijn tis en blijft veel geld voor zo'n dom ding)
Sony is niet degene die speculeert, dat doen de mensen zelf.
Ze maken het wel bekend als het zover is, tot die tijd is speculeren wat betreft een prijsdaling gewoon dom.
Volgens jou is het de schuld van Sony dat mensen speculeren en vervolgens daarvan in de war raken?
Klinkt vrij onlogisch.
Hij refereerd aan de Wii, niet de PS3.
Ik lees toch iets anders.

[Reactie gewijzigd door OPSLAGHOND op 31 juli 2009 14:07]

Eigenlijk is de wii een dom en duur ding.. maar wordt je gewoon dood gegooit met reclames erover en koopt half de wereld het.

Vergelijk de wii maar eens kwa prijs en hardware..

Veel mensen die zo'n ding kopen gebruiken het na de eerste paar weken niet meer.. (opgemerkt op verschillende fora)

Dat kan natuurlijk ook komen omdat er geen leuke spellen beschikbaar zijn zoals in het artikel staat..
Het is absoluut geen dom ding, anders zouden al die wetenschappers niet zo staan te juichen om de Cell.

Bijv.:

http://www.mydigitallife....rtification-authority-ca/

http://folding.stanford.edu/English/FAQ-PS3

http://www.ps3cluster.umassd.edu/
speelt natuurlijk ook een rol dat hoe langer een console op de markt is, er meer 2de hands consoles aangeboden worden. Ik kan me voorstellen (doe ik zelf ook), dat mensen een console net zo lief 2de hands kopen => goedkoper, werkt gegarandeerd en vaak zit er veel meer bij (controllers, games, extra stuff, evt ombouw).
2e hands markt effect is inderdaad vooral voor de Wii erg sterk. Toen het apparaat nog nieuw en enigzins gehyped was kon je er nergens meer een vinden, veel mensen hebben toen zo gauw ze de kans kregen een Wii gekocht. Helaas voor Nintendo gaat de nieuwigheid er bij de Wii toch wel vrij snel vanaf, je hoort toch vrij vaak dat mensen er uiteindelijk een beetje op uitgekeken zijn, ook omdat er maar weinig goede games zijn en omdat de games er vergeleken bij de concurrentie enigzins gedateerd uitzien, dus de hardcore gamers kopen er misschien een 360 of een PS3 bij. Dus wat krijg je nu, veel Wii's die weinig gebruikt worden komen nu in het 2e hands circuit...

Sony heeft het denk ik vooral lastig omdat ze de PS3 altijd als zo'n uberconsole hebben geprofileerd, als een soort supercomputer met 1001 features en bijbehorende (relatief) hoge prijs. Kan me voorstellen dat mensen dankzij 'de crisis' (al dan niet terecht) zo'n aankoop uit- of afstellen. Microsoft zou dan spekkoper moeten zijn met een product dat wat prijs en mogelijkheden min of meer in het midden zit, en dat lijkt wel redelijk te kloppen, ik dacht dat de xbox 360 toch best lekker loopt tegenwoordig, en ook Xbox Live (ook inkomsten) doet het erg goed.
Anoniem: 261542
@ReCreator30 juli 2009 15:59
toch maakt nintendo nog als enige van de drie console makers winst. zowel sony als microsoft lijden verlies met hun entertainment divisie.
in dit artikel staat toch niets over microsoft???
ik dacht dat zij namelijk winst maken met hun entertainment divisie ...

uit de hardwareverkopen niet natuurlijk, maar jij spreekt zelf ook over de hele entertainment divisie, en daar maken ze volgens mij echt wel winst..

bv het online gebeuren van microsoft is een groooote inkomstenbron...
Anoniem: 261542
@bogy30 juli 2009 18:52
nee, ze maken verlies, check de cijfers van microsoft maar over het laatste kwartaal: http://www.microsoft.com/.../FY09/earn_rel_q4_09.mspx

zoeken op Entertainment and Devices Division

dan zie je daar staan dat ze $(130) miljoen dollar verlies geleden hebben over die divisie het afgelopen kwartaal. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261542 op 30 juli 2009 18:55]

Datg lag volgens MS meer aan de ingezakte Zune verkopen die ook in die divisie zitten.
Xbox divisie maakt winst, de entertainment divisie omvat meer dan alleen de xbox. Ook slechts sinds een jaar ofzo, maar er wordt eindelijk (voor MS dan) wat winst op gemaakt.

Overigens volkomen terecht vind ik, ben geen groot Microsoft liefhebber en ben altijd sceptisch geweest toen ze consoles gingen maken, maar ze hebben echt een hoop bereikt en veel toegevoegd aan console gaming. Zonder de xbox had online gamen op consoles echt nog een paar jaar achtergelopen op nu bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 30 juli 2009 21:48]

Xbox divisie maakt winst, de entertainment divisie omvat meer dan alleen de xbox. Ook slechts sinds een jaar ofzo, maar er wordt eindelijk (voor MS dan) wat winst op gemaakt.
Lees die eerste zin nog eens goed, je bedoeld waarschijnlijk;
Microsoft's entertainment divisie maakt winst, de entertainment divisie omvat meer dan alleen de xbox.
Dat ze winst maken lijkt me sterk ookal hebben ze overduidelijk bezuinigd op ontwerpkosten,
Overigens volkomen terecht vind ik, ben geen groot Microsoft liefhebber en ben altijd sceptisch geweest toen ze consoles gingen maken, maar ze hebben echt een hoop bereikt en veel toegevoegd aan console gaming. Zonder de xbox had online gamen op consoles echt nog een paar jaar achtergelopen op nu bijvoorbeeld.
Op een PC (ja, je noemt specifiek consoles, maar dit even om duidelijk te maken dat Microsoft's Live niet zo netjes is) is het online altijd nog beter geregeld, je kunt kiezen of je wel of niet wilt betalen voor een online game door bepaalde games wel of niet te kopen. Microsoft vraagt wel geld aan de xbox bezitters voor bepaalde games, terwijl het GRATIS is voor mensen met dezelfde game voor de PC.
Dan heb je het inderdaad goed voor elkaar als de community dit nog pikt ook.
Verschil is dat in de PC online gaming 'wereld' de community de multiplayer servers opzet. Meestal zijn er slechts enkele officiële servers en natuurlijk de master servers voor key validatie. Bij Xbox live zijn de servers vermoed ik door MS of de game maker gehost.
waar staat dat dan dat de xbox divisie winst maakt, ik zie in de cijfers van ms alleen dat de verkopen van de xbox360 console teruggelopen zijn. de xbox 360 is onderdeel van de entertainment and devices divisie en die maakt verlies, dat is een keihard feit.

edit: vergeet ook niet het red ring debacle wat zon 1 miljard dollar gekost heeft en de lagere verkoopprijs van de xbox 360 (goedkoper dan de wii terwijl de wii veel goedkoper geproduceerd kan worden).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261542 op 30 juli 2009 22:27]

Niet alleen maakt Nintendo winst op hun console, ze verkopen dan nog redelijk wat spellen. Dus ik denk dat Nintendo er nog redelijk goed voorstaat. Nintendo : 31 miljoen versus 15 miljoen voor Sony.

Vergeet ook niet dat Nintendo uit een diep dal kwam. ( Nintendo 64 ).
Volgens mij draaide de N64 juist prima?
Maar was de gamecube een lichte flop?
Al zitten daar ook flink mooie spellen op.
@ReCreator:
Het lijkt er dus op dat bijna de hele Wii doelgroep verzadigd is.
Da's wel erg botte aanname, want dat geldt dan ook voor de Sony PS3?
Dacht van niet.
Ik denk dat Nintendo het pijnpunten goed heeft aangewezen: recessie en geen topgames.
Ziet er naar uit dat Nintendo en Sony komende maanden een prijsverlaging gaan doorvoeren om de markt weer een beetje aan te trekken.


Bovendien moet hier natuurlijk wel nog even de recessie bij opgetelt worden met deze "slechte" verkoop resultaten. Vorig jaar had men nog niet echt de "recessie" te pakken
Ziet er naar uit dat Nintendo en Sony komende maanden een prijsverlaging gaan doorvoeren om de markt weer een beetje aan te trekken.
Nee denk het niet. Nintendo gaat gewoonweg meer goede games uitbrengen.
Bovendien moet hier natuurlijk wel nog even de recessie bij opgetelt worden met deze "slechte" verkoop resultaten. Vorig jaar had men nog niet echt de "recessie" te pakken
Hier ja, maar in Amerika is het al veel langer op gang.
Twee jaar is het ding nu op de markt, en nu ineens komt er een stroom "goede" games? Yeah right. Het zou wel beter zijn, Nintendo moet niet denken dat alleen het verkopen van Wii's en addons winst gaat leveren: daarom staan ze massaal op marktplaats. Weinig mensen vinden het leuk voor lang.

Sony begrijp ik echt niet. PS1 en PS2 waren een begrip... ik heb bij de PS3 echt niets.
Er zijn op dit moment ook goede games te krijgen, alleen niet consequent genoeg om van een heel rijk aanbod te spreken. De blaam hiervan ligt gewoon compleet bij third-party. Die investeerden heel hard in nieuwe tech en de Wii lieten ze links liggen. Veel bedrijven hebben dit al hard gevoeld in de buidel en een aantal zijn bezig om dit recht te zetten, zoals merkwaardig genoeg EA.
Het huidige aanbod van Nintendo ligt in de lijn der verwachtingen en ze doen er zelfs nog een schep bovenop om het gat van third-party zelf op te vullen.
De Wii zal echt niet goedkoper worden.

Recent is [url=http://tweakers.net/pricewatch/243911/sports-resort-motionplus-bundle-wii.html]Wii Sports Resort uitgebracht en deze zal wel weer een impuls geven aan de Wii verkopen. De Wii kampt gewoon met het probleem dat er weinig familie games uitkomen.

De Wii is een echte 'multiplayer' console en er zijn maar weinig games die daar op in spelen. Jammer.
De Wii kampt gewoon met het probleem dat er weinig familie games uitkomen.
Sorry? Weinig familie games?
 • Wii Sports Resort
 • Wii Sports
 • Wario Ware
 • Mario Party
 • Rayman Raving Rabbids
 • Rayman Raving Rabbids 2
 • Rayman Raving Rabbids TV Party
En zo zijn er vast nog meer die ik vergeet. :)

Op zich is het natuurlijk wel te verwachten, de markt voor de Wii is gewoon aan het verzadigen na ruim 50 miljoen verkopen en de PS3 is gewoon te duur.

Wat doet de XBOX dan? :)
De recessie zal zeker debet zijn aan de teruglopende cijfers, maar wat mij toch altijd verbaasd is dat bedrijven denken dat we allemaal maar blijven kopen? Hoeveel Console's kun je bij elk huishouden naar binnen schuiven? Zoiets als markt verzadiging wordt bijna nooit genoemd.

Wel wordt dan direct een bezuiniging aangekondigd, vliegen de mensen eruit om vervolgens naarstig op zoek te gaan naar een nieuw product, want de aandeelhouders schreeuwen moord en brand.

Je ziet nu ook bij Shell en Exxon daling van de winst met twee derde van het vorig jaar gerapporteerd worden. Dus we gaan snijden, terwijl de winst nog steeds fenomenaal hoog is. Vraag me toch af of de bestuurders door hebben dat we een eindige hoeveelheid mensen hebben om die producten te kopen om niet te spreken over de grondstoffen..
Tot op zekere hoogte kan dat best lukken. Zo zou ik best een tweede Xbox360 willen, lage prijs, best leuk apparaat. Het enige wat mij tegenhoudt is dat je dan weer of een ander live account (gold of silver) moet hebben. Dat vind ik niet handig. Naast een lagere prijs zouden ze ook naar een model moeten kijken waarbij er een gezinsaccount o.i.d. wordt gecreeerd. Wii zit qua prijs op het randje en de PS3 is veel te duur.
Ik verwacht eigenlijk nu terug een stijging van de wii, met de motion + en super mario bros/galaxy
2,2 miljoen exemplaren van de console verkocht, tegen bijna 5,2 exemplaren in dezelfde periode een jaar geleden.

Moet denk ik 5,2 miljoen zijn.

Verder denk ik dat Nintendo als zij haar e3 aankondigingen op de markt brengt, dit wel weer voor een stijging zal zorgen van het aantal verkochte exemplaren (consoles en games).
Ik vond de E3 van Nintendo inderdaad verfrissend, vooral de nieuwe Metroid game kan ik me erg op verheugen, de hele serie heeft me altijd aangesproken, en hoewel ik vond dat de Retro Studio's games erg leuk waren, ben ik erg benieuwd wat de nieuwe ontwikkelaar gaat doen.
Is het tweede kwartaal (april - juni) uberhaupt al niet een slecht kwartaal in deze markt? Dan is met de crisis in het achterhoofd, 60% achteruitgang nog best goed te verklaren. Ik ben meer benieuwd naar de jaarcijfers over het hele fiscale jaar...
Nou we hebben hier een Wii + all options en een PS3, maar er worden vrij weinig games gekocht, weinig goede titels, en de rest is dan heavy overpriced, 70 euro voor een flutgame, kom op daar trapt niemand meer in.
Anoniem: 209057
30 juli 2009 16:55
De meeste games zijn gewoon te duur voor wat ze te bieden hebben, op beide consoles is het aanbod te laag, de markt voor de Wii is aan het verzadigen maar hij is veel te duur geworden tegenover de Xbox die al in prijs verlaagd is, de goedkoopste versie van de Xbox is een stuk goedkoper dan een Wii en dan is het arrogant om op je prijs te blijven zitten en te verwachten dat de Wii even goed blijft verkopen als het jaar daarvoor, ook al verkoopt hij beter dan een Xbox.

Het idee achter de ps3 was interessant maar de kosten die ontstaan zijn door de Blue Ray en het te weinig geheugen (waardoor verschillende developers afhaakten oa Valve)en de slechtere videokaart dan de Xbox is het geheel uiteindelijk niet interessant gebleken in de huidige situatie

Een goede prijsverlaging met min 100 EUR en betere games aan lagere prijzen kan het nog interessant maken, momenteel blijf ik bij mijn oudere generatie consoles en mijn pc, interesseert mij niet om 2 of 3 jaar achter te lopen, veel meer Bang for Bucks en ik heb nog 60 games uit te spelen, ik zing het wel uit tot de volgende generatie consoles
Waar het mij op lijkt, is dat er nu duidelijk wordt waar iedereen zich op richt.
De gamers die altijd het nieuwste willen hebben ondertussen grotendeels de PS3, met de mooie graphics, blu-ray speler enz. De Wii richt zich op alle gamers en niet-gamers, en verkoopt redelijk goed (in ieder geval meer dan de PS3). Tuurlijk is er een groot prijsverschil.

Maar, waarom verkoopt de PS2 dan nog zo goed? Alle gamers die de PS2 goed genoeg vinden en niet zo'n over-the-top PS3 willen (die veel te duur is), kopen die liever. Ook die bedient haast alle gamers en heeft veel meer spellen dan de PS3, die ook nog eens stukken goedkoper zijn. Daarboven kost de console nog maar € 99 in aanbiedingen.

Dus, Sony heeft consoles voor 2 doelgroepen. Een voor de hardcoregamers (PS3) en 1 voor de normale gamers (PS2). De Wii valt er tussen in.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee