Pizzabakkers spammen klanten per sms

Pizzabakkers New York Pizza en Domino's Pizza hebben de Telecomwet overtreden door per sms advertenties te sturen aan klanten die daar geen toestemming voor hebben gegeven. New York Pizza biedt zijn excuses aan voor de spam.

Pizza-telefoonHet is onduidelijk hoeveel klanten de sms-spam hebben ontvangen. New York Pizza zegt tegen Tweakers.net dat het om een 'vrij beperkte groep klanten' gaat. "Als mensen via onze site bestellen en aanvinken dat ze aanbiedingen willen ontvangen, kunnen ze die via sms krijgen", zegt woordvoerder Martijn Bouwman. "Bij het selecteren van de nummers is in de afgelopen tijd echter iets fout gegaan, waardoor ook mensen die geen toestemming hebben gegeven, de aanbiedingen hebben ontvangen."

Een bedrijf moet toestemming vragen of in elk geval gemeld hebben dat het telefoonnummer wordt gebruikt om aanbiedingen te versturen, zo staat in artikel 11.7 van de Telecomwet. New York Pizza en Domino's hebben echter klanten die geen toestemming gaven, sms'jes gestuurd. Dat gebeurde ook bij klanten die telefonisch bij een van de pizzabedrijven bestelden, maar daarbij nooit te horen hebben gekregen dat hun telefoonnummer voor andere doeleinden zou worden gebruikt.

Als een bedrijf zijn klanten per sms op de hoogte wil stellen van aanbiedingen, moet er aan twee voorwaarden worden voldaan, zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet. "Ten eerste moet de klant ervan op de hoogte zijn dat zijn of haar telefoonnummer zo wordt gebruikt. Daarnaast moet in elk sms'je de mogelijkheid worden geboden je af te melden voor de aanbiedingendienst." Dat deden New York Pizza en Domino's allebei wel: de pizzabakkers zetten onderaan het sms'je hoe de klant de sms-dienst kan opzeggen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-04-2009 • 17:21

104 Linkedin

Reacties (104)

Wijzig sortering
Och, nu ik dit bericht lees, ik kreeg idd die SMS-jes van Domino's tot voorkort ook iedere vrijdagmiddag maar heb er eigenlijk nooit aandacht aan gegeven, ik bestel er wel eens wat, maar tja...

Er gebeuren op het gebied van Telecom veel kwalijkere dingen, die SMS-jes zijn niet voor mijn rekening dus ik kan mij daar niet zo druk om maken. Je werd er ook niet mee dood gegooid, het was 1 gratis SMS-je in de week... Natuurlijk is het niet netjes, maar zoals de woordvoerder aangeeft berust het op een fout en is dit niet helemaal expres gegaan, dat wil ik nog wel geloven :D Niemand heeft echte schade opgelopen, fout hersteld en excuses gemaakt. Ik vind het wel prima zo :) Die wet is er toch eigenlijk alleen gekomen vanwege ongevraagde abonnementen op betaalde diensten, iig SMS-jes waar de klant voor moest betalen?

Grappig dat de afgelopen dagen veel aanverwante berichten verschijnen, in extremere vormen dan wel maar het komt in principe op hetzelfde neer... ik noem daarom nogmaals de 'ongewenste' reclame die ik bijna dagelijks door mijn brievenbus geschoven krijg. Dat vind ik precies hetzelfde, eigenlijk nog kwalijker en dan bedoel ik nog niet eens de enorme milieubelasting die al dat papier en plastic veroorzaakt. Zelfs de NEE - NEE sticker die ik onlangs op mijn brievenbus heb geplakt verhelpt het niet helemaal ;( De papieren reclamefolder is vandaag de dag eigenlijk zelfs een achterhaald iets, reclame kan digitaal veel goedkoper en wijder verspreid worden. Maar ja, in je mailbox mag het gelukkig niet ongevraagd... Wanneer komt er dus eindelijk eens een wet die ook de papieren reclame aanpakt?

Misschien een goed idee voor een poll? :*) Ben wel erg benieuwd hoe andere tweakers over de spam in je brievenbus denken, ik vind het minstens net zo erg als een gratis SMS of een email...

edit: paar correcties...

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 1 april 2009 19:36]

Anoniem: 290869
1 april 2009 17:32
@Merquise daar moet je in de VS gaan wonen. 1 Sms meer of minder wat maakt dat uit. De mensen hebben geen schade geleden zover ik kan zien. Dat ze hiermee meer klanten bij hebben gehad..boeiee....pizza is best lekker. gebeurt dit systematisch...of nog een keer dan vind ik dat er sancties kunnen volgen. We moeten af van de mentaliteit dat we voor alles dat fout gaat...iets terug moeten zien.
Het gaat niet om het feit dat het een foutje is, maar om het feit dat ze zo onzorgvuldig met gegevens omgaan. Maw: het MAG gewoon niet gebeuren als jij met persoonsgegevens werkt.

Net als die rechter die wat stukken over strafzaken onder z'n (of was het een haar) snelbinders had verloren. Mensen maken fouten maar als het jouw priveleven betreft kijk je d'r ineens heel anders tegenaan. Die rechten had dus nooit klakkeloos die stukken onder zijn (of haar!) snelbinders mogen stoppen, maar in een tas die je constant vasthoudt. Dit soort dingen zijn gewoon extreem slordig. Verantwoorlijkheid betekent tegenwoordig niks meer.

[Reactie gewijzigd door porn* op 1 april 2009 18:36]

Anoniem: 197857
@porn*1 april 2009 18:48
Hier ben ik het helemaal eens.

Een fout mag gebeuren hoor, soms gaat er wel eens iets mis. Maar als je met de prive gegevens van een ander persoon bezig bent moet je alle voorzichtigheid nemen. Papieren onder een snelbinder stoppen is niet voorzichtig.

Het was trouwens een haar ;)
Hoeveel smsjes zijn er dan daadwerkelijk verkeerd gestuurd? Als het er tientallen zijn is het een stuk vervelender dan dat het er maar twee zijn bijv.
Over een periode van 4 maanden heb ik er misschien 5 gehad van Domino's. Waren best aardige aanbiedingen voornamelijk bij ophalen van pizza's.

De sms'jes zijn volgens het bericht gratis.

Voorbeeld van zo'n SMS'je.
GRATIS SMS: 16 tot 22 mrt Pizza Promise bij Dominos Pizza. Alle medium pizzas afhalen voor 4,99. <Locatie dichtsbijzijnde filiaal>. SMS afmelden? www.dominos.nl
Verder krijg ik al hun flyers dus vaak weet ik al van de aanbieding.
Zover ik weet van iemand die dit ook gehad heeft is het maar 1 smsje geweest.
ik krijg er 1 of 2 per.... 2 maanden oid.
't is weinig maar toch irritant als je er niet om hebt gevraagd.

als meer bedrijven dat zouden doen...
Als ik het artikel zo lees heeft iedereen die per mobiel een pizza bestelt heeft die SMS'jes gekregen. In dat geval gaat het denk ik om honderden mensen.
Ik denk dat Exorcist doelt op het aantal smsjes per persoon.
Dat het in totaal om duizenden smsjes gaat lijkt me duidelijk.
Ik betwijfel dat het een grap is. Ik heb ook sms'jes gekregen van ze zonder erom te hebben gevraagd. Ik heb niet eens ooit via een website besteld. En het kan me niet schelen dat het me niets kost, ik wil het gewoon niet hebben als ik er niet om gevraagd heb. Als dit doort dingen de vrije hand krijgen kunnen een paar sms'jes per bedrijf bij elkaar een hele hoop sms'jes worden. Ik heb er sindsdien ook niets meer besteld. Radicaal? Misschien maar ik ben gewoon tegen de hele opt-out cultuur die er aan het ontstaan is.
Ik geloof er overigens geen bal van dat het om een "foutje" zou gaan. Het is gewoon de markt "aftasten"

[Reactie gewijzigd door k7of9 op 1 april 2009 21:41]

Anoniem: 290112
1 april 2009 17:24
Heeft het de klanten ook geld gekost? bijv. 50 cent per SMSje ofzo?
Anders zie ik het probleem niet echt, gewoon iets fout gegaan en ze hebben excuses aangeboden.

Niet dat een gratis reclame smsje erg is, mijn provider stuurt mij er ook af en toe een en daar hoor je ook nooit iemand over, maar zal wel in de kleine lettertjes staan dat ze dat mogen doen :P

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 290112 op 1 april 2009 17:26]

Helaas in de VS kost het ontvangen van SMSjes je geld. Ergo, niet een gratis reclame berichtje...

[edit]Mag misschien wel even wat beter lezen de volgende keer... Oeps. (Waarom noemen ze het dan ook NY pizza?!?[/edit]

[Reactie gewijzigd door PrinsEdje80 op 2 april 2009 19:56]

Het artikel is niet echt duidelijk over in welk land dit gebeurt is.
Maar aangezien er verwezen wordt naar een Nederlands wetartikel zal het wel over Nederland gaan en niet de V.S.
NY pizza is helemaal niet te vinden in de VS, dus daar zal 't niet geweest zijn ;-). Het was toch wel degelijk NL :)
totdat iedereen het gaat doen. Hoeveel folders krijg jij dagelijks in de bus? Stel je voor dat je zoveel sms-jes krijgt, de hele dag door. Of 's nachts wakker gebeld wordt voor de nieuwste pizza-aanbieding.
Niet veel, aangezien de Nee/Ja sticker aardig werkt bij mij. De locale media kunnen echter kennelijk niet lezen deze laten altijd briefjes achter. En met media bedoel ik in dit geval "helderzienden" en charlatans van gelijkaardig twijfelachtig pluimage. :)

SMS-reclame ontvang ik gelukkig vrijwel nooit, maar dat komt waarschijnlijk omdat mijn nummer niet bij Jan en alleman bekend is
SMS-reclame ontvang ik gelukkig vrijwel nooit, maar dat komt waarschijnlijk omdat mijn nummer niet bij Jan en alleman bekend is
Daar dacht ik ook mee weg te komen. het nummer van m'n iPhone is alleen bij familie en vrienden bekend, niet bij 'derden'. EN NOG bellen daar verkopers / call-centers op.

Nou bellen die gasten vaak gewoon complete nummerblokken, in dit geval dus van t-mobile, maar serieus, dat soort praktijken mogen ze van mij zwaar bestraffen met boetes.

Helemaal schrijnend vind ik goeie doelen met call-centers. Ga collecteren, dan krijg je wat van me.
Niet veel, aangezien de Nee/Ja sticker aardig werkt bij mij. De locale media kunnen echter kennelijk niet lezen deze laten altijd briefjes achter. En met media bedoel ik in dit geval "helderzienden" en charlatans van gelijkaardig twijfelachtig pluimage. :)
Daarvoor moet je geloof ik je brievenbus instralen met negatieve energie. Ofzo. }>
Geen probleem? Wat als ieder bedrijf dit doet? Het is gewoon simpel, gratis of niet ... zonder toestemming gewoon niet smsen. Toen ik telefonisch contact opnam met het hoofdkantoor als ook de lokale pizzaboer (domino's) lachte ze en gaf men te kennen dat het gratis was en men er geen probleem in zag.

Net goed dus die boetes!
ik denk dat ze wel ophouden met lachen als je ze verteld dat ze de telecom wet overtreden.

dat deed ik ook een keer (niet met een pizzaboer trouwens), en toen werd het toch even stil aan de andere kant.

nooit meer last van ze gehad (en nee, ze hadden m'n mobiele nummer niet, ik belde met vast toestel) :) (en dus ook geen klacht bij de opta ingediend - fair is fair)
Anders zie ik het probleem niet echt, gewoon iets fout gegaan en ze hebben excuses aangeboden.
een SMS lezen kost mij tijd, en dus geld. Dat stel ik niet op prijs. Net zoals ik het niet op prijs stel door die idiote callcenters gebeld te worden (die trouwens ook nog eens bizar onbeschoft zijn).

SPAM (ongevraagde commercieele berichten) ontvangen is voor mij direct reden nooit meer aankopen te doen bij het bedrijf in kwestie. In de regel laat ik ze dat ook merken, en doe ik m'n beklag bij de opta indien van toepassing.
the life of every party, indeed.

maar het werkt wel. dus ik lach het laatst, en het dus het best.
Maar verder mag je ook onbeschoft zijn tegen callcentermedewerkers.
onbeschoft zijn tegen wie dan ook vind ik 'not done'. Het is iets wat ik in de regel dan ook niet zal doen.
Ze zijn vaak weldegelijk onbeschoft: doordrammen, nogmaals bellen als je al gezegd hebt dat je geen interesse hebt, zich als iemand anders voordoen (net doen alsof ze Eneco zijn terwijl het een ander bedrijf is dat me probeert over te laten stappen). Laatst kreeg ik zelfs eerst een bandje aan de lijn "U wordt zo doorverbonden met uw gesprekspartner" o.i.d. Ik dacht dat het een internationaal gesprek was o.i.d. dat via een operator liep, maar nee hoor, weer zo'n energie-boer. Mij laten wachten terwijl zij mij bellen, dat vindt ik weldegelijk onbeschoft.
Inderdaard. Echt onbeschoft zijn ze vaak toch niet? Het is maar wat je onbeschoft noemt.

Dat je er gek van word is een ander verhaal. Maak dan gewoon een grapje ofzo, maar ga niet op ze zitten schelden, is niet erg netjes. Als ze voor je neus stonden zou je het ook niet zo snel doen.
Dat je er gek van word is een ander verhaal. Maak dan gewoon een grapje ofzo, maar ga niet op ze zitten schelden, is niet erg netjes.
Ik ben benieuwd hoe lang je het grapjes maken en netjes zijn vol zou houden als je elke avond (ja, echt elke avond) een of meerdere keren weer zo'n callcenter aan de lijn hebt om je wat te verkopen, die vervolgens ook nog eens een uitleg willen hebben WAAROM je niet geinteresseerd bent of zelfs het lef hebben om je terug te gaan bellen op het moment dat je ze net hebt afgewimpeld en ze waren niet tevreden met je antwoord.
Dit was de niet overdreven werkelijkheid voor mij toen ik nog een vaste lijn had.
Inderdaard. Echt onbeschoft zijn ze vaak toch niet? Het is maar wat je onbeschoft noemt.
> 'Met Arjan'
'Met <obscuur energie bedrijf van de televisie reclame>, ik mag u een fantastische aanbieding doen van stroom tegen inkoopsprijs'
> 'geen intresse, goedenavond'
'Oh, dus u wilt niet besparen? Mijnheer, dit is energie tegen ...'

Als hij had gezegt: bedankt voor uw tijd, goedenavond. Was er niets aan de hand geweest, maar nee, ze drammen door. En dat vind ik heel erg onverstandig om te doen.

Infofilter is opt-out, ik ga een andere methode hanteren denk ik, zodra ik de techniek heb uitgevogeld.
Vaak helpt het niet gewoon opgooien, ze bellen vaak na 1 a 2 minuten terug. Nu helpt schelden ook niet (geloof me ik heb het geprobeerd). Het is echt van de gekke, ik heb een geheim nummer en toch krijg je die gekken aan de lijn! Maar er is hoop, www.infofilter heeft prima geholpen, ik krijg geen telefoontjes meer!
Dat heeft een incassoboer eens geprobeerd. Ik heb toen een blacklist programma op m'n telefoon geactiveerd, hij belde volgens de log 15 keer achter elkaar en kreeg 15 keer automatisch "dit nummer is in gesprek" te horen. Toen heeft ie het maar opgegeven. De telefoon houdt het langer vol dan hij. :)
Opgooien ? Ik neem geen oproepen zonder nummer aan. Mijn telefoon toont "spam of spook" als beller en allemaal nullen. Ik ken geen nullen; nou ik ken er wel maar die bellen me niet. En de enige keer dat ik per ongeluk opneem omdat er wel een nummer staat, en het toch een callgirl m/v is, zeg ik "ach kan gebeuren" zoals altijd bij verkeerd verbonden.. Verder is het erg rustig.
Ze versturen ook mee met de smsjes van devoetbalstanden.nl

Kreeg vorige week nog:

AZ 0 - 0 Feyenoord :: Eindstand // Toon dit sms-je bij Domino's Pizza en ontvang een medium pizza voor slechts 4,95 Afz Domino's Pizza

Lekker hoor ! Gratis berichtje en daarna goedkoop een pizza, mooie combinatie.
Dat is wel erg grappig, bij New York Pizza zijn bijna alle pizza's bij afhalen (zonder SMS) nu ook €4,95 :D

Het zou idd, zoals ik in dit topic al ergens heb gelezen, een 'pizza-oorlog' kunnen worden :9~ Pizza's zijn ook overpriced, het is allemaal bijna compleet geautomatiseerd bij die pizzatenten, de ingrediënten voor een pizza kosten in verhouding ook niet veel. De persoon die het drukste is daar, is de telefonist(e). De pizza's worden al half geprepareerd aangeleverd, ze kwakken er een paar verse ingrediënten en wat kaas erop en hoppa in de lopende-band-oven.. :D De pizza bij de echte italiaan zijn doorgaans goedkoper, verser en vele malen lekkerder ;) :9~
Ik werk toevallig bij een pizzaria in delft en wij maken de pizza's gewoon helemaal zelf. Jouw statement dat de telefoniste het het drukst heeft laat al zien dat je geen idee hebt van de gang van zaken. Overprices zijn ze bij ons iig niet, er zit uiteraard wel winst op. Maar een bedrijf is er dan ook om geld te verdienen ;)

Door alle mensen die alles maar te duur vinden komt er steeds minder kwaliteits-spul op de markt. Dat geld voor alle categorieen maar hier ook. Er was ooit die heisa over nepkaas op pizza's, dat komt dus omdat iedereen voor 5E zo'n ding wilt hebben :P

Wellicht hebben ze uit kosten overweging een niet zo bekwaam iemand bij de ICT neergezet. Die snapt het niet helemaal en stuurt per ongeluk sms'jes naar het hele bestand. Zo zomaar kunnen, hoe meer ze besparen hoe meer acties met goedkope pizza's :)
Bij welke pizzeria werk jij? Heb jij mijn tekst wel goed gelezen? Jij werkt vast niet bij de pizzabakkers Domino's of New York, waar de pizza's absoluut WEL half geprepareerd worden afgeleverd en in de lopende-band-oven gaan. Daar heb ik het over, ik bedoel natuurlijk niet meteen dat alle pizzabakkers dat doen :S Kijk aub verder dan je eigen omgeving, dat jij toevallig bij een echte pizzabakker werkt, prima... Maar jij hebt overduidelijk nooit bij New York of Domino's gewerkt, of het moet wel een heel speciaal filiaal zijn waar ze nog wel vers gemaakt worden.

Mijn advies in de laatste zin is dan ook om naar de ECHTE pizzeria te gaan... omdat ze daar regelmatig goedkoper, sowieso verser en lekkerder zijn. Een pizza voor 4,95 is dan ook wel erg goedkoop, maar dan hebben we het over een actie van de grote franchises... normaal gesproken zijn de pizza's absoluut wel overpriced, gemiddeld 12 euro voor een pizza met Italiaanse bodem bij de grote franchises. Waar ik woon zit 2 straten verder een echte italiaan waar bijna alle pizza's maximaal 8 euro kosten, groter en echt vers zijn want de bodem wordt voor je neus gedraaid... voor 12,50 kan je daar zelfs een pizza margerita krijgen waar je met 4 man met gemak je buikje vol van kan eten. Die pizzeria zal daar toch wel op verdienen?

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 2 april 2009 03:56]

Als je bij de New York pizza kijkt, bakken ze het wel op de lopende-band-oven.

Werkt best goed, maar toch liever een echte pizzeria
Ik heb deze ook gekregen, al was het al een paar maanden geleden. Verbaasde me er al enorm over.

Overigens kan ik me niet herinneren dat er een uitschrijf-mogelijkheid onderaan de SMS stond.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 1 april 2009 17:26]

Als je ze nog hebt, of nog eens krijgt en er staat inderdaad geen opt-out in, dan melden bij de OPTA via http://www.spamklacht.nl/
Ik heb ooit een keer een pizza besteld bij domino's en en ontvang dus ook zo nu en dan sms'jes... Zeer irritant. Ik heb hier dus zeker niet om gevraagd. Dit soort zaken zorgen er bij mij alleen maar voor dat ik er nooit meer iets zal bestellen. Ik hou absoluut niet van opdringerige bedrijven (om dezelfde reden is UPC bij mij ook de deur uit).
Ik heb inderdaad ook ooit telefonisch een bestelling gedaan bij domino's Pizza en sindsdien krijg ik ook smsjes met advertenties:P Dacht al dat het niet helemaal zuiver was maar eigenlijk zelf nooit wat ondernomen.
Aan de ene kant is het wel irritant maar het is niet zo dat ze dagelijks een smsje sturen volgens mij maximaal 1 per maand.
Kreeg er hier ook een een kleine 2 weken geleden... was er erg pissig over aangezien ik zeker wist dat ik het vinkje voor de aanbiedingen had uit gevinkt...
Ik kreeg er gelukkig ook eentje, was écht goedkoop eten die avond! :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee