Sony overweegt rechtszaak tegen advertentie overheid

Sony overweegt gerechtelijke stappen tegen The Gate, het reclamebureau dat de Change4Life-campagne van de Britste overheid ontwierp. De campagne zou gamen ten onrechte in een kwaad daglicht stellen. Ook andere uitgevers zijn boos.

Sony Computer Entertainment Europe overweegt naar de rechter te stappen om te voorkomen dat het merk in een negatief daglicht wordt gesteld door een advertentie van het Britse ministerie van Volksgezondheid, bedacht door het reclamebureau The Gate. De Britse overheid is in samenwerking met een aantal maatschappelijke organisaties een advertentiecampagne gestart die waarschuwt voor de lichamelijke gevolgen van te veel gamen. Onder meer obesitas, diabetes en hartklachten worden door het ministerie als mogelijke gevaren genoemd. Sony is het daar niet mee eens. Volgens Sony is niet bewezen dat gamen de genoemde gezondheidsproblemen kan veroorzaken en is de advertentie veel te schokkend. Sony zet bovendien vraagtekens bij de in de advertentie getoonde controller. Deze zou verdacht veel lijken op de Dualshock-controller van Sony, terwijl Sony geen verzoek heeft ontvangen om deze controller voor de advertentie te gebruiken.

Ook Atari, Sega, Future Publishing en Elspa hebben de campagne afgekeurd, maar Sony is tot op heden de enige partij die overweegt naar het gerecht te stappen. Sega Europe heeft wel aangegeven teleurgesteld te zijn in de campagne. Sega stelt dat gamen vergeleken met activiteiten als lezen, film kijken en muziek luisteren veel meer interactie en een actievere deelname vereist. Dat zou in de advertentie helemaal niet naar voren komen, vindt Sega.

Door Jan Laros

Freelance redacteur

10-03-2009 • 09:24

78 Linkedin

Reacties (78)

Wijzig sortering
Hmmm ik ben zelf een nogal fervent gamer (ik zit als volwassenne met drukke job toch nog zeker aan 8 uur per week) en ik moet toch eerlijk toegeven dat gamen een veel verslavender karakter heeft dan televisie kijken bij mij.
Ik ben geen psycholoog maar ik denk dat er zoiets als een "belonings" effect in werking treedt bij het gamen: je scoort een doelpunt, wint een wedstrijd, je leger behaalt de overwinning, je character stijgt een nieuw level, ... Dit is vooral aanwezig bij RPG games en daarom zijn dat ook heel erg verslavende games. Ook het feit dat je (bijna) in een andere wereld zit tijdens gamen is een vorm van ontsnappen naar een andere (makkelijkere) wereld denk ik.
Kinderen zijn hier nog extra gevoelig aan: zijn zij zullen minder discipline hebben om te stoppen bij overdaad en zullen ook makkelijker in de wereld van de game gezogen worden. Ik heb toch al bij veel neefjes en nichtjes gezien dat deze nog heel moeilijk uit hun game wereld te krijgen zijn en niet meer zouden eten of drinken indien ze er niet echt toe verplicht worden.

Ik denk ook dat je de educatieve waarde van games ook niet moet overschatten. FPS en andere actie games zullen wel een goede training zijn voor hand oog coördinatie en bijvoorbeeld strategie spellen zetten je ook nog een beetje aan het denken.
Maar bij veel van de populairste games zul je toch niet veel meer bijleren dan bij televisie te kijken en zeker niet dan bij het lezen van een (goed) boek.

Deze campagne is natuurlijk niet gericht op de vele mensen die wel hun gamen perfect weten te combineren met relatie / ontspannning / werk / beweging / ... en ik ben er zeker van dat er hier vooral zulke mensen zijn. Maar ik denk toch dat het aantal probleem gevallen gestaag toe neemt in onze maatschappij.
Het is natuurlijk zoals met elk fout gedrag bij kinderen, een goed stabiel gezin is het belangrijkste, met ouders die erop nazien dat de kinderen ook buiten komen voor wat beweging. Maar ik denk dat er veel gezinnen zijn waar dit niet zo is ... Het is ook makkelijk: je kind zit stil in de zetel en je moet je er totaal niet mee bezig houden. Een campagne zoals deze kan misschien een aantal van die ouders wakker schudden om toch een beetje meer toe te zien op de activiteiten van hun kroost. En geloof mij, in het verenigd koninkrijk zijn er veel meer van dit soort gezinnen dan als bij ons.

Het is natuurlijk logisch dat alle game uitgevers deze campagne af schieten aangezien zij er net baat bij hebben dat zoveel mogelijk kinderen zoveel mogelijk van hun spelletjes spelen. De game industrie is een van de grootste takken binnen de entertainment geworden en er is dus veel geld mee te verdien en ook mee te verliezen.

Ik zal met mijn stellingen waarschijnlijk kritiek krijgen hier maar ik wou toch enkele kant tekeningen plaatsen omdat ik vind dat veel mensen hier toch een zeer een eenzijdige stelling nemen ten opzichte van gamen.
"Onder meer obesitas, diabetes en hartklachten worden door het ministerie als mogelijke gevaren genoemd. " Die stelling lijkt me inderdaad niet houdbaar. Het is namelijk niet het gevolg van gamen maar van stil zitten. Als ik dit zo lees ga ik mijn werkgever maar eens aanklagen omdat hij mij blootstelt aan obesitas, diabetes etc. omdat ik ook geacht wordt iedere dag achte een pc stil te gaan zitten. Gamen, stil zitten, (te) weinig bewegen zijn het resultaat van keuzes niet van de games zelf.Ouders zouden er zelf iets aan kunnen doen en eens iets meer op hun kinderen gaan letten (maar dat wordt door overheden weer tegen gewerkt omdat beide ouders tegenwoordig MOETEN werken)
Wat een lage campagne die een enkele 'activitet' op de korrel neemt. Gamen is al lang niet meer de passieve bezigheid die ze in deze reclame ervan maken, en is een belangrijke sociale bezigheid geworden. Met nieuwe games en invoermethodes zoals de Wii, het Balance Board, de DDR-mat en de Rock Band instrumenten (+ Guitar Hero) is gamen sowieso een veel actievere bezigheid geworden.

Nee, laat ze dan een algemene campagne maken tegen kantoorwerk, TV kijken, zittend eten, autorijden, het OV gebruiken, zittend schijten, zadels op fietsen, rolstoelen, roltrappen, rolschaatsen, Segways, gemotoriseerde voertuigen, vliegtuigreizen, etc.

Edit: En boeken lezen, bedankt D :). Wel hypocriet van hun, lezen is nog minder actief dan gamen.

[Reactie gewijzigd door YopY op 10 maart 2009 10:28]

Je vergeet boeken lezen. En dat wordt dan juist weer gepromoot.

Ik denk zelf dat het gewoon een soort van xenofobie is. Nu men de zo gezegde agressie niet zwart op wit kan duiden, gooit met het over een andere boeg.
Ach, met het gegeven dat veel ouders toch wel wat meer mogen letten op wat hun kroost doet achter de televisie en vaak toch te weinig bewegen, vindt ik dit nog wel kunnen.

Als ze slim waren geweest hadden ze een serie handelingen op de foto gezet die het zelfde effect hebben op je lichamelijke conditie, dus dat zelfde jongetje met een zak chips.

Ook hadden ze creatiever kunnen zijn met de slogan, b.v. deze kan ik zo uit mijn mouw schudden:

"Risk everything!.... play until your death" zou zo een slogan kunnen zijn die ook als pro-game'n uitgelegd kan worden.

of voor de chips, "Are you also still crisp at the end?" :)

Als je naar de website gaat hebben ze gewoon een duidelijk boodschap voor de ouders, ik vindt dat wel oké, niet alles hoeft zo in het 'midden' te staan als mediaboodschap.

[Reactie gewijzigd door GetaGrip op 10 maart 2009 10:14]

Rare jongens die britten, eerst komen ze met een onderzoek:
nieuws: Nintendo Wii goed voor conditie kinderen

Dan zetten ze game consoles in de klas:
nieuws: Britse overheid wil Wii inzetten in klaslokaal

en nu dit?
Ik vond dit ook een verwonderlijke reclamecampagne, ja..
Ik wil best geloven dat veel stilzitten uiteindelijk leidt tot ziektes, en dat dit als je hier al op jonge leeftijd mee begint erger is dan wanneer je het pas later in je leven begint te doen, maar waarom de Britse overheid deze campagne alleen specifiek inzet tegen gamen, en niet tegen die gruwel aller gruwels, Televisie kijken, ontgaat me een beetje.

Als ik er niet vanuit ga dat ze werkelijk zo dom zijn dat ze dat over het hoofd hebben gezien is het enige wat ik kan bedenken dat ze daar niets slechts over willen zeggen omdat te veel brave burgertjes zich anders schuldig zouden gaan voelen over het feit dat ze ook de hele avond niets anders doen dan TV kijken.

[Reactie gewijzigd door foppe-jan op 10 maart 2009 09:32]

Ik vind tv kijken ook erger dan gamen, het is zo passief. Bij gamen vindt eigen inbreng plaats en afhankelijk van het spel train je ook je denk- en reactievermogen.

Het grote gevaar aan gamen t.o.v. tv kijken is de verslaving. Kinderen (en ook volwassenen) vinden het erg moeilijk om te stoppen. Een tv programma is op een gegeven moment gewoon afgelopen, maar met gamen kun je uren achter elkaar doorgaan. Ik zie het bij m'n eigen kinderen, als je er geen limiet aan stelt komen ze er nooit meer achter vandaan. Vandaar dat ik deze campagne wel kan begrijpen.

Voor ouders is gamen een uitkomst, want je hebt geen 'last' van je kinderen. Voor kinderen is het echter belangrijk om ook voldoende beweging te krijgen (en dan bedoel ik niet de Wii-controller bewegen!) Dus bij ons is het hooguit een uurtje gamen en daarna buiten spelen.
Er zijn ook mensen die de hele dag door televisie kijken, onder het mom van 'als het maar beweegt'. Zak chips aan de ene kant, krat bier aan de andere kant. Da's natuurlijk een minderheid, maar even om de vergelijking gelijk te trekken. Er zijn ook casual gamers, en hardcore gamers, en zo zijn er ook casual tv kijkers, en hardcore tv kijkers.

Desalniettemin is lichaamsbeweging, ongeacht de hobby of 'niet-inspannende' bezigheid die ertegenover staat, van belang, zowel op jonge als op latere leeftijd. In die zin snap ik dus ook goed waarom men zich wil verzetten tegen het spotje dat inderdaad insinueert dat het probleem bij gaming ligt.
Begreep het ook al niet. Mijn eerste gedachte was dat boeken lezen dan ook wel meteen verboden zal worden.

Ook zeer verslavend. Hoor regelmatig om me heen "ik ging vanacht pas 3 uur slapen, dat boek was zo meeslepend/interresant". Ook maar even een campagne van ons belastinggeld over beginnen pappa overheid?
Het probleem is alleen dat die problemen zoals obesitas, diabetes en hartklachten niet worden veroorzaakt door te veel gamen, maar door een gebrek aan actief sporten. En nee, die 2 zijn niet hetzelfde: te veel gamen betekent normaliter gewoon dat je boven het gemiddelde zit qua uren dat je doorbrengt met gamen. Zelfs dan (afhankelijk van hoe veel extra uren je boven dat gemiddelde zit) is het heel goed mogelijk om voldoende beweging te krijgen.
Het is om nog een reden fout om gamen de schuld te geven: Het is maar een activiteit, en elke andere activiteit waar mensen zo veel tijd aan zouden kunnen besteden is in potentie "even erg" als (zoals hierboven genoemd) tv kijken en zelfs lezen. Het is de descipline van de betreffende individuen om hun lichaam in goede conditie te houden, die het dan laat afweten. Als persoon moet je gewoon leren om je activiteiten te balanceren.
volledig mee eens,
je kan gerust veel gamen EN veel sporten, bv gans de dag intensieve en minder intensieve training als topsporter en dan lekker tot middernacht een potje gamen, is helemaal niks mis mee
ze zouden beter campagne maken VOOR meer bewegen dan TEGEN minder bewegen
Indirect is deze campagne natuurlijk wel zo bedoeld. Er staat 'do nothing', waarbij gamen als voorbeeld wordt genoemd voor niksdoen. Beetje ongelukkig voorbeeld misschien, en daarom begrijp ik de reactie van Sony wel, maar ik denk dat veel mensen toch wel de inslag van de campagne begrijpen en door hebben dat het niet alleen om gamen gaat maar ook om tv kijken, lezen, kantoorwerk :)
Ik denk eerlijk gezegd dat de uitspraak 'do nothing' een waarschuwing aan de ouders is.
( Als je niets doet aan dit ontoelaatbare gedrag van je kind (gamen), dan riskeer je dat hij vroeg zal sterven )

Maar ik ben het er wel mee eens dat het ook op jouw manier geïnterpreteerd kan worden.
Het idee achter de campagne is nobel, maar de uitvoering is zwak.
Ondertussen staat er: "Risk DEATH" en een foto erbij van een kind met (overduidelijk) een PS3 controller... ik kan me best voorstellen dat Sony zich genaaid voelt.
Niks doen terwijl je game aanstaat betekend vaak dat je dood gaat.
- Game over -

Wat klopt er niet dan? :P
Ik zou graag ook vermeld willen zien dat een boek lezen dan ook slecht is, lijkt me inderdaad gek dat ze maar 1 medium aanpakken.
Zou idd leuk zijn, zelfde foto maar dan met een boek op schoot.
ik weet niet of deze redenatie goed is van mij, maar verdient de overheid geen geld met televisie in tegen stelling tot gameconsoles?
Mja deze campagne is wel een beetje overdreven. Early death door gaming? doe normaal.

De reclame spot van liga/sultana whatever was beter.
Ga je binnen spelen, of buiten spelen, iets lekkers of iets goeds,.. die.

[Reactie gewijzigd door bbr op 10 maart 2009 09:29]

Hou er rekening mee dat Engeland op dat gebied altijd al een vreemde vogel is geweest, iemand uit de UK gelooft nog steeds snel in fabeltjes die ze worden verteld, daar zijn ze daar echt heel gevoelig voor.

Als voorbeeld, ik zat een tijdje terug een docu te kijken, op de NPS volgens mij, over tienerzwangerschap in de UK, dat is daar extreem veel hoger dan in de rest van west-europa, Je schrikt je kapot wat voor een fabeltjes tieners daar geloven, welke vaak door hun ouders en soms op school worden wijsgemaakt. Veel kids geloven daar nog steeds dat wanneer een meisje 10 minuten op en neer springt na de onbeschermde sex, dat je niet zwanger kan worden. Andersom overigens ook, het fabeltje dat je als vrouw na de sex op je kop gaat staan, dat zou de kans dat je zwanger wordt juist weer verhogen. Sex met sokken aan of uit zou weer invloed hebben of het een jongen of een meisje wordt...

Zo hadden ze nog handenvol met dergelijke fabeltjes die door vele kids daar zonder blikken of blozen als waar werden aangenomen. Het klinkt ongeloofwaardig, maar je bek valt open van de enorme onwetendheid en naieviteit die daar heerst. Gelukkig wordt daar nu actief tegen ingegrepen, maar dat gebeurd pas sinds de afgelopen paar jaar, voorheen had men daar over het algemeen echt enorme oogkleppen op.

Met die wetenschap vind ik het niet gek dat de overheid daar het op zo'n manier probeert, men probeert op die naieviteit in te spelen...
Die fabeltjes over op je kop staan, of op-en-neer springen, kunnen zeker wel waar zijn btw...

Niet iedereen heeft zo'n grote, of super goeie zwemmers als sommige anderen.
Ga je binnen spelen, of buiten spelen, iets lekkers of iets goeds,..
Die stelling is ook zo fout als het kan. Er is bijvoorbeeld een veel kleiner risico dat je overreden wordt als je binnen speelt.
Maar dat die stelling niet correct is maakt niet veel uit omdat het niet het doel is van die reclame.
Ik geloof best dat overmatig gamen niet goed voor je is; mmorpg schijnt toch even addictive te zijn als lekkere columbiaanse poedersuiker.

Zelf een keer bloedtrombose gehad in mijn voet na 48u gamen op een lanparty, tjah achteraf had dat wel voorkomen kunnen worden [..]

Overigens lijkt die Change4Life overal een probleem van te maken; overmatig suiker gebruik, te veel vet eten, overmatig gamen, straks komt er nog een campagne dat sjorren slecht voor je arm is :+

http://www.hyptv.com/?l=v...wer&sp=latest&v=1887&tf=1

Onder meer obesitas, diabetes en hartklachten worden door het ministerie als mogelijke gevaren genoemd. S
Hartklachten kun je onder alles weg strepen, en diabetes kun je ook weg strepen (als ik me ma mag geloven welke dr. diabetes is afgestudeerd)

//edit
alsof men de definitie van overmatig niet kent :?

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 10 maart 2009 10:40]

Overmatig suikergebruik, teveel vet eten, overmatig gamen.. Geen wonder dat ze er een probleem van maken, alles is ongezond in overmatig hoeveelheden. Zelfs overdreven veel sporten is slecht voor je lichaam.

Als je bovenstaande dingen met mate doet zal er geen haan naar kraaien.

Ik vind het trouwens ook niet echt normaal dat je 48 uur na elkaar gaat gamen en er dan nog geen probleem van maakt dat je er een medische aandoening van krijgt. Alsof er helemaal niets aan de hand is.

Ook hartklachten kunnen misschien niet als directe oorzaak opgegeven worden, maar als jij door overmatig gamen onvoldoende aan lichaamsbeweging doet en ook nog vet gaan eten dan kan ik je verzekeren dat je hartklachten gaat krijgen.
Diabetes zal je evenzeer kunnen krijgen van langdurig ongezond eten en weinig lichaamsbeweging.
Anoniem: 87832
@himlims_10 maart 2009 09:43
overmatig gamen niet goed voor je is
Overmatig [willekeurig woord] is niet goed voor je.
Overmatig water is niet goed voor je, overmatig lucht is niet goed voor je.
Het woord "overmatig" geeft al aan dat hetgeen erop volgt niet goed voor je is.

48u non-stop gamen is inderdaad niet zo gezond.
48u non-stop fitnessen ook niet.

Overmatig bezig zijn met gezond leven is ook niet goed voor je.
Al die reclames gaan weer echt te ver. Tuurlijk is gamen niet goed voor je het als je het te veel doet, maar dat geldt voor alles. Ik ken genoeg mensen die vaak tot 3-4 uur 's nachts door gamen en als je ze ziet lopen ze echt geen risico op een vroege dood. Zolang je ook nog sport of iets anders aan lichaamsbeweging doet(naast de wii ;) ) zal dit allemaal meevallen en moeten ze is geld in zinnige dingen gaan stoppen in plaats van gamen zwartmaken.
Ik ken eigenlijk meer mensen die tot 3-4 uur 's nachts zuipen dan gamen, en ik denk dat ik ook wel weet wat een groter probleem vormt. Overigens is dat ook iets waar Engelsen goed in zijn, alleen al wel langer. En ik denk dat daar de truc zit, als je namelijk kijkt naar hoe in de UK oude gebouwen, gebruiken, gebieden en echt alles wat maar als 'geschiedenis' gezien kan worden wordt beschermd dan is het misschien wel logisch dat ze erg graag een nieuwe mainstream activiteit als gamen eng vinden. Immers, boeken, radio en tv zitten er al te veel en te lang in...


Ik snap trouwens wel dat Sony als eerste met een aanklacht komt. Op het plaatje hierboven wordt 'Early Death' meteen gerelateerd aan 'Playstation controller' en dat is toch wel erg zwartmakerij.
Anoniem: 87832
10 maart 2009 09:36
Waarom geen advertentie waarin ze een kantoorwerker (zoals grofweg de helft van ons zijn carriére zal doorbrengen) laten zien met dezelfde tekst erbij?
Je zou denken dat zoiets veel meer tot de herkenning spreekt en dus langer zou blijven hangen.

Maar aan de andere kant is het natuurlijk goedkoop scoren met een gamend kind en dan loeigroot DEATH erbij. Dat shockeert, trekt de aandacht en blijft óók hangen. En het appeleert ook aan de ouders dat ze op hun kinderen moeten letten en ze niet tot "sleutelkinderen" laten. Dat de ouders zelf voornamelijk op kantoor werkzaam zijn, daar wordt slim aan voorbij gegaan.

Daarbij wordt door veel mensen gamen nog beschouwd als iets voor kinderen, dus de associatie van luie, dikke en met falende organen op de bank hangende koter met,daar issie weer, DEATH!!!111einz is veel sterker.
Ze hebben ongetwijfeld heel bewust ervoor gekozen om het game element er in te doen omdat er met gamen een redelijke negatieve connotatie is.
Met tv kijken (wat zo mogelijk nóg passiever is), is die negatieve bijklank inmiddels allang verdwenen. Het is "gezellig en sociaal" om als een lamme tak op de bank te hangen en te kijken naar de meest idiote dingen.

En een boek lezen, muziek luisteren, een tentamen leren of een sudoku maken, waarbij de lichamelijke activiteit redelijk dicht bij nul komt zijn natuurlijk "positieve" dingen dus heeft het geen zin om die in je campagne op te nemen.
Om de simpele reden dat die geen/nauwelijks aandacht genereren.
Anoniem: 87832
@Vrijdag10 maart 2009 10:40
een tentamen leren
Dat zou past een leuke reclame zijn; foto van een kind gebogen over zijn schoolboeken bij een nachtlamp en dan de tekst "Risk an early DEATH, just do nothing"... zullen de ouders vast kunnen waarderen :)
Over je schoolboeken in slaap gevallen zijn in de late uurtjes. Dat levert een goed campagne op. Terwijl je je misschien toch had ingespannen om je voor te bereiden op een duurzaam zittend leven op een kantoor.

Dat de overheid zich bettuttelend en ergerlijk met mij bemoeit, dat is pas slecht voor mijn gezondheid.
Of iemand die een boek leest, of iemand die een broodje eet en niet het fatsoen heeft tegelijk even voluit te trimmen?

WTF... waar gaat de wereld heen...
Zelfs zonder plaatje zou het kunnen werken, denk ik. Dan zit het 'm in de "Just do nothing". Echter wordt gamen nu wéér tot zondebok gebombardeerd. Dat zie je ook met geweld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee