Google heeft een nieuwe server voor zijn datacentra ontworpen. Het serverontwerp combineert lage kosten met hoge energie-efficiëntie. Opmerkelijk is dat de zoekgigant zijn servers met 12V-accu's tegen stroomuitval wil beschermen.
Het was al bekend dat Google uit kostenoogpunt zelf de servers voor zijn datacentra bouwde, maar afgezien van wat algemene details over de infrastructuur en het gebruikte besturingssysteem, hield Google details over de gebruikte hardware angstvallig geheim. Google heeft nu een tipje van de sluier opgelicht, waarbij het bedrijf met name laat zien hoe het met energie omgaat.
Opvallend aan het getoonde ontwerp is de aanwezigheid van een 12V-batterij. Deze moet de server korte tijd van stroom voorzien bij uitval van de energievoorziening. Google heeft voor deze oplossing gekozen vanwege de kosten. Normaal gesproken worden datacentra voor een betrouwbare toevoer van energie bijgestaan door grote, gecentraliseerde ups'en, die in actie komen als de energievoorziening stokt. Volgens Google is het echter goedkoper om elke server uit te rusten met een batterij. Het voordeel bij deze oplossing is dat de kosten lineair stijgen met het aantal servers. "Er wordt dus geen ups-capaciteit verspild", aldus Ben Jai, serverontwerper bij Google.
Ook de efficiëntie speelt een rol bij de door Google gekozen oplossing. Zo kunnen grote ups'en volgens Jai een maximale efficiëntie bereiken van 92 tot 95 procent, terwijl de in de server geplaatste batterijen een efficiëntie behalen van meer dan 99,9 procent. Ook levert de voeding van de Google-server enkel 12V: de conversie naar 5V en 3,3V vindt plaats op het moederbord. Hierdoor wordt het bord wel 1 tot 2 dollar duurder, maar dalen de kosten voor de voeding. Het moederbord van de server die Google toonde is gebouwd door Gigabyte, heeft acht geheugenslots en biedt ruimte aan twee processors. Het geheel is gevat in een 2U hoge behuizing. Google gebruikt zowel processors van Intel en AMD in zijn datacentra en gebruikt het batterijontwerp ook in zijn netwerkapparatuur.
Het bedrijf vertelde ook dat het al sinds 2005 datacentra op basis van zeecontainers gebruikt. Deze containers zijn elk uitgerust met 1160 servers en hebben een totaal vermogen van 250kW.
