Oprichters ilse willen zoekmachine nieuw leven inblazen

Ilse wil de gelijknamige zoekmachine nieuw leven inblazen. De makers van de eerste Nederlandse webcrawler hebben daarom van de huidige eigenaar de touwtjes weer in handen gekregen. De vernieuwde site moet dit najaar het daglicht zien.

Twee van de drie oprichters van ilse.nl, Merien ten Houten en Robert Klep, hebben van uitgeverij ilse media de domeinnaam ilse.nl in licentie gekregen. Binnen enkele maanden moet de huidige zoeksite worden vervangen door een portal, zo heeft ilse media, uitgever van onder andere Nu.nl en Startpagina.nl, donderdag bekendgemaakt.

Ilse was in 1996 de eerste Nederlandse zoekmachine. Grondlegger van de zoektechnologie was Wiebe Weikamp, die later zijn eigen weg ging en voor uitgever IDG zoekmachine Vindex ontwikkelde. Waar Vindex echter al snel in de vergetelheid raakte, werd ilse.nl in 2000 overgenomen door Sanoma Uitgevers en ondergebracht in het bedrijf ilse media.

Hoewel deze uitgever de zoekmachine de afgelopen jaren heeft onderhouden, is er niet meer in innovatie van de site geïnvesteerd. Door de opkomst van Google is het marktaandeel van ilse.nl bovendien flink teruggelopen. "Dat de dienst een serieuze twist moet krijgen mag duidelijk zijn", aldus Joris van Heukelom, directeur van ilse media. "Merien en Robert zitten in het dna van ilse.nl. Zij zullen als geen ander het toekomstige pad van wat ooit de grootste zoekmachine van Nederland was, kunnen bepalen."

Tegenover Nu.nl wil Ten Houten nog niet veel kwijt over zijn plannen, anders dan dat het geen 'traditionele zoekmachine' zal worden: "Google doet dat heel goed, en wij doen dat niet beter." Het vernieuwde ilse.nl zou moeten 'meedenken' met de internetter en proberen te begrijpen wat een bezoeker precies wil weten. Deze koerswijziging lijkt aan te sluiten bij een ontwikkeling die zich ook bij andere zoekbedrijven lijkt af te spelen. Zo opende recent 'kenniszoekmachine' Wolfram Alpha zijn virtuele deuren en experimenteert Google met zijn nieuwe Squared-zoekmachine. Ook Microsoft deed met de komst van Bing een duit in het zakje, evenals de nieuwe Nederlandse metazoekmachine Paul.nl.

Door Wilbert de Vries

11-06-2009 • 18:38

61

Reacties (61)

61
57
15
9
0
0
Wijzig sortering
Was het in het verleden nog zo dat de internationale zoekmachines "slechts" de Engelse markt bedienden en je voor een meer lokaal resultaat naar een lokale(re) zoekmachine moest gaan, is het nu zo dat Google (en anderen) zo'n beetje het hele internet afgrazen...

Men zal dus met een enorm goed concept moeten komen om er voor te zorgen dat de zoekmachine/portal ook iets in de melk zal weten te brokkelen.

Het probleem is dat zo'n beetje iedereen die wat zoekt op internet al snel grijpt naar Google, zelfs Microsoft weet daar (nog) geen gat in te slaan en MS heeft het voordeel dat ze met MSIE op MS-Windows in elk geval een default (homepage) naar hun eigen zoekdienst kunnen instellen...

Ik ben dus heel benieuwd wat de oprichters voor plan hebben om een significanten plaats naast Google in te kunnen gaan nemen...
Dit is gelukkig niet helemaal waar. Google is niet in alle regio's de nummer 1.
Van vrienden/familie heb ik begrepen dat in Rusland de search engine Yandex het meest populair is. In China is geloof ik Baidu de meest gebruikte.

Je kan Google dus wel dergelijk op lokaal niveau verslaan maar de vraag is of dat hier in Nederland ook kan. Wij zijn over het algemeen veel meer Engels georienteerd dan Rusland of China natuurlijk.
Plus dat het verschil in de grootte van de userbase in Nederland versus Rusland en China een rol speelt, vermoed ik.
Microsoft innoveerde te weinig, ze dachten met IE toch de gebruiker te overhalen naar MSN search. Dat was hun fout. We zien wel hoe het met Bing loopt.

Wel je echt iets betekenen dan moet je radicaal zijn en een volledig nieuw fris concept brengen. Think out of the box. Google owns the box !
Ik zeg niet doen! iedereen gebruikt bijna google of een andere zoekmachine zeker nu microsoft ook weer een nieuwe zoekmachine heeft geintroduceerd.
of ze moeten ze een goede zoekmachine maken dan heeft het mischien een kans bij mij.
Waarom niet? Ze hoeven geen marktleider te worden. Zoekmachines zijn een goede bron van inkomsten door de inkomsten uit banners. Als ze een klein stukje marktaandeel kunnen vergaren is het al winstgevend.
Maar hoeveel mensen gaan uiteindelijk nou zo een zoekmachine gebruiken.
Totnutoe gebruik ik eigenlijk alleen google voor mijn informatie ik heb (bijna) nooit een ander nodig. En ik denk dat dit bij meerdere mensen het geval is bij hun zoekmachine die ze gebruiken.
Omdat weinig mensen weten waar ILSE voor staat, bij deze wat historie!

De naam van ILSE is oorspronkelijk afkomstig van de Eindhovense informatica studievereniging Interlink. ILSE was oorspronkelijk de afkorting van InterLink Search Engine. Drie studenten genaamd Merien ten Houten, Wiebe Weikamp en Robert Klep waren het brein achter de eerste versie.

Toen ilse een zelfstandige zoekmachine werd (los van Interlink) paste men de naam aan in Interactive Lowlands Search Engine. Deze naam is van 1996 tot 1998 de volledige naam geweest van de zoekmachine ilse. Daarna zou de zoekmachine alleen nog maar ilse heten. In 2000 werd het moederbedrijf ilse media opgericht waar de diverse andere online publicaties onder kwamen te hangen.

Het allereerste teken van leven was een nieuwsgroep post van Merien ten Houten op 16 februari 1996.

Hello,

We have developped the ILSE search engine. This engine can be found at
http://www.il.ft.hse.nl/ilse

With our current provider we are to restricted in use of bandwidth and
possibilities to exploit the search engine commercially.

We want to hire a server with fast internet connection to run the search
engine. We need at least 100 Mb to store the engine. We prefere a FreeBSD
server. We also want our own domain name (ic www.protex.com or
www.protex.nl )

Any good offers can be mailed to pro...@il.ft.hse.nl

--

- Merien ten Houten
Anoniem: 25752 11 juni 2009 22:29
Maar Altavista was ook erg afhankelijk van DEC/compaq, toen dat los van elkaar kwam te staan was dat het begin van het einde denk ik... Zie hier

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 25752 op 23 juli 2024 23:57]

Wat Paul verzonnen heeft zeker toekomst denk ik.
Door een gebruiker met 3 klikken een juiste categorie te laten kiezen kun je vrij gericht zoeken zonder dat je gebruikersinformatie hoeft te verzamelen zoals Google dat doet.
Ben benieuwd wat de toekomst ons brengt. :)
Van de eerste zin op Paul.nl:
Want Paul.nl bied je niet, zoals veel bestaande zoeksites (...)
Een kanjer van een dt-fout op de voorpagina. Als dat al te moeilijk is, hoe kunnen ze dan iets technologisch ingewikkeld aanbieden..
Hoe kunnen we jouw reactie serieus nemen, als jij kennelijk een fout maakt in het tellen van de zinnen. :)

Anyway, de meeste geniale mensen uit de historie hebben een 'downside'. In dit geval betwijfel ik echter of die tekst wel door de ontwikkelaars geschreven is....aan de andere kant ook weer niet.

Een oordeel vellen over een techniek, op basis van een dt-foutje... tja. Dat is wel erg makkelijk.
Ze hebben zich waarschijnlijk vergist in de regel:

Je loopt naar het station

maar

Loop je naar het station met mij?

Ofwel, "je" ná het werkwoord betekent ik-vorm gebruiken (ik bied). In dit geval is Paul.nl echter het onderwerp (3de persoon enkelvoud) en is het dus "Paul.nl biedt je niet"

En voor het ontwikkelen van technologie heb je betá hersenen nodig, niet alfa hersenen ;)
Ik fiets altijd naar het station, fiets je mee ? :)

Ilse en Yahoo, totdat Google ook Nederlandse zoekresultaten bood. Leuk dat ze het willen proberen, maar het wordt lastig concurreren vrees ik.
Wie kent iemand die ooit iets zinvols met Ilse gevonden heeft? Ik nog nooit. Believe me, I tried. Ik kreeg nota bene voor Nederlandse sites toendertijd op Altavista (Google was toen nog niet echt hot dacht ik) veel meer relevante links. Op een of andere manier presteerde Ilse het om rare links te presenteren of irrelevante. Heel vaag. Nooit echt wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar een paar keer proberen -> fail. Doorspoelen graag...

Ben benieuwd of ze nu een beter algoritme hebben bedacht, én een cunning plan om Google van de troon te stoten.

Over vage resultaten gesproken: de zoekmachines van Bol en FRS kunnen er ook wat van. Je tikt Michael Jackson in en de eerste naam die ze presenteren is Jackson Browne oid...écht ongelooflijk. Laat die programmeur een keer stage lopen bij Google.
Vroeger heb ik best wel wat van Ilse gebruik gemaakt. In de tijd dat Altavista nog marktleider was en Ilse toch ook aardig positie op de nederlandse markt had.
Vroeger was het ook vaak switchen tussen zoekmachines, naar ik me herinner gebruikte ik toen: Altavista, Ilse en Hotbot. Als de ene zoekmachine niets vond dan ging je naar de andere zoekmachine. Toen Google op de markt kwam had het meteen een geweldig zoekalgoritme wat alleen maar beter en beter werd.
Vroeger was je vaak een half uur tot een uur aan het zoeken voordat je gevonden had wat je wilde hebben (en dat lag niet aan de trage inbelverbinding ;) ), tegenwoordig staat alle informatie in de eerste 5 hits. Wat dat aangaat als je af en toe eens terugdenkt aan zeg 10 jaar geleden zie je hoe ongelofelijk snel dat gegroeid is.
"Door de opkomst van google is het markt aandeel flink teruggelopen".

"Flink" lijkt me een understatement.
99.9% verliezen, is best "Flink" hoor.
Een understatement betekent juist dat het nog érger is dan flink...
Vandaar ook het woord "understatement" ;)
Dat hele ask jeeves rommel hebben we wel gehad. Weer een paar dronken marketing boys die denken slimmer te zijn dan het beste bedrijf ter wereld. Tip: bedenk eens echt wat nieuws.
Had je tegen de 2 oprichters van Google moeten zeggen in 1996 !
Er zijn anders wel een aantal andere zoekmachines geweest voor google hoor.
En google had zelf ook even nodig om zichzelf te bewijzen.

Weet nog wel dat ik toendertijd de voorkeur gaf aan altavista(of astalavista :P )
Waarom gebruiken ze niet gewoon Google als search-engine en bouwen er een typisch nederlandse laag/portal omheen? Zo zijn ze gegarandeerd van inkomsten, zijn de investeringen laag en kunnen ze toch los op hun portal.
Tja, dan ben je toch niet meer uniek?.
Elke zoekmachine heeft maar 1 doel. Vinden wat jij zoekt :) .
Google doet dit niet, Bing doet dit niet, Yahoo doet dit niet.. Misschien iLse? }>
Google vindt 99% van de dingen die ik zoek. Het is gewoon een kwestie van goeie zoek queries gebruiken.
Dat is nou net wat het zoeken op internet moeilijk maakt; je moet nog steeds goed nadenken over je queries, wat voor de gemiddelde internet gebruiker niet eenvoudig is. Als het nieuwe ilse daar eens wat mee weet te doen, hebben ze een uniek product dat absoluut bestaansrecht heeft. Als ik makkelijker het zelfde vind, ga ik geen Google meer gebruiken...
goh, nooit gedacht dat ik ilse nog een keertje terug zou zien ..... ik vraag me af ze een kans maken.
Ik dacht laatst nog aan ze: dat is inmiddels ook behoorlijk dood, hoor je niets meer van.

Die kan schat ik zeer zeer klein
Ik dacht laatst nog aan ze: dat is inmiddels ook behoorlijk dood, hoor je niets meer van.
Wie zijn 'ze'? Ilse Media is eigenaar van Nu.nl en Startpagina, beiden géén kleine spelers in de Nederlandse internetwereld.
De zoekmachine.
Ik keek gisteren nog (heel toevallig omdat we het over altavista hadden) en toen zag ik "enhanced by Google". Dan is het natuurlijk de vraag waarom je niet direct naar Google gaat en daar in nederlands pagina's zoekt.
Ze zouden ook een iGoogle widget of theme kunnen maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.