Microsoft verlengt garantie Xbox 360 bij E74-foutmelding

De garantietermijn voor Xbox 360-consoles met de E74-foutmelding wordt verlengd naar drie jaar. Microsoft nam deze maatregel eerder ook al voor consoles die met een red ring of death kampten. Al betaalde reparaties worden vergoed.

Microsoft heeft aangekondigd dat het een verlengde garantieregeling aanbiedt aan Xbox 360-bezitters die met de zogeheten E74-foutmelding worden geconfronteerd. De garantieperiode wordt in het geval van de E74-melding verlengd van één naar drie jaar. Ook rrod-slachtoffers kunnen tot drie jaar na aanschaf een kosteloze reparatie bij Microsoft aanvragen.

Xbox 360-gebruikers die al betaald hebben om hun console van het E74-probleem te laten ontdoen, krijgen het betaalde bedrag terug. Dit zou normaal gesproken automatisch moeten gebeuren, maar wie op 1 juli nog geen geld retour heeft ontvangen, wordt aangeraden om contact met de hardwarefabrikant op te nemen. Dat kan tot uiterlijk 1 november 2009.

De carrière van de E74-foutmelding kwam in een stroomversnelling na de implementatie van het nieuwe dashboard van de Xbox 360. Microsoft ontkent overigens dat er een verband bestaat met de red ring of death, die eerder voor veel opschudding zorgde.

Door Jan Laros

Freelance redacteur

14-04-2009 • 17:51

98 Linkedin

Reacties (98)

98
80
10
7
0
0
Wijzig sortering
Ik begrijp dat men kan zeggen het is niet de beste oplossing, nee de beste oplossing was om een product niet te snel te launchen en een degelijk product op de markt te brengen waar de kans op fouten tot een minimum zijn gebracht dat begrijp ik ook.
Echter men hoeft geen garantie te verlengen en toch doet men dat, ik vind het vanuit dat opzicht dus wel netjes, het is inderdaad jammer dat het allemaal wat laat komt maar beter laat dan nooit denk ik dan maar.
De mensen die deze foutmelding nu krijgen zijn er niet minder blij om dat het verlengt word.
Men heeft wel een soort van upgrades* soort van nieuwe revisies* aan de xbox 360 gedaan zoals hier boven werd genoemd, maar het is wel wat laat dat erken ik zeer zeker.

Microsoft heeft een fout gemaakt met dit product , misschien wel meerdere maar het is niet enkel fair de negatieve kanten te blijven benoemen, ik denk dat iedereen daar na al die tijd wel van op de hoogte is en het word ook wat vallen in herhaling, dit is gewoon een positief nieuwtje voor veel mensen die wel zo'n fout gaan krijgen.
Alleen vraag ik mij af, hoe zit het met de andere foutmeldingen tot op heden? wat denken jullie gaan die in de nabije toekomst ook verlenging van garantie opleveren?

Verwacht wel na alle commoties en de eu die zich overal mee heeft bemoeit en de forse kritieken uit diverse hoeken dat men de volgende generatie console wel * goed* en vooral *af* op de markt gaat zetten, dus in dat opzicht zal ik er wel naar uit kijken.

En nee ik heb zelf geen xbox 360 ook geen PS3 enkel een pc :)

[Reactie gewijzigd door pino85 op 14 april 2009 18:15]

Naar mijn idee kan je het niet netjes noemen, alleen minder slecht. Een feit blijft wel dat ze van de fout af wisten en het bewust alsnog met fout en al op de markt hebben gebracht. Dit is gewoon een fabricagefout en dit zou Microsoft meteen moeten verhelpen en niet na heel veel druk de garantie verlengen. Ik vind het eerlijk gezegd misselijk dat het naar buiten wordt gebracht als een "good deed", wat ze nu doen is gewoon minder slecht.
RROD en E74 waren (E74 nog steeds) echt grote probelemen die veel aandacht kregen. Een ander groot probleem was het disc-kras probleem, alhoewel ik niet verwacht dat mensen die dat hebben beter geholpen worden dan nu. Wat misschien wel is omdat het moeilijk te controleren is of mensen hun 360 wel hebben bewogen tijdens het spelen (wat uitdrukkelijk verboden wordt) wat krassen opbrengt.
Ik vind het absurd dat sommige mensen dit goed durven te noemen. Als jij je stofzuiger 3x terug moet sturen omdat men fabricagefouten maakt, ben jij dan ook tevreden dat je 3x 'n nieuwe krijgt binnen 2 jaar (of nog sneller vaak?). Ik zou gek worden en het ding het huis uit mieteren en nooit meer iets van dat merk aanschaffen. Ik vind het absurd dat de helft van de mensen, misschien nog wel meer, al een RROD hebben gekregen en dat nu weer een nieuw euvel opduikt. Als ik dit bij mijn PC of PS3 zou hebben zou ik dat onacceptabel vinden. Bij de Xbox 360 bezitters wordt foute hardware blijkbaar als vrij normaal beschouwd. En het is helemaal niet netjes van Microsoft om dit onder 'hardware failure' garantie te zetten en dus hiervoor 3 jaar garantie te geven. Het is alleen maar logisch, want als ze hier geen ondersteuning voor zouden bieden en de termijn zouden verlengen, zou de gehele reputatie van de console naar de knoppen gaan. Wie koopt er nog een 360 als je met een korte garantietermijn straks met kapotte hardware ligt te kijken? Ik vind het onacceptabel, al vanaf de launch is het kommer en kwel met de hardware van de 360, dat kan gewoon niet, dat mag niet mogen. Failure rate is belachelijk hoog. Kijk naar Nintendo en Sony, die leveren al vanaf dag 1 kwaliteit en een failure rate van zelfs onder de 5%. Zo hoort het. De 360 is naar mijn gevoel veel te snel getest en uitgebracht, zo zie je maar weer dat Microsoft haast belangrijker vindt dan een goed product afleveren.

[Reactie gewijzigd door za3redrum op 14 april 2009 19:54]

De xbox is wel degelijk goed getest. De heren bij MS zijn zeker niet gek.
Dat het design niet deugdelijk is, dat weten ze dan ook. De verklaring is vrij simpel.

"Calculeerbaar risico" + winst marktaandeel door het versnelt op de markt brengen van.
lol dit geloof je toch niet. MS heeft dus uiteindelijk een product op de markt gebracht dat niet 1 grote fout bevat maar wel twee grote fouten. Het is goed van MS dat ze toegeven dat ze fout zitten maar het slaat werkelijk nergens op dat deze producten niet degelijk getest zijn. Zelfs de nieuwere versies die verlost hadden moeten zijn van alle problemen hebben ze dus uiteindelijk niet grondig getest. Een ezel stoot zich toch niet twee keer aan dezelfde steen? Hoop echt dat ze voor de volgende generatie wel van hun fouten leren. Of ieg voor de volgende revisie van de 360...

Garantie periode verlengen gaat waarschijnlijk veel geld kosten. Laten we hopen voor MS dat het dit keer iets minder zal kosten als de 1 miljard die was begroot voor het RROD probleem.
Anoniem: 80466
@zerokill14 april 2009 18:08
als de 1 miljard die was begroot voor het RROD probleem
De begrootte 1 miljard was een boekhoudige begrootte voorziening van MS.
een voorziening is niet noodzakelijkerwijs evenredig met de uiteindelijke gemaakte kosten.
Het is boekhoudkundig altijd verstandig om die zo hoog mogelijk te stellen omdat door het nemen van die 1 miljard voorziening Microsoft daar dan geen belasting over hoeft te betalen. Het is dus waarschijnlijk dat er nog zat geld in die voorziening beschikbaar was.
Okay, ik denk dat ik iets heb gemist.. Wat betekend E74-error.. waar ligt dat dan precies aan?
Verschillende mensen en sites claimen dat het opnieuw een oververhittingsprobleem is. Het nieuwe dashboard (NXE) zou een dermate extra belasting op de processor en de gpu veroorzaken dat deze overhit raken en het systeem een E74 melding teruggeeft. Dit kun je ook lezen in nieuws: Xbox 360 kampt mogelijk opnieuw met structureel hitteprobleem

Echter: Microsoft heeft (voor zover ik weet) nooit officieel bevestigd dat het ook daadwerkelijk door overhitting wordt veroorzaakt.
ik kan daar met de kop gewoon niet bij.. miljoenen dollars gestoken in de ontwikkeling van dit apparaat... en dan hitteproblemen.. dan zou je toch ook de hele staff van het R&D team ontslaan..
Het originele probleem had te maken met het soldeer wat werkt gebruikt. Omdat het geen lood mag bevatten is het harder en scheurt het door het werken van de printplaat (uitzetten en intrekken), hierdoor laat de verbinding van de GPU los.

Dit gebeurt na korte of lange tijd afhankelijk van hoeveel je speelt en de 360 aan en uit zet (meer verhitting en afkoeling).
Heeft geloof ik te maken met een kapotte videocontroller.
Sinds een firmware update is de red ring of death veranderd in een E74 error. Klinkt iets vriendelijker.
Even een paar kanttekeningen bij het bericht.

ALLEEN de 1e eigenaar krijg de verlengde garantie, staat de console op iemand anders zijn naam geregistreerd.. helaas.

E74 Heeft wel degelijk te maken met het RROD probleem,. ik voer dezelfde reparatie uit als RROD en ik gan 95% van de Xboxen weer tot leven wekken!
Kun je dan ook direct meer uitleg geven wat je dan doet en waar het probleem etc inzit?
Nette oplossing, net als met de RROD, al heeft dit even geduurd.

Ze kunnen natuurlijk niet alles getest hebben en als er iets echt fout gaat doen ze tenminste niet (meer) alsof hun neus bloed. Vooral het feit dat al betaalde reparaties vergoed worden vind ik een sterk punt.

[Reactie gewijzigd door Static Dragon op 14 april 2009 17:53]

ik vindt een garantie verlenging helemaal geen nette oplossing.

het is bewezen dat RROD en E74-foutmelding een fabricage fout is. dus ze moeten dit altijd gratis repareren, zoals dat in het wet staat.
Anoniem: 224065
@onzam14 april 2009 18:15
uit vandale:
"1net·jes bw 1 aardig, sierlijk 2 naar behoren"

hoezo is het niet netjes? Microsoft handelt toch naar behoren?
"naar behoren" zou zijn dat ze levenslange garantie op dit probleem geven.
Of eigenlijk "naar behoren" zou zijn dat dit probleem er helemaal niet geweest was.

Het uitbreiden van de garantie is in dit geval een lapmiddel voor een structurele fout in het ontwerp. Het gaat hier niet eens om een fabricage fout maar om een daadwerkelijke ontwerp fout.
dan nog is een bedrijf slechts verplicht 1 jaar volledige en 2 jaar beperkte garantie op te leveren, dus in totaal een periode van 3 jaar.
Dat de gemiddelde consument daar anders over denkt is een ander verhaal, het is zo in de wet vastgelegd, en als jou console 3 jaar mee gaat zonder probleem, en dan na 4 jaar eens een rrod geeft, dan heb je er 4 jaar lol van gehad, en is het product dus afgeschreven.
3 jaar is een nette termijn, en ik vind het heel netjes van microsoft dat ze 3 jaar volledige garantie bieden op deze problemen.
Beperkte garantie houd namelijk in dat alleen de kosten van de defecte onderdelen tot op zekere hoogte worden vergoed, en niet de reparatie, verzend en administratiekosten.
In dit geval word alles dus vergoed.
Onzin,
Je hebt namelijk 2 jaar volledige garantie van de verkoper op het product zolang er sprake is van normaal gebuik. Tevens kun je na deze periode nog een gedeelte van de schade vergoed krijgen als het product "normaal" langer mee zou moeten gaan als 2 jaar. Iets dat MS nu al aangeeft door op deze "kapotte" consoles 3 jaar garantie te geven.
De minimale garantieperiode voor een nieuw product is een half jaar en voor de rest bepalen de fabrikant en de winkelier de garantieperiode.
De garantie op een Xbox is 1 jaar, en er word verwacht dat het apparaat minimaal 3 jaar mee gaat, dus binnen het 2e en 3e jaar kan de consument zich berusten op het consumentenrecht, enkel wanneer de klant dit doet is de winkelier verplicht een deel van de reparatiekosten te vergoeden, afhankelijk van de leeftijd van het apparaat, de arbeidskosten en reparatiekosten zijn dan zoals ik al zei gewoon voor de klant normaalgesproken.
Microsoft leverd nu 3 jaar volledige garantie op apparaten met deze problemen, dat is erg netjes, want daar zijn ze volgens de wet niet toe verplicht.

De aanbeveling van de europese unie van een minimum garantieperiode van 2 jaar is door de nederlandse wetgeving niet aangenomen omdat de consument in nederland al voldoende is beschermd.

Als deze wet wel aangenomen zou zijn dan zou deze niet met terugwerkende kracht gelden, en zouden er alsnog mensen buiten de garantie vallen.

helemaal geen onzin dus.
Toevoeging: De minimale garantie op electrische apparatuur is 1 jaar.
* Mompelt iets in de trant van "Belgie != Nederland" *
Er gelden in Nederland andere wetten

[Reactie gewijzigd door Nijn op 14 april 2009 22:31]

* Mompelt iets in de trant van "Belgie != Nederland" *
In Belgie geldt ook de Europese richtlijn voor garanties voor consumenten :)
"naar behoren" zou zijn dat ze levenslange garantie op dit probleem geven.
Levenslange garantie... Zie je het voor je? Stel, ik zet mijn xbox 10 jaar in de kast. Daarna gebruik ik hem uit nostalgie een week of 2. Daarna gaat hij weer 10 jaar in de kast, en bij de volgende nostalgieronde gaat hij kapot met dit probleem. Hoe denk je dat MS dit zou gaan fixen in 2030?

Nou, OK; Kingston en anderen geven op sommige geheugentypes wel levenslange garantie, maar als je je 2GB DDR2-chipje inlevert vanwege een defect in 2045, dan krijg je denk ik gewoon de dagwaarde vergoed... 2 eurocent ofzo.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 14 april 2009 21:23]

Anoniem: 236438
@Katsunami14 april 2009 22:52
Haha nee die dingen zijn dan antiek en dus miljoenen waard:P

Ff serieus, levenslange garantie moet je even met een korrel zout nemen denk ik. Het feit dat de garantie met 2 jaar verlengd wordt terwijl de foutmelding ook nog wel 3 jaar langer op zich kan laten wachten. Ik vind dat ze toch wel tenminste garantie moeten verlenen minstens tot de Xbox 3 uit is ofzo (of iig tot ze de ondersteuning van de 360 stoppen, al zal dat wel bij de introductie van Xbox 3 zijn;)).
Een nette oplossing zou zijn van het apparaat te vervangen door een apparaat dat deze defecten niet meer vertoond.
Ben benieuwd wat ze gaan doen als oplossing in de console zelf. Lijkt mij dat ze nu weer iets hardware matigs gaan aanpassen om te voorkomen dat dezelfde console een maand later weer terug is.

Ben dus benieuwd naar de 1e verhalen die een gemaakte console uitelkaar halen om te kijken wat er veranderd is :)
De E74 error trad al op voordat de nieuw Jasper chipset werd gemaakt. Misschien hebben ze daar dus al wat veranderd om de E74 tegen te gaan. Eens kijken of er mensen met een Jasper Chipset zijn met een E74 error.
Dat is weer het punt wat ik aangaf, dat is al miljoenen keren gezegd
Dat weet ik wel en anderen denk ik ook en dat geef ik ook aan in mijn tekst dat ik ook vind dat men fouten heeft gemaakt, normaal zet je een goed product op de markt maar men wilde de launch halen en er werden grove fouten gemaakt om de xbox 360 maar te kunnen lanceren.

Dus het is in dit stadium waar we ons bevinden, dus buiten dat hele verhaal wat we allemaal al kennen niet netjes dat ze het verlengen?
En buiten dat ze te laat zijn want het is altijd te laat, en helaas kunnen we alles wat microsoft heeft gedaan niet terug draaien, als het kon zou ik de eerste zijn die stond te juichen.

Men had ook kunnen kiezen om het gewoon niet te doen( extra verlenging), maar verder ik snap je punt wel, maar ik bekijk het misschien net iets anders, mijn neefje bv is ontzettend blij want as we speak belt hij, geeft aan deze foutmelding te hebben en de garantie word verlengt hij vond dat dus netjes, en ik ook.
Maar meningen verschillen en daar is absoluut niets mis mee ik respecteer dan ook jou mening

[Reactie gewijzigd door pino85 op 14 april 2009 18:31]

Anoniem: 261542
14 april 2009 18:37
ongelofelijk dat dit hardware probleem maar blijft doorsudderen bij ms, die xbox 360 is out of control. revisie op revisie van de hardware en nog steeds problemen!

het is overigens alleen maar door eigenwijzigheid van ms gekomen al deze problemen. als ze de integratie van de asic niet zelf hadden gedaan maar laten uitvoeren door een professionele hardwareboer dan had ms zich een hoop ellende kunnen besparen. maar ze dachten goedkoper uit te zijn door het in eigen beheer te doen. asic "programmeren" lijkt een beetje op software dus dat kon ms best zelf...

een schoolvoorbeeld geworden van hoe niet een complex hardwareprodukt te sourcen die xbox 360.
Anoniem: 298195
14 april 2009 18:40
Het blijft gewoon een feit dat Microsoft een software bouwer is en geen hardware bouwer.
Daar heeft ps3 dus minder last van omdat Sony gewoon meer ervaring hebben met het bouwen van consoles en andere Hardware.

Maar zo blijven ze aan de gang ....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee