Microsoft gaat Google bestrijden met zoekdienst Bing

Microsoft heeft zijn nieuwe zoekdienst ontsluierd. De dienst die voorheen bekend stond onder de naam Kumo zal onder de naam Bing marktaandeel van Google moeten afsnoepen door gebruikers sneller beslissingen te laten nemen.

Bing logo

Microsoft heeft de zoekdienst geintroduceerd maar deze is nog niet te gebruiken. De komende dagen zal Bing uitgerold worden en vanaf woensdag 3 juni moet deze wereldwijd beschikbaar zijn, laat Microsoft weten. De softwaregigant positioneert de nieuwe dienst niet zozeer als zoekmachine maar meer als dienst die helpt om beslissingen te nemen. "De zoekmachines van vandaag de dag laten mensen goed het web navigeren en informatie vinden, maar ze kunnen mensen niet zo goed de informatie laten gebruiken die ze vinden", vertelt Steve Ballmer, topman van Microsoft.

Bing moet hier als 'Decision Engine' verandering in brengen door onder andere de zoekresultaten georganiseerd te presenteren. De Explore Pane biedt de mogelijkheid de resultaten verder te doorzoeken met diverse navigatie- en zoektools, terwijl gerelateerde zoekresultaten en tabs met categorieën de gebruiker verder de helpende hand bieden. Bij het gebruik van Bing om te shoppen struint de dienst het web af naar gebruikerservaringen en bij het zoeken naar reizen worden gegevens over de goedkoopste hotels en vluchten getoond.

Ook de kerntaken van een zoekmachine zijn onder handen genomen volgens Microsoft. Zo moet Bing inzicht geven in de structuur van website door het bieden van deeplinks, worden previews getoond van sites als de gebruiker met zijn muis over de resultaten beweegt en probeert de zoekmachine rechtstreeks antwoord te geven op vragen middels Instant Answers.

De introductie heeft ook gevolgen voor andere diensten van Microsoft. Zo wordt Live Search Maps omgedoopt in Bing Maps en zal Virtual Earth voortaan als Bing Maps for Enterprise door het leven gaan.

Bing Bing Bing Bing Bing Bing Bing

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-05-2009 • 23:48

150 Linkedin

Reacties (150)

Wijzig sortering
Hmm.. Ik moet zeggen dat ik aardig onder de indruk ben na de demo gezien te hebben. Deze keer hebben ze niet google gekopieerd, maar het lijkt echt of ze van het begin af aan iets anders hebben neergezet:

* Balmer zegt zelf: Bing moet niet het startpunt van een zoekactie zijn, maar de bestemming. Dit is een essentieel verschil als je beseft dat je met bing voor sommige vragen het antwoord op bing vindt en niet via.
* Microsoft zet Bing op de markt als Bing en niet Microsoft Bing. Ze kiezen er bewust voor om Bing niet te positioneren als een Microsoft produkt, een naam die soms negatieve associaties opwekt.
* Bing gaat social. Zie de twitter, facebook accounts etc. En ze reageren persoonlijk op mensen. Bing krijgt opeens een gezicht.

Ik denk dat ze hiermee een goede stap zetten. Het lijkt of het 'web 2.0' inzicht eindelijk door is gedrongen in Redmond. Ik verwacht dan ook dat dit nog een serieuze impact op SEO gaat betekenen.
Blijkbaar als een van de weinigen hier ben ik het helemaal met je eens. Het demo filmpje toont naar mijn idee erg goede functionaliteit en nette resultaten. Zie bijvoorbeeld de overzichten van reviews en de manier waarop Bing deze samenneemt tot gecombineerde reviewresultaten, geordend per evaluatiepunt. Erg netjes!

Het enige waar ik wel wat huiverig voor ben (wat overigens voor sommige diensten van Google nu ook het geval is zoals Google Products (voorheen Froogle)) is de ondersteuning van deze functionaliteit voor Nederlandse websites. Het lijkt zo te zien allemaal netjes te werken voor US restaurants, productreviews, health info, etc, maar ben erg benieuwd wat de coverage in andere talen (en dan natuurlijk voor NL) zal zijn.

Komt er echter voldoende coverage, dan denk ik dat ik dit zeker zal gebruiken. Waarschijnlijk als ik gewoon wat informatie zoek zal ik gewoon Google gebruiken, maar voor dit soort 'beslissingen' denk ik dat Bing lekker kan werken.

De andere vraag is natuurlijk wat de resultaten van Bing zijn als je dan eens wel een 'gewone' query doet. Dit wordt in het filmpje niet echt aangegeven. Aan de ene kant is dit natuurlijk van ondergeschikt belang, want het mooist zijn natuurlijk die decision make mogelijkheden. Maar als ze marktaandeel van Google willen afsnoepen is het 'gewone' zoeken natuurlijk erg belangrijk.

Voor iedereen die het niet kan vinden, hier de demo:
http://www.decisionengine.com/Default.html

[Reactie gewijzigd door CJ_Latitude op 29 mei 2009 07:28]

Nogal een suggestief filmpje met veel te korte beelden, zowel qua tijd als qua overzicht, om een goed beeld te krijgen van wat het echt kan.

Als ik bv. 1.m37s Diabetes zie met als eerst zoekresultaat www.diabetes.org en als tweede diabetes op wikipedia met als argument 'you can feel confident that you are not taking advice of a 13-year-old boy' dan vind ik dat uitermate kwalijk.

Google en Yahoo laten op diabetes exact dezelfde resultaten zien.

En ook de laatste zin 'the world doesn't need another search engine, it needs a decision engine' is wel vrij kort door de bocht en neemt de individuele variabiliteit zo te zien niet in ogenschouw. Ik zoek graag zelf en neem graag zelf een besluit, niet het besluit dat MS voor mij het meest geschikt acht.
Het is inderdaad geen volledige handeling over wat er allemaal mee kan zoals Google vandaag/gisteren met z'n Wave heefte gedaan (filmpje van +- 1 uur 15 min).

Gezien de toon en de snelheid lijkt het mij ook meer een reclamedemo. Vandaar dat mij de suggestiviteit ook niet is opgevallen, omdat reclame daar nu eenmaal bol van staat.

En ik denk niet dat je het moet zien alsof Bing nu alle beslissingen voor jou gaat maken. Het is een decision support engine, zoals je ook grote bedrijfsapplicaties hebt die het management helpen besluiten te maken. Het voorbeeld van de restaurants is daarin erg duidelijk: je zoekt op een Italiaan in een bepaalde plaats en Bing laat jou een lijst zien met de mogelijkheden. Bing zegt niet dat je naar Mario's Pizzeria op de huppeldepupstraat moet gaan. Het besluit blijft dus altijd bij jouzelf.

Uiteraard wordt jou beslissing gedaan op basis van de mogelijkheden die jij voorgeschotelt krijgt. Of je een juiste beslissing kan maken, hangt dus af van de zoekresultaten en dus van de onderliggende search engine. Maar dit aspect geldt voor alle zoekmachines.
ik weet niet wat ik van bing moet denken, de user interface is misschien wel vernieuwend en zal sommige consumenten wellicht over de streep trekken. het is een leuke "GUI" al vind ik em persoonlijk nogal druk.

maar hoe volledig is de index van bing en hoe uitgebreid is de "commandline" zoektaal zoals ik die ken van google? hoe krachtig is de basis zoekfunctionaliteit van bing en dat dan in verhouding tot google?

telkens meer krijg ik het idee dat het een leuk grafisch frontendje is op een zoekmachine die veel en veel minder krachtig is dan google. er wordt mij iets te veel aandacht gegeven aan de interface en vage uitspraken als "bing is niet het startpunt van een zoekaktie maar een bestemming" waar ik niet zoveel mee kan.

maar als je dan de bullshit en buzzwords weg haalt wat blijft er dan over? zoals ik er nu tegenaankijk: bing is vooral innovatief aan de voorkant, de userinterface die in potentie voor leken (misschien) sneller tot resultaten zal leiden. maar ik heb niets gezien dat de autoriteit van google qua rauwe search performance in de weg staat.

maar misschien heeft ms gelijk en is er een klasse aan internet gebruikers die googlen te ingewikkeld vind om (snel) tot een gewenst resultaat te komen. heck misschien zijn dat die gebruikers die niet weten hoe de searchengine voorkeuren anders in te stellen op de standaard meegeleverde internet explorer en dan misschien ontdekken dat ze met bing wel eenvoudig tot resultaten komen itt google.

edit:
overigens is aan alles wel te zien dat de hele opzet vooral gericht is op consumenten om sneller en makkelijker beslissingen te kunnen nemen. consumenten zijn natuurlijk ook de meest aantrekkelijke searchers voor ms want daar is geld te verdienen met promoties e.d.
het is wel een erg commerciele opzet in dat opzicht.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261542 op 29 mei 2009 08:49]

Na 't zien van 't filmpje, wil ik het wel eens uitproberen. Zeker aangezien 't dichterbij komt bij de "ideale zoekmachine" die ik zelf voor ogen heb, namelijk dat een website antwoord op mijn vragen geeft, ipv "hier heb je tig-duizend websites waar het wel eens op zou kunnen staan: succes!".

Wolfram|Alpha begint hier natuurlijk al mee. Als ik simpele feitjes wil weten, zoals bijv. wat de hoogste berg in Italie is, geeft W|A me een keurig lijstje. Google geeft me een nog veel groter lijst, maar dan weet ik nog niets.

Dit kun je natuurlijk niet voor elke zoekopdracht gebruiken, met name subjectieve informatie als (waar kan ik de lekkerste sate in Amsterdam vinden) is lastig, al zou je dan a.d.h.v. microformats (hReview, hint, tweakers.net!) nog wel een eind komen.

Kortom, de ideale website geeft je antwoorden, geen verwijzingen. Succes Google, Y!, Microsoft en wie 't maar wil proberen. Succes en een fortuin gegarandeerd :-)
Het is wel een verassende aanpak, de werking zoals gedemonstreerd zal een hoop mensen wel aanspreken. Blijft even afwachten hoe het in de praktijk werkt natuurlijk.
Dat het voornamelijk US georienteerd is, heeft ook wel te maken met marktaandeel.

Indien succesvol kan het groeien, en hopelijk ook goed werken in andere delen van de wereld. Als zoekmachine zal het zich onmogelijk kunnen meten met Google's zoekmachine, zeker op de korte termijn. Simpel door het feit dat zij alles zelf indexen, websites zijn geoptimaliseerd om hoog in de Google ranking te staan etc.

MS heeft dan wel weer het voordeel dat men zijn gebruikers kan vragen of ze het ook lokaal willen gebruiken ( indien toepasbaar ) in hun eigen Windows omgeving.
Dan hebben ze gelijk een enorme groep gebruikers, en als ze luisteren naar suggestie's en verbeteringen die men zou willen, dan kan men een dienst aan kan bieden op maat.
Door het te vragen ipv in te bouwen in hun besturingsysteem of "browser" kan men dan toekomstige problemen voorkomen. Soms is het nadelig om zo groot te zijn, maar je kan ook je krachten benutten teneinde al je producten te blijven verbeteren.

Wat ik nog wel mis en/of op hoop, is dat je zelf een aantal optie's mee kan geven, zoals categorieen ( muziek / films / spel ) en je zoekopdracht kan verfijnen. Dit zal dan tot een beter resultaat moeten leiden, zodat je niet 4903208121 resultaten krijgt.

Waar ik me wel zorgen om maak is het feit dat het een platform lijkt waar op geadverteerd kan worden. 1ste prioritiet zou gebruiksvriendelijkheid moeten zijn tesamen met het resultaat van wat je zoekt, en dus niet om geld binnen te halen. Dat 2de is mooi meegenomen als het een succes wordt, en je daar over na kunt denken, hoe je dat het beste kan combineren, zonder je basis functionaliteit onder te doen.

Hoop daarom dat ze Yahoo! niet geheel of gedeeltelijk overnemen, en de dienst echt zelf blijven verbeteren en doorontwikkelen. Feit is alleen dat er teveel geld mee gemoeid is, en dat het hier om commerciele bedrijven gaat, dus zal de overname om gelijk hun marktaandeel snel te vergroten, zeker gewenst zijn vanuit hun oogpunt.
+1Anoniem: 297549
29 mei 2009 09:42
MS richt zich volgens mij weer op publiek dat niet wil of kan nadenken. Als je met computers of programma's werkt moet je je er toch een beetje in verdiepen... het blijft tenslotte "gereedschap". Ik denk dat 95% van de internetgebruikers niet eens weten hoe ze een (zoek)vraag op de juiste manier moeten stellen. Oude wijsheid: "de kracht zit in de vraagstelling". "we hebben google dus we kunnen zoeken!" . De meeste gebruikers weten niet eens dat je" + - * AND OR info: link: related: "......." "kan gebruiken in een zoekmachine. Als je een uurtje rondzoekt op internet kom je genoeg tegen. Dan heb je een zoekmachine die alles voor je filtert, sorteert en allerlei lijstjes en overzichten maakt niet nodig. Getuigd ook weer van de grootheidswaanzin van MS. Het wiel uitvinden en zeggen dat het ronder is. Zal de consument bij upgrades/updates en install's wel weer door de strot geduwd worden.
Tja misschienmoet je gewoon accepteren dat 95% van de gebruikers niet zo technisch is ingesteld als jou. Dat is eenmaal de realiteit. Niet iedereen is een tweaker i.p.v het tweaker zijn aan anderen proberen op te dringen. Als ik jou stukje lees, lijkt het wel of jij aan grootheidswaanzin leidt.

Je post zit vol met vooroordelen en typisch anti-MS gelul. Kom eens met iets inhoudeljks.
0Anoniem: 291889
28 mei 2009 23:56
Heel Live gaat verdwijnen? Dus over een poosje is het ook geen Windows Live Messenger meer maar Bing Messenger? Fijn nu mensen net gewent aant raken zijn aan wlm in plaats van msn.
Het lijkt mij heeel sterk dat het gehele live gaat verdwijnen. Vermoedelijk gaan ze een splitsing maken in de toepassingen of doelen waarvoor je de toepassing gebruikt en de splitsing geven ze aan met Live en Bing.
Het integreren van Office, Hotmail (Live mail?!) en zulk soort applicaties met elkaar wordt steeds groter. Ik weet niet of het al kan, maar straks werken we aan het zelfde document via Live Messenger?

Ik vind trouwens het idee voor het ondesteunen van belissingen maken en vooral het stroomlijnen van informatie interessant klinken. Want hoeveel informatie krijgen we wel niet op ons bordje als je een willekeurig zoekmachine gebruikt. Ik heb een paar jaar een boek gelezen over de Informatie Tsunami (geschreven vanuit MS) en ik hoop dat deze zoekmachine ons bij kan staan in het zoeken naar de [b]relevante[b] informatie!
Kan al het gezamelijk werken in documenten via:

http://workspace.officelive.com/
Zover ik weet is daar geen sprake van. Live Messenger is zeer goed gepositioneerd bij menig gebruiker. De websites als Live Search e.d. hebben daarentegen nooit echt goed gescoord. Vandaar dat ze die allemaal in een nieuw jasje steken (lees: nieuwe naam) om de vieze smaak bij de mensen weg te halen en een nieuwe start te maken.
Als Bing de resultaten goed filtert zou ik het boven Google verkiezen, omdat ik niet altijd op de eerste of tweede page mijn antwoord vind, maar als ik gerichter kan zoeken binnen de resultaten waarschijnlijk wel.

Ik vind dat goede resultaten vinden bij gerichter zoeken bij Google de afgelopen tijd afneemt.

[Reactie gewijzigd door Thystan op 29 mei 2009 06:32]

Kun je enkele voorbeelden geven SVP? Misschien ligt het gewoon aan je zoekopdrachten.
Aan de andere kant kan je vanuit het consumenten/leken perspectief denken: waarom word ik in staat gesteld om een fout commando in te voeren.

Als de accuratesse van je opdracht afhangt van de manier van hoe je het typt, moet je dan niet eens na gaan denken over een andere manier van zoeken? Veel mensen weten niet hoe AND en OR en quotations werken op google.

Vanuit een usability perspectief is dat uiteraard killing. Iedereen moet goede resultaten kunnen vinden zonder dat je iets moet afweten van het correct formuleren van zoekopdrachten.
Ik ben 't met Thystan eens dat de zoekresultaten helemaal niet zo goed zijn als iedereen altijd maar aanneemt. Wat voorbeelden.

Marduk is een god uit de oudheid, maar het gros van de mensheid die er naar zoekt, wil de Zweedse band Marduk in de resultaten terug vinden. IMHO, moet je dan de band pagina, en metal-archives.org tonen. Wikipedia erbij en klaar (wellicht last.fm):Bij de eerste sprint bol.com direct in beeld. Bij de tweede, zie ik links een vak met kernwoorden die mijn zoekopdracht kunnen verfijnen. Laat ik nu net wel geinteresseerd zijn in de god en niet de band, dan maakt clusty mij dat erg makkelijk (als je al geinteresseerd bent in de god, en geen metal fan bent, weet je natuurlijk niet dat je op 'marduk +god' oid moet gaan zoeken).

Google levert onderaan wel wat suggesties voor andere zoek opdrachten, maar niet zo netjes als clusty in dit geval. Zelfs Y! doet dit beter (met de grote uitklap balk).

Soms is google echt wel beter, maar *zeer vaak* ook niet. Gebruik vooral eens wat andere en zie 't verschil.

Qua interface vind ik google ook niet handig meer. Yahoo! integreert multimedia beter (zeker met hun searchmonkey gedoe) en clusty is schoner (bij google moet je soms echt zoeken naar de resultaten, tussen all sponsored links door).

[Reactie gewijzigd door tomhagen op 29 mei 2009 14:48]

Vreemd, bij mij zijn bij Google de eerste 3 links bandgericht, daarna komt de wikipedia pagina over de god...
Daarna afwisselend de band en de god, geen enkele link naar bol.com of wat dan ook voor gesponsorde link...
zie screenshot voor mijn Google resultaten (in Chrome).
Geen hacks/addon's in Chrome gezet (damn, nice, geen gesponsorde links, geen reclame :) )

extern gehost plaatje

Als eerste de band, als tweede wikipedia, 3e youtube. Wat wil je nog meer?
De zoekmachine moet je helpen zoeken, welke keywoorden je ook geeft. De zoekmachine is er om te zoeken naar wat jij zocht. :)
ik denk dat ik mezelf dit zowaar nog wel zie gebruiken ook, zeker voor bijvoorbeeld werkstukken en dergelijke is het geweldig op artikel te kunnen zoeken (wat bij google,bij mijn weten, nog niet mogelijk is. daarnaast vind ik de catagorisering beter dan in Google (verticaal i.p.v. horizontaal, heeft bij mij de voorkeur) nu alleen nog afwachten op de kwaliteit van de zoekresultaten. en hoe snel de pagina inlaad natuurlijk, iets zegt me dat dat achtergrondje de laad tijd wel eens significant kan verlengen, wat je dus juist niet moet hebben bij een zoekmachine (aan de andere kant, mischien kun je hem ook wel instellen zonder plaatje te laden.)

btw ben ik de enige of zijn er meer die kumo beter vinden klinken dan bing?
Kijk hier ook ffies naar, voor een beter indruk: http://www.decisionengine.com/Default.html
Om heel eerlijk te zijn vindt ik bing beter klinken.... Bing zou ik sneller uithouden dan Kumo...
+1Anoniem: 117334
29 mei 2009 00:22
core business van google is hun zoekmachine en de kliks die daaruit worden gegeneerd.
Microsoft ziet Google als bedreiging omdat google steeds meer hun territorium begint te betreden en daar steeds succesvoller in is (gmail, android, docs en spreadsheets)
logisch dat microsoft een aanval inzet op de hetgeen dat google in leven houdt, de zoekmachine. Maar ik geloof echt niet dat dit ooit gaan aanslaan.
Microsoft ziet Google als bedreiging omdat google steeds meer hun territorium begint te betreden en daar steeds succesvoller in is (gmail, android, docs en spreadsheets)
Ik wil niet heel vervelend doen, maar volgens mij kent hotmail meer gebruikers dan gmail, draait windows mobile op meer apparaten dan android, om over google docs versus ms word maar te zwijgen.

Jij kunt 't wel leuker/mooier/hipper/beter vinden, maar als je puur kijkt naar 't gebruik en wat 't vermoedelijk oplevert, wint MS toch nog immer op hun terrein.
Ik denk dat dit net zo'n flop wordt als Live Search en MSN Search. Als ik zo die screenshots zie heb ik het gevoel dat ze het alweer niet begrepen hebben. Een zoekmachine moet snel en handig zijn, eye-candy is overbodig. Natuurlijk mag het er fraai uitzien, maar een schermvullend achtergrond plaatje maakt mij bij een zoekmachine niet echt vrolijk, dat gaat ten koste van de overzichtelijkheid. Bovendien vind ik dat er bij de zoekresultaten van Live Search altijd veel meer troep bij staat dan bij de zoekresultaten van Google. Ik hoop dat ze daar iets aan gedaan hebben, want als je vage zoekresultaten gaat mooi gaat sorteren en presenteren heb je natuurlijk nog steeds niks!
Zucht... iets beoordelen voordat het uberhaupt uitgerold is en gebruikt kan worden. Klassieker hoor...
Ik gebruik de woorden "Ik denk", "Ik hoop" en "Ik heb het gevoel"... genuanceerder kan ik mijn mening niet geven ;) Ik schreef gewoon wat ik dacht na het artikel gelezen te hebben en de screenshots bekeken te hebben. En nee, ik ben geen Microsoft hater, in tegendeel zelfs!
Bing moet hier als 'Decision Engine' verandering in brengen door onder andere de zoekresultaten georganiseerd te presenteren.
Ik begrijp dat de bedoeling is dat de zoekresultaten voor een bepaald product worden opgeleeld in categorien zoals 'winkelen' , 'reviews' , 'forumchatter' en dergelijke.

Dit klinkt handig maar ik vraag me af of een dergelijke opsplitsing wel nuttig is. Ik denk zelf eerder dat het meestal zal uitdraaien op een laag van complexiteit is die niets toevoegd.
Bij winkels staan vaak ook klanten reviews. Reviews en forumchatter zijn vaak de zelfde soort info (ervaringen). Bij forumchatter staan er ook wel eens waar een poster een arikel heeft gekocht.
De grenzen tussen deze categorien zijn dus erg soft. Ik betwijfel het dan ook dat een machine de grens vaak op een manier kan trekken die handig is voor de gebruiker.
Het is immers voor de dagelijke dingen meestal minder belangrijk waar de informatie vandaan komt dan wat de informatie is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee