Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 64 reacties

Consumenten die een klacht over een 0900-nummer indienen, hoeven voortaan het bedrag dat ze aan dat nummer kwijt zijn voorlopig niet te voldoen. Ook moeten aanbieders van 0900-nummers zich bij een Geschillencommissie aansluiten.

TelemarketeersDeze maatregelen moeten het klagen over 0900-nummers makkelijker maken, zegt staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. Veel mensen ergeren zich aan lange wachttijden en hoge tarieven van 0900-nummers. Klagen over de kosten van een 0900-nummer kon tot nu toe alleen bij de eigen telecomprovider, maar vanaf woensdag is dat ook mogelijk bij de aanbieder van het 0900-nummer.

Het bedrag dat de klager zou moeten betalen voor het bellen van een 0900-nummer, hoeft niet te worden voldaan zolang er geen uitspraak over de klacht is gedaan. Die klacht komt terecht bij een nieuwe Geschillencommissie, waar alle aanbieders van betaalnummers zich bij moeten aansluiten.

Eerder moesten aanbieders van 0900-nummers een maximumtarief instellen voor alle nummers met een tarief van 15 cent per minuut of hoger. Dit jaar treedt bovendien het bel-me-niet-register in werking. Deze vervanger van Infofilter verbiedt telemarketeers te bellen met mensen die zich bij het register hebben aangemeld.

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (64)

Geldt dit dan ook voor 0906 nummers zoals bijv. Telediscount>? 8 uur naar bijv. Afghanistan bellen en dan daarna zeggen dat de verbinding ineens weg was... das de klacht.. = Gratis bellen ... 8)7

edit.. ja dus..

De verplichte aansluiting bij de 'Geschillencommissie Informatiedienstaanbieders' geldt voor alle exploitanten van 18-, 0906- en 0909-nummers en voor 0900-nummers met een tarief boven de 2,5 cent per minuut of gesprek. De Onafhankelijke Post en Telecom Autoriteit (OPTA) zal toezicht houden op deze verplichting voor exploitanten van betaalde informatienummers. Als een nummerexploitant niet bij de geschillencommissie blijkt te zijn aangesloten, kunnen consumenten dit melden bij http://www.consuwijzer.nl/. Consumenten met klachten over 0900-nummers in het algemeen kunnen daar ook terecht. Op basis van dit soort signalen kan OPTA indien nodig optreden.

en

De consument krijgt vanaf 1 juli ook een uitgebreider recht om het betwiste deel van de telefoonrekening op te schorten. De telefonieaanbieder mag geen betaling vragen van het betwiste bedrag zolang de klacht of het geschil niet is opgelost. De consument heeft dit recht ook als de exploitant van het nummer nog niet bij de geschillencommissie is aangesloten.

http://www.ez.nl/Actueel/...900_nummers_staat_sterker

[Reactie gewijzigd door Cheetah_777 op 30 juni 2009 11:18]

En hoe willen ze dat doen met mensen die een prepaid gsm hebben?
Sterker nog, wat willen ze doen met de mensen die een Telfort prepaid hebben? Die betalen nooit 15ct maar dik 1,25 geloof ik, krijg je dat geld dan ook terug?
"dit gesprek kost 15ct per minuut, exclusief de kosten voor het gebruik van uw mobiele telefoon"
Bij telfort is dit altijd 1,25 per minuut, dat is juist het schandalige van Telfort, ongeacht of het nummer werkelijk 15ct of 1 euro is:

http://www.telfort.nl/kla...iel/vraagenantwoord/1635/
Met Telfort prepaid betaalt u voor het bellen naar servicenummers altijd een starttarief van € 0,07 en een minuutprijs van € 1,25, met een maximum van € 63,- per gesprek. Het tarief dat het servicenummer hanteert, geldt niet voor Telfort prepaidklanten.
Dat tarief geld blijkbaar alleen voor prepaid klanten, bij een abonnement betaal je het tarief van het servicenummer plus het tarief voor mobiel bellen (25ct) buiten de bundel.

http://www.telfort.nl/kla...iel/vraagenantwoord/1634/

Dat het tarief bij prepaid altijd 1,25 is, is inderdaad schandalig. Telfort is op sommige punten goedkoper als Hi en KPN mobile, maar dat wordt weer gecompenseerd door dit soort grappen.
Ik zou het zelfs graag zien dat 0900 nummers standaard geblokeerd worden bij het afsluiten van een telecom abonnement en je dit zelf moet activeren, Op die manier word de consument beter beschermd tegen hoge kosten en gaan bedrijven misschien betere service verlenen.

Het is van de zotte dat de consument het maar moet accepteren dat ze moet betalen voor doodnormale service.
Je hebt gelukkig de alternatievenlijkst van vraagalex.nl nog. Soms moet je dan eerst degene die de telefoon opneemt wijsmaken dat je in het buitenland zit (bv. als je de politie belt op het alternatieve nummer) voordat ze je doorverbinden.
Dat politienummer is toch sowieso gewoon het zelfde tarief als bellen naar een vastelijn?
Nee, dat is het venijn wat in de 0900 nummers zit! Heel veel mensen denken ten onrechte dat deze 0900 nummers in hun abonnement vallen of tegen het lokaal tarief zijn maar dit is veelal niet zo. Met name bij mobiele telefonie vallen 0900 nummers er altijd buiten en heb je dus maandelijks extra kosten omdat je 1. meer betaald voor iets buiten je bundel dan binnen je bundel en 2. het buiten je bundel valt en dus bij de maandelijkse abonnementskosten bij op komt. Dat zijn onvoorziene extra kosten die bij telefoonnummers met 45 cent per minuut zoals Salland Automatisering dat hanteert fors kunnen oplopen. Ook het feit dat een overheidsinstantie zoals de politie maar ook het UWV is walgelijk, met name omdat deze instanties een zeker stuk wetgeving uitvoeren. Bij de politie is er een mogelijkheid om misdaad anoniem te melden, dat is een gratis 0800 nummer, daarnaast kan het ook via 112. Kortom, dat 0900-8844 nummer heeft geen enkel nut meer omdat je veel beter 112 of 0800 kunt bellen.

Ik zie overigens wat meer in een striktere wetgeving door de kosten van een 0900 fors aan banden te leggen. De beperking die men nu heeft zou gewoon wat strikter moeten, de maximum bedragen moeten gewoon heel wat lager zodat telefoonnummers van 45ct per minuut niet meer mogelijk zijn. Beetje van de zotte dat een instantie of bedrijf alleen via een duur 0900 nummer te bereiken is (wat ook vaak voor komt).

[Reactie gewijzigd door ppl op 30 juni 2009 12:20]

Bij de politie is er een mogelijkheid om misdaad anoniem te melden, dat is een gratis 0800 nummer, daarnaast kan het ook via 112. Kortom, dat 0900-8844 nummer heeft geen enkel nut meer omdat je veel beter 112 of 0800 kunt bellen.
Denk niet dat ze blij met je zijn, als je voor een preventieadvies, gevonden/verloren voorwerp, een evenementenvergunning etc. 112 gaat bellen!
0900-8844 is reuze handig, want zij verbinden je door met wie je maar wilt binnen heel politie nederland.
het is gewoon te zot voor woorden dat dit soort overheids instanties achter een betaalnummer mogen zitten. en als je mobiel belt komen die kosten er ook nog eens bovenop
Mobiel bellen is je eigen keuze (het gaat hier niet om spoedeisende zaken).
De lokale tariefkosten via een vaste lijn bedragen iets van 7 cent per minuut, dacht ik. Daar is wel overheen te komen. Reden ervoor is waarschijnlijk om toch een heel klein beetje een rem te zetten op het gebruik. Je wilt niet weten hoeveel onzintelefoontjes er desondanks binnenkomen op 0900-8844. Sommige mensen bellen echt honderden keren op een dag. Voor kinderen is het ook een aardig spelletje, zo'n telefoon. Als het niets zou kosten, was het ook niet hinderlijk zichtbaar op de rekening van de ouders.
" Je wilt niet weten hoeveel onzintelefoontjes er desondanks binnenkomen op 0900-8844 "

zal best wel, dus daarom moet iemand die alleen een mobieltje heeft maar 1,30 per minuut betalen.


die donutshappers gaan er dus in 1e instantie maar van het uit dat het onzin telefeoontjes zijn.
Ik kan hier niet eens op een normale manier de politie bellen, 0900 is geblokkeerd, maar ik zoek gewoon het faxnummer op, en ga dan een beetje in de buurt proberen (laatste cijfer beetje hoger of lager), en dan vragen aan degene waar ik terecht kom dat ze me doorverbinden met de balie.
Goede zaak dat dit centraal geregeld gaat worden. Af en toe lees ik 0900-klachtenfora en ik moet zeggen dat sommige mensen ook wel zelf erg stom bezig zijn. Dan lees ik die verhalen en heb ik echt zo een gevoel van "Je hebt zelf ook niet echt opgelet"...
Maargoed, dat bel-me-niet register is te vinden op: http://www.bel-me-niet.nl/
Als je al ingeschreven was bij infofilter hoef je dat niet opnieuw te doen bij deze. Let wel op dat je inschrijving 3 jaar geldig is, dus elke 3 jaar moet je het opnieuw aangeven!
Wat hebben infofilter en bel-me-niet te maken met het zelf bellen naar een 0900 nummer :?
Het tegenovergestelde. Geen irritatie over het bellen naar een 0900-nummer, maar de irritatie om steeds gebeld te worden door callcenter.
Maar daar gaat het artikel niet over.
Wat hebben infofilter en bel-me-niet te maken met het zelf bellen naar een 0900 nummer :?
Slaat op dit zinnetje in het artikel:
Dit jaar treedt bovendien het bel-me-niet-register in werking. Deze vervanger van Infofilter verbiedt telemarketeers te bellen met mensen die zich bij het register hebben aangemeld.
Is er waarschijnlijk bijgeschoven omdat het ook over aanpassing van regels voor telefoonverkeer gaat.

Ik vind dat infofilter trouwens een soort omkering van de wereld. Laatst nog een bijdehand aan de lijn die mij de schuld gaf dat hij belde onder etenstijd, want dan had ik me maar moeten laten inschrijven bij het opt-out register.
Het 3-jaarlijks opnieuw inschrijven geldt voor het huidige infofilter. Het bel-me-niet-register dat per 1 oktober ingaat is echter permanent:

"Vanaf 1 oktober 2009 blijft uw blokkade onbeperkt in het register staan. U hoeft dan niet meer na 3 jaar uw blokkade te verlengen. U moet wel wijzigingen doorgeven, zoals adreswijziging bij verhuizing of een wijziging van uw telefoonnummer."
Ik vind het hele 0900 nummer onzin. Zo zie je ook bij Ziggo dat je voor de meeste dingen verplicht moet bellen (dat vertellen ze je dan per email) naar een 0900 nummer, maar als je een bestelling hebt kun je bellen naar een 0800 nummer (zakelijke klanten). Belachelijk!
Jij vergeet even het feit dat wanneer je naar zo'n 0800 nummer belt, je vaak leuke studenten aan de lijn hebt die vaak ja en amen zeggen op alles met betrekking tot het product waarover je belt. Deze zitten daar puur en alleen om een order in te voeren. Wanneer je bijvoorbeeld naar een technische afdeling belt, omdat je een probleem hebt met je internetverbinding deze mensen toch vaak beter geschoold zijn. Die kosten moet je toch ergens compenseren.

Tevens is het zo dat een 0900 nummer voor de ISP altijd bakken met geld kost. De mensen die daar zitten kosten vaak echt wel meer dan het bedrag wat jij betaald per minuut. Wanneer je dit nummer ook nog als gratis in de markt gaat zitten, dan is het hek van de dam, dan zullen mensen het nummer na verloop van tijd gaan zien als een computer helpdesk ipv een internet helpdesk.

PS: Alles wat boven 0.30 cent per minuut uitkomt vind ik ook teveel.
In jouw redenering is dat dus een wel erg goedkope kracht.... 30ct pm is 18 euro per uur. Wanneer je salariskosten in de prijs wilt verwerken zit je toch gauw op 1 euro per minuut. 60 Euro per uur is realistischer voor een IT opgeleid werknemer. (salaris is maar ongeveer 65% van de werknemerkosten)

[Reactie gewijzigd door LessRam op 30 juni 2009 12:18]

30 cent? volgens mij heeft .4ce het over 0,30 cent... 8)7
Geschoold? De helpdesk bij Ziggo dreunt ook maar gewoon een script op hoor. En je moet al heel erg veel mazzel hebben om ze zo ver te krijgen dat je doorverbonden wordt naar de technische dienst waar misschien wŤl iemand zit die weet hoe de zaken er voor staan.

Mijn laatste rondje Ziggo helpdesk duurde een maand, incl. ca. 40 allen even tegenstrijdige help desk gesprekken, 5 maal doorverbonden naar de technische dienst (waarvan 2 maal uit de nek gekletst werd met een non-verklaring, 1 maal beloofd werd terug te bellen wat nooit gebeurde en 2 maal eindelijk iemand die iets vreemds zag en op onderzoek ging), 4 maal een monteur op is moeten komen draven (waarvan de 1e niet wist wat er aan de hand was, de 2e niet op kwam dagen, de 3e uit wanhoop de installatie maar wisselde en de 4e eindelijk iets vreemds zag in de wijkkast) en 2 aangeschreven brieven naar afdelingshoofden waarop we pas maanden later antwoord kregen.

En om het allemaal compleet te maken: dit is gepost vanaf een Ziggo account. *zucht*
dan zullen mensen het nummer na verloop van tijd gaan zien als een computer helpdesk ipv een internet helpdesk.
Klant belt naar de isp: Hebben julie ook accu's voor een mobiele telefoon of weten jullie waar ik die kan kopen?
Ja erg leuk, maar hoe gaat dat dan in zijn werk? Je kan wel klagen, maar ik kan bij mijn provider niet per gebeld nummer afrekenen... 8)7
Het bedrag dat de klager zou moeten betalen voor het bellen van een 0900-nummer, hoeft niet te worden voldaan zolang er geen uitspraak over de klacht is gedaan.
Je provider zal op jouw verzoek niet eventjes wat kosten schrappen op je factuur omdat je niet tevreden bent met de dienst die je gebeld hebt, daar heeft jouw provider verder geen donder mee te maken. Je hebt gebeld dus je moet betalen, die rekening komt er dus toch wel en wordt automatisch afgeschreven.

Ik snap de gedachte, maar dat werkt natuurlijk niet in de praktijk. Ik ben erg benieuwd hoe dit zou moeten werken, de tijd en moeite die je waarschijnlijk erin moet steken om je geld terug te halen weegt dan denk ik niet snel meer op tegen die maximaal €12,- die je moet betalen voor het nummer.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 30 juni 2009 11:29]

Gespecificeerde rekening opvragen? Ik krijg van KPN altijd al rekeningen waar de kosten per onderdeel (bundel, sms, mms, internet, 0900, buitenland) gesplitst worden.
Ja en? Dan wordt het apart vermeld op je rekening, maar je moet je telecomprovider gewoon betalen. Die gaan echt niet akkoord als jij ze belt met de vraag of ze die €12,- willen inhouden die je gebeld hebt naar het 0900 nummer van een helpdesk en niet tevreden bent met het resultaat... Het probleem is simpelweg dat je de kosten pas achteraf via een ander moet betalen, je betaald niet rechtstreeks aan het bedrijf achter het 0900 nummer. Dus roepen dat je niet hoeft te betalen is te makkelijk en ondoordacht.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 30 juni 2009 13:55]

Een goed bedrijf rekent zijn/haar klanten geen geld voor problemen van het bedrijf :) Het is verder jammer om te zien dat 0900 service nummers niet gelijk worden verboden door de staatssecretaris. 0900 nummers zijn oit in het leven geroepen voor commerciele diensten. Veel bedrijven misbruiken dat dus, aangezien je vaak moet bellen/betalen voor service waar je al voor betaald hebt.

Het is een criteria die ik tegenwoordig meeneem in de beslissing bij de aanschaf van een produkt of dienst. Als een bedrijf 0900 nummers er op na houd dan kijken we even verder na bedrijven die wel service willen verlenen.

Laatst nog een mooi gevalletje meegemaakt met een vriend van me, iets nieuws van HP. We helpen u gratis om het probleem proberen op te lossen. Lukt dat niet dan kost dat u niets. Echter, kunnen we het probleem oplossen voor u dan betaald u eenmalig 35 euro. Je raad het al, een goeie troubleshooter database online hebben ze niet dus op deze manier is het mooie handel voor ze.

Het ging hier om de scanner software van de HP 2840 AIO die al vanaf het begin van de release van Vista problemen geeft, na diverse Vista updates waardoor de software weer niet werkt en vaak na herinstallatie nog steeds niet goed wil werken. HP update ook niet zoveel met hun software ;)

In ieder geval, als we deze kant op gaan dan vind ik zorgwekkend. We zijn afhankelijk van de apperatuur tegenwoordig, zeker in een MKB omgeving en dan word je min of meer "verplicht" te voldoen aan de voorwaarden van een bedrijf. Imho is dat gewoon misbruiken van en pure geldklopperij.
Moeten het wel problemen van het bedrijf zijn. Zit zelf op de helpdesk en krijg dagelijk mensen die denken dat wij een PC helpdesk zijn ipv enkel internet en telefonie. Heel veel ellende met wifi, veel telefonieproblemen omdat het voor mensen te lastig is om een modem GOED aan te sluiten (ISRA? Wadiesda?). Verder ook genoeg volk zonder een financiŽle buffer die lopen te miepen dat ze ineens hun contract niet meer kunnen betalen. Je zou gelijk hebben als mensen alleen bellen als er echt een probleem met het netwerk zelf is. Is gelukkig zelden het geval. Ben echt niet te beroerd om iemand regional & language options in te sturen als het tobo van z'n nieuwe laptop raar doet maar feitelijk is dat mijn werk niet. En dat is voor veel mensen lastig te begrijpen. Blij dat die 0900-drempel er is anders worden ISP's helemaal platgebeld met standaard PC probleempjes van minder handige klanten...
DIe geschillencommissie gaat het nog druk krijgen.
Bij KPN op de helpdesk vaak zat meegemaakt dat een probleem in behandeling is bij een andere afdeling, maar de klant komt niet op die afdeling terecht en/of kan deze uberhaupt niet bereiken.
Vervolgens gaan ze doorzagen over de kosten. Ben benieuwd hoe de geschillencommissie dan gaat oordelen?
Als een bedrijf een probleem in behandeling heeft, hoe lang mogen ze daar dan over doen, voordat het bedrijf ieder telefoontje van de klant die erover belt moet gaan betalen?
Klant is het niet eens met de kosten, dient daarover een klacht in, maar belt vervolgens wel iedere dag, bedrijf moet die kosten gaan betalen, maar zit ook nog met het loon van de mensen aan de lijn.
Hopelijk leidt dit niet tot (nog) kortere gesprekstijden (afraffelen) en eventuele ontslagen, het zou me echter niet verbazen
Vraag me ook af of bedrijven dan niet over en jaar nieuwe contracten uitbrengen waar een vast bedrag is gereserveerd voor de helpdesk, ongeacht of je belt of niet, er zijn natuurlijk genoeg mensen die de helpdesk nooit bellen op die manier geen belkosten oor de klant, maar wel extra inkomsten voor het bedrijf.

@pixeltje
Kortere wachttijden hebben het risico dat een berdijf tegen z'n medewerkers zegt dat de gesprekstijden omlaag moeten, om z.s.m. de volgende te word te kunnen staan.
Het bedrijf zal in veel gevallen niet meteen extra krachten aannemen.

Het idee is goed bedoeld richting de consument,maar ik ben bang dat het wel eens verkeerd zou kunnen uitpakken voor werknemers

@pcdealer
De miep aan de telefoon weet over het algemeen evenveel als degene die mail/briefverkeer behandelt, tenzij je probleem door een specifieke afdeling moet worden behandelt. Bellen naar bijv. HetNet of een mailtje sturen naar info@hetnet.nl wordt door dezelfde mensen behandelt

[Reactie gewijzigd door thijsvk op 30 juni 2009 11:25]

Dat gaat een drama worden.

Duizenden mensen die klachten indienen om bedragen van 5 euro en hatsikidee, deze nieuwe belangenbehartiger gaat in zijn eentje aan de administratieve last onderuit.

En waaruit gaat deze controlepost gefinancieerd worden? Door de verplichte deelname van de 0900-nummeraars? Leuk. Maar die moeten dat ook terugverdienen. Dus gaan de tarieven omhoog, of de dienstverlening naar beneden.
Niet door hun betaald? Hmm, dan komt het uit de algemene middelen, oftewel onze belastingcenten.
Linksom of rechtsom, we gaan er voor betalen.

Bovenstaande wil niet zeggen dat ik het met de situatie zoals die nu bestaat eens ben. Maar er is toch al vernieuwde wetgeving die binnenkort in gaat? Waarom nu niet eerst eens een jaar kijken hoe dat uit gaat pakken? En als je dan zicht hebt op de nieuwe situatie en er blijken aanvullende maatregelen nodig te zijn, kijk dan nog eens verder.

En ondanks dat ik zelf geen pre-paid heb, zorg er als eerste eens voor dat die gelegaliseerde diefstal beŽindigd wordt. Die providers vullen daarmee echt op smerige wijze hun zakken.

[Reactie gewijzigd door DivxLover op 30 juni 2009 12:58]

De maatregel dat een 0900 rekening niet betaald hoeft te worden is volgens mij wel een goede zet.

Let maar eens op hoe snel sommige problemen zijn opgelost als bedrijven zich realiseren dat zij achter hun centjes aan moeten in plaats van andersom.

[Reactie gewijzigd door ByeSell op 30 juni 2009 19:36]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True