'Aantal breedbandverbindingen groeit met eenderde in drie maanden'

Het aantal internetverbindingen van 5Mbps en sneller is in drie maanden tijd in Nederland met 30 procent toegenomen. Dat beweert contentdistributienetwerk Akamai in zijn driemaandelijkse rapport over ontwikkelingen op het internet.

Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal breedbandverbindingen in Nederland met een downloadsnelheid van 5Mbps en hoger met tachtig procent toegenomen, blijkt uit het rapport. Inmiddels telt Nederland per hoofd van de bevolking 0,38 snelle breedbandverbindingen, waarmee het wereldwijd op de derde plaats staat, na Noorwegen en IJsland.

De gemiddelde snelheid van een Nederlandse internetverbinding ligt inmiddels op 5,4Mbps, een stijging van 28 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het rapport van Akamai, dat de snelheid meet aan de hand van internetconnecties die via hun servers lopen, gaat over het eerste kwartaal van 2009. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de systemen van Akamai vooral data-intensieve content serveren: mensen met een snellere verbinding zullen vaker de neiging hebben die content op te vragen.

Grafiek uit State of the Internet Q1 09 Grafiek uit State of the Internet Q1 09 Grafiek uit State of the Internet Q1 09 Grafiek uit State of the Internet Q1 09

Door Arnoud Wokke

Redacteur

10-07-2009 • 14:07

62 Linkedin

Reacties (62)

62
62
37
4
0
0
Wijzig sortering
Een beetje vreemd is het wel: er wordt constant per capita gerekend (= per inwoner)

Als een huishouden gemiddeld uit 2.3 personen (1) bestaat, zou er bij een internetpenetratie 0.38 verbinding per persoon uitkomen dat dus 87.4% van de huishoudens in Nederland een breedband internetverbinding heeft. (Ik neem namelijk niet aan dat iedereen voor zichzelf een breedbandverbinding neemt in een huishouden) Weet iemand of er ook zakelijke breedbandverbindingen zijn meegenomen in de telling?

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de positie in de lijst niet persé zoveel zegt. Als er in Noorwegen toevallig heel veel mensen alleen wonen en dus het gemiddelde van 2.3 niet wordt gehaald, dan geeft dat meteen een vertekend beeld van de beschikbaarheid van breedbandverbindingen per inwoner weer.


[1] http://www.welvaartenleef...iguur_2_3_147g_wlo06.html

edit:
Als ik overigens hier statistisch over de schreef ga, please enlighten me ;)

[Reactie gewijzigd door Sn3akz op 10 juli 2009 15:00]

Dat zou een hoop verklaren, vond 36% dat 5Mbps of hoger had, namelijk erg laag.

Er zijn immers bijna geen abbonementen te vinden die lager gaan.


Die site spreekt zichzelf tegen trouwens:
http://www.welvaartenleef...iguur_1_4_143x_wlo06.html

Volgens deze link hebben we in de randstand meer geboortes dan in overig nederland.
Neem toch niet aan dat iedereen in de randstad single ouder is en dat ze in de rest van nederland allemaal bij elkaar blijven.
Vind ik verschil wel flink namelijk.

[Reactie gewijzigd door Sinned123 op 10 juli 2009 18:19]

Anoniem: 26447
@Sn3akz10 juli 2009 22:55
Ja als ik hier in ons dorp kijk, is er misschien 15% van de inwoners die internet hebben op de 2756 inwoners, want het gros van de 144 is boven de 60 en hebben helemaal niets, die gebruiken nog de postzegel, telefoon en het briefpapier. :/
Klinkt mij er logisch :) Bijna alle ADSL providers bieden alleen nog maar 20mbit abonnementen aan (eigenlijk al jaren), glasvezel hoeven we het niet eens over te hebben lijkt mij :) Dus dat verschil moet bijna compleet bij de kabelproviders en mobiele internetproviders liggen.

Nu hebben de afgelopen tijd de meeste kabelproviders alle (kleine) pakketen verhoogd. Kijk bijvoorbeeld naar Ziggo, ze hadden voorheen 4 pakketen, 2 onder de 5mbit en 2 boven de 5mbit. Sinds de wijzigingen in de pakketen hebben ze nu nog maar 1 pakket onder de 5mbit omdat alle oude Z2 klanten het nieuwe Z2 abonnement hebben gekregen wat dubbel zo snel is!

Ook de mobiele internet abonnement zijn de afgelopen tijd flink in prijs verlaagd en verhoogd in snelheid waardoor er zeker dankzij de smartphone rage van het afgelopen jaar is mobiel online nog veel populairder geworden.
Tja, eens zien wat er over een jaar gaat gebeuren......

ADSL lijkt stil te staan , sneller dan 20 mb gaan ze niet terwijl de meeste ergens tusen de 10 en 20 zitten iv, afstand wijkcentrale ,, en dus snellere varianten geen zin hebben.

Maar ik denk dat als ze het p2p en andere download die elders al verboden zijn hier ook gaan verbieden dan heb je er niks aan.....

Voor wat chatten, surfen en e-mail heb je aan 4 mb zat, of je moet met 5 mensen druk online zijn, en aan het telewerken zijn.....


Ik ga voorlopig niet over.......
komt dat niet omdat telefoon kabel veel minder babdbreedte door laat dan kabel en glasvezel? volgens mij is 24Mbit zo'n beetje de max van ADSL
Klopt, je zit dan aardig aan de max zie onder de standardisatie

Cat 1 analoog
Cat 2 max 4Mbit
Cat 3 max 16Mbit
Cat 4 max 20Mbit
Cat 5 max 100Mbit
Cat 5e max 1000Mbit
Cat 6a max 10Gbit
Cat 7(a) max 40 Gbit en >1000Hhz ondersteund HD tv

Veelal gebruikt Cat3 bekabeling voor telefonie met 24 Mbit (als je het al haalt) zit je eigenlijk al boven de norm. Dit is vaak ook probleem bij VoIP wat eigenlijk niet werkt over Cat3 bekabeling en vraagt om minimaal cat5

edit
overzichtje

[Reactie gewijzigd door Maddog McHare op 10 juli 2009 14:54]

Wat je zegt klopt, maar eigenlijk ook weer niet.
De categorieën die je noemt zijn inderdaad kabelkwaliteiten van UTP, die opeenvolgend "beter" zijn, en dus minder signaalverlies optreedt. de snelheden die je noemt echter, zijn gekoppeld aan het protocol dat erover gebruikt wordt.
Voor wat betreft het gebruik met adsl, gaat het over een heel ander protocol, en in veel gevallen niet eens over UTP kabel!
gelukkig heeft xDSL aangetoond dat zelfs met een relatief zwak medium relatief hoge snelheden haalbaar zijn. Het blijkt bovendien dat men er steeds weer in slaagt de maximum snelheid opneiuw op te drijven (weliswaar voornamelijk door meer centrales, waardoor de te overbruggen afstand verkleint.) 100mbit over een enkel koperpaar is zo prima mogelijk.
Het spreekt voor zich dat betere media nóg betere snelheden opleveren. Dan denk ik aan de hoogwaardige coax van het kabeldistributienet bijvoorbeeld.
Bij ADSL is gewoon de rek eruit. Ik zit hier op ADSL2+, met 21.5/1.4Mbit, wat tegen het maximaal haalbare is met ADSL2+. Er zijn al providers die met VDSL2 werken, dichtbij de centrale heb je een flink hogere snelheid dan ADSL2+, maar dit gaat redelijk snel achteruit naarmate je verder van de centrale afwoont.
Ik denk dan ook dat de ADSL providers snel iets moeten gaan doen. De prijzen liggen weliswaar wat lager, maar daar red je het binnen een paar maanden / jaar niet meer mee. Heel veel mensen halen de max van ADSL nu al niet (oa wij eerst) omdat je gewoon te ver van de centrale afzit. Met kabel is dat probleem er niet.

De bedrijven die ADSL aanbieden hebben té weinig gedaan in mijn ogen. Toen de kabel opkwam en ADSL even later m.b.v. de al liggende telefoonlijn, werd ADSL geroemd om de niet te delen snelheid en de kwaliteit/prijsverhouding. ADSL groeide snel, kabel wat minder, maar toch zijn de kabelbedrijven blijven investeren. De ADSL bedrijven hebben dat ook wel gedaan, maar veel minder. Die liepen allemaal snelheidsverhogingen door te voeren, zonder erbij na te denken dat ze snel aan hun max zouden zitten. Ik ben benieuwd wat al die bedrijven gaan doen. WIllen ze een snellere variant, dan zullen ze toch heel hard moeten gaan werken. Ik denk dat ze te lui zijn geweest en te weinig hebben verwacht van de kabelmaatschappijen, welke eerst de snelheid wat minder snel lieten stijgen. Nu doen ze dat wel en met grote stappen ook, dat zal ADSL op dit moment nooit zo snel voor elkaar krijgen.

ADSL is een uitstervende zaak....
Anoniem: 256386
@RV10 juli 2009 15:33
interessant stuk over docsis 3 vs glasvezel

http://webwereld.nl/nieuw...uitrol-glasvezel-kpn.html
Het kabelnetwerk ligt er al en hoeft niet terug verdiend te worden zoals glasvezel.

Als ik port25 mocht gebruiken bij Ziggo was ik maanden geleden al over geweest :/
Tot die tijd zit ik helaas met adsl opgescheept en de brakke upload.
Het kabelnetwerk ligt er al en hoeft niet terug verdiend te worden zoals glasvezel.

Als ik port25 mocht gebruiken bij Ziggo was ik maanden geleden al over geweest :/
Tot die tijd zit ik helaas met adsl opgescheept en de brakke upload.
precies de reden waarom ik bij xs4all zit en blijf. Nou ben ik geen bandbreedte slurper, en heb ik aan een 4/1 verbinding meer dan genoeg.
Ben het met je eens voor wat betreft P2P verkeer dat aan banden wordt gelegd. Maar hogere snelheden zijn nodig om bijvoorbeeld fatsoenlijk Video over IP te facilliteren.
Nog een jaar en dan voorspellen onderzoekers dat het P2P verkeer gaat veranderen.

Alles word geencrypt dus dan kan niermand meer zien wie wat deelt.

Nog een jaar of 5 en je kan wat blu-ray images op je telefoon sharen met iemand anders over een 100Mbit lijntje :P
Moeten er dan wel accu's for zijn natuurlijk
Ik kan me nog danslessen herinneren waar we met de opkomst van bluetooth inderdaad tijdens het dansen muziek aan het sharen waren :)

Blue ray images zie ik ook nog wel komen idd over een jaar of 5 a 10! _/-\o_ :Y)
Ik heb nu 25mbit van Ziggo, en download niet eens zoveel...

Het is gewoon lekker als je pagina's op een extreem tempo laden, en downloads snel gaan. Bijvoorbeeld een Nvidia driver, dat komt binnen met bijna 3MB/seconde.

En de upload niet te vergeten, die is nu 4mbit, dat is geweldig voor mijn thuis-server :9
Anoniem: 144052
10 juli 2009 14:11
Dat is allemaal niet zo gek, met de prijzen van tegenwoordig en alle providers die de laagste abbo's upgraden naar snellere verbinden - kom je gauw op 5MBps+.
Daarnaast is vrijwel iedereen in mijn omgeving wel voorzien van een 6-8MBps lijntje of hoger.

En Zuid-Korea dan, damn wat gaan zij hard :)
Nja, blijkbaar heeft ZK een vrij kleine club mensen die érg hard gaan, maar wel een relatief lage dichtheid van aantal mensen met een breedbandlijn. Het lijkt er trouwens op dat daar een steeds grotere groep mensen 't internet op gaat, of dat er steeds meer 'langzame' verbindingen worden gebruikt, gezien de daling in gemiddelde snelheid van 1%.
In welke buurt woon jij?! Ik verhuis gelijk! 6 - 8 MegaByte per seconde.. Dan is mijn 20 Megabit lijntje toch maar zielig.

On topic : De providers verhogen de snelheden de laatste tijd behoorlijk ja! UPC heeft mij laatst ook een gratis upgrade van 10 naar 20 Mbit gegeven. Was ik toch wel erg blij mee.
Datt is in brabant met provider onsbrabantnet. Niet voor niets de snelste provincie van nederland nu steeds meer mensen worden aangesloten op 100/100mbit daar.

Zelfs in kleine gemeente als laarbeek (waar ik woon) is aangesloten. Gewoon met 11,3MB/s downloaden en 10,5MB/s uploaden is normaalste zaak geworden. :)
Anoniem: 290112
@TI_Observer11 juli 2009 22:50
pfff.. daar kan ik alleen maar van dromen hier.
Ik zit nog steeds op 4/1Mbit :')
en in de (niet al te kleine) gemeente oirschot waar ik woon, is er nog altijd geen onsbrabantnet. ik hoop echt dat wij ook snel aan de beurt zijn. is er ergens een plek waar ik een dorp kan inschrijven? :)
Ik woon in Haarlem en red 7,3 MegaByte per seconde over xsnews i.c.m. upc fiber power 60/6 :)
Hoe worden de verbindingen berekend?

Stel ik woon op het platteland en kan ADSL nemen. Ik bestel een 20Mbit verbiding bij een ADSL boer. Doordat de afstand zo groot is behaal ik echter maar 4Mbit bijvoorbeeld. Dit laatste komt nog geregeld voor.

Edit: Mijn vraag is dus: Zou bovenstaande voorbeeld nu genomen worden als 20Mbit of als 4Mbit? Ofwel brengt deze het gemiddeld eomhoog of omlaag?

[Reactie gewijzigd door Cave_Boy op 10 juli 2009 19:21]

Ik neem aan de werkelijk gemeten snelheid. De theoretische snelheid van je 20Mbits lijn zul je nooit halen. Als de server de binenkomende snelheid meet is het wel in orde. Haal je 4 Mbit dan meet deze ook 4 Mbit.
ze rekenen echt uit hoeveel jouw verbinding haalt, dus jij zou niet bij de mensen horen die een 5Mbit/s of meer hebben.
En dat gaat alleen nog maar sneller worden sinds de regels van 1 Juli. Zo gaat mijn verbinding van 1Mbps automatisch naar 20Mbps en later nog naar 50Mbps. En dat allemaal door de concurentie :)
zo, welke provider heb jij :P Gief
Waarschijnlijk bedoeld hij 10Mbit -> 20Mbit -> 50 Mbit. Dit is UPC. Op dit moment (vanaf 1 juli) zou dan al 20Mbit moeten hebben.


edit ;:
Ziggo.... Anyways, veel providers hebben per 1 juli (ook UPC :)) verhoogd. Oftewel zonder obbenementswijziging toch "meer" snelheid.

Valt wel op dat juist dit moment dat abbos automatisch opgehoogd worden deze providers met allerlei acties "stunten"" waarbij je maar voor 1, 2 of 5 euro NOG MEER krijgt.....

[Reactie gewijzigd door Maddog McHare op 10 juli 2009 14:23]

Ja ik weet dat het mbit is, maar dat is nog steeds lekker :P beter dan mijn 2mbit lijntje
Bedoel je niet Ziggo? Aangezien die net rond 1 juli (gefaseerd) alle pakketten heeft verhoogd.
wij hebben van Ziggo sinds volgens mij maandag 50 Mbit :)
Betreft Ziggo ;) Vanaf begin September worden de snelheden automatisch verhoogt. Alleen nieuwe klanten zullen direct die snelheid hebben.

[Reactie gewijzigd door Tony op 10 juli 2009 18:36]

Anoniem: 26447
@Tony10 juli 2009 22:47
Ehhh, ik zit bij Ziggo en kreeg eeregisteren bericht dat ik van 12mb naar 25mb ging op 10-07-2009 en dat klopte, verder ben ik een oude klant, zelfs erg oud van Sonera, Quicknet, Multikabel naar Ziggo :) Nu flitsen mijn 2 e-mailtjes per dag helemaal binnen :+

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 26447 op 10 juli 2009 22:48]

Dat kan kloppen, want veel KPN/hetnet/planet abo's zijn afgelopen jaar van 4mbit naar 8mbit gegaan bijvoorbeeld, dus die vallen nu wel in die breedband-categorie en vorig jaar nog niet. Ik neem aan dat bij andere providers hetzelfde is gebeurd :)
en hebben vervolgens last van een klapperende verbinding en kunnen niet terug naar een lager abonnement want dat bestaat niet meer 8)7 8)7 8)7
Of je wordt juist teruggeschakeld, omdat de 2 maal snellere verbinding die je eerst had, niet meer bestaat en dat je 2.2 maal snellere verbinding niet kan halen..
Definieer "klapperende verbinding". Ik heb op dit moment nog een "oud" xs4all 6Mbit abo. Dit kan ik voor bijna dezelfde prijs upgraden naar 20 Mbit, maar als daar een slechte verbinding tegenoverstaat weet ik zonet nog niet of ik dit wel wil.
Misschien heeft dat wel te maken met bijv upc die voor bijv €40 een abonnement van 60 mbit aanbieden in bijna half Nederland. Tel daar nog de adsl prijsvechters die veelal voor €20/€25 een abonnement tot 20 mbit aanbieden.... Verbindingen van 1 of 2mbit zijn steeds zeldzamer aan het worden.
Tja.... Telefoniekabel/glasvezel is WEL vrij voor alle aanbieders. De COAX kabel NIET. M.a.w. oneerlijke concurrentie om mee te beginnen, verder is het maar de vraag hoelang de kabel sneller blijft...
Doh een hoop providers hebben haar snelheid verhoogd :S Logisch dat die stijging enorm is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee