Onderzoekers van Microsoft hebben een ontwerp voor een nieuwe veilige browser gepresenteerd. De Gazelle-browser is ontwikkeld op basis van IE7 en heeft zijn eigen besturingssysteem.
Gazelle maakt gebruik van een browserkernel die de bescherming en het delen van resources tussen websites regelt. Zo krijgt bijvoorbeeld elk iframe in een webpagina, afkomstig van een ander domein of subdomein, zijn eigen proces. Ook de netwerkcommunicatie en het renderen van de pagina's zijn volledig gescheiden processen. Het ontwerp heeft niet alleen als voordeel dat een crash van een tabblad geen consequenties heeft voor andere tabbladen of de browserkernel, maar het maakt de browser ook veilig voor hackpogingen, claimen de onderzoekers.
Plugins, een bron van potentiële beveiligingslekken, staan bij Gazelle niet langer in directe verbinding met het besturingssysteem van de pc, maar moeten gebruikmaken van Gazelle-systeemaanroepen. Ook wordt de plugin-code niet langer hergebruikt bij plugin-aanroepen van meerdere websites, maar worden hiervoor meerdere plugin-instances gecreëerd. Ontwikkelaars dienen hun plugins echter wel te herschrijven met het oog op deze api van Gazelle.
Gazelle gaat verder dan huidige browsers zoals Google's Chrome, Mozilla's Firefox of Microsofts eigen IE8 op het gebied van beveiliging. Zo worden bij Chrome geneste iframes, met een herkomst anders dan dat van de hoofdpagina, nog steeds in hetzelfde proces geplaatst als de parent-website. IE8 maakt voor elke tab een nieuw besturingssysteemproces aan, maar dit ontwerp biedt geen beveiliging voor bijvoorbeeld een iframe met content van een onbetrouwbare site.
Het Gazelle-prototype, gebaseerd op IE7 en draaiende op Vista met de 3.5-versie van het .Net-framework, biedt dan wel een rigide beveiliging, maar dit gaat momenteel nog wel ten koste van de prestaties. Zo kost het aanmaken van een nieuwe tab met google.com als url 16MB intern geheugen, terwijl dit bij IE7 slechts 1,4MB bedraagt. Ook duurt de creatie van dit tabblad bij Gazelle een seconde, terwijl IE7 hiervoor de helft nodig heeft. Surfen naar nytimes.com – met frames van verschillende herkomst – duurt zelfs meer dan zes seconden, terwijl IE7 de pagina al na 3,2 seconden heeft staan. Ook het geheugengebruik was bij Gazelle fors hoger: 88MB tegenover 53MB voor IE7.
Ondanks de magere prestaties van het huidige Gazelle-prototype zijn de onderzoekers niet uit het veld geslagen. "De implementatie en evaluatie van ons op IE-gebaseerd prototype toont de mogelijkheden van een praktische multi-principal OS-gebaseerde browser in de echte wereld. In de toekomst zullen we kijken naar het delen van resources tussen websites in onze browser kernel."
