Een onderzoek, dat is uitgevoerd door de Joseph Rowntree Reform Trust, heeft uitgewezen dat een groot deel van de Britse databanken in de publieke sector strijdig is met de Europese wetgeving op het gebied van privacy en burgerrechten.
Naar aanleiding van het in oktober 2007 verdwijnen van twee schijfjes met daarop alle gegevens van mensen die kinderbijslag ontvangen, besloot de Joseph Rowntree Reform Trust een onderzoek in te stellen naar databanken die door de overheid worden beheerd. Van de 46 onderzochte databanken was het grootste deel op enigerlei wijze in strijd met wetgeving op het gebied van privacy en mensenrechten.
Onder de elf databases met de meeste problemen bevinden zich de nationale dna-databank, het nationale indentiteitsregister, en de databank met patiëntengegevens van de National Health Service. Deze systemen zouden vrijwel zeker in strijd met de wet zijn. Van nog eens 29 systemen hebben de onderzoekers het vermoeden dat ze niet deugen. Hieronder bevinden zich een databank voor automatische kentekenherkenning en het Schengen Information System. Slechts zes databanken waren volgens de onderzoekers volledig in orde, waaronder de verzameling vingerafdrukken van de politie en de database voor de inning van kijk- en luistergelden.
De onderzoekers doen in hun rapport de aanbeveling om de elf als onwettig bestempelde databanken onmiddellijk stil te leggen en opnieuw op te zetten. Naar de 29 'mogelijk' onwettige databases zou een onafhankelijk onderzoek moeten worden ingesteld. Verder geven de onderzoekers het advies om het verzamelen van gegevens over burgers flink te beperken.