Samsung introduceert eerste pc-over-ip-monitor

Samsung heeft een computerbeeldscherm aangekondigd dat zijn beelden via een netwerkkabel krijgt. De 19"-monitor werkt met een insteekkaart op de pc, die het videosignaal voor het netwerk codeert.

De pc over ip-techniek werd door het bedrijf Teradici ontwikkeld. Samsung levert de benodigde displays in de vorm van een 19"-beeldscherm met een resolutie van 1280x1024 pixels. Het apparaat is voorzien van de speciale netwerkpoort, maar heeft ook vier usb-aansluitingen, een audio-aansluiting en een dvi-poort, waarop een tweede beeldscherm kan worden aangesloten. Het beeldscherm heeft volgens Samsung een contrastratio van 1000:1 en een responstijd van 5ms. Alle communicatie met de pc verloopt via het netwerk, waarbij Teradici's pcoip-protocol en rdp worden ondersteund.

Samsungs 930ND-beeldscherm ondersteunt zowel Windows Vista als Windows XP. Een pc dient wel van een insteekkaart te worden voorzien om gegevens te coderen en te decoderen alvorens ze via het netwerk te versturen. Ook een blade-server is in het pakket inbegrepen; die is nodig om als host voor het pc-over ip-systeem te dienen. Desktops met de pcoip-techniek worden aan de blade-server gekoppeld, die onder meer voor beveiliging van het netwerkverkeer zorgt. Met de infrastructuur die zo gevormd wordt, kunnen pc's op afstand via het netwerk gebruikt worden, waarbij niet alleen het beeld, maar ook het geluid en usb-signalen voor randapparatuur ondersteund worden.

Teradici-techniek

Door Willem de Moor

Redacteur

09-01-2009 • 17:42

57

Reacties (57)

57
57
6
6
0
12
Wijzig sortering
Als ik kijk naar de benefits die genoemd worden, dan staan er toch een paar interessante dingen tussen die hier over de technologie niet genoemd worden.

Hoewel Samsung deze schermen introduceert en aanbiedt met een resolutie van 1280x1024 is de techniek geschikt om resoluties tot 1920x1200 door te zenden. Hierop kunnen dan twee schermen aangesloten worden, elk dient voorzien te zijn van een DVI connector. Het gaat hier tevens om een losless image transfer, dus er gaat gelukkig niets van de kwaliteit verloren. Als ik de materialen op de site mag geloven dan is het zelfs geschikt voor CAD/CAM en (live) dashboard overviews.

Met betrekking tot de bandbreedte staat er vermeld: "Generates less bandwidth than remote display solutions such as RDP and ICA". Dat klinkt natuurlijk prachtig, want dat zou inhouden dat het echt bijzonder weinig verkeer genereert.
De benefits zijn natuurlijk erg bevooroordeeld in het voordeel van Teradici. Je linkt namelijk naar de website van hun zelf. Wij van wc-eend...
Met betrekking tot de bandbreedte staat er vermeld: "Generates less bandwidth than remote display solutions such as RDP and ICA". Dat klinkt natuurlijk prachtig, want dat zou inhouden dat het echt bijzonder weinig verkeer genereert.
Dat is ook al waar als het maar 1 byte per jaar scheelt en het vertelt je niet in welke gevallen het zoveel scheelt (multimedia, idle, etc).
Ik krijg hier een Deja-vu van 20 jaar geleden. Toen had je dedicated X-Windows terminals, grafische terminals waarvan de window manager en alle applicaties op een server draaiden. En nog steeds is het X-Windows protocol volledig netwerk-transparant.

Bovendien lees ik dat er een speciale insteekkaart nodig is op de PC, en een speciale netwerkaansluiting op het beeldscherm zit. Krijg ik de indruk dat het enige vernieuwende hieraan de pc-over-ip terminologie is. Hadden ze het een thin client genoemd dan had niemand ervan opgekeken. Maar ja, de marketingafdeling wil ook wat hé. ;)
Ik krijg hier een Deja-vu van 20 jaar geleden. Toen had je dedicated X-Windows terminals, grafische terminals waarvan de window manager en alle applicaties op een server draaiden. En nog steeds is het X-Windows protocol volledig netwerk-transparant.
Inderdaad. Ik ken iemand met nog een monochrome X-terminal die nog steeds werkt onder Debian stable door backwards compatibility van X.
Bovendien lees ik dat er een speciale insteekkaart nodig is op de PC, en een speciale netwerkaansluiting op het beeldscherm zit. Krijg ik de indruk dat het enige vernieuwende hieraan de pc-over-ip terminologie is. Hadden ze het een thin client genoemd dan had niemand ervan opgekeken. Maar ja, de marketingafdeling wil ook wat hé. ;)
Pure marketing inderdaad. Dit is gewoon een thin client in een monitor ingebouwd. Ik zie alleen nadelen: minder flexibel in keuze beeldscherm, beperkte ondersteuning fabrikant (Samsung maakt geen thin clients of bedrijfsnetwerken -> geen ervaring), zeer beperkte ondersteuning van het aantal protocollen. Elke andere willekeurige thin client kan dit beter.
Op zich leuk idee, maar veel, heel veel gemiste kansen van Samsung.

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 23 juli 2024 17:05]

En als je de Nomachine nX oplossing gebruikt, dan gebruik je ook nog een bult minder netwerkverkeer. Ik kan daarmee over een behoorlijk waardeloze verbinding nog steeds behoorlijk werken. Dat heb ik VNC, RDP e.d. nog nooit zien doen. Zodra de verbinding minder wordt, gaat dat waardeloos werken.
Teradici heeft al enige tijd geleden deze techniek ontwikkelt. Een ander soortgelijk product is de FX-100 van DELL.
Dit lijkt op KVM over ip, maar er vindt compressie plaats op basis van verandering.
De netwerk belasting is dus veel lager.
Bij de FX-100 zijn er ook vele mogelijkheden (o.a. bandbreedte reductie, endpoint protectie, etc.). Dit gaat een stuk verder dan de conventionele KVM. Mijn ervaring met 'standaard' KVM is ok, zolang afstanden en resoluties beperkt zijn.
En de huidige KVM's die dual DVI met hoge resolutie aankunnen, zijn een veelvoud van de prijs.

Zelf een FX-100 getest in combinatie met een DELL R5400 rackmounted workstation (ook nieuw). 2 dual screen op max resolutie (1920). Geen vertraging gemerkt.

Waarschijnlijk komt eind 2009 de mogelijkheid om met meerdere clients 1 host te viewen.
(gaan we gebruiken om remote het workstation te gebruiken en lokaal het evt. onderhoud te kunnen doen)

Hier zit zeker toekomst in.
Anoniem: 45407 9 januari 2009 18:37
1280x1024 x 3 bytes per pixel? Als ik nou een 100MBit/s netwerkje heb, ie. 12,5MByte/s.

Betekent dus (12,5*1024*1024)/(1280*1024*3) = 3,3 FPS?

Dat is dan dus wel lossless zonder compressie, maar wel erg laag toch? En dan eet ie ook nog je netwerkje op. Ik snap niet zo erg.
een pixel neemt niet noodzakelijk 3bytes in.

een 4:2:0 chroma subsampling wordt al sinds jaar en dag overal gebruikt.

dit houdt dus in dat voor elke 4 pixels 4bytes zwart-wit informatie en 2bytes kleur worden bijgehouden.
Het menselijk oog heeft namelijk ook 4x zoveel zwart-wit receptoren en zo dat compenseert dan terug...

dus kun je als snel als heel simpele compresie 1.5Bytes/pixel rekenen en je FPS zijn al 2x zoveel...

en als je nu het artikel eens goed leest zal je lezen dat er wel degelijk compressie gebruikt wordt...

hoe denk je trouwens dat digitale televisie werkt?
Ik heb ook geen 100Mb lijn nodig om HD tv te kunnen kijken, 4Mbps voldoen al voor een MPEG2 HD stream, en er zijn tv's op de markt die een ingebouwde decoder hebben, dus je kan dit scherm hier dus wat met vergelijken...

edit: 4:2:2 moest natuurlijk 4:2:0 zijn

[Reactie gewijzigd door Keneo op 23 juli 2024 17:05]

Al jaren en jaren kan je computers overnemen via langzame internetverbindingen, dus je snap wel dat je berekening niks met de praktijk te maken heeft.

Ik ben wel benieuwd naar het daadwerkelijk verbruik (maximaal en gemiddeld) van de bandbreedte.
Anoniem: 45407 @Aikon9 januari 2009 19:29
ja maar een filmpje kijken ofzo gaat dan meestal ook niet, of bijv gamen etc. Is dus niet echt een vervanger daarvoor toch?
Blade servers en gamen kom je vaak niet tegen in één zin, klopt.
lossless met compressie dan maar? ;)
Zoiets leek me al langer handig, maar vindt er niet teveel verlies plaats over (te) lange kabels? :?
Anoniem: 223418 @Ramzzz9 januari 2009 19:18
het gaat over ip, er is dus geen verlies (als dat er is word dat door het protocol opgevangen en worden pakketjes opnieuw verstuurd).
real-time video wordt toch wel meestal mbv udp verzonden (minder overhead, sneller), en dan wordt er dus toch niets opnieuw verstuurd.

dus video's kijken/gamen zal niet echt lukken.

bij programma's met weinig verandernde content kun je idd enkel de veranderingen over tcp gaan versturen..

dus het hangt er nog altijd een beetje van af voor welke applicatie (en hoeveel load op het netwerk!)

maar het argument: het gaat over ip dus het protocol vangt het op gaat niet op! (moest je tcp/ip gezegd hebben wel)
netwerk (100 mbit) kan tot 300-nogwat meter :) tis n digitaal systeem he? ;)
de maximale lengte van de gebruikelijke kopernetwerken (10/100/1000 Mbit) is 100 meter, zonder switch ertussen (dus één kabel).
Mooie ontwikkeling, kan je dadelijk je pc ergens op zolder stallen
Ja, naast je bladeserver.
uit het bronartikel
that enables it to serve as a remote console for a blade PC or server
jammer dus, want dit is dus niet een scheiding tussen PC en input/output randapparatuur.
Domme vraag misschien, maar waarom zitten er dan USB poorten / een audo interface op de monitor? Op die manier scheid je toch wel randapparatuur met de PC?
Je hebt een blade PC in je PC zitten. Een apart systeem dus, en niet remote keyboard, monitor, audio enz. van je gamePC bijvoorbeeld.
Dat bestaat al heel lang. Het remote-desktopprotocol van Microsoft zorgt ervoor dat je zelfs met een terminal (thin client) die is uitgerust met een aan een pentium-2 gelijkwaardige processor nog een vlotte communicatie over IP kan hebben met jouw servertje op zolder...

En nog heel ver voordat MS met het bovengenoemde protocol op de proppen kwam, bestond er al zoiets als het X-Window protocol. Weliswaar nog weer op een iets ander niveau, maar ook al bruikbaar voor vergelijkbare toepassingen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 17:05]

Zal er veel vertraging zitten tussen de actie en reactie? Zeker met meerdere PC's lijkt me dit vrij zwaar voor een netwerk...
er wordt ook RDP gebruikt, dus iets zegt me dat gamen niet erg goed zal gaan
Anoniem: 35116 @dasiro12 januari 2009 10:52
Ik denk ook niet dat dat de bedoelde categorie toepassingen zal zijn ;). Maar afhankelijk van de codering, zal er idd veel netwerkverkeer veroorzaakt worden, maar met de bandbreedtes van tegenwoordig hoeft dat geen probleem te zijn. Maar het vereist idd wel een doordachte netwerkorganisatie om bottlenecks te voorkomen.
Is dit niet vergelijkbaar met KVM over ip?
Anoniem: 231832 @Frag1le12 januari 2009 09:42
Volgens mij wel.

Het heeft ook wel wat weg van een moderne Wise terminal.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 231832 op 23 juli 2024 17:05]

Waarom beeldschermen zonder breedbeeld resolutie?
omdat breedbeeld alleen veel voor gamen en films word gebruikt.
veel office applicaties hebben niks aan breedbeeld. ook internetten gaat niet altijd fijner op een breedbeeld scherm als op een "normaal 4:3" scherm.

en ik denk niet dat dit nou echt bedoeld is voor gamen.
Gelukkig kun je veel breedbeeldschermen 90 graden draaien.. dan gaat browsen en het gebruiken van office applicaties ineens fantastisch!
Gelukkig kun je veel breedbeeldschermen 90 graden draaien.. dan gaat browsen en het gebruiken van office applicaties ineens fantastisch!
Toevallig onlangs geprobeerd met een 22" widescreen.
Was echt niet te doen, het beeld is torenhoog en enorm smal. Meeste webpagina's gingen er in de breedte niet op.
Een 4:3/5:4 scherm draaien om PDF's, Word docs en de hele zever te lezen is wél een aanrader.
Je moet wel genoeg pixels hebben. 1200x1920 is goed te doen. Je hebt bijna net zo veel breedte als bij 1280x960, maar wel twee keer zo veel hoogte. Documenten lezen op deze manier heerlijk. een 4:3 scherm is dan eigenlijk net niet hoog genoeg om een staand A4 document weer te geven.

Overigens vind ik een liggend breedbeeldscherm ook een uitkomst. Zo kan je bijvoorbeeld 2 pagina's in een Word-document voor je hebben en het bekijken alsof het een boek is.
Persoonlijk vind ik het beeld dan amper toonbaar meer. Lijkt wel alsof de pixels zo gericht staan dat het alleen mooi is in landscape.
Anoniem: 281701 @Marce9 januari 2009 17:58
Is dat zo?

Ik vind programma's als Photoshop/Flash e.d. ook stukken fijner werken op een breedbeeld scherm. Niet te spreken over programma's waarmee je videobewerking doet. (En soms de video ook in 1:1 resolutie of wilt draaien)

Zodra je een workspace hebt en een aantal toolbars is breedbeeld al snel een uitkomst.

4:3 is eigenlijk alleen fijner bij PAL TV en voor lange tekstpagina's zoals websites en word bestanden, en dan nog zou dat ook prima kunnen met een monitor die je van landscape naar portrait kan draaien, zoals de meeste DELL schermen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 281701 op 23 juli 2024 17:05]

Alleen jammer dan dat ze hier weer de 1280 x 1024 (dus 5:4) resolutie gebruiken, zoals zoveel 19" TFT panels. Wie dat ooit verzonnen heeft |:( .... Alle overige niet-breedbeeld resoluties zijn inderdaad "normaal 4:3", net als de meeste digitale foto's en video's.
Op mijn breedbeeld kan ik mooi 2 office documenten naast elkaar zetten en vergelijken. Ook gaat programmeren en photoshoppen veel fijne op een breedbeeld.

Multitasken over het algemeen gaat gewoon een stuk fijner op een breedbeeld.
Ik vind het anders wel handig om in word 2 pagina's naast elkaar te hebben :)
office applicaties niet fijn op breedbeeld?
Je moest eens weten waarom onze hele school over gegaan is op breedbeeld....

Veel meer overzicht, handiger apps naast elkaar etc.
Ik dacht het toch niet... Weet je hoe handig een breedbeeldscherm is als je enkele vensters naast elkaar open wilt hebben?
Is dit al niet langer mogelijk? In beamers merk ik dat er steeds vaker een ethernet aansluiting zit. Ook vista biedt ondersteuning voor beamers via een netwerk.
Antwoord aan ieperlingetje...
De ethernetaansluiting op een beamer is alleen voor de remote control op dit moment.
Dus in plaats van met de afstandsbediening te ********* kun je via je laptop of desktop je projectortje aansturen
Anoniem: 90101 @Wautah10 januari 2009 10:00
Absoluut niet.

Remote control is zeker ook mogelijk, maar beamen over het netwerk wordt zeker gedaan. En het gaat nog zeer goed ook. We gebruiken wel NEC's .

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.