Sapphire lanceert passief gekoelde HD4670 Ultimate

Hardwarefabrikant Sapphire heeft de passief gekoelde Radeon HD4670 Ultimate uitgebracht. Deze videokaart beschikt over dezelfde kloksnelheden als het referentiemodel van AMD en is al verkrijgbaar in Europese winkels.

De Sapphire Radeon HD4670 Ultimate beschikt over een passieve koeler. Vanuit de basis boven de gpu wordt hitte afgevoerd via twee heatpipes en verspreid over een aluminium heatsink, die aan weerszijden van de kaart strekt. Met de passieve koelingsmethode lijkt de HD4670 Ultimate vooral geschikt voor stille mediacenters. De HD4670 Ultimate is gebaseerd op AMD’s 55nm gebakken RV730-gpu en vormt de tegenhanger van Nvidias GT1xx-serie uit het midrange-segment.

De kloksnelheid van zowel de RV730-gpu als van de 320 shaderprocessors bedraagt 750MHz, terwijl het gddr3-geheugen is geklokt op effectief 2000MHz. Het 512MB gddr3-geheugen wordt aangesproken via een 128-bit geheugenbus. De featureset van de videokaart bestaat uit DirectX 10,1-ondersteuning, Unified Video Decoder 2 en ATI’s Avivo hd-technologie. Sapphire voorziet de kaart verder van vga, dvi en hdmi-connectoren. De HD4670 Ultimate is gelanceerd in Europese winkels met een adviesprijs van 73 euro.

Door Jilke Dijkstra

Freelancer

18-01-2009 • 11:45

74 Linkedin

Reacties (74)

74
69
16
11
0
2
Wijzig sortering
Anoniem: 231603
19 januari 2009 02:01
passief gekoeld is altijd goed (mits de koeling efficiënt genoeg is natuurlijk) :)
zo vind ik bijvoorbeeld de passief gekoelde radeon 4850 van gigabyte ook erg goed.
http://www.hardware.info/...50_MultiCore_Passive_1GB/ en die is maar een tientje duurder dan de meeste referentie modellen 160 euro ongeveer. maar ik vind die passive varianten soms erg goed vooral als ze minder warm worden dan kaarten met de referentie koeler. zo wordt deze zo wordt deze 4850 10 graden minder warm dan met zijn referentie koeler erop http://www.bit-tech.net/h...-1gh-radeon-hd-4850-1gb/1 Ik haal deze er even bij om een impressie te geven van het verschil tussen passive en active koeling kan zijn. soms is passive erg duur in verhouding maar gelukkig is dat met deze radeons meestal niet zo het geval de kleine prijs penalty is mij de besparing van geluids hinder wel waard eigenlijk. teminste voor alles tot 4850 daar boven weet ik het niet zo eigenlijk omdat ik dat nog zou moeten afwegen. :) Maar voor 73 euro is deze radeon 4670 een er leuk kaartje die ook nog minder dan de helft kost van deze gigabyte radeon 4850.
Wel een van de interresantere 4670 edities, maar de koeler is wel aan de matige kant naar mijn mening. Vorige week al een ASUS 4670 512 Mb besteld, de koeling daarvan ziet er beter uit en tevens heeft die een fan. Maar oke, er komt vast wel een review waaruit blijkt hoe warm hij is tijdens het gamen,

Bovendien kan ik natuurlijk niet zeggen wat er aan de achterkant zit..

Maar buiten dit is de 4670 wel een leuke kaart, presteert ongeveer gelijk aan de 3870 maar heeft geen stroom connector nodig. Hij is 10-20% trager dan een 8800 GT.. dus je kan er wel leuk spelletjes op spelen, is 1e hands net zo duur / goedkoper dan een 2e hands 8800 GT.

[Reactie gewijzigd door Red-Front op 18 januari 2009 11:55]

maar de koeler is wel aan de matige kant naar mijn mening. Vorige week al een ASUS 4670 512 Mb besteld, de koeling daarvan ziet er beter uit en tevens heeft die een fan.
Pardon? Je vint deze koeling mider als die van jou, terwijl die van jou actief is en deze passief. Die van jou heeft een actieve fan nodig om het ding koel te houden en deze alleen wat airflow in je case?

Het is dus juist andersom. Jouw koeling is de mindere.

Ik bedoel, dit is waar de jouwe het mee moet doen. Dat ziet er uit als een héél dun fannetje met kleine blaadjes die weinig druk kunnen creëren. Daarbij ziet de koeling er helemaal niet beter uit, het koelblok is namelijk een ongelooflijk simpel ontwerp, of je moet je koelertje op de meritus van z'n looks als beter beoordelen.. Niet echt een efficiënt ontwerp dus qua koeling, vooral een efficiënt ontwerp qua marketing.
Maar buiten dit is de 4670 wel een leuke kaart, presteert ongeveer gelijk aan de 3870 maar heeft geen stroom connector nodig. Hij is 10-20% trager dan een 8800 GT.. dus je kan er wel leuk spelletjes op spelen, is 1e hands net zo duur / goedkoper dan een 2e hands 8800 GT.
De HD4670 is vooral erg populair in multimedia toepassingen. Zoals HTPC's.

De kaart is zuinig in gebruik, heeft een laag idle verbruik en is prima passief te koelen. Voor wat dat betreft zijn er geen beter presterende kaarten te vinden haast.

Vergelijken met een 8800GT heeft geen zin. Die is niet passief te koelen, niet zuinig en dus ongeschikt voor dezelfde toepassingen.

[edit.]
@Passieve 8800GT

In een HTPC omgeving heb je meestal toch minder airflow dan bij een desktop. Een HTPC moet gewoon stil zijn, dus langzamer spinnende fans, dus minder airflow, in een bepertke ruimte. Een passieve 8800GT bestaat zeker wel, maar die ga je niet redelijkerwijs gekoeld houden in een HTPC setup. Wat ik me herinner over 'n passieve 8800GT is dit bericht wat me weinig doet verwachten van de koelbaarheid in een HTPC setup.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 18 januari 2009 16:16]

Volgens deze bron (http://archive.atomicmpc....ms.asp?s=2&c=7&t=9354&p=0) draait de GF8800GT aan 80W voor de 512MB versie en 50W voor de 256MB versie. Ook draait volgens die bron de HD4850 aan 110W (en de HD4670 aan 70W, dus de bron is mogelijks niet 100% betrouwbaar). Als je hieronder tussen de reacties gaat kijken zie je dat er een passief gekoelde HD4850 bestaat. Een passief gekoelde GF8800GT lijkt mij dus mogelijk.

Natuurlijk moet een kaart die veel vermogen vraagt onder belasting genoeg airflow rond zich hebben om passief gekoeld te kunnen worden, wat niet altijd even goed mogelijk is in een kleine htpc kast, wat misschien is waar jij op doelt.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 18 januari 2009 12:57]

Een passief gekoelde 8800 GT bestaat:
nieuws: Sparkle introduceert passief gekoelde GeForce 8800 GT
Bleek dat er zelfs nog een extra functie aan zat: nieuws: Passief gekoelde 8800GT blijkt goede kachel :+

[Reactie gewijzigd door Malantur op 18 januari 2009 13:33]

De 4670 verbruikt maximaal 59watt
verschil tussen de 8800gt 256mb en 512mb in verbruik geloof ik niet, 80watt lijkt mij reeel
Daar zit je tog wel fout hoor,, Ik draai hier een Passieve sparkle 8800gt en die draait als een zonnetje
Bovendien kan ik natuurlijk niet zeggen wat er aan de achterkant zit..
Hier is een newsposts met meer foto's van het kaartje: http://www.techpowerup.co...mate_Radeon_Pictured.html

Het lijkt inderdaad geen gigantische grote of goeie koeler, maar ik moet zeggen dat die koeler weinig verschilt van die van m'n pa's passief gekoelde asus GF7600GT, en daar heeft hij geen problemen mee.

Niet vergeten dat dit kaartje zeer zuinig is, het verbruik amper 50W op full load, dat is makkelijk minder dan de helft van wat een HD4850 kaartje durft te trekken.
Heb je hem al binnen? Ik heb ook de Asus versie en die ventilator maakt ongelofelijk veel lawaai! De koeler is op zich wel goed maar omdat elke vorm van ventilatoraansturing ontbreekt is hij ook erg luidruchtig.
Leuk kaartje, leuke prijs. Goed voor je HTPC, vooral omdat ie passief is gekoeld, en er zit een HDMI poort op.

Tevens is deze 4670 ook nog wel aardig snel, dat je wel een spelletje kan spelen.
Voor een HTPC kun je toch beter een nvidia kaart gebruiken ivm hardware matige sharpening en betere color settings (zoals range settings)

Bovendien hebben ze de koeler onhandig geplaast. In een HTPC heb je nu net geen plaats boven de kaart. Dus deze gaat niet passen.
I disagree. ATI heeft ook de mogelijkheid om audio door te lussen via HDMi. (tenminste, mijn passief gekoelde HD2600XT (Sapphire) kan dat zelfs :p )

Daarnaast - wat betreft je opmerking over scharpening. Als je HD materiaal (e.g. Blu-Ray) gaat kijken wil je die sharpening juist niet hebben geeft alleen maar onnatuurlijk beeld (uiteraard is het uit te zetten, maar nontheless). Dus dat voordeel is voor de echte enthousiasten niet echt een voordeel.

Afhankelijk van de behuizing (Antec Fusion :D) moet dit net of net niet kunnen passen, dus de plaatsing van de vinnen aan de 'zijkant' is een beetje ongelukkig idd.
ATI heeft sinds de HD-series een 5.1 geluidschip op de videokaart. Sinds de HD4k series is dit zelfs een 7.1 chip. Dit houdt dus in dat je via de HDMI uitgang ook je geluid mee kunt sturen zonder enige problemen of gedoe.
voor een htpc is het beter om ati te gebruiken wegens UVD ;)

UVD laat de cpu onbelast tijdens het afspelen van films (en ja, ook full-HD)

tenslotte merk je er echt helemaal niets van dat de sharpening en color-settings niet goed zijn. aangezien men geen 2 mediacenter-pc's langs elkaar plaatst om te vergelijken.


deze kaart ga ik iig aanschaffen!
mooie upgrade voor mijn HD3450Pro

@RubenK:

Ja, ik hoop dat deze ook zal passen in mijn behuizing. Het is een aopen HQ95 desktop-case (waar bijna iedere Thermaltake HTPC's op gebaseerd is) met een Scythe Zipang

[Reactie gewijzigd door InjecTioN op 18 januari 2009 12:24]

m'n gf8600 neemt ook al 't werk over bij full HD films.
CPU doet 0%
pure video noemen ze dat bij nvidia ;)
Hardware matig decoderen kan met beiden kaarten. Wanneer je echter goed beeld wilt hebben gebruik je de de coreavc decoder.
Maakt CoreAVC gebruik van de hardwarematig decodering van videokaarten?
cpu 0% wil ik wel nog eens zien, dat is onmogelijk
voor een htpc is het beter om ati te gebruiken wegens UVD
Als die HTPC onder Windows draait misschien wel. Voor Linux ben je weer beter af met een Nvidia kaart.
niet lang meer waarschijnlijk, de opensource drivers gaat hard nu, nu ATI de specs heeft vrijgegeven en voorbeeld code heeft uitgegeven.
ATI heet wel degelijk hardware matige sharpenig, In catalyst control center heet het dan Edge Enhancement en je heb ook nog Noise reduction om aan de beeld kwaliteit te sleutelen
Heb je het al eens getest? Heb zowel ati als nvidia kaarten. Momenteel een 4870 voor te gamen. Maar bij een ATi werken deze settings dus NIET. Alleen bij minderwaardig interlaced materiaal en daar geeft de filter erg lelijk en onnatuurlijk beeld.

Bij een nvidia kaart werkt het overal en altijd, en precies zoals het moet, niet te veel en niet te weinig. Het laat 720 materiaal er als 1080 uitzien. Zelfs 1080 wordt nog net wat scherper. Geheel hardwarematig.
720p ziet uit als 1080p? Dat lijkt mij zwaar overdreven.
Bij mij werkt het zonder problemen (4850), dus dat is dan echt een probleem bij jouw systeem.
Dat probleem heb ik dus ook.
Er is bij mij al bijna geen ruimte om een kaart in te steken -> combi bracket met pci-e (en ook andere sloten) Als de hoogte beperkt blijft tot 1 cm (lijkt me niet) dan past het.
Verder zou ik daarnaast ook goed bij de handleiding moeten lezen of er niet airflow vereist is.
Bij me huidige Gainward kaart 7600GT stond dat in ieder geval niet vermeld en omdat ik geen enkele fan in me pc heb zitten en alles via convectie afvoer is dat wel belangrijk. ivm garantie
zoals de rest ook al meldde (dus ja, beetje dubbelpost):

De UVD van ATI lijkt altijd wat beter te performen en slikt meer formaten dan nvidia's tegen hanger.

De colorsettings and aanpassingen zitten er al in voordat het allereerste Radeon model kwam geloof ik :P, maar helemaal sinds de HD4xxx serie hebben ze gefocussed op de video settings en tweaks. Sharpening en/of upscaling is super handig om hardware matig op je kaart te hebben (of in ieder geval in je drivers) als je dingen lager dan 720p / 1080p kijkt, en wat ik bij de reviews van de HD4850 toen heb gelezen is dat de nvidia settings ervoor zorgen dat de kaart gaat loeien (fan gaat aan) en stroom gebruik gaat omhoog, en bij de 4850 was dat niet zo.

Geen idee wat dat betekent voor de kleinere kaartjes, maar er blijft dezelfde UVD opzitten tenslotte, dus voor mij zou het een no-brainer zijn.
Jij bent een van de eerste die ik dat hoor zeggen....
Meeste vinden de ATI kaarten juist beter voor HTPC omdat het UVD ondersteund.

Die opmerking over scharpening enzo heb ik nog niet gehoord, wat doet precies dan?
Ik heb net een 4670 gekocht van Club3D voor m'n htpc, met fan:(
Is eigenlijk relatief stil, maar je hoort het toch..
Kaartje zelf is zeer interessant: lekkere fps in COD4 en draait prima met m'n 350W voeding.
Wat wel spijtig is, is dat er geen low-profile versie van bestaat

[Reactie gewijzigd door ? ? op 18 januari 2009 12:04]

Hij valt wel makkelijk te koelen met een Arctic Accelero S2. Dat heb ik ook gedaan en de temperaturen vallen erg goed mee. Zie mijn review voor details ;)

Het verbaast me dan ook dat het zo lang duurde eer een fabrikant met een passief gekoelde versie kwam aangezien deze kaart echt niet zo veel verbruikt en ideaal is voor een HTPC waar je nog eens een spelletje wil op spelen. Of inderdaad voor een PC waar zuinigheid en prestaties hand in hand moeten gaan.
Als je je HTPC ook voor spelletjes wil gebruiken heb je een punt, maar daar gebruik je betere een echte gamepc voor...

Voor een HTPC heb je helemaal geen snelle kaart nodig (wel een recente), een HD4350 is zeker voldoende (bv. deze)

Heeft helemaal geen grote koeler nodig waardoor ie lekker weinig plaats in neemt. En alles voor een vlotte HD belevenis zit er op (UVD,HDCP...)

[Reactie gewijzigd door jastas op 18 januari 2009 15:50]

moest het geluid er mee door geduwd worden dan is het ideaal :)
Zo goed als iedere ATI kaart ondersteund tegenwoordig HD-audio over HDMI ;) iets wat de meeste Nvidia kaarten nog moeten ontberen.
ATI kan zelfs geluid door een DVI->HDMI kabel persen...
Ik heb nogthans een nvidia 9600gt en kijkt via hdmi mijn films op de tv met geluid en mijn iiyama scherm krijgt ook gewoon geluid over de hdmi aansluiting. dus 2x hdmi met geluid en mijn vorige 8600gt had dacht ik ook al hdmi met geluid
Maar wat voor geluid is dat? Gewoon standaard stereo?
Dat is balen, heb ik net een HTPC in elkaar gezet met de voorloper van deze 4670 van Sapphire die dus nog niet passief gekoeld is. En die maakt verreweg de meeste herrie van het systeem. Voor mensen die dus een HTPC nog gaan maken en een 4670 overwegen en waar stilte een vereiste is zou ik dus ZEKER voor een passief gekoelde gaan, want de standaard fans zijn echt weer loeihard.
loeihard wil zeggen dat je er niet bij kunt converseren. Dat lijkt me overdreven. Je bedoeld dat je het hoort, of niet?
Goed, iets meer genuanceerd dan :P Maar goed een apparaat wat constant aan staat in de huiskamer word naar mijn mening iets kritischer erop afgerekend dan een gewone pc die onder het bureau staat. Ieder verschilt daar natuurlijk wel in, want sommige mensen willen zelfs hun normale PC doodstil hebben. (Geheel begrijpelijk overigens)

Maar goed, het geluid van de koeling op de VGA deed me best schrikken toen ik mijn HTPC voor het eerst opstarte.
Er zijn hele mooie (passieve) koel-oplossingen van bijv. Arctic Cooling en Thermalright --- en deze zijn nog niet eens heel duur! Dus maak daar maar geen probleem van - zo'n fabrieks-passieve-koeling heeft soms een hogere meerprijs dan er zelf een kit opschroeven.
Het voordeel is natuurlijk wel dat je:
1. het zelf niet in elkaar hoeft te zetten (voor de mensen die wat minder handig zijn ;))
2. de garantie behoud (ookal kan je natuurlijk gewoon de orginele koeler terugschroeven en zeggen "hij is zomaar doorgebrandt" ;) )

Als het verschil groot zou zijn (10+ euro) is het het overwegen waard maar daar onder vraag ik het me af, dus dat verschilt per geval of het handig is.
Maar wat ik niet zo snap, kijk als je nog een spelletje wil spelen wel, waarom deze nemen over bijvoorbeeld een HD4550. Die zijn ook passief gekoeld (kosten pakweg 40 euro) en hebben (ook?) UVD 2.2, die zouden dus evengoed de load van de CPU moeten kunnen afnemen.

Groot voordeel van UVD op zich is dat je dan mooi een processor flink kan downclocken (en minder voltages geven) zodat die het goed doet met een fan die op een rpm of 900 draait (en dus heerlijk stil is).
Omdat alleen ASUS die HD4550 met onboard (dus native) HDMI heeft en daar dan weer een klein fannetje op zit ;)
Tja dan zeg ik DVI --> HDMI maar dan zit je natuurlijk weer met je audio (heeft echt nog niemand daar een kabel voor die niet al te veel kost?) :). Overigens zou ik de audio toch los willen om naar m'n KRK rokits (of ander setje) te sturen maar goed.
Tja dan zeg ik DVI --> HDMI maar dan zit je natuurlijk weer met je audio
Audio over DVI naar HDMI is echt wel mogelijk hoor. Er moet dan alleen gebruik worden gemaakt worden van de volledige 24+1 pins die DVI biedt. (DVI-D?)

Er zijn genoeg videokaarten en moederborden met geïntegreerde videokaart die enkel een DVI aansluiting hebben, maar toch HDMI en HDCP compliant zijn.

Een voorbeeld wat ik zelf heb gebruikt, dus waarvan ik zeker weet dat het werkt is de Asrock 939N68PV-GLAN. Gaf gewoon beeld en geluid door over DVI via een verloop naar HDMI.

En zo duur is een 24+1 pins DVI naar HDMI kabeltje nu ook weer niet.
Overkill voor een mediacenter imo. De dvi en hdmi uitgang is echter wel mooi. Ben benieuwd wanneer er betaalbare kaarten met 2x hdmi komen.
Ach, er zijn ook mensen die af en toe een spelletje op hun HDTV d'r bij willen doen, je weet wel, PC gebruiken als console (ik vind de bank-PC echt 10x comfortabeler dan de buro-PC). Persoonlijk doe ik haast niet anders, het comfort van een console gecombineerd met de mogelijkheden van een PC!

Deze kaart lijkt me ideaal voor m'n aankomende upgrade!
Hij heeft twee DVI uitgangen, maar op het plaatje zit op één uitgang een converter naar HDMI. Kijken blijft een kunst natuurlijk 8)7
Je kunt 2x HDMI ervan maken door nog een converter erop te schroeven, maar waarom zou je? :)

[Reactie gewijzigd door Krentenbol op 18 januari 2009 14:59]

ik heb op m'n 4870 een vga koeler van artic geschroeft met twin fan en moet zeggen
ding is super stil en de temp loopt minder ver op als ik ga gamen

en voor die € 24,95 , kan ik kiezen welke ATI 4XXX ik koop
waarom monteren ze zulke goede koelers niet af fabriek ? en moet je het met silance modellen doen ? ben je afhankelijk wat ze uitbrengen .....

maar voor de niet handige tweakert is dit een uitkomst
Dat hangt er ook maar van af of je zo je garantie verliest. Ik zou best begrijpen dat iemand zijn €225 dure kaartje niet wil onder handen nemen met het risico dat ze het niet terug willen nemen als ze merken dat eraan geprutst is geweest.
er zeggen nu een aantal mensen dat dit ideaal is voor een HTPC, mee eens, echter ben ik benieuwd wat de exacte hoogte van deze kaart is.

Tenslotte met zo een koel blok aan de bovenkant zal je HTPC kast aardig wat ruimte moeten hebben... ;)
Anoniem: 247804
@daank18 januari 2009 12:28
Als ik zo de plaatjes bekijk van de post van DevilsProphet (http://www.techpowerup.co...mate_Radeon_Pictured.html) dan schat ik een cm of 2,5 hoger dan de pcb.

Die ruimte heb ik wel in mijn htpc, maar ik weet niet of dat bij een ander past.


M.a.w. zou idd een prima oplossing zijn voor mij ;P

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 247804 op 18 januari 2009 12:29]

Bijna alle kasten die ik ken hebben nog wel minstens 2 CM ruimte op het punt waar je je kaarten vastzet, dus volgens mij is het niet zo'n heel groot probleem.
Half size / small form factor is dit toch al niet, dus je zit sowieso al met de wat grotere kasten. Maar een Antec Fusion heeft volgens mij maar 1 CM dus dat zal net niet gaan.

[Reactie gewijzigd door SSH op 18 januari 2009 12:31]

leuk kaartje, vooral als je er met een bigfan behoorlijk wat lucht langs kunt stuwen kan dat wel eens ideaal zijn voor je airflow..
Deze videokaart gaat net niet in de Antec Fusion 430 passen. Ikzelf heb de 430 Black + LCD, en de kast is ongeveer een kwart centimeter te laag om de videokaart passend in te krijgen. (Als ik de kaart meet met de lengte van de PCI-bracket, steekt de kaart er ongeveer 2 1/4 centimeter uit boven het bracket. Bij de Fusion is er bijna 2 centimeter beschikbaar.

Verder een erg leuke kaart voor MediaCenters maar ook voor kinderen die af en toe een spelletje spelen zoals Need For Speed: MW uit de budgetbak.

Ook erg mooi dat er HDMI opzit!

[Reactie gewijzigd door Charles Nasi op 18 januari 2009 12:41]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee