Microsoft bouwt koffiezetapparaat met Windows

Microsoft heeft samen met een nieuw bedrijfje een koffiezetapparaat gebouwd dat draait op Windows. Deze nieuwe gadget kan niet alleen het weerbericht of aandelenkoersen weergeven, maar ook een bakje leut produceren.

Het koffiezetapparaat zal voorlopig nog niet te koop zijn, zegt Microsoft: de koffiemachine is nog maar een prototype. Gebruikers zouden diverse applicaties, ontwikkeld door Windows-developers, op het koffiezetapparaat kunnen zetten, waarmee het apparaat niet alleen koffie kan zetten, maar via een internetverbinding ook gegevens over weer of verkeer binnen kan halen en kan laten zien op het display.

Het koffiezetapparaat is het resultaat van de samenwerking van Microsoft met start-up Fugoo. Een ander prototype is een digitaal fotolijstje dat verschillende soorten content van internet kan laten zien, naast dat het je laatste vakantiefoto's downloadt. Op deze manier wil Microsoft op de CES laten zien dat internet niet meer voorbehouden is aan computers, laptops en telefoons, maar op allerlei apparaten een toevoeging kan zijn, aldus het softwarebedrijf.

Microsoft Windows-koffiezetapparaat

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-01-2009 • 16:50

260 Linkedin

Reacties (260)

260
152
27
9
0
7
Wijzig sortering
Gelukkig heeft de IETF al een protocol voor dit apparaat.

RFC 2324: Hyper Text Coffee Pot Control Protocol (HTCPCP/1.0)
Wel leuk dat je er ook nog eens bij vermeld hoeveel Coffee er requested is. Request For Cofee
Binnen enkele jaren drinkt iedereen Microsoft Coffee (C) op de Microsoft Surface (C) annex Microsoft Coffee Table. :)

Het is niet enkel, zoals in het artikel staat, een manier om aan te tonen dat WAN ook voor huishoudapparatuur te gebruiken is - de domotica-sector experimenteert er al langer mee. En er zijn natuurlijk gadgets zoals de eerdervernoemde LAN-broodrooster.
Nee, volgens mij was een grotere drijfveer om dit te ontwikkelen de zoektocht naar een goeie embedded Windows om de concurrentie met unix-based embedded systems aan te gaan in de witgoed sector. Zoals elk groot bedrijf moet ook Microsoft zoeken naar nieuwe markten en in de bruingoedsector lopen ze wat tegen hun limieten aan.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door YellowOnline op 11 januari 2009 18:09]

En dan op je Surface de ochtendkrant weergeven :)
Persoonlijk vind ik dit nogal overkill.
Uiteraard kan ik zowel de humor als de bruikbaarheid inzien van een verder geautomatiseerde appliance, maar doe dan dingen die voor een breed publiek bruikbaar zijn:
- Geef het ding een wifi-mogelijkheid (nagenoeg niemand heeft ethernet in de keuken)
- Laat het ding met mail / SMS / SNMP / webaccess te bedienen en te programmeren zijn
- Houdt de scope in het oog: Koffiesmaken, koffievoorkeur, tijdschema's waterniveau en onderhoud.
- Gegeven de originele functie: Geen Vista of XP, eerder CE of voor mij part DOS danwel (mijn persoonlijke vorkeur) een embedded Linux-variant.
Ethernet in de keuken is niet moeilijk.
Een paar tientjes, een bezoekje aan Azerty en een paar stekkers aansluiten en je hebt het: internet via het stopcontact.
Ik heb het zelf op mijn kamer op zolder, omdat elke Wlan kaart is gesneuveld...

Als je er na elk gebruik een lege kop onder zet kan je altijd alvast een kop zetten zonder op te staan, en haal je de kop op als het apparaat klaar is.
Linux hebben "we" ook aan de praat gekregen op alles wat software wil draaien, nu met verbeterde hardware-herkenning/drivers, Android en embedded ontwikkelingen lijkt het me niet heel raar als we straks huishoud apparaten kopen en er Linux op kunnen zetten :)

En ik denk ook niet dat het in deze vorm bedoelt is om echt heel erg praktisch te zijn, is maar een grappige gimmick imo
Hmmm nou vind ik het idee geinig, maar ik snap totaal niet waarom dat ding Windows moet draaien (of willekeurig welk 'ingewikkeld' OS dan ook). Als ie handig had moeten zijn, was een oplader voor je mobieltje een betere keus, dan kan ik daar wel op internetten, terwijl ik wacht op de koffie. Remote-koffiezetten is geinig, maar zitten te veel haken en ogen aan. Een gewone coffee-cam is voldoende, dan zie je of er nog koffie is, zonder te lopen. Voor de rest kun je goedkoper (en leuker) een secretaresse inzetten :+
Het kan wel handig zijn in bedrijven e.d. waar velen koffie automaten (grote en kleine) staan. Het apparaat kan debug info aan een centrale server doorgeven zodat er tijdig een monteur of aanvul ploeg ingeschakeld kan worden. Bij debug info kan je denken aan verkalking van spuitopeningen, koffie bijna op (met ETA), temperatuur te laag, munten container vol (+ totaal). Daar kunnen weer stats uit gegenereerd worden, zoals aantal taps per afdeling en daar kan je weer een psycholoog op los laten :p De mogelijkheden zijn eindeloos. Ook voor thuisgebruik, bijvoorbeeld plannen van een uitgebreid diner waarbij timing belangrijk is. De oven synchroniseren met het koffiezetapparaat zodat niet de koffie al afgekoeld is omdat de verse appeltaart in de oven nog een paar minuten nodig had. :)

Maar om er aandelen enzo op weer te geven is eigenlijk zonde van de techniek. Mensen die daar écht van afhankelijk zijn hebben wel een pda oid.
Anoniem: 201824
@FvdM11 januari 2009 18:33
Dat is geloof ik ook serieus de visie van MS toch? (In tegenstelling tot vroeger) Alles online! Van toiletpot tot tandenborstel :Y Dus ik sta er niet van te kijken als die visie naar andere bedrijven overwaait en zo gemeengoed wordt.
Ikzelf werk bij TNT post op de zaterdagen, en door de week zit ik op school (NHL, Leeuwarden). In één van de gebouwen (Hans Wiegel huis) is het dikwijls raak met het betaalsysteem van de koffieautomaat, dat soort dingen zal dit handig voor zijn. En voor de zaterdagen is het tot nu toe vader SMS-en om koffie te zetten als ik klaar ben met de post voorbereiden (drink altijd thuis een kopje koffie voor ik ga lopen). Alleen die is ook niet altijd thuis, dus het zal makkelijk zijn als ik het koffie apparaat kon SMS-en.
Man, gesynchroniseerde keukenapparatuur, dat is wel even een briljant idee! Volgens mij kan dat echt werkelijk iedereen een fatsoenlijke maaltijd op tafel zitten. Niks meer plannen of wat dan ook!

Keuken --> Laad Recept "Bal gehakt met ovenaardappelen en sperziebonen"

Kookplaat 1 - Aan @50% - PLAATS UW SPERZIEBONEN
Oven - aan op 200 graden - PLAATS UW AARDAPPELEN

Na 3 minuten
Kookplaat 2 - Aan @80% - PLAATS UW BAL

Na 6 minuten
Kookplaat 2 - Aan @50% (hmmmm lekker sudderen :9)

Na 20 minuten
Kookplaat 2 uit!
Kookplaat 1 uit!
Oven uit!

Klaar!

*naar patentenbureau rent ;)
Tien jaar, dan hebben we 't allemaal. Zou niet eens zo ingewikkeld zijn, toch? :) User-generated content voor nieuwe recepten, een centrale server waarvan je nieuwe recepten en dergelijke kan downloaden, van afstand beheren mogelijk maken zodat je vanuit je stoel alvast de oven kan voorverwarmen. :Y) :Y)

[Reactie gewijzigd door Mmore op 11 januari 2009 23:37]

Niet echt nieuw mijn Jura Z5 heeft al 2 jaar internet er op :P (het is een beetje kansloos maar goed het zit erop)
Anoniem: 201824
@Qorne11 januari 2009 18:38
In de VS is het best gebruikelijk al die toeters en bellen op je apparatuur, als je wat welvarender bent ( ;( ) Maar eigenlijk zijn wij ook te nuchter(en eigenwijs) voor dat soort apparatuur... we moeten geen internet op onze toilet, koelkast of koffiezetapparaat. T is al een wonder dat we van die digitale fotolijstjes in onze kamer zetten ('kzie ze steeds vaker).
Echt waar? Ik heb ook een Z5 (gen. II), maar nog nooit iets van een internet aansluiting gevonden.
Wel zinloos in mijn ogen.
het display zelf al is groot genoeg om er hardware in te zetten om er een OS op te draaien.
ik kan ook net zo goed me netbook op me senseo plakken.

En als ik zo iemand ben die perse de beurs in de gaten moet houden alsk koffie aan zetten ben. zorg ik wel dat er een touchscreen ergens in me muur is ingebouwd
Zoals in het bericht zelf staat, denk ik dat Microsoft gewoon wilt laten zien dat internet niet meer weg te denken is in het dagelijks leven.

En het is goede reclame voor het nieuw bedrijf. Zo staan ze in de spotlight :)
Inderdaad, dat negatieve commentaar altijd.... het is toch leuk zoiets? Nutteloos? Tja, dat zeiden veel mensen over een GSM ook, maar toch heeft vrijwel iedereen er nu 1 omdat het zo makkelijk is.

Een koffiezetapparaat met een echt OS kan best handig zijn. Automatisch dingen bijbestellen bij je favoriete winkel, bepaalde voorkeuren onthouden (zoals hierboven reeds gezegd is) of gewoon even het weerbericht of je mail checken tijdens het wachten. Straks gewoon dmv domotica alle apparaten in je huis besturen? Of misschien via internet al zeggen van: zet koffie. Erg leuk dit imho.
Ja, precies, terwijl je onderweg bent naar huis, even je koffiezetapparaat SMSen dat je over 10 minuten een pot hete koffie klaar wilt hebben staan :)
Op deze manier wil Microsoft op de CES laten zien dat internet niet meer voorbehouden is aan computers, laptops en telefoons, maar op allerlei apparaten een toevoeging kan zijn, aldus het softwarebedrijf.
Dus als je een computer op een koffiezetapparaat last dan is het geen computer meer?

Weer een berg processoren in de wereld geholpen die niks doen behalve svchost.exe draaien en energie slurpen.

[Reactie gewijzigd door blorf op 11 januari 2009 17:00]

Lezen is ook een kwaliteit....

De conclusie die je trekt slaat kan noch wal. Wat H0lyGra1l zegt is dat internet niet enkel beschikbaar is op een computer, laptop en telefoons. Maar op een verscheidenheid aan apparaten.

Overigens vergeet je dat er in je koffiezetautomaat, je senseo bijv. ook genoeg electronica zit, die je samen ook wel onder de noemer cpu kunt samenvatten in de vorm van plcs.

Op een koelkast zit geen internet, maar wat zou ik het handig vinden. Het kookprogramma van Rudolf op je display terwijl je zijn gerecht aan het namaken bent.
Ehm, dit was een reactie in de hoofd-thread. En ik quot-te een stuk uit het nieuwsbericht. conclusie: leer zelf lezen ipv. luchtaanvallen te plegen.
Het lijkt me trouwens sterk dat er een cpu in een Senseo zit. Volgens mij hoogstens een klein circuitje voor die 3 knoppen en het boilertje, maar het ding zal vast geen geheugen en registers hebben.

[Reactie gewijzigd door blorf op 11 januari 2009 18:19]

Ja, internet is volgens MS dus niet alleen voor computers, laptops en telefoons. Maar als je een computer op een koffiezetapparaat plakt blijft het een computer (waar internet dus niet alleen voor bestemd was). Er zit alleen een koffiezetapparaat aan vast. :/ Ik weet het niet maar ik zie de logica er niet van in.

[Reactie gewijzigd door blorf op 12 januari 2009 00:56]

Het zou best leuk zijn als het apparaat dan van het internet nieuwe "soorten" koffie kan downloaden. Het blijven dan wel dezelfde bonen maar bijvoorbeeld speciale samenstellingen en daarbij zou het ook best handig zijn als het apparaat bijvoorbeeld een mailtje stuurt naar de beheerder van het apparaat als hij bijvoorbeeld leeg is, leuke ontwikkeling! :)

Overigens is het gewoon om aan te geven dat de mogelijkheden oneindig zijn op het gebied van electronica.

[Reactie gewijzigd door BastiaanN op 11 januari 2009 17:06]

Anoniem: 192470
11 januari 2009 17:12
ze gaan er echt geen volledige windows vista /7 opzetten hoor...

die grappen over vastlopen kennen we nu wel.
Aan de andere kant. Voor vista/wy=7 heb je zo'n dikke processor nodig dat je de koeling daavan mooi kunt gebruiken om je water op te warmen. ;) :)
Het is waarschijnlijk inderdaad gewoon een CE-afgeleide, zoals Windows Mobile of de software die op de Zune draait. Ik betwijfel of ze d'r een NT-Embedded voor hebben gepakt, zoals de meeste pinautomaten van banken draaien.
Anoniem: 259957
11 januari 2009 17:58
Is niet iets nieuws van die jongens van Microsoft:
http://tldp.org/HOWTO/Coffee.html
Maar dat zijn we wel van ze gewend ;)
1 2 3 ... 12

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee